Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
21131. Postat la 04/01/2013 12:44 - 4502z10h59m
Da, dragi forum iști.
La subiectul acesta am stat pe margine și așa ca la șah, de pe margine se vede mult mai bine, fiind foarte curios, să văd ce se va decide în urma discuțiilor, unele foarte vehemente, altele poate foarte sincere, numai că eu nu înțelegeam acest calendar și așa cum eu nu mă arunc să spun ceva, până ce nu sunt sigur, așa acum de curiozitate am stat să văd ce o să fie până la urmă.
Ei bine , mi se pare cea mai constructivă expertiză este aceasta pe care a adus-o fratele Avram.
Frate Avram, nici nu mă gândesc să mă substitui, să mă dau mai cuminte decât poate să fie un bătrân, care gândește mai încet, cu viteza care a primit-o acum 50 de ani, la școala care era atunci, dar dăm voie să îmi bag și eu nasul în explicația ta, pentru că să arăt ce am înțeles eu și poate și alții ca mine care vreau să cunoască adevărul, că numai așa se poate face voia Tatălui care este în ceruri.
Eu încă de la început, am văzut, problema că soarele luna și restul, dar mai bine copiez: Dumnezeu a zis: "Să fie niște luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie niște semne care să arate vremurile, zilele și anii;
au fost făcute în ziua a patra, foarte sigur cred că luna a fost făcută: Roș Hodeș (lună nouă), iar a treia zi după lună nouă a fost Ziua de odihnă - Sabatul.
Iacătă, încă o încurcătură, sau descurcă tură, care merită încurcată sau descâlcită și mai bine.
Sunt curios, de explicațiile care se vor da în continuare.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Calendar cu săptămâna după fazele Lunii
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
21777. Postat la 24/02/2013 08:43 - 4451z15h0m
Și iată cine a învățat pe oameni mersul lunii:
Cartea lui Enoch:
Capitolul 8
1.Azayel i-a mai invatat pe oameni sa faca sabii, cutite, scuturi, platose, oglinzi; el le-a aratat cum sa faca bratari si podoabe, cum sa foloseasca vopsele, arta de a-si inegri spancenele, de a folosi pietrle pretioasesi tot soiul de spoieli, astfel incat oamenii s-au stricat.
2. Nelegiuirea s-a intins; depravarea s-a inmultit, creaturile incalcau orice ordin si distrugeau tot ce leiesea in cale.
3. Amazarak i-a invatat to felul de vrajitorii, de farmece si insusirile radacinilor.
4. Armers i-a invatat arta de a dezlega vrajitoriile.
5. Barkayal i-a invatat arta de a urmarii stelele.
6. Akibeel i-a invatat semnele.
7. Tamiel i-a invatat astronomia. 8. Si Asaradel i-a invatat miscarile lunii.
9. Si oamenii, pe punctul de a pieri, au murmurat si glasurile lor s-au ridicat pana la cer
Interesant sora Vali.
Daca acest topic a fost deschis spre a intelege cum sta treaba cu calendarul sau timpul de rugaciune...am sa scot ceva in evidenta ,avand speranta ca si alti frati si surori sau gandit la aceste lucruri .
Am sa incep cu diferenta dintre evanghelile lui Marcu- Matei.
In vremea NT-Noului legamant ( in alte traduceri)...intalnim ziua lumina impartita in 12 ceasuri,incepand cu dimineata cu intaiul ceas, si continuind pana la al doisprezecilea ceas,care era ultimul ceas al zilei.
Ca urmare a fractionarii zilei din grupari orale.
Rastignirea Domnului este prezentata de evanghelisti,folosind aceste grupari orale:Al treilea ceas -ora 9 (Marcu 15:25)Evanghelistul Marcu* consemneaza astfel rastignirea Domnului Isus Hristos.Al saselea ceas ora -12 ( Ioan 4:6 )Evanghelistul Ioan consemneaza trecerea Domnului Isus prin samaria,marcand prin al saselea ceas popasul de la Fantana lui Iacov, in Sihar.
Al noulea ceas -ora 15 ( Marcu 15 :34).Evanghelistul Marcu reda momentul strigatului Domnului Isus :,,Eloi ,Eloi Lama Sabactani''?marcandu-l prin al noulea ceas.
Lucrul in vie se masura folosindu-se aceleasi grupari orale .In pilda lucratorilor viei ( Matei 20 : 1-8) intalnim aceasi prezentare:Ceasul al treile-ora 9(Matei 20:3);Ceasul al saselea-ora 12(Matei 20:5);Ceasul al noulea-ora 15(Matei 20:5). Ceasul care incheia ziua de lucru in vie era:Ceasul al doisprezecilea -ora 18;Ceasul care marca inceputul zilei : Dis de dimineata -ora 6(Matei 20:1).Concluzie * Este bine sa observam ca Evanghelistul Marcu ,scriind Evanghelia ca un roman de parca ar scrie pentru romani,foloseste sistemul de masuratori de la romani,pe cand Evanghelistul Matei ,foloseste masuratorile dupa sistemul evreilor.
Acest lucru este important pentru a ne explica diferenta care se intalneste in scrierile care le poartea numele.
Am scris toate aceste lucruri din cartea pe care o citesc spre a intelege si nu spre a nu intelege diferentele dintre cele doua evanghelii.
Intrebare : Va-ti intrebat vreodata ,de ce ?Multumesc mult.
Este extraordinară eterogenitatea credințelor umane. Lăsând deoparte existența supranaturalului în viața omului, nu pot să-mi explic nicidecum existența unui topic în care trebuie să se facă aritmetică elementară.
Mă întreb oare cum s-ar fi putut spune mai clar decât cum e scris în Biblie, pentru ca oamenii să n-aibă dubii legate de Sabat și de luna nouă:
"De a doua zi după Sabat, din ziua când veți aduce snopul ca să fie legănat într-o parte și într-alta, să numărați șapte săptămâni întregi. Să numărați cincizeci de zile până în ziua care vine după al șaptelea Sabat; și atunci să aduceți Domnului un nou dar de mâncare." (Levitic 23.15,16)
Probabil că Însuși Dumnezeu a prevăzut existența unor idei stranii despre Sabat. Doar așa se explică de ce a dat două metode de numărare: una bazată pe unitatea de timp a SĂPTĂMÂNII (7 săptămâni; ziua de după al 7-lea sabat), și una bazată pe unitatea de timp a ZILEI (50 de zile).
De-a lungul acestui interval sunt 3 zile de lună nouă (30 Nisan, 1 Iyyar, 1 Shivan), și cu toate astea Dumnezeu n-a zis să se numere 53 de zile, ci 50.
De unde anume din Biblie se poate desprinde ideea că zilele de lună nouă sunt sărite de la numărătoarea zilelor atunci când Adonay specifică intervale mai mari de o lună?
______
În primul rând, nici măcar la Lev.12, în legătură cu intervalele de 33 (66) de zile ale curățirii femeii după naștere, nu se specifică vreo dispensă pentru zilele de lună nouă. În acele 33 (66) de zile, femeia nu avea voie la Templu. Ori dacă zilele de lună nouă nu s-ar număra între cele 33 (66), atunci trebuia musai ca Biblia să specifice acest lucru, pentru ca femeia să se poată duce (sau nu) atunci la Templu.
În al doilea rând, afirmația că "15 și 22 ale lunii trebuie să fie musai Sabate", cade la testul hermeneutic.
Adică dacă în privința Sărbătorii Corturilor (vezi Lev.23), zilele festive cad în prima și a opta zi (pe 15 și 22 Tișri)... și dacă acesta este un argument pentru a considera că atunci cade Sabatul,
atunci devine debusolant și contradictoriu faptul că în cazul Sărbătorii Paștelui, zilele festive cad în prima și a șaptea zi (pe 15 și 21 Nisan) - vezi Lev.23.6-8 -, nu în 15 și 22 Nisan.
În al treilea rând, Sabatul a fost stabilit independent de hodeș (luna nouă). Căci Domnul a stabilit anul, luna și ziua ca sistem temporal măsurabil, în a 4-a zi a Facerii. Dar dacă Dumnezeu n-ar fi dat pilda propriei odihniri în ziua a 7-a, noi, oamenii, n-am fi avut noțiunea de SĂPTÂMÂNĂ. Ci doar ani, luni, zile.
Scumpă soră Lavinia!
Eu am înțeles ce ai constatat, și apreciez că ai constatat corect că la ceasul al treilea a fost răstignit Messia (Marcu 15.25: Când L-au răstignit, era ceasul al treilea), dar... cum rămâne cu Ioan 19.14 și 15???
14. Era ziua Pregătirii Paștilor, cam pe la ceasul al șaselea. Pilat a zis iudeilor: Iată Împăratul vostru!
15. Dar ei au strigat: Ia-L, ia-L, răstignește-L! Să răstignesc pe rÎmpăratul vostru?, le-a zis Pilat.
Cred că este clar, ...dacă la ceasul al treilea (după calendarul Cerului) sau între orele 08.00-09.00 (după calendarul lumesc) Messia a fost răstignit, nu este posibil ca la ceasul al șaselea (11.00-12.00), Messia să fie la GABATA în fața lui Pilat!!!
Astfel, ...cine minte? ...Marcu??? ...sau Ioan???
Să fie cumva??? ...vorba despre o altă Zi???
În altă ordine de idei, dacă Paștele este în 15 și 21, ...este cumva scris greșit la Exod 12.18: În luna întâi, din a paisprezecea zi a lunii, seara, să mâncați azime, până în seara zilei a douăzeci și una a lunii.
Eu stau tare prost cu ARMETICA, dar știu bine să număr pe dește:
14 = ziua 1
15 = ziua 2-a
16 = ziua 3-a
17 = ziua 4-a
18 = ziua 5-a
19 = ziua 6-a, și
20 = ziua 7-a
-----------------
21 = ziua 8-a
...sau, Paștele este serbat timp de 8 zile???
Cea mai grea problemă pentru mine, ...este când este seara de 14 !?!
După ce trece ziua de 13 ??? ...sau după ce trece ziua de 14 ???
Ar putea cineva să-mi explice și mie la ce oră începe, și la ce oră se termină ziua de 14 ???
Apoi... la ce Sabat (sau Shabbath) se referă Ioan 19.31 ??? De frică să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Sabatului - căci era ziua Pregătirii, și ziua aceea de Sabat era o zi mare r11; iudeii au rugat pe Pilat să zdrobească fluierele picioarelor celor răstigniți și să fie luați de pe cruce.
Care zi era Ziua de pregătire, și care zi era ziua de Shabbath???
Dacă Biblia este chiar așa de clară, ...poate cineva să explice aceste inadvertențe? Sau... ??? ...TOTUL este CLAR ???
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
ELIAHU777, s-ar putea ca în număratul tău ("pe dește" - cum ai zis) să fi pornit cu o zi mai devreme: din 14 Nisan.
Ori Biblia spune că Săptămâna Azimilor pornește din 15 Nisan. În 15, nu în 14, era Sărbătoarea Azimilor, după cum stă scris: "Și în a cincisprezecea zi a lunii acesteia, va fi sărbătoarea azimilor în cinstea Domnului; șapte zile să mâncați azimi. În ziua întâia, să aveți o adunare sfântă: atunci să nu faceți nici o lucrare de slugă." (Lev.23.6,7).
Seara zilei de 14 Nisan, când se jertfea Mielul, era la apusul soarelui, PE CÂND ZIUA DE 14 TRECEA. După acel apus de soare, începea seara zilei de 15 Nisan, continuată cu noaptea zilei de 15, continuată cu dimineața zilei de 15, continuată cu ziua zilei de 15, continuată cu seara zilei de 15 (a doua seară), continuată cu apusul zilei de 15.
Cred că e util în acest moment, să punctez faptul că orice zi are, conform Bibliei, două seri: una cu care începe ziua, și una cu care se termină ziua.
Prima seară este înainte de noaptea zilei (după apusul zilei precedente), iar a doua este după ce au trecut noaptea-dimineața-ziua, înainte de apus.
Apusul face distincția între seara de sfârșit a unei zile și seara de început a zilei următoare.
Mielul de Paște se jertfea, conform Lev.23.5, "între cele două seri" (vezi dualul implicat în expresia בֵין הָעַרְבָּיִם - beyn ha'arbayim), adică în preajma apusului de soare la trecerea zilei de 14 Nisan și înainte de începutul zilei de 15 Nisan.
De aceea, ELIAHU777, s-ar putea să faci confuzie între seri. Noi astăzi denumim cu titlul de "seară" numai seara a doua (de la sfârșitul zilei).
Și totuși, la această seară a doua se referea Exodul 12.18; iată ce stă scris:
"În luna întâi, din a patrusprezecea zi a lunii, seara, să mâncați azimi, până în seara zilei a douăzeci și una a lunii."
Seara de care vorbește aici, este seara a doua, nu prima. Deoarece ziua de 15 este "ziua întâia" (Lev.23.6,7) a Praznicului Azimilor. Așa că ultima zi este ziua de 21 a lunii, nu ziua de 20 cum ai indicat tu.
În altă ordine de idei, orice Sabat care cade în timpul acestei săptămâni a Azimilor este considerat mai mare decât alte Sabate. El nu trebuie să cadă musai în 15 Nisan sau în 21 Nisan ca să fie numit "Sabat mare".
Alte confuzii calendaristice se pot face din următoarele două motive:
1. Cu timpul, datorită efervescenței din ziua de 14 Nisan legată de Miel, ziua respectivă a ajuns să fie numită "ziua dintâi a Praznicului Azimilor". Iată chiar și la Luca 22.7: "Ziua Praznicului Azimilor, în care trebuiau jertfite Paștele", se face o inexactitate cultural-religioasă deoarece ziua jertfirii Paștelor era 14 Nisan, dar sărbătoarea Azimilor era, de fapt, 15 Nisan (conform Lev.23.6,7).
Pe 14 Nisan, joia seara în preajma apusului, Paștele au fost jertfite și ucenicii le-au pregătit, iar Iisus cu ucenicii au stat apoi la masă după apusul soarelui, în seara dintâi a zilei de 15 Nisan.
Acea joi a fost ziua în care TREBUIAU jertfite Paștele, adică 14 Nisan între cele două seri: SEARA A DOUA A LUI 14 NISAN și SEARA DINTÂI A LUI 15 NISAN.
Iar Paștele trebuiau mâncate până în dimineața zilei de 15, ce rămânea nemâncat urmând a fi distrus conform Ex.12.10.
Așa că Iisus și ucenicii au mâncat Paștele în seara respectivă - seara dintâi a lui 15 Nisan - care se continua cu noaptea zilei de 15 Nisan.
Se pune problema cum de unii din preoți nu mâncaseră încă Paștele (Ioan 18.28), în acea zi de vineri, 15 Nisan? Astfel ajungem la al doilea motiv de confuzie...
2. Partida saducheilor (în care erau preoții cei mai de seamă) avea Paștele decalat cu o zi față de iudaismul popular-fariseic.
Astfel că, pentru saduchei, 14 Nisan nu fusese joia, ci în acea vineri, iar 15 Nisan a căzut pentru ei în Sabat. De aceea, pentru partida saducheilor, acel Sabat era de două ori sfânt: și că era sâmbătă, și că era 15 Nisan (sărbătoarea Azimilor, conform Lev.23.6,7).
Tot de aceea, singurul evanghelist din cei patru care ne scrie despre aceste lucruri este Ioan.
Căci se pare că Ioan avea legături mai strânse cu saducheii decât ceilalți ucenici.
[De aceea, devine limpede și pasajul următor:
"Ucenicul acesta era cunoscut de marele preot, și a intrat cu Isus în curtea marelui preot. Petru, însă, a rămas afară la ușă. Celălalt ucenic, care era cunoscut marelui preot, a ieșit afară, a vorbit cu portărița, și a băgat pe Petru înăuntru." (Ioan 18.15,16)
Acest ucenic incognito este Ioan, și abia la Ioan 21.24 se vede clar asta.]
_______
Oricum, ceea ce am scris în penultima mea postare (nr. 21799) rămâne în picioare: 50 de zile, 33 (66) de zile, diferența între zilele festive din Sărbătoarea Corturilor (ziua 1 și 8) și zilele festive din Sărbătoarea Azimilor (ziua 1 și 7), stabilirea Sabatului și a conceptul de SĂPTĂMÂNĂ independent de mișcările aparente ale Soarelui (anul calendaristic) și Lunii (luna calendaristică).
Legat de schimbarea calendarelor de către diverși potentați ai vremii, ea n-a reușit niciodată în privința SĂPTĂMÂNII, ci doar în privința anului și lunilor. Chiar dacă au încercat schimbarea săptămânii, totul a fost doar un eșec lamentabil.
Domnul a dat odată pentru totdeauna Sabatul, iar Israel strângea 6 zile mana, iar a 7-a nu, fără să fie perturbat de zilele de lună nouă.
Cu speranța că ți-am putut fi de folos, ELIAHU777, îți doresc numai de bine.
Lucia, mă bucur pentru confirmarea ta de a exista cineva pentru care n-a fost în zadar tot ce am detaliat mai sus.
Fie ca Domnul domnilor să ne călăuzească în tot Adevărul!
Deconectat
RE: Calendar cu săptămâna după fazele Lunii
Moderator7 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
Daca pentru calendarul Georgian este necesar indicatorul Luna Noua, sa vedem in Biblie, cand este pomenit pentru prima data Sabatul sau ziua a saptea, si cand este pomenita Luna Noua, si cu ce ocazie?
Rog sa se prezinte referinte biblice concrete!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
În privința calendarului cam așa văd majoritatea dintre noi precum ai scris tu beyond mai sus. Singura obiecție pe care aș avea-o personal este aceea cu consumatul Paștelor de către Mesia cu ucenicii Lui, dar asta nu o discutăm aici că am ieși din topic.
În rest, aș mai putea completa un exemplu în care se arată că săptămâna are doar și întotdeauna 7 zile:
Citat VDC Luca 13:14 Dar fruntașul sinagogii, mâniat că Isus săvârșise vindecarea aceasta în ziua Sabatului, a luat cuvântul, și a zis norodului: "Sunt șase zile în care trebuie să lucreze omul; veniți dar în aceste zile să vă vindecați, și nu în ziua Sabatului!"
Aceasta este o confirmare a poruncii a IV-a care la fel spune
Citat VDC Exod 20:9. Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău. 10. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău
Deci săptămâna conform Bibliei are 6+1 zile întotdeauna. Cine crede că are mai multe, treaba lui.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Aurelc, sunt de acord întru totul cu tine.
Totuși, nu cred că cei care țin un sabat lunar consideră că săptămâna are mai mult de 7 zile. Ci, din câte mi-am putut da eu seama, ei susțin faptul că zilele de lună nouă se exclud din numărătoarea celor 7 zile.
Tocmai de aceea, eu nu am dorit să combat acest lucru bine întipărit în teoria sabatului lunar (în care sabatul pică mereu pe 8, 15, 22, 29). Ci doar am pus accent pe faptul că zilele de lună nouă n-au niciun motiv să fie excluse DIN INTERVALE MAI MARI DE O LUNĂ.
Și am dat ca exemplu, cele 50 de zile de la legănarea snopului până la Cincizecime, sau 33 (66) de zile pentru curățarea femeii după naștere când ea nu avea dreptul să intre în Templu. Mai pot adauga și alte intervale (de exemplu și cele 40 de zile de iscodire a Canaanului).
Aceste intervale dacă nu ar fi conținut zilele de lună nouă, trebuia NEAPĂRAT ca Yahweh să fi specificat acest lucru. Altfel mesajul Său ar fi fost incomplet și, în consecință, incorect implementat în viața practică.
Lucia a scris:
Daca pentru calendarul Georgian este necesar indicatorul Luna Noua, sa vedem in Biblie, cand este pomenit pentru prima data Sabatul sau ziua a saptea, si cand este pomenita Luna Noua, si cu ce ocazie?
Rog sa se prezinte referinte biblice concrete!
Iată, Lucia: din câte am găsit eu, prima dată se specifică despre "luna nouă" la 1 Sam.20.5. Iar "Sabatul" este menționat mult mai devreme: în Exod. 16.23.
Dacă ție ți-e de ajuns ordinea în care ele se specifică în Biblie, pentru a-ți face o opinie fundamentată despre subiectul discutat pe acest topic, foarte bine. Mă bucur pentru tine!
Mie unul, însă, nu mi-e de ajuns!
a.) Deoarece se poate deduce fără a face speculație că luna nouă era cunoscută încă de pe vremea lui Noe (vezi Gen.7.11). Nu trebuie să absolutizez din Biblie că abia pe vremea lui Samuel s-a știut de lună nouă. Căci Moise a scris Geneza nu numai prin viziuni de la Domnul, ci și din informații transmise prin viu grai încă de pe vremea lui Adam. Așa că și Noe a ținut socoteala când a venit potopul. Știa câți ani avea atunci, iar luna a doua când se specifică venirea potopului, mă îndoiesc că se ținea după calendarul iulian/gregorian, ci se ținea după vizibilitatea lunii noi.
b.) De asemenea, eu mă îndoiesc că Sabatul își face apariția doar pe vremea lui Moise la Ex.16.23, căci:
- din istorisirea biblică a Genezei,
- precum și din detaliile poruncii a patra (Exodul 20.11),
- precum și din Evrei 4.3 care spune că lucrările lui Dumnezeu au fost terminate și implementate încă de la întemeirea lumii, se poate deduce fără a face speculație faptul că Adam a ținut Sabatul copiindu-L pe Dumnezeu în privința odihnirii în ziua a 7-a încă de la început.
Dar asta se poate deduce implicit, și nu scrie explicit acest lucru în Biblie.
_______
Există un Bun Simț Logic (care este manifestarea tot a Duhului Sfânt) care te poate face să deduci implicit exegeza biblică (=interpolarea principială a Bibliei). Nu din înțelepciune pământească, firească, drăcească, vine deducția aceea implicită, ci de la Duhul.
Dacă ție îți place să te raportezi fix doar la ce "Stă scris", nu și la ce se poate deduce implicit-logic din ce "Stă scris!", atunci mult succes! Dar dacă faci asta de teamă ca să nu greșești, atunci să știi că nu e o garanție că nu vei greși niciodată - fiindcă credința vorbește adesea de lucruri care nu se pot accepta prin simplă verificare a literelor Bibliei. Dacă ar fi fost așa, atunci toți evreii ar fi trebuit să-L fi primit pe Iisus încă de acum 2000 de ani.
Însă... credința e un dar al Domnului pentru cei ce caută necontenit Adevărul și care se consideră totdeauna învățăcei.
De aceea am spus la "Chat" în postarea 21818 că, deși Biblia este Adevăr, totuși, ea doar mărturisește despre Adevăr (e adevărat! într-o foarte mare măsură), dar Adevărul este mai mare ca ea.
Adevărul este Logosul (Ioan 1.1), adică este Yahushua (Ioan 14.6). Adevărul este Duhul (1 Ioan 5.6). Biblia e doar literă moartă fără Duhul care o poate face înțeleasă în mintea umană; și, trebuie spus că inclusiv deducțiile acelea implicite de care vorbeam pe "Chat", vin în mintea omului prin rațiunea dată lui tot de Dumnezeu.
[Pentru mai multe detalii pe marginea acestui aspect, vezi noul topic deschis de mine la secțiunea "Tineret": Adevărat sau fals? / Inteligența rațională - cerească sau pământească?]
Mi se pare corect ca unul din cele mai puternice argumente împotriva teoriei sabatului lunar, să fie postat aici - la acest topic.
Pe topicul "Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?", în postarea 21905, eu scrisesem:
beyond a scris:
Tot așa, timp de 40 de ani în pustie, evreii culegeau mana cu care se hrăneau timp de 6 zile, iar a 7-a nu, adică ciclul era 6+1.
Conform teoriei sabatului lunar, sabatele de început și de sfârșit de lună ar fi 8, respectiv, 29. Conform teoriei ăsteia, zilele de lună nouă nu s-ar fi contabilizat în cadrul săptămânii.
Atunci, la culegerea manei, Biblia trebuia neapărat să dea precizări suplimentare: se culegea mana sau nu? Dar fie că se culegea, fie nu, ciclurile de 6+1 tot ar fi fost stricate la fiecare început și sfârșit de lună:
- dacă se culegea mană la luna nouă, atunci ciclul de culegere ar fi devenit, la început de lună, de 7+1 (sau 8+1, în cazul a două zile de lună nouă);
- dacă nu se culegea mană la luna nouă, atunci ciclul de la sfârșitul lunii, ar fi fost de 6+2 (sau 6+3, în cazul a două zile de lună nouă).
Dar Biblia nu dă de înțeles așa ceva că s-ar fi întâmplat vreodată. Ciclul era de 6+1 neschimbat.
Evreii s-au format ca popor cu ciclul 6+1, și nimeni dintre profeți nu a îndrăznit să schimbe aceste lucruri.
Așadar, nu are cum să existe datele fixe de 8, 15, 22, 29 ale lunii ca fiind sabate lunare. Așa ceva este o simplă speculație. Tot ce se poate deduce logic din Scriptură este că Sabatul cade tot mereu a 7-a zi de la facere încoace.
_______
ELIAHU, în postarea 21921 de pe topicul "Când consumăm Pesach-ul - la intrarea sau după ieșirea din 14 Nisan?" scrie:
ELIAHU a scris:
16 Nisan, este este a doua zi după Pesach... din care încep să se numere cele 7 săptămâni întregi (de lucru, fără sărbătorile de Lună nouă, care de la 1 Samuel s-au ținut).
Unde anume în Biblie scrie vreun cuvințel despre speculația asta: cum că la numărarea celor 50 de zile se sare peste zilele de Lună nouă??
A zis Domnul domnilor ceva în direcția asta, lui Moise?
Bineînțeles că nu. Ba dimpotrivă, Domnul a zis clar la Lev.23.16 să se numere 50 de zile sau 7 săptămâni ca să se ajungă la ziua Cincizecimii de după al șaptelea Sabat.
El Însuși i-a învățat pe evrei în pustie modul cum vine Sabatul: "Șase zile să culegi mană, căci în ziua a 7-a nu va cădea."
Așadar, adepții sabatului lunar (care cade mereu în 8, 15, 22, 29) au fost păcăliți de cel rău cu o teorie greșită, o teorie care speculează în mod nepermis sucind cuvintele Scripturii. Teoria asta nu poate aduce nicio dovadă solidă. Ea vrea să schimbe modul de calcul al sărbătorilor așa cum sunt calculate de milenii de către evrei. Însă nu are nici cele mai elementare dovezi scripturale pentru vreo schimbare.
Adepții acestei teorii consideră că au descoperit un mare adevăr care îi face mai plăcuți înaintea lui YHWH. Asta le întunecă rațiunea, iar ei nu mai disting (mai bine zis: nu mai vor să distingă) că este o teorie totalmente eronată din punct de vedere rațional.
Și dacă ar fi doar atât, ar mai fi cum ar mai fi.
Dar ei au impresia falsă că există un complot universal împotriva "marelui lor adevăr".
Problema este că trăiesc cu senzația că au primit această teorie direct de la Dumnezeu (probabil prin mijloace paranormale), și uită că și Satan are capacități în domeniu, putând să facă fără probleme minuni mincinoase.
Tragedia mare este că adepții acestei teorii o consideră ca fiind o adevărată lumină cerească, și, de aceea, nu vor să renunțe la eroare nicidecum.
Și uită că Yahshuah i-a avertizat: "Așa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!" (Mat.6.23).
Noaptea.
Ce este Noaptea ?
Noaptea este partea de intuneric a zilei ?
Daca, lucrurile stau asa,atunci noaptea este partea de intuneric a zilei ,numita consacrat noapte si a cunoscut frantionarea in straji.
Timpul noptii era acoperit integral prin cea ce cunoastem sub denumirea de privegheri ale noptii.( Plangeriile lui Ieremia 2:19;Ps.63:6).
Plang:lui Ier:19. Scoală-te și gemi noaptea când încep străjile! Varsă-ți inima ca niște apă, înaintea Domnului! Ridică-ți mâinile spre El pentru viața copiilor tăi, care mor de foame la toate colțurile ulițelor!
Ps 63:6. când mi-aduc aminte de Tine în așternutul meu, și când mă gândesc la Tine în timpul priveghiurilor nopții.
Impartirea in straji cunoaste fractionari diferite la evrei fata de romani.
Evreii acopereau timpul noptii cu trei straji iar romanii cu patru staji.
........
Intreb, cine a avut dreptate,atat in trecut cat si in zilele noastre, romanii sau evreii?
In timpul Imperiului Roman, influenta romana in Tara Sfanta a schimbat acoperirea noptii cu patru straji in loc de trei,stiati?
Cred, ca stiati, este consemnata straja a patra in Matei ( la nota de subsol) si Marcu.
Inainte de romani se cunosteau strajile: Straja I -prima treime a noptii ( Plangerile lui Ieremia 2:19). Straja a II -a-a doua treime ,cu miezul noptii ( Jud 7 :19) Straja a III -a-a treia treime ,straja diminetii ( Exod 14:24,1Sam 11:11).
Dupa ocupatia romana intalnim schimbarile:
Acum ,atentie maxima! Straja a I-cand se ingana ziua cu noaptea ( Marcu 6:47,48; Matei 14 :25)
Referitor la evanghelia lui Marcu ,de ce Yashua a vrut sa treaca pe langa ucenici in straja a patra?
Nu , cumva ...pentru faptul ca, evreii aveau trei straji si nu patru?
Marcu 6 cu ver. 47,48:
47. Când s-a înserat, corabia era în mijlocul mării, iar Isus era singur pe țărm.
48. A văzut pe ucenici că se necăjesc cu vâslirea, căci vântul le era împotrivă. Și într-a patra strajă din noapte, a mers la ei, umblând pe mare, și voia să treacă pe lângă ei.
Matei 14 cu 25:
25. Când se îngâna ziua cu noaptea (Grecește: în a patra strajă.); Isus a venit la ei, umblând pe mare.
Am auzit o explicatie cu privire la tot ce este scris in paranteza , cum,ca... nu poate fi considerat text inspirat in conformitate cu (marturia prorocilor scrise in VT)...deci, (Greceste : in a patra straja)- este o explicatie sau o traducere eronata?
Sau ...si una si alta?
Este, doar o intrebare,sa nu ma intelegeti gresit....bine?
Referitor la Matei 14:25,Cand se ingana ziua cu noaptea Yashua a venit la ei umbland pe mare- (greceste, a patra straja) Trad .Cornielescu.
In alta trad. mai moderna in Marcu 6 cu vers. 47,48-scrie, asa :
Dar,de la a patra straja din noapte ,el a venit la ei umbland pe mare ,dar voia sa treaca pe langa ei
-in Matei nu mai scrie ca a vrut sa treaca pe langa ei, cum scrie in Marcu ,asta ...asa ,ca idee.
Nici in Luca ( care este autorul cartii Faptele Apostolilor ..scria, undeva beyond...dar ,sincer ,nu stiu daca ....doar el singur a scris cartea,asta se deduce din exprimarea medicului Luca cu privire la:,, Teofile...in cea dintai carte a mea,adica la ...Luca 1 cu 3...).
Nici Luca ,nu se refera nici unde la o a patra straja cap24 vers.28,29:
28. Când s-au apropiat de satul la care mergeau, El S-a făcut că vrea să meargă mai departe.
29. Dar ei au stăruit de El, și au zis: "Rămâi cu noi, căci este spre seară, și ziua aproape a trecut." Și a intrat să rămână cu ei.
Ultima straja ( de la ora 3 a.m.pana la rasaritul soarelui),potrivit modului in care grecii si romanii imparteau noaptea .
Potrivit cu Exod 14 cu 24 si Jud 7 cu 19 ,evreii aveau trei subdiviziuni ,sau straji ,iar ulterior au adoptat sistemul roman de patru straji,-asa sa fie oare?
La ce straja s-a referit Matei?
Daca, evreii aveau doar trei straji?
S-a referit el; la o a patra straja, pe care evreii ,comform prorociIlor ,nu aveau o a apatra straja?
Este o adaugare, la cea ce a fost deja fixat pentru poporul evreu ?
Sau!?!Ajutor!
Am sa aduc versetele de mai sus ca sa nu le cautati voi :Exod 14cu 24:
24. În straja dimineții, Domnul, din stâlpul de foc și de nor, S-a uitat spre tabăra Egiptenilor, și a aruncat învălmășeala în tabăra Egiptenilor.
Jud 7 cu 19:
19. Ghedeon și cei o sută de oameni care erau cu el au ajuns la capătul taberei la începutul străjii de la mijlocul nopții, îndată după ce puseseră pe păzitori. Au sunat din trâmbiță, și au spart ulcioarele pe care le aveau în mână.
Mie ,imi este foarte greu sa cred ( macar ) ca Yashua a adoptat timpul de masurare al grecilor si romanilor ,nu,nu,nu se poate!
Cel Vesnic nu poate masura timpul prin alte popoare ,deci,nici trimesul Sau ,nu a masurat timpul prin ei,adica prin greci sau roamani. ?!? Nu...?
Nu stiu ce sa zic ,dar e foarte greu pentru mine.
Ce spuneti fratilor!?
Conform Exod a treia si ultima straja potrivit evreilor ,aproximativ de la ora 2 a.m.la ora 6 a.m. Straja a II -a-pana la miezul noptii(Luca 12:38)Referitor la Luca 12:38, sa citim:Chiar ,daca soseste la a doua straja sau chiar la a treia ( aici nu mai spune nimic de o a patra straja sau sa faca macar, referire la o apatra straja)si ii gaseste asa, fericiti sunt ei. Straja a III-a- dupa miezul noptii( Luca12:38)-Asta inseamna aproximativ 9 p.m pana la miezul noptii.De la miezul noptii pana la aproximativ 3 a.m. Straja a IV-a-spre dimineata ( Marcu 6 :48;Matei 14 :25)Aici sau cam dezbatut versetele din Matei si Marcu...este clar ca ceva nu este ok cu aceasta expresie ,,Cand se ingana ziua cu noaptea,, ( greceste a patra straja) in aceste evanghelii( parerea mea desigur)...am cam obosit! cu aceasta a patra straja, de unde a aparut atunci?!?.
Daca, vom citii scripturile noului Testament ( Legamant) cu ochi evreesti vom intelege cum a inteles un evreu iar daca citim scripturile noului legamant cu ochi de romani ,vom intelege cum a inteles un roman, care a schimbat ,(se pare ),pana si strajile de noapte ,facand din trei straji de noapte, patru, este corect asa ?
Strajerule, vegheaza in strajile in care a vegheat Cel care a murit in locul tau! Scoala-te si gemi noaptea cand incep strajile!
Daca, Mantuitorul nu a venit sa strice Legea sau profetii-atunci, cine a indraznit sa le strice ?
Si de ce ?
Daca ,Legea a fost data prin Moise si el a fost profet si a primit Tora pe muntele Sinai si Tora inseamna Invatatura si o Candela pentru picioare ,iar profetia (profetii ) au marturisit despre Lege ,adica despre Cel ce a dat Toraul ,nu...?
Deci ,strajile ,conform profetilor sunt la loc de cinste ,pentru ca Mantuitorul nu a venit sa strice Legea sau profetii!
O zi incepe de seara pana seara ,aceasta este cea dintai zi.
Pareri?
Va multumesc.
Deconectat
RE: Calendar cu săptămâna după fazele Lunii
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
22342. Postat la 24/03/2013 18:13 - 4423z5h30m
Structura lunii Abib/Nisan in anul rastignirii.
Nr. zilelor Functia zilei dupa
lunii. r0;Calendarul Biblicr1;.
.................................
1 Luna noua
................................
2 I
3 II
4 III
5 IV
6 V
7 VI
.....................................
8 VII (Zi de Shabbath)
......................................
9 I
10 II
11 III
12 IV
13 V
14 VI
......................................
15 VII (Zi de Shabbath)
......................................
16 I
17 II
18 III
19 IV
20 V
21 VI
......................................
22 VII (Zi de Shabbath)
.......................................
23 I
24 II
25 III
26 IV
27 V
28 VI
......................................
29 VII (Zi de Shabbath)
......................................
30 Ajun Luna noua
.......................................
Ziua 1 si ziua 30 , dupa cum se observa , nu se numara ca zi.
valentina a scris la Chat :apropo, in luna august, pe data de 15 nu a fost luna noua, deci nici sabat.
Valentina faci o mare confuzie intre 15 august si 15 in calendarul Cerului adica a Creatorului, in 15 august nu a fost Luna noua ci Luna noua a picat in data de 8 August . Daca te uitai intre seara dintre miercuri spre joi 14 spre 15 August vedeai pe cer ca Luna era la jumatate adica luminata in partea dreapta si intunecata in stanga cea ce reprezinta ca era data de 8 a lunii a 6 Calendarul Creatorului deci era Sabat .Te sfatuiesc sa numeri 6 zile din 16 august , ca 15 august a picat Sabat si uitate in seara dintre 21 si 22 august sa vz ce arata Cerul deci dupa 6 zile de lucru in data de 22 august respectiv 15 in calendarul Ceresc luna 6 trebuie sa fie Luna Plina . Priviti spre Cer ca Creatorul ne vorbeste . Luna dupa luna , zi dupa zi, Luna de pe Cer arata alceva pentru ca Creatorul a facut-o sa ne fie un Semn pentru ca noi oamenii sa deosebim zilele , lunile si anii.
Si sper sa nu te superi dar a declara ca Satana inseala lumea cu privire a la ce arata Luna pe Cer faci o mare gresala pentru ca tot ce a Creat Cel Preinalt Luna , Stele, Soare etc , au Legi pe care Creatorul le-a hotarat si nimeni si nimic nu le poate schimba mersul de pe Cer, si tocmai acolo cel rau sau Satana cum ai spui tu nu are aces, dar la calendarele facute de mana omului are aces foarte usor si poate insela omenirea cu usurinta .Daniel 7.25
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: Calendar cu săptămâna după fazele Lunii
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24377. Postat la 16/08/2013 17:05 - 4278z7h38m
Da. Luna era jumatate plina. ( La Marea Neagra se vedea foarte frumos. Numai ploaia de stele nu am vazut-o). Costy, ca de obicei revin cu intrebarea: daca, intre 8 si 15, sunt 6 zile lucratoare, intre 15 si 22, sunt 6 zile lucratoare, intre 22 si 29 sunt 6 zile lucratoare, de ce intre 29 si 8 nu mai sunt 6 zile lucratoare?
În Cartea întâi a lui Moshe: Bereșit 1.14: וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים יְהִי מְאֹרֹת בִּרְקִיעַ הַשָּׁמַיִם לְהַבְדִּיל בֵּין הַיּוֹם וּבֵין הַלָּיְלָה וְהָיוּ לְאֹתֹת וּלְמוֹעֲדִים וּלְיָמִים וְשָׁנִים: sau Facerea (Genesa 1.14): Și a zis AtotPuternicul: ,,să fie niște luminători din întinderea cerului, care să deosebească între zi și noapte, și să fie ca semne, pentru a arăta moadim (sărbătorile) , și în zile și ani,, (U_Lă_Yimym, U_Shaniym = și în zile, și ani).
Luna nouă astronomică a lunii a 5-a (lună cerească - AV) a fost miercuri 7 august 2013 (lumesc), la ora 01.51 (după Shabatul luminat de marți 29 Av), lucru care spune că luna are 30 de zile (ziua ajun de Lună nouă).
Miercuri 14 aug 2013 (la ora ora 14.56), luna este luminată 50% (primul pătrar), cu 6 ore înaintea apusului de soare care indică intrarea în primul Shabat (al primei săptămâni a lunii a 6-a Elul) al lunii (joi 15.aug).
Ziua de 30 Av și 1 Elul sunt zile de sărbătoare ale lunii, 2-8; 9-15; 16-22; 23-29, sunt zilele celor 4 săptămâni arătate de fiecare fază a lunii. Luna are 29 sau 30 de zile, 4 săptămâni reprezintă 28 zile (6 zile pentru lucru, și a 7-a pentru odihnă). Orice orologiu (ceas) este compus din roți dințate (dependente una de alta), care arată secundele, minutele și orele - Soarele, Luna și astrele (care se rotesc în cea mai perfectă dependență), ...reprezintă ceasul universului, care arată ciclul săptămânal (de 7,06758 zile); ciclul lunar (de 28,27032 zile); și ciclul anual (de 365,24219 zile : 30 zile = 12,17474 zile); ...ciclul săptămânii ani (7 ani), și ciclul anilor Jubileu (7 săptămâni ani = 49 ani + 1 an).
Un număr fix de zile a anului tropical însă necesită o rată secundară de zile să fie, de asemenea, contabilizată separat și, în afară de acele zile, care sunt numerotate anual. Această rată suplimentară este ușor de recunoscută, în cadrul unui interval de timp egal cu 7 săptămâni lunare.
Perioada sinodică a Lunii completează fiecare 29.53059 zi (în medie).
Prin urmare, lungimea anului tropical este în mod inerent egal cu 12.36827 revoluții synodice
Luna are mersul ei (islamul respectă un calendar lunar); Soarele are mersul lui (creștinismul greco-roman respectă un calendar solar, impus lumii debusolate); Astrele au mersul lor (arată un timp tropical). Iudaismul mozaic respectă un calendar LUNI-SOLAR (365,24219: 29,53059 = 12,36827); Israelul politic respectă un calendar lunar-solar cu săptămâna solară (scoasă din cadrul lunii).
TIMPUL EXPRIMAT ÎN ZILE, ESTE DIVIZIBIL CU 7,06758 ZILE, fapt ce impune corelarea (măsurarea) timpului, după un calendar lunar-solar (rănduiala cerească) - timpul oficial de astăzi, este un timp politic, fără nici o legătură cu timpul ceresc: Lunile lumești au 28,29,30 și 31 zile, când lunația este de 29 zile, 12 ore și 44 minute - totul este o înșelătorie, iar iudaismul de astăzi 75% este ortodox (Steaua lui David este pe Mitra Papei; semiluna islamică este pe Toiagul Papei) - toată religia de astăzi respectă autoritatea lumii uzurpate de dumnezeul veacului acestuia. Lumea poate calcula cum vrea calendarele după interesele ei dar mersul astrelor, respectă Legea Marelui Eu Sunt.
49 faze lunare + OT1 + OT2 = 365.2443 zile
X1 + X2 =0,3333 faze +0,14 faze = 0,47333/ faze
49 faze lunare + OT1 + OT= 49 faze + 0,47333/ faze = 49,47333 faze lunare
O fază lunară =365.2443 zile : 49,47333 faze =7,38265 zile care de fapt sunt exact Luna lunară 29,53059 : 4 = 7,38265 zile
An solar : 365.24219 zile (sau, de asemenea, 365 zile, 5 ore, 48 minute și 45 de secunde).
Anul profetic : 360 zile.
Anul lunar 29,53059 X 12= 354,36708 zile.
An solar : 365.24219 zile = 354,36708 zile + (Diferența an solar 365,24219 - an lunar 354,36708) 10,87511 zile sau
365.24219 zile = an profetic + ( diferența 365.24219 -360) + 5.24219 zile.
An profetic 360 zile=354,36708 zile + diferența (360 - 354,36708) + 5,63292 zile.
An lunar 29,53059 X 12= 354,36708 zile.
Tot acest timp se aliniază la 7 ani, și la 49 ani - pentru a putea respecta TIMPUL REAL, trebuie ținut cont de TIMPUL (calendarul)... Lunar-solar!
Luna nouă este Sărbătoare care oprește munca de slugă (plătită); în Lună nouă pot culege un măr sau un strugure pentru a-l mânca în ziua de Lună nouă - pot pregăti și mâncare pentru fiecare INS (ca în cele 5 zile de Pesach) - în Shabat nu pot face NICI O LUCRARE (nici eu, ...și nimeni din casa mea - nu pot rupe un strugure să-l mânânc - la fel ca în zilele 1 și 7, cu adunare sfântă din Pesach sau de Corturi).
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Valentina deoarece sunt un om neinsemnat pe acest pamant si Lauda este a Celui Preinalt care deschide mintea omului sa inteleaga anumite aspecte din Biblie spun si eu ca poporul in vechime :Glas de Dumnezeu, nu de om!
Poi hai sa vedem ce vrea sa ne spuna Domnul prin aceasta zii de Luna noua , citind prin Scriptura Dumnezeu acorda acestei zii de Luna noua o atentie aparte , nu ca cea de Sabat pe care Domnul atrage atentia oamenilor si le spune cum gasim scris :Să lucrezi șase zile; dar a șaptea este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului va fi pedepsit cu moartea. Să nu care cumva să nu țineți Sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine și voi și urmașii voștri un semn după care se va cunoaște că Eu sunt Domnul, care vă sfințesc..etc
Dar Domnul pune acent si pe ziua de Luna noua gasim scris in :
Ezechiel 46. 1 Așa vorbește Domnul Dumnezeu: rPoarta curții dinăuntru, dinspre răsărit, va rămâne închisă în cele șase zile de lucru; dar se va deschide în ziua Sabatului și va fi deschisă și în ziua lunii noi.
Numeri 10.10 În zilele voastre de bucurie, la sărbătorile voastre și la lunile noi ale voastre, să sunați din trâmbițe, când vă veți aduce arderile de tot și jertfele de mulțumire și ele vor face ca Dumnezeul vostru să-Și aducă aminte de voi. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.
Poi a-mi pun intrebarea de ce poarta sa fie deschisa si in ziua de Luna noua ?pentru ca aceasta zii are si ea valoare inaintea Domnului precum Sabatul , si atentie daca Sabatul din data de 29 , Luna de pe Cer este intunecata automat poarta templului trebuia sa stea 2 zile la rand deschisa .
Dupa parerea mea aceasta zii de Luna noua este o zii in care se aducea multe jerfe si era o zii festiva care deschidea drumul celor 4 Sabate care urmeaza in luna care urmeaza .Hai sa ati expun un exemplu pe intelesul nostru: un bloc cu 10 etaje spunem ca el are 10 nivele , dar de fapt nu este asa el are 11 daca includem si parterul , tot cam asa ar fii si cu luna noua ea este inclusa in luna anului dar nu este numarata .Valentina m-ai intrebat de ce nu sunt 6 zile lucratoare intre 29 si 8 pentru ca asa este voia Domnului dar nu uita ziua 1 a lunii nu este numarata deci o zii de repaus si atunci numaratoarea incepe din ziua 2 a lunii si numarand asa 15 Nisan a picat Sabat conform Scripturii , 22 Tisri luna a 7 a picat Sabat cand Domnul a facut tina si a vindecat pe acel om orb conform Scripturii . Eu am detaliat aceste lucruri in postarea 20962 tot de la aceast topic .Daca numaram data de 1 a luni atunci esim din Cuvantul Scripturi si nu se mai implinesc aceste versete .
In concluzie Cel Preinalt a Creat Luna sa ne fie Calendar si Soarele pe post de ceas asa cum a fost si pe vremea lui Ezechia cand au fost mutate de Domnul cu zece trepte pe cadranul lui Ahaz .
Am gasit niste cuvinte deosebite prin studierea mea in cunoasterea Voii Celui Vesnic Sfant :
Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul) Capitolul 33
1. Pe cel care se teme de Domnul, nu-l va întâmpina răul, fără numai ispita și iarăși îl va izbăvi.
2. Bărbatul înțelept nu va urî legea, iar cel care se fățărnicește în aceea este ca o corabie în furtună.
3. Omul înțelegător va crede legii și legea îi va fi credincioasă.
4. Pregătește cuvântul și așa vorbește, leagă împreună învățătura și răspunde.
5. Ca roata carului este inima nebunului și ca osia pe care se întoarce este gândul lui.
6. Ca un armăsar este prietenul hulitor; el nechează oricine ar încăleca pe el.
[b]7. Pentru ce zi pe zi întrece și toată lumina zilei anului de la soare este?
8. Prin înțelepciunea Domnului ele s-au deosebit între ele, că El a statornicit vremurile felurite și zilele de praznic.
[/b]
Capitolul 43
6. Mare este Domnul Cel care l-a făcut, și cu porunca Lui grăbește mergerea. 7. Și luna, totdeauna exactă, însemnează lunile și împarte timpul.
8. Din lună este semnul sărbătorii, lumină care scade până la sfârșit.
9. Lunile anului sunt după mersul ei, minunate schimbări face crescând.
Deci valentina sper ca am putut sa ati fiu de folos asa cum am inteles eu , dar sa nu uitam asa este voia Celui Preinalt sa se intample asa precum zice si Domnul : Precum in Cer asa si pe Pamant
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!