Și chiar dacă sărbătoarea Crăciunului ar reprezenta nașterea Mântuitorului (după cum cred unii), mulți nici măcar nu știu despre asta, ce să mai spunem de originea celorlalte obiceiuri (pomul și împodobirea lui, datul de daruri unii altora, venirea Moșului pe horn cu daruri, lăsarea unui pahar cu lapte și câțiva biscuiți de către familie lânga pom (ca Moșu să bea după ce aduce daruri ), împodobirea casei cu ornamente și beculețe peste tot locul, deschiderea darurilor de sub pom de către toată familia în dimineața zilei de Crăciun, și multe alte obiceiuri care mai decare, depinzând de la popor la popor.
Ce au toate acestea cu nașterea Mântuitorului?... Mai multe obiceiuri cu rădăcini păgâne decât despre nașterea Mântuitorului. Și mulți nici nu știu că sărbatoarea ar comemora nașterea Mântuitorului. Dar el o ține, căci așa știe, așa a învățat și așa ține toată lumea (aproape toată lumea ).
Și pentru că am menționat de diferite obiceiuri de Crăciun la diferite popoare, hai să amintim și unul specific românesc (sau poate mai este și la alte popoare). Este vorba despre asocierea sărbătorii Crăciunului cu tăierea porcului. Da, porcul - porcul care se crește în decurs de un an, iar la Crăciun se taie. ...Și câte obiceiuri mai sunt și la tăiatul porcului, vai vai, tot atâtea câte cătunuri sunt. Mai este și o vorbă din bătrâni care suna cam așa "Oricât de sărac, dar la Crăciun să ai cel puțin o coadă de porc"
De unde acestă unire a Crăciunului cu...porcul? O sărbătoare asociată cu sacrificarea unuia din cele mai rău vorbite animale din Sfintele Scripturi (care să nu fie consumate - porcul).
Iată încă un alt aspect al acestei sărbători - Crăciun + Porc = Sărbătoarea nașterii Mântuitorului??
Hmmm...Pe unde o fi scris în Biblie despre această sărbătoare?
Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6
Deconectat
RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15679. Postat la 19/12/2011 10:28 - 4884z13h26m
În ce privește 25 Decembrie, mă uit cu milă la frații de unde am ieșit eu, când îi văd cu câtă sârguință, cu câtă dăruire, cu câtă sinceritate se pregătesc și mai ales în seara de ajun cum merg pe uliță ca să cânte pe la geamuri, să vestească, zic ei că este marea sărbătoare a nașterii Domnului.
Avem motive comune și noi care Dumnezeu ne-a descoperit taina mîntuirii și ei care încă mai bâjbâiesc așa ca toți ceilalți oameni. Noi, să ne rugăm pentru ei, ca Dumnezeu să le descopere și lor care este adevărata Sărbătoare, care a zis Dumnezeu să o sărbătorim cu bucurie și chiar se numește și Sărbătoarea bucuriei. Ei, ar trebui să se roage, să nu stea nepăsători, să lase Biblia deoparte, și să respecte tradiția, pentru că sărbătorile pe care le găsim în calendarul gregorian pe care îl amplasăm cu cinste în casele noastre de la 1 Ianuarie, sunt sărbători puse, de oameni și susținute nu de Biblie, ci de tradiție.
Acuma eu ca un om cu rațiune, caut ca să nu îmi pierd vremea, făcând ceva care sunt sigur că cel ce mă plătește, nu îl interesează de lucrarea care o fac și la urmă să zic: Doar nu va trimite Dumnezeu atâtea sute de mii, poate milioane în iad, ci mai bine zis, să caut cu cel mai mare interes, să văd dacă ce fac eu este în planul Domnului de la care aștept ca plată să fie viața veșnică.
Stimați comfrați, vă îndemn, ca înainte de a vă duce cu colindul în seara de ajun, să vă plecați pe genunchi, și rugațivă pe Celui ce a făcut cerul și pământul și pe dumneavoastră și întrebați-L dacă ce-a ce faceți în numele Lui este și după voia Lui, pentru că vă aduc aminte de un conținut din Sfânta Scriptură, pe care îl cetești acuma: 21. Nu orișicine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.
22. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: "Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Și n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?"
23. Atunci le voi spune curat: "Niciodată nu v-am cunoscut; depărtați-vă de la Mine, voi toți care lucrați fărădelege."- Matei 5.
S-ar putea ca să mergi cu colindul, sau să predici în ziua de 25 Decembrie în numele Domnului și El să nu te cunoască, pentru ca Crăciunul cum spuneam, nu face parte dintre Sărbătorile Domnului.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
russtefan78 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15711. Postat la 19/12/2011 22:21 - 4884z1h33m
25 decembrie = Craciunul. Pe orcine intrebi spune ca sarbatoreste Craciunul si nu Nasterea Domnului.
In Luca 2:8 este scris că la nașterea Mântuitorului "În ținutul acela erau niște păstori, care stăteau afară în câmp, și făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor" si dacă ne uităm în 2 Samuel 23:20 este scris că "Benaia, fiul lui Iehoiada, fiul unui om din Cabțeel, om viteaz și vestit prin faptele lui mari. El a ucis pe cei doi fii ai lui Ariel din Moab. S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă unde a ucis un leu, într-o zi când căzuse zăpadă".
Astfel daca pastroii erau pe câmp și în Israel cade zăpadă adunci nasterea nu a avut loc iarna (în decembrie 25).
Din câte știu Craciun a fost proprietarul grajdiului unde s-a născut Isus și se pare că omenii îl sărbatoresc pe acel om nestiind cine este.
Aduți aminte de ziua a șaptea ca să o sfințești ...
ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15751. Postat la 21/12/2011 13:43 - 4882z10h11m
Un " CRACIUN Crestin" ar putea onoara cu adevarat pe Hristos ?
Există oameni care, în ciuda faptului, stiu ca rădăcinile Crăciunului vin din păgânism, dar ei insista ca sa participe cu paganii invocind Nasterea lui Isus,prin asta ei nu-și dau seama ca de Crăciun onoreaza un D-zeu fals, Zeul Soare.
Dar Dumnezeu spune:
Vezi sa nu te lasi prins in cursa, calcand pe urmele lor, dupa ce vor fi nimicite dinaintea ta. Fereste-te sa nu cercetezi despre dumnezeii lor si sa zici: "Cum slujeau neamurile acestea dumnezeilor lor? Si eu vreau sa fac la fel."
Tu sa nu faci asa fata de Domnul Dumnezeul tau; caci ele slujeau dumnezeilor lor, facand toate uraciunile pe care le uraste Domnul, si ele chiar isi ardeau in foc fiii si fiicele lor in cinstea dumnezeilor lor.
Voi sa paziti si sa impliniti toate lucrurile pe care vi le poruncesc eu; sa n-adaugati nimic la ele si sa nu scoateti nimic din ele. (Deut 12:30-32)
Asa vorbeste Domnul: "Nu va luati dupa felul de vietuire al neamurilor si nu va temeti de semnele cerului, pentru ca neamurile se tem de ele.
Caci obiceiurile popoarelor sunt desarte. Taie un lemn din padure; mana mesterului il lucreaza cu securea; (Ieremia 10:2-3).
Dumnezeu ne spune clar că nu va accepta acest tip de slujire, deși crestinii acum intenționează să-L onoreze, avind origini păgâne, și ca atare pentru acesti crestini li se pare ca onoreaza pe Dumnezeul adevarat ,dar de fapt este o urâciune pentru El ,deorece aceasta onoare este dedicata Satanei.
Dumnezeu nu vrea sa-l onoram dupa cum credem noi,ci el doreste ca sa-l onoram prin Impliniurea a cea ce ne Porunceste el, prin Duhul Sfint in noi,iar a se alinia cu Paganii nu facem decit sa onoram Spiritul Craciunui
"Dumnezeu este Duh: și cine se închină Lui, trebuie să se închine în duh și în adevăr." (Ioan 4:24).
Care este adevărul ?. Isus a spus că Cuvântul Său, Biblia este adevărul (Ioan 17:17). Iar Biblia spune că Dumnezeu nu va accepta accepta aceasta inchinare de la oameni care caută să-l onoreze pe Hristos, pentru ca au luat un obicei păgân:
Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti." (Mat 15:9).
Sărbătoarea de Crăciun este o poruncă omeneasca (o tradiție) și nu este pe placul lui Dumnezeu.
Drept raspuns, El le-a zis: "Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinii voastre? (Mat.15:3)
El le-a mai zis: "Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra. (Marc.7:9)
31. Tu sa nu faci asa fata de Domnul Dumnezeul tau; caci ele slujeau dumnezeilor lor, facand toate uraciunile pe care le uraste Domnul, si ele chiar isi ardeau in foc fiii si fiicele lor in cinstea dumnezeilor lor. (Deut 12:31)
Noi nu putem onora pe Dumnezeu cu elemente si traditia sărbătorilor păgâne !
Acceptind aceasta Sarbatoare,facem parte din Babilon. Totul este un interes nesabuit comercial,o idolatrie contemporana,iar cel mai rau este ca in spatele acestei Sarbatori se ascunde inchinare la Satan a acelora care participa.
Și ce spune Dumnezeu? Noi trebuie "să ne adaptam acestei Sarbatori sau sa corectam eroarea pe care o facem ? Sau ar trebui toleranță zero, separarea totală"?
4. Apoi am auzit din cer un alt glas, care zicea: "Iesiti din mijlocul ei, poporul Meu, ca sa nu fiti partasi la pacatele ei si sa nu fiti loviti cu urgiile ei! (Apoc. 18:4)
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15764. Postat la 21/12/2011 17:36 - 4882z6h18m
Frate Ioan nu e de mirare ca se va inplini porunca Domnului : departativa dela Mine, voi toti cari lucrati FARADELEGE inca ne mai si invata: Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre, nu nea invatat sa tinem datini si traditi omenesti ci sa ne pazim de ele si sa nu luam parte la ele......ma intistreaza faptul ca majoritatea cultelor sau religi au dat frumos deoparte sarbatorile Domnului din Levetic 23 si tin cu mare placere si bucurie o datina, o traditie si un obicei pagan care nici ei nu mai stiu ce este ori nasterea Domnului ori mos craciun
Și cu privire la ei se împlinește prorocia lui Isaia, care zice: Veți auzi cu urechile voastre, și nu veți înțelege; veți privi cu ochii voștri, și nu veți vedea.Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, și-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înțeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu, și să-i vindec. Dar ferice de ochii voștri că văd; și de urechile voastre că aud!Căci oricine face voia Tatălui Meu care este în ceruri, acela Îmi este frate, soră și mamă.
Ce minunate cuvinte ne-a dat Domnul nostru ca voia Tatalui sa facem sa pazim cuvintul sau si sa-l inplinim..... Fiul omului va trimite pe îngerii Săi, și ei vor smulge din Împărăția Lui toate lucrurile care sunt pricină de păcătuire și pe cei ce săvârșesc fărădelegea
Nu ne ramane decat fratilor sa-i purtam in rugaciune pe cei ce fac astfel de lucruri ca Domnul sai lumineze prin duhul sfint si sa se intoarca la Domnul cu toata inima si cu tot sufletul sal slujeasca in smerenie si umilinta cum Domnul cere omului sa fie....
Ascultați cuvântul Domnului, copiii lui Israel! Căci Domnul are o judecată cu locuitorii țării, pentru că nu este adevăr, nu este îndurare, nu este cunoștință de Dumnezeu în țară.
Trecand peste faptul ca evenimentul nasterii Domnului nu este poruncit in biblie sa se praznuiasca, totusi am o intrebare pentru voi, una simpla de tot.
In evanghelia dupa Matei cap.2, vers.6,7 scrie urmatoarele: ,,Pe cand ei erau acolo (Betleem), sa implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria. Si a nascut pe fiul ei, cel intai nascut, l-a infatisat in scutece, si la culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei".
Acum vine intrebarea: De ce oare nu era loc pentru ei in casa de poposire? Era prea sarac Iosif si nu avea cu ce plati gazduirea? Era oare ocupata pe drept toata casa? Sau erau prea rai oamenii, desi erau loc in casa?
(Oare aceea casa de poposire era un fel de hotel sau motel din zilele noastre?)
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Deconectat
RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
russtefan78 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16295. Postat la 08/01/2012 13:54 - 4864z10h0m
marcella a scris:
Vad miscare putina pe aici, sa nu-mi spuneti ca aveti treaba pe afara, aveti grija... se merge cu colindul in seara asta, nu?
SURIOARA,cum iti poate trece prin cap sa chemi pe cineva sa mergi cu colindul, sau este o gluma?
Credinciosi in DOMNUL nu ar trebui sa aminteasca asta,eu unul cosider un 25 decembrie o zi oarecare din viata noastra.
Aduți aminte de ziua a șaptea ca să o sfințești ...
FRATIOARE, se vede ca nu ma cunosti... Sunt nascuta intr-o fam. de "adevarati SAMBATARI"...in care se tin doar SARBATORILE DOMNULUI!
In Italia nu se merge cu asa ceva...apoi...asa imi este felul...sunt mai vesela, a fost ca o gluma
Esti multumit?
Cine sunt eu !?
Deconectat
RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
russtefan78 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16301. Postat la 08/01/2012 14:48 - 4864z9h6m
Surioara draga,fiind de cunostiinta adevarului asta,ca 25 decembrie este fals in privinta sarbatori,nu ar trebui sa mai faci glume(te rog sa nu te superi pe mine cu cea ce iti spun),ca s-ar putea ca uni care nu stiu defalsul sarbatorii sa creada ce spui.
Aduți aminte de ziua a șaptea ca să o sfințești ...
fratilor vad ca vati pus pe o contrazicere aiurea,care nu are nici un folos.......vedem ca surioara a glumit este foarte normal.....va contraziceti de parca ala ar fi subiectul......fratele Dinu a intrebat ceva....si anume
In evanghelia dupa Matei cap.2, vers.6,7 scrie urmatoarele: ,,Pe cand ei erau acolo (Betleem), sa implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria. Si a nascut pe fiul ei, cel intai nascut, l-a infatisat in scutece, si la culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei".
Acum vine intrebarea: De ce oare nu era loc pentru ei in casa de poposire? Era prea sarac Iosif si nu avea cu ce plati gazduirea? Era oare ocupata pe drept toata casa? Sau erau prea rai oamenii, desi erau loc in casa?
este un lucru si o inrebare sincer foarte interesanta.....bine eu nu am sa raspund ca eu sunt de la fratele Dinu din adunare si noi am dezbatut subiectul..........deci fratilor hai sa vedem parerea voatra biblica.....sanatate
Cine zice ca ramane in El,trebuie sa traiasca cum a trait Isus-1 Ioan1:6
Multumesc beniamin. russtefan,vezi, cineva care ma intelege si pe mine!
Cine sunt eu !?
Deconectat
RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
russtefan78 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16333. Postat la 10/01/2012 20:31 - 4862z3h23m
Asa este surioara draga,im cer din nou scuze,dar trebue sa fim intelepti ca serpi si fara rautate ca porumbeii..
Frate Beniamin nu vreau sa contrazic pe nimeni,dar sunt persoane ca vad ce scriem pe paginiile astea si cred ce spunem si or crede ca nasterea DOMNULUI chiar este pe 25 decembrie.
Si cu privire la intrebarea pe care este frate Beni,din ce inteleg eu si stiu,gazda ca o fost in timpul acela,asteptau ca IOSIV si cu MARIA sa mearga sa nasca pe ISUS la ei,dar nu stiau ca chiar ei vor fi,ei se asteptau la un oaspete mult mai mare decit erau ei care sau prezentat in ora acea,daca ei stiau nui acceptau,cu siguranta....
Acuma las ca si alti frati sa ma corecteze si pe mine,daca nu am spus ceva ce nui corect....
Aduți aminte de ziua a șaptea ca să o sfințești ...
Ok..si in concluzie ar trebui sa tinem ca o sarbatoare Nasterea Domnului?
Pazeste-ma ca lumina ochiului ,ocroteste-ma la umbra aripilor Tale..!
Deconectat
RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
MOT TEODOR (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16401. Postat la 18/01/2012 04:16 - 4854z19h38m
Fr. Dinu a întrebat, postarea 15887:
Acum vine intrebarea: De ce oare nu era loc pentru ei in casa de poposire? Era prea sarac Iosif si nu avea cu ce plati gazduirea? Era oare ocupata pe drept toata casa? Sau erau prea rai oamenii, desi erau loc in casa?
(Oare aceea casa de poposire era un fel de hotel sau motel din zilele noastre?)
A.
În Evanghelie este scris: 1. În vremea aceea a ieșit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea. 2. Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius. 3. Toți se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui. 4. Iosif s-a suit și el din Galilea, din cetatea Nazaret, ca să se ducă în Iudea, în cetatea lui David, numită Betleem, r11; pentru că era din casa și din seminția lui David, r11; 5. să se înscrie împreună cu Maria, logodnica lui, care era însărcinată. 6. Pe când erau ei acolo, s-a împlinit vremea când trebuia să nască Maria. 7. Și a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfășat în scutece și L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei., Luc. 2. 1-7. Reamintim că Israel era sub ocupația Imperiului Roman pe timpul când Domnul Isus Christos s-a născut din fecioara Maria. Se știe din istorie că Roma antică impunea o asupritoare fiscalitate în provinciile cucerite; Israel fiind inclus în provincia romană Siria. Pentru o cât mai largă colectare a impozitelor, statul roman făcea periodic un recensământ a supușilor săi.
B.
Conform Bibliei, țara pe care DOMNUL Dumnezeu a dat-o moștenire poporului său Israel a fost împărțită prin sorț celor 12 seminții. Desigur în cursul timpului, de exemplu pe vremea lui Roboam (2 Cr. 11. 13-17) și mai ales după întoarcerea din robia babiloniană, unele familii s-au deplasat din locul moștenirii primite pe timpul lui Iosua în zonele altor seminții. Cum am văzut în versetele de mai sus, Mesia s-a născut când se făcea unul din desele recensăminte poruncite de stăpânirea romană. Acestea implicau printre altele ca fiecare cap de familie să fie "recenzat" în ținutul de baștină a seminției sale, deoarece pe acel timp nu exista buletin / carte de identitate sau alte forme de evidență a populației. Iosif fiind din seminția lui Iuda trebuia (împreună cu familia) să se ducă acolo unde putea fi înscris pentru acel recensământ, adică în cetatea Betleem. Este greu de acceptat că marea parte a populației Iudeii era atât de dezrădăcinată de ținutul care i-a căzut la sorț, astfel încât atunci când Iosif și Maria a ajuns în Betleem, "se întorseseră acasă pentru recensământ" atât de mulți oameni (dezrădăcinați) în acel mic sat încât nu mai era nici un loc pentru cazare. Cum am spus, erau unele persoane care s-au strămutat din ținutul seminției lor în zonele altor seminții, dar nu poate fi vorba de deplasări în masă a populației din Iudea. Deoarece Betleemul era (și încă este) o localitate practic unită cu Ierusalimul, singurul mod rațional de a explica raglomerațiar1; din "locurile de cazare" din Betleem este faptul că era Sărbătoarea Corturilor. La o astfel de sărbătoare, Ierusalimul și localitățile învecinate erau practic "sufocate" de israeliții, inclusiv cei din diaspora, care după porunca lui Dumnezeu se suiau la sărbătorile DOMNULUI. Acest lucru se potrivește cu ceea ce știm, și anume că Mesia s-a născut la Sărbătoarea Corturilor. În acest sens, pe lângă dovezile din Biblie că Mesia s-a născut la Sărbătoarea Corturilor, postez mai jos citate din două lucrări în care se evidențiază această ideea (sublinierile îmi aparțin).
C.
Jean Danielou - Biserica primară
(De la origini până la sfârșitul secolului al treilea)
Traducere din limba franceză: George Scrima
Editura HERALD București
București: Herald, 2008
"... Tot așa, polemica lui Ignațiu împotriva normei sabatului atestă că și în Antiohia, la începutul secolului al II-lea, unii creștinii continuau să o aplice.
Mai complexă este problema atitudinii primilor creș¬tini în privința ținerii sărbătorilor. în primul rând, este sigur că și comunitățile iudeo-creștine propriu-zise continuau să țină sărbătorile iudaice...
Pe de altă parte, se pare că majoritatea sărbătorilor creștine au fost transformări ale anumitor sărbători evreiești. Putem presupune oare că așa stăteau lucrurile la începutul secolului al II-lea? O primă informație este sigură - aceea a celebrării, de către creștinii din Asia, a lui 14 Nisan, adică ziua Paștelui iudaic. Această normă era ținută de cele mai largi cercuri răspândite în Palestina, Siria și la Roma. Cei ce o păstrau erau denumiți quartodecimani (Paispre-zeciști)...
Oare anul liturgic creștin cuprindea și alte sărbători la începutul secolului al II-lea? Iudeo-creștinii continuau să celebreze sărbătorile evreiești. Acest obicei a continuat să persiste... Se pare că Luca pune în relație revărsarea Sfântului Duh cu cea de a cincizecea zi a sărbătorii Săptămânilor, iar Ioan, nașterea lui Iisus cu sărbătoarea Corturilor.", (pag. 94-96).
D.
Originile creștinismului
Introducere de Pierre Geoltrain
trad. Gabriela Ciubuc
Iași: Polirom, 2002. 440 p
I. Geoltrain, Pierre (pref.)
II. Ciubuc, Gabriela (trad.)
Studii și articole de:
Marie-Francoise Baslez, Andre Benoit (t), Francois Brossier, Părintele M. du Buit, Părintele Th. Camelot (t), Andre Caquot, Andre Chouraqui, Pierre Chuvin, Edouard Cothenet, Claude Coulot, Hugues Cousin, Francine Culdaut, Pierre-Emmanuel Dauzat, Căcile Dogniez, Jean-Daniel Dubois, Paul-Irenee Fransen, Florentino Garcia Martinez, Pierre Geoltrain, Pierre Grelot, Jean Guyon, Marguerite Harl, Jean-Baptiste Humbert, Simon Legasse, Jean-Pierre Lemonon, Lee I Levine, Pierre Maraval, Joseph Meleze-Modrzejewski, Simon Mimouni, Etienne Nodet, Philippe Pergola, Charles Perrot, Luce Pietri, Emile Puech, Michel Quesnel, Maurice Sartre, Christiane Saulnier (t), Folker Siegert, Marcel Simon (t), E. Mary Smallwood, Abatele Jean Starcky (ț), Dr. Annette Steudel, Claude Tassin, Michel Trimaille, Etienne Trocme, Robert Turcan, Cinzia Vismara.
E.Triumful calendarului creștin
... Dar în anul 312, prin voința lui Constantin, creștinismul încetează a mai fi un cult marginal, cel mai adesea tolerat și uneori interzis, devenind o religie ocrotită și din ce în ce mai strâns asociată puterii.
...Această asociere, care a dus creștinismul la înlocuirea în totalitate a rolului vechilor culte, l-a silit să organizeze un ciclu creștin al anului care fie să integreze, fie să tolereze multiplele sărbători publice locale, îndepărtându-se tot mai mult de referințele iudaice inițiale. Într-adevăr, chiar în rândul celor ce nu erau "iudeo-creștini", ritmul anului rămânea puternic marcat de sărbătorile evreiești, mai cu seamă de Paște, care coincidea cu Patimile și învierea lui Hristos. Interdicțiile prevăzute de concilii (conciliul de la Elvira, începutul secolului al IV-lea) arată că ritualurile iudaice rămâneau un model pentru numeroși creștini.
Primele sărbători creștine
Însă chiar în interiorul creștinismului, în secolul al IV-lea, a fost reprodus și transformat ciclul Paștelui evreiesc, ...
Mai mult, o dată cu sinodul de la Niceea (325), Pastele creștin a fost desprins de data Paștelui evreiesc, din 14 Nisan, fiind statornicit în prima duminică de după prima lună plină ce urmează echinocțiului de primăvară. Organizarea completă a timpului pascal are loc în secolul al IV-lea, o dată cu sărbătoarea înălțării (patruzeci de zile după Paște) și cu păresimile, respectiv cele patruzeci de zile de post ce preced Pastele, postul fiind una din practicile religioase favorite ale Antichității târzii, indiferent de confesiune...
Constantin instituie repausul duminical
Domnia lui Constantin a însemnat o cotitură decisivă în crearea timpului creștin, prin statornicirea ritmului săptămânii și prin comemorarea, la 25 decembrie, a nașterii lui Hristos, altfel spus, a întrupării lui Dumnezeu...
Decizia lui Constantin, în 321, care prevedea pentru toți repausul de duminică, marca așadar o inovație importantă. Totuși, ea denumește duminica drept "zi a Soarelui, sărbătorită pentru cultul fiecăruia", nefăcând, prin urmare, din aceasta o zi de odihnă specific creștină. Ne aflăm, totuși, cu patru ani înainte de conciliul de la Niceea (325) și către epoca în care apare sărbătoarea Crăciunului. Legiuitorul păstrează numele planetar al duminicii, pe înțelesul tuturor, fără îndoială. Săptămâna pe care o cunoaștem nu este deci adaptarea creștină a unui ritm al existenței evreiești...
Timpul Crăciunului
Tot în anii care preced conciliul de la Niceea începe să fie plasată comemorarea nașterii Domnului la 25 decembrie. La început coincisese cu sărbătoarea iudaică a corturilor (Sucot), sărbătoare de toamnă, după cum îndemna Evanghelia după Ioan, spunând "și Cuvântul s-a făcut trup și S-a sălășluit între noi". Cât privește data de 25 decembrie, ea marca din vremea împăratului Aurelian (270-275) "aniversarea Soarelui neînvins". Către 336, sărbătoarea creștină din decembrie este menționată în Apus și se răspândește către 380 în Răsărit, unde are loc la 6 ianuarie (Bobotează) și nu la 25 decembrie. Interpetarea lui Hristos ca Soare este extrasă dintr-un pasaj al "prorocului mic" Maleahi: "...și va răsări pentru voi, cei care vă temeți de numele Meu, soarele dreptății, cu tămăduire venind în razele lui" (Mal 3, 20); conceperea lui Hristos, învingător al întunericului morții, ca Soare neînvins, adică renăscând în fiecare dimineață din întunecimea nopții, îi făcea pe creștini, la Biserica Sfântul Petru din Roma, să se roage în direcția răsăritului, cu spatele la absida bazilicii, ceea ce le-a atras reproșuri din partea papei Leon cel Mare (440-461).
În paralel cu timpul pascal, timpul Crăciunului astfel instaurat completa creștinarea anului...
Oricare ar fi fost mijloacele folosite - suprapunere, substituție, absorbție - un timp creștin a subjugat și unificat, încetul cu încetul, ritmurile dinamice ale multiplelor timpuri aparținând politeismului. Ultimii păgâni, siliți să se mulțumească cu rugăciuni în sinea lor, să adore pe furiș minunile naturale, văduviți de templele strălucitoare care constituiseră mândria lor și de voioasele carnavaluri care, vreme atât de îndelungată, le sudaseră solidaritatea, i-au lăsat pe creștini să pună stăpânire pe întreg calendarul care deapănă până azi litania sfinților, la drept vorbind, mai deloc purtători de sărbătoare.
Pierre Chuvin
F.
Nu era hotel și cu atât mai puțin motel; poate fi vorba de cel mult un han. Abia recent unele acțiuni din comunitatea noastră s-au desfășurat la hoteluri, dar personal nu cred că au fost satisfăcute cerințele biblice de sfințenie. În Fapt. Ap. este scris: De acolo ne-am dus la Filipi, care este cea dintâi cetate dintr-un ținut al Macedoniei, și o colonie romană. În cetatea aceasta am stat câteva zile. În ziua Sabatului am ieșit afară pe poarta cetății, lângă un râu, unde credeam că se află un loc de rugăciune. Am șezut jos, și am vorbit femeilor, care erau adunate laolaltă., Fapt. Ap. 16. 12, 13. Fr. Ilie Rendeș a precizat că Filipi era o cetate în care nu existau evrei și deci nici sinagogă, altfel apostolul Pavel, după obiceiul lui și a lui Mesia, ar fi mers la sinagogă în ziua Sabatului pentru închinare. Nefiind sinagogă și cu atât mai puțin o casă de rugăciune cu ucenici ai Bisericii lui Dumnezeu, apostolul Pavel nu a intrat într-un templu păgân sau într-un han (echivalentul unui hotel din zilele noastre), ci a ieșit afară din cetate unde era un loc de rugăciune. Nu contest dreptul altor confesiuni de a-și organiza activitatea cum consideră ele că este bine, ce doresc să subliniez este faptul că Biserica lui Dumnezeu ar trebui să acționeze conform modelelor biblice.
DOMNUL să fie cu noi!
Am lecturat și eu acest Topic de la început.
Am înțeles clar că în RELIGIE, nici un om nu are vină... asupra altui om (fiecare este vinovat prin ALEGEREA LUI), doar în fața Cerului putem AVEA sau NU... VINĂ (putem fi VINOVAȚI sau găsiți FĂRĂ VINĂ... după propria alegere)!
Cât despre mine, eu iubesc tot ce este creat de CREATORUL MÂNTUITOR!
Iubite Fr. Nica Schirod! ...ai zis: S-ar putea ca să mergi cu colindul, sau să predici în ziua de 25 Decembrie în numele Domnului și El să nu te cunoască, pentru ca Crăciunul cum spuneam, nu face parte dintre Sărbătorile Domnului.
Și fr. Emanolache este călăuzit în mod evident spre Calea DREAPTĂ, cu singurul amendament care îl ține aproape (numai) de sfințenie... vorbirea cu Domnul. Cunoștințele (de la Dicționarul de nume rare de Nicolae Moldoveanu) ne duc la înțelegerea că NIMENI NU POATE FI ACUZAT DE ÎNȘELĂCIUNE, decât ca prezentare dar asta este politica economică a religiei. PREOȚIMEA PASTORALĂ este CORECTĂ - ÎNȘELĂTORIA este a CELUI care ALEGE! ...are în față VIAȚA și MOARTEA! ...este liber să aleagă!
Dacă alegi Adevărul, te omoară Falsul; dacă alegi falsul, te omoară Adevărul! În păcatul adamic, toți suntem datori morții dar... ȘANSA ADEVĂRULUI nu o avem de la FALS!
Datoria noastră a fiecăruia (împlinită numai de cei de partea Adevărului) este SĂ NE IUBIM SEAMĂNUL, indiferent ce alege el! Fiecare OM este liber să aleagă după cum i-a fost scris dinainte de întemeirea lumii!
Dragă fr. Dinu! ...greșești! ...te iubesc! Biblia spune clar că trebuie să serbezi evenimentul nașterii Domnului, lucru confirmat și împlinit faptic! ...numai că este puțin alături (atât cât să nu fie cum trebuie). Nu scrie că sărbătoarea Corturilor este veșnică? Cortul nu semnifică Trupul (Corpul) Mântuitorului Mesia? ...nu s-a născut Mesia pe 14 Etanim (ca să fie din 15-22 Sărbătoarea bucuriei... în care poporul sfânt nu are voie nici să-și plângă morții ? ...întâmplător ???
Pe fr. Moț Teodor îl văd... pe cât de călăuzit, pe atât de binecuvântat, și mă rog Suveranului Duhurilor să-l binecuvinteze pentru bibliografia pe care ne-a pus-o la îndemână.
Pentru cei care vor să cunoască de ce nu s-a găsit (și nu a fost) nici un loc unde să se nască Mântuitorul Mesia, nu spun eu, ci Cuvântul Adevărului a spus (și cine are urechi să audă, ...aude)... așa cum au auzit și cei care TREBUIA să-l găsească ÎN IESLE! ...Luca 2.16! ...pentru AȘA a fost PROFEȚIT!
Cu adevărat Melhisedec este O BINECUVÂNTARE! ...depinde de fiecare ce PARTE A MONEDEI O ALEGEM!
Spor la studiu... cu post și rugăciune!
Vă iubesc... pe toți! Har și binecuvântări!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Subiectul aici este "Decembrie...nasterea Mantuitorului?"
Doresc sa indemn pe membrii portalului Melhisedec, la o dezbatere sincera pe aceasta tema.
Mai ales pe cei care fac parte din alte culte si confesiuni, decat cei a sambatarilor, care dupa cum vedeti se silesc sa tina SARBATORILE DOMNULUI.
Ce spune Biblia despre "nasterea Domnului", este sau nu o sarbatoare a lui Dumnezeu?
De ce oamenii o sarbatoresc?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.