Am avut in ultimul timp o chestiune pe care vreu sa o impart cu voi pe forum.
In vechiul Testament pana la darea Legi de catre Moise pe Sinai si dupà aceea pana la Hristos se practica in comunitatea evreasca poligamia( sotii, sau sclave). Dar se pare ca darea legi reprezinta un inainte si un dupa. Toata lumea stia ca nu e voie sa calci sabatul sau sa ucizi chiar daca nu era scris( vezi verstele cu ucidera lui Abel sau incearcarea sotiei lui Putifar de a se culca cu Iosif) insa daca toata lumea stia cele zece porunci pana chiar si sarbatori de ce nu se mentioneza nimic despre porunca a 7-a Sa NU Preacurvesti. Vreu za sic : porunca ducetiva de imultitiva pe tot pamantul pe care a dat-o Dumnezeu primilor oameni inca era valbiila dar azi nu?? Cum de un barbat putea sa se culce cu mai multe femei care dupa obiceiurile acelea vechi erau numite sotiile lui si sa nu preacurveasca( definitia preacurviei: relatii sexale cu alte femei/barbatii afara de relatiile conjugale, se intelege cu o sotie....))
In privinta curviei situatia a ramas aceeasi inca de la inceputul lumi, la fel pt sabat sarbatori si toate celelate, insa Precurvia pare sa fie mai volatila!!!.
Please daca aveti ceva opini in legatura cu ideea asta postati in continuare....
O idee asi vrea sa mai adaug. Yahuwah cand a creat omul a considerat caci nu este bine pentru om sa fie singur. Atunci i-a luat os din oasele omului si i-a facut o femeie.... si se vor face un singur trup.
Acum daca El considera ca in ordine ca omul sa se inmulteasca mai repede pe pamant putea sa ii faca 2 femei sau mai multe. Dar faptul ca zice caci i-a facut una si pe urma zice caci cei 2 se vor face un singur trup, ar trebuii sa ne fie de ajuns dorinta lui de la inceput.
Intradevar Avraam a fost numit prietenul Tatalui, si a fost gasit neprihanit inaintea Lui, si vedem in Gen 26 :5
pentru că Avraam a ascultat de porunca Mea, și a păzit ce i-am cerut, a păzit poruncile Mele, orânduirile Mele, și legile Mele."
ca Avraam a pazit ce Tatal i-a cerut.
Acum intrebarea apare: Vedem vre-o urmare buna de-a lungul patriarhilor ,cand acestia si-au luat mai multe neveste, chiar daca Tatal nu i-a oprit ?
Daca ne uitam atenti, nici unul din noi cred ca nu am face aceiasi gresala care au facut-o ei ,
Daca Avraam ar fi vazut dinainte necontenita lipsa de pace dintre urmasii lui Issac si urmasii lui Ismael, si fii Cheturei..(fii rasaritului)
Daca David ar fi vazut dinainte ce s-ar fi inamplat intre fii lui
Daca Solomon ar fi vazut dinainte unde l-ar duce femeiile lui multe
ce credeti ar fi ales aceiasi cale ????Ma indoiesc
Tatal nu i-a oprit , dar daca ei l-ar fi intrebat , care credeti ca ar fi fostul raspunsul Lui.
Prima Lui creatie Adam -Yahuwah a considerat sa-i faca o singura sotie
Noe- a doua shansa prin mila Lui -o singura sotie
- ma intreb cum ar fi fost lumea astazi daca acesti pilari ai omenirii(Avraam ,Issac,David,Solomon,etc ), sar fi oprit,ca sa-L intrebe inaite sa o faca . ... cine stie???
Vreau sa inchei cu un verset:
prov.18 :22 Cine găsește o nevastă bună, găsește fericirea; este un har pe care-l capătă de la Yahuwah
Stimate utilizator ''avodah'' nu am nici o indoiala ca poligamia, sau orice deviere de la normele morale si etice sanatoase date de Dumnezeu duc la pierzare, dar eu voiam sa aflu parerea altor frati in legatura cu acest subiect pt 2 motive:
- la noi la sambatari si in orice alta credinta este ingnorata o porunca foarte importanta : cercetati scripturile!, eu cred ca de cate ori cineva incepe sa critice ceva, sau sa incerce sa lamureasca unele lucruri intampina foarte mari rezistente si poate ca e considerat ''nepatriot'' crestinesc vorbind.
- nu suntem invatat sa criticam si sa intrebam: De ce?.
Ma intereseaza aceasta questiune in special in cadrul Legi lui Dumnezeu. Vreau sa fac enfasis pe diferenta intre Lege si obicei.....
Daca cei din Vechime stiau ca e pacat sa ucizi, nu stiau oare ca e pacat sa preacurvesti?? si nu ma refer doar la nevetele pe care le avea ci si la roabele cu care se culcau ''stapanii'' fara sa fie casatoriti cu ele....
Eu nu am inca un raspuns si cred ca vechiul Testament e mult mai interesant si extins decat povestile cu Goliat si Daniel ce invata tineri nostrii copii.
Spunea-i: cercetati Scripturile! Dupa cercetarea mea, cine silea, sau siluea o roaba trebuia sa o ia de nevasta.
Preacurvie !? Daca o luai de nevasta, pe prima, si pe a doua tot, erau ale tale, de la doua pana la 1000, ideea era daca te tinea buzunarul si shalele sa le intretii.
Cred ca curvia era cand un ficior isi batea joc de o fecioara, si preacurvia, daca avea-i 100 de oi, si tu te dadea-i tot la al lui vecinu care avea una ... .
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Cred ca curvia era cand un ficior isi batea joc de o fecioara, si preacurvia, daca avea-i 100 de oi, si tu te dadea-i tot la al lui vecinu care avea una ... .
Deci in ziua de azi poti sa ti iei 2 neveste si nu e preacurvie?
Răspunsul este categoric NU și este reglementat clar prin 1 Corinteni 7:2 "fiecare bărbat să-și aibă nevasta lui, și fiecare femeie să-și aibă bărbatul ei" care exclude orice posibilitate de a avea două soții.
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Știți, aspura unor astfel de versete ca și acesta se pot forma două păreri distincte.
Citat: 1 Timotei 3:2 Dar trebuie ca episcopul (Sau: privighetor.) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înțelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeți, în stare să învețe pe alții.
1 Timotei 3:12 Diaconii să fie bărbați ai unei singure neveste, și să știe să-și cârmuiască bine copiii și casele lor.
1. Prin bărbat al unei singure neveste se poate înțelege că chiar dacă i-a murit soția el nu se mai căsătorește.
2. Prin aceeași expresie se poate înțelege că dacă se desparte de soție, indiferent din ce motiv, nu mai are voie să se căsătorească.
3. Prin aceeași expresie s-ar putea deduce că existau alții care aveam mai multe soții deodată, iar prezbiterii și diaconii nu aveau voie să facă asta.
4. Tot prin această expresie se poate înțelege că dacă omul a trăit cu mai multe femei ( a fost în lume înainte) chiar dacă se convertește nu mai este demn de a fi astfel de slujitor.
Haideți să vedem voi ce părere aveți față de provocarea asta ?
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate Ovidiu, ce nuante diferite si interesante ai putut extrage dintr-un singur verset.Vezi de ce inteleg, la general, oamenii Biblia diferit?Pt. ca se poate intelege diferit.Important este sa intelegem corect mesajul.Si pentru asta este nevoie de calauza Domnului.Vad ca nu prea s-au inghesiut multi sa dea curs provocarii tale.O fac eu.Cred ca trebuie sa intelegem din verset exact ce spune el si, anume ca, trebuie sa fie barbatul unei singure femei adica fara sa fie recasatorit sub nici o forma.De poligamie nici nu se pune problema, nici la el si nici la ceilalti care nu aspira la aceasta functie."Muritorii "de rand se pot recasatori dar doar dupa regula.Daca nu sunt clar, pot sa fiu si mai explicit.
Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
Deconectat
RE: Poligamia din timpul Vechiului T.
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2532. Postat la 17/03/2010 23:56 - 5525z20h21m
Maleahi 2/13-17
Iată acum ce mai faceți: acoperiți cu lacrimi altarul Domnului, cu plânsete și gemete, așa încât El nu mai caută la darurile de mâncare și nu mai poate primi nimic din mâinile voastre.
Și dacă întrebați: Pentru ce? Pentru că Domnul a fost martor între tine și nevasta din tinerețea ta, căreia acum nu-i ești credincios, măcar că este tovarășa și nevasta cu care ai încheiat legământ!
Nu ne-a dat Unul singur, Dumnezeu, suflarea de viață și ne-a păstrat-o? Și ce cere acel Unul singur? Sămânță dumnezeiască! Luați seama, dar, în mintea voastră și niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinerețea lui!
Căci Eu urăsc despărțirea în căsătorie zice Domnul Dumnezeul lui Israel și pe cel ce își acoperă haina cu silnicie zice Domnul oștirilor. De aceea, luați seama în mintea voastră și nu fiți necredincioși!
Voi obosiți pe Domnul prin cuvintele voastre și mai întrebați: Cu ce L-am obosit? Prin faptul că ziceți: Oricine face rău este bun înaintea Domnului și de el are plăcere! sau: Unde este Dumnezeul dreptății?
Evrei 13/4
Căsătoria să fie ținută în toată cinstea, și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari.
Fraților să ne ajute Dumnezeu să avem o singură nevastă așa cum avem și un singur Dumnezeu. Lucrurile în această privință eu cred că sunt destule de clare pt. noi ca creștini că trebuie să avem o singură nevastă.
Citat:1corinteni.7:10 .'' Celor căsătoriți, le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat.
11 (Dacă este despărțită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Și nici bărbatul să nu-și lase nevasta."
Este adevărat că cu privire la căsătorie, în unele cazuri lucrurile se complică și este nevoie înțelepciune să putem da un sfat bun și totodată în conformitate cu biblia cu privire la despărțirea unor cupluri din motive religioase sau curvie. Spun acest lucru deoarece multe biserici acceptă foarte ușor divorțurile și tot așa de ușor acceptă și recăsatoria, aici ar fi bine să medităm și să vedem cum putem să ne unim cu toți de a găsi soluții biblice cu privire la cazurile ce le-am amintit în această postare.
In primul secol, monogamia era doar o tinta, ca sa spun asa, existau barbati cu mai multe neveste peste tot, era o practica obisnuita. Cu siguranta ca erau si credinciosi care aveau mai multe neveste.
Oare ce am face astazi daca un musulman cu patru neveste s-ar converti, ar primi pe Isus si tot adevarul si s-ar boteza? L-am pune sa divorteze de trei neveste? Hai sa ne gandim si la asta.
Eu cred ca la aceasta intrebare un crestin raspunde intr-un fel, iar un evreu mesianic in alt fel. In general, problemele legate de casatorie si divort se vad si se solutioneaza diferit, intr-un fel in crestinism si in alt fel in iudaismul mesianic. Ma refer la iudaism mesianic autentic, nu la crestinism "imbracat evreieste". Iudaismul are cateva mii de ani de experienta si multe invataturi pe care crestinismul obisnuit le respinge.
De exemplu , prin "femeie despartita de barbat" in iudaism se intelege altceva decat in crestinism. Exista in Talmud un capitol anume despre femeia despartita de barbat. Acolo arata care femei se incadreaza in aceasta categorie si caile de a iesi din aceasta stare.
Crestinismul nu tine cont de Talmud, dar Isus trimite de multe ori la Talmud si citeaza din el.
Sunt multe de spus aici, dar ma voi rezuma la a spune, inca o data, ca in iudaism se vad lucrurile intr-un fel, iar in afara iudaismului in alt fel.
A sluji lui Dumnezeu cum vrea omul, si nu cum cere Dumnezeu, este idolatrie.
Netzari, cum vede iudaismul autentic poligamia?
Cum vad crestinii "imbracati evreieste"poligamia?
Ce fac "nazarinenii"gruparea din care faci parte, in cazul in care un musulman cu patru neveste se converteste, cum solutionati voi acest caz?
Cum se vede poligamia prin ochii lui Hristos?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Eu sunt un independent, nu fac parte din nici o grupare, cu toate acestea o sa incerc sa va raspund la intrebari.
La baza solutionarii acestor cazuri este Tora si Talmudul. Tora este la indemana dumneavoastra, sunt sigur ca o cunoasteti, asa ca nu voi vorbi mult de acolo. Talmudul este din pacate mai greu accesibil, nici eu nu-l cunosc cum as dori, dar raspund in masura in care cunosc.
Chiar inainte de Domnul Isus, in Talmud se recomanda ca barbatul sa aiba o singura sotie. Domnul Isus intareste ceea ce era deja stabilit, dar unele lucruri nu le mai spune, probabil se considerau subantelese.
De exemplu, divort nu poate declara decat barbatul, nu si femeia. Cel putin in secolul intai, astazi in Israel e altceva. Deci in iudaism, femeia nu este egala cu barbatul, in crestinism vedeti si dumneavoastra cum este.
Intre Nețarimi nu se practica poligamia, doar se citesc aceleasi avangheii, si acolo stim ce se spune. Crestinii "imbracati evreieste" considera femeia egala cu barbatul, ca toti crestinii, si rezolva problemele de acest gen ca si crestinii.
Pana aici m-am descurcat eu cumva, dar la urmatoarea intrebare imi este cam greu.Si am si mai multe de spus.
Eu nu fac parte din nici o grupare, dar nici nu-mi place sa ocolesc raspunsuri. Trebuie sa spun, mai intai, ca , orice partida de iudaism are (sau cel putin avea) un tribunal religios care se numeste BEIT DIN. Si Nețarimii de la Faptele Apostolilor aveau, acel Conciliu de la Fapte 15 este un BEIT DIN (inseamna "casa de judecata". Nu oricare dintre noi solutioneaza astfel de cazuri, numai BEIT DIN. Eu, cum nu sunt nascut evreu, nu voi fi niciodata membru acolo, in mod sigur. Ca sa raspund totusi la intrebare, din cate cunosc eu, musulmanul va fi botezat dar nu va fi primit ca membru.
"Cum se vede poligamia pri ochii lui Hristos?" De parca n-ati sti. Domnul Isus este impotriva poligamiei, cu toate acestea nici nu cred ca foarte vehement, ea fiind ingaduita de Tora si fiind o stare de fapt in Israel atunci. Probabil ca si printe ucenici erau barbati cu mai multe neveste. Eu nu am gasit nicaieri sa spuna ca cineva sa divorteze de celelalte neveste si sa ramana doar cu una.
Va multumesc. Sa aveti pace si binecuvantari.
A sluji lui Dumnezeu cum vrea omul, si nu cum cere Dumnezeu, este idolatrie.