Deconectat |
RE: Discuții despre Calendarul Biblic |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2732. Postat la 05/04/2010 03:03 - 5507z21h9m |
|
|
Fratilor am gasit ca rabini veacurilor au facut urmatoarele reguli:
a) Pastile (15 nisan prima zi de azimi) sa nu cada niciodata in zilele de Luni , Miercuri sau Vineri ; si sa coincida cu ziua de 9 Av din din anul in curs
b ) Shavuot sa nu cada niciodata in zilele de Marti, Joi , sau Vineri ;si trebuie sa coincida cu a 2 -a zi de Pasti
c) Rosh Hashanah nu poate niciodata sa cada Duminica , Miercurea sau Vinerea ; si trebuie sa coincida cu a 3-a zi de Pasti
d) Kippur sa nu cada niciodata Duminica, Marti sau Vinerea;si trebuie sa coincida cu a 5-a zi de Pasti
Intrebarea se naste pe ce baza scripturala s-au facut aceste decizii?
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2735. Postat la 05/04/2010 09:36 - 5507z14h36m |
|
|
De ce am impresia ca avem doua invataturi ?. Care e biblica ?. Ma ghidez dupa SOLA SCRIPTURA. Mai este altceva ?.
Sau cum pentru mine, ca sa inteleg mai bine Scriptura, citesc scrierile inspirate ale Ellenei White, aveti si voi un indrumator ?.
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
Dani (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2736. Postat la 05/04/2010 11:46 - 5507z12h26m |
|
|
valentina a scris:
De ce am impresia ca avem doua invataturi ?. Care e biblica ?. Ma ghidez dupa SOLA SCRIPTURA. Mai este altceva ?.
Sau cum pentru mine, ca sa inteleg mai bine Scriptura, citesc scrierile inspirate ale Ellenei White, aveti si voi un indrumator ?.
Sunt uimit de afirmațiile dumneavoastră cu privire la scrierile lui Ellen White, nu pot să înțeleg cum pot oamenii îndepărta biblia în detrimentul unor scrieri care nu au o aprobare din partea lui Dumnezeu, pentru mine Biblia a fost și este cea mai bună inspirație și totodată un îndrumător ce îmi asigură siguranța că voi ajunge în împărăția lui Dumnezeu, totuși citind unele scrieri a le lui Ellen White, am constat că ea scrie foarte frumos despre sărbătorile Domnului, dacă ea este o sursă de inspirație pentru dumneavoastră de ce nu o ascultați în totalitate, biserica din care faceți parte ignoră mesajul ei cu privire la sărbători, dacă doriți să vă convingeți citiți Patriarhi și Profeți, Sărbătorile Anuale pag. 620.] |
|
Deconectat |
2739. Postat la 05/04/2010 12:55 - 5507z11h17m |
|
|
Ma refeream la regulile rabinilor, pe care le-ai scris tu. Sunt in Biblie, sau undeva intr-o alta carte ?.
Si eu am abservat ca nu toate se aplica ( sarbatoarea corturilor), dar ..........????????????sunt si , si . Nu suntem perfecti. Numai in cer.
Dar Divina vindecare, unde se recomanda o HRANA VEGETARIANA, s-a dovedit adevarata pentru timpurile din urma.
|
Deconectat |
2746. Postat la 05/04/2010 22:52 - 5507z1h20m |
|
|
valentina a scris:
Tocmai asta vrem sa discutam . Iudaismul prin Talmud ar invata ca nu este bine ca omul sa incerec sa inteleaga scriptura prin propriile resurse , ca atare trebuie neaparat sa recurga la interpretarile rabinice asa numite inspirate
Din aceasta cauza foarte multi evrei pe care i-am intalnit nu prea cunosc scripturile dar cunosc ce rabinul cutare sau cutare a spus.
Intrebarea mea este: Este nevoie intradevar de explicatiile asa numite inspirate fie ale Rabinilor sau ale Ellenei White in acest caz ,pentru a intelege scriptura ?
Respectiv hrana vegetariana in ziua de azi nu este neaparat mai sanatoasa. Daca nu mananci carne si manaci doar vegetale si legume cumparate in magazin , nu inseamna ca mananci mai sanatos.
Va recomand sa studiati cate pesticide si insecticide se afla spre exemplu intr-o frunza de salata pana ajunge la noi in farfurie. Nu stiu daca ati stiut marul este cel mai periculos fruct care se afla in magazine in ziua de azi, din cauza numarului mare de chimicale care il absoarbe in toata durata de crestere pana ajunge pe rafturi. S-ar putea deschide un subiect separat in legatura cu aceste aspecte .
|
Deconectat |
Lica (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2822. Postat la 10/04/2010 11:22 - 5502z12h51m |
|
|
A nu se ajunge la off topic...de acum aici se revine la Discuții despre Calendarul Biblic
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti. |
|
Deconectat |
abdon (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
4315. Postat la 16/11/2010 01:29 - 5282z21h43m |
|
|
Oare este undeva o doavada istorica, despre numele , primele, al e lunilor din calendarul "roman"? Ca nu s-au numit de la inceput august, iulie si etc.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
fullban2 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
7358. Postat la 25/01/2011 04:52 - 5212z18h20m |
|
|
anul 368 ad, Hillel al doilea stabileste calendarul (evreesc) nu a lui Dumnezeu (Yahweh) calendar dupa cum multi stiu e incorect din pumct de vedere scriptural sint si eu mesianic - mesianicilor nu va suparati ; calendarul lui Hillel nu e al lui Yahweh; e unul de natura umana stabilit matematic ,stiintific ; astronomic ..dar nu a lui Yahweh.. adevaratul calendar e unul observabil ..dupa observarea luni noi in special in Ysrael si apropiat in Erusalim ; fiecare luna noua biblica e stabilita de observatori care foarte minutios scurtesza cerul in observarea miscari lunei pentru a stabili data corecta a fiecarei luni noi si in raport de aceasta stabilirea sarbatorilor (sabbate) anuale
|
|
Deconectat |
7362. Postat la 25/01/2011 09:16 - 5212z13h56m |
|
|
Slavit sa fie YHWH . Ma bucur cand vad , alti frati la care nu le este frica sa cerceteze lucrurile si sa recunoasca unde apare mana omului in lucurile Celui Prea Inalt.
Nu ca El ar fi fost in necunostinta de cauza, ci ma gandesc ca asa a trebuit pentru un timp, ca sa tina acest popor unit, chiar daca erau imprastiati printre popoare, insa in ziua de azi nu mai este cazul.
I-a adus inapoi in tara lor, si ar trebuii sa lase calendarul la care au trebuit sa recurga din cauza pribegiei, si sa-l adopte pe cel original , cum karaitii incerca in ziua de azi in Israel.
Ma bucur frate ca am ajuns sa fim cel putin doi pe acest forum, deocamdata , care sa vedem aceste lucruri.
Mi-ai adus bucurie in suflet , si speranta, ca mai sunt oameni care sunt dispusi sa stea chiar impotriva unui curent asa de mare ,pentru a cauta adevarul ,oameni inca dornici de a cauta mai mult adevar, si a lepada in acelasi timp orice fel de neadevar.
Asi dori sa imi spui daca cunosti mai multe despre cele 4 reguli de amanare a unor sarbatori in favoarea tinerii traditiei iudaice omenesti, la care si noi sambatari si majoritatea mesianicilor , involuntar am ajuns sa ne supunem ?
Un exemplu este Sarbatoarea Trambitei. Aceasta nu va cadea niciodata in zi de Duminica , pentru ca atunci ar face ca ultima zi de Corturi sa cada in Shabat, iar datina rabinilor este de a "bate nuielele de salcam "ca parte din ceremonie pentru aceasta sarbatoare si daca aceasta cade in Shabat este interzis de a face aceasta ceremonie intr-o zi de Shabat ,pentru ca ar fi lucru interzis in zi de Shabat, astfel au recurs la solutia sa reglementeze ei calendarul in asa fel incat ,Sarbatoarea Trambitei sa nu cada niciodata in ziua de Duminica, chiar daca in unii ani s-ar nimeri, in favoarea datinei .
|
Deconectat |
7392. Postat la 25/01/2011 21:37 - 5212z1h35m |
|
|
Poate fi considerat subiect of topic daca scriu despre calendarul ortodox pe 2011? Anul acesta, calendarul, e cu adevarat biblic: duminica e ziua-ntai a saptamanii. Acum vede toata lumea ca sambata e ziua a saptea.
|
Deconectat |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8858. Postat la 01/03/2011 22:54 - 5177z0h19m |
|
|
Pace vouă. Deoarece am auzit tot mai frecvent vociferări cum că evreii ( rabinii) ar fi șmecheri, sau fățarnici sau, cum vor unii să-i numească și că în fățărnicia lor cu toate că pretind că ar ține sărbătorile Domnului în funcție de luna nouă, n-ar face-o în realitate. Am mai avut unele discuții cu asemenea persoane și în 2008 când l-am rugat pe rabinul șef al comunității evreiești din România să-mi elucideze problema pentru că în calendar apăruse într-adevăr o greșeală de tipografie. Mi-a confirmat-o și oarecum mi-a răspuns ușor ironic, cu toate că nu la mișto, ci doar am simțit un umor fin dintr-o expresie de genul " domnule... Calendarul evreiesc este un calendar lunaro-solar. Nu se poate vorbi despre o zi de început a unei luni dacă nu a răsărit Luna. "... n-am mai zis nimic decât i-am mulțumit că și-a luat timp să-mi dea explicațiile cerute.
Ei bine, anul acesta auzind că se repetă istoria cu acele persoane care vor și chiar au de gând să țină Paștele cu decalare de o zi față de cum sunt trecute în calendarul evreiesc, (pe care noi îl considerăm corect și biblic) am apelat la surse de știință, că se pare că asemenea lucruri pentru unii sunt mai importante și mai credibile. Mă deranjează faptul că niște neștiutori în ale științei se încumetă să le dea lecții altora care au minți luminate, nu glumă... Așa că am consultat dovezi astronomice și vi le prezint și vouă, ca să apreciați și analizați singuri. Apoi să faceți fiecare cum credeți de cuviință.
Deci, anul acesta luna Nisan "se naște" în data de 5 Aprilie considerându-se că deja ar putea fi văzută în procentaj de 2%. Clar că este foarte puțin, și că abia în 6 Aprile se vede 5% dar asta deja este o chestiune pe care cei care au alcătuit calendarul o folosesc să poată muta ziua de lună nouă uneori mai înainte, alte ori mai înapoi decât ni s-ar părea nouă necunoscătorilor obișnuit. Și sincer să fiu, pe mine nu mă deranjează că ei au stabilit în ce zi a săptămânii să fie sărbătorită luna nouă ca să poată fi respescate acele tradiții, atâta vreme cât zilele respective pot fi considerate pe bună dreptate zile de lună nouă. Consider că au acest privilegiu și eu îi respect- Dumnezeu să-i binecuvânteze.
Dacă vreți să urmăriți sursa după care m-am infirmat, puteți accesa acest link:
http://www.astro-urseanu.ro/imagini/observa/fazelelunii/faze2011/04-faze-aprilie11.jpg
Pentru mai multe informații astronomice, puteți explora pagina principală de unde am extras eu link-ul cu fazele Lunii pentru luna Aprilie de aici:
http://www.astronomia.go.ro/Pages/fazele_lunii.html
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
9005. Postat la 06/03/2011 05:00 - 5172z18h13m |
|
|
CALENDARUL
Noi gasim in generatia noastra mai multe calendare functionale
si ficare atribue verdicitatea (credibilitatea) calendarului care il
urmeaza. De exemplu:
Musulmani tin calendarul lor musulman si il urmeaza pe muhamed si allah.
chinezi au propriu lor calendar si urmeaza pe Budah.
CRESTINI(SIC) tin calendarul Gregorian si urmeaza pe papa gregori si se
inchina papalitati.
Evreii tin calendarul rabinical si-l urmeaza pe Hillel al doilea
fondatorul calendarului evreiesc.
Toate aceste calendare sint de natura umana; calculate matematic
astronomic si stiintific ; dar nu sint calendarul lui YHWH.
Care este calendarul corect? calendarul lui Yahweh, are Yahweh un calendar??
sigur ca are. Sa stabilim scriptural care elste adevaratul calendar.
Dupa cum urmeaza in exod 12 v 2 vedem ca Creatorul a poruncit
urmatoarele; In luna aceasta (abbi va fi pentru voi, ce-a dintii luna
a anului. Abbib(aviv) este luna spicelor; luna cind primele spice
din an sint coapte(orzul). Astazi iesiti in luna spicelor(abbi
(exod 13 v 4 ).
Cum stabilim luna spicelor; La sfirsitul luni a 12 (adar) se observa
pe cer luna noua si se cerceteaza lanurile de orz in Israel;
Daca la aparitia luni noi, se constata ca lanurile de orz vor fi abbib (coapte),
bune de secerat in doua saptamini se declara luna intiia(abbi ,
si pastele vor fi junghiate in a 14-a zi.
Daca in Israel se constata ca lanurile nu vor putea fi secerate in doua
saptamini, de la aparitia luni noi, se declara a 13-a luna si pastele va fi in luna urmatoare .
De ce trebue sa ne orientam dupa ce se intimpla in Ysrael?
De ce abbib in Ysrael? simplu pentru ca Yahweh are ochii todeauna
Atintiti asupra Ysraelului ( deotro11 v12 )
In raport de Abbib si luna noua se stabileste prima sarbatoare din an;
si in raport cu aceasta celelante sarbatori. Deci noi nu putem sti de pe un
an pe altul cind va fi sarbatorile lui Yahweh.
Karaites in Israel sint uni din cei ce observa corect si noi impreuna
cu ei stabilim pe baza de observare daca cu adevarat este luna spicelor(abbi
si daca putem sarbatori Praznicul la vremea hotarita.
Calendarul evreesc rabinical dupa care se orienteaza majoritatea
celor ce tin pastele; este un calendar nerecunoscut de Yahweh (calendar uman
matematic).
Ce calendar urmezi tu?? cel stiintific, matematic ori calendarul
lui Yahweh? Urmezi evreii si calendarul rabinical si slujesti lui
HILLEL ori urmezi calendarul lui Yahweh si slujesti lui? Urmindu-l pe
Hillel vei peri; Urmindu-l pe Yahweh vei avea viata; alege-ti azi.
|
|
Deconectat |
Lica (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
9250. Postat la 11/03/2011 16:26 - 5167z6h46m |
|
|
Frate sword of god am citit postarea ta despre calendare însă am o nelămurire:
Am înțeles că respingi calendarul evreiesc deoarece ar fi al rabinilor și nu ar coincide cu cel al lui Dumnezeu însă problema este că atunci când demolăm ceva trebuie să punem în schimb ceva mai bun și mare mi-a fost mirarea să văd că ai lovit în hotărâri rabinice și ai pus în loc....hotărâri rabinice:
Daca in Israel se constata ca lanurile nu vor putea fi secerate in doua
saptamini, de la aparitia luni noi, se declara a 13-a luna si pastele va fi in luna urmatoare .
Te rog să ne explici cu argumente Biblice (nu deducții deoarece prin deducții au decis și rabinii).
Mulțumesc anticipat 
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti. |
|
Deconectat |
10175. Postat la 08/04/2011 03:48 - 5139z20h24m |
|
|
ce te face pe tine sa crezi ca ..tin hotariri rabinice...din ce cunosti tu
obsearva rabini luna pe cer ori lanurile daca sint abbib?
nu cred;pentruca ei au calculat totul; matematic, fara a tinea cont de ce a stabilit Yahweh. nu rabini nu au hotarit niciodata sa se examineze lanurile de orz pentru a constata daca vor fi abbib;pentru a se putea aduce snopul leganat - asta apartinea de preoti(sadukei) nu farisei(rabinism)
argumente biblice ??? ce argumente vrei sa-ti aduc(exod 12 -13 si lev 23)
iti va spune ceia ce vrei sa cunosti daca daca cu adevarat vrei sa cunosti
deductia apartine calcului matematic nu observari semnelor cerului stabilite de Yahweh-- De fapt tu sti precis ca calendarul lui Hillel al doilea din anul 358 ad ,nu e calendarul lui Yahwed ;dar nu poti admite ca e incorect asta e buba;
nu mi-o lua in nume de rau , stiu ca diavolul care inseala intreaga lume
(apoc 12 v9 ) e la lucru si inseala pe oricine poate si nu are rusine de nimeni
|
|
Deconectat |
10180. Postat la 08/04/2011 08:32 - 5139z15h40m |
|
|
Dragul meu, Hilel a II-lea nu a scos calendarul din buzunar ca să spună cineva că e calendarul lui... Este vorba de unul și același calendar iudaic și biblic, care odată cu tercerea timpului a suferit unele ajustări, pe măsură ce oamenii s-au priceput mai bine în domeniu. Acest calendar a fost doar definitivat pe vremea lui Hilel II dar el funcționa de pe vremea patriarhilor și a lui Noe, etc... Am documente de specialitate în domeniu, deci nu vorbesc de la mine ca să creadă cineva că fac pe deșteptul.
Cât despre relația dintre coacerea secerișului și calendarul biblic, consider că ne trebuie un pic de minte, (nu neaparat multă tare, dar suficientă) ca să înțelegem că din moment ce secerișul e în directă legătură cu calendarul, și semănatul e tot la fel. Deci este "la mintea cocoșului" că dacă sameni când trebuie( conform calendarului) va și răsări și se va coace când trebuie ( tot conform calendarului) pentru că Domnul Cel Atotputernic are grijă să se întâmple aceasta. Luna de pe cer are un timp stabilit de Dumnezeu în care își face circuitul, și din moment ce aceste date se cunosc, înseamnă că dacă întocmești un calendar ținând cont de aceste amănunte, alcătuiești un calendar după voia Celui Prea Înalt și nu are ce să fie greșit. E clar că dacă nu s-ar coace spicele într-un an, nu ar avea cum să aibă loc sărbătoarea, și ar fi amânată cu o lună, dar încă nu am auzit de un asemenea caz, să spună calendarul că trebuie ținute Paștele iar ei să nu aibă spice de secerat pentru snop...
În concluzie sărbătorile și calendarul merg mână în mână și nu are rost să ne apucăm să le despărțim că ies monștri informaționali care sperie copilașii în credință.
P.S. Vă pot recomanda o carte de specialitate care tratează felul de funcționare a calendarelor din întreaga lume. Observați link-ul:
http://www.librarie.net/carti/69033/Sisteme-calendaristice-George-Stanila
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
10338. Postat la 15/04/2011 09:32 - 5132z14h40m |
|
|
Fratele Vasile Geană a scris la subiectul Istoricul Sărbătorii Paștelor o postare tare interesantă legată de calendar... Sincer să fiu, ori și-a modificat postarea între timp, ori am fost eu neatent și nu am înșeles bine ce am citit. Dacă e așa, îmi cer scuze.
Totuși dacă e altfel, și fratele afirmă că unul dintre calendarele pe care le folosesc evreii are numai 7 luni, și după luna a 7-a urmează imediat luna întâi, aș vrea să ne prezinte niște explicații temeinice că eu nu am mai auzit până acum așa ceva, și vreau să învăț dacă e o învățătură bună.
Eu știu că este un singur calendar și că evreii îl folosesc în mod decalat cu 6 luni, dar în ambele situații anul are 12 și uneori 13 luni. Dar nu 7 luni...
|
Deconectat |
lnedelea (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
12352. Postat la 30/06/2011 14:21 - 5056z9h51m |
|
|
Am văzut frați care urmează pricipiul "sola scriptira", propovăduiesc că Papa este Fiara și totuși respectă și folosesc calendarul papei (cel gregorian) și nu cel biblic. M-a mirat mult această atitudine ...
Prin faptul că respectă și folosesc acel calendar gregorian atestă că se supun indirect celui care-l promovează (Papa - Fiara) cu toate că "în propovăduire" știu că nu este bine ... în timp ce pe cel biblic îl necinstesc ...
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2 |
|
Deconectat |
12363. Postat la 30/06/2011 19:00 - 5056z5h12m |
|
|
Sabatul e și acolo și acolo. Ce zile ținem?
|
Deconectat |
costy (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
12368. Postat la 30/06/2011 20:59 - 5056z3h13m |
|
|
Dar dupa Sabat sunt Sarbatorile Domnului care nu trebuiesc tinute dupa calendarele din ziua de azi cas multe ,ci dupa cel Biblic adica calendarul Evreiesc , de exemplu 14 Nisan cand este Pastele Domnului nu poate pica cu cel din celelalte calendare si asa mai departe cu toate Sarbatorile Domnului poruncite de Cel Preainalt ca omul sa le pazeasca. Stim cine este in spatele acestor modificari Daniel 7:25 . Domnul sa ne ajute sa fim cu inima , sufletul si mintea Credinciosi Intrutotul Domnului Cel Adevarat si Viu in veci vecilor . AMIN
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine! |
|
Deconectat |
Lucia (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
12372. Postat la 30/06/2011 21:29 - 5056z2h43m |
|
|
Dragii mei, suntem cu toti frati in Domnul Isus, Nu?
Avem cu totii puncte diferite de vedere , dar credinta din noi in Dumnezeu ne indeamna sa ne punem aceasta intrebare:,,Dupa care ,,indrumator" sa ma iau, dupa al acestei lumi, sau dupa cel biblic?"
Daca vom fi sinceri cu noi vom descoperi CALENDARUL BIBLIC...si logic,omeneste fara un ajutor putem sa distingem calea, Cuvantul este o lumina pe cararea mea!
Chiar daca am pus bazele pana acum pe calendarele lumii acesteia, cand descoperim CALENDARUL BIBLIC, cum putem sa-l negam?Este incredibil si totusi adevarat!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau. |
|