Spalarea picioarelor la Pesach ?/ Unde in Torah este scris? sau inalt loc decit Torah? Vreau sa stiu ;eu n-am gasit.În Torah eu aam gasit in dou locuri despre Pesach ba chiar 3 locuri si in niciuna din astea nu e mentionat spalarea la Pesach.
Gen 18-1. Domnul i S-a arătat la stejarii lui Mamre, pe când Avraam ședea la ușa cortului, în timpul zădufului zilei.
2. Avraam a ridicat ochii, și s-a uitat: și iată că trei bărbați stăteau în picioare lângă el. Când i-a văzut, a alergat înaintea lor, de la ușa cortului, și s-a plecat până la pământ.
3. Apoi a zis: "Doamne, dacă am căpătat trecere în ochii Tăi, nu trece, rogu-Te, pe lângă robul Tău.
4. Îngăduie să se aducă puțină apă, ca să vi se spele picioarele; și odihniți-vă sub copacul acesta.
5. Am să mă duc să iau o bucată de pâine, ca să prindeți la inimă, și după aceea vă veți vedea de drum; căci pentru aceasta treceți pe lângă robul vostru." "Fă cum ai zis", i-au răspuns ei.
..............................................
Gen 19 cu 2...1. Cei doi îngeri au ajuns la Sodoma seara; și Lot ședea la poarta Sodomei. Când i-a văzut Lot, s-a sculat, le-a ieșit înainte, și s-a plecat până la pământ.
2. Apoi a zis: "Domnii mei, intrați, vă rog, în casa robului vostru, ca să rămâneți peste noapte în eași spălați-vă picioarele; mâine vă veți scula de dimineață, și vă veți vedea de drum." "Nu", au răspuns ei, "ci vom petrece noaptea în uliță".
3. Dar Lot a stăruit de ei până au venit și au intrat în casa lui. Le-a pregătit o cină, a pus să coacă azimi și au mâncat.
Deconectat
RE: Spălarea picioarelor
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18746. Postat la 17/06/2012 13:59 - 4703z10h16m
Sunt de acord ca daca cineva isi doreste sa-si arate dragostea sa spele picioarele fratilor si in alte imprejurari vad o fapta buna,dar raman la convingerea ca spalarea piciorelor la pasti are o semnificatie aparte care nu o putem compara cu alte imprejuri de pilda cele date de Emanolake.
Da frate Dany cît de paști si la cina Domnului au o semnificatie foarte importantă așa de importanță este și la fel de ați arăta dragostea fata de aproapele tau..În privinta spalari a picioarelor daca cineva a gasit vreo diferenta de a spala picioarele cat de pasti sau cina sau sub alta forma mi-ar face placerea sa ma invete si pe mine, caci doar o singura forma am gasit: Apoi a turnat apă într-un lighean și a început să spele picioarele ucenicilor, și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins. Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru, v-am spălat picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora. Acuma ramine de vazut si de cercetat lucrarea aceasta e doar pentru pasti? doar pentru cina?.....cum ramine cu 1 Timotei 5: 9,10... . O văduvă, ca să fie înscrisă în lista văduvelor, trebuie să n-aibă mai puțin de șaizeci de ani, să nu fi avut decât un singur bărbat; să fie cunoscută pentru faptele ei bune; să fi crescut copii, să fi fost primitoare de oaspeți, să fi spălat picioarele sfinților, să fi ajutat pe cei nenorociți, să fi dat ajutor la orice faptă bună.
Spalarea care o aduce in evidenta este doar de paste sau la cina sau si in cadrul a oaspetilor?
Dar Lui Mesia cine i-a spălat picioarele ?
Si cu ce prilej?
Un mic secret si o intrebare pentru toti cei care spalati picioarele....
Voi bărbatilor ati spălat vreo dată picioarele soțiilor voastre ?
Si voi femeilor ati spălat vreodată picioarele soților voștrii?
MIriam a spalat picioarele lui Yahushua in casa lui Shimon si le-a sters cu parul (nu era tunsa) si le saruta mult (picioarele)
Eu am spalat pucioarele la sotia mea si ea mie ..e ceva normal la noi
Si daca vi la noi in vizita nu scapi de lighean.
Mi se bucură inima, și mi se înveselește sufletul când mai văd câte un suflețel cu cerul în ochi (și în inimă - Psalmii 16.8,9); iată trei întrbări de sensibilitate și călăuzire duhovnicească, din (și spre) Slava Celui Veșnic Prea Înalt. Dacă s-ar putea pătrunde și marile semnificații duhovnicești ?!? ..de cele filozofico-teologice, toată lumea este umflată, precum rumegătoarele scăpate la leguminoasa lucernă crudă.
Spălarea picioarelor lui Mesia, UMILINȚA SFÂNTĂ, este proba și dovada unuia din principiile date omului din partea Cerului: Matei 21.31 (Adevărat vă spun că vameșii și curvele merg înaintea voastră în Împărăția lui Mesia).
Micul SECRET, iubită soră Lavinia, este TIMPUL (ziua) când a avut loc spălarea picioarelor ucenicilor, de către Mesia. Punând cap la cap descrierea Patimilor lui Mesia în cele 4 Evanghelii (..după Matei, ..după Marcu, ..după Luca și ..după Ioan, pe zile, și chiar pe ore), toți cei care sunt liberi de dogme, de doctrine și de filozofii teologice, vor putea fi călăuziți de Duh șă vadă că spălarea picioarelor ucenicilor a fost făcută cu trei zile înainte de Pesach-ul Noului Legământ (în seara de 14 Abib, după apusul soarelui din 13 Abib) - în prima strajă de seară a nopții de 11 Abib-Nisan, are loc cina ,,cu spălarea picioarelor,,.
- duminica 11 Nisan - 3 zile înainte de Paște (ziua 3-a a săptămânii cerești, după Șabatul din 8 Nisan): după apusul soarelui, după Sabatul național al Sâmbetei evreiești în care a făcut ,,izgonirea vânzătorilor din Templu,, , înțelegem că în timp ce Învățătorul se afla cu ucenicii Săi la o altă cină (masă de seară) de frățietate, tot în Betania la Marta, Lazăr și Maria, după cina cu ,,turnarea mirului,, în care rdiavolul pusese în inima lui Iuda Ișcarioteanul (omul din Cariote), să-L vândă pe Mesia (Ioan 13.2), lucru cunoscut de Mesia (Ioan 13.11). Obiceiul și educația evreiască, era ca înainte de masă și după masă, fiecare să se splele pe mâini (cel mai mic în rang și poziție, trebuia să toarne celorlalți). Întrucât în acest timp ucenicii se certau între ei, care să fie mai mare în împărăția pe care ei înțelegeau că o instaurează Profetul și Învățătorul lor, ca o lecție a umilinței (Ioan 13.4-17), Mesia a făcut (la această cină) spălarea picioarele ucenicilor. Așadar, aceasta este cina cu spălarea picioarelor, cu trei zile ,,înainte de praznicul Paștelui,, (Ioan 13.1,2), după cina cu turnarea mirului servită cu 6 (șase) zile inainte de Paște (Ioan 12.1,2) dar, înainte de cina cu descoperirea vânzătorului, servită cu 2 (două) zile înainte de Paște (Matei 26.2; Marcu 14.1 și Luca 22.1-5). Referindu-se la chiar Iuda, La această cină, Învățătorul a spus ucenicilor doar că, ,,nu toți sunteți curați,, (Ioan 13.10). La această cină ni se prezintă timpul necesar curățirii sufletești pentru a participa la ractul de sfințire prin mâncarea ,,trupului Mântuitorului,, și prin băutul ,,sângelui Mântuitorului,, de către Poporul-Adunare a copiilor Celui Prea Înalt; pregătire necesară și prezentată de Sfânta Scriptură, și ca o confirmare Noutestamentală (a Noului Legământ) a spălării și sfințirii cu 3 (trei ) zile înaintea ,,oricărui eveniment sfânt,, la care participă omul, ca la Primirea verbală a Legii lui Moise de pe muntele Sinai (Exod 19.10).
Răspunsuri:
1. Maria care practica prima meserie feminină în Magdala (cartierul rezidențial al Ierusalimului), revenită în Betania, localitatea mărginașă unde locuia familia ei credincioasă la care Mesia trăgea de regulă (prieten cu Lazăr) din peregrinajele Sale, Maria... sora lui Lazăr și a Martei, A SPĂLAT PICIOARELE MÂNTUITORULUI cu LACRIMILE ei, și I LE-A ȘTERS cu părul EI, în recunoștința celei căreia i s-a zis: Nici Eu nu te osândesc. Du-te, și să nu mai păcătuiești. CU PRILEJUL unei CINE (masă de seară), fără legătură cu Pesach-ul, .. cu 6 zile înaintea Răstignirii Sale (Ioan 12.1);
2. Da! ..cu orice prilej, ..în suferință, ..pentru reconfortare în situații de epuizare fizică (in urma unor eforturi excesive), eu spăl picioarele soției; la fel ca și mamei mele! Când eram copil, când tatăl meu venea seara epuizat de muncă, spunea că recompensează pe cel care îl spală pe picioare. ..și eu o dădeam la o parte pe mama care se grăbea să facă serviciul, fără să știu că de fapt era decât o incitare pregătitoare pentru mine, spre o recompensă mai mare, și veșnică! Poate să râdă oricine, eu obișnuiesc să spăl chiar și picioarele oaspeților mei care țin sărbătorile (în credința Legii, rânduielilor-sărbătorilor și poruncilor lui YHVH), când intră în casa mea.
3. La a 3-a întrebare nu pot să răspund, decât ca acord, față de care, eu mă rog Tatălui ceresc să binecuvinteze femeile bătrâne și tinere, credincioase, umile și evlavioase.
Har și binecuvântări!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18807. Postat la 20/06/2012 05:56 - 4700z18h19m
Pentru cine nu le are cu datele , te rog, să nu te superi, mai scrie odată, pe zile, cum s-au petrecut scenele descrise în Scriptură. Am citit de mai multe ori ce-ai scris, dar am înțeles că sunt mai multe momente când s-au spălat picioarele înainte de Paște. Nu înțeleg, și de aceea oprește-te și mai scrie odată, încet, ca să înțeleg și eu. Se poate?
Nu e nimic de râs bătrâne Georgian , gestul pe care l-ati făcut tatălui matale când erati un copil , acela de a-i slăpa picioarele ,avea in vedere ce avea să faceti când veti imbatranii.Si cea ce nu stiati si inteles atunci ,ati inteles azi.
Binecuvântări.
Fiecare înțelege cum vrea: Ceea ce gândește omul în inima lui, aceea este el!
După cum m-am exprimat (cât am putut de clar), eu am înțeles o singură situație în care Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor (ca o lecție a umilinței omului de credință), precum și o singură acțiune de curățire a Templului (de vânzători), deși Bibliile dau confuz 2 ocazii diferite - la începutul activității lui Mesia (Fals - după nunta din Cana - Ioan 2.13-22), și la sfârșitul activității Sale (corect - Luca 19.45-48)!
Un gând de Pace sfântă!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18840. Postat la 22/06/2012 06:18 - 4698z17h56m
Am întrebat ceva. Deci să înțeleg, că........ nu se poate.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
boier_ioan (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27484. Postat la 07/11/2015 21:55 - 3465z1h19m
In Filipeni 2:7 scrie ca Domnul "S-a dezbrăcat pe sine însuși și a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor". In vechime un rob spala picioarele oaspetilor (musafirilor). Domnul Isus si-a facut datoria de rob si a spalat picioarele ucenicilor. În Ioan 13:14-15 scrie "Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru, v-am spălat picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora, pentru că Eu v-am dat o pildă, ca și voi să faceți cum am făcut Eu".
Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat si pe Isus Hristos pe care l-ai trimis Tu (Ioan 17:3)