Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 6
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Legi scrise în Vechiul Testament | Legea lui Moise
Pagina 1 din 7 1 2 3 4 > >>
Deconectat Bărbații de astăzi- cu capul acoperit sau nu ?
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
2472. Postat la 14/03/2010 21:47 - 5529z1h0m
Am recitit de curând topicul cu acoperitul capului la partea feminină și am văzut că din lipsa spațiului special alocat unui astfel de subiect, s-a scris acolo și despre acoperirea capului la bărbați. Aș vrea cu îngăduința voastră să reluăm aici discuția ca să nu se amestece lucrurile.
Daniele ( avodah ) tu aveai pe acolo vreo două postări. Dacă vrei faci un copy-paste sau ceva de genul și le muți și dincoace ca să putem dezvolta un pic și ideea asta.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Bărbații de astăzi- cu capul acoperit sau nu ?
avodah
2475. Postat la 15/03/2010 03:57 - 5528z18h50m
Inainte sa se inceapa si acest subiect nelipsit de controverse, asi dori sa ne reamintim urmatorul aspect:
Studiind scripturile sa nu uitam niciodata ca Yahshua Mesia este Torah vie-cuvantul lui Elohim devenit trup. El este calea, adevarul si viata-mana vie trimeasa din ceruri. Fara El traindu-ne vietile noastre, Torah Scrisa poate sa devina litera moarta a legi!
Dupa cum bine se stie evrei se roaga cu capul acoperit , pe cand majoritatea crestinilor se roaga cu capul descoperit.
In ultimi ani miscarea mesianica care este compusa din evrei si neevrei care si ei uni pazesc poruncile considerandu-le valabile , iar alti se asemana mai mult cu majoritatea crestinilor crezand ca au fost rastignite pe cruce ,din cate cunosc si la ei majoriatea considera ca trebuie sa te rogi cu capul acoperit.
1. Mesianici ca si evrei merg pe intelegerea ca a avea capul acoperit la barbati reprezinta un semn de autoritate la fel cum femeia poarta capul acoperit , care reprezinta autoritatea barbatului asupra ei la fel si barbatul poarta capul acoperit care reprezinta autoritatea Divina asupra capului sau.
In Torah apar instructiuni clare pentru preoti sa poarte capul acoperit in mai multe contexte , mai jos o sa redau doar un aspect:
In contextul celor doi fi a lui Aron care au adus foc strain si au murit in levetic 10 in vs. 6 apare:
Sa nu va descoperiti capetele , si sa nu va rupeti hainele , ca nu cumva sa muriti ...

Ca atare era un lucru grav sa fi cu capul descoperit inaitea Tatalui, puteai chiar sa mori.
De aici evrei cei mai stricti au facut regula sa porti intotdeauna capul acoperit ca nu sti cand vei fi vizitat de vreun inger care sa fie insusi El (exemplu cand Iacov s-a luptat cu un inger sau Elohim)ca atare te vei afla in prezenta Divina si s-ar putea sa mori .
Se considera ca daca este valabil pentru preoti (intermediatori ) care erau considerati mai sfinti , la fel e valabil pentru oameni de rand care au o stare probabil si mai decazuta ca preotii ,cand oamenii de rand se apropiau de puterea divina , spre protectia lor.
Mai mult mesianici cred ca fac si ei parte din acea imparatie de preoti pentru YHWH , prin Yahshua HaMashiah din Apocalipsa 1 :6
Si a facut din noi o imparatie si preoti pentru YHWH , Tatal Sau

Pe urma in Ezechiel 36 se vorbeste de asezarea din nou a lui Israel
24
Va voi scoate dintre neamuri , va voi strange din toate tarile , si va voi duce iarasi in tara voastra.
25 Va voi da o inima noua , si voi pune in voi un duh nou;
27 Voi pune Duhul Meu in voi , si va voi face sa urmati poruncile Mele si sa paziti si sa impliniti legile Mele. (aceleasi legi si porunci dar cu o diferita intelegere avand in vedere pe Mesia)

37 :24 vorbeste de Mesia
Robul Meu David va fi imparat peste ei , si toti vor avea un singur pastor. Vor urma poruncile Mele , vor pazi legile Mele si le vor implini.

Mesia a venit nu sa strice Legea ci si El a venit sa o implineasca.
Cine este acest Pastor? David e mort cum Mesia a spus. Este vorba de Yahsuha
25 Vor locui iarasi in tara , pe care am dat-o robului Meu Iacov... si robul Meu David (Mesia) va fi voievodul lor in veci.
28 Si neamurile vor sti ca Eu sunt YHWH , care sfinteste pe Israel , cand Locasul Meu cel sfant va fi pentru totdeauna in mijlocul lor

Ezechiel vorbeste de un al treilea Templu care inca nu s-a zidit .
Lucrurile nu par asa de simple , acum ca avem un Mare preot dupa oranduiala lui Melhisedec,
in fine in 44: 18 apar preoti din nou in acest Templu care nu a fost zidit inca , cu capul acoperit
Vor avea pe cap turbane de in , etc...

Mesianici considera ca suntem preoti dupa randuiala lui Melhisedec si Yahshua este Marele preot, ca atare se aplica aceiasi regula ce se aplica la preoti :capul acoperit-care reprezinta ca aparti Lui
2. Crestini pe cealalata parte vin cu textul din 11 Corinteni
4 Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit , isi necinsteste Capul Sau
5 Dimpotriva , orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul dezvalit isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa.
6. Daca o femeie nu se invaleste , sa se si tunda!Iar daca este rusine pentru o femeie sa fie tunsa ori rasa , sa se invaleasca.
7 Barbatul nu este este dator sa-si acopere capul, pentruca el este slava lui Elohim , pe cand femeia este slava barbatului.
Mesianici nu-l vad pe Pavel vorbind impotriva lui insusi, sau impotriva parintilor sai in Fapte 24 :11 cand el recunoaste ca urcandu-se la Templu (unde nu puteai sa te duci in cu capul descoperit)nu a facut rascoale in popor ci in versetul 14
Iti marturisesc ca slujesc lui Elohim al parintilor mei dupa Calea pe care ei o numesc partida; eu cred tot ce este scris in Lege si in Proroci

ca atare se ruga in Templu si in Sinagogi dupa acelasi crez al parintilor sai care aveau capul acoperit.
Daca nu ar fi avut capul acoperit Fariseii ar fi gasit imediat o vina in acest lucru , dar in fapte 23:9 vedem ca nu au gasit nici o vina in el
S-a facut o mare zarva si cativa carturari din partida Fariseilor , sau sculat in picioare , au inceput o cearta aprinsa, si au zis:
Noi nu gasim nici o vina in omul acesta ;

Ca Pavel sa nu se contrazica multi dintre mesianici inteleg ca in textul din corinteni este vorba de parul lung la barbati si nu de o anulare a unei randuieli
versetele 13 si 14 cumva ar sumaliza cea ce Pavel vroia sa le explice in versetele din acest capitol care au ajuns la noi nu prea clare despre parul lung , invelitoare , rasa sau tunsa etc..
13 Judecati voi singuri: este cuvincios ca o femeie sa se roage lui Elohim desvelita?
14 nu va invata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung
15 pe cand pentru o femeie este o podoaba sa poarte parul lung?Pentru ca parul i-a fost dat ca invelitoare a capului
Ca atare multi mesianici inteleg ca de fapt e vorba de o rusine pentru barbati sa poarte invelitoare(adica parul lung ) care este o podoaba in cazul femeii, dar nu in cazul barbatilor.
Daca citim contextul vom afla ca Pavel se lupta cu Corintenii cu unele practici de curvie si idolatrie ; uni scolari sustin ca pe acea vreme in Corint se practica prostitutia la barbati , si se obisnuia ca homosexuali sa poarte parul lung semn ca erau prostituati, si femeile purtau capul ras ca semn ca erau prostituate.
In acest context Pavel le scrie sa se fereasca de asemenea asemanari si rusini,
Am scris din cate am cunoscut referitor la acest subiect , si sunt sigur ca multe , multe completari se vor adauga, pana cand va veni vremea cand vom fi subt acel Pastor cu toti si atunci bucuria va fi deplina.
Pana atunci sa ne iubim uni pe alti chiar daca avem unele opinii diferite, ca aceea cred ca ne va face sa fim placuti LUI mai mult ca orice argument pro sau contra. smiley

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
avodah
2518. Postat la 17/03/2010 06:30 - 5526z16h16m

Lica a scris:
In Tora, kipa sau vreun alt acoperamant pentru cap nu este mentionat deloc.

Trebuie sa ma dezagreez cu fratele nostru rabin,in legatura cu aspectul alt acoperamant pentru cap nu este mentionat deloc, insa ma agreez cu el in ce priveste kipa.
Si anume in Tora apare de mai multe ori instructiuni cum preoti care faceau slujba trebuiau sa aiba pe cap o mitra
Ex:
Exod 28: 4 Iata vesmintele pe cari le vor face: un pieptar, un efod, o mantie, o tuninca lucrata la gergef, o mitra si un brau

Mai jos am scos cuvantul romanesc mitra din dictioanar:
MÍTRĂ 1, mitre, s.f. 1. Acoperământ al capului de formă sferică sau conică, uneori bogat ornamentat, purtat mai ales de arhierei în timpul slujbei religioase. b30; Un fel de coroană purtată de regi, de împărați etc. 2. Acoperământ al capului de formă specială la vechile popoare orientale. r11; Din sl. mitra, ngr. mitra.

Pe urma vedem importanta a acestui acoperamant in levetic 10
Sa nu va descoperiti capetele , si sa nu va rupeti hainele , ca nu cumva sa muriti ...

Intradevar kipa vizavi de mitra care acoperea capul , este ceva modern , asi putea -o compara cu cordeluta la fete si femei din ziua de azi in loc de un val care sa acopere capul.
Din acest motiv aleg sa-mi acopar capul cu o palarie decat cu kipa moderna.
ari a scris:
Evreii poarta kipa in principal pentru ca acest obicei a devenit in decursul istoriei unul definitoriu evreiesc. Probabil ca originea obiceiului, desi incerta, este undeva in perioada patriarhilor

Mai mult ca sigur este de pe vremea patriarhilor, aceasta dovedeste din ce cauza Ismael(popoarele arabe) si ei la randul lor poarta capul acoperit.
probabil ca evrei au vrut sa faca o distinctie intre ei si arabi si in loc de mitra sau turban , au recurs la kipa care intradevar nu o gasim in Tora.
Un lucru este clar: evrei in perioada celui de al 2-lea Templu , pe vremea lui Mesia nu ar fi permis ca cineva sa citeasca in sinagoga sau Templu Torah cu capul descoperit, ca atare nu vedem nici o disputa in acest context , cea ce denota ca Yahshua cand a citit Isaia a avut capul acoperit ca restul din acel loc.
Fiecare sa caute si sa lase ca Duhul sa ne calauzeasca. Eu nu vreau sa invat pe nimeni ce sa faca , dar sa nu uitam daca Pavel ar fi invatat altceva pe cei din Berea care cercetau scripturile zilnic sa vada daca ce zicea Pavel este adevarat, nu l-ar fi primit.
Bereeni nu aveau scrierile catre Corinteni pe acea vreme , asa ca orice predica Pavel trebuia sa mearga in acordanta cu Torah.

Sa nu uitam daca capul acoperit ar fi fost o inventie a evreilor, arabi nu ar fi inghitit-o. Doar prin acest aspect se poate vedea de cand aceste practici exista. Chiar de pe vremea tatalui lor AVRAM
Sa lasam ca Duhul sa ne calauzeasca smiley

lnedelea
2538. Postat la 18/03/2010 14:12 - 5525z8h35m
Din punctul meu de vedre eu sunt pentru această abordare sprijinită de Cuvânt și descoperiri de la Duhul Sfânt și nu văd de ce ar fi alții împotrivă, deoarece scopul este "pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos" Efeseni 4:12.

"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
avodah
2541. Postat la 18/03/2010 17:51 - 5525z4h56m
Fratilor nu trebuie sa asteptati parerea nimanui daca aveti un indemn o prorocie , un cuvant , o invatatura de la Tatal, care nu este doar pentru persoana respectiva ci aceste daruri ar trebuie sa lucreze pentru cresterea si corectarea intregi biserici , alcatuita din (noi)mebrele acesteia.
Acestea sunt daruri care daca credem in Mesia , ar trebui sa existe in noi. El a zis ca El este in noi, atunci ar trebui sa umblam pe acest pamant asa cum El si apostoli au umblat in puterea Duhului de Sus.
Ar trebui sa se vada in noi aceea diferenta => adica Mesia Fiul lui YHWH pe pamant manifestandu-se prin noi.
Acum bineinteles apare celalalt aspect, de invatatori, carmuitori, proroci falsi.
Satana o sa se foloseasca de orice aspect spre a duce in ratacire, inclusiv acestea de care vorbim.
El este copiatorul originalului.
Cuvantul ne spune ca daca se va ridica intre voi un visator de vise , un proroc care v-ar invata alte porunci , afara de cele ce Eu v-am poruncit, chiar daca se va implini acel vis, sau prorocie, sa nu-l credeti ca Eu nu l-am trimis.
Dupa acest barem ar trebui sa analizam orice lucrare.

Nelutu
2555. Postat la 18/03/2010 20:12 - 5525z2h35m
Citeam mai sus ce spunea fratele Daniel(avodah),raman surprins,de ultimele cuvinte ale lui si anume:

Daca citim contextul vom afla ca Pavel se lupta cu Corintenii cu unele practici de curvie si idolatrie ; uni scolari sustin ca pe acea vreme in Corint se practica prostitutia la barbati , si se obisnuia ca homosexuali sa poarte parul lung semn ca erau prostituati, si femeile purtau capul ras ca semn ca erau prostituate.
In acest context Pavel le scrie sa se fereasca de asemenea asemanari si rusini,

Vreau sa vad unde anume e contextul biblic frate Daniel la care faci referire ca Pavel se referea la acesti oameni,cum afirmi mai sus....Tind sa cred ca daca luam toata cartea Corintenilor nu mai gasim aceste contexte ..E posibil sa gresesc dar .>>>>>>

Parerea mea..Acest verset exprima foarte clar din Corinteni 11:

Barbatul nu este este dator sa-si acopere capul, pentruca el este slava lui Elohim , pe cand femeia este slava barbatului.

Deci :4 Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit , isi necinsteste Capul Sau....

Din punctul meu de vedere e foarte clar..Se refera la femei si la barbati la purtarea lor.

Pazeste-ma ca lumina ochiului ,ocroteste-ma la umbra aripilor Tale..!
avodah
2566. Postat la 19/03/2010 03:20 - 5524z19h27m
Frate Nelu, nu este greu sa iti dai seama , ca pavel avea unele probleme cu biserica ce el a instituit-o in Corint vezi( fapte 18 )aprox cu 3 ani inaite de a scrie aceasta epistola , care a scris-o in Efes vezi (1 cor 16) care era un oras prin Turcia de astazi, iar Corintul se afla in Grecia.
In inceputul scrisori sale in 1 :11 vorbeste de certuri intre ei, pe urma vs 14 indica destul de serioasa problema
Pe urma in cap 3 :1 spune ca a trebuit sa vorbeasca cu ei ca unor prunci, ca unor oameni lumesti nu duhovnicesti.
In 4 21 Ce voiti? sa vin la voi cu nuiaua, sau cu dragoste si cu duhul blandeti?
Nuiaua pentru ce?
5:1 Din toate partile se spune ca intre voi este curvie; si inca o curvie de acelea, cari nici chiar la pagani nu se pomenesc; pana acolo ca unul din voi traieste cu nevasta tatalui sau.
capitolul 6 jumate din el trateaza numai curvia, din cauza ca aveau unele probleme
capitolul 10 21 Nu puteti bea paharul lui Mesia si paharul dracilor; nu puteti lua parte la masa lui mesia si la masa dracilor.
Sau vrem sa il intaratam la gelozie?
11;14 Nu va invata chiar si firea ca este o rusine pentru un barbat sa poarte parul lung
11:18 Mai intai de toate aud ca atunci cand veniti la adunare , intre voi sunt dezbinari.
Aici poti sa afli mai explicit problemele lui Pavel cu biserica din Corint
http://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Ent%C3%A2ia_epistol%C4%83_a_lui_Pavel_c%C4%83tre_corinteni
Si eu cred ca se refera la portul la femei si la barbati , dar cred ca se refera la par cand e vorba de cap acoperit sau nu, respectiv femeile sa poarte parul lung si barbati nu.
Nu este vorba de mitra in acest context ci e vorba de par ca invelitoare primara a capului , ca podoaba pentru femeie.
Altfel de ce Tatal ar fi cerut preotilor sa-i faca slujba cu capul acoperit?
Crezi ca Pavel ar fi avut autoritatea sa schimbe aceasta, sau vedem pe alti apostoli adresandu-se acestei probleme sa aduca corectare?
Nu cred

nicodana82
2583. Postat la 19/03/2010 13:54 - 5524z8h53m
Ari, si eu sunt de acord pentru această abordare sprijinită de Cuvânt și descoperiri de la Spiritul Sfânt...

Dana
avodah
2592. Postat la 20/03/2010 06:52 - 5523z15h55m
Frate Ari imi place Mesia ce il vad in scrierile tale.
Toata gloria ii reveine bineinteles Tatalui .
In mod special cum cauti partea duhovniceasca in toate lucrurile. Aspectul cel mai important , care deseori in comunitatile noastre este neglijat.

Aurelc
2603. Postat la 21/03/2010 00:47 - 5522z22h0m
Măi dragilor... am tot respectul pentru fiecare din voi, și vă iubesc cu o dragoste din Dumnezeu. Deci aș vrea să nu mă înțelegeți greșit în ceea ce am de spus în continuare...

Citind postările voastre de mai sus am ajuns la un moment dat să mi se moaie genunchii ( la figurat). Cred că dacă ar fi să îmi exprim părerea la ce ați scris mai sus ar trebui să fac o postare pe o coloană lungă de vreo 2 metri și pt că așa ceva nu e indicat, o să încerc să fac referire doar la câteva lucruri mai compact scrise de voi.

Am văzut că rabinul respectiv când spunea că tora nu pomenește nicăieri de chipă făcea referire la acoperirea capului pentru oamenii obișnuiți și tu Dane ai adus contra-argument verset care se referea strict la preoție- deci ai greșit , sau ai interpretat greșit ideea ce a fost comunicată. Oricum ideea că patriarhii sau apostolii și chiar Domnul Iisus ar fi purtat ceva pe cap e invenție. Nu există document biblic în această direcție ci sunt doar artificii ca să pară treaba mai argumentată... nici vorbă. Evreii a introdus ideea capului acoperit pentru toți bărbații prin secolul al XII-lea ( deci începând de după anul 1100 d. Hr ) și aceasta tocmai ca să se deosebească ei de creștini ( deci se pare că nu numai "creștinii" - așa zișii creștini, pt că în realitate erau niște răzvrătiți față de poruncile Domnuli- încercau să se deosebească de evrei că și invers... Deci oamenii de rând nici vorbă să fi avut capul acoperit și încă obligatoriu cum ai subliniat tu mai sus ( citește enciclopedia iudaică pentru mai multe detalii )
Apoi am văzut că ai amintit de preoți și de mitră... Dane, Dane... de ce mă dezamăgești ? Nu știu, dar sincer încep să mă întreb pe ce lume trăiesc unii dintre noi... pe cea a Vechiului Legământ sau a Noului ? În ce sens suntem noi o preoție sfântă și nu neam ales măi scumpilor ? Să începem iar să ne tăiem împrejur și să alegem care dintre noi e preot mai de seamă, să-i punem plăcuțe de aur între ochi, și să ne apucăm de toate amănuntele legate de preoția literală ? Păi chiar așa de rău am ajuns să citim în Biblie? Asta ar însemna să rupem de exemplu epistola către Evrei afară din Biblie ( pe care dealtfel v-aș recomanda cu căldură să o recitiți... în special cap 9) O să citez ceva din ea, poate că numai eu sunt așa de nepriceput și nu înțeleg...
Citat VDC:Evrei 9:10  Ele Sunt doar niște porunci pământești, date, ca toate cele privitoare la mâncări, băuturi și felurite spălături, până la o vreme de îndreptare

Și încă ceva... hai să nu pomenim de descoperiri date de Duhul Sfânt atunci când de fapt ideile susținute nu sunt în conformitate cu Biblia. Duhul Sfânt nu face așa ceva. Dacă sunt păreri personale și înțelegem că așa ne-a luminat Domnul să înțelegem lucrurile, le putem spune, și le tratăm ca-atare dar ce pretindem că este descoperit special de Duhul Sfânt, nu se contrazice cu Scriptura:
Citat VDC: Ioan 10:35 și Scriptura nu poate fi desfințată,
1. Mireasa la ora actuală este fecioară. Ea este doar "logodită" ( deci promisă cu o hotărâre de neschimbat) cu Hristos dar ea abia după nuntă devine " soție sau nevastă a Lui".
2. Din moment ce Mirele e unul de natură spirituală cum îndrăznim să facem asocieri literale în dreptul miresei ? Dacă vorbim despre amîndoi, elementele care-i caracterizează trebuie să fie identice( de natură spirituală), altfel greșim. Mireasa, la modul general dacă vreți să o luăm astfel, are capul acoperit cu Duh Sfânt, pentru că El, Duhul Sfânt confirmă autoritatea Mirelui și pune pecetea, nu o bucată de pânză sau piele sau păr... Și-apoi dacă tot se trece la partea literală pentru lucrurile miresei.. ce ne facem cu toate sculele și podoabele de aur și de argint și de tot felul de bijuterii și accesorii ce ar trebui să le poarte ??
Citat VDC:Apocalipsa 21:2  Și eu am văzut coborându-se din cer de la Dumnezeu, cetatea Sfântă, noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei.
Isaia 61:10  "Mă bucur în Domnul, și sufletul Meu este plin de veselie în Dumnezeul Meu; căci M-a îmbrăcat cu hainele mântuirii, M-a acoperit cu mantaua izbăvirii, ca pe un mire împodobit cu o cunună împărătească, și ca o mireasă, împodobită cu sculele ei"
Deci până și din aceste citate din V.T. se înțelege că nu e vorba de podoabe literale, ce să mai zicem de N.T ?
Citat VDC : 1 Petru 3:3  Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule din aur sau în îmbrăcarea hainelor,
4  ci să fie omul ascuns al inimii, în curăția neperitoare a unui duh blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu.

Cam așa înțeleg eu din Biblie că stau lucrurile la partea spirituală a miresei. Iar în raportul fizic și literal dintre un bărbat și o femeie, din moment ce există verset clar și deslușit, nu văd de ce se umblă după interpretări și lucruri cu două înțelesuri... numai așa ca să facem pe iudeii pe dinafară ?
Citat VDC: 1 Corinteni 11:7  Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.
Dane, poate te-ai supărat pe mine când am spus că învățături de genul ăsta duc la iudaizare dar eu cunosc destule cazuri dinastea în care frați de-ai noștri au început să tot roscolească prin amănuntele legii preoțești și lucruri din iudaism, și au ajuns în mai apoi să se lapede și de Mesia cel care venise deja, iar în prezent nu mai prea au o linie clară încotro se îndreaptă... Și au mai îmbătat de cap și pe alții ușori la minte care nu știau nici atât despre aceste lucruri.

Au fost unele lucruri care s-au sfârșit "la cruce" , altele abia dup-aceea au început.. pe altele le-au adăugat evreii cu nemiluita. Trebuie să facem un pic de distincție între lucruri pentru că nu degeaba a spus ap.Pavel următoarele:
Citat VDC: Romani 2:28  Iudeu nu este acela care se arată pe dinafară că este Iudeu; și tăiere împrejur nu este aceea care este pe dinafară, în carne.
29  Ci Iudeu este acela care este Iudeu înăuntru; și tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de Iudeu își scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
avodah
2604. Postat la 21/03/2010 04:45 - 5522z18h2m
Frate Ovi eu recunosc ca s-ar putea sa inteleg gresit in unele, sau chiar mai multe.
Intrebarea mea pentru tine : Crezi si tu despre tine ca s-ar putea sa intelegi gresit unele ?

avodah
2619. Postat la 21/03/2010 12:55 - 5522z9h52m
Frate Ovi si eu la randul meu sunt putin dezamagit de tonul vorbirii tale. Faci sa para parerile altor frati ca unele lucruri foarte banale si copilaresti.
Mai simplu ar fi sa spui ca nu esti de acord cu cutare sau cutare decat sa aduci cealalta persoana la nivelul unui copilas iar tu esti profesorul care il disciplineaza.
Aurelec a scris:
Citind postările voastre de mai sus am ajuns la un moment dat să mi se moaie genunchii ( la figurat)

La fel ca si tine si eu ii slujesc Tatalui cu frica si respect.
Ca port ciucuri si capul acoperit , le gasesc in scriptura si personal cred ca facand aceste lucruri nu diminuez cu nimic jerfa Mantuitorului, ci gasesc ca aceste lucruri se complecteaza nu se desfinteaza unele pe altele.
Putin ma cam deranjeaza atitudinea ta cand ajungem la pareri diferite din scriptura.
Daca spui ca ai respect trebuie sa il si areti cand cineva a ajuns la o concluzie diferita de a ta.
Ce inseamna pentru tine :
Sa nu cumva sa isi descopere capetele ca sa nu moara?
Nu iti pui intrebarea oare de ce ar fi murit daca nu ar fi ascultat?
Care era semnificatia?
Cam usor vrei sa trecem cu vederea acest aspect,care a fost destul de semnificativ dupa cum vedem(putea aduce chiar moartea)si sa sarim la cel opus
Aurelc a scris:
Am văzut că rabinul respectiv când spunea că tora nu pomenește nicăieri de chipă făcea referire la acoperirea capului pentru oamenii obișnuiți și tu Dane ai adus contra-argument verset care se referea strict la preoție- deci ai greșit

mai jos readuc textul ce acel rabin afirma:
In Tora, kipa sau vreun alt acoperamant pentru cap nu este mentionat deloc.

De aici reiese ca Torah nu mentioneaza deloc acoperamant pentru partea barbateasca , cea ce nu este adevarat.
Aurelc a scris:
Oricum ideea că patriarhii sau apostolii și chiar Domnul Iisus ar fi purtat ceva pe cap e invenție

Pe vremea apostolilor exista doar Torah. In Torah nu o sa gasesti ca a te ruga cu capul acoperit este o rusine ci dimpotriva.
Asa ca nu ai de unde sa sti.
In legatura cu "Evrei au introdus aceasta sa faca diferenta intre crestini"- nu face sens , pentru ca crestini de prin secolul xii erau Catolici care ii vedem si pe ei cu Kippa si pe calugari cu capul acoperit.
Pe urma cum explici musulmani care il au ca tata pe Avraam si ii vedem si pe ei rugandu-se cu capul acoperit?
In legatura cu "taierea inimi imprejur"este amintita inca prin Lvetic 26, in Ieremia 9, vorbeste despre aceasta taiere a inimi , dar nu o face pe cea in carne nula
Tot Pavel este acela care spune in cateva versete mai sus:
Romani 2 25
Taierea imprejur , negresit este de folos

.
Fapte 21 Explica ca ce se aude despre Pavel cumca ar invata pe iudei sa se lepede de Moise si sa nu mai faca circumcizie vs 21
vs 24
Si astfel vor cunuaste toti ca nu este adevarat din cele auzite despre tine ca si tu umbli intocmai dupa randuiala si pazesti Legea

In fine mie nu mi s-a parut deloc ca fratele ari ar fi vorbit ceva impotriva scripturi, ci dimpotriva mi-a placut cum a amplificat partea spirituala a lucrurilor

Aurelc
2626. Postat la 21/03/2010 21:16 - 5522z1h31m
OFF TOPIC... Dane, îmi cer scuze dacă te-am jignit. Eram tare supărat după ce am citit ce s-a scris ( și încă nu mi-a trecut smiley ) Nu mă consider deloc marele învățat care disciplinează pe niște copilași, ci mă văd un frate neînsemnat care stă la discuții din Biblie cu alți frați mult mai cunoscători decât el în multe domenii.

Totuși revenind la subiect, hai să discutăm puțin niște chestii:
1. Tu crezi că legea preoției lui Aaron mai are vreo valabilitate pentru noi ? ( că altfel conform cu Evrei 9 și multe alte texte nu cred că mai are rost să-mi amintești versetele din Lege cu mitra pe cap)

2. Am recitit de pe site-ul dvar tora acel pasaj, ca să mă mai dumiresc și eu, iar răspunsul acelui rabin era dat strict la următoarea întrebare: " Unde este scris că evreii trebuie să poarte kipa" ? ( dacă am greșit, îl rog pe "ari" să mă corecteze) Deci te rog ține cont că rabinul a răspuns unei întrebări pe care a pus-o cineva cu referire la evreii de rând. Preoții trebuia să poarte obligatoriu mitra nu kipa.
3. Ești cumva tăiat împrejur ,sau susții că trebuie să se mai taie bărbații în zilele noastre împrejur din pricina legii ?
avodah a scris: Pe vremea apostolilor exista doar Torah. In Torah nu o sa gasesti ca a te ruga cu capul acoperit este o rusine ci dimpotriva.
Asa ca nu ai de unde sa sti.
In legatura cu "Evrei au introdus aceasta sa faca diferenta intre crestini"- nu face sens , pentru ca crestini de prin secolul XII erau Catolici care ii vedem si pe ei cu Kippa si pe calugari cu capul acoperit.
Nu m-ar fi deranjat dacă spuneai de la început că " nu ai de unde să știi"... dar tu ai influențat argumentarea și atunci ți-am zis și eu că e o invenție, din moment ce " nu ai de unde să știi" smiley - în privința asta vom mai studia sursele istorice din domeniu.

Iar cât despre catolicii din sec XII e tocmai ideea pe care o au și acum. Preoții și călugării ( ei ar fi un fel de leviți de la templu) au capul acoperit -din considerente care nu mă interesează, treaba lor- dar noi vorbeam de restul poporului. Iar evreii au introdus kipa pentru tot poporul tocmai ca să fie deosebiți de oamenii de rând catolici. Cum nu face sens explicația asta ?

Arabii poartă turbanele acelea din tradiție și pentru protecția de căldura soarelui. Încă nu știu în ce măsură le este poruncit din punct de vedere religios să se roage sau să poarte tot timpul capul acoperit. Ne putem interesa.
avodah a scris:Ce inseamna pentru tine :
Sa nu cumva sa isi descopere capetele ca sa nu moara?
Nu iti pui intrebarea oare de ce ar fi murit daca nu ar fi ascultat?
Care era semnificatia?
Cam usor vrei sa trecem cu vederea acest aspect,care a fost destul de semnificativ dupa cum vedem(putea aduce chiar moartea)si sa sarim la cel opus
Ți-am mai spus că acesta e un aspect legat strict de preoția lui Aaron și că noi astăzi nu mai avem deloc a face cu el. Vrei neaparat să intrăm în polemică? Poate vrei să înșiruim toate legile pe care trebuia să le îndeplinească un preot, ca să vezi la ce te angajezi când spui că acelea-s porunci încă valablie. Eu îți zic că te înjugi la un jug la care Mesia nu te-a chemat. Tu fă ce vrei, ești major și poți decide în dreptul tău ce faci.

avodah
2627. Postat la 22/03/2010 03:48 - 5521z18h59m
Ma bucur daca putem tine atmosfera de pace si respect, si sa nu uitam ca oricare din noi am putea intelege gresit unele lucruri . Eu cred ca inca acel "in parte "nu s-a sfarsit de care amintea Pavel.
Nu trebuie sa fi suparat frate Ovi ca doar nu numa sambatari din Ro vor ajunge in cer. Spre exemplu aici in America eu nu cunosc sa existe nici o grupare macar de Sambatari, asa cum sunt in Ro si in Moldova.Aici sambatari ar fi cei de la UCG, iar cei mai multi ar fi Mesianici , la care intalnesti exact aceste pareri care eu le-am impartasit in legatura cu acest subiect.Acum sa zic ca suntem pierduti daca nu vedem unele ca si sambatari din Ro, si ca doar ei au ajuns la adevarul absolut?Ar fi cam mic raiul nu crezi? smiley
Deci trebuie sa fi mai ingaduitor cu parerile altora care in alte tari s-ar putea sa fie majoritatea nu minoritatea , situatie care este acum in Ro.
1. Da frate Ovi si eu cred ce scrie in Evrei. Dar sunt unele aspecte care Tatal le-a spus atunci lui Aaron care nu au a face cu Noul legamant ,
Spre exemplu : Binecuvantarea poporului: Numeri 6 : 23 YHWH a vorbit lui Aaron si i-a zis
Asa sa binecuvantati pe copii lui Israel ....

Acum daca sistemul Levitic a fost inlocuit cu ceva mai bun , nu inseamna ca aceasta binecuvantare nu mai are nici o valoare spirituala nu?
La sarbatori, inlocuim jerfele cu jerfa suprema , iar restul raman , cum ar fi spalarea picioarelor , care preotii o faceau si ei inainte de a intra in slujba, noi acum o facem cu o intelegere in Mesia care inca ramane o taina (vedem ce raspunde lui Petru)
-deci ce vreau sa spun unele au ramas in picioare capatand o alta valoare mult mai semnificativa , chiar daca acel sistem preotesc s-a implinit in jerfa Sa
Prin aceasta prisma de a vedea lucrurile , am ajus si la concluzia ca daca pentru preoti a cerut ca nu cumva sa isi descopere capetele oricare ar fi motivul , chiar cel de jale , de ce ar cere ca la oameni de rand din acel timp, care cum tu ai spus poporele din acea regiune purtau turbane din cauza soarelui cel mai probabil , de ar cere ca ei sa-si descopere capul cand vin inaintea Lui?
Eu nu vad logica.
Daca nu ar exista acel cuvant :
ca sa nu moara
asi desconsidera acoperamantul capului , la fel cu celelate haine preotesti.
Dar ceva insemnat se afla in spatele acoperamantului capului, ca ar fi putut aduce moartea celui nesupus.
Lucrul acesta imi da de gandit, si nu pot sa trec usor, ca acum nu mai conteaza ca nu mai suntem subt acel sistem.
Cum am mai spus textul din corinteni nu se refera la turban sau mitra , ci se refera la parul lung ca acoperamant al capului.
versetul 13 si 14 concluzioneaza discutia lui Pavel

In versetul 2 Pavel ii lauda ca isi aduc aminte de el, cea ce denota ca corinteni ar fi scris lui Pavel si el le raspunde prin aceste 2 epistole.
Lucrul acesta il confirma capitolul 7: 1
Cu privire la lucrurile despre care mi-ati scris, eu cred ca este bine ca omul sa nu se atinga de femeie.

Uni Scholari au ajuns la concluzia ca corinteni erau nedumeriti de ce Pavel si-a ras capul imediat ce plecase din Corint Fapte 18:18

Ce Pavel incerca sa le spuna la Corinteni era daca iti i-ei o juruinta , avand par pe cap dezonoreaza pe YHWH, in acordanta cu legea nazireului .( la inceputul si la sfarsitul perioadei nazireatului trebuiau sa se tunda)
In cazul femeilor ele sunt slava barbatului . Daca locuiste in casa tatalui lor, ele ar trebui sa instiinteze pe tatal lor despre juramantul luat.
Daca este casatorita barbatul ar trebui sa stie despre juramant.
Daca o femeie isi taie(rade) parul (asa cum un barbat isi taie parul cand intra si cand iasa dintr-un juramant)ea isi taie semnul autoritati, astfel dezonoreaza capul ei (barbatul sau tatal ei)
Pavel incheie zicand : Noi n-avem un astfel de obicei -ca femeia sa se rada la fel ca barbatul cand acesta i-a un juramant.
In greaca , - "juruinta"este εuχή si "rugaciune " este εuχομαι . Cuvantul "jururinta" ( εuχή ) este derivat din cuvantul rugaciune ( εuχομαι ).
Cam asta inteleg eu ca s-a intamplat . Sa fiu gresit in intelegerea mea? Tot ce este posibil. Sa fie gresiti toti sambatari Mesianici? Tot ce sa fie posibil.
Sa fie gresiti crestini si sambatari din Ro? Tot ce este posibil.
Asa ca sa ne aceptam unul pe altul si sa ne lasam manati de duhul.

Aurelc
2629. Postat la 23/03/2010 17:04 - 5520z5h43m
Eu sunt convins că în rai nu se intră la grămadă, cu toate că am înțeles spiritul de glumă în care te-ai exprimat. Deci oricum, nu sunt nici eu nici tu cel care face selectarea ci YHWH după Cuvântul Său. El știe mai bine cine păzește și cine nu acest Cuvânt.
Nu știu de ce e pentru tine atât de înfricoșător acel
ca să nu moară
deoarece în Vechiul Testament e plin de asemenea interdicții. Din moment ce era o lege preoțească e clar că preoții trebuia s-o țină cu sfințenie. Din moment ce acea preoție a fost desființată nu văd de ce ți-e așa de frică de asemenea interdicție.

Despre binecuvântare găsim și în N.T că Domnul Iisus s-a atuins de niște copilași și i-a binecuvântat:
Citat VDC: Matei 19:13  Atunci I-au adus niște copilași, ca să-Și pună mâinile peste ei, și să Se roage pentru ei. Dar ucenicii îi certau.
14  Și Isus le-a zis:"Lăsați copilașii să vină la Mine, și nu-i opriți, căci Împărăția cerurilor este a celor ca ei."

Deasemenea despre spălarea picioarelor găsim aspecte clare în N.T nu e cazul să recurgem la cele cerute în legea Aaronică. Aceea repet s-a desființat. ( Evrei cap 9 )

Și referitor la explicația ce o dau "școlarii " textului din 1Cor.11:1-16 aș spune că asocieri de versete se pot tot face, și din ele vor rezulta tot felul de explicații, una mai grozavă decât cealaltă. Ceea ce explică ei acolo e de fapt scutirea femeii să mai poarte acoperământ pe cap, sub pretext că părul îi e dat ca învelitoare. GREȘIT ! smiley Nu te supăra pe mine, dar și fetele înainte să se mărite poartă părul lung și asta nu înseamnă totuși că sunt căsătorite. Vălul este din punct de vedere Biblic semnul că o femeie e sub autoritatea soțului ei.
Citat VDC: 1 Corinteni 11:4  Orice bărbat, care se roagă sau proorocește cu capul acoperit, își necinstește Capul său.
5  Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proorocește cu capul desvălit, își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.
6  Dacă o femeie nu se învălește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învălească.
7  Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.
Sau vrei să zici că o femeie dacă e văduvă de exemplu trebuie să-și tundă părul ca bărbații ca să se știe că ar putea fi curtată ?

Eu am discutat odată cu cineva care avea niște învățături tare interesante. Învățături susținute de o foarte mare mulțime de "credincioși" de pe continentul American și care bineînțeles că s-a extins rapid și prin Europa. Acea persoană spunea ( tot pe baza unor versete biblice, explicate probabil de " unii scholari" ) că chiar și după ce te-ai pocăit, dacă se întâmplă să mai curvești câteodată, nu e așa mare problemă... Am întrebat: de ce ? și mi-a răspuns așa: "tu dacă te-ai pocăit, nu-i așa că ai întors spatele păcatului și că omul tău lăuntric nu mai vrea să păcătuiască? Ei bine, dacă se întâmplă să păcătuiești, asta este datorită "cărnii păcătoase"... și pentru asta Domnul prin Harul Său te iartă... Nu vreau să intru în amănunte, pentru că s-ar schimba subiectul, ( și m-aș bucura să nu se lege nici ceilalți ce acest exemplu) Ți-am dat doar un exemplu în care ar trebui să se vadă că scholarii nu au întotdeauna dreptate, pentru că sunt și ei influențați la rândul lor de anumiți factori.

Eu sunt deacord cu tine că ei au la îndemână foarte multe metode de studiu și că pot să abordeze problema din mai multe puncte de vedere ( Biblic, lingvistic, istoric, cultural etc.) Dar mai întâi trebuie să stea Biblia la baza oricărei învățături aduse. Iar din punctul meu de vedere biblia scrie în acel text despre ambele aspecte: atât despre părul lung, cât și despre învelitoare( eșarfă, batic, șapcă.. ce-o fi ea) O să caut un citat din traduceri mai vechi ale Bibliei și vei vedea mai clar acest aspect. Iar în rest, cum spuneai și tu , Duhul lui Christos să ne lumineze.
Am revenit cu citatele:
Citat Biblia Gala Galaction 1 Corinteni 11:6. Caci daca o femeie nu-si pune val pe cap, atunci sa se si tunda. Daca insa pentru o femeie e rusine sa se tunda ori sa se rada, sa-si puna val.
10. Pentru aceea, femeia trebue - din pricina ingerilor care sunt de fata- sa aiba pe cap un semn de stapanire.
15. Pe cand femeia daca poarta par lung, este de cinste ? Caci cosita i-a fost data ca zabranic.
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei, ca femeile sa se roage cu capul gol, noi nu avem, si nici Bisericile lui Dumnezeu.
Și un al doilea..
Citat BOR:1 Corinteni 11:6  Căci dacă o femeie nu-și pune văl pe cap, atunci să se și tundă. Iar dacă este lucru de rușine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-și pună văl.
7  Căci bărbatul nu trebuie să-și acopere capul, fiind chip și slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului.
Aici în acest pasaj nu are sens să venim cu interpretări despre rasul capului la bărbați că e vorba dimpotrivă de acoperitul capului Altfel, ar însemna că bărbații trebuie să fie permanent rași pe cap , ca să trebuiască să își acopere capul cu ceva ...

Hm, oare de ce e așa greu de priceput o chestie atât de simplă, numai pentru că unii vor s-o facă mai complicată ?

Pedro V
2631. Postat la 23/03/2010 21:29 - 5520z1h18m
Frate Ovidiu ii clara treaba din corinteni cum explicai si tu.
Nu putem citi romaneste si explica turceste,nu citestim duhovniceste si explici fireste pentru un frate sau altul.

1 Corinteni 11:4 Orice bărbat, care se roagă sau proorocește cu capul acoperit, își necinstește Capul său.
5 Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau proorocește cu capul desvălit, își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.
6 Dacă o femeie nu se învălește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învălească.
7 Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.

Mai este de adaugat la Cuvant?

1) Capul nostru este Isus Mesia? vedeti ca pentru cei mai multi evrei NU este Capul ,deci sa vedem pe cine si de cine ascultam.
Ii foarte clara treaba la barbati!

2) Acuma de ce sa se tunda femeia daca nu se invaleste? Nu este invalita cu parul? sa tunda ce ? sa inveleasca ce?
(caci asa interpreteaza oameni firesti vs 14,15 care NU are treaba cu tinuta in biserica in legatura cu invelitul dezvelitul capului ,in vs aceste fiind vorba doar despre parul lung la barbati interzis clar insa zice ca la femei ii podoaba si a fost dat ca invelitoare INSA NU IN BISERICA CA INVELITOARE SAU CAND SE ROAGA, si o femeie cheala sa fim seriosi ,in afara de cele bolnave Doamne feresete si ai mila))

Sa ne conduca Duhul Sfant nu oameni caci rau ne mai amagesc!

sa aveti Pace

Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
avodah
2632. Postat la 24/03/2010 04:15 - 5519z18h32m
Fratilor nu va condamn , scrie ce scrie in Corinteni, aveti dreptul sa intelegeti cum intelegeti .
Cat pentru mine si restul mesianicilor , am retinere sa spun ca este chiar asa de simplu cum ar apare.
Cum am mai spus , Pavel le raspunde in urma unor scrisori a Corintenilor catre Pavel , care nu le avem sa putem analiza textul complet.

Si eu sustin ca femeia trebuie sa poarte capul acoperit , si nu ma refer la par cand spun aceasta.
Acolo este vorba despre femeie ca ea nu este datoare sa se tunda daca intra intr-o jururinta asa cum barbatul este dator, si nu este vorba de a nu acoperi capul cu val .

Curios lucru ca ceilalti apostoli nu amintesc nimic de aceasta schimbare drastica a lucrurilor si anume un lucru care inaite aducea moartea daca nu se facea, acum este considerat o rusine daca se face .
La fel cum nu inteleg asa cum apar la prima vedere altele lucruri din epistolele lui Pavel asa vad si aceasta problema cu capul acoperit la barbati.
Spre exemplu la prima vedere ar apare ca pentru neamuri este de ajuns sa se fereasca de pangaririle idolilor, de curvie , de dobitoace zugrumate si de sange, cea cu toti de aici ne agreem ca de fapt nu este chiar asa .
Aici nu cred ca mai poti sa spui la fel frate Ovi,
citez :
Hm, oare de ce e așa greu de priceput o chestie atât de simplă, numai pentru că unii vor s-o facă mai complicată ?

Esti de acord cu mine ca trebuie studiat in ansamblu, si vazut in unitariat toate epistolele, referitoare la un subiect , inaite de a trage o concluzie dupa cateva versete care s-ar fi putut referi la un caz specific , nemaiamintit in text.

Unele lucruri nu sunt chiar asa simple cum par la prima impresie.
Sau ce sa inteleg din versetul de mai jos: Fapte 21: 26
Atunci Pavel a luat pe oamenii acestia , s-a curatit si a intrat cu ei a doua zi in Templu ca sa vesteasca sfarsitul zilelor curatirii cand se va aduce jerfa pentru fiecare din ei.

Poti sa imi explici ce anume face Pavel in acest context?

avodah
3099. Postat la 02/05/2010 06:03 - 5480z17h44m
Un lucru socant (consider eu )s-a intamplat la Beclean , in biserica penticostala locala ,Duminica trecuta Aprilie 25.
Pastorul de la aceasta biserica care este in jur la 150 de membri, a aparut la amvon cu Kippah pe cap si cu Talitul pe el.
A inceput sa impartaseasca cu fratii , cerand ca fiecare din ei sa incerce experienta in a se ruga cu capul acoperit, avocand ca de fapt aceasta a fost intotdeuna voia Tatalui.
Mi s-a parut foarte interesanta abordarea si cel mai curios ca a venit din partea unui pastor penticostal !!
Am considerat sa impartasesc cu voi aceasta uimitoare derulare a evenimentelor .
Sper ca dupa acest gest , sa nu se trezeasca singur Duminica urmatoare la biserica. smiley

avodah
3646. Postat la 27/09/2010 10:34 - 5332z13h13m
Din cate observ eu si prin Ro. unele biserici sambatare, sau apostolice de ziua 7-a developeaza o tenta spre mesianism , cum a explicat fratele Dinu:
sigla pe perete, ritmul impus, steagul statului Israel, sunetul trambitei de la inceput, portul traditional, vocabularul etc.
in care multi se lovesc, lasandu-i cu un gust amar daca pot spune asa, desi nu inteleg din ce cauza smiley
Lucrul in care se lovesc cel mai tare ma gandesc eu este faptul ca se roaga cu capul acoperit, care la prima vedere ar parea venind in contradictie cu 1 Cor 11:14.
Orice barbat ,care se roaga sau proroceste cu capul acoperit isi necinsteste capul sau.

Insa se pierde din vedere un lucru.
Spre exemplu: Cum ar fi inteles preotul Zaharia (despre care se spune ca era neprihanit in fata lui Elohim 'Luca 1:6) pe Pavel in acest context?
"Orice barbat" se include si preotul Zaharia .
Aici apare o problema. Dupa instructunile torei ,Zaharia cand a intrat in slujire :vs 8
Dar, pe cand slujea Zaharia ...
;
trebuia sa aiba capul acoperit , ca sa nu moara .
Lev 16 :3,4
Iata cum sa intre Aaron in sfantul locas.....
...sa se incinga cu braul de in si sa-si acopere capul cu mitra de in ...

Lev 10 :6
Moise a zis lui Aaron, Eleazar, si lui Itamar , fiii lui Aaron: Sa nu va descoperiti capetele , si sa nu va rupeti hainele , ca nu cumva sa muriti.

Se poate observa ca nu doar la marele preot era aceasta cerinta , ci si celorlalti preoti, fii ai lui Aaron.
Daca preotii cand intrau in cel mai intim loc sa slujeasca lui YHWH intrau cu capul acoperit cum ar putea Pavel sa puna jos aceasta regula , fara macar sa dea cea mai mica explicatie?;ba din contra sa spuna ca este un lucru rusinos?; cum a ajuns o porunca sa devina un lucru rusinos?
Zaharia ar fi fost foarte confuz la spusele lui Pavel.
Oare a vorbit Pavel impotriva unei reguli puse de Tatal care vedem ca nu era de o mica importanta, si sa fixeze el alta exact opusa cu cea dinainte?;sau nu s-a inteles din partea crestinilor ce a vrut Pavel sa spuna?
Pavel are treaba acolo cu parul lung la barbati ca si acoperamant al capului, aceea era o rusine , si nu un barbat sau un preot prorocind sau ruganduse celui prea inalt cu mitra de in pe cap ca exemplu dat.
Evreii precum si frati lor din acelasi tata Avraam (arabi )au inteles ca daca preoti trebuiau sa se afle in prezenta Lui acoperiti , oamenii de rand numaidecat si ei la randul lor.
Astfel la randul lor mesianicii , inteleg ca Pavel nu a rasturnat cea ce Tatal a cerut mai dinainte, ci este unul din cele cateva aspecte pe care crestinatatea nu le-a inteles , ajungand sa se lepede aproape in totalmente de Tora, despre care Petru ne-a instiintat sa avem grija , cand citim scrierile lui Pavel.
In acest context Pavel vorbeste despre" parul lung " ca fiind cu capul acoperit sau dezvelit, si nu vorbeste despre mitra sau turban , daca citim vs 13 ,14 si 15.
Judecati voi singuri : este cuvincios ca o femeie sa se roage lui Elohim dezvelita?
Nu va invata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung, pe cand pentru o femeie este o podoaba sa poarte parul lung? Pentru ca parul i-a fost dat ca invelitoare a capului.

In alte cuvinte:
Orice barbat , care se roaga sau proroceste avand parul lung(adica capul acoperit, cum explica in cazul femeiii)isi necinstete capul, pe cand pentru femeie aceasta invelitoare a capului (parul lung ) i-a fost dat ca si o podoaba. Simplusmiley
Asa ca va rog fiti mai ingaduitori cu cei ce nu vad cea ce vedeti dmv. neaparat in acel text si daca o biserica oarecare are o inclinatie mesianica nu trebuie sa va incapatinati si sa-i excludeti dintre voi, cum se aude ca s-a intamplat pe la Rebra

Lica
3647. Postat la 27/09/2010 12:47 - 5332z11h0m
Frate avodah dacă lucrurile ar sta atât de simplu er fi nemaipomenit însă extinderea acoperământului capului la oameni (în afara preoților) este foarte recenta și în iudaism!

Deși sunt unul dintre cei care nu fug când aud de mesianici totuși nu îi pot lua ca etalon...pentru că dacă asta e explicația lor la acest verset...tot la ei am vazut cei mai mulți bărbați cu părul lung...apoi..pe vremea când Mesia era pe pământ pot spune că părul lung la bărbați nu era o rușine(legea nazireatului și nu numai...pe acea vreme părul până la umeri era ceva obișnuit)...poate Pavel vorbea despre îngrijirea cu podoabe a părului?!..și complicația contiunuă

Referitor la excludere sau ceva în genu' ...în cazul meu nu poate fi vorba... nici eu și nici ei nu sunt perfecți...dar trebuie să admitem acest lucru ambele părți pentru a putea merge pe aceeași cărare!

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Pagina 1 din 7 1 2 3 4 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164450 vizite unice Powered by PHP-Fusion