Poate cineva sa-mi explice cu argumente scripturale ce inseamna:
Romani 10:4 Cãci Hristos este sfârºitul Legii, pentru ca oricine crede în El, sã poatã cãpãta neprihãnirea.?
Normal ca poate Dar mai intai as vrea sa te intreb ce inseamna pentru tine acea expresie "Sfarsitul legii "Sa ne indemne oare acel verset la furturi,la ucideri,la adulter,la calcari de Sabate sau la alte porunci de felul acesta? " Sa pacatuim mereu ca sa se inmulteasca Harul ? Nicidecum ! [...] " -Romani 6:1,2
Fi te rog dragut si da-mi cateva indicii despre cum vezi tu lucrurile ca sa am o idee de unde ar trebui sa incep cu explicatia. Domnu sa te binecuvinteze !
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Legea lui Dumnezeu
magda_cluj (detalii numai pentru membrii conectaţi)
494. Postat la 21/10/2009 21:16 - 5673z2h35m
Vin doar putin in ajutor .... daca imi ingaduiti.
Draga Isaac,
Noi doi am mai discutat despre aceast verset si la alta rubrica si poate nu am fost suficient de clara...
Citeste, dragul meu, Evrei 10 si in special versetele 16-18. Te rog sa le citesti cu voce tare si dupa ce ai citit versetele astea, cu voce tare, sa citesti primele versete din capitol. Asa o sa intelegi ce lege ia sfarsit odata cu Domnul Isus.
Nu-s copil mic si nici fata proasta, te las pe tine sa te convingi singur.... daca esti cu inima pentru Dumnezeu vei cerceta si vei gasi adevarul.
Daca vrei sa te lumineze Dumnezeu .... cere asta. Dar gandul meu este ca noi cam toti am incercat sa-ti explicam si tu tot insisti pe treaba asta. Nu as vrea sa te jignesc .... departe de mine gandul asta, dar incearca sa gasesti tu adevarul nu-l mai cauta la alti. Noi ti-am dat trimiterile mai mult.... trebuie sa faci tu, sa vina din inima ta.
Dumnezeu e veșnic pe primul loc .... Domnul e dragoste nu uitați asta niciodată
Se vede treaba ca aceste discutii se vor intinde la nesfarsit fara ca sa ajunjgem la un consens.Prin urmare spun si ei precum Pavel:
....și dacã în vreo privinþã Sunteþi de altã pãrere, Dumnezeu vã va lumina și în aceastã privinþã.
16 Dar în lucrurile în care am ajuns de aceeaºi pãrere, sã umblãm la fel.
-filipeni3:15b-16
Fiti binecuvantati
Se pare ca ai cam ramas fara replica Isaac... cel putin eu credeam ca imi dai un raspuns la intrebare... N-au incotro sa duca discutiile decat la biblie. De acolo putem extrage daca Dumnezeu s-a schimbat vreodata (sau poate tot mereu din punctul tau de vedere ) sau a ramas acelasi- Binecuvantat sa fie El in veci !
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Aurel nu am ramas fara replica caci subiectu poate fi discutat f mult dar unii o iau ca p o ofensa raspunsurile mele(nu zic de tine) si am hotarat sa pun capat acestei discutii.Daca doresti intradevar sa mai discutam p marginea legi putem so facem dar risk ca intrebarile si raspunsurile mele(macar ca sunt doar din biblie) sai determine p uniii sai ceara administratorului sa ma stearga.
Totusi puteai da un raspuns simplu... Din care Lege fac parte acele porunci pe care le tii (cel putin asa cred eu.. ) si tu? Am enumerat cateva dintre ele la acea postare
Pai eu tiam cerut un raspuns simplu si nu mi lai dat.Toate poruncile care se gasesc in NT sunt poruncile lui Dumnezeu.Ca se includ si in Legea lui Moise e adevarat.Dar nu toate....Dar cum spune si romani :"Cristos e sfarsitul Legi..."
Astept in continuare raspunsul tau....
Ei, uite o intrebare de exemplu: Penticostalii sunt sau nu mantuiti tinand cont k ei nu tin Lega lui Moise.Ei respecta toate poruncile pe care lea dat Domnul Isus si cele scrise in epistole.
Ai putea sami dai un raspuns cu DA sau NU,apoi sa argumentezi?
Mersi
Dragul meu, Moise a trait cu mult timp dupa ce Dumnezeu a binacuvantat ziua a7-a si s-a odihnit in ea, sau dupa ce Noe a stiut sa deosebeasca animalele curate de cele necurate din corabie, sau dupa ce Avraam a pazit poruncile lui Dumnezeu si a fost numit "prietenul lui Dumnezeu !... In concluzie am putea in primul rand sa spunem invers: Legea lui Moise a fost adaugata legii lui Dumnezeu, si asta iti spune Biblia si de ce: Citeste Galateni 3:19 " Atunci pentru ce este Legea? Ea a fost adaugata din pricina calcarilor de lege, pana ce avea sa vina Samanta" careia ii fusese facuta fagaduinta; si a fost data prin ingeri,prin mana unui mijlocitor. "
Deci legea lui Moise a fost adaugata din pricina ca legea lui Dumnezeu era calcata iar pentru asta oamenii ar fi trebuit sa moara. Dar a venit "Samanta" (care este Domnul Isus, cred ca esti de acord cu mine) Si de la D-l Isus toti cei pacatosi,pot avea parte de iertarea pacatelor prin credinta in Jertfa Sa, ne mai fiind nevoie sa aduca jertfe de animale (dupa legea lui Moise) ca sa fie iertati sau neprihaniti. de aceea scrie ca neprihanirea se capata prin credinta (in jertfa Domnului Isus) si nu prin faptele legii care sunt jertfele. Ne-am inteles pana aici ? Deci ti-am explicat pe scurt de ce Hristos e sfarsitul Legii.
Intradevar Legea lui Moise a fost data din pricina calcarilor de lege,pana ce avea sa vina Samanta,adica Isus conform cu gal.3:19Deci se vede ca Legea avea o limita de timp: "PANA CAND AVEA SA VINA SAMANTA"
Legea era intradevar buna si dadea cunostinta pacatului dar ea a fost doar un indrumator spre Cristos ca sa fim socotiti neprihaniti prin credinta si nu prin faptele legii-galat.3:24
Dupa ce a venit credinta ,ni se spune ca nu mai suntem sub indrumator,adica sub lege-vers25.
Ai putea sa-mi dai un verset in care sa scrie ca faptele Legii lui Moise sunt numai jertfele?
Pentru ca suntem la subiectul "LEGE" as vrea acum sa alcatuiesc o scurta descriere a legilor din biblie pentru ca se pare ca sarim din verset in verset si de fapt nu avem o baza pe care sa putem construi.
In Evrei 11 scrie ca noi prin credinta pricepem ca lumea a fost creata prin Cuvantul lui Dumnezeu iar procesul creatiei nu a generat haos ci dimpotriva la sfarsit Dumnezeu Insusi a declarat ca toate sunt foarte bune! Aceasta inseamna ca Dumnezeu nu a facut totul la intamplare ci dupa un PLAN inclusiv "Planul de mantuire" a fost alcatuit din vesnicii: Efes 1:9; 1Tim 3:9. Faptul ca tot universul, inclusiv Pamantul a fost creat dupa un plan si ca toate functioneaza intr-o armonie se datoreaza de fapt unei Legi a lui Dumnezeu- vezi PS 148:1-6. Intreaga creatie poarta prin LEGE pecetea lui Dumnezeu.
Si omului i-au revenit un set de legi numite "Legea lui Dumnezeu" Luca2:23. Aceasta este cuprinsa din totalitatea principiilor biblice care vizeaza relatia omului cu Dumnezeu,cu aproapele sau si fata de sine insusi. Calcarea acestei Legi se numeste PACAT: 1Ioan3:4 Iacov2:9,11.
Iar plata pacatului este moartea Rom 6:23. Totusi, Dumnezeu in bunatatea-I fara de margini a hotarat sa salveze pe acei dintre oameni care vor crede in jertfa mantuitoare a Domnului Isus, mielul fara pata al Domnului conform Efes 1:9. Din aceasta relatie se desprind urmatoarele legi: 1. Legea lui Dumnezeu - Luca 2:23 2. Legea pacatului si a mortii Rom 7:1-25 si 8:2 3. Legea Duhului de viata in Isus Hristos Rom 8:2
Legea lui Dumnezeu este ca si un cod civil care ne arata ce anume avem voie sa facem si ce nu. Dar nu este suficient atat...daca cineva fura si altcineva nu fura si niciunuia dintre ei nu i se intampla nimic atunci porunca "Sa nu furi" ar fi inutila..nu ? De aceea Dumnezeu pe langa "codul civil" (Legea Sa) a dat si "codul penal" sau "Legea Pacatului si a Mortii"- care precizeaza ce se va intampla celui ce calca Legea lui Dumnezeu. Rom 5:13. etc Si pentru ca toti au pacatuitRom 3:12 au ajuns in robia pacatului si a mortii Ioan 8:34. Pentru salvarea omenirii din aceasta robie Dumnezeu a hotarat tot o lege: Legea Duhului de Viata in Isus Hristos" care prevede mantuirea tuturor celor ce vor crede in jertfa Lui. Aceasta mantuire este un proces care cuprinde cativa pasi aratati in mod tainic prin sarbatorile Domnului in felul urmator:
1.Rascumpararea omenirii la Sarbatoarea Pastelor-14 Nisan
2.Eliberarea din robie a celor rascumparati- Sarb Azimilor 15-21 Nisan
3.Incheierea unui Nou Legamant cu noul popor prin asezarea Legii lui Dumnezeu in inimile lor si pecetluirea acestui legamant prin focul Duhului Sfant -sarbatoarea Cinzecimii -6 Sivan
4.Prima inviere a celor vrednici sa imparateasca cu Mielul lui Dumnezeu 1000 de ani -Sarbatoarea Trambitei- 1 Tisrei
5.Curatirea finala,completa si definitiva a celor mantuiti "de orice pata sau sbarcitura sau altceva de felul acesta" sarbatoarea Ispasiri-10 Tisrei
6.Intrarea celor mantuiti in "Cortul lui Dumnezeu" si bucuria de a fi roadele jertfei lui Isus-sarbatoarea Corturilor-15-21Tisrei
7.Predarea Imparatiei de catre Fiul in mainile Tatalui, sfarsitul miei de ani si inceperea vesniciei.-Ziua de pe urma a praznicului Corturilor sau ziua a 8-a -22Tisrei.
Si iata a sosit vremea sa spunem putin si despre mult discutata "Lege a lui Moise". O sa citez un pasaj din Neemia9:13,14 : 13.Te-ai pogorat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor, le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate. 14. Le-ai facut de cunoscut Sabatul Tau cel sfant si le-ai dat prin robul Tau Moise, porunci, invataturi si o Lege." Si reiau si textul din Galateni 3: 19 "19. Atunci pentru ce este Legea ? Ea a fost adaugata din pricina calcarilor de lege, pana avea sa vina "Samanta" careia ii fusese facuta fagaduinta; si a fost data prin ingeri, prin mana unui mijlocitor". ( adica Moise)
In textul din Neemia observam 2 feluri de legi. In prima parte identificam "porunci drepte" cu Legea lui Dumnezeu, "legi adevarate" cu Legea Duhului de Viata in Isus Hristos iar "invataturi si oranduiri minunate" reprezinta indicatii de a praznui sarbatorile si alte porunci din Legea lui Dumnezeu (pe care nu le amintesc aici pt ca ma prea lungesc cu expunerea...) . Ca o coroana a acestora a fost pus si amintit Sabatul si apoi urmeaza cele trei categorii la care am vrut sa ajung si care formeaza "Legea lui Moise" : "porunci, invataturi si o lege"
In Gal 3.19 se arata ca era o Lege care se calca si una care a fost adaugata tocmai din aceasta cauza. Din ceea ce am amintit rezulta ca Legea ce se calca era Legea lui Dumnezeu iar calcarea ei este pacat si deci moarte. Vom vedea acum despre legea care a fost adaugata;cand a fost adaugata si cat timp a fost valabila pt ca in vers 19 scrie ca ea s-a sfarsit la venirea "Semintei"- deci a lui Mesia. Tot in Gal 3.17 se arata ca aceasta lege s-e dat la 430 ani dupa fagaduinta facuta lui Avraam deci la iesirea din Egipt si apoi ca s-a adaugat din pricina pacatului. Singura lege din vechiul legamant care pune problema iertarii pacatelor este "Legea jertfelor". Problema iertarii pacatelor este corelata cu o tema majora a bibliei- neprihanirea sau sfintenia. Afirmand aceasta este deja mult mai simplu sa intelegem de ce Legea lui Moise a avut un timp stabilit de valabilitate ( de la iesirea din Egipt si pana la Mesia) pentru ca adevarata sfintenie sau neprihanirea nu se putea obtine prin jertfele de animale si printr-o slujba preoteasca pamanteasca ( a lui Aaron) ci numai prin Jertfa sfanta al lui Isus Hristos. In final voi aminti cam ce cuprindea aceasta lege a lui Moise:
1.Legea preotiei lui Aaron;
2.Legea unui locas pamantesc de inchinare( cortul intalnirii si apoi templul)
3.Legea jertfelor cu doua parti distincte.
-Jertfa zilnica necurmata, din Sabat, Luna noua si celelalte sarbatori;
-Jertfele de multumire si de ispasire personale legate de inchinarea personala
4.Legea pedepselor:
-Legea talionului;
-Legea pedepsei cu moartea;
5.Diferite invataturi si porunci:
-Date prin Tora;
-Adaugate de evrei.
Cam asa arata o cat mai scurta sinteza a legilor biblice... Acum putem spune foarte simplu de ce scrie in Rom 10:4 "Caci Hristos este sfarsitul Legii..." Pentru ca adevarata neprihanire nu se putea obtine prin legea jertfelor Evrei 10:4 "caci este cu neputinta ca sangele taurilor si tapior sa ierte pacatele"
Deasemenea in biblie gasim argumente pentru toate legile ce le-am amintit ca fac parte din setul de legi "al lui Moise" ca s-au desfiintat. Cat despre Legea lui Dumnezeu...ea este vesnica! pentru ca este ADEVARUL Ps 119:142, 151. Iar dovada ca Domnul Isus este cel dintai care a avut-o in inima ca semn al noului legamant din Evr 8.10 citim Ps 40:8 "Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule! Si Legea Ta este in fundul inimii mele."
Domnul sa ne ajute sa intelegem aceste lucruri cat mai bine si sa urmam exemplul Domnului Isus- exemplul nostru suprem.
isaac a scris:Ai putea sa-mi dai un verset in care sa scrie ca faptele Legii lui Moise sunt numai jertfele?
Oriunde intalnesti in biblie despre "faptele legii" sau neprihanirea venita prin lege este vorba de jertfe. Nu exista o alta lege in biblie care sa reglementeze iertarea pacatelor decat legea jertfelor sau apoi de la Mesia avem in vigoare Legea Duhului de Viata in Isus Hristos
Deconectat
RE: Legea lui Dumnezeu
magda_cluj (detalii numai pentru membrii conectaţi)
510. Postat la 24/10/2009 22:43 - 5670z1h9m
neprihanirea este un dar de la Dumnezeu
un dar nemeritat care il primim doar prin Domnul Isus
Legea clar nu iti da neprihanirea .... e evident pt ca Legea arata pacatul deci nu poate arata neprihanirea cu atat mai putin sa o dea
neprihanirea o putem asocia cu Harul lui Dumnezeu
da e super corect nu suntem mantuiti prin Lege ci prin Har
super adevarat
dar de fiecare data cand se mentinoneaza asta in Biblie urmatorul lucru care e scris e ca ce sa facem noi acum sa pacatuim mai mult ca sa se inmulteasca harul? NICIDECUM!
ci daca tu ai primit harul lui Dumnezeu (iertarea) atunci sa nu mai faci acea gresala
deci intelegeti cum merge?
legea zice ce ai pacatuit...... harul te iarta......si tu trebuie sa te intorci sa ti legea ca sa nu superi pe Dumnezeu.
amintiti-va de Domnul Isus si de femeia prinsa in fapta
au adus-o la El sa o judece (si bine au facut)
amintiti-va ce a zis Domnul Isus ..... "Unde iti sunt parasi? ..... nu te-au condamnat? .... nici Eu.... intoarcete .... dar nu mai fa" (citat din memorie)
deci e asa cum zic sau nu?
e lege - har- lege sau nu?
vegheati ca lucrarea asta e mare si multi se impiedica pe drum
veghiati si cereti intelepciune de la Dumnezeu si El va va arata totul clar
pace sa aveti in inima....
Dumnezeu e veșnic pe primul loc .... Domnul e dragoste nu uitați asta niciodată
Multe controverse a creat expresia : " Sub Lege , sau sub Har " .
Legea , nu face altceva , decât sã descopere pãcatul . Atât și nimic mai mult . Se înțelege cã este vorba de cele 10 porunci , din care rezultã cele 2 nou testamentale , respectiv iubirea fațã de Cel Veșnic și fațã de aproapele , iar acestea douã se contopesc în Legea iubirii , care este expresie a "Caracterului Creatorului " , pentru cã EL este Dragoste .
Când am cãlcat legea , sunt sub lege , adicã ea îmi zice pãcãtosule .
Sub Har , sunt atunci când nu mai calc legea și deci am biruit pãcatul , devenind neprihãnit prin tot ceia ce însemneazã Har de la Tatã , Fiu și Duhul Sfânt .
vizitator1 a scris: Multe controverse a creat expresia : " Sub Lege , sau sub Har " .
Când am cãllcat legea , sunt sub lege , adicã ea îmi zice pãcãtosule .
Sub Har , sunt atunci când nu mai calc legea și deci am biruit pãcatul , devenind neprihãnit prin tot ceia ce însemneazã Har de la Tatã , Fiu și Duhul Sfânt .
Acesta e doar un fel de a privi lucrurile...
Cei care erau sub lege, erau de fapt sub "Vechiul legãmânt" ºi dacã pãcãtuiau (cãlcau Legea lui Dumnezeu) pentru a fi iertaþi trebuia sa aducã jertfa cuvenitã în funcþie de gravitatea vinei...
Pe când cei ce sunt "în Har" daca se întâmplã cumva sã pãcãtuiascã ( sã calce tot Legea lui Dumnezeu ca si cei de mai sus) au ºansa sã-ºi ceara iartarea de la Dumnezeu prin credinþa în jertfa lui Mesia, Salvatorul care este Domnul Isus Hristos ! Aleluia !
Legea are doua aspecte si, am sa nuantez un pic aceasta ' problema" in intelegerea Legii lui Dumnezeu si a obligativitatii, sau nu, a cestei-a.
Primul aspect este cel foarte bine sesizat de cei mai multi, si anume acela ca, Legea arata ceea ce este pacatul.Prin urmare, Legea este OGLINDA.As dorii, intr-un mod extrem de insistent sa se inteleaga faptul ca doar daca te uiti in oglinda, aceasta iti va arata cat esti de negru pe fata.Daca te uiti in perete, murdar fiind, nu ai sa observi nimic in neregula chiar daca esti plin de negreala pacatului.Bun, oglinda si-a facut treaba, ti-a aratat adevarata stare, insa ea, oglinda, nu rezolva problema murdariei tale.Ca doar nu o sa vezi pe nimeni luand oglinda din perete si frecndu-se cu ea pe fata, in incercarea de a scapa de negreala.Evident, este nevoie de apa si sapun.Dai drumul la robinet, iti freci mainile cu sapun si, iti speli cu grija fata si, constati cu placere uitandu-te, evident, tot in oglinda ca esti curat, curatel.Ei bine, "apa si sapunul", in Vechiul Legamant nu erau altceva decat Legea Jertfelor.Daca se calca o porunca sfanta a Domnului, facea-i apel la Legea Jertfelor si, problema se rezolva.In Noul Legamant, sa nu cumva sa creada careva ca a disparut OGLINDA.Oglinda este tot acolo, acolo este si apa si sapunul.Numai ca, de aceasta data, in Noul Legamant, "apa si sapunul" sunt de o mai buna calitate, acestea fiind reprezentate de o jertfa mai buna, de jertfa Domnului Isus.Prin urmare, OGLINDA, adica Legea Domnului este tot acolo, daca o calci ea iti arata in continuare ca esti murdar, dar nici de aceasta data Legea nu o sa te curateasca.Aceasta sarcina ii revine "apei si sapunului" adica jertfei Domnului.
Al doilea aspect si, poate cel mai important cu privire la Lege, este faptul ca legea nu este data numai asa de dragul de a acuza pe cineva ci a fost data pentru ca ea, are un caracter FUNCTIONAL in cadrul unui sistem de lucruri.De exemplu, cum se circula cu masina pe strazi? Fiecare dupa cum il taie capul?Sau dupa niste reguli foarte bine stabilite?Normal ca dupa niste reguli foarte bune.Daca s-ar pastra intocmai legea circulatiei, asa cum este ea scrisa, sunt convins ca nu ar mai avea loc nici un accident sau daca s-ar produce unul ar fi o exceptie odata la 10 ani.Numai ca se gasesc destui care sa incalce aceste reguli ( printre ei ma aflu si eu cateodata).Numai ca, nici o grija, odata legea calcata, ea, legea, imediat te acuza si zice: "Murdarule!! Murdarule!! Esti vinovat, din cauza ta era posibil sa-si piarda viata altii nevinovati".Si, legiutorul are o lege separata, o lege colaterala, o lege a pedepsei si a ispasirii.Calci legea?Ok.Da platesti amenda.(eu tocmai am platit una de 300 lei, 150 lei in 48 de ore- am mers cu 81 km in localitate).Am platit amenda, sunt curat.Legea este buna, rau sunt eu ca o incalc.Dar am o sansa ca cei din vechime care apelau la jertfe si se straduiau sa nu mai calce legea, asa si eu si multi altii ca mine apelam la plata amenzilor si ne straduim sa nu mai gresim altadata.Adevaratul Har noutestamental este urmatorul.Esti constient ca exista o lege a circulatiei (care este in folosul sistemului) te straduiesti sa nu o mai calci, dar oricum gresim cu toti, asa ca este imposibil sa nu gresesti intr-o anumita priviinta, oricat de mica ar fi acea abatere de la lege.Legea-i lege, te acuza oricum, si-ti zice: " Vinovatu-le""Plateste" si bine face.Te opreste politaiul si zice:" Ai calcat legea, domnule, imi pare rau, trebuie conform legii sa platesti amenda.Eu sunt drept si trebuie facuta dreptate!Dar pentru ca sunt un politist extrem de milos " nu vreau moartea pacatosului ci sa se intoarca de la calea lui cea rea" am sa te amendez dar o sa platesc eu amenda ta.No asta-i adevaratul har.Acum am cateva intrebari retorice:Faptul ca a venit politaiul cu Harul, a desfiintat el cumva regulile de circulatie?Nicidecum.Daca te prinde si alta data ca " nesocotesti harul sau" nu te mai iarta, te amendeaza si acea amenda o sa o platesti chiar tu, oricine ai fi.Ei bine, acum ajungem fara sa vrem si la adevarata pocainta.Pocainta, parerea de rau ca ai mers cu 81 de km in localitate te va face sa spui in inima ta " ce politai bun, m-a iertat desi eram vinovat" si dupa ce pleci de la locul cu pricina ce o sa faci? O sa mergi foarte prudent, cu ochii pe kilometraj ca nu cumva sa depasesti 50 km la ora." Nu vezi ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainata"?.Prin urmare, Legea nu se tine ca sa fii mantuit ci se tine pentru ca esti mantuit.
Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
Da, iată un exemplu plastic, dar practic îmi place exemplul tău, mai puțin că a trebuit să înveți pe costurile tale prețul condusului peste viteza maximă admisă... Dar, toate își au prețul lor, poate de acum te vei uita mai des la acul vitezometrului de la bordul mașinii pe care o conduci
Evr13 :15 Prin El deci sa aducem totdeauna lui D-zeu o jertfa de lauda, adica rodul buzelor care marturisesc Numele Lui
Evr13 :16 Si sa nu dati uitarii binefacerea si darnicia , caci lui Dzeu jertfe ca acestea Ii plac.
Vedem caci scriitorul face aluzie , caci Mintuitorul a implinit legea jertfelor , iar acum in locul ei se cere un altfel de jertfe, cea ce pe timpul apostolilor era ceva greu de acceptat in rindul oamenilor de rand, care erau inradacinati in jertfirea animalelor, iar acum ei cereau un altfel de jertfe explicaindule caci Mintuitorul s-a jertfit odata pt. totdeauna deci aceste jerfe zilnice trebuie sa inceteze caci si-au avut implinirea.
Aceste jerfe care se aduceau zilnic nu puteau aduce o iertare permanenta, ci doar temporara, pe cind Isus a adus o iertare permanenta prin jertfirea trupului Sau.
Dar jerfa Lui nu desfinteaza cum ar fi porunca de exemplu a nu fura ,etc, ci acestea zice ca le va sadi in fundul inimi noastre,
Iacov 1 :22 Dar fiti implinitori ai Cuvintului, nu numai ascultatori, inselindu-va singuri.
Deci ce sa implinim? Daca credem caci Isus este sfirsitul a tuturor legilor?
Dar daca vrem sa pricepem caci El a implinit legea jerfelor, dar nu a desfintat Poruncile lui D-zeu , ci acestea trebuie pazite cu desavirsire asa cum El a zis , Caut sa fac voia Ta si legea ta este in fundul inimii Mele
Apoc12:17 Si balaurul miniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita ei, care pazesc poruncile lui D-zeu si au marturia lui Isus
De aici reiese caci poruncile lui D-zeu trebuie tinute si respectate si este gresit a spune caci acestea s-au desfintat, in jertfa domnului Isus
Aceia care sustin lucrul acesta sa aiba grija a nu se incadra in cuvintul :
Plecati de la mine caci nu va cunosc, caci ati lucart fara de lege
Cum poti lucra in fara de lege daca nu mai exista nici o lege valabila ?
Iacov2:14
Fratii mei, ce-i foloseste cuiva sa spuna ca are credinta, daca n-are fapte? Poate oare credinta aceasta sa-l mantuiasca ?
15 daca un frate sau o sora sunt goi si lipsiti de hrana de toate zilele, si unul dintre voi le zice uceti-va in pace, incalziti-va si saturati-va! Fara sa le dea cele necesare trupului, ce folos este?
17 Tot asa si credintaaca n-are fapte este moarta in ea insasi.
22 Vezi ca credinta lucra impreuna cu faptele lui si, prin fapte,credinta a ajuns desavirsita
Deci s-a desfintat legea jerfelor, iar acum 1Petru 2:5 trebuie aduse in locul lor jerfe duhovnicesti, placute lui D-zeu prin Isus Hristos
Evrei9:8 Tu n-ai voit si n-ai primit nici jertfe,nici prinoase,nici arderi de tot,nici jerfe pentru pacat,(lucrui aduse toate dupa Lege) apoi zice:""Iata-Ma,vin sa fac voia Ta , D-zeule.'' El desfinteaza astfel pe cele dintai (nici jertfe,nici prinoase,nici arderi de tot,nici jerfe pentru pacat) ca sa puna in loc pe a doua
Poruncile lui D-zeu au ramas valabile
isaac a scris:
Ai putea sa-mi dai un verset in care sa scrie ca faptele Legii lui Moise sunt numai jertfele?
Oriunde intalnesti in biblie despre "faptele legii" sau neprihanirea venita prin lege este vorba de jertfe. Nu exista o alta lege in biblie care sa reglementeze iertarea pacatelor decat legea jertfelor sau apoi de la Mesia avem in vigoare Legea Duhului de Viata in Isus Hristos
Poate aceste versete ar fi unul din ele? pt. intrebarea pusa de Isaac:
Evrei9:8
Tu n-ai voit si n-ai primit nici jertfe,nici prinoase,nici arderi de tot,nici jerfe pentru pacat,(lucrui aduse toate dupa Lege) apoi zice:""Iata-Ma,vin sa fac voia Ta , D-zeule.'' El desfinteaza astfel pe cele dintai (nici jertfe,nici prinoase,nici arderi de tot,nici jerfe pentru pacat) ca sa puna in loc pe a doua
1)Daca Ma iubiti , nu ve-ti avea alti dumnezei .
2) Daca Ma iubiti , nu va ve-ti inchina la chipuri , sau alte infatisari .
3) Daca Ma iubiti , nu ve-ti lua in desert Numele Meu .
4) Daca Ma iubiti , ve-ti sfinti ziua a saptea , care a fost special binecuvantata si sfintita , pentru un scop bine defint si nu pentru altceva , sau o alta zi .
5) Daca Ma iubiti , va ve-ti cinsti parintii .
6) Daca Ma iubiti , nu ve-ti ucide .
7) Daca Ma iubiti , nu ve-ti preacurvi .
8) Daca Ma iubiti , nu ve-ti fura .
9) Daca Ma iubiti , nu ve-ti minti .
10) Daca Ma iubiti , nu ve-ti pofti nimic ce nu este al vostru .
Da, amandoua postarile de mai sus aduc niste argumente biblice, si sunt si eu deacord cu ele. Plus ca este scris tot in Biblie ca Domnul Isus a venit in lume din pricina pacatului, deci pentru ca oamenilor sa li se poata ierta pacatele, ori legea care avea acest scop, inainte de jertfa de la Golgota era tocmai legea Jertfelor, impreuna cu legea preotiei lui Aaron si cu legea locasului pamantesc de inchinare ( la inceput Cortul Intalnirii si mai apoi , Templul de la Ierusalim ) Din acestea se cuprinde "Legea lui Moise "