Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Fiecare din voi să cinstească pe mama sa și pe tatăl său, și să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".
Leviticul 19:3

Cugetarea zilei
"Respectarea Sabatului înseamnă odihnă pentru trup și creștere spirituală pentru omul lăuntric."

Ovidiu A. Cosma

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Tineret | Căsătorie
Pagina 1 din 3 1 2 3 >
Deconectat Grade de rudenie interzise la căsătorie
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
200. Postat la 19/09/2009 19:33 - 5705z2h18m
Știut fiind faptul că la început Dumnezeu a creat o singută pereche de oameni - Adam și Eva- și le-a poruncit să crească, să se înmulțească și să umple Pământul este destul de ușor de subînțeles faptul că primele familii care i-au succedat pe Adam și Eva s-au format din rudenii primare ( frați, verișori...) Acum , eu sunt convins că Domnul a avut grijă să nu rezulte copii cu malformații în urma acestor împreunări, dar întrebarea se pune: cât timp a acceptat Dumnezeu un astfel de gen de relație? Eu cred că până la darea Legii pe muntele Sinai, dar alții prrobabil că au o altă părere. Vom vedea smiley

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Grade de rudenie interzise la căsătorie
CorneliuS
1794. Postat la 17/12/2009 18:29 - 5616z2h23m
Pentru ca nu am gasit inca nici o regula data de Dumnezeu in privinta aceasta pana la darea Legii pe muntele Sinai, cred ca ai dreptate Fr.Aurel.
Dupa ce s-a dat legea, la Lev.18 si 20,Domnul îi vorbeste lui Moise despre gradele de rudenie interzise la casatorie si situatia se schimba.
Pentru cei care au studiat mai mult problema aceasta, am si eu o intrebare (cred ca nu e in afara subiectului): pana la ce grad de rudenie e interzisa casatoria? ex: in cazul verisorilor gr 2-3-4...
Pace!
lnedelea
1960. Postat la 07/01/2010 10:18 - 5595z10h33m
Referitor la întrebarea ta:
pana la ce grad de rudenie e interzisa casatoria

este vorba de gradele de rudenie biblice sau cele legale ale statului?

"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
CorneliuS
2007. Postat la 14/01/2010 15:54 - 5588z4h57m
Ma refer la biblie, ce spune statul (lumea) ,nu prea ma intereseaza in punctul acesta. Ceea spune Dumnezeu conteazasmiley
Aurelc
2010. Postat la 14/01/2010 18:47 - 5588z2h5m
Corneliu, pe mine m-a pus la încurcătură cineva cu întreare despre verișori nu de gr. 2,3 sau mai știu eu cât, că aceia aproape că nu mai are rost să-i aducem în discuție, ci despre verșori de gradul I , adică doi copii a doi frați de trup...
Hm... sunt curios voi ce spuneți, au voie conform Bibliei să se căsătorească sau nu?

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
CorneliuS
2011. Postat la 14/01/2010 20:27 - 5588z0h24m
Rasfoind putin paginile Sfintei Scripturi, am ajuns la concluzia ca e interzisa casatoria intre verisori de gradul I.

Lev.18:10(B.Cornilescu)-"Să nu descoperi goliciunea fetei fiului tău sau a fetei tale. Căci este goliciunea ta"

(B.Anania)-"Goliciunea fiicei fiului tau sau fiicei fiicei tale sa n-o descoperi; goliciunea lor e propria ta goliciune"

(B.Bucuresti 2001)-"Goliciunea fiicei fiului tău sau a fiicei fiicei tale:
goliciunea ei să n-o descoperi, pentru că este însăși goliciunea ta."

1Cronici 15:18-" apoi împreună cu ei pe frații lor de a doua mână..."

Din cat am inteles eu, legatura de sange ("goliciunea" ) , tine pana la fiul (fica) fiului (ficei) tau, adica pana la nepot (nepoata).
Parinte--frati (interzis)--verisori gr.I (interzis pt ca ei sunt inca goliciunea parintelui sau frati de a doua mana)--verisori gr.II (permis)

Deocamdata, eu asa inteleg, as dori sa aflu si parerea altora.
Shalom!
Aurelc
2014. Postat la 14/01/2010 23:47 - 5587z21h4m
Corneliu, aici e vorba de relația bunic-nepot... e foarte clar, dar de verișori, nu scrie acolo, pt că ar trebui să scrie de fata sau băiatul mătușii sau unchiului tău.

CorneliuS
2017. Postat la 15/01/2010 14:58 - 5587z5h54m
Eu am inteles ca goliciunea nepotului e insasi goliciunea bunicului, ce se intelege aici prin "goliciune"? Eu inteleg, legatura de sange, ruda de aproape sau aproape din acelasi trup.
De exemplu, eu daca m-as apropia de verisoara mea sa-i descopar goliciunea, pt ca ea e insasi goliciunea bunicului ei care e si bunicul meu, nu as descoperii goliciunea bunicului meu?
E cam incurcata treabasmiley
Aurelc
2019. Postat la 15/01/2010 20:02 - 5587z0h49m
Poi, din text nu reiese tocmai așa, pentru că dacă te uiți atent sunt date detalii precise. Respectiv, acel verset Lev 18:10 se referă la relația directă a bunicului cu nepotul sau a bunicii cu nepoata, pentru că altfel, și relația între verișorii de-ai 2-lea e aceeași ca și cei primari, pt că bunicii de multe ori sunt comuni, adică bunicii din partea unuia dintre părinți...

Deci după cum spuneai și tu, e cam încurcată treaba smiley

Lica
2033. Postat la 16/01/2010 16:11 - 5586z4h40m
Discutam pe un alt forum despre această temă și ce am descoperit acolo este că în iudaism căsătoriile între verișori (chiar primari) erau deseori încurajate de către rabini pentru păstrarea semințiilor în sepecial în diaspora.

Până la o lămurire Biblică a acestui punct ceea ce ne poate împiedica când vine vorba de o astfel de căsătorie ar fi cultura în care trăim (care în general condamnă o astfel de rudenie) sau diferite probleme de genă....însă despre acest subiect nu știu să pun nimic...poate ne pot ajuta alți cunoscători în domeniul medicinei, adica dacă printr-o astfele de căsătorie copii acelei familii ar putea avea probleme de sănătate?

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
CorneliuS
2036. Postat la 16/01/2010 17:53 - 5586z2h59m
Ai dreptate Ovi, detaliile sunt precise, bunic-nepot, sora-frate etc. dar pt verisor-verisor mai trebuie cercetat. Eu am incercat sa fac o legatura din versetele astea de la Levetic, in problema goliciunii, poate-poate iese cevasmiley .

Aici cred ca si fratii prezbiteri, ar avea ceva de spus, care nu cred sa nu se fi confruntat cu astfel de cazuri poate chiar in pragul casatoriei.

Ar mai fi cateva puncte de discutat aici: 2 frati cu alte 2 surori sau 2 verisori cu 2 surori... sau poate mai stiti voi ceva legaturi cu semnul intrebariismiley

Mesia sa ne lumineze sa intelegem asa cum trebuie.
lisha
2043. Postat la 16/01/2010 21:50 - 5585z23h1m
CorneliuS a scris:Ar mai fi cateva puncte de discutat aici: 2 frati cu alte 2 surori sau 2 verisori cu 2 surori... sau poate mai stiti voi ceva legaturi cu semnul intrebariismiley

argument biblic ca ar fi pacat...nu o sa gasesti...poate unii oameni o sa incerce sa aduca ceva argumente dar nimic biblic...in concluzie din punctul asta de vedere e ok....poate nu si din punctul de vedere al oamenilor...dar pt unii asta prea putin contreza ce cred unii si alti...smiley
Aurelc
2045. Postat la 16/01/2010 21:59 - 5585z22h52m
Așa cum spunea și Lică, mi se pare și mie că riscul apariției copiilor cu probleme de sănătate e foarte ridicat în asemenea cazuri . Dar din moment ce rabinii nu se împotrivesc, ci din contră încurajează o astfel de relație, se pare că nu ar fi interzisă căsătoria între verișori, deși în opinia mea este cam prea de tot din punct de vedere moral...

Despre cazuri în care s-au căsătorit 2 frați cu 2 surori am mai auzit, dar cum spunea și Lică, poate cultura în care am crescut ne influențează, că eu nici în cazuri dinastea nu văd că s-ar proceda prea grozav de bine. Iar culmea ironiei ar fi să ajungă să se căsătorească apoi și verișorii rezultați din cele 2 familii smileysmiley

Oricum 2 frați și 2 surori și mai ales 2 frați cu 2 verișoare nu constituie cu siguranță o problemă de amestecare de sânge, că acolo e vorba de rudenii prin alianță . Deci eu înțeleg că din punct de vedere al interdicției Legii sigur se pot căsători, numai cugetul să-i lase, și să se împace neamurile între ele smiley

lisha
2046. Postat la 16/01/2010 22:17 - 5585z22h34m
spunea cineva ca pana la verisori de gr 2 nu prea ar fi permise casatori intre ei dar.....eu cunoasc cazuri...

chiar as fi curiosa pe ce se baza cand afirma asta...

imi aduc aminte ca am citit si o carte in care se casatorisera verisori primari smiley si daca nu ma insel era ceva inspirat din realitate smiley
Lica
2049. Postat la 17/01/2010 07:41 - 5585z13h10m
Lisha faptul că un act s-a petrcut undeva și cândva nu confirmă că acel act este legal din punct de vedere Biblic sau moral. Eu cunosc caz de căsătorie (la pocăiți) între 2 frați cu 2 surori (adică dublă legătură)...nu spun că acest lucru este interzis de Biblie...dar este interzis de unele culturi (dacă ne luăm după ce a fost....sunt sigur că a existat și căsătorie între verișori de gradul întâi...și chiar între frați).

Problema este "grade de rudenie interzise" de Biblie în mod special. Dacă aș fi fost eu cel care aș fi afirmat că "pana la verisori de gr 2 nu prea ar fi permise casatori intre ei " m-aș fi bazat în primul rând pe Biblie (la cazurile date...unde nu am găsit însă despre verișori) și în al doilea rând m-aș fi bazat pe, repet, cultura în care trăim...cel puțin unde trăiesc eu acest tip de căsătorie este condamnat.

Aș fi tare curios dacă știe cineva precis dacă apar copii cu probleme, sau nu, în cazul căsătoriei între verișori primari? Mi se pare important acest aspect!

Lica
2050. Postat la 17/01/2010 07:56 - 5585z12h55m
Căutând pe internet am găsit că (referitor la verișori primari) :

- căsătoria între verișori este interzisă în România
- copii rezultați din doi verișori au șanse mai ridicate de a avea probleme de sănătate (după părerea unora doar cu 2% mai mari decât în mod normal)
- Căsătoria între verișori este interzisă în România chiar dacă unul dintre ei este înfiat (nu au legătură de sânge)

lisha
2051. Postat la 17/01/2010 10:58 - 5585z9h53m
Ce culturi interzic casatoria intre doi frati si doua surori...?
Lica
2052. Postat la 17/01/2010 11:54 - 5585z8h57m
Prin cultură mă refeream la cultura unei tări, societăți, comunități. De exemplu se pot găsi cazuri în care biserica nu este deacord cu acest lucru (indiferent de biserica...am găsit acest lucru și la biserica ordodoxă deși este un caz particular).

Eu am spus asta ca și particularități....nu toate societățile au aceeași gândire respectiv standard moral.

CorneliuS
2055. Postat la 17/01/2010 17:12 - 5585z3h39m
Pentru lisha.

Eu am afirmat ca legatura intre verisori de gr.I prin casatorie nu prea ar fi permisa. Daca te uiti putin mai sus la postarile mele ai sa vezi si pe ce baza am facut aceasta afirmatie.
La verisori de gr.II, s-ar putea sa fie permis chiar daca au acelasi bunic pt. ca, treaba cu goliciunea tine doar pana la nepoti (veri de gr.I) ,deci stranepotii (veri de gr.II) ar putea sa se casatoreasca.

Mai cercetamsmiley
lnedelea
2163. Postat la 09/02/2010 11:36 - 5562z9h15m
În acest context a gradelor de căsătorie interzise, ce părere aveți despre Deut 25:5?

"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Pagina 1 din 3 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19163658 vizite unice Powered by PHP-Fusion