Intre crestini exista 2 tipuri de relatii:
1. Amici
2. Prieteni in vederea casatoriei
Daca ramai la o relatie de amici nu prea ai cum sa te cunosti o astfel de relatie are anumite limite in cunoastere din punctul meu de vedere.....
Cand te gandesti la casatorie trebuie sa fie mai mult decat amici, am avut multi amici (m-au uitat aprope toti dupa ce m-am casatorit ...dovada ca multi aveau sperante ...) dar cu niciunul nu am fost apropiati asa cum am fost cu sotul meu....
Nu imi place sa dau sfaturi dar daca cineva vrea sa ia de bun ce scriu poate sa o faca, dupa mine orice tanar/tanara nu ar trebui sa inceapa o pietenie decat dupa ce e sigur de cateva raspunsuri la intrebari pe care sa si le puna ca de ex daca ar fi sotul/sotia lui asa cum este persoana repectiva fara sa o schimbe ar putea trai toata viata cu ea/ea? si alte intrebari....am dat un exemplu...
Multi isi fac o prietena, un prieten doar sa fie in top....e cea mai mare gresala fetelor/baietilor fiti mai smechere/i sa spun asa....nu va lasati oricum atrase/i intr-o prietenie....si baieti/fetele sunt mari smecheri/e dar mi-ar place sa-si gaseasca fiecare nanasa/sul ( pe romaneste)
Dupa mine prietenia in vederea casatorie nu ar trebui sa dureze mai mult de un an hai un an jumatate sa nu fiu prea dura .....daca intr-un an consideri ca nu te cunosti destul de bine, ma refer la o cunoastere crestina, cu limite, nu te vei cunoaste nici in 2, 3, 4......cunoasc tot felul de cazuri....tocmai din princina acestui lucru inainte de a intra intr-o prietenie tr sa iei in calcul daca peste un an ai fi disponibi/a sa te casatoresti.....nu dupa 3 ani de prietenie sa iti dai seama ca nu vrei sa te mariti...ca parca te legi prea tanara la cap....asta e lipsa de maturitate....si e caz real si recent
Dar daca e vorba ce sa tot povestesti 2, 3, ...ani? daca planuieti sa te casatoresti incepi sa-ti faci anumite planuri ori daca ramai la statutul de pritenie nu poti sa le realizezi....
Majoritatea pieteniilor de durata pe care le cunosc au esuat......si dupa ani buni, 3, 4...stiu pe cineva cu 9 ani
Poate in alte privinte modul meu de gandire e un pic mai larg da in privinta asta am fost foarte ingusta si bine am facut.....daca vrei binecuvantare in casnicie asculta de Dumnezeu!!!!!
Mi-ar place ca toti parintii crestini sa fie deschisi cu copii sa povesteasca aceste lucruri sa-i invete si sa le de-a sfaturi, sa-i faca constienti de consecinte dar fara sa-i oblige la ceva sa-i lase sa aleaga...in fond "capul face capul trage"....si mai avem noi o vorba"cum iti asterni asa dormi"
Deconectat
RE: Prietenia creștină în vederea căsătoriei
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8646. Postat la 22/02/2011 11:34 - 5184z10h5m
Dacă nu zidește Domnul o casă, degeaba lucrează cei ce o zidesc; dacă nu păzește Domnul o cetate, degeaba veghează cel ce o păzește.
Este o zicala: Graba strica treaba....
Intodeauna e bine ca tineri sa deschida ochi ca cea ce sia ales sa poata sa si duca in viata care le sta inainte fie bine fie rau fie ca este frumos fie ca este urat. De multe ori se intampla intre multi tineri fie crestini fie ca nu sint ca ochi sa pofteasca si inima sa doreasca si incep o relatie de prietenie de a se cunoaste pentru avedea daca vor putea avea o relatie pe viitor, dar cel mai dureros este ca in zilele acestea multi tineri nu stiu sasi stapaneasca firea si se grabesc a face pasul si dupa un timp nu este de mirare ca apare atatea divorturi din cauza neintelegerilor si problemelor care apar in casnicie. Pentru a face un pas in viata trebuie sa fi pregatit pentru a te putea infrunta cu sagetile celui rau, dragostea este mare la inceput intre persoanele care se cunosc dar nu se gindesc la indatoriile care le vor avea in viata lor, la cei din lume se cunosc starile lor care sint dar la crestini multi vor cadea de la adevar si starea lor va fi rea. Deacea cine ramane cu Domnul va avea o viata fericita si frumoasa dar totul e sa pui inaintea sa ca el sa lucreze si sa zideasca cea ceti doresti in viitor...
Myhay sambataru a scris<> eu sunt deacord dar sa ai intenti de viitor dar nu ca dupa un an sa se desparta tineri din motive banale si fara temei
Îmi este greu să înțeleg că după un an acei tinerii să se despartă din motive banale sau fără temei, dacă ar fi vorba de o durată scurtă da, dar timp de un an eu cred tineri au timp să se cunoască, ei nu mai pot invoca acea scuză: că cei ce merg la tribunal și spun că după zece ani se despart din motivul nepotrivire de caracter.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
myhay sambataru a scris:
eu sunt deacord dar sa ai intenti de viitor dar nu ca dupa un an sa se desparta tineri din motive banale si fara temei
La serviciul de căsătorie a lui Corneliu cu Simona am spus un mesaj scurt despre comunicare, element care stă la baza oricărei relații interumane. N-a fost timp atunci și acolo să ne lărgim cu prea multe exemple, pt că nunta nu e conferință sau studiu... Eu sunt mulțumit dacă fiecare a reținut măcar ceva despre importanța comunicării dintre parteneri în mod deosebit.
Acum, revenind la postarea fratelui myhay sambataru și legând-o de ce am scris mai sus, aș spune că de obicei, mai ales în faza prieteniei când tinerii nu prea au experiență de viață, în cadrul comunicării spun multe, dar numai adevăr nu prea spun Probabil că am exagerat, dar ideea este că adesea am văzut renunțarea la o relație invocându-se motive banale cum spunea myhay cu toate că motivele reale erau cu totul altele, dar nu se voia să se jignească. Deasemenea am văzut naivi cu duiumul care se îndrăgostesc lulea pe seama vorbelor scornite de celălalt, și inventate. Expresii romantice furate, care nu le aparțin și deci nu-i caracterizează...
E foarte important să reușești să vezi omul cu adevărat ( caracterul lui mă refer), care stă în spatele imaginii pe care i-o formează alții sau și-o formează singur.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Este foarte important sa reusesti sa vezi omul din spatele imaginii pe care si-a creato...Insa indraznesc sa spun ca Cel care poate vedea chipul ascuns este doar Dumnezeu.
Hai, sa incercam sa nu mai fim atat de pesimisti si sa credem ca Tata ne va deschide ochii pentru a vedea clar cum stau lucrurile.
Aici va voi expune experienta pe care am traito eu, si daca Bunul Tata nu era de partea mea, atunci imaginati-va pe ce maini as fi cazut si cum ar fi aratat viitorul meu:
Eram o tanara crestina care visa la un sot bun, iubitor si mai ales credincios...pentru ca in familia mea exemplele erau dezastroase, imi era atat de greu sa cred ca as putea gasi persoana potrivita.
Nu vreau sa ma laud, poate ca cei care imi cunosc viata de fata ar putea confirma ceea ce scriu...imi placea rugaciunea si tot ce tinea de studiu, faceam singura programele de tineret si am urmat cursuri de Studiu biblic pe unde se organizau...Desi nu aveam nimic care sa atraga privirile, nici frumusete, nici bogatie, aveam o ravna nemarginita pentru Hristos.
Tinerii pe vremea mea erau atrasi f. mult de frumusetea spirituala.
Dar sa incep povestea:
Cam in acelasi timp am cunoscut doi tineri, amandoi sambatari, amandoi se chemau la fel, Nicu, unul era mai mare ,avea o meserie deosebita, bani multi la C.E.C., casa de la parinti(unicul copil), apartament si un fizic frumos.
Celalalt, mai tanar, din fam. numeroasa , sarac, meserie modesta si fara bani, fizic frumos, baiat de pastor.
Cel mai in varsta ma cauta acasa, adunare,la liceu, ma simteam foarte importanta pentru ca simteam, ca am devenit si eu deja mare(15 ani), de fapt eram destul de mica.
Celalalt nu-mi dadea nici o importanta, doar eu il vedeam...era distant si ma privea cu indiferenta...as fi vrut sa comunic cu el intr-un fel, insa singurul lucru care ne lega era adunarea,pace,pace!!
Ca sa faceti diferenta ,am sa numesc pe cel care ma cauta Nicu mare si pe cel care nu ma vedea Nicu mic.
Cel mare isi dorea mult sa se casatoreasca, fiind diferenta de ani prea mare dintre noi, nu mi-am inchipuit ce o sa urmeze...
Nu am sa intru in amanunte, ci voi spune ca la sfatul unui pastor acesta a pus la sort mai multe tinere surori si un bilet cu NICIUNA, ca Domnul sa-l indrume spre ajutorul potrivit.
Tragerea la sort a avut loc la noi in adunare si rezultatul a fost NICIUNA!Starea lui de dezamagire si tristete a fost prilej de intristare pt. toti.
Asa ca a fost sfatuit sa se mai gandeasca si sa mai aduca in fata Domnului alte suflete, cine stie, poate ca se va gasi cea pregatita.
Urmatoarea tragere a avut loc tot la noi in adunare...si ce a urmat...nu as vrea sa va povestesc, la sort am cazut eu...daca cineva mi-ar fi dat o palma in acel moment nu cred ca as fi simtito, am ramas blocata si cu gura deschisa, neavand cuvinte sa-mi explic starea.
Toti au fost entuziasmati avand in vedere situatia mea familiara si materiala, apoi dupa cum v-am spus ,nu aveam nimic sa atraga privirea.
Eu insa eram o straina pentru acel om, care ma voia si foarte repede, nu simteam nimic pentru el, nu stiam ce este iubirea, dar la secunda am invocat un pretext:,,Stiu ca trebuie sa fac voia Domnului, dar mai intai trebuie sa-mi termin scoala,apoi...
Nimeni nu a mai zis nimic, doar o usoara dezamagire se vedea pe fata tanarului, insa a acceptat.
Nu indrazneam sa ma rog Domnului pentru cauza asta, viitorul meu era hotarat...insa relatia mea cu acest frate pe zi ce trecea nu se ameliora, el imi spunea ca ma iubeste, facea planuri, alegea mobila, visa ...eu nutream dezgust si pentru ca eram cum spunea el deja a lui, incerca apropieri care ma desgustau mai mult, ceva in mine ma facea sa stau cat mai departe de acest om, si veti vedea de ce .
Intr-o zi am avut un vis:,,Vad o mireasa, si o intreb:,,Eu cand ma voi casatori cu Nicu mic, fiul pastorului?La care ea im raspunde:,,Ai RABDARE ,Lucica!
Eu atunci fug sa dau vestea parintilor mei ca de fapt ma voi casatori cu celalalt Nicu."
Cand ma trezesc ,traiesc o mare dezamagire, viitorul meu era hotarat!
Incercam sa ma auto-educ, sa-mi spun ca trebuie sa accept acea hotarare, si ca visul a fost de la cel rau.
Am iesit intr-o zi la cofetarie cu viitorul meu sot, acolo acesta mi-a vorbit de relatia intima dintre soti, la care urechile imi vajaiau si mi-a venit sa vomit, am plecat fara sa spun o vorba, si plangeam, fara sa indraznesc sa spun ceva Taticutului meu sau alcuiva, de atunci imi era frica de acea persoana, insa si asa, icercam sa arat doar o prietenie la distanta, care nu-l multumea cu nimic.In vacanta de iarna fratii au facut planuri sa mergem la Bocsa, Caras-Severin, eram etuziasmata, mergea sa ne intalnim cu fratii de acolo si sa ne bucuram.A fost foarte frumos ,rugaciuni aprinse, care a facut ca flacara Duhului Sfant sa se pogoare si sa ne inunde inimile, in acea atmosfera de pace...Nicu mare s-a plans pastorilor de acolo ca atitudinea mea nu este tocmai cea potrivita, avand in vedere ca eu sunt viitoarea...Cand am vazut acest lucru am iesit pe hol si am izbucnit in plans, Nicu mic, era acolo si m-a intrebat:,,Ce este cu tine, de ce nu-ti place acest baiat?"Eu i-am spus:
Un tanar credincios, chiar si in situatia noastra, nu poate vorbi de relatia intima inaine de casatorie...El mi-a zis, Taci...!Dute spune tot pastorilor!
Am ascultat si am marturisit tot, si fratii l-au pus sa marturiseasca si pe el, si faptul ca eu nu aveam in mine acea iubire pe care o lasa Domnul cand e vorba de casatorie.Fratii l-au luat la intrebari, stiti unde a trisat si nu pe noi ,ci pe Domnul, la sort...am fost deja pusa la prima tragere unde a iesit NICIUNA ,ca apoi sa ma mai puna inca o data, Dumnezeu nu m-a lasat si totul a fost scos la lumina.Ceea ce am crezut ca a fost de la Domnul, tragerea la sort, nu a fost!Iar visul care am crezut ca este de la cel rau ,a fost de la Domnul, pentru ca nu dupa mult timp m-am casatorit cu Nicu mic!
As vrea sa invatati ceva;,,Daca lasati pe Domnul sa va arate adevarata fata a prietenului/ei, stati cat mai aproape de El, Domnul poate descoperi cele mai ascunse lucruri, si poate sa ne scape din cursa celui rau!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Sora Lucia , multumim de impartasirea dmv cu noi , a acestor lucruri, care poate nu v-a fost chiar usor sa le postati pe un forum , insa ati considerat ca ar fi benefic pentru tineret .
Este foarte adevarat , ca Elohim de multe ori incearca sa ne avertizeze prin visuri , insa deseori, chiar si noi probabil ,nu luam seama.
In cartea lui Iov 33:
14. Dumnezeu vorbește însă, când într-un fel, când într-altul. dar omul nu ia seama.
15. El vorbește prin visuri, prin vedenii de noapte, când oamenii sunt cufundați într-un somn adânc, când dorm în patul lor.
16. Atunci El le dă înștiințări, și le întipărește învățăturile Lui,
17. ca să abată pe om de la rău, și să-l ferească de mândrie,
18. ca să-i păzească sufletul de groapă și viața de loviturile sabiei.
Vreau sa dau si eu un sfat , care poate il stiti deja insa e bine de reamintit.
Sotia mea inainte ca noi sa ne cunoastem , ea se ruga pentru mine, adica ea se ruga saptamanal, aproape zilnic pentru viitorul ei sot .
Anul acesta avem 10 ani de casatorie, 3 baieti, si nu mie rusine sa spun ca nu ne-am certat de vreo 7 ani.
Unii vor spune poate ca daca nu te certi ceva nu e in regula, insa eu sunt martor ca nu este neaparat adevarat.
Marturisesc in fata cerului ca sunt cel mai fericit om in aspectul casatoriei , si este cel mai bun cadou ce l-am primit vreodata.
O sotie credincioasa , care isi stie rolul ei in familie , si o mama buna pentru cei 3 copii pe care Tatal ni ia incredintat .
Este foarte posibil ca aceasta binecuvantare sa fie ,in urma atator rugaciuni ale sotiei mele inaite de a a ma fi cunoscut ca sotul ei.
Recomand acest sfat tuturor tinerilor atat fetelor , cat si baietilor, pentru ca este un legamat in care veti intra pana la moarte, si este foarte importanta pacea in familie , pentru o crestere spirituala.
Toata Gloria si Slava Tatalui ceresc!!!
Frumoasa relatare sora Lucia Slava Domnului ca ti-a purtat de grija , si daca ar fii sa mai spunem fiecare cat BINE ne-a facut Domnul fiecaruia in viata noastra cred n-ar ajunge mii de cartii ,deci vreau sa spun si cred ca sunteti de acord cu mine ca avem cu totii un Dumnezeu Mare care ne iubeste pe totii care ne incredm in EL si pazim Cuvantul LUI , Domnul ne invata prin Apostolul IOAN si gasim in 1 Ioan 3:22 Și orice vom cere vom căpăta de la El, fiindcă păzim poruncile Lui și facem ce este plăcut înaintea Lui.
Sa ne punem toata viata si inima noastra in Mainile Domnului ISUS si veti vedea marii izbandirii , Domnul sa ne ajute pe aceasta Cale . AMIN
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
imi place subiectu acesta preietenie in vederea casatoriei imi place cand oamneii cauta sa invete unul de la celalalat. in legatura cu acest subiect vreau sa spun si eu cateva idei,trecand printro prietenie in vederea casatoriei si acum fiind casatorita .consider ca in viata omul trebuie sa urmeze cativa pasi pt ca lucrurile sa mearga bine.insa ce vreau sa zic eu e :chiar daca sunt de acord cu prietenia in vederea casatoriei am obs un punct slab aici si anume sunt tineri care se indragostesc sunt prieteni au o prietenie in vederea casatoriei dupa o perioada de timp se despart lasand in urma suferinta care unii greu o depasesc altii cunosc caz au intrat in depresie.intrebarea care ma framanta pe mine :care e diferenta intre acest fel de despartire si ruperea unei logodne?si in cazul unei logodne durerea e la fel de mare .de nu se condamna atat de tare si ruperea prieteniei in vedera casatoriei ca si logodna sincer poate imi scapa mie ceva dar eu nu vad care e diferenta si va rog sa fiti atenti la termenii folositi PRIETENIE IN VEDEREA CASATORIEI si logodna.aaaa ca logodna inseamna ca anuntii parintii?dar eu ma refer la relatia dintre cei 2 in timpul prieteniei in vederea casatoriei si la logodna care e diferenta in relatia dintre ei ?isi pot permite mai multe in timpul logodnei decat in prietenia in vederea casatoriei ?
Sora Nadide, ma bucur ca scrii si ca iti place acest subiect, asa ca voi incerca sa raspund eu intrebarilor tale.
1. Ar trebui sa ne intrebam prima data: De ce tinerii trec prin aceste dezamagiri , sau care sunt cauzele acestora?
-Dupa parerea mea prima cauza este graba,,graba strica treaba!"(perioada timpurie)
Fetele in general se grabesc ,si tot ele pun foarte usor ,,suflet",adica isi deschid inima si incepe sa stranga sentimente...imi place ca este inalt, imi place cum vorbeste, imi place cum se roaga...imi place...si se leaga dragutele de ele de la a doua intalnire si incep a visa...iar dragile mele, visele nu reprezinta realitatea.
-Baietii se grabesc, dar nu cu scopuri serioase , ci din dorinta de a petrece cu cineva timpul sau din dorinta de as face o lista de,,cuceriri", apoi lor le place sa fie foarte ,,draguti in vorbire",apoi spun: Doua vorbe si vrei sa vezi cum o prind?(vorbele fiului meu mai mic)Si asa se prind, doar pana la o noua cucerire, destul ca o fata sa se indragosteasca!
Aici am adus pe cei mai tineri, se poate spune ca si baietii se indragostesc de tineri, insa mai putini decat fetele...asa ca sfatul meu pentru ei este sa nu se joace cu inimile fetelor afland acum cum stau lucrurile, pentru ca eu as putea numi aceste cuceriri infactiuni .In perioada adolescentei ar fi de preferat amicitiile si intalnirile de grup, ca sa va puteti feri de indragostire, de fapt de pasiune.
Tinerii care au ajuns la varsta cautarilor...in vederea casatoriei sunt si ei dispusi sa traiasca o dezamagire, el/ea cauta...mai bine zis urmareste de la distanta si dintr-o parte si de cealalta incepe sa acumuleze.Imi place fizicul, cum canta , cum recita, cum predica , cum ...cum.El/ea se plac , si intra intr-o prietenie in vederea casatoriei cand deja este indragostit unul dintre ei, apoi perioada de prietenie pentru el/ea este o perioada oarba, nu mai poate lasa mintea sa vada pentru ca este deja indragostit/a, celalalt nefiind, vede tot ,si bune si rele ,se gandeste si in final renunta, nu este nimic rau in asta, raul este in cel care nu a lasat ratiunea la lucru si se vede dintr-o data dezamagit/a.
In orice circumstante ar trebui sa nu dam vina pe celalalt, ci pe noi insine...sa invatam din greseli.
O prietenie asociata cu prieteniea lui Isus te va face vegheator, te va trezi la realitate, dar daca lasi eul vei trai pasiunea oarba care pe moment este o stare placuta din punct de vedere emotional, dar care lasa rani adanci si dureroase. Voi continua altadata, las si pe altii!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Mulțumesc pentru sfaturile ce ni le dați soră Lucia. Domnul să vă binecuvânteze!
Nadide a scris:intrebarea care ma framanta pe mine :care e diferenta intre acest fel de despartire si ruperea unei logodne?si in cazul unei logodne durerea e la fel de mare .de ce nu se condamna atat de tare si ruperea prieteniei in vedera casatoriei ca si logodna sincer poate imi scapa mie ceva dar eu nu vad care e diferenta si va rog sa fiti atenti la termenii folositi PRIETENIE IN VEDEREA CASATORIEI si logodna.aaaa ca logodna inseamna ca anuntii parintii?dar eu ma refer la relatia dintre cei 2 in timpul prieteniei in vederea casatoriei si la logodna care e diferenta in relatia dintre ei ?isi pot permite mai multe in timpul logodnei decat in prietenia in vederea casatoriei ?
Pentru a da o mână de ajutor celor care vor avea plăcerea să continuie discuția aș spune câteva lucruri așa mai pe scurt vis-a-vis de citatul ce l-am preluat din postarea de mai sus.
1. Deoarece omul este o ființă sociabilă și își face mulți prieteni în cursul întregii vieți, titlul subiectului vrea să scoată în evidență că aici vorbim despre un anume tip de prietenie, acela pe care cineva îl abordează atunci când încearcă să se apropie de o persoană cu intenția de a se căsători ( cu ea sau cu alta).
2. Având în vedere că încercăm să discutăm acest subiect într-un cadru biblic, trebuie să recunoaștem sinceri că noțiunea de prietenie nu este una neaparat extrasă din Biblie în mod direct dar că această perioadă este foarte folositoare celor care o folosesc corect și cu sinceritate.
3. Deoarece în cadrul biblic la care putem face apel nu exista de regulă această perioadă de prietenie și cunoaștere dar în schimb logodna tinerilor și apoi la vremea potrivită căsătoria era stabilită de către părinți. Acum dacă în zilele noastre până și societatea și legile statului ne obligă să ne dăm cuvântul la oficierea actului de căsătorie că am ales în mod conștient și că " din dragoste și nesilit/ă de nimeni luăm în căsătorie pe cealaltă persoană ..." e clar că se impune o anume perioadă de prietenie și cunoaștere reciprocă. Altfel am minți începând de la starea civilă .
4. Durere există în orice fel de despărțire, și rupere de relație. Pierderea cuiva ne doare dacă înseamnă/ a însemnat ceva pt. noi, indiferent că e vorba de prieten, logodnic, soț, rudenii, colegi, vecini, etc. Problema în cadrul discuției noastre se pune cât de intim se poate merge în cadrul unei relații de prietenie în vederea căsătoriei. Atâta timp cât această relație ( de prietenie) este privită ca o etapă a căutării și o încercare de a afla cine ni s-ar potrivi și cui i-am fi potrivit, durerile apar așa cum spunea și sora Lucia, în inima celui care nu a încercat să raționeze în timpul prieteniei, ci s-a lăsat purtat de sentimente.
Consider că atâta timp cât în cadrul prieteniei, activitățile și discuțiile sunt făcute cu toată curăția și conștiența că cei doi nu au garanția că se vor căsători, o rupere de prietenie nu înseamnă capăt de lume. Ei pot rămâne frați de credință și prieteni (în sensul de amici) în continuare dacă înțeleg corect situația. Eu vorbesc aici de situația optimă pe care mi-aș dori-o între frații și surorile noastre tinere.
5. Nu aș vrea să amestecăm subiectele pentru că despre logodnă avem subiect separat în care o dezbatem, dar aș spune că există diferențe majore între starea de prietenie și aceea de a fi logodit. După ce te-ai împrietenit cu o persoană și amândoi consideră că se potrivesc, că se iubesc și că vor să se căsătorească dar că încă nu e timpul potrivit pentru căsătorie, se demarează această etapă a logodnei, în care cei doi își dau cuvântul unul altuia în fața părinților și a adunării de multe ori respectiv în fața Domnului că indiferent ce și cât va dura până la căsătorie, se vor păstra unul pentru celălalt. În lege, dacă cineva silea logodnica cuiva, acest fapt era considerat adulter și era tratat caatare. Deci prietenia e una ( căutare, ceretare), logodna e alta ( jurământ, hotărâri mature și care nu pot fi schimbate), după părerea mea .
Sper că am putut ajuta cu ceva. Aștept să văd ce păreri au și ceilalți.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ai perfecta dreptate frate Ovidiu, o prietenie in vederea casatoriei trebuie sa fie retinuta ,intr-un cadru sfant, limitata la discutii pe teme sociale ,culturale, religioase, sa se descopere in acestea ,,compatibilitatea"pe toate planurile.Eu cred ca prietenia a existat de cand este lumea, insa s-a manifestat in diferite moduri, diferind de cultura poporului, epoca, insa cu acelasi scop casatoria.Eclesiastul spune ca fiecare lucru are vremea lui.
Greseala cea mai mare in cadrul unei prietenii este ca tinerii se apropie periculos de mult fizic. Acest lucru face presiune asupra simturilor si sentimentelor celor doi, consider ca prietenia este ca o piramida si la baza acestei relatii sta Hristos, TEMELIA.Insa credeti-ma, in majoritatea prieteniilor aceasta piramida se gaseste cu varful in jos si de ce spun acest lucru, cand doua persoane se plac, ele nu vin la Hristos temelia sa faca ca aceasta relatie sa prospere, sa discute ca sa se cunoasca ,sa relationeze, sa creeze anumite situatii prin care sa isi descopere calitatile si de ce nu, defectele, ci se intra intr-o prietenie si dupa a doua intalnire tinerii se tin de mana si se privesc in ochi pana se ametesc de cap, ce urmeaza ?Instinctiv se apropie si nu in ultimul rand se saruta, dragii mei, ve-ti spune ca am uitat vremurile tineretii, nu, nu le-am uitat, dar aceste lucruri tin de varful piramidei si pana la varf mai sunt etape de trecut, cine ajunge usor in varf... se grabeste si ajunge sa traiasca cu siguranta o dezamagire, pentru ca daca se ajunge la casatorie unul din cei doi va fi dezamagit cand va descoperi ce a luat.Consider ca si Ovidiu sa se intre intr-o prietenie cu gandul ca va fi posibil sa se rupa aceasta prietenie si daca baza piramidei este Hristos se va cauta sa se mentina prietenia intr-un cadru sfant si curat.Ratiunea va triunfa si daca este voia lui Dumnezeu cei doi se cunosc si compatibilitatea spirituala, intelectuala si cea fizica ii va conduce la LOGODNA, dupa parerea mea logodna este momentul in care parintii celor doi anunta in cadrul bisericii locale hotararea tinerilor de a se casatori, aici se incep pregatirile pentru nunta si nu poate dura mai mult de cateva luni.Ruperea logodnei este o rusine pentru o fata , ca o dezonoare, ea fiind admisa doar in situatii de infidelitate .
De acord si eu cu relatia de prietenie in vederea casatoriei,dar doar in vederea casatoriei.Am citit postarile altora de mai sus,si mam bucurat ca mai sunt oameni,barbati chiar femei,care mai cred,si sustin moralitatea in viata lor.E o dovada a faptului ca,mai sunt oamenii,care mai au pe inima voia lui Dumnezeu.
Cand eram si eu un adolescent,imi creasem propria imagine de prietenie.Si pe scurt am sa va povestesc.Si voi apela la imaginatia voastra.Prietenia (si nu doar,ci si logodna si casatoria) o vedeam ca pe o cetate.O cetate cu o asezare militara foarte bine,gandita,asta din prisma acelui tanar credincios.Pentru un tanar,sau o tanara credincioasa,care vrea,chiar si in alegerea partenerului de viata,sa decida tot Dumnezeu,el sau ea,vede cetatea Prieteniei si Casatoriei,asa cum spunea Domnul Isus,asezata pe munte,pe stanca.Ori un tanar sau tanara,care nu are pe inima voia lui Dumnezeu,macar ca o cunoaste sau din pacate nu,pentru ei cetate Prietenii,este undeva in campie.Imaginea mea,a acestei cetati a Prietenii,miam zugravito in principii datorita faptului,ca inca fiind un tanar adolescent nu eram deacord cu felul,si genul de prietenii dintre tineri,si in general tinerii din campie.Intelegand faptul ca,intotdeauna poporul lui Dumnezeu sia avut locuita,sus,pe pe dealuri,munti,sau chiar printre stanci.Iar cei lumesti,aveau locuinta in campie.
Aceasta cetate a Prieteniei,in viziunea mea,avea ziduri,porti,si in interior,un frumos palat si iam spus eu regal.In jurul cetati in exterior era sapat un canal,care facea greu accesibil ajungerea la ea,pe diferite cai.Dar era o singura cale aceea a principiului, pe poarta.Cetatea aceasta a Prieteniei vin sa o cucereasca ambele parti.Dar interesant este faptul ca felul si timpul in care ajung cei doi,tinerii si tinerele,la cetate cucerindo sunt diferite,de la un caz la altul.In functie de felul cum cuceresc cetatea,si in felul cum o iau in stapanire,si sio insusesc,in felul acesta vor lucra ei,vor administara bunurile cetati,vor respecta legile ei,si o vor face prospera.Am omis din gresala sa spun ca cetatea Prieteniei are si locuitori.Locuitori sunt principile si legile acelei cetati.Ca si cuceritor,poti sa fii unul intelept sau un nebun.Este imposibil sa calci cel mic principiu,si nesemnificativ in ochii tai,si fara sa te faci vinovat de crima in societate.
emylas, ai descris frumos Cetatea Prieteniei, frumos si felul tau de a aborda relatia baiat-fata prin cucerirea din ambele sensuri, apoi felul tau de a sta mereu la ,,inaltime"si a imprejmui ,,cetatea"ca sa fie de neinvins.
Dragul meu, multi viseaza, insa visele lor sunt in ,,campie", totul este de domeniul inrealului, mai mult, incearca sa incalce cu buna stiinta orice lege a moralitatii, crezand ca in ,,vremea tineretii"poate sa-si permita orice, avand timp sa rectifice traseul si sa gaseasca calea spre inaltime.
Insa ei nu inteleg ca prapastia se casca in fata lor inghitind orice farama de inoceta si puritate si sansele de curatire sunt minime ,chiar nule.
Daca poti gasi o femeie cinstita, ea este mai de pret ca margaritarele, iar daca poti gasi un tanar plin de caracterul lui Hristos, poti privi de pe STANCA... PARADISUL CERESC!
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
23718. Postat la 14/05/2013 17:05 - 4372z5h33m
GHID : de la prietenie la casatorie !
Un ghid complet despre cum poti sa ai o relatie de prietenie fericita, care sa te conduca mai apoi spre casatorie. Ghidul te indruma de la primul pas al cunoasterii pana la incheierea casatoriei. Parcurge acest material si in mod cert vei afla informatii valoroase care iti vor influenta viata.
Poti descarca materialul de aici : De la prietenie la casatorie !
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24089. Postat la 30/06/2013 10:23 - 4325z12h16m
19 MOTIVE sa NU o faci !
Intimitatea sexuală în afara căsătoriei diminuează semnificația sa simbolică, aceea de legământ pe viață. Acesta este cel mai puternic motiv pentru a aștepta. Dar mulți, totuși, continuă să întrebe:
rCe este rău cu sexul premarital?r1;
Așa că, vă rog să luați în calcul următoarele nouăsprezece motive (!?!) : Descarca de aici : 19 motive sa NU o faci !