Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 6
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Sărbătorile Domnului | Alte sărbători
Pagina 1 din 4 1 2 3 4 >
Deconectat 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
63. Postat la 12/09/2009 21:24 - 5712z2h29m
daniel a scris: Traditia sarbatoriri Decembrie 25 ca si nasterea Mantuitorului se trage de la Romanii din Persia. Mithra , Zeul Persian al luminii,a fost nascut dintr-o stinca in Decembrie 25 . Roma a fost renumita pentru filtrarile cu Zeii a diferitelor culte, si in al 3-lea secol [anul 274] imparatul necrestin Aurelian a stabilit festivalul : Dies Invicti Solis , Ziua a Soarelui Invincibil, in Decembrie 25.
"Mithra a fost o incorporare a soarelui, deci acesta perioada a renasteri a fost o zi majora in Mithraism, care a devenit religia officiala a Romei sub inparatul Aurelian. Se crede caci imparatul Constantine adera la Mithraism, pina ce a devenit crestin. A fost probabil instumental in a vedea o festivitate majora a vechii lui religii, trecand si in noua lui credinta."{The Christmas Almanac,1979,p.17}
Desi e dificil a determina cind s-a inceput exact a se sarbatorii in Dec. 25 ca si Christmas , istoricii sunt in general de acord caci a fost undeva prin al 4-lea secol.
Aceasta este uimitor de tirziu. Craciunul nu a fost celebrat decit aproximativ 300 de ani dupa moartea Mantuitorului.Originea Craciunului nu poate fi gasita nici in invataturile, nici in practicile al primilor Crestini. Introducerea Craciunului reprezinta o semnificata departare de catre ""credinta care a fost data odata pentru totdeauna sfintiilor""{Iuda 3}

ZEUL PERSIAN "MITHRA" a devenit foarte popular in Emperiul Roman . Presupusa lui nastere in Dec 25 a fost mai tirziu adoptata de catre conducatorii Catolici ca si zi de nastere a Mantuitorului



Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
201. Postat la 19/09/2009 20:28 - 5705z3h25m
Internaut a scris: Citeam pe un articol de pe hotnews.ro (parca) cum ca nu's ce cercetatori au facut o reconstituire dupa evenimentele descrise in bible (ata in noul cat si in vechiul testament) si au tras concluzia ca Iisus s-a nascut vara (undeva in iunie).
Citeam pe descopera.ro cum ca Craciunul, asa cum este el astazi, este o sarbatoare pagana, sarbatorita de cu mult timp inaintea intrarii crestinismului in Europa.
Evreii sarbatoresc Hanukka in acceasi perioada, ceea ce sugereaza (unii) ca Craciunul are si elemente ale acestei sarbatori.

Unde e adevarul? Nu stim! (sau, mai bine spus) Depinde pe cine intrebam!


Mda... asa cum spunea si " internaut " pe diverse canale de informare din mass-media se raspandesc tot felul de informatii si pro si contra "craciunului" ( bineinteles ca mai mult contra lui , in sensul de a fi declarat o sarbatoare crestina, care sa reprezinte nasterea lui Yasuah ha-Mashiah ). Intradevar, ziua " nasterii Soarelui " cu toate interpretarile religioase ce le-au practicat civilizatiile pagane de-a lungul timpului a fost sarbatorita cu mii de ani inainte sa se fi nascut Mesia ( Iisus Hristos) dar ele nu au nici macar ca data vre-o legatura, ci au fost in mod intentionat grupate impreuna pe motiv politic da catre satana, prin intermediul conducatorilor romani incepand de prin sec III si apoi preluate de catre bisericile fiice ale vechilor catolici. Mai multe dovezi despre data aproape exacta a nasterii Mantuitorului ar trebui sa fie la capitolul " Sarbatori" -topic "Sarbatoarea Corturilor" ( ... in cazul in care inca nu exista, voi incerca sa revin acolo cu detalii :-) )

Mi-ai trezit curiozitatea " internaut " si am mai cercetat despre originea sarbatorii Hanuka si iata un scurt rezumat:
Citat:
Citat din "DvarTora.jewish.ro" : " Spre deosebire de alte sarbatori, Hanuka nu este mentionata in Tora. Principalele surse referitoare
la aceasta sarbatoare sunt doua texte antice numite Macabei 1 si 2. Povestea din aceste texte ne
transpune in Ierusalim, in luna ebraica Kislev, anul 165 i.e.n. Regele Antiochus Epifanes, un
descendent al unuia dintre generalii lui Alexandru cel Mare, era conducatorul sirienilor. Telul sau
era sa impuna cultura greceasca tuturor locuitorilor imperiului sau, care includea teritoriul
Israelului de astazi.
Un mic grup de luptatori pentru libertate a decis sa lupte impotriva sirienilor. Membrii acestui grup
se numeau Macabei si erau condusi de Matitiahu si cei cinci fii ai sai. Ei au reusit sa invinga armata
siriana, desi Macabeii erau mult mai putin numerosi. Dupa victoria rasunatoare, Macabeii au curatat
si reparat Templul de la Ierusalim in vederea re-sanctificarii acestuia
In mod obisnuit, in Templu se aprindea o menora (candelabru) pentru care se folosea un ulei de
masline special. Acest ulei special nu mai era disponibil din cauza vandalizarii Templului. Insa
Macabeii au reusit sa gaseasca un mic recipient cu ulei special, destul pentru a face sa arda menora
timp de o zi. In mod miraculos, uleiul acela a ars vreme de opt zile, timp in care s-a putut produce o
noua cantitate de ulei pentru menora din Templu. In amintirea acestui miracol, astazi sarbatorim
Hanuka timp de opt zile



Deci , intradevar aceasta sarbatoare este praznuita iarna, in luna ebraica "Kislev" , care se suprapune cu luna gregoriana Decembrie, dar ea dureaza 8 zile , apoi, prima zi de Hanuka este in 25 Kislev... ceea ce foarte rar se intampla sa coincida cu 25 Dec. Plus, sa nu uitam scopul cu care a fost instituira Hanuka. Deci, eu parsonal nu prea vad legatura dintre Hanuka și nasterea lui Christos... eventual cei care abia apuca sa vina "Craciunul " sa isi ofere cadouri unii celorlalti... pentru ei, probabil ca seamana intre ele sub acest aspect, deoarece si evreii isi fac cadouri intre eei cu aceasta ocazie a sarbatorii Hanuka


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
441. Postat la 17/10/2009 21:59 - 5677z1h53m
Iată că se apropie iar " sărbătoarea Crăciunului", care mai mult, sau mai puțin vestește nașterea Mântuitorului.

De unde vine cuvântul Crăciun, ce înseamnă, ce s-a întâmplat atunci?

Când s-a născut Domnul Isus Hristos?


Care este baza, argumentul Biblic?


 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
emanolake
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
442. Postat la 17/10/2009 22:08 - 5677z1h44m
Pacea Domnului frati si surori in Domnul Isus Cristos !
In primul rand as dori sa relatez despre acest subiect care vreau sal discut si sa va dati si voi o parere pentru a descoperi adevarul care ne indruma cuvantul Domnului in privinta nasteri Domnului si Mantuitorul nostru Isus Cristos.

Dupa cum se vede uni oameni serbeaza ziua nasteri Domnului Isus Cristos in data de 25 Decembrie care ei cred ca este ziua in care s-ar fi nascut Domnul ISUS.
Dar daca cercetam scriptura si studiem cu atentie cuvantul Domnului Duhul cel Sfant este cel ce ne descopera adevarul si ne face de cunoscut cea ce trebuie sa stim pentru a ne feri de obiceiurile si falsurile care oameni le serbeaza in ziua de azi.
Daca luam cuvantul si vedem plecam de la Luca 1/5,In zilele lui Irod,inparatul iudeii,era un preot numit Zaharia,din CEATA LUI ABIA.in vechiul testamnet mergem in 1CRON24. 1-19 unde inparatul David a inpartit toti preoti in 24 de cete,si cum un an are 12 luni au cazut cate doue cete pe luna sa slujeasca,la doua saptamani o ceata.
Tot in 1Cronici24 vers. 10vedem ca al saptelea pentru Hacot,al optelea Abia.Deci calculand cate doua cete pe luna,ceata Abia a picat in luna a patra la a doua saptamana care e TAMUZ,si in versetul 23 din Luca cap.5 se precizeaza ca dupa zilele de slujba Zaharia sa dus acasa si nevasta sa Elisabeta a ramas insarcinata,adica la inceputul luni AV.
In luna a sasea a graviditati a Elisabetei,ingerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu intro cetate din Galilea,numita Nazaret,la o fecioara numita Maria.

Deci plecand din luna AV(din care lipseste cateva zile)sa numaram cinci luni intregi 1AV,2ELUL,3TISRI,4HESVAN,5KISLEV,deaorece luna AV nu este completa vom adauga cateva zile pentru a fi luna a sasea TEVET.deci din luna a sasea fecioara Maria a ramas insarcinata TEVET.Sa calcula 9 luni avand in vedere ca luna Tevet nu e intreaga,1 TEVET,2 SVAT,3 ADAR,4 NISAN,5 YIAR,6 SIVAN,7 TAMUZ,8 AV,9ELUL.Cum luna de plecare TEVET nu e completa,adaugam cateva zile care trecem in urmatoarea luna TISRI,deci aceasta ar fi luna cand Domnul si Mantuitorul nostru ISUS sa nascut,cea ce luna TISRI este la evrei in calendarul nostru care este apare luna OCTOMBRIE.

Fratilor cea ce vreau sa zic si am facut de cunoscut vreau sa stiti si voi adevarul,daca am gresit ceva daca nam calculat ceva bine sau ceva nu este in ordine va rog sa ma completati si sa va dati si voi cu parerea despre acest lucru pentru a sti si a cunoaste adevarul si sa nu ne luam dupa alti si sa trezim firea pamanteasca.Domnul sa ne binecuvanteze pe toti si sa ne intareasca in credinta si in cunostinta, sa ne lumineze si sa cunoastem adevarul si tainele sale pentru a pazi cea ce ne-a fost fagaduit..AMEN..SHALOM
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
443. Postat la 17/10/2009 22:12 - 5677z1h41m
da, în mare așa este, de fapt cred că mai mult de atât nu ar fi ce argumenta, față de ce ai scris tu "eman"

Am uitat să preciez: această "sărbătoare": Nașterea lui Hristos, sau Crăciunul! nu este menționată în Cuvânt, ca fiind o zi de sărbătoare, Domnul nu a zis să ține-ți în cinstea venirii mele pe pământ: crăciunul! ho ho ho, că îmi vine și mie să râd.

Este o nebunie , și o afirm cu toată tăria, deoarece, ceea ce cere Domnul pentru a fi prăznuit, se răspunde contra voinței Domnului, iar ceea ce nici nu este menționat în Cuvânt, este susținut de supușii X, ca fiind ceva sacru, ba chiar este o rușine, cică, să nu ții așa ceva.

și uite așa desființează ei frumos porunca lui Dumnezeu, în folosul datinei, și a obiceiurilor lor.


un păstor baptist din orașul hunedoara, menționa de sărbătoarea crăciunului : "după care Domnul Isus, a murit la 33 ani și jumătate."


HO HO HO

păi dacă este așa, de ce nu dă și dânsul 6 luni înapoi, să vadă cam când ar pica nașterea Domnului, dar asta nu i-a învățat la școala teologică, ci doar să privească tăt înainte, și să amăgească lumea în continuare, de a sta depare de bucuria sărbătorii Corturilor, împodobită cu ramuri de finic, cu fructe, și a suna din trâmbiță, pentru ca Domnul să înainteze în sunetul trâmbiței, că e o zi de bucurie.


Nuuuu, ce trâmbiță frateeee, zurgălăi și clopoței, că mântuirea vine de la chinezi! ho ho ho și le trebuie să sune clopoței și să aibă în curțile lor brazi, nu cort.

mi-am permis să fac aceste afirmații aici pe acest forum, deoarece, dacă făceam pe alte forumuri creștine, mi se spunea: ce nu-ți convine domnule? fă-ți forumul tău și scrie acolo ce vrei, dar nu te băga aici că nu ne placi, și ne dreanjezi cu teoriile tale!


 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
ciprus
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
444. Postat la 17/10/2009 22:38 - 5677z1h14m
problema este frate sambatar ca multi isi permit sa faca deranj de felu asta si in bisericile sambare ca tot asa zac ca si matale ca aci sa poate pt ca nu avem sau aveti o gena de educatie bisericeasca . adica nu ne dam seama cu ce scop ar trebui sa merem la biserica si cred ca o sa fim osanditi de multi ortodoxi , catolici sau altii ca ei au stiut sa pastreze o liniste exemplara cand se aflau un locas unde se credea ca este DUMNEZEU si ne miram de ce in catedralele din marile orase este o liniste care chiar este ff interesanta si spectaculoasa as spune si nu degeaba au multi acea reverenta cand merg odata pe an la ''locasul de cult'' ce fain ar fi daca si la sambatari ar fi asa ( o liniste superioara si minunata ) DOMNUL SA NE AJUTE PE TOTI
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
445. Postat la 17/10/2009 22:40 - 5677z1h13m
tu ești comedie, păi tu ți cu ursul? ai fost în România să vezi liniștea din Biserică, sau tu umblii la Ierusalim de Crăciun în catedralele lor, aici în România, de crăciun zici că e iadul: beție, lupte de stradă, destrăbălări, muzică zgomotoasă, etc. ...




 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
446. Postat la 17/10/2009 22:41 - 5677z1h12m
Pe margina celor spuse anteroir, vreau sa spun si eu ca sunt incredintat ca Mesia s-a nascut in luna a 7-a a calendarului biblic, si ca cei care vor sa aminteasca de nasterea Lui, au ocazia sa faca lucrul acesta la marea sarbatoare a Corturilor.

Cat despre " minunata sarbatoare a Craciunului"nu pot sa spun decat ca am constatat un lucru: cu cat e omul mai firesc ( pentru ca-i place sa manance, sa bea si sa petreaca) sau mai nestiutor ( pentru ca nu cerceteaza Cuvantul Domnului ci se increde in oameni mincinosi sau la fel de nestiutori) cu atat sustine mai tare ca ar fi vorba de o sarbatoare in cinstea Domnului la Craciun...

Domnul Iisus a spus:" Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele gasiti viata vesnica" sau "cand un orb calauzeste pe un alt orb, vor cadea amandoi in groapa" ... dar aici se vede cata cunostinta a scripturilor au multi...


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
fullban6
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1572. Postat la 16/11/2009 21:56 - 5647z0h56m
Sumar:
1. Introducere
2. Originea sărbătorii
3. Data
1. Introducere
Nu știu dacă în lumea animalelor sau a plantelor există așa ceva - dacă există, eu încă nu am aflat - dar oamenii țin minte data nașterii lor (e drept, unii doar până la o vârstăr30smiley. Este specific oamenilor să se felicite cu ocazia zilei de naștere, unii dau mese, alții fac petreceri - dar oare de ce? Opriți-vă o clipă și gândiți: De ce vă place să fiți sărbătoriți cu ocazia onomasticii? Dacă nu vă plac "serbările", de ce vă place să nu uite cei apropiați să vă ureze "La mulți ani!" sau să vă dea un cadou sau să se poarte mai bine cu voi în ziua dvs. de naștere? De ce nu uitați pur și simplu câți ani aveți și când veți împlini un nou an? De ce nu vi se întâmplă să vă treziți deodată spunând: "Vai, am uitat câți ani am! Oare la ce dată m-am născut? Oare în ce lună este ziua mea?
Dacă starea de spirit (care la cei mai mulți oameni este determinată de împrejurări) nu împiedică acest lucru, onomastica este o zi de veselie. Este o zi când tu și cei care te iubesc vă bucurați că a mai trecut un an în care ați fost împreună și priviți în viitor cu speranța multor ani fericiți. Ne bucurăm astfel de bebelușii noștri, de copii, de soț sau de soție, de mamă sau tată, dar și de prieteni.
Dacă însă moartea ia de lângă noi pe cel drag, ziua lui de naștere nu mai este un prilej de bucurie pentru noi - vom evita să ne-o mai amintim; nu serbăm (ba de cele mai multe ori nici nu mai reținem zilele de naștere ale bunicilor și străbunicilor noștri).
Este diferit însă cu eroii neamului, cu marii oameni ai poporului: poeți, medici, luptători, domnitori, oameni de știință. Amintirea lor rămâne într-un fel, nu însă așa de intim cum a fost în cadrul familiei lor ci într-un spirit oficial, mai rece, mai puțin afectiv. Când este vorba de astfel de oameni (care au trăit mai de mult dar a căror amintire rămâne), aniversarea zilei lor de naștere este un prilej al comemorării faptelor, ideilor, realizărilor lor. Sunt amintite beneficiile aduse omenirii sau comunității de către personalitățile respective, sunt pomenite faptele de curaj, inovațiile, dedicarea, priceperea, tot ce poate fi lăudat. Eroul "umple" ziua aceea.
Rostul mesajului meu este să arate într-o mică măsură cum a fost schimbat acest lucru în cazul celui mai mare erou al omenirii, Domnul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
Într-un restaurant, două doamne "se cinsteau" cu o masă bogată. Când au fost întrebate cu ce ocazie fac acest lucru, au răspuns: "Aniversăm ziua de naștere a bebelușului!" Pentru că nu era nici un bebeluș în preajmă, curiosul a întrebat: "Dar unde este bebelușul?" Mama a răspuns: "O, l-am lăsat la o mătușăr30;"
Exact așa sărbătoresc cei mai mulți oameni de pe pământ "Crăciunul", ceea ce ei numesc "Nașterea Mântuitorului": mănâncă, beau, petrec, fac daruri, dar Cel sărbătorit nu este cu eir30; (7-2731)
Foarte multe popoare sărbătoresc astăzi acest eveniment aglomerat cu o mulțime de adaosuri care nu au existat de la început. Unele dintre ele s-au generalizat, cum ar fi Moș Crăciun (tradiție olandeză); bradul de Crăciun (tradiție germană); aranjamentele statuare cu scena din iesle (tradiție italiană). Iar altele au rămas specifice anumitor zone: ciorapii atârnați în fața șemineului (tradiție americană); tăierea porcului, capra, turca (tradiții românești).
Aceste adăugiri au deteriorat foarte mult semnificația pe care sărbătorirea nașterii Mântuitorului ar trebui s-o aibă pentru oameni. Cu sute de ani în urmă, în 1644, Parlamentul Angliei a fost silit să interzică prin legi foarte drastice această sărbătoare și orice fel de manifestare care să amintească despre acest eveniment. Perioada crăciunului devenise cea mai rușinoasă perioadă a anului din cauza bețiilor, actelor de vandalism și de imoralitate la care oamenii se dedau cu ocazia petrecerilor. Situația de azi nu este mult diferităr30;
Vom privi la unele din aspectele acestei sărbători pentru a înțelege mai bine originea lor, semnificația și folosul lor (cele care au). Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduiesc ca, văzând mai exact cum stau aceste lucruri, să căpătăm mai multă înțelepciune și să nu cădem în extrema celor mai mulți de a sărbători nașterea Mântuitorului fără a avea chiar pe Cel sărbătorit alături de noi, în centrul atenției și bucuriei noastre.
2. Originea sărbătorii
Cuvântul Crăciun nu există în Biblie și nicăieri în Biblie nu se spune să ținem o sărbătoare cu acest nume, cu alte cuvinte, Dumnezeu nu poruncește o astfel de sărbătoare. În N.T. nu există nici o lege care să oblige la ținerea unor sărbători religioase cu date sau anotimpuri fixe.
Crăciunul este celebrarea zilei de naștere a Domnului Isus Hristos. Dar nici ziua de naștere a Mântuitorului nu a fost poruncit să fie păzită. Cărțile de istorie și chiar Enciclopedia Bisericii Catolice susțin că această sărbătoare nu a existat de la începutul creștinismului: Crăciunul nu s-a numărat printre cele mai timpurii sărbători ale Bisericii. Irineu și Tertulian îl omit din lista lor de sărbători.(4)
După ce creștinismul a fost acceptat de imperiul roman (în prima jumătate a sec. IV), a fost decretat de către mai marii religioși ai vremii ca biserica să sărbătorească nașterea Domnului. (7-2715)
3. Data
Mai târziu, când bisericile din diferite locuri au început să sărbătorească nașterea lui Hristos, au fost mari diferențe de opinii în ce privește data corectă. Biserica Romano-catolică n-a început să sărbătorească ziua de 25 decembrie decât în ultima parte a secolului patrur30;(4) Până atunci, creștinii ținuseră această sărbătoare în diferite perioade ale anului: în decembrie, în mai, în aprilie și, cel mai frecvent, în ianuarie. (7-2714)
Cum s-a ajuns totuși la această dată de 25 decembrie?
Sărbătorile Saturnalia erau, la un moment dat, cele mai de seamă sărbători la Romanir30;(1) Sărbătorile de iarnă erau foarte populare în antichitate. "În Roma și în Grecia păgână, pe vremea barbarilor teutoni, în vremurile străvechi ale civilizației egiptene antice, în stadiul de început al dezvoltării popoarelor din est și vest, din nord și sud, perioada solstițiului de iarnă a fost totdeauna o perioadă de bucurie și sărbătoare." (5) Pentru că acest anotimp era atât de iubit, biserica oficială (de stat) (Catolică sau Ortodoxă - depinde de zonă) l-a adoptat ca timp al nașterii lui Hristos. (2)
Cea mai mare sectă religioasă păgână care a stimulat celebrarea zilei de 25 decembrie ca sărbătoare în întreaga lume romană și greacă a fost închinarea păgână adusă soarelui, mitraismul. Această sărbătoare de iarnă a fost numită "Nașterea" - "Nașterea Soarelui". (6) (În această perioadă a iernii, soarele atinge punctul său cel mai de jos în emisfera sudică (australă) și apoi începe mișcarea sa treptată către nord - asemenea unei ridicări. Acest fenomen a fost numit nașterea soarelui și era sărbătorit în această perioadă.(7-2715))
Pe măsură ce obiceiurile păgâne referitoare la închinarea adusă soarelui erau "creștinizate", este de înțeles că urma să rezulte confuzie. Unii credeau că Isus era Sol, zeul-soare! Tertulian trebuia să declare că Sol nu era Dumnezeul creștinilor; Augustin a denunțat identificarea eretică a lui Isus cu Sol. Papa Leo I a mustrat aspru dăinuirea închinării adusă soarelui, deoarece niște creștini, stând chiar în pragul "bazilicii apostolilor", i-au întors acestuia spatele pentru a se închina soarelui care răsărea. (2) Nu au reușit însă să abolească această închinare păgână și au venit cu soluția închinării cu fața spre răsărit. Ba chiar au început să construiască clădirile de cult (spre deosebire de cea de mai sus) în așa fel încât oamenii să se închine cu fața spre răsărit.
Închinarea la soare (Tamuz la acadieni, Baal la sidonieni) și închinarea cu fața spre răsărit sunt neplăcute lui Dumnezeu - De.4:19; 2Împ.23:5,11; Ez.8:13-16.
Preotul Dumitru Bălașa scrie: Precizăm că așa numitul cult al Soarelui nu a fost adus în Dacia de coloniștii romani, ci el este autohton. Era cea dintâi credință a strămoșilor Geto-dacilor, așa cum am arătat. S-a afirmat că între ciclul sărbătorilor de iarnă romane, mai cu seamă Saturnalele, Calendele și Dies natalis Solis Invinct, cercetătorii cred a stabili legături indiscutabile. În realitate, lucrurile stau invers. Mai întâi este vorba de o oarecare coincidență a zilei de naștere a lui Isus Hristos (FALS: nu se cunoaște o dată a nașterii lui Hristos - apoi să nu uităm că în decembrie, nici în Israel nu mai stau păstorii noaptea cu oile pe câmp (Lu.2:8), cât despre a naște în grajd iarnar30; este frig! n.m.), cu perioada sărbătorilor de iarnă ale lumii vechi. Prima dată ziua lui Saturn a fost stabilită ca o zi de sărbătoare la 17 decembrie în anul 217 î.Hr. După aceea, pe parcurs, s-a mărit treptat numărul zilelor, până ce s-a ajuns la 7 zile, între 17 și 23 decembrie. Împăratul Aurelian (270-275), adept al cultului Soarelui - Mithra, în anul 274, a declarat oficial ca zi de sărbătoare ziua de 25 decembrie, pentru a contracara avântul și sărbătoarea creștină. Cu toate acestea, cultul lui Mithra, în anul 391, prin decret imperial, era declarat ilicit.(1)
În Enciclopedia Catolică scrie: Binecunoscuta sărbătoare în cinstea soarelui, Natalis Invicti (Nașterea Neînvinsului Soare) serbată în 25 decembrie, poartă în esență responsabilitatea pentru data sărbătorii noastre din luna decembrie.(4) Acest lucru, catolicii l-au făcut și pentru alte sărbători ale lor. De exemplu: 24 iunie, era o sărbătoare în cinstea lui Baal la druizi (preoții celților în antichitate - mil.1 î.Hr.); ea a devenit sărbătoarea nașterii lui Ioan Botezătorul; 15 august, care era consacrată lui Isis (la egipteni) sau Dianei (la romani), a devenit "adormirea Maicii Domnului" (Sf. Marie Mare); 02 februarie, care era la romani o zi sărbătorită cu torțe și lumânări în cinstea zeiței Februa (la greci, în această dată se sărbătorea zeița Demetra) a devenit "Intrarea Maicii Domnului în Biserică"smiley.
Tehnica suprapunerii sărbătorilor păgâne cu cele închinate adevăratului Dumnezeu nu a fost inventată de Biserica ortodoxă sau Romano-catolică. Biblia o arată în 1Împ.12:25-33 (Gal.4:8-11).
Este posibil ca datele să aibă vreo importanță în "dimensiunea spirituală" a îngerilor și a lui Dumnezeu? Nu am studiat încă acest lucru. Știu însă că Domnul a cerut în V.T. sărbătorirea anumitor evenimente în anumite zile (fixe) sau anotimpuri (perioade)r30; Nu se țineau la întâmplare. Oare duhurile rele, împotrivitoare lui Dumnezeu doresc să imite pe Dumnezeu, pentru a fi cinstite ca Dumnezeu? Cu siguranță! Oare dracii se bucură să poată batjocori pe Dumnezeu prin intermediul creației Sale (omul) sau a celor răscumpărați făcându-i să țină zile care nu sunt poruncite de El, ba chiar zile care la origine au fost dedicate unor "dumnezei străini"? Cu siguranță!
Decembrie r30;are ca simbol Țapul sau Cornul Caprei și Capricornul (Viața sau Oglinda vieții la greci). În plastică este reprezentat ca un țap cu coarnele pe spate. În această lună, la 25, se sărbătorește Nașterea Domnului, popular Crăciunulr30; (1) Adesea, în simbolistică, creștină, păgână sau chiar satanistă, țapul (capra) reprezintă per30; cel rău! Căruia dintre noi i-ar fi bine să serbeze ziua celui iubit prin simboluri ale dușmanului celui iubit?
Ce să facem atunci? Să nu serbăm Crăciunul? Să-i declarăm război? Cred că mult mai bine este ca în fiecare zi a anului să fim mulțumitori lui Dumnezeu pentru nașterea lui Isus Hristos. Să nu așteptăm luna decembrie ca să ne aducem aminte că prin harul lui Dumnezeu, în Betleem ni s-a născut un Mântuitor care este Hristos Domnul! Dacă alții o fac, în primul rând o fac din neștiințăr30; Dacă se vor pocăi, vor cunoaște adevărul și acesta îi va face slobozi. Să păstrăm întotdeauna o inimă bună și curată înaintea lui Dumnezeu și atunci vom face ce este plăcut înaintea Luir30; E bine să ne amintim despre nașterea Domnului Isus Hristos, chiar s-o sărbătorim dacă dorim. Putem folosi perioada Crăciunului ca un timp de ajutorare sau de evanghelizare a oamenilor, dar să nu socotim aceasta o lege, o poruncă a Bibliei și să nu osândim pe cei care nu cred în Sărbătorirea Crăciunului.
În cele de mai sus am folosit citate din următoarele cărți:
(1) - preot Dumitru Bălașa - De la Zamolxe la Iisus
(2) - R.E.Woodrow - Religia tainică a Babilonului
(3) - Easton's Bible Dictionary
(4) - The Catholic Encyclopedia
(5) - Ealsh - Curiosities of Popular Customs
(6) - Frazer - The Golden Bough
(7) - P.L.Tan - Encyclopedia of 7700 Illustrations
2003.12.18 - Lunca Ilvei
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
avodah
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1874. Postat la 27/12/2009 07:08 - 5606z15h45m
S-a amintit anterior despre sarbatoarea Hanuka. Apare in cartea Macabeilor, si in Noul in Ioan 10:22.
In Ierusalim se praznuia atunci praznicul Inoirii Templului . Era iarna. Si Yahushua se plimba prin Templu pe subt privdorul lui Solomon

Hanuka se mai numeste rededicatie , de acea in limba romana apare cuvantul inoire.
Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între165-163 Inaite de Mesia.
Bineiteles aceasta este o sarbatoare mai mult nationala evreiasca si nu este poruncit a se tine, si nu este ca o zi de shabat .
Mesia fiind evreu il gasim prin preajma acestei sarbatori.


BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1882. Postat la 27/12/2009 16:42 - 5606z6h11m
Corect, nu face parte din Lev. 23, exclusa, la fel ca si Craciunul, nu tot ce zboara ( ce este evreiesc ) se mananca ( se tine ). Isus a fost intre leprosi, ce nu mergem si noi? sa nu ne contaminam, cam asta e si cu sarbatoarea aceasta.


 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
avodah
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1893. Postat la 28/12/2009 09:59 - 5605z12h53m
Frate Sambataru . Cu respect vreau sa fac o precizare.
Nu stiu daca se cade sa punem Craciunul in aceiasi oala cu Hanuka.
Despre Craciun se stie ca este de provenienta pagana , recunoscand aceasta chiar cei care o trambiteaza . mai jos am pus un link despre cum ortodoxi din Ro. recunosc forma originara pagana a Craciunului crestinizat.
http://www.crestinortodox.ro/craciun/98439-craciunul-trecerea-de-la-paganism-la-crestinism

Pe cand Hanuka priveste reinstaurarea, reinoirea, rededicarea Templului de catre evrei dupa aproximativ 2 ani de batjocura si injosire a Templului, si religiei lor de catre cotropitorii Sirieni.

Acestia au zidit inlauntrul Templului statuia zeului Zeus, si au adus in cinstea acestuia jertfe de porc, pe altarul din curtea Templului, defaimand si spurcand acest Loc care Tatal spune despre el:
2 Cronici6:6 Ci Ierusalimul l-am ales , pentru ca in el sa locuiasca Numele Meu, ...

si in versetul 38 gasim din ce cauza se roaga pana in ziua de azi evreii din diaspora cu privirile indreptate spre Ierusalim
daca se vor intoarce la Tine din toata inima lor si din tot sufletul lor, unde au fost dusi in robie, daca-Ti vor face rugaciuni cu privirile intoarse spre tara lor , pe care ai dat-o parintilor lor, spre cetatea pe care ai ales-o si spre casa pe care am zidit-o Numelui Tau

De aceea spun cu respect sa avem grija cum alegem cuvintele , pentru ca aceasta sarbatoare a evreilor a fost ea insusi o decontaminare ci nu o contaminare.

Yahushua insusi in Matei 21 cu 13 , dupa ce a rasturnat mesele si i-a scos afara pe vanzatori a zis asa despere acest Templu:
Casa mea se va chema o casa de rugaciune . Dar voi ati facut din ea o pestera de talhari.

Daca tatal si fiul ii dau importanta Templului, si evreii l-au curatat si reinoit dupa acele defaimari, nu stiu daca e corect spus ca ne-am contamina cu ceva .
Recunosc evreii au si ei o gramada de obiceiuri , care nu sunt in acordanta cu scriptura , si trebuie intotdeauna sa discernem lucrurile


BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1899. Postat la 28/12/2009 14:05 - 5605z8h48m
Probail, expresia "contamina" a fost dura, desi nu am vrut sa o folosesc cu duritate, dar imi sustin parerea, si convingerea Biblica, dupa studiul facut, Lev 23, Domnul a vorbit si a zis, si atasez, Num. 10, Luna Noua, si aceasta este un pic dubioasa, dar o gasesc si pe la prooroci, Isaia, Amos, si chiar in Coloseni, cat despre Hanuca, tine-o frate cum vrei tu, ca asta nu depinde de mine si de incredintarea mea, ci de a ta, asta este convingerea ta, asta faci, dar la fel ca si taierea imprejur, nu poti obliga pe altii sa o tina smiley


 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1958. Postat la 07/01/2010 09:27 - 5595z13h26m
Shalom! Prin harul lui Adonai, slujesc in adunari care tin de confesiuni diferite. Pt mine, 25 dec a fost o ocazie de a vesti un adevar si de a restabili realitatea istorica. Impreuna cu sotia, am lucrat cu un grup de copii, am facut o sceneta de Hanukah, cu robe albe, de matase, cusute special pentru copii si cu alta, rosie, pentru imparatul Antiochus Epiphanes, am construit un altar micut, pe care imparatul a jertfit un porc (de plush), am facut un fel de hanukiah (menorah de Hanukah), am aprins lumanarile din templu, am innoit Templul profanat. Cu ocazia scenetei, am spus ca ideea ca Mesia S-ar fi nascut in 25 decembrei e o minciuna, ca noi nu vrem sa promovam o minciuna, ci adevarul, ca porcul e animal necurat, ca imparatul a interzis evreilor cuceriti respecatarea shabbatului si a sarbatorilor, dar k Dumnezeu a dat biruinta, a facut miracole si a oferit lumina nu numai evreilor, ci si ne-evreilor. M-as fi dus cu copiii in mai multe biserici, dar n-am avut nici mijloace, nici buget.
Cand voi avea filmuletul, il voi putea pune la dispozitia tuturor celor interesati. (Am filmat numai intr-o adunare, in alta am facut doar poze.)
Dak Dumnezeu ingaduie, de Pesach vom face alta sceneta, acum ma gandesc la scenarii posibile: fie sa croiesc imbracamintea de Mare Preot si sa vorbesc de ea in relatie cu poporul evreu si cu Marele Preot Yeshua (un proiect cam scump pt bugetul meu), fie sa vorbesc despre seder/ul evreiesc si semnificatia bucatelor. Sigur, de Pesach se predica de-obicei depre Pashte si relatia acestora cu Adonai Yeshua si cu Cina, dar la aceasta predica fundamentala si tipurile de relatii vor sluji frati mai bine pregatiti, eu sunt doar incepator in acest subiect. Fiti binecuvantati!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
alin
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1986. Postat la 10/01/2010 19:00 - 5592z3h53m
Data nasterii Domnului Isus Hristos!
http://www.melhisedec.ro/readarticle.php?article_id=253


Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
4313. Postat la 16/11/2010 01:22 - 5282z21h31m
Deci despre data, nu se stie, cand s-a nascut Mantuitorul, dar stim ca pastorii erau pe camp, nu in saivane, si Luca da de gandit cu ceata lui Zaharia care trebuia sa intre la slujba la Templu, acolo e calcul greu, si unii decat sa caute adevarul, e mai usor sa traiasca in minciuna


 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Lica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
4336. Postat la 16/11/2010 15:33 - 5282z7h20m
Frate Abdon referitor la "calculul greu" pe care l-ai mentionat am ridicat eu un punct de plecare la "Sarbatoarea Corturilor"...poate ne ajuti putin smiley


Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
4337. Postat la 16/11/2010 15:46 - 5282z7h7m
Toate cercetarile cu privire la NASTEREA DOMNULUI aduc confuzie si incertitudine . Oare nu credeti ca daca ar fi fost necesar sa cunoastem cu adevarat data nasteri Lui,am fi gasit-o scrisa in Biblie ? Parerea mea , El a fost,este si va fi , chiar si comparatia cu Melhisedec ma face sa cred acest lucru . El a venit in trup si a trait un timp printre noi , jerfinduse pentru pacatele noastre , a fost ca si o trcere prin lumea noastra,dar este VESNIC.


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
4339. Postat la 16/11/2010 16:21 - 5282z6h32m
Sunt de acord Sora Lucia, este confuzie si incertitudine, mai mult ca probabil, Domnul nu e de acord ca sa praznuim astfel de sarbatoare, vorba Ap Petru, sa nu ne potrivim chipului veacului acestuia, iar Ap Pavel, spune ca noi propovaduim pe Hristos cel rastignit ... .

In primul rand frate Lica, nu ma mai lua cu persoana a III-a, a IV-a si a n, calculul greu, este deoarece, dpdv almeu, fratii calculeza dup aceata protilor, a semintiilor lor, dar cand ajung inapoi in Luca, stii tu asta, de la Luca, se pleaca cu studiul sa se vada cand este randuiala ceteie lui Zaharia, dupa aceea se calculeaza cand ramane Elisabeta insarcinata, dupa care se pune 6 luni + 9 luni, ca sa iasa timpul nasterii Domnului, dar nu se stie de la care timp si moment Elisabeta a ramas insarcinata, aici e "baiul"



 
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: 25 Decembrie...Nașterea Mântuitorului ??
Lica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
4345. Postat la 16/11/2010 16:40 - 5282z6h13m
smiley Cred ca ai inteles ca eu as sustine existenta unui calcul exact...nu am un asa calcul desi recunosc ca mi-am petrecut ceva timp studiind asemenea aspecte ale nasterii prin cete...ce am descoperit este doar ca sunt facute mari greseli referitor la cete in randul sambatarilor (de ex. cetele slujeau 1 saptamana si nu 2 si la sarbatorile de perelinaj slujeau toate cetele).

Personal insa sunt de parere ca potrivit calculelor data nasterii este in jurul sarbatorii Corturilor cu o eroare de 2-3 saptamani excluzand probabilitatatea de a fi an bisect *cu 13 luni)...spun asta pentru ca nu putem spune 100% nici anul nasterii. Iar referitor la o data precisa dedusa din biblie asa cum ati spus si voi si multi se asteapta la asa ceva este in adevar imposibil de aratat biblic in mod direct.

Deci pentru mine este util un asemena calcul din cateva motive totusi:

1. Pentru a observa clar ca Nasterea nu a avut loc la Craciun (am auzit o explicatie pentru craciun tot prin cete...cine nu stie nu poate contrazice)
2. Pentru a avea un suport fata de cei care sustin ca Nasterea a avu loc la Craciun
3. Pentru a vorbi pe aceeasi limba cu cei care merg pe aceasta linie (in sensul de a fi in cunostiinta de cauza)
4. Este direct sau indirect o intrebare izbucnita din Biblie

mai mult ca probabil, Domnul nu e de acord ca sa praznuim astfel de sarbatoare


Referitor la aceasta nu pot nici sa te contrazic in mod direct insa nici nu pot spune ca sunt de acord cu tine deoarece acest eveniment este adaugat la insemnatatea unei sarbatori si nu la infiintarea unei noi sarbatori (la sambatari, mesianici, biserica unita) insa in cazul Craciunului...este clar o masca pentru o veche sarbatoare pagana


Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Pagina 1 din 4 1 2 3 4 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164489 vizite unice Powered by PHP-Fusion