Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Fiecare din voi să cinstească pe mama sa și pe tatăl său, și să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".
Leviticul 19:3

Cugetarea zilei
"Respectarea Sabatului înseamnă odihnă pentru trup și creștere spirituală pentru omul lăuntric."

Ovidiu A. Cosma

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 5
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Tineret | Căsătorie
Pagina 1 din 3 1 2 3 >
Deconectat Logodna tinerilor creștini
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
60. Postat la 12/09/2009 00:00 - 5712z21h25m
Sunt unii care considera logodna ca pe ceva demodat; altii spun ca e ceva lumesc. Mai sunt si unii care isi aduc aminte ca unele personaje din biblie au practicat logodna (chiar si Iosif si Maria !)

Care e punctul vostru de vedere in aceasta privinta ? Exista vre-un avantaj daca tinerii se logodesc sau se face doar asa din cauza traditiei populare!...

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Logodna tinerilor creștini
ramonika
167. Postat la 18/09/2009 22:23 - 5705z23h3m
Eu una sincer nu vad de ce ar trebui logodna.......poate ca unii ar spune ca asa ajung sa cunoasca persoana cu care se vor casatorii mult mai bine dar sincer eu nu cred ca este asa desi nu sunt casatorita stiu ca iti trebuie o viata si tot nu ajungi sa cunosti suficient de bine persoana de langa tine cu care imparti totul.............Domnul sa ne calauzeasca si sa ne lumineze sa nu cumva sa gresim
Aurelc
168. Postat la 18/09/2009 22:23 - 5705z23h2m
Deci Ramonika, logodna nu e de fapt gandita pentru unii care cred ca in timpul ei trebuie sa se cunoasca mai bine asa cum spuneai...dimpotriva! daca e sa se cunoasca, atunci pana la logodna!... Perioada dintre logodna si casatorie nu e altceva decat un ragaz pentru pregatirile celor doi, din toate punctele de vedere ( material,spiritual, social ) In acest timp cei doi au dreptul sa se intalneasca mai des si mai intens, sa se ocupe unul de problemele celuilalt sau ale ambilor, sunt multe lucruri de pus la cale in acea perioada, decizii de luat, etc dar atentie! :Nu sa traiasca impreuna! (cei care citesc sa inteleaga ce vreu sa spun...) Daca e cazul pot veni si cu argumente din biblie.

O logodna incheiata inseamna propriu-zis in fatsa lui Dumnezeu aproape ca si o casatorie incheiata! Ruperea unei logodne e doar cu putin ( dar nu cu mult!) mai grava decat despartirea in casatorie! Pentru ca si in cazul celor doi logoditi, ei si-au dat deja consimtamantul, si un cuvant dat, inaintea lui Dumnezeu nu mai poate fi tras inapoi! Aduceti-va aminte de binecuvantarea data de Isaac fiilor sai: Dupa ce a binecuvantat pe Iacov, a spus lui Esau: imi pare rau, nu mai am nici o binecuvantare pentru tine! ce era daca ar fi zis: Oooo, mai ce m-a fentat Iacov asta !...lasa ca te binecuvintez atunci pe tine si pe el o sa-l blestem.

Cuvintele noastre au valoare in eternitate! La botezul in apa de exemplu pe cale verbala rostim de fapt declaratia de a apartine poporului lui Dumnezeu; De ce ar crede cineva ca in cadrul logodnei ar fi altfel?

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
magda_cluj
169. Postat la 18/09/2009 22:25 - 5705z23h1m
Super bine conturat Aurelc...
Si eu cred ca acea perioada de logodna este buna pt ca cei doi sa vada daca sunt compatibili sau nu.
In cazul in care nu-s compatibili eu totusi ma gandesc ca e mai bine sa se desparta decat sa mearga inainte si sa se casatoreasca si sa sufere o viata.
Nu toti oameni se potrivesc unul langa altul. Sunt oameni care si-ar rupe gaturile daca ar fi casatori.... si acum ma refer la pocaiti..... si atunci e mai bine ca fiecare sa isi vada de drumul lui.
Eu cred ca e bine sa fie acea prioada ....

pace sa aveti in inima........

Dumnezeu e veșnic pe primul loc .... Domnul e dragoste nu uitați asta niciodată
Aurelc
170. Postat la 18/09/2009 22:25 - 5705z23h0m
Magda nu confunda perioada prieteniei cu cea de dupa logodna. Urmareste mai atent de am zis. Deci daca cei doi sunt compatibili unul cu celalalt trebuie sa observe in timpul prietniei. Cand se ajunge la logodna situatia e hotarata deja ! Perioada prieteniei este pentru cunoastere si alegere iar cea de dupa logodna le da o dezlegare oarecum tinerilor sa poata pregati mai bine si mai usor nunta si casnicia ce le sta in fatsa. Din prisma mea o logodna nu are voie sa fie rupta decat daca unul dintre cei doi este infidel ( din punctul de vedere al curatiei morale si sociale) sau ...nu-mi mai prea vin in minte alte exemple biblice in care sa fie voie sa se rupa o logodna... Daca Ingerul nu l-ar fi instiintat pe Iosif, el conform bibliei ar fi avut dreptul s-a lase pe Maria si sa rupa logodna. In rest..eventual ceva chestii foarte grave...dar nu" pai totusi ..nu cred ca ne potrivim..." - astea-s copilarii !

abdon
171. Postat la 18/09/2009 22:25 - 5705z23h0m
Deci asa cum spuneam la subiectul prietenie, Isus are Logodnica? Cred ca da, el nu isi ia direct mireasa, fara ca ea sa nu fie supusa testului de fidelitate ( nu in felul oamenilor, cum sunt emisiunile tv), desi intalnum in Cuvant termenul de curvie, chiar spiritual, posibil ca cea care s-a logodit cu Domnul, sa ii placa si de un alt Domn, atunci acesta logodnica pica de la meritul de a fi mireasa)

Eu cat am prietenit cu nevasta mea, au fost fete care si-au permis sa intre intre mine si nevasta mea ( ispita), in momentul cand intre mine si nevasta mea s-a declarat ca suntem logoditi, acele incercari din partea altora, s-au dat la o parte. Dar au urmat altele si mai grele, asa se petrece cu cei logoditi ( pregatiti-va). Pana atunci nu stia nimeni, nici de mine nici de ea. Dar dupa ce s-a declarat intre mine si nevasta, logoditi, sa vede-ti atunci din partea cunoscutilor cate stiu despre persoanele in cauza.

Test la care a trebuit sa fac fata si eu, si nevasta mea.
Aurelc
172. Postat la 18/09/2009 22:26 - 5705z23h0m
In biblie, aceasta notiune de logodna e putin ( sau poate uneori total ! ..) diferita de ceea ce intelegem noi azi . Si cand spun asta am in vedere urmatoarele aspecte:

- in acea vreme nu exista in general acea perioada de prietenie ( prietenie in vederea cunoasterii pentru casatorie ma refer) intre cei doi tineri.
- logodna era organizata de parintii celor doi pentru ca in cele mai multe cazuri cei logoditi erau foarte tineri !! 12, 13, 14 ani ! Aceasta avea drept scop punerea deoparte a celor doi unul pentru altul pana cand vor putea material si fizic sa se casatoreasca -aceste lucruri sunt dovedite de istorie si enciclopediile biblice
- dupa ce erau logoditi cei doi erau considerati deja sot si sotie insa nu aveau voie sa aiba relatii sexuale decat dupa casatorie. E simplu de aflat asta din Deut 22:22-27:22Dacã se va gãsi un bãrbat culcat cu o femeie mãritatã, sã moarã amândoi: ºi bãrbatul care s-a culcat cu femeia, ºi femeia. Sã curãþi astfel rãul din mijlocul lui Israel.

Lev 20.10;Ioan 8.5;

23Dacã o fatã fecioarã este logoditã, ºi o întâlneºte un om în cetate ºi se culcã cu ea,

Mat 1.18-19;

24sã-i aduceþi pe amândoi la poarta cetãþii, sã-i ucideþi cu pietre, ºi sã moarã amândoi: fata, pentru cã n-a þipat în cetate, ºi omul, pentru cã a necinstit pe nevasta aproapelui sãu. Sã curãþi astfel rãul din mijlocul tãu.

Deut 21.14;Deut 22.21-22;

25Dar dacã omul acela întâlneºte în câmp pe fata logoditã, o apucã cu sila ºi se culcã cu ea, numai omul care s-a culcat cu ea sã fie pedepsit cu moartea.

26Fetei sã nu-i faci nimic; ea nu este vinovatã de o nelegiuire vrednicã de pedeapsa cu moarte, cãci e ca ºi cu un om care se aruncã asupra aproapelui lui ºi-l omoarã.

27Fata logoditã, pe care a întâlnit-o omul acela pe câmp, a putut sã strige fãrã sã fie cineva sã-i sarã în ajutor.

De aici desprindem 2 invataturi:
1. Cu toate ca fata era logodita, ea era fecioara (!) deci inca nu "traia" cu logodnicul ei ...
2. Biblia o numeste " nevasta aproapelui sau " cu toate ca era "doar" logodita.

Din acest motiv am spus ca logodna e ceva foarte important si nu trebuie tratata cu usurinta, ca pe o prietenie ( desi nici in cazul prieteniei nu e indicat jocul cu sentimentele sau cu cuvintele... insa acolo se mai poate rupe relatia, din diferite motive obiective si clar dezbatute intre amandoi tinerii )

laura
173. Postat la 18/09/2009 22:26 - 5705z22h59m

Intervin si eu deoarece sunt in cauza...sunt logodita...prin logodna se inteleg mai multe lucruri, unii considera logodna (cei din lume) momentul cand cei doi fac juramantul (intre ei) si probabil isi daruiesc un inel, altii considera ca sunt logoditi din momentul cand partenerul o cere de sotie pe partenera lui, eu ma considera logodita din momentul cand parintii logodnicului meu au venit sa ma ceara de sotie pentru fiului lor, astfel eu am fost pusa deoparte pentru viitorul meu sot, asadar totul se considera ok si au inceput pregatirile pentru nunta, bineinteles inainte de asta am fost ceruta de el personal insa nu ne consideram logoditi, nu a fost propiu zis o logodna ci pur si simplu o cerere in casatorie, si precum spunea Piraton ca i s-a intamplat lui si sotiei sale, la fel s-a intamplat si in privinta noastra, pana nu am fost logoditi multe ispite au fost si probleme, insa de cand ne-am logodit lumea a aflat si fiecare sta pe teritoriul lui, si problemele pot sa spun ca au disparut , insa au aparut altele bineinteles.... s-a terminat cu linistea, apoi te afli mereu intr-o stare de a cauta rezolvare problemelor, probleme care pt unii par mici dar pt cei in cauza sunt chiar grave....
Cum spunea Aurelc cei doi dupa ce sunt logoditi bineinteles nu au voie sa "traiasca impreuna"...doar dupa ce se face binecuvantarea la Biserica, sa nu confundam prietenia cu logodna sau cu starea civila sau binecuvantarea de la Biserica (Nu pot sa spun binecuvantare Domnului deoarece eu consider Binecuvantarea Domnului ca un dar care o primesc la casatorie cei care au rabdat ispitei)....uneori logodna se face doar de dragul tradtiei insa pentru mine are o importanta majora, eu consider logodna ca pe o aprobare din partea parintiilor, ca pe o afirmare a faptului ca sunt de acord si ca ne sprijina in planul casatoriei....voi ce credeti?
174. Postat la 18/09/2009 22:27 - 5705z22h58m
Imi place felul cum ai pus problema Laura. Intr-adevar, eu nu am mentionat in mod direct asta, insa o logodna biblica avea loc in primul rand in prezent parintilor si cu acordul lor ! ;-) Intrebarea care ma frananta pe mine de exemplu este urmatoarea: sunt unii tineri care ofera logodnicei lor un inel de logodna... nu stiu exact in ce sens sa ma pronunt, si cat de biblica sau reprezentativa poate fi chestia... De exemplu sa plecam de la premisa ca cei casatoriti au permisiunea sa poarte verigheta datorita careia se evita in primul rand multe priviri interzise sau provocari in necunostinta de cauza de catre cei care inca nu stiu ca acea persoana este deja casatorita, ok. ( Am vorbit acum de partea buna a lucrurilor cu verigheta ;-) )

Insa verighetele de regula au o forma si un design aparte, si nu se prea confunda cu restul inelelor!

As vrea sa-i provoc acum in primul rand pe cei ( cele) care au purtat sau poarta inele de logodna sa ma lamureasca si pe mine in ce masura isi poate da cineva seama daca inelul pe care-l poarta/ l-au purtat ii convinge pe cei din jur ca este vorba de un inel de logodna... Personal, am intalnit destule fete care purtau inele.. dar pe niciuna din ele nu am indraznit sa o intreb daca e vorba de un inel de logodna sau il poarta asa, de smecherie...

Deci pentru mine asta ramane in continuare o enigma, deoareca eu cred ca pentru crestini purtatul de podoabe nu este cel mai recomandat lucru... Si pana la urma care e diferenta daca logodnicul totusi vrea sa ofere logodnicei sale un "zalog" si in loc de inel ii ofera altceva mai putin provocator pentru ceilalti credinciosi?

laura
175. Postat la 18/09/2009 22:28 - 5705z22h58m

Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste inelul de logodna...insa despre verighete ce sa spun nu sunt impotriva...nu ca ar fi necesare....se poate si cu ele si fara ele....la fel de bine...insa ramane la alegere....imi poveste o sora de religia noastra....ca mergea la lucru si colegii incepeau sa o vorbeasca o vedeau insarcinata nu vedeau verigheta si se gandeau la fel si fel de lucruri....infine

cat despre inel de logodna eu cred ca aici este motivul...este gaura prin care unii gasesc scapare spre a purta podoabe...cum ai spus si tu la fel de bine logodnicul poate oferi ceva la fel de semnificativ si sentimental insa de alta natura
176. Postat la 18/09/2009 22:28 - 5705z22h57m
Cum vi se pare ideea pe care am expus-o la discutia despre "Batic" ? O sa pun aici un link dar nu stiu inca daca e exact ceea ce vreau pentru ca nu am mai facut asa ceva niciodata... Ia incercati sa apasati aici: http://sambatari.myforum.ro/4-vt13.html?postdays=0&postorder=asc&start=45 :-) Daca nu iese figura o sa revin cu detalii dar din cate stiu eu nu avem voie sa scriem 2 postari identice pe 2 subiecte diferite si de acolo ideea cu link-ul ;-)

abdon
177. Postat la 18/09/2009 22:28 - 5705z22h57m
Magda, esti provocata la un raspuns! :-)
magda_cluj
178. Postat la 18/09/2009 22:29 - 5705z22h56m
Pace voua...

Compatibili :-D .... dani cred ca compatibili nu-i un cuvant atat de greu

În acest context ma refer la a fi pe aceiasi lungime de unda .... adika sa vada lumea lafel
sa gandeasca lafel (sau in fine aproape lafel), sa aiba principi cel putin asemanatoare dar cel mai imporant in ceea ce priveste Dumnezeu si credinta sa fie exact lafel....
nu se pot urca intro masina si sa vree doua volane si unul sa mearha ha si unu cia
intelegi asai?

Eu cred ca trebuie sa iubesti mult sa te casatoresti , sa fi putin inconstinet si sa te rogi mult sa nu o dai in bara :lol: :lol: :lol:
ordinea nu am pus-o bine dar intelegeti voi :-P

Pace sa aveti in inima....

Aurelc
179. Postat la 18/09/2009 22:29 - 5705z22h56m
Eu cred ca expresia asta " sa vada lucrurile perfect la fel" inclusiv la capitolul religie este dusa cam la extrema... Personal cred ca nu prea exista cupluri in care ambii parteneri sa vada lucrurile perfect la fel ! Mai degraba asa ceva se intampla doar daca unul dintre ei e naiv sau nu are un punct de vedere personal ci accepta ceea ce i se spune. In rest, trebuie sa existe sa zicem o majoritate a ideilor comune dar o totalitate.. e aproape imposibil ! Cred ca nu s-ar mai casatori nimeni daca ar fi nevoie de asa ceva :-D :-P Fiecare din noi e un individ unic ! Cam greu sa gasesti unanimitate in toate.. daca nu chiar imposibil..

magda_cluj
180. Postat la 18/09/2009 22:30 - 5705z22h55m
Da cred ca trebuie sa fi si naiv sa te poti casatori.... scuza-ti dar asta e parerea mea .... pt ca altfel ai stii in ce te bagi si nu te-ai mai baga :lol: :lol: :lol:

si poate pt tine ti se pare dus la extrema punctul meu de vedere dar mie nu .... pt ca sa ma fereasca Dumnezeu sa ma casatoresc cu un barbat care nu are aceleasi princii de credinta ca mine si sa nu vada viata prin prizma acestor principi.... atunci pt ce sa fie el si nu altul sau chiar unul din lume? (bine aici am exagerat putin sa intelegi idea)

Oricum e doar punctul meu de vedere

Pace sa aveti in inima....

Aurelc
181. Postat la 18/09/2009 22:31 - 5705z22h55m
Normal ca fiecare discuta felul in care vede el lucrurile si nu inseamna ca daca spun eu sau tu ceva, asa cred toti cei din credinta asta...
Eu cand am spus majoritatea principiilor sau a ideilor am inclus in primul rand religia, desi nu numai asta e importanta... Dar am vrut sa accentuez ca in cadrul fiecarui capitol la care cei doi sunt relativ asemanatori exista nenumarate amanunte in care cei doi difera in opinii. Nu am zis ca e indicat sa te casatoresti cu unul care nu tine cont de Legile lui Dumnezeu, sau e ateu sau satanist sau mai stiu eu ce religie diferita ar putea avea... Dar sunt oameni care inteleg putin diferit pazirea poruncilor lui Dunmezeu, si sunt meticulosi ca si fariseii pe cand altii au un orizont un pic mai largit ( pentru apostoli nu era chiar o incalcare grava a Legii faptul ca mananca cu mainile nespalate, dar pentru farisei faptul acesta facea mancarea sa devina "necurata"! ceea ce nu e chiar asa... sau sunt unii pt care rugaiunea e permisa doar pe genunchi, pe cand altii accepta si rugaciunea din picioare.. si amanunte dinastea peste care se mai poate si trece cu vederea ca nu sunt chiar puncte de mantuire. Deci unanimitare de pareri, pana in asemenea amanunte nu cred ca exista, dar ele pot fi depasite cu intelepciune si dragoste. Normal ca dragostea acopera o multime de greseli si perfect nu e nimeni.

magda_cluj
182. Postat la 18/09/2009 22:31 - 5705z22h54m
Categoric perfect nu e nimeni :lol: :lol:

si da eu cred ca daca incepi cu Dumnezeu acea legatura incepand cu prietenia si urmata de logodna si incheiata cu casnicia ... atunci e de bine :-D

plus ca trebuie sa iubesti mult ... mai mult ca pe tine

Pace sa aveti in inima.....

Aurelc
183. Postat la 18/09/2009 22:32 - 5705z22h53m
Da... aici, cu iubirea cred ca ai atins cel mai important factor ! ... :-) Personal, cred ca daca fiecare dintre noi am reusi sa ajungem sa iubim macar cateva persoane din jurul nostru ( dintre care, una bineinteles sa fie partenerul de viata ;-) ) atat de mult ca si pe noi insine, s-ar schimba lumea actuala in bine ! Dar, e tot mai greu de intalnit asa ceva.. nu vreau sa fiu considerat un pesimist, poate sunt usor dezmagit din ceea ce vad in jurul meu, dar cu siguranta, lucrurile pot fi oricand schimbate radical! - Dumnezeu poate face totul posibil :-) - Doamne ajuta !

magda_cluj
184. Postat la 18/09/2009 22:32 - 5705z22h53m
Eu cel putin nu te cunosder pesimit ..... nici nu te cunosc intratat de bine incat sa ma pot pronunta ... dar eu inca in 21 de ani nu am vazut pe cineva sa se iubeasca cu adevarat

Nu asa cum scrie in biblie .... aia categoric nu
sper rusinea noastra zic lucrul asta .... ori ne este frica sa ne angajam la asa ceva ori ne este frica sa nu fim rasplatiti cu aceiasi intensitate ori mai stiu eu ce.... dar sigur e vorba despre FRICA

da la Dumnezeu totul este cu putinta ..... dar noi ne-am facut oare partea noatra de datorie fata de El ca sa primim acea iubire neconditionata si de la un om?
nu stiu astea sunt doar intrebari care le-am realizat eu.... fiecare sa se cerceteze pe el insusi.

Pace sa aveti in inima.......

abdon
185. Postat la 18/09/2009 22:33 - 5705z22h53m
Adevarul este ca in viata asta scurta a mea, am avut ocazia sa vad o gramada de surori tinere, cu pretentii: ba ca ala e mic, ba ca ala nustie sa vorbeasca, ba ca la ala ii pute ochiul (pardon, gura ), si uite asa, majoritatea fostilor frati, isi gasesc cate o dalila, si aia are grija sa ii scoata ochii ( sa nu mai puta), si surorile raman intacte
Pagina 1 din 3 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19163467 vizite unice Powered by PHP-Fusion