Ei, haide acum Magda... normal ca trebuie sa generalizam, ca nu vorbim acum de felul in care iti cauti tu sau eu consoarta ci de niste chestii generale..
Eu cred ca nu e nevoie sa gasim persoana identica noua, ci sa gasim persoana cu care ne (ne-am ) potrivim... ( ca drept vorbind, nici pe noi insine nu ne suferim uneori :lol: )
In rest, ... compromisuri ?...pai astea difera de la caz la caz ! Oricum, nu cred ca e indicat sa faci compromisuri cand e vorba de principiile de baza ale credintei, insa atunci cand e vorba de interpretari, pareri nesigure, acolo se poate lasa loc de pareri personale.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Discuții despre căsătoria creștină
magda_cluj (detalii numai pentru membrii conectaţi)
120. Postat la 18/09/2009 20:55 - 5706z1h14m
Nu eu nu generalizez .... ceea ce sustin eu e corect in ceea ce ma priveste pe mine .... alti n-au decat sa se loveasca de viata reala sau sa se ia dupa parerea unora si sa se roage ca acea parere sa fie una buna,
si nu cred chestia aia ca opusurile se atrag si se si potrivesc ... e poveste de adormit copii
mai degraba asi inclina spre "unul completeaza pe celalat" sincer asta da cred ca e cheia uni casnici bune .... acum sa tinem cont si de faptul ca eu nu-s maritata inca.
Pace sa aveti in inima......
Dumnezeu e veșnic pe primul loc .... Domnul e dragoste nu uitați asta niciodată
Magda a scris:
si nu cred chestia aia ca opusurile se atrag si se si potrivesc ... e poveste de adormit copii
.
pace sa aveti in inima......
Am tot curajul sa te contrazic, de fapt, mda, cel ce ne-a atras a fost si este Domnul, cred ca alta mai potrivita decat ce pe care am primit-o, sau care m-a atras nu putea fi. Asta e, nustiu care m-ar fi suportat, mai bine dacat Dina, adica nevasta-mea.
sambataru a scris:
Asta e, nustiu care m-ar fi suportat, mai bine dacat Dina, adica nevasta-mea.
Am martori, am martori.
Mãi sâmbãtare.....atunci mã faci sã fac o rugãciune pe care cred cã toti bãietii necãsãtoriti ar rosti-o în cor : dã-ne Doamne sotii care sã ne suporte !!! :lol: 8-) :-P Deci nu cã nu ar fi bine pentru bãrbati...dar nu trebuie sã fim nici egoisti la faza asta... spune apostolul Pavel :
Citat:
VDC Efeseni 5:25 Bãrbatilor, iubiti-vã nevestele cum a iubit si Hristos Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea,
26 ca s-o sfinteascã, dupã ce a curãtit-o prin botezul cu apã prin Cuvânt,
27 ca sã înfãtiseze înaintea Lui aceastã Bisericã, slãvitã, fãrã patã fãrã sbîrciturã sau altceva de felul acesta, ci Sfântã si fãrã prihanã.
28 Tot asa trebuie sã-si iubeascã si bãrbaþii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îsi iubeste nevasta, se iubeste pe sine însus.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Asa imi place de tine mai sambatare ! :-) Spune si tu mai explicit, ca lucrurile astea le citesc si oameni care nu te cunosc pe tine si pe sotia ta, si atunci pot intelege lucruri gresite . Eu intentionat te-am provocat pt ca sa spui tu lucrurile astea, ca altfel poate spuneam eu, dar nu e frumos sa vorbesc eu de familia altuia... mai bine ai facut-o tu , intelegi acum ? ;-)
Interesant... de exemplu în vechime oficierea casatoriilor cred ca o cam faceau parintii . Spun cred pentru ca nu am cercetat nici un document in aceasta priviinta pana acum. Cat despre ritualuri, si obiceiuri, cred ca au fost diferite din toate timpurile.. de exemplu pana si Iacov nu a stiut obiceiul impus de Laban, ca mai intai trebuie sa se casatoreasca fata mai in varsta. Iar Laban a invocat scuza
Citat:
VDC Genesa 29:26 [...] "In locul acesta nu-i obicei sa se dea cea mai tanara inaintea celei mai mari"
Deci, tot felul de obiceiuri erau si pe atunci, si observam ca Iacov nu a comentat... A tinut cont de ele si le-a respectat. Oricum sa fi sluga 7 ani pentru ceva care nu-ti trebuie... nu e chiar asa de usor de trecut cu vederea.
In versetul 22 scrie ca Laban a chemat pe toti oamenii locului la ospat, ceea ce rezulta ca era si o oficiere publica.
Si Samson a facut cam la fel.. Deci cam din toate timpurile exista o anume ceremonie. Tot ce e posibil sa fie complet diferita de ceea ce se face in zilele noastre, in societatea moderna.
Mãi sâmbãtare.....atunci mã faci sã fac o rugãciune pe care cred cã toti bãietii necãsãtoriti ar rosti-o în cor : dã-ne Doamne sotii care sã ne suporte !!! :lol: 8-) :-P ....
Si cum e Frate Ovidiu, ai facut rugaciunea, sau nu?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Iata ca polii opusi se atrag, nu-i asa?Dupa cum vad de cand Magda s-a casatorit si a plecat ...departe, nu s-a mai continuat la acest subiect...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
12276. Postat la 27/06/2011 09:14 - 5059z12h56m
Esența Dumnezeirii este relația dintre Persoanele Divinitătii. De aceea, Dumnezeu, nu a creat doar un singur om, ci a creat un bărbat și o femeie, pentru a avea o relație împreună. Adam a fost făcut primul , pentru a alege dacă e bine așa sau nu e bine așa. Simte el nevoia de-a avea pe cineva lângă el ? Dumnezeu nu ne forțează să intrăm într-o relație. Adam și-a realizat singurătatea. Creați, după asemănarea, nu înseamnă exact precum Dumnezeu. Dumnezeirea este relațională. Relaționează între Ei. Bărbatul și femeia, subscriu, naturii relaționale a lui Dumnezeu. Problema căsătoriei nu este lăsată la voia întâmplării. Sunt puse bazele ei și jurămintele ei în cele două versete din Genesa 2; 23 și 24.
Bazele căsătoriei sunt:
- exclusivitatea- va lăsa pe tatăl și pe mama sa
- permanența- și se va lipi de nevasta sa
- intimitatea- se vor face un singur trup
Jurământul căsătoriei: aceea care este os din oasele mele și carne din carnea mea.
As vrea sa dezbatem cateva lucruri cu privire la casatorie
Credeti ca sotia, sotul este alegere potrivita si perfecta?
Exista o alegere perfecta?
Credti ca ati facut alegerea potrivita?
Cum ati stiut ca e alegerea potrivita?
Vreau sa dezbatem lucrurile acestea si altele, mi-ar place sa fie parerile voastre....
"...iarta-ma ca vin prea des in fata Ta pentru a cere....si prea rar pentru a da..."
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
21478. Postat la 30/01/2013 11:43 - 4476z9h27m
Hop și eu, pentru că eu am mai mulți ani de căsătorie, decât mulți dintre voi, chiar dacă ați socoti și zilele și nopțile la un loc, eu am aproape 50 de ani de căsătorie, nu am fost despărțiți nici un ceas, să nu gândiți că mergem peste tot amândoi, de multe ori am fost și la mii de km. distanță, dar împreună.
Întrebarea este; neam suportat, neam complectat, ....... dar să răspund la întrebările puse de lisha.
dorința lish-ei: As vrea sa dezbatem câteva lucruri cu privire la căsatorie.
Răspuns general; Căsătoria nu este numai începutul, este și sfârșitul și ca la orice lucru, sfârșitul este cel ce contează de fapt, începutul este; înțelegere, dragoste, plăcere, răspundere, ( creșterea copiilor) muncă, oboseală, istovire, ..... de la un timp, partea asta se cam termină, rămân cele două de la început, restul cam rămâne "istorie", dacă este înțelegere, atunci chiar dacă toate se sfârșesc, dragostea rămâne, aci citit voi cred despre asta, apoi, ultima parte a căsătoriei, urmează ca ei să se complecteze unul pe altul, atunci au nevoie unul de celălalt, mai mult ca în tinerețe, puterile scad, presiunea anilor este tot mai mare, atunci se vede dacă ei simt unul cu altul, dacă îl doare pe unul, simte și celălalt și ce nu poate face unul singur, se ajută cu puterea care le-a rămas, ca bătrânețele să fie liniștite și fără cârtiri - reproșuri, când ești tânăr/ă, sunt mofturi, adevărul este la urmă.
1) - Credeti ca sotia, sotul este alegere potrivita si perfecta? Răspuns; Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el." Geneza 2:18.
Pentru că nu am înțeles sensul întrebării, am răspuns la ce am înțeles.
2) - Exista o alegere perfecta? Răspuns; Da există! Numai că eu voi începe cu alegerea imperfectă, pe care tinerii în general și din păcate și creștinii (credincioși), prin gândirea lor capricioasă, cred că vor face alegerea perfectă, în care să nu aibă loc nici un greș, atât ele, cât și ei, se duc la mare, la ștrand, pentru că nu mai este nevoie să obosească ochiul, cu dezbrăcarea din ochi, acolo au la purtător și formele și dotările, cred că înțelegeți ce vreau să spun, apoi, după ce ochiul le spune că ăsta/asta este jumătatea, se atrag din priviri, se apropie, și se încropește de o căsătorie.
Alegerea perfectă este cu condiția, de a lua în calcul și ce se zice în Sfânta Carte, despre făcătorul tău și despre tine, iată câteva referințe:
Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; și în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele. Psalmii 139:16.
Geneza 2:18 Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el."
1. Să te asculte Domnul în ziua necazului, să te ocrotească Numele Dumnezeului lui Iacov,
2. să-ți trimită ajutor din locașul Său cel Sfânt, și să te sprijinească din Sion!
3. Să-Și aducă aminte de toate darurile tale de mâncare, și să primească arderile tale de tot! (Oprire.)
4. Să-ți dea ce-ți dorește inima, și să-ți împlinească toate planurile tale!
5. Atunci noi ne vom bucura de biruința ta, și vom flutura steagul în Numele Dumnezeului nostru. Domnul să-ți asculte toate dorințele tale! Ps. 20.
Dacă el sau ea, ar înțelege că problema căsătoriei nu este un moft numai, ci este pur și sigur un "necaz", care se poate transforma într-un colț de rai pentru toată viața, sau într-un iad pentru toată viața, dar dacă se merge înaintea Domnului și se cere călăuzirea lui, dacă ți se întâmplă așa; Căci toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. Romani 8:14. Dacă ești cu adevărat copilul Lui, atunci sigur alegerea va fi mai mult decât perfectă.
3) - Credti ca ati facut alegerea potrivita?
4) - Cum ati stiut ca e alegerea potrivita?
Răspuns; În mare am răspuns chiar în prima parte, dar răspunsul defalcat direct pe cele două întrebări de la urmă; întrebarea 3) - DA! Am făcut alegerea potrivită!
4) - Dacă am ajuns la anii aceștia împreună, dacă am primit de la YHWH - Dumnezeu foarte multe binecuvântări, că ne petrecem prin purtarea de grila a Lui o bătrânețe fericită, că eu sun persoană cu dizabilități și acum merg foarte greu, iar soția mea este sănătoasă și la anii ăștia, încă poate fugii, dacă umblă după mine ca după un copil, dacă este liniște, pace, sănătate, înțelegere, ....
Dar pentru asta am mers înaintea Domnului și L-am rugat să facă El alegerea asta și îi mulțumesc din inimă că a făcut-o în locul meu și sunt fericit și la anii aceștia foarte mulți.
Acum spune-mi tu lisha, cum a fost alegerea pe care a făcut-o Domnul pentru mine?
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Imi place mult ce ai scris aici, frate Nica, si felul cum ai expus lucrurile...
Eu raspund simplu la intrebarile tale Lisha, "Cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu, si TOATE vor veni pe deasupra!"
Consider ca atata timp cat pui pe primul loc pe Cel Preainalt, El stie sa te binecuvinteze din plin!
Poti spune cu certitudine ca alegerea ta a fost prin prisma ochilor lui Dumnezeu.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deci pana la urma exista o alegere perfecta, persoane perfecte nu sunt (nu este om fara pacat) dar alegeri perfecte sunt.....mai putin relatii prefecte
Ce se intampla cu cei care "rateaza" prima casnicie? Pentru ei nu a fost alegerea potrivita si perfecta?
Apoi...cei recasatoriti carora le-a decedat unul din parteneri.....pentru ei exista 2 alegeri potrivite?
Se spune ce ce-i al nostru e pus de-o parte...deci pentru unii exista 2 persoane puse de-o pare
Nu stiu daca ma intelegeti ce vreau sa spun
Dar ii aud pe multi spunand ca ei nu si-au gasit "perechea"
Asta insemna ca undeva in univers exista o singura persoana cu care pot forma o casnicie.....dupa spusele unora, dupa spusele altora exista mai multe
Apoi daca unul din soti ramane singur...mai apare o alta persoana potrivita pentru mine??
In concluzie sunt 2 persoane potrivite pt una singura.....in unele cazuri
Dupa mine poti avea aceleas sentimente pentru doua persoane dar nu in acelas timp.....astea insemnand ca una dintre ele nu mai este
Pentru alti se pare ca nu-i asa....
Nu stiu cum credeti voi ca ar trebui sa aleaga Domnul pt noi....eu nu am asteptat sa vina sa imi spuna "uite asta e...
Nici nu m-am stresat ca nu ma mai marit fugind disperata cand dupa unul cand dupa altul.....singurul lucru pe care l-am facaut a fost ca m-am rugat....ca Dumnezeu la timpul potrivit sa ma ajute sa aleg ceea ce alege El......si da am certitudinea ca am facut alegerea potrivita corecta, perfecta........dupa parerea unora altele pareau alageri potrivite pentru mine, nu m-am lasat influentata de nimeni si am avut numai de castigat.....
Am ales ceea ce a Ales si Domnul....daca alegeam numai eu erau alte posibilitati mai "profitabile" din anumite puncte de vedere....pentru ca am ascultat am fost mai mult decat binecuvantata....pe toate planurile
Nici macar un gand nu mi-a trecut prin cap de cand sunt casatorita ca mi-ar fi foat mai bine cu X sau Y....spre deosebire de alti care se bat in piept ca au ales bine si ii auzi spunand "daca eram cu x nu munceam atata " sau alte aberatii.
Singurul lucru pe care l-as schimba la casnicia mea ar fi timpul petrecut impreuna, as vrea sa fie mai mult....curand se va schimba si asta.
Pentru a trai o viata cu cineva e nevoie de multa dragoste pentru perosna repectiva....cand iubesti pe cineva treci peste multe....cand e doar un foc de paie la prima incercare....incep problemele.
Sa zicem ca ai ales ceea ce a ales Dumnezeu pentru tine, iubesti persoane respectiva si apoi ajungi sa nu te mai intelegi.....nu inteleg formula asta...undeva tr sa fie gresala...dar unde?
"...iarta-ma ca vin prea des in fata Ta pentru a cere....si prea rar pentru a da..."
Deconectat
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
21503. Postat la 31/01/2013 12:52 - 4475z8h17m
Buna ziua
Lisa a spus ; Deci pana la urma exista o alegere perfecta, persoane perfecte nu sunt (nu este om fara pacat) dar alegeri perfecte sunt.....mai putin relatii prefecte.
As vrea sa ma folosesc de o ilustratie referitor la alegeri . Sa ne imaginam o parcela de teren pe care suntem proprietati . Avem la stanga , dreapta in spate si in fata alte parcele . Poate fi intr-o parte stanci in cealalta padure si lateralele sa spunem ca ar fi iarba . Noi avem pe acea parcela o turma cu oi la pascut .
Ca stapani a oilor si a parcelei noi avem grija ca oile sa manance doar de pe parcela noastra , nu are voie in alte locuri . Acum as pune niste intrebari ; poruncim noi oilor ce fir de iarba sa manance ,asta da celalalt nu ? Categoric nu , ele au voie sa manance ce fir de iarba vor, pot alege ce vor ,doar de pe parcela noastra . Nu au voie sa iasa de pe parcela , in afara parcelei e pericol sa sa raneasca sau sa le manince lupul . Alegerea pe care o fac ele , ce fir de iarba sa manance e libera si e binevenita . Tate alegerile oitei sunt bune pe parcela ei , ea are ,,N ,,, alegeri bune .
Dumnezeu e proprietarul ,noi oitele , noi putem face alegeri bune . El nu ne porunceste pe cine sa alegem ne lasa libera alegere condusa de ratiune . Alegerile noastre pot fi multiple si bune .
Daca se ivesc greutati si probleme nu inseamna ca am facut o alegere gresita. Greutatile sunt , vin si noi avem parte de ele nu suntem scutiti .
Dupa cum spui, eu pricep ca Dumnezeu ne da variante.....alegerea ne apartine
am inteles bine?
Cred ca sunt mai multe variante dar exista una singura buna pentru noi, si ca sa alegi varianta corecta ce ai de facut? sa-l implici pe Dumnezeu...sau??
Daca Dumnezeu nu s-ar fi implicat in vaiata mea probabil azi eram casatorita cu un baiat despre care ulterior am aflat ca 7 ani trasise in pacat cu o fata....la vremea aceea parea alegerea corecta si din "parcela" Domnului
Azi ii multumesc Domnului ca a ingaduit in asa fel incat nici macar prieteni sa nu ajungem decum mai mult....
Dumnezeu randuieste fiecaruia daca ascultam si facem voia Lui.
N-am nici un dubiu ca un baiat sau fata care sta la locul lui si asculta pe Dumnezeu va da gres.
Lisha, legat de alegerea perfectă, cred că am putea filosofa pe marginea căsniciei avute de Adam cu Eva. Respectiv, dacă Eva ar fi fost soția perfectă, poate că era ca un robot și nu ar fi permis ca să le meargă viața pe râpă datorită neascultării. Dar ea a fost un ajutor potrivit, os din oasele lui Adam și carne din carnea lui... Deci între cei doi a avut loc o unire din partea Domnului în toate punctele de vedere.
În consecință noi avem parte de ajutorul potrivit nu de ajutorul perfect... Și aici e foarte adevărată zicala bătrânească " cum îți așterni, așa dormi". Lucrurile astea se cam văd aproape la prima vedere. Mai sunt și altele mai profunde, însă DOMNUL le știe pe toate. (vezi, dacă ți-ai văzut de treabă și ai stat lângă Domnul, el a avut grijă să-ți dăruiască soțul potrivit. )
Și eu îi mulțumesc Domnului pentru soția mea, deoarece vedem amândoi zilnic atâtea lucruri în care ne potrivim, chiar și dacă multe dintre ele nu le discutaserăm dinainte de căsătorie. Ei bine, potrivirile astea le face Dumnezeu, care e Suveran. Noi oamenii suntem tentați să alegem după alte criterii, dar dacă-L lăsăm pe el să ne călăuzească, ajungem la niște rezultate de nevisat, și la adevărate bucurii.
Cât despre frumosul exemplu ce l-a expus dragul nostru forumist căutătorul și eu cred că în parcela Domnului putem alege din mai multe fire de iarbă, dar mai cred că El știe ce vom alege. E planul Lui și nu-i scapă nici un detaliu ( vezi psalmul 139 de exemplu) însă pe noi oamenii ne lasă să alegem în libertate știind mai dinainte ce vom alege.