Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 8
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Legi scrise în Vechiul Testament | Legea lui Moise
Pagina 2 din 7 < 1 2 3 4 5 > >>
Deconectat RE: Bărbații de astăzi- cu capul acoperit sau nu ?
Dinu
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
3654. Postat la 27/09/2010 18:26 - 5332z5h54m
Dragii mei frati,
Nu cred ca este cazul de excludere a fratilor cu inclinatie inspre gruparea mesianica. Adunarile cu aceste practici pot functiona nestingherit. Bine a spus Lica ca si noi ceilalti nu suntem perfecti. In concluzie toti suntem diferiti si chear imperfecti, dar trebuie sa cautam evitarea certurilor si dezbinarilor.

Iar in ceea ce zice Avodah despre acoperirea capului la barbati, eu sincer nu sunt de acord, insa ii respect parerea. Preotul Zaharia era neprihanit datorita respectarii Legii morale si Legii lui Moise.

Iubitii mei frati, ceea ce nu inteleg cei mai multi dintre fratii nostri, este faptul ca nu stiu clasificarea Legilor lui Dumnezeu, si carui popor i-au fost adresate.

Din punctul meu de vedere consider ca Legea morala cea care a fost asezata in chivotul Legamantului, reprezinta dreptatea lui Dumnezeu, si este valabila pentru noi atat in mod firesc precum si in mod spiritual. Insa pachetul de randuieli numita si Legea lui Moise cea care era scrisa de Moise si asezata langa chivotul Legamantului, nu sunt necesare in mod firesc pentru noi. Legea lui Moise cuprindea: legi civile (necesare unei bune convietuirii intre ceilalti oameni), legi sanitare (pentru prevenirea unor boli) si legi ceremoniale (jertfele, preotia aronica si altele.).

Eu consider ca multe din aceste randuieli din Legea lui Moise, ne pot folosi in mod firesc la sanatatea trupului sau pentru relatii de convietuire placute lui Dumnezeu, insa acestea nu ne pot face neprihaniti ca si in cazul preotului Zaharia. Unele dintre aceste legi ne vorbesc despre lucruri viitoare, chear despre planul lui Dumnezeu de mantuire pentru om. Sarbatorile praznuite constituie un gest de respect si ascultare de porunca lui Dumnezeu, si o atasare catre poporul Israel firesc. .... In concluzie: multe din aceste legi a lui Moise oarecum indirect participa la a noastra mantuire, si chear ne sunt de folos, insa nu sunt principii de mantuire.

Neantelegerea acestor legi, dau loc la confuzii, certuri si dezbinari in cadrul Adunarilor.
In planul lui Dumnezeu, aceste legi prin venirea in lumea noastra a Fiului Sau, au fost interiorizate, spiritualizate si desavarsite. Daca noi ne mai taiem imprejur, prezbiterii isi pun mitra pe cap, sau impodobindu-ne Adunarile cu crengi si poame la sarbatoarea corturilor (fiind conditie obligatorie), atunci inca suntem firesti, traind doar prin vedere.

Nu uitati, noi dorim sa fim apartinatori unui POPOR AL LUI DUMNEZEU DE PE INTREG PAMANTUL, numit si ISRAELUL DUHOVNICESC.
Va indemn pe toti, haideti sa traim prin credinta, ca sa ne invrednicim sa facem parte din acest popor. Fiti intelepti !

Cele de mai sus, constituie o parere personala. Accept si respect orce comentariu facut in spiritul unitatii si dragostei. Suntem si vom fi diferiti. Nu suntem roboti ca sa gandim la fel.
Ganduri bune la toti.

Cu mult respect Dinu Rodila
Dani
3656. Postat la 27/09/2010 19:25 - 5332z4h55m
Imi plac enorm de mult acei oameni care cauta dragostea si unitatea,este adevarat ca suntem diferiti si niciodata nu vei gasi doi sa gandeasca la fel .

Dumnezeu sa ne dea intelepciune de a trai cu toti in dragoste frateasca si in unitate,pazind tot ce ne-a invatat mantuitorul nostru Isus Hristos.

Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Lica
3660. Postat la 28/09/2010 07:33 - 5331z16h47m
Valentina a scris:

Uite un crestin intelept. Daca-am fi mai multi, va fi multa bucurie in cer.

Nu stiu la care se referea dar... e binevenit! smiley

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Dinu
3663. Postat la 28/09/2010 14:43 - 5331z9h37m
Nu intelegem frate Lica ce vrei sa spui ! Unde a scris Valentina? Discutia este despre Legea lui Moise. Eu am facut un comentariu, si as vrea sa va spuneti si voi parerea. Astept comentarii si complectari, sau corectari. Este o problema de mare importanta in gruparea in care suntem.
Lica
3664. Postat la 28/09/2010 19:11 - 5331z5h9m
Probabil ca cea mai in masura sa ne spuna ce a vrut sa spuna este valentina (mesalul ei a fost postat gresit si l-am mutat eu aici...pentru ca aici vroia a il posteze)

Personal referitor la acoperamantul capului la barbati cred ca mi-am spus parerea. Cat despre clasificarea articolelor din lege prezentata de dvs. probabil ca vom avea alta ocazie sa discutam.

fullban10
3671. Postat la 28/09/2010 22:10 - 5331z2h9m
Dinule, tie si celorlalti m-am adresat. Daca ar fi mai multi care sa gandeasca asa cum gandesti tu, in cer va fi sarbatoare si venirea Domnului Isus va fi "grabita".

Biblia are răspuns la toate intrebările.
Dinu
3673. Postat la 28/09/2010 22:30 - 5331z1h50m
Multumesc sora pentru aprecieri.

Comentariul meu cu privire la explicarea Legilor lui Dumnezeu, poate fi considerat de unii gresit, sau de altii potrivit.

Important este faptul ca va trebiu sa studiem mai bine cu totii aceasta tema, pentru ca specificul gruparilor in care suntem pune baza mare pe aceste Legii, insa cu parere de rau acestea sunt neantelese de cei mai multi.

Sa ne lasam calauziti de mana lui Dumnezeu, iar in sufletul nostru sa curga izvoarele vietii !

Cu respect Dinu Rodila
avodah
3677. Postat la 29/09/2010 09:00 - 5330z15h19m
Frate Lica nu este vorba de a lua etalon pe cutare sau cutare ci vroiam sa scot in evidenta cum se pierde din vedere ca pe vremea apostolului Pavel Templu inca exista , iar un lucru cert este ca preotii faceau slujirea cu capul acoperit , iar textul din Corinteni s-ar putea sa fie neinteles de catre lumea crestina.
Etalonul este Yahshua ,cuvantul care s-a facut trup si a cortuluit printre noi.
Intradevar purtarea kippei obligatoriu , si regulile aferente ei au fost introduse in iudaism nu foarte de multa vreme.
Dar inainte de aceasta kippa care este de provenienta rabinica , s-a purtat turban in genul celor ce poarta arabii inca pana astazi, si porunca data preotilor de a purta capul acoperit era strict doar pentru timpul cand se aflau in slujire , iar in rest nu era obligatoriu.
Mai tarziu in Talmud s-a facut obligatorie purtarea kippei tot timpul.
Cat despre parul lung , sper ca nu se crede ca El a fost cu parul lung asa cum este pictat de catre marii pictori si de catre lumea cinematografica.
Purtarea parului lung era un semn a nazireatului, care dupa terminarea timpului trebuiau sa-si rada capul , iar Mesia a baut vin cea ce indica ca nu era sub aceasta lege .
Parul lung este o podoaba pentru femeie , indicand feminitatea , iar barbatul trebuie sa se fereasca in a purta haine femeiesti si parul ca si o femeie .
Frate Dinu ma bucur daca suntem acceptati si nu se cauta o inlaturare. Daca putem functiona nestingerit , nu inteleg de ce ati fost asa de frustrat de inclinatia biserici locale de acolo.
Daca suntem acceptati atunci de ce suntem invinuiti de dezbinare.
In loc sa aplaudam pe acei frati care nu mai vin la adunare din cauza ce s-a petrecut la Rebra , ar trebuii sa educam lumea ca exista si o alta interpretare a acelui text si nu putem forta lumea sa vada la fel cea ce noi vedem in acel text.
Preotii se rugau la Templu cu capul acoperit, iar noi o preotie sfanta aducand jerfe duhovnicesti , placute lui Elohim prin Yahshua Mesia, 1Petr.2 :5 consideram ca capul acoperit reprezinta autoritatea divina asupra barbatului, iar textul din Corinteni este neinteles.
Asa cum ai spus trebuie sa ne respectam uni altora opiniile.
Cea ce ma ingrijoreaza pe mine este pozitia dmv. in cea ce priveste Legile lui Elohim.
Sunt putin socat si sper ca dmv. nu reprezentati partea mare a sambatarilor.
Cel putin din cate imi amintesc eu de cand eram copil "sambatarii "erau stiuti de catre lumea crestina ca "barbosii" cei ce pazesc legea.
Dmv. ati incerca a spune ca in afara celor 10 porunci restul este optional.
Prin alte cuvinte daca pazirea sarbatorilor este optional , atunci eu pot sa aleg sa merg la lucru in ziua care trebuia tinuta ca o zi de Shabat, fara sa fiu vinovat de vreo calcare de lege .
Nu inteleg .Ori sambatarii au luat o noua directie ori dmv. sunteti adventist , zic asta pentru ca parerile dmv. cam suna cum ei invata.

Frate Dinu nu vreau sa ma intelegeti gresit.Cu toti credem ca neprihanirea pe care o da Mesia nu se capata prin lege. Altfel degeaba ar fi murit.Neprihanirea pe care o da Legea nu poate da viata.
Viata o da doar credinta in cel ce a murit pe Golgota in locul nostru.

Legea a fost un indrumator spre Mesia.Odata ce El a venit nu mai suntem sub blestemul legi, adica ai pacatuit trebuia sa aduci jerfa sa nu mori.
Dupa ce a venit credinta nu mai suntem supt indrumatorul acela ,ci acum stiind ca avem viata prin meritele Lui " credinta" , avem legile Sale inlauntrul inimii noastre , si tot cea ce facem din lege este rezultatul a cea ce Mantuitorul a facut pentru noi.

Legea iti da o neprihanire asa cum Zaharia a fost neprihanit, dar nu iti da neprihanirea care sa iti dea viata vesnica.
De aceea a trebuit sa vina Yahshua.
Despre aceasta neprihanire a vorbit Pavel in Galateni ca nu se capata prin Lege.
Pentru ca mantuirea nu se castiga prin meritele noastre, care cele mai bune dintre ele sunt doar niste carpe murdare in fata Lui.
Ea este un dar .Si Zaharia tot prin neprihanirea data de Mesia va fi mantuit si nu prin viata neprihanita ce a dus.El este singura usa spre cer.

Cu toate ca mantuirea este un dar , El cere de la noi sa umblam in ascultare de poruncile Lui ,si neprihanire .
Nu pazim poruncile crezand ca ele aduc viata, cum iudaismul inca crede , dar le pazim dand dovada de iubire si ascultare.
Mesia cand intra in lume zice sa nu credem ca El a venit sa dezfinteze legea sau profetii.
Nu putem vorbi de implinirea lor duhovniceste daca le calcam fireste.Daca le calcam facem faradelege.
El nu a facut pacat si noi suntem chemati sa calcam pe urmele Lui.
Sa fim morti fata de pacate si sa traim pentru neprihanire.
Oricine are nadejdea aceasta se curateste dupa cum El este curat.
Oricine face pacat , face si faradelege , si pacatul este faradelege.
Oricine este nascut din Elohim nu pacatuieste, pentru ca samanta Lui ramane in el;si nu poate pacatuii.
Prin aceasta se cunosc copiii lui Elohim si copiii diavolului. Oricine nu traiste in neprihanire nu este de la Elohim.

Dupa cum se vede suntem chemati la o viata dusa in neprihanire si sfintire, fara pacat care este calcare de lege.
Mat 5:48
Voi fiti desavarsiti ,dupa cum tatal vostru cel ceresc este desavarsit

Inchei aceste idei care sper sa nu fie doar ale mele ,cu sfatul Mantuitorului:
19. Așa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci, și va învăța pe oameni așa, va fi chemat cel mai mic în Împărăția cerurilor; dar oricine le va păzi, și va învăța pe alții să le păzească, va fi chemat mare în Împărăția cerurilor.
20. Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor și a Fariseilor, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.

Mesia insusi ne indeamna spre cautarea neprihaniri in cele mai mici porunci ale Legii , bineinteles nu in speranta ca ele ne vor da viata sau mantuirea ,ci in a duce o viata in sfintire si ascultare.
Pazirea lor nu aduga la cea ce El o facut pentru noi ci este rezultatul la cea facut pentru noi . Le-a inscris in inimile noastre , la fel cum El spune ca sunt in inima Lui :Legea ta este inlauntrul inimii Mele. Vin sa fac voia Ta
Sincer astept confirmarea fratilor sambatari , pentru ca sunt foarte curios daca parerea fratelui Dinu este acceptata de majoritatea sambatarilor ,avand in vedere ca dansul este organizatorul sau face parte din organizarea acestor conferinte ale fratilor sambatari de prin Ro.
Dinu a scris:
Din punctul meu de vedere consider ca Legea morala cea care a fost asezata in chivotul Legamantului, reprezinta dreptatea lui Dumnezeu, si este valabila pentru noi atat in mod firesc precum si in mod spiritual. Insa pachetul de randuieli numita si Legea lui Moise cea care era scrisa de Moise si asezata langa chivotul Legamantului, nu sunt necesare in mod firesc pentru noi. Legea lui Moise cuprindea: legi civile (necesare unei bune convietuirii intre ceilalti oameni), legi sanitare (pentru prevenirea unor boli) si legi ceremoniale (jertfele, preotia aronica si altele.).

Sistemul levitic inteleg ca este desfintat cum explica Evrei 10 :8, 9, dar restul nu gasesc ca sunt optionale. Atunci insemana ca putem manca sange , animale zugrumate, animale necurate, etc ca nu sunt necesar in mod firesc ci doar spiritual. La fel daca vreau tin sarbatoarea ca zi sfanta de shabat sau merg la lucru . Sunt putin confuz despre aceste invataturi.

Nimeni nu a spus ca trebuie tinute spre mantuire. Spre mantuire este clar ca nu putem adauga nimic , fie ele cele 10 porunci sau toata Torah.
Cele 10 porunci le ti spre mantuire? Sper ca nu . La fel este cu sarbatorile, macarurile curate ,etc.

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
lnedelea
3679. Postat la 29/09/2010 10:07 - 5330z14h13m
avodah a scris în postarea nr. 2475

In contextul celor doi fi a lui Aron
care au adus foc strain
si au murit in levetic 10 in vs. 6 apare:
Sa nu va descoperiti capetele , si sa nu
va rupeti hainele,
ca nu cumva sa muriti ...

Ca atare era un lucru grav
sa fi cu capul descoperit
inaitea Tatalui,
puteai chiar sa mori.

Ca să nu greșim, consider că ar trebui să mergem la versetul unde s-a "născut" obligativitatea acoperirii capului ca să putem identifica cui se adresa și anume Exodul 29:9  "Să încingi pe Aaron și pe fiii lui cu un brâu și să pui bonetele pe capetele fiilor lui Aaron".
Din acest verset ar rezulta că numai fiilor lui Aaron le era obligatoriu acoperirea capului, deoarece numai pe ei îi menționează expres...

"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Lica
3681. Postat la 29/09/2010 13:05 - 5330z11h14m
Frate Daniel înțeleg poziția ta cu privire la acest subiect însă personal nu găsesc nici în Tora, nici în Tanah sau ceea ce numim noi Noul Testament o astfel ce cerere.

Apoi istoric am să scriu din Enciclopedia iudaismului câteva randuri:

"...se pare că în vremea Templului, numai persoanele de rang înalt purtau capul acoperit după moda mesopotamiană. Talmudul cuprinde păreri contradictorii în această privință. După unii autori, acoperirea capului la bărbații evrei era un simplu obicei și deci avea un caracter facultativ (Nel. 30smiley. Pe de altă parte, mulți înțelepți socoteau că nu se cade ca oamenii învățați să umple cu capul descoperit, și unii nu mergeau mai mult de 4 coți (sub 2 metri) fără să poarte ceva pe cap din cauza Prezenței Divine (Șehina) de deasupra lor (Kid. 31a; Șab. 18smiley. Alții considerau că se cuvine să-ți acoperi și fața în timpul oficierii divine (R.H. 17b; Taan. 20a). Alții, în fine, n-ar fi condus niciodată o rugăciune publică fără să-și acopere capul (Sof. 14,15). Întrebarea dacă bărbații evrei puteau să se roage cu capul descoperit a suscitat aprinse controverse secole de-a rândul. În schimb, toți înțelepții erau de acord că o femeie măritată nu trebuia în nici un caz să-și expună vederii pletele - "coroana frumuseții" ei.
Legiuitorii și înțelepții rabinici ai evului Mediu au continuat să fie de păreri diferite în această chestiune. În Franța și Spania, acoperirea capului în timpul rugăciunii sau al studiului Torei nu era obligatorie, deși Isac Alfasi și Maimonde optau pentru tradiția babiloniană, mai strictă. Până târziu, unele autorități au considerat purtarea capuluiacoperit drept un obicei "demn", dar facultativ, părere împărtășită chiar în secolul XVIII-lea de personalități ca Elia, gaonul dein Vlnius (Beur ha-Gra la Ș.Ar., O.H. 8,2). Totuși încă din Evul Mediu, majoritatea rabinilor au început să asocieze capul acoperit cu evlavia, în timp ce a umbla cu capul descoperit li se părea un semn de frivolitate. În plus, evreii din Europa creștină condamnau din ce în ce mai aspru portul capului descoperit ca un obicei al neevreilor, și, ca atare de neurmat."

Apoi cu spuneai și tu a apărut kipa care înlocuia acele turbane, pălării,ștraimelul și spodicul hasidic ...în sec XVIII-lea.

În conculuzie nu găsesc argumente care sa îmi arate că evreii au purtat capul acoperit din cauza acelei porunci din Tora..poruncă care i se cerea Marelui preot și celorlalți preoți.... la un moment dat poporul Israel este numit un popor de preoți...dar nu toți erau preoți ...erau însă numiți un neam de preoți pentru că așa ar fi trebuit să fie față de neamuri. Cât despre noi la fel...nici unul dintre noi nu este practic preot...deși suntem o "preoție aleasă".

Mă mai gândesc...dacă lui Moise îi spunea Tatăl: "Spune-i lui Aron și celorlalți preoți să își acopere capul (ceea ce a spus cu alte cuvinte) și a doua oară când Moise se înfățișa înaintea Lui era cu boneta lui Aron pe cap...ce zicea Domnul? smiley

Dacă El vroia ca tot poporul să își acolpere capul putea să spună direc acest lucru..nu să ceară doar pentru preoți și restul... să deducă

avodah
3687. Postat la 30/09/2010 10:46 - 5329z13h34m
Frate Lica si eu inteleg pozitia ta si asteptam ziua cand El ne va lumina si acel in parte va fi luat .
Cat despre ce ai mentionat din enciclopedia iudaismului cred ca problema ce o discuta ei de-a lungul veacurilor se refera in general la faptul daca trebuie purtat capul acoperit tot timpul sau nu. Aceasta concluzie " tot timpul" , sau doar 4 pasi a fost adoptata mai tarziu si impusa de catre rabini.
Cat despre Moise ma indoiesc ca s-ar fi dus cu capul descoperit in prezenta Sa odata ce a aflat ca preoti nu puteau sa fie in capul gol in prezenta Sa, si apoi vedem ca insusi Tatal la acoperit cu mana Sa , cand Moise a cerut sa ii vada slava.

Inedelea a scris:
Din acest verset ar rezulta că numai fiilor lui Aaron le era obligatoriu acoperirea capului, deoarece numai pe ei îi menționează expres
...
Lica a scris:
Dacă El vroia ca tot poporul să își acolpere capul putea să spună direc acest lucru..nu să ceară doar pentru preoți și restul... să deducă

Le-a spus doar preotilor , pentru ca odata stabilit cortul intalniri , doar ei erau cei care se apropiau de (shehina)gloria Tatalui.
Oamenii de rand nu se puteau apropia din cauza sfinteniei Lui ar fi murit.
De aceea preotii trebuiau sa aiba foarte mare grija si ei sa nu moara , iar unua din cerinte era sa poarte capul acoperit.
La fel le-a cerut doar preotilor sa nu bea bauturi ametitoare inainte de a intra in cortul intalniri, pentru ca doar ei intrau acolo.
Din aceasta porunca data doar preotilor ,oameni de rand deduc si ei la randul lor ca nu le este ingaduit sa se prezinte inaintea Tatal beti de vin ,
La fel acelasi principiu il consider si la acoperamantul capului cand ma prezint inaintea Tatalui in rugaciune; il deduc .
Mai mult acum ca prin sangele lui Yahshua avem o intrare sloboda in Locul prea sfant nu credeti ca ni se aplica porunca data doar preotilor referitoare la a nu consuma alcool , cand venim in rugaciune inaintea Lui?
Sau credem ca pentru noi nu conteaza?
Acelasi principiu consider ca trebuie aplicat referitor cand vin in rugaciune inaintea Sa , cand e vorba de capul acoperit.
Apoc 1:6 si a facut din noi o imparatie si preoti pentru Elohim, Tatal Sau

Lica
3689. Postat la 30/09/2010 19:05 - 5329z5h15m
Cat despre ce ai mentionat din enciclopedia iudaismului cred ca problema ce o discuta ei de-a lungul veacurilor se refera in general la faptul daca trebuie purtat capul acoperit tot timpul sau nu. Aceasta concluzie " tot timpul" , sau doar 4 pasi a fost adoptata mai tarziu si impusa de catre rabini.

Repet:
" Întrebarea dacă bărbații evrei puteau să se roage cu capul descoperit a suscitat aprinse controverse secole de-a rândul." - Enciclopedia iudaismului

Citind articolul din Enciclopedia iudaismului nu cred că se referă doar la a umbla cu capul acoperit...plus că nu doar un evreu (fie el mesiaic sau nu) mi-a confirmat că acoperirea capului este o tradiție. De fapt după cum am spus și eu consider că Tora cere ceea ce scrie și anume vorbește preoților iar dacă pot să împrumul o porțiune din îmbrăcămintea preoților (de fapt trebuie să împrumul după părerea unora) atunci de ce să nu împrumit mai mult?

Din câte resurse am găsit eu până acum am putut trage concluzia că acoperirea capului (nu kippa) este o tradiție (atenție....prin tradiție nu se înțelege neaparat ceva rău!!!)

Unele păreri spun că ideea de a acoperi capul în timpul rugăciunii este de origine păgână mai precis de origine babiloniană. Obiceiul de a purta capul acoperit s-a răspândit cel mai probabil după dărâmarea Templului ea însemnând:

- respect față de prezența lui Adonai (Șehina)
- respectarea celor 613 porunci
- evreu religios practicant

* cam aceste informații le dețin eu cu referire la acoperământul capului.

Pentru a întări și a scoate în evidență de ce cred eu că EI se referă la acoperirea capului și nu la a umba cu capul acoperit am să mai postez următoarele texte din Encilopedie:

"Jewish tradition requires men to cover the head as a sign of humility before G-d, and women, as evidence of modesty before men, although the Bible does not explicitly command either men or women to cover the head."

"Artistic representation, such as Egyptian and Babylonian tablets and in the synagogue at Dura Europos, generally depict Israelites, (and later Jews) without head covering."

"The covering of the head, as an expression of the fear of G-d, (yirat shammayim), and as a continuation of the Babylonian scholars was gradually endorsed by the rabbis."

Referitor la faptul că un om nu trebuie să se apropie de prezența lui Dumnezeu sub influența băuturilor acoolice există alte texte care arată acest lucru nu doar cel referitor la preoți. Cât despre faptul că noi suntem o împărăție de preoți după cum am mai spus personal nu consider că acele cuvinte trebuie luate literal.

Shalom! smiley

avodah
3690. Postat la 30/09/2010 21:37 - 5329z2h42m
Asa este frate Lica mai sunt alte texte care arata despre a fi sub influenta alcoolica , dar problema noastra este textul din Corinteni care in felul cum este exprimat ar parea la prima vedere ca a intra in prezenta Sa in rugaciune ar fi de origine straina Torei, cand de fapt pe vremea lui Pavel inca mai existau preoti care in prezenta Sa trebuiau sa fie cu capul acoperit obligatoriu.
Cum poate atunci Pavel sa spuna ca orice barbat? Daca textul intradevar s-ar fi referit la acoperamntul capului in afara parului ar trebuii sa faca o deosebire .
Ar trebuii sa spuna orice barbat , in afara de preoti , altfel preoti l-ar fi invinuit pe Pavel de rastunarea unei porunci din Torah.
Din contra il gasim pe Pavel aparandu-se in Fapte 25 :8 N-am pacatuit cu nimic , nici impotriva Legii Iudeilor, nici impotriva Templului, nici impotriva Cezarului.
Daca orice barbat trebuie sa se roage cu capul gol atunci el ar fi predicat ceva impotriva regulilor care erau puse de Tatal in ce priveste slujirea in Templu ,de catre preoti care era mandator ca ei sa fie cu capul acoperit, astfel ar fi fost gasit vinovat de catre Saduchei invatand ceva ce Tora nu invata.

"Capul acoperit la barbati "il gasim in Tora chiar daca este cerut in mod direct doar preotilor , nu putem accepta idei cum ca ar fi traditie de o origine pagana .Originea este in Torah . Ca pagani or fi avut practici similare tot ce se poate.

Fiecare sa faca dupa incredintarea primita. Oricum cele mai bune si drepte fapte ale neprihaniri noastre sunt in fata lui ca si o carpa murdara, cea ce imi spune ca El se uita la inima .
Sa fi binecuvantat frate Lica . smiley
Sunt curios care este opinia ta la spusele fratelui Dinu in legatura cu respectarea celorlalte legi in afara celor 10 porunci cum ca :
nu sunt necesare in mod firesc pentru noi

Shalom.

Lica
3694. Postat la 01/10/2010 16:40 - 5328z7h39m
Având în vedere că eu consider că Tora nu cere ca omul de rând să poarte capul acoperit (și nici nu cred că evreii credeau asta precum nu cred nici acum majoritatea și acceptă faptul că reprezintă o tradiție) problema ca Pavel să fie acuzat de dezlegarea Torei este exculsă. Cât despre faptul că el spune că e o rușine ca cineva să se roage cu capul acoperit implică un context și anume că el nu vorbește având în vedere preoții apoi vorbește după ce Yeshua a devenit Mare Preot deci după părerea mea preoția de pe pământ din cadrul Templului s-a sfârșit înainte de anul 70 de fapt după Jertfa Supremă.

Frate avodah te rog sa ma ierți dacă te-am supărat cu ceva încercând să îmi expun punctul de vedere. Personal nu mă poticnesc dacă cineva chiar lângă mine s-ar ruga având capul acoperit...este încredințarea lui (și la fel...eu lângă el am capul descoperit..este încredințarea mea). Din acest punct putem merge împreună fără probleme... Cred că ar fi mai bine să așteptăm să își spună și alții părerea deoarece cred că ambii ne-am spus deja părerea și știm ce și de ce crede celălalt așa și nu așa smiley

Referitor la criteriile existente de împărțire a poruncilor aflate în Tora voi deschide un subiect special dedicat acestei teme deoarece s-a dovedit a fi necesar acest lucru. Însă pe scurt sunt de părere că Tora nu a fost încă desființată și Cele zece porunci sau ziceri nu reprezintă toată Tora...astfel încât cred că nimic din ea nu este opțional însă există câteva lucruri majore care s-au schimbat odată cu schimbarea preoției...vom discuta mai multe acolo pentru a ne învăța unii pe alții smiley

avodah
3695. Postat la 01/10/2010 18:14 - 5328z6h6m
Ma bucur frate Lica ca nu te poticnesti si nu ai avea problema in a ne ruga impreuna. Asi dori ca toti sambatari si mesianici sa gandeasca ca tine . Atunci vom putea sta unul langa altul ludand pe Tatal ceresc.
Un ultim gand pentru tine sa meditezi asupra lui.
Cand Petru si Ioan vorbesc de noi,cei ce cred in jerfa Lui, ca fiind preoti pentru Elohim, chiar figurativ vorbind cum isi imaginau ei fiind preoti? Cu capul acoperit sau nu?
Bineinteles nu ni se cere sa umblam in hainele preotesti, dar nici nu pot sa cred ca Pavel a rasturnat exact pe dos cand e vorba de principiul a nu fi cu capul gol in Locul prea safant.

Este vorba de un principiu. Era nevoie sa le fie acoperit capul .

Cand Mesia l-ea spus ca calea spre Locul prea sfant este deschisa pentru preotia aleasa , chiar daca este figurativ ei nu-si imaginau acum fiind preoti in Sfanta sfintelor ,altfel decum preoti cei stiau ei .
Nu vorbesc de imbracamintea specifica ci de principiul "a nu se afla in capul gol in prezenta Sa"
Multumesc de ingaduire.

Dinu
3696. Postat la 01/10/2010 19:51 - 5328z4h29m
Iarta-ma frate Avodah,
poate te-am suparat prin cuvintele mele de pe acest forum. Acum inteleg de ce prea putine persoane comunica prin intermediul acestui forum. Se intelege usor caci reactionezi uneori cu agresivitate, si acest lucru poate ca deranjeaza multe persoane.

Intentionam ca dupa formarea cetei prezbiterilor, apoi sa trecem la pasul nr. 2 in care sa fie numiti lideri tineri cu calitati de diacon, din fiecare Adunare din tara, prin intermediul carora sa se creeze o parghie de legatura, de comunicare intre toate Adunarile din tara. Acest forum era o varianta de comunicare. Atitudinea ta insa uneori este agresiva si dominanta.

E normal sa fim diferiti, caci nu am crescut impreuna si nici nu ne-am vazut niciodata. Am vazut ca ai lovit in mine ca nu am barba, si de unele intelegeri ale mele esti ingrijorat.

Intadevar asa e cum ai spus tu, ca eu nu sunt sambatar. Chear daca am crescut intr-o familie in care sambata era liniste totala, eu nu ma inchin acestei zile. Deci eu nu reprezint pe sambatarii pe care tu i-ai stiut.

Eu am orientari crestine -apostolice, si toate invataturile din vechiul Legamant, le trec sita invataturilor Domnului Isus. Cat priveste Sabatul, Sarbatorile sau Alimentatia curata, nu cred ca am probleme eu personal. Le respect din dragoste sincera de Dumnezeu. Doar atat.

M-ai intrebat daca acestea sunt optionale. De fapt frate Avodah, totul e optional. Doar, daca vrei.

La inceput Dumnezeu a lucrat doar cu cativa oameni (patriarhi), apoi cu un popor (Israel), iar din momentul cand Fiul lui Dumnezeu a venit in lumea noastra, Imparatia lui s-a extins pe intreg pamantul ca sa-si aleaga un popor ca sa-i poarte numele (Israelul duhovnicesc).

Daca vrei sa intelegi care dintre Legile din vechiu Legamant sunt valabile pentru Israelul duhovnicesc uita-te la ce spune Fiul lui Dumnezeu din momentul cand a venit pe pamant si a asezat randuielile noului Legamant vestit prin proroci.

Legea morala spunea: ,,Sa nu preacurvesti", iar Domnul Isus spune: ,,Sa nu te uiti la o femeie sa o poftesti in inima ta". Deci, Domnul Isus taie astfel pacatul de la radacina, adica din mintea si inima omului. Acolo e adevarata batalie frate.

Interiorul omului este mai important ca exteriorul. Cat despre vesminte, acoperirea capului la barbati sau la femei, vom putea vorbi cat vrem, insa nu acestea produc adevarata scanteie a bucuriei mantuirii. Intotdeauna oamenii firesti, au dorit sa vada, sa pipaie ... e normal daca sunt condusi de fire, si traiesc prin vedere.

Fratilor, doresc ca raurile cu apa vie sa curga neancetat in inimile voastre !
Duhul Sfant sa ne calauzeasca, asemenea ca pe poporul Israel in calatoria inspre Canaan.

Fiti binecuvantati de Domnul !

,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
avodah
3702. Postat la 02/10/2010 07:35 - 5327z16h45m
Frate Dinu nu m-ai suparat ci m-ai ingrijorat. Recunosc frate Dinu ca uneori reactionez cu agresivitate , si ma rog ca Tatal sa sadeasca in mine Duhul blandetii. Reactia mea la ce ai scris probabil a fost mai agresiva din cauza ca inteleg ca esti organizator a acestor intruniri ale sambatarilor, si invataturile ce tu le prezinti sunt straine sambatarilor asa cum eu i-am stiut de acum 10 ani de cand sunt plecat din tara.
Acum sunt mai linistit odata ce ai impartasit ca de fapt tu nu esti sambatar, desi sunt inca putin confuz cu mesajul ce l-ai postat la "descarcari" unde ai condamnat ca ne departim de felul cum batranii au stabilit pe vremuri, iar cea ce tu prezinti, mie mi se pare o invatatura straina fata de cea a batranilor sambatari.
Dinu a scris:
Important este faptul ca va trebiu sa studiem mai bine cu totii aceasta tema, pentru ca specificul gruparilor in care suntem pune baza mare pe aceste Legii, insa cu parere de rau acestea sunt neantelese de cei mai multi.

Frate Legea este dreptarul cunostintei depline si al adevarului. Bineinteles ca punem baza pe ea pentru ca ea este linia de gidare pe care trebuie sa cladim . Cine zice ca il cunoaste pe Mesia si nu face voia Tatalui care este exprimata prin aceste legi, adevarul nu este in el. Pentru ca Legea este dreptarul adevarului.
Dinu a scris:
Din punctul meu de vedere consider ca Legea morala cea care a fost asezata in chivotul Legamantului, reprezinta dreptatea lui Dumnezeu, si este valabila pentru noi atat in mod firesc precum si in mod spiritual.

La un mesaj anterior ai scris:
M-ai intrebat daca acestea sunt optionale. De fapt frate Avodah, totul e optional.Doar, daca vrei.

Mie mi se pare ca te contrazici in aceste doua fraze.
Deci sa inteleg ca de fapt si cele 10 porunci nu mai sunt valabile in mod firesc, adica raman optionale ,doar daca vrei le pazesti?
Dinu a scris:
Daca vrei sa intelegi care dintre Legile din vechiu Legamant sunt valabile pentru Israelul duhovnicesc uita-te la ce spune Fiul lui Dumnezeu din momentul cand a venit pe pamant si a asezat randuielile noului Legamant vestit prin proroci.

Legea morala spunea: ,,Sa nu preacurvesti", iar Domnul Isus spune: ,,Sa nu te uiti la o femeie sa o poftesti in inima ta". Deci, Domnul Isus taie astfel pacatul de la radacina, adica din mintea si inima omului. Acolo e adevarata batalie frate.

Nu prea inteleg cum vezi tu ca Isarelul trupesc ar avea alte legi diferite de Israelul duhovnicesc sau invers.Din cate inteleg eu este un singur Israel, iar restul sunt altoiti in el devenind una cu el , bucurandu-se si ei de aceleasi promisiuni .
Ai dat un exemplu foarte bun ,cum ca Yahshua aplica una din porunci la nivel spiritual adica ne explica cea ce inseamna sa ai o inima circumcisa.
Adica acea porunca nu mai este doar scrisa ci ar trebui sa fie inlauntru inimi noastre , ca de acolo pleaca toate gandurile.
Intrebarea mea frate este cum poti aplica aceasta lege la nivel spiritual daca tu o calci firesc. Daca o calci in mod firesc, mai poti vorbi de implinirea ei la nivel spiritual?
Ei vezi frate asa este cu restul poruncilor aflate in lege. Nu putem vorbi de semnificatia sarbatori corturilor la nivel spiritual si pretinde ca umblam in acel nivel , cand noi nu o pazim in primul rand firesc. E ca si cum incerci sa spiritualizezi porunca adulterului si tu traisti in adulter, adica calci voit porunca.
Scateia mantuiri consta in dragostea lui ce a exprimat-o fata de noi, pana in momentul morti:"Iarta-i Tata ca nu stiu ce fac"
Cum iti exprimi tu dragostea, invatand ca pazirea poruncilor este optionala ?
Frate nu incerca prin credinta care iti aduce intradevar mantuirea sa desfintezi Legea.
Pavel a spus ca el nu face asta in Romani 3.
Dinu a scris:
Intadevar asa e cum ai spus tu, ca eu nu sunt sambatar. Chear daca am crescut intr-o familie in care sambata era liniste totala, eu nu ma inchin acestei zile. Deci eu nu reprezint pe sambatarii pe care tu i-ai stiut.

Daca nu esti sambatar nu prea inteleg pe cine reprezinti la aceste intruniri, care am inteles sunt a fratilor sambatari ?
Daca vrei si consideri sa-mi explici sa stiu si eu.
Cat despre inchinarea in Shabat nu prea inteleg ce vrei sa spui. Din cate stiu eu sambatari nu se inchina zilei ci se inchina doar Lui, iar Shabatul a fost facut pentru om sa se odihneasca , ca atare asta facem .
Si eu imi cer iertare daca te-am suparat , si sper sa intelegi ingrijorarea mea cand vine vorba de a pazi sau nu poruncile. Avem o lume intrega crestina care invata exact aceasta cum ca in "Isus "avem libertatea sa nu mai tinem poruncile, prin alte cuvinte putem sa pacatuim cu voia ca nu mai sunt obligatorii, sunt optionale.
Cred ca majoritatea forumistilor sunt de acord cu mine ca nu vrem astfel de invataturi si pe acest forum.

Bineinteles le putem discuta, dar baza trebuie sa fie Torah.Odata stabilita aceasta baza il putem identifica pe Mesia in Torah. Putem cauta desavarsirea de care vorbeai ce El a adus-o acestor legi. Putem discuta de menirea lor spirituala .
Daca baza nu este Legea atunci suntem fara dreptar si o ajungem sa filozofam si sa le spiritualizam , ratacindu-ne singuri ajungand sa credem o minciuna.
Copilasilor nimeni sa nu va insele! Cine traieste in neprihanire , este neprihanit, cum El insusi este neprihanit
Oricine este nascut din Elohim , nu pacatuieste, pentru ca samanta Lui ramane in el; si nu poate pacatui, fiinca este nascut din Elohim.
Prin aceasta se cunosc copiii lui Elohim si copiii diavolului. Oricine nu traieste in neprihanire nu este de la Elohim; nici cine nu iubeste pe fratele sau
1Ioan 3

Eu inteleg ca un crestin care nu vrea sa pazeasaca poruncile , continua sa pacatuiasca, deci nu vrea sa se curete, practica faradelege, prin urmare nu l-a cunoscut pe adevaratul Yahshua Mesia, sau cel putin nu a ramas in El.

Oricine are nadejdea aceasta in El , se curateste , dupa cum El este curat.
Oricine face pacat , face si faradelege; si pacatul este faradelege
Oricine ramane in El , nu pacatuieste; oricine pacatuieste nu l-a vazut , nici nu l-a cunoscut.

Sa ramanem in El si sa nu mai invatam ca poruncile sunt optionale pentru ca calcarea lor este pacat .

Sa ne curatim si sa ne sfintim de orice nelegiure , iar in Mesia putem deveni desavarsiti.
Poruncile Lui nu sunt grele , sunt o adevarata comoara sfanta data oamenilor.
Legea Sa este in fundul inimii mele, si zi si noapte meditez asupra ei. In Yahshua HaMashia sunt coplet , In El le pot implini si eu cu desavarsire .HaleluYha.
Dragostea ce Yahshua a aratat fata de mine ma indemna sa pazesc Legea Sa.Gasesc o placere in a umbla in caile Lui . Ce altceva asi putea sa aleg odata ce stiu ca sunt mantuit , decat sa umblu in caile Sale, si sa nu-l intristez calcand cea mai neisemnata porunca.
Dragostea sta in vietuirea dupa poruncile Lui

2Ioan 5:6 si
Tinta poruncii este dragostea

Merg mâna in mâna.

Pedro V
3703. Postat la 02/10/2010 14:39 - 5327z9h41m
1 Corinteni 11

1. Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos
3. Dar vreau sa stiti ca Hristos este Capul oricarui barbat; ca barbatul este capul femeii si ca Dumnezeu este Capul lui Hristos.
4. Orice barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit isi necinsteste capul sau
7. Barbatul nu este dator sa-si acopere capul, pentru ca el este chipul si slava lui Dumnezeu, pe cand femeia este slava barbatului

Amin.!.
(nu avem nici o treaba cu imbracamintea preotilor din vechime,doar cu Efeseni 6:11-18))

Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Dinu
3704. Postat la 02/10/2010 19:52 - 5327z4h28m
Isus Hristos a spus fariseilor si carturarilor:
,,Povatuitori orbi care strecurati tantarul si inghititi camila ! Vai de voi fatarnici !

Pentru ca voi curatati partea de afara a paharului si a blidului, dar inlauntru sunt pline de rapire si necumpatare.

Fariseu orb ! Curata intai partea din launtru a paharului si a blidului, pentru ca si partea din afara sa fie curata.

...Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat... Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni.

Astfel isi fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi ...

Vai de voi! Pentru ca dati zeciuilala din izma, din marar si din chimen, si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia ... " Matei 23

Isus Hristos a mai zis ucenicilor:
,,Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si sa Ma urmeze." Marei 16:24

(frate Avodah: de aici explicatia mea ,,Totul este optional". Tu ai inteles altceva, probabil intentionat. Si de fapt asa este caci Dumnezeu nu te forteaza sa intri in ascultarea Legamantului Inoit. La fel atunci cand am scris ,,eu nu sunt sambatar" ma refer caci in toate zilele trebuie sa fim credinciosi lui Dumnezeu, nu doar Sambata sau cu ocazia Sarbatorilor. Tu duci totul la extreme, apoi ataci prin interpretarea ta )

,,Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara ... ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu !

Ochii Domnului sunt peste cei neprihaniti si urechile Lui iau aminte la rugaciunile lor. " 1 Petru 3:3, 12

OBSERVATIE: Citatele de mai sus, nu constituie atac la vreo persoana. Acestea sunt atentionari reale pentru noi toti.

,,Pacea sa fie cu voi toti care sunteti in Hristos Isus ! Amin " 1Petru 5:14b

,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Lica
3707. Postat la 02/10/2010 20:55 - 5327z3h25m
Vă rog să continuați discuția referitoare la Lege pe spațiul nou creat http://www.melhisedec.ro/forum/viewthread.php?forum_id=17&thread_id=174&pid=3706#post_3706

Aici vom continua să rămânem la subiectul Bărbații de astăzi- cu capul acoperit sau nu ?

Pagina 2 din 7 < 1 2 3 4 5 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164658 vizite unice Powered by PHP-Fusion