Vreau sa vorbim despre darurule duhovnicesti care sunt scrise in 1 Corinteni.cap.12.vers.8-10.
Primul dar duhovnicesc este; INTELEPCIUNEA.
Este cel mai mare dar cu care fiinta umana poate fi inzestrat de la Datatorul de viata.
Intelepciunea se imparte in doua unghiuri ca valoare:
-Cea spirituala.
-Cea fireasca, dar cu diferenta intre ele
Analizandu-le pe fiecare in mod separat vom vedea avantajele si dezavantajele.
Intelepciunea spirituala este de origine divina,este pura,este pasnica,ingaduitoare,pozitiva,nefatarnica,fara partinire,plina de indurare si de roade bune.
Intelepciunea ia aminte la tot ce poate invata.
Invata din mustrarea altora,si nu se supara,primeste sfaturile isi controleaza vorbirea.
Se departeaza de rau si face binele.
Aceasta intelepciune este necesara credinciosilor simpli dar si celor care sunt pusi in slujbe.
In ce priveste intelepciune fireasca,ca experienta de viata aceasta urmareste avantajele lumii firesti si nu pe cele duhovnicesti.
Regretabil este faptul ca datorita trandaviei a unora dintre noi ne multumim cu firimiturile lumii si nu vrem sa ne reintoarcem privirea,inima si mintea inspre Tatal nostru ceresc,care ne poate umple cu acest dar sfant.
Daca noi am cere DOMNULUI intelepciune asa cum a cerut-o Solomon,ar fi minunat. 1 Imparati.cap.3.vers.11-12.
Multa pace de la CEL ce poate da pacea.
Deconectat
RE: Darurile duhovnicesti
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16483. Postat la 22/01/2012 09:29 - 4850z13h40m
O zi bună, un început de săptămână binecuvântat și să se vadă călăuzirea Duhului Domnului în viețile noastre. ÎNȚELEPCIUNEA; cred că este formată din pietre scumpe, este primul dar al Duhului Sfânt și ar trebui să se găsească în toate adunările noastre. Înțelepciunea cuprinde și din darul de vedenii, înainte de a scoate din gură un cuvânt, ea vede consecințele ce pot apărea după ce ai scos cuvântul din gură.
Înțelepciunea are răbdare să asculte pe oricine, ea nu-și dă aere de înălțare, are poziție de smerenie,
înțelepciunea are în ea și din darul de descoperire, pe o persoană înțeleaptă, nu poți să o minți, ești prins imediat, înțelepciunea spirituală nu acceptă ca să ai două fețe, înțelepciunea are și din darul de vindecare, ea leagă răni, nu face răni, înțelepciunea nici odată nu va susține că știe tot, ea va căuta să învețe să crească în cunoștință, nu se va făli nici-o dată.
Din păcate, înțelepciunea nu este suportată cu plăcere prin adunările creștinilor, dacă se descoperă că cineva ar avea acest dar, imediat încep plafonările, căutările de nod în papură, insinuările, marginalizările, pentru că se merge pe teoria *crede și nu cerceta* pe când înțelepciunea nu ia totul la grămadă cercetează și ia numai ce este bun.
Mă întreb; nu ar trebui oare să stăruim înaintea Domnului cu insistență să umple ființele noastre cu primul Dar Al Duhului Sfânt?
A fi înțelept nu înseamnă să fii filozof, înseamnă să fii sincer în capacitatea pe care ai dobândit-o atât de la Marele Dumnezeu, cât prin cei șapte ani de acasă, cât și prin sârguința de a învăța la școală, apoi de a învăța din ce se petrece în jur și nu în cele din urmă, de a învăța să călcăm prin urmele lui Pavel pe urmele Lui Hristos.
Întrebare: Creionați o adunare în care de la cel mai mic până la cel mai mare, ar cere și ar primi din belșug primul dar Al Duhului Sfânt.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Mai întîi de toate, cuvîntul ne îndeamnă să creștem în dragoste ,căc unde este dragoste acolo și darurile Duhului sfînt se pot manifesta.
După ce am înceiat legămîntul prin botez,și am devinit unialtă în trup,orce copil a lui Elohim e datori să fie folosit în zidiria bisericii prin daruri.
Un adevar împortant că, Elohim ne ceama la zidire, și darul de înțelepcune , cunoștință, sunt foarte împortante.
Vreau să subliniez: că pe lîngă darurile bune,rîvna fără pricepere sau mîndriia răstoarnă ce e bun pe dos ,dar darul de înțelepcuniei e înstare să ordoneze lucrurile. ȘALOM.......
Frate Nica daca intr-o adunare ar fi din belsug acest dar,in adunarea aceea ar fi o intelegere speciala a lucrurilor adanci si tainice a lui Dumnezeu.
Solomon ne atrage cu puterea cuvantului inspre cautarea intelepciuni si eu as vrea ca si noi sa fim beneficiari a ceea ce a primit el de la Dumnezeu,(ma refer la intelepciune).De aceea sa ne deschidem mintea si sa pricepem ca Dumnezeu este viata,sa ne deschidem ochii si sa vedem,sa ne deschidem inima si sa-i simtim iubirea nemarginita a Domnului.
Acest dar ne fereste de ispitele acestei lumi calauzindu-ne mereu pasi spre pazirea poruncilor.Depinde de noi ce alegem.
Daca dorim viata alegem intelepciunea lui Dumnezeu,iar daca vrem placerile lumii efemere,alegem intelepciunea lumii.
In Psalmul 111.vers,10.scrie: Frica Domnului este inceputul intelepciunii;..
Domnul sa ne imbrace cu acest dar pe toti.
Deconectat
16518. Postat la 24/01/2012 19:41 - 4848z3h28m
Vă dorec o lună nouă plină de tot ce este Dumnezeesc plăcut și sfânt.
În 1 Corinteni 12: 8. De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înțelepciune; altuia, să vorbească despre cunoștință, datorită aceluiași Duh;
Propun în continuare o discuție despre cunoștință.
- Diferența între înțelepciune și cunoștință? - Rolul cunoștinței? - Dacă se poate să fie cunoștință, fără înțelepciune? - Cum ar fi un grup, fara cunoștință? - Cine iubește acest Dar? - Sunt și dintre cei ce nu le pasă de acest Dar? - Se poate lucra în ogorul Evangheliei fără acest Dar?
Puneți suflet când scrieți despre Darul acesta. Și Domnul cu noi.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
Frate Nica as dori sa dau un raspuns cat se poate de scurt si concis postarii cu numarul 16483.
In primul rand raspund cu un verset tare drag mie ...
Neemia 8:2 Și preotul Ezra a adus Legea înaintea adunării, alcătuită din bărbați și femei și din toți cei ce erau în stare s-o înțeleagă. Era întâia zi a lunii a șaptea.
Eu cred ca din momentul in care atat barbati cat si femei sunt instare sa inteleaga lucrurile scrise in Lege din acel moment pot cere intelepciune ca sa o inteleaga DUHOVNICESTE nu LITERAL.Nu toti membrii unei adunari pot digera lucrurile cu privire la Lege dar toti din adunare pot cere intelepciune si pricepere pentru calauzire.
Psalmii 51:6 Dar Tu ceri ca adevărul să fie în adâncul inimii: fă dar să pătrundă înțelepciunea înăuntrul meu!
Frate Nica,intrebari valoroase a-ti pus cu un efect care produce curiozitate si interes,cel putin pentru mine.
Intelepciunea te aduce la o stare de maturitate spirituala,te invata cum sa aplici cunostinta,iar cel ce are intelepciune poate zidi biserica lui Hristos.
Cunostinta fara intelepciune este ca o barca fara vasle.
Cunostinta o poti obtine prin citire,prin invatare,studiu,schimb de idei.
Intelepciunea este un izvor de viata pentru cine o are.Prov,cap.16.vers.22
-Acest Dar sfant te sprijineste sa-l cunosti pe Dumneze.
-Sa cunosti dragostea lui Hristos.
-Sa cunosti Legea.
-Sa cunosti mantuirea.
Dar sa cunosti si consecintele pacatului daca calci Legile,Poruncile si Oranduielile Domnului.
Rodul darului divin cunoasterea,pe care multi dintre noi o cautam,putini o gasim,si o mica parte reusim sa o pastram.
Apostolul Pavel ne vorbeste in 1.Corinteni.cap.2.vers.14.Omul firesc nu poate intelege lucrurile Duhului pentru ca trebuie judecate duhovniceste.
Acum ma opresc aici dar mai sunt multe de scris,curaj si celorlalti avem numai de invatat.
Să ne luptăm pentru credința sfinților dată odată pentru totdeauna. M-am convins că la Yahweh ( Dumnezeu) nu există confesii, ci diferite niveluri de cunoștință.
șapte care duce spre desăvârșire. Eu cred că ELOHIM prin aceast îndem îți va descoperi nivelul în care te afli, și treptele care îți mai trebuiesc să urci, ca să atingi desăvârșirea, care este dragostea în stare să rupă orice îngrădire omeneasca ca să ne alipim ca o familie unită de credința sfinților. Iuda 1:3.
Aceast îndemn este adresată nu numai pentru cei nemântuiți arătându-le treptele care duc spre desăvârșire, dar e foarte important pentru orice copil a lui Elohim ca să fie una în trupul Mireasa lui Mesia cum este Tatăl una cu Fiul.
Toți trimeșii lui Elohim au un singur scop, ca să aducă pe cei ce sunt în întuneric la lumină și pe cei ce se află sub puterea Satanei la Elohim. Ca prin pocăință să fie iertați și să moștenească viața veșnică. Fapte 26:17.
Dar cu părere de rău, paralel cu taina evlavei este și taina fărădelegii. La Proverbe 14 cu 12 spune: Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte.
Tot așa și cei ce se află pe calea fărădelegii, ei susțin că merg bine, și de aceea pentru cei înșelați de Satan, taina evlaviei este o taină.
Dragii mei, un dar de cunostinta turnat de Duhul Sfant este o mare binecuvantare...Darul de cunostinta este un dar supranatural, se bazeaza pe priceperea si intelepciunea lui Dumnezeu...in darul cunostintei sunt incluse indemanarea , intuitia , cunostinte cu privire la anumite lucruri, fara sa studiezi aceste stiinte...fara sa studiezi Biblia iti vine in minte anumite lucruri pe care le pui in practica, de te miri personal de aceste abilitati.Clarviziunea si capacitatea de a lua anumite decizii inteligente fac parte tot din acest dar, el te face sa stii cum trebuie facut un lucru si modul in care se poate face cel mai bine.
Este bine de stiut si de facut deosebire intre darul cunostintei si cunostinta naturala , cea asimilata in cursul studiului, dezvoltata prin ratiunea noastra (inteligenta umana), chiar daca studiem stiinta sau Biblia ea se evidentiaza prin mandrie, aroganta, pune intrebari si da raspunsuri destepte cu scopul de a umili. Insa cunostinta data de Duhul Sfant izvoraste din dragoste, nu se inganfa , ci le dezvaluie celor din jur... ca venind de sus, de la Duhul Sfant spre folosul tuturor, nu este egoista , ci se revarsa cu usurinta si asupra celorlalti, este o mireasma cereasca a cunostintei voii lui.
Si as incheia astfel:"Si noi nu am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau."(1Corinteni 2.12:13)
In concluzie...darul de cunostinta este explicarea cu toata intelepciunea a unor adevaruri biblice sau priceperea cu care abordam un lucru, o situatie ...o problema de viata!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Darurile duhovnicesti le da Dumnezeu celor care s-au dovedit plin de increderea Lui.Trebuie sa fim plini de roadele Duhului Sfant, roditori,plini de dorinta de a cunoaste tainele lui Elohim,iubitori si consacrati in lucrarea Domnului.
In Osea cap.4.vers.6 scrie: Poporul meu piere din lipsa ce cunostinta.Fiindca ai lepadat cunostinta si eu te voi lepada...Noi ca oameni credinciosi stam nepasatori si ne indepartam de Dumnezeu,respingem
cunostinta spirituala si asa ne instrainam de El.
Daca nu cunosti care este voia Domnului,nici nu o poti implini .
Iar in ogorul Evangheliei nu se poate fara acest dar,daca esti in necunostinta cum sa inveti poporul sa mearga pe calea adevarata si sa tina credinta data sfintilor o data pentru totdeauna.
Iar la intrebarea cum este un grup o adunare fara cunostinta eu cred ca este ca un pom fara roade,acest pom tine doar umbra pamantului.
Domnul sa se indure de noi sa fim plini de roade,plini de Duhul Sfant si in toate adunarile noastre sa lucreze Darurile Duhovnicesti.
Deconectat
16637. Postat la 31/01/2012 08:39 - 4841z14h30m
O zi binecuvântată și multă Pace sfântă să lase Domnul peste cei ce o doresc!
Scumpii moșului, sora Lucia a scris: Dragii mei, un dar de cunoștintă turnat de Duhul Sfânt este o mare binecuvântare...
Dar din păcate, nu se vede interesul pentru acest Dar, încă se vede darul pmnului (în gură), dorința de a ieși în evidență cu orice preț, chiar dacă trebuie să se calce pe grumazul confraților, așa cum spuneam; plafonarea celui ce s-ar observa că cunoaște mai mult ca mine, chiar mazilirea/anihilarea.
Darul de cunoștință, în primul rând, ar trebui să-l însușim prin comportamentul nostru, prin caracterul nostru, prin a ne cunoaște locul, în familie, în societate și nu în cele din urmă în adunarea din care facem parte și nu numai.
- În familie, dacă ești părinte sau copil, trebuie să cunoști în fiecare minut cum trebuie să te porți cu cei din jur, părinți nu întărâtați copii. - Copii ascultați de părinții voștri.
- În societate, trebuie să cunoști obligațiile pe care le ai, de copil A Lui Dumnezeu și prin cunoștința ta, să cunoască și cei din jur că ești deosebit de ei, chiar vorba trebuie să te dea de gol, că ai darul cunoștinței.
- În adunare, dacă am darul cunoștinței, voi observa pe cel rănit și voi ști ce fel de balsam să-i pun pe rană ca să se vindece și nu să se facă și mai adâncă, voi cunoaște cum să mă port și cu cel ce a făcut rana, și pe rana acestuia trebuie să pun alifie, ca să se vindece și a lui (vorbesc pe scurt), adică să se vindece amândouă și nu în loc de o rană să fie două și mai mari.
Să cunosc voia Lui Dumnezeu, cu privire la fratele meu și mine și voia Lui Dumnezeu este să văd pe fratele meu mai mare decât mine, să caut mai întâi folosul lui și apoi al meu, recunosc că firea va suferi cam mult dacă Darul Lui Dumnezeu de cunoștință, nu va fi înădușit.
Să cunosc când fratele, sora are o dorință și ar propune ceva ce mie nu prea îmi com vine, ce bine ar fi dacă am ști că refuzând rănim mult și tare aceia inimă poate sinceră.
Și nu în cele din urmă, Darul de cunoștință într-o adunare, este la lucru, atunci când fiecare și-ar cunoaște locul și darul pe care îl are.
Mai multe dacă va fi nevoie mai târziu, pentru acuma destul.
Sper să nu fi jignit pe nimeni, dar vorba spusă de un doctor; Prietene nu-i plăcut da-i necesar.