Frate stefan, nu e nimic de lamurit atata timp ce versetul e clar lamurit. Daca ei nu vreau sa se lamureasca si cauta biblia de la cap la coada sa vada daca cumva pot sa interpreteze biblia dupa ideiile lor, atunci treaba lor, faca ce or vrea. Poate veni chiar si un inger sa spuna, dar atata timp cat acest verset mentionat de tine mai in sus il contrazice, atunci e anateama....Indiferent de cati frati or avut nu stiu ce "descoperiri" personale peste noapte... Daca biblia ne contrazice nu are rost sa cautam sa o contrazicem noi!
Deconectat
RE: Bărbații de astăzi- cu capul acoperit sau nu ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
20470. Postat la 16/11/2012 15:21 - 4551z7h41m
Aduc spre dezbatere, două versete, care după părerea mea se contrazic, sau mai bine zis, unul dintre ele, mi se pare misterios, nu-l înțeleg, pe bune, aș vrea o discuție, fără ring, fără să încercăm mai pe față sau mai subtil, să impunem cuiva, aș dori să ne spunem părerea, cum înțelegem noi și să nu depășim pe YHWH - Dumnezeu, El nu forțează nota, să încercăm să nu o forțăm nici noi.
- Corinteni capitolul 11.
7. Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.
4. Orice bărbat, care se roagă sau prorocește cu capul acoperit, își necinstește Capul său.
Eu din versetul 7, înțeleg că; bărbatul poate să umble cum vrea, dacă vrea să umble cu capul descoperit, poate liniștit să umble descoperit, că nu este dator să-și acopere capul.
Dacă îl acoperă, este ok, dar nu este dator să și-l acopere, pentru că este chipul și asemănare Lui Dumnezeu.
Ca să nu influiențez discuția, aștept în tăcere și cu răbdare, răspunsul ...... vostru, dar și al Domnului prin voi.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
Moderator1 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
20471. Postat la 16/11/2012 15:26 - 4551z7h37m
Lică a scris:
Frate Nică cel puțin pentru mine contradicția nu este atât de evidentă. Vă rog totuși să dezvoltați ceea ce considerați a fi o contradicție deoarece pentru unii s-ar putea să pară doar o relație de completare și nu de contradicție între vrsetele date.
Un alt punct este faptul că ați inversat ordinea versetelor. Poate pentru unii ar fi mai clar așa:
1 Corinteni 11:4-7
4. Orice bărbat, care se roagă sau prorocește cu capul acoperit, își necinstește Capul său.
5. Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit, își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.
6. Dacă o femeie nu se învelește, să se și tundă! Iar, dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească.
7. Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.
20472. Postat la 16/11/2012 15:29 - 4551z7h34m
Lucia a scris:
Imi place mult cum scrie aceasta fraza:
"Barbatul nu este DATOR..."
Indirect spus:"FEMEIA ESTE DATOARE SA SE ACOPERE..."
Ce ziceti fratilor, care va sfatuiti sotiile sa nu poarte baticul in lume de rusinea lumii din lume?
Moderator
Deconectat
20473. Postat la 16/11/2012 15:31 - 4551z7h31m
Nica Schirod a scris:
Frate LICĂ, eu când dezbat un verset, las tot ce se numește doctrină sau obișnuință și încerc să o eu de la 0 (zero), așa și acuma, dar dacă le amestec pe toate, nu mai este atât de strident.
Mai eu odată versetul cu pricina singur și îl analizăm scos din contextul celorlalte versete:
Ce înțelegeți voi strict : nu este dator și dacă nu este dator, ce trebuie să facă obligatoriu, aș înțelege că poate să decidă el ce să facă.
Moderator
Deconectat
20474. Postat la 16/11/2012 15:33 - 4551z7h29m
ELIAHU777 a scris:
Fr.Nică... zici:
1. Aduc spre dezbatere, două versete, care după părerea mea se contrazic, sau mai bine zis, unul dintre ele, mi se pare misterios, nu-l înțeleg, pe bune, aș vrea o discuție, fără ring, fără să încercăm mai pe față sau mai subtil, să impunem cuiva, aș dori să ne spunem părerea, cum înțelegem noi și să nu depășim pe YHWH - Dumnezeu, El nu forțează nota, să încercăm să nu o forțăm nici noi.
2. Ca să nu influiențez discuția, aștept în tăcere și cu răbdare, răspunsul ...... vostru, dar și al Domnului prin voi.
...ești cam misterios! ...ori vrei discuție, ...ori aștepți în tăcere și răbdare răspunsul!
Totuși... mă interesează și pe mine TOPICUL = subiectul (4. Orice bărbat, care se roagă sau prorocește cu capul acoperit, își necinstește Capul său. , ...și 7. Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. ), dar... neânțelegând condițiile discuției (să ne spunem părerea, cum înțelegem noi și să nu depășim pe YHWH - Dumnezeu, El nu forțează nota, să încercăm să nu o forțăm nici noi.)... ca orice invitat într-o discuție, ...dau întâietate gazdei.
...dacă zici că UNUL DINTRE VERSETE ȚI SE PARE MISTERIOS, ...sunt curios ca să văd și eu TEMEIUL AFIRMAȚIEI (poziția) dumneata (asemenea unui cercetător care a studiat cât de cât problema, nu a unui aruncător de pietre în baltă, pentru a vedea cum le scoate altul), ...cel puțin prin 2 - 3 versete contradictorii (2 - 3) martori - la prima vedere, cele 2 versete apar ca o anomalie - deci... cineva... bărbat... slava lui Dumne_zeu, NU ESTE DATOR să-și acopere capul, dar... orice bărbat, care se roagă sau prorocește cu CAPUL ACOPERIT, își necinstește Capul său.
Sub toate aspectele, înțeleg că eu ca bărbat NU SUNT DATOR să-mi acoper capul, ...nici când merg, ...nici când mănânc, ...nici când stau în fața oricui (inclusiv în fața lui Dumne_zeu, dar... când mă rog sau prorocesc, ...sunt obligat să fiu descoperit, pentru că dacă îmi acoper capul, ...îmi necinstesc Capul.
...în sprijinul acestei înțelegeri, ...sau altfel, te rog să mă ajuți prin a-mi răspunde la 1 întrebare directă, și 1auxiliară:
1. care verset crezi dumneata că este corect, și care crezi că este misterios (tainic sau că ar ascunde ceva), și...
2. ce părere ai dumneata despre afirmațiile biblice (inspirate de Duhul Sfânt), ...că orice om este proroc, și că omul este slava lui Dumne_zeu.
Aștept cu mult interes, temeiul afirmației că undeva, ...ceva, ...este misterios! ...alte versete!
Moderator
Deconectat
20476. Postat la 16/11/2012 15:39 - 4551z7h23m
Nica Schirod a scris:
Frate George, m-ai speriat, cum de puteți să fiți atât de înțelegător, să nu răniți, să intrați la inimă. Pentru felul cum ați vorbit acum, sunt obligat să spun secretul despre acest subiect, mă gândeam că nu voi zice nimic, ci numai îl voi întreține, ca să văd reacțiile domniilor voastre, cum defalcați acest verset,
Stăteam de vorbă cu cineva mai de mult, el zicea că acest verset ar fi modificat cam cu 50% nu 100%, uitasem să vă spun că, acest frate este pentru chipă și talit și zicea cam așa; Frate Nică, uite la Heruvimii cu 6 aripi, cu două aripi își acoperea capul/fața, acolo în originalul ne modificat scrie: Bărbatul este dator să-și acopere capul, nu știu ce bază avea el despre așa susținere pentru acoperirea capului bărbatului.
Și acum secretul topicului, sigur este spre dezbatere publică, dar cu preponderență pentru Dumneavoastră fr. George, pentru că am observat că v-ați dedicat studierii și comparații dintre Biblia de Cornilescu și alte Biblii vechi, care cred că eu nu am cum să ajung la ele, apoi am încă un handicap la figurat, că nu cunosc alte limbi, de cât Românește.
Deci sarcina topicului, apasă mai mult pe dumneavoastră, nu vă flatez, ci vreau să vă amintesc că sunteți dator, sigur, nu să impuneți, ci să luăm dacă se poate un îndemn, un sfat, dar cu Duhul care va călăuzit la ultima postare, cred că sunt și eu dator să vă spun un secret, dacă veți folosi, cel deal treilea fenomen când Elohim - Dumnezeu a venit să vorbească cu Ilie când era în peșteră, atunci veți fi de neprețuit în sensul bun al cuvântului, dar dacă o să fiți dur/răutăcios, o să fiți tot de neprețuit, dar în sensul celălalt.
Acuma, dacă fratele cu care am vorbit are dreptate, lucrurile se complică, dacă este așa cum scrie/traduce Cornilescu, atunci are dreptate Lucica și dumneavoastră, cum ați expus pe fugă, că omul în afară de rugăciune și proorocie, dacă vrea să-și acopere capul, poate șă-și acopere, dacă vrea să umble cu capul descoperit, poate și așa, atunci femeia trebuie obligat să-și acopere capul întotdeauna, exclus în baie și dacă vrea cu bărbatul în pat.
Moderator
Deconectat
20477. Postat la 16/11/2012 15:41 - 4551z7h22m
CorneliuS a scris:
Femeia are datoria de asi acoperii capul, barbatul nu are aceasta datorie (nu este dator), mi se pare destul de clar.
Barbatul care vrea sa dea cinste cuiva, isi descopere capul (mai ales cand stai de vorba cu Dumnezeu)
Moderator
Deconectat
20478. Postat la 16/11/2012 15:42 - 4551z7h20m
Nica Schirod a scris:
Da , din punct de vedere comercial, Corneluț scumpul moșului, ai rezolvat.
Dar mintea mea care este mai în colțuri, tot nu pricepe bine realitatea.
Acuma să spun cinstit ce nu înțeleg; Versetul 5, arată că dacă o femeie se roagă sau proorocește cu capul descoperit, îl necinstește pe bărbat-su.
Versetul 4, dacă un bărbat se roagă sau proorocește cu capul acoperit, Îl necinstește pe Yeșua - Hristos.
Acuma versetul 7, Bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului.
Întrebare; Unul dacă se roagă cu capul acoperit necinstește ...., altul dacă se roagă cu capul descoperit necinstește ....!
De fapt știți voi cum înțeleg și cum pun în practică acest verset, dar mă fac că nu înțeleg, și pun problema în felul următor; dacă eu în calcul versetul 4, așa cum scrie, atunci bărbatul nu este dator să-și acopere capul, este dator să-și descopere capul, am înțeles bine?
Moderator
Deconectat
20479. Postat la 16/11/2012 15:44 - 4551z7h18m
ELIAHU777 a scris:
Frate Nică... până să întindem 5 -7 Biblii pe masă, unde vom înțelege mai multe, te rog îngăduie-mi o mică observație, o mare apreciere, și o mustrare aspră! Iartă-mă, dar... te lovesc, te tai cu bisturiul, ca să te vindec!
1. Observația: ai zis... d.p.d.v.comercial, ai rezolvat!
...a rezolvat bine? ...DA ??? ...sau NU!!! ...cum E scumpul meu moș... drag și iubit???
...din neștiință sau din neatenție, ...nu-i mare bai dar, ...ca să nu superi pe fratele CorneliuS, ESTE GRAV! ...vrei să-L superi pe Mântuitorul nostru al tuturor (și al meu, și al dumneata, și al lui CorneliuS)???
...fr. CorneliuS, este sincer: din citire, ...i se pare clar! Chiar scrie clar! ...dar, să vedem dacă scrie BINE! ...Creatorul nostru ne-a făcut asemenea Lui, ...să judecăm, ...să nu înghițim nemestecat ce a scris... nu știm cine (știm, dar... să zicem că nu știm)
Vă luați după zicala păgână că... să-ți ridici căciula în fața mea???
Dacă este ger afară... te țin cu capul descoperit... ca să răcești??? ...nu ști că trupul tău este Templul Duhului Sfânt? ...ce serviciu fac eu? ...pentru Mântuitorul? ...sau pentru Vrăjmașul său?
Mântuitorul nostru poate fi ca un om lucrător, slujitor, ...sau Căpetenia oștirilor? (1Samuel 1.3; 1.11; 15.2; Iacov 5.4); Împărăția Sa poate fi asemănată (comparată) cu niște lucrători la câmp, crescători de animale, sau cu o armată dine organizată???
Un inferior militar... își salută superiorul cu capul descoperit? ...sau acoperit?
Un inferior, stă în fața superiorului încălțat, sau desculț? ...dar în fața Mântuitorului???
...În fața superiorului trebuie să fi încălțat, în cizme și centură, ...în fața Mântuitorului, desculț (Exod33.5; Iosua 5.15; Isaia 20.2 și Faptele ap.7.33)!!!
Un preot, un mare preot, ...stă în fața chivotului, și în fața Mântuitorului acoperit (Mitră și scufii pentru cinste și podoabă-Exod 28.40 când vor intra în cortul întâlnirii și la altar 28.43)?
...și o plevușcă, ...o goime, ...așa ca mine, să stea, ...să se roage, sau... să prorocească... DESCOPERIT ??????? ...mă rog în fața fr. Nică? ...sau în fața Mântitorului... Meleh HaOlam (Regele universului)???
Nu dragii mei! ...în fața unui predicator, preot (Matei 23.7), șef, cămătar sau președinte, trebuie să faci plecăciuni, DESCOPERIT; ...în fața unui conducător militar, ...în fața Împăratului împăraților și Căpetenie a oștirilor (Cerului și Pământului), trebuie să fii acoperit!
Biblia este plină de argumente!
2. Mare apreciere:
Unul, dacă se roagă cu capul ACOPERIT, ...necinstește!!! ....altul, dacă se roagă cu capul DESCOPERIT, ...necinstește!!!
Felicitări și binecuvântări!
3. Mustrare:
... zici: De fapt știți voi cum înțeleg și cum pun în practică acest verset, dar mă fac că nu înțeleg!
...dacă în fața mea te-oi face că nu înțelegi, nu-i mare bai! ...dar în fața Mântuitorului mai faci așa iubite fr. Nică???
Dacă eu te cred SERIOS, ...te ascult, și îmi pierd mântuirea! ...eu mor pentru că am ascultat de dumneata, ...dumneata, mori cu cu sângele meu pe haina și pe mâinile dumneata!!
...la vârsta mata, ...te joci cu viața mea??? ...lasă-mă să te respect, și să te iubesc, de-acum șipână în veșnicie!!!
Coloseni 3.23: Orice faceți să faceți din toată inima, ca pentru YHVH, nu ca pentru oameni !!!
Ce alegi frate Nică??? ...să faci, sau să spui DIN TOATĂ INIMA, ca pentru YHVH, ...sau să te faci că...??? ...ca pentru oameni!!!
Iartă-mă! ...eu te mustru ca pentru YHVH, spre Slava Numelui Său!
Nu tragem nici o concluzie! ...dacă Cel PreaÎnalt va Voi, mâine continuăm!
Moderator
Deconectat
20480. Postat la 16/11/2012 15:45 - 4551z7h17m
Nica Schirod a scris:
Și uite așa fratele george vorbește/scrie cu susurul blând și îți mărturisesc din inimă, că mustrarea asta, poate că sunt cam nesimțit, că nu am simțit-o ca mustrare, am simțit-o ca un untdelemn, ca o înviorare, numai că ai uitat scumpul meu fr, că eu sunt tare țăran și cu mine îi bine să zici mai pe față.
Ceva, ceva am înțeles, dar spune-mi, trebuie acoperit, sau descoperit???
Se zice că pentru o babă surdă, popa nu zice de două ori cazania, dar dacă îl roagă un moș, oare tot nu zice?
Așa că te/vă rog respectuos, faceți o pledoarie, dacă trebuie acoperit la rugăciune, de ce trebuie? Și dacă nu trebuie, de ce nu trebuie?
Aștept cu nerăbdare să vină mâine, ca să continuați, numai tot cu susurul blând, ca să nu se simtă cineva zgâriat și iarăși să trebuiască să lipsiți dintre noi o vreme, pentru că o postare de a dv. este mai de preț decât 1 000 000 de a prietenei dumneavoastră!
Așa că: YHWH, să vă vorbească de bine și în sfatul cerului și pe pământ, și pe mijlocul acesta de comunicare. Fiți Binecuvântat!
Moderator
Deconectat
20481. Postat la 16/11/2012 15:47 - 4551z7h16m
ELIAHU777 a scris:
Gândindu-mă la modul de abordare a subiectului prin cea mai directă, prin cea mai ușoară și mai relevantă cale de prezentare (tratare) în cadrul temei (după mustrarea făcută în sensul de a vorbi spre zidire, și pe înțelesul de a pătrunde la inima fiecăruia, de care... eu mă feresc în mod absolut, în dorința de a o lăsa întreagă la dispoziția Singurului Stăpân care cunoaște cum să lucreze cu inima fiecăruia), am considerat că-mi este de ajutor să arunc mai întâi o privire asupra eventualelor postări la adresa topicului.
Mare mi-a fost bucuria că nu am supărat pe nimeni, mare mi-a fost bucuria mulțumirii fr. Nică pe care aș vrea să-l văd ca pe un responsabil al topicului inițiat dar, ...mare mi-a fost durerea pentru 3 lucruri:
1. am rugămintea... insistentă (fr.Nică), ...să-mi vorbești la persoana I singular. Nu suport de la un frate, ...și mai în vârstă ca mine, ...să-mi vorbească... privindu-mă ,,de jos în sus,,! ...te rog, ...insistent!
Am sentimentul că te autoflagelezi în fața mea (AUTOFLAGELÁ, autoflagelez, vb. I. Refl. (Despre adepții unor secte religioase; adesea fig.) A se biciui singur, a se supune unor torturi fizice din fanatism religios. [Pr.: a-u-] r11; Auto1- + flagela. Sursa: DEX '98)
2. am sentimentul că mi se întinde cursa de a primi vreun merit (de mic am fost educat că EU ca BĂRBAT am DATORIA... să nu primesc nici un fel de laudă și nici ce sună a laudă - fiind DATOR să primesc observații și mustrări (drepte) pentru îndreptare și pentru a mă face mai înțelept, recunoașterea sau dezaprobarea acțiunilor mele. Te rog... insistent scumpe frate Nică, să nu creezi un precedent în dreptul meu, ...în direcția recunoștinței sau laudei la nivelul Forumului - personal, nu suport - eu sunt un rob netrebnic... în starea de a nu fi în măsură să fac... nici măcar ce trebuie; eu sunt un membru care trag cu drag la JUGUL PRIMIT de la Stăpânul nostru (acum, ca JUG al meu), alături de cei care aleg CALEA, ADEVĂRUL și VIAȚA Aceasta.
Ca INIȚIATOR al TOPICULUI... căruia îți mulțumesc pentru că mi l-ai legat la jugul meu (dându-mi de lucru în via Stăpânului, dumneata fr. Nică, ...BĂRBAT purtător al insemnelor înțelepciunii (numărul firelor de păr alb ), EȘTI DATOR... să mă dirijezi pe brazdă, ca un administrator împreună lucrător cu mine, ...în sensul de a realiza o brazdă cât mai dreaptă, cât mai adâncă, și cât mai frământată, ...nu cu gliile celor ce au avut grijă să ni le pună în paginile Scripturilor, ...și nici să ajungem cât mai repede la capătul terenului plin de buruienile neputinței, neștiinței și necredinței noastre (cum zici să arăt... de ce trebuie, ...dacă nu trebuie, ...și de ce trebuie ACOPERIT sau DESCOPERIT bărbatul)! Lauda, ...Cinstea și Mărirea, ...Slava și Recunoștința, fiind doar ale Stăpânului Suveran prin Creațiune, prin Răscumpărarea prin Sângele Jertfei Sale, prin Izbăvirea și Mântuirea poporului Său.
...eu zic simplu și ușor, cum știu și cred eu, la stadiul dezvoltării mele la timpul actual (strâmb, noduros, cu stricăciuni, ...cu putreziciuni), cum am făcut până acum , în obiceiurile căpătate pe parcursul vieții mele - așa scrie, ...așa am primit ordin, ...așa facem (și eu, și voi); ...dacă nu, ...AUT - fiecare pe drumul lui!
...acum, văd altfel! ...ne înșelăm cu BIBLIA în mână - așa mi-a zis un stareț călugăr când eu îi repudiam icoanele și ziua duminicii!
...dacă nu pregătim terenul cu argumente Vi și Sfinte, ne împărțim pe loc în două tabere (una cu... de acord, ...și alta cu... așa... nu se poate); este drept că trebuiesc puși la treabă și frații Moderatori dar... măcar să-și facă treaba în liniște și pace, nu să-și pună mâinile în cap, și s-o ia biciul în stânga și în dreapta, lovind tot mai mult în boul care trage mai mult).
...m-am gândit (așa cum zici dragă frate Nică) să lăsăm pe YHVH să vorbească, FIIND DATORI ca BĂRBAȚI străjeri treji, ...să vedem și să vestim când vine sabia.
3. ...m-ai supărat RĂU de TOT, cu afirmația că ești ,,tare țăran,,! ...țăranul care este cu adevărat țăran, este singura rămășiță a demnității și respectului, a educației și înțelepciunii, a umilinței și hărniciei, ...oricărui popor, și oricărei nații!
...când privesc ÎN JURUL MEU, când mă gândesc la părinții, ...la bunicii și bătrânii satului meu, ...văzând degenerarea galopantă a societății umane în timpul generației noastre care se chinuie să desăvârșească Împărăția Păcatului, ...mie, ...îmi vine să URLU!
...dar, când privesc în sus și în interiorul meu, văd că este bine! ...aceasta grăbește (evident) venirea Izbăvitorului căruia, cam din 1980 i se aud pașii (eu îi aud din 2005, când am înțeles și primit Sărbătorile - indicatoare ale evenimentelor universale - la care participă tot universul).
Pentru a rezolva problema MISTERULUI văzut de fr. Nică în SUBIECTUL NOSTRU din 1Corinteni 3-19, nu este suficient să citim și să primim cu încredere ce și cum ni se dă (înghițind pe nemestecate, ce ni se pune în lingură). Dacă cineva a văzut ceva MISTERIOS în ceva care este important pentru mine și viața mea, înseamnă că trebuie (SUNT DATOR în primul rând față de mine):
1. ...SĂ FIU ATENT (să intru în stare de alertă);
2. ...să mă opresc din drumul meu;
3. ...să judec lucrurile sub toate aspectele (cum zice fr. Nică... de la 0-zero; ...și NU cum zice tot fr. Nică... scos din contextul celorlalte versete - Scripturile se descoperă între Ele); ...și
4. ...să aleg, ...la stânga sau la dreapta (după scopul sau concluzia problemei 1Cor. 11.19 ...căci trebuie să fie și partide între voi, ca să iasă la lumină cei găsiți buni.).
Concluzia inițială (raportul preliminar): funcție de ALEGEREA MEA eu sunt găsit BUN (pentru Viața Veșnică-scris în Cer-în cartea Vieții) sau RĂU (pentru Moartea Veșnică-scris pe pământ).
Personal, ...am ajuns în această situație de MISTER în anul Shabbathic 2008, într-o adunare Sâmbătară la Beclean, ...unde fr. Nelu Mintioan, ...convins de Adevărul că BĂRBATUL NU ESTE DATOR să se ACOPERE, ...fiind OBLIGAT să se roage DESCOPERIT, îmi povestea de niște rătăciți care se roagă acoperiți.
Am fost cercetat din nou în această direcție, într-o altă adunare la Suceava (cu fr.Aurel Foiciuc, la fr. Burlacu Stoian - unde toți pledau pentru rugăciune... DESCOPERIT.)
La plecare din Suceava, în trenul care pleca peste o circa 30 min., am primit lumina- singur în tot vagonul și de atunci... eu mă rog... în felul meu! ...dar, ...vorba fr. Nică! ...o fi BINE? ...o fi RĂU? ...după 1Cor.11.19, ...oi fi ales? ....oi fi respins??? ...nu-mi venea a crede, și am trecut la O ANALIZĂ cu STUDIU, cu POST și RUGĂCIUNE! ...răspunsul a fost INDUBITABIL! ...Slăvit să fii Prea Înalte!
Pentru mine acest MISTER este O GHICITOARE DESCOPERITĂ, drept pentru care, ...nu-mi mărturisesc poziția de la început, ci doar expun un algorit de judecată, ...în sens invers BIBLIEI care, ne expune SENSUL UNIC de MERS, ...cu pași SUCIȚI, - o urmă cu călcâiul înainte, următoarea urmă... cu călcâiul înapoi.
Creatorul nostru ne-a creat cu minte, și ne-a învățat să căutăm și să alergăm după ÎNȚELEPCIUNE; ...ba chiar ne-a invitat la JUDECATĂ! ...judecați voi! ...Psalmul 58.1; Isaia 5.3; 1Corinteni 10.15, ...chiar în contextul nostru 1Cor.11.13, și apogeul ATENȚIONĂRII la Faptele ap.4.19.
Apoi... dacă ni se cere să judecăm, ...hai să judecăm! Ceea ce scrie la 1Cor.11.3-7 (MISTERUL fr. Nică)... este drept, ...sau este FALS! ...în condițiile în care, CINEVA NE CONDUCE VĂDIT la un REZULTAT în MANIPULARE (alegerea noastră-făcută de noi pentru Cer ÎN OGLINDĂ cu ALEGEREA CERULUI-făcută de Cer pentru noi, după versetul 19, ...pe 2 căi mistice!
Dar... cred că este cazul să mă opresc! ...am sentimentul că alerg singur!
De acum, aștept și eu... un DA! ...pentru că... IATĂ! ...sau, ...un NU! ...pentru că iată!
Dacă nu interesează și pe altcineva, ...pentru mine, ...sunt lămurit, ...și nu am nici un interes ca să deschid o ușă deschisă, ...și nici să închid o altă ușă, ...care este închisă!!!
...singurul meu interes, este să fiu util dar, ...după cum nimeni nu poate da nimănui ceva cu forța, decât celui ce are nevoie de ceva! ...nu se poate da cuiva... căruia nu-i este sete, ...nici un pahar cu apă!!!
...de luat, oricine poate lua ceva... oricui dar, de dat... cu forța nimeni nu poate da... nimănui, ...nimic !!!
...apoi, vreau să respect doleanța fratelui Nică (de la începutul TOPICULUI!): aș dori SĂ NE SPUNEM PĂREREA, cum înțelegem noi și să nu depășim pe YHWH - Dumnezeu, El nu forțează nota, SĂ ÎNCERCĂM să NU o forțăm nici noi.
Moderator
Deconectat
20482. Postat la 16/11/2012 15:48 - 4551z7h14m
Nica Schirod a scris:
Neprețuitul meu frate Goerge, trebuie să-mi permiteți încă o derogare și anume, vreau să vă lămuresc un lucru; am observat că și dv. ați adus din învățăturile primite de la Mama dv. și bine faceți că mai vă aduceți aminte de ele, să știți că și eu am avut o Mamă și mie mia dat niște sfaturi/povețe, pe care și acum le respect.
Una dintre ele este că pe lângă respectul care trebuie să îl am față de cineva, este și acela că trebuie să respect anii care ați rupt hainele în coate pe băncile școlii, liceu, facultate și poate încă mai , ..... la dumneavoastră, deci ne-am înțeles. Respect ordinul Mamei!
De și unii mă văd un om cu umor, pentru că din cauza nedreptăților de care am avut parte, am decis că în loc să reacționez cu răutate, mai bine să răspund cu altă monedă, cu stilul să înveselesc pe cineva, decât să-l rănesc.
Dar de data asta, m-ați legat foarte tare și mă văd răspunzător, peste măsură de tare, față de sacrificiul care îl depuneți, prin hectarele de scris și prin uzarea materiei cenușii, care le găsesc printre rândurile scrise, iată rândurile ce trebuie să îmi creeze obligația de a mă destăinui, de ce am deschis acest topic, este mai mult de cât credeți dumneavoastră și acum voi așeza și mai bine sarcina pe umerii dv.
EȘTI DATOR... să mă dirijezi pe brazdă, ca un administrator împreună lucrător cu mine, ...în sensul de a realiza o brazdă cât mai dreaptă,
Dirijarea pe care eu am să o fac, este să vă aduc la cunoștință, de responsabilitatea ce o aveți, față de acest topic, dar îmi permit cu permisiunea dv. să vă critic puțin, din cauza respectului ce vil port, ați schimbat furtuna și ați ales susurul blând și asta este și meritul dv. dar mai mult meritul Duhului Sfânt, numai rugămintea mea este să nu vă mai agățați de administratori și moderatori, pentru că mai bine este să vă avem pe aici decât ascuns ....
Ori cum nu vorbiți singur aici, m-am uitat și au citit până acum 160 de persoane, poate că cineva își va însuși ceva de pe aici, dacă nu, tot aveți de câștigat, că va fi de mărturie.
Faptul că nu se prea implică mai mulți pe aici, este că; această discuție este o papică de carne, nu lăptiuc.
Acuma secretul de 50% cealaltă jumătate de secret mâine, de ce am deschis acest topic:
La bază stă altă problemă! Iată două texte din Cuvântul Lui Elohim - Dumnezeu, care m-au pus pe gânduri: Acum încurc cred și mai tare lucrurile.
Primul este din traducerea T.B:S. din Romani 11: 17. Și dacă unele dintre ramuri au fost tăiate, și tu , fiind un măslin sălbatic, ai fost altoit între ei, și cu ei devenit părtaș rădăcinii și grăsimii măslinului.
Al doilea este din: Faptele apostolilor 15: 16. ,După aceea, Mă voi întoarce, și voi ridica din nou cortul lui David din prăbușirea lui, îi voi zidi dărâmăturile, și-l voi înălța din nou:
17. pentru ca rămășița de oameni să caute pe Domnul, ca și toate Neamurile peste care este chemat Numele Meu,
Dar și versetul încurcat din Corintieni 11, Dator sau ne dator!? Acuma-i atunci. Dacă eu sunt altoit în butucul care este, POPORUL LUI YHWH - DUMNEZEU " ISRAEL" , și-mi trag seva de viață care duce la mântuire, cred că numele sfinte ar trebui să învăț să le pronunț ca Iudeul și multe altele.
Apoi dacă, rămășița de oameni și cred că această rămășiță este din poporul Israel, care va căuta pe Adonai - Domnul, și-L va găsi și Îi va face voia Lui fără cusur, eu înțeleg, că neamurile, din care fizic fac parte și eu, trebuie să fiu 100% ca Iudeul.
Acuma, la numele sfinte, mă potrivesc cu neamurile și nu cu Israel, dar ce este mai curios și încurcat, FRAȚII EVREI MESIANICI, poartă chipă și talit când se roagă, Și acum bomba: Atunci când va veni vremea ca rămășița să fie la fel ca neamurile,- și neamurile ca rămășița (evreii) se vor ruga Evreii cu capul descoperit, sau eu/tu care citești, vei avea capul acoperit ??? Evreul care crede în Ieșua Ha Mașia - Isus, face bine sau rău că se roagă cu capul acoperi?
Asta este încurcătura versetului, dar 50% mâine.
Moderator
Deconectat
20483. Postat la 16/11/2012 15:49 - 4551z7h13m
Lucia a scris:
Iata, ca se pare ca desi scrie ca barbatul nu este dator... sa poarte chipa, din postarile domniilor voastre se intelege , ca da!
Pai, eu zic sa fiti CLARI... ca tot omul sa inteleaga!
Moderator
Deconectat
20484. Postat la 16/11/2012 15:51 - 4551z7h11m
Lica a scris:
Nica Schirod a scris:
Acuma, la numele sfinte, mă potrivesc cu neamurile și nu cu Israel, dar ce este mai curios și încurcat, FRAȚII EVREI MESIANICI, poartă chipă și talit când se roagă, Și acum bomba: Atunci când va veni vremea ca rămășița să fie la fel ca neamurile,- și neamurile ca rămășița (evreii) se vor ruga Evreii cu capul descoperit, sau eu/tu care citești, vei avea capul acoperit ???
Evreul care crede în Ieșua Ha Mașia - Isus, face bine sau rău că se roagă cu capul acoperi?
Păi prima dată trebuie să vedem de ce poartă capul acoperit! Să îi întrebăm...altfel ajungem să clădim argumente pentru ceva ce nici nu facem și nici nu credem. Ei au argumentele lor.
Am întrebat câțiva rabini mesianici și membri ai comunității mesianice (mai mult din afara țării) și răspunsul a fost cam același: CHIPA ȘI TALITUL ATÂT PENTRU EVREUL MESIANIC CÂT ȘI PENTRU IUDEU ESTE O TRADIȚIE însă ceea ce îl face pe mesianic să poarte chipa este dorința de a se asemna cu iudeul astfel încât să poată stârni o gelozie pentru Dumnezeu în el.
Deși în afara subiectului menționez că și ceea ce ați afirmat în legătură cu numele este puțin diferit în ceea ce privește mesianismul ca și majoritate deoarece ei sunt răspândiți prin toată lumea și folosesc fiecare și limba țării în care s-au născut...că unii resping această practică este o particularitate și dacă stăm să ne gândim chiar este ceva normal să existe și așa ceva.
Să nu uităm că nu evreul mesianic este etalonul
Deci propun ca să se aducă argumente biblice în legătură cu acest subiect...altfel discutăm despre nimic, în ce privește părerea lui Dumnezeu.
Moderator
Deconectat
20485. Postat la 16/11/2012 15:52 - 4551z7h10m
Lucia a scris:
Hai, frate Nica, ce faci cu" papica de carne"?
Asteptam 50% azi...
Moderator
Deconectat
RE: Bărbații de astăzi - cu capul acoperit sau nu?
Am rămas deci, la afirmația că la 1 Corinteni 11.3-7, toate Bibliile (creștine) ne prezintă 2 metode de rezolvare a problemei, ...2 căi:
1. calea ierarhiei (1Cor 11.3);
2. calea datoriei (a obligației - 1 Cor 11.4-7);
Am rugămintea să-mi îngăduiți să respect Exodul 23.13 să nu pronunț și să nu scriu numele dumnezeilor creștini din Noul Testament (pentru mine nu există deosebire între Noul și Vechiul - Noul este împlinirea Vechiului, și tot ce este în dezacord cu ce zice Vechiul, pentru mine este schimbare omenească, fără valoare duhovnicească).
1. calea ierarhiei, este de la mic la mare sau de la mare la mic (de la inferior la superior sau de la superior la inferior):
- a). prezentată de Biblie (după cum am afirmat... un pas cu călcâiul înainte, ...altul cu călcâiul călcâiul înainte - sau... un pas înainte, unul înapoi) - Biblia zice: Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii și că Dumnezeu este Capul lui Hristos.
- b). prezentată după o logică sfântă (celestă):
- b.1). de Sus în jos (de la Mare la mic; de la Superior, la inferior), ar fi trebuit să scrie: Dar vreau să știți că YHVH este Capul lui Mesia; că Mesia este Capul oricărui bărbat și că bărbatul este capul oricărei femei! ...ordinea descrescătoare este: YHVH (Ceratorul Mântuitor > Mesia-Cuvântul care a venit > bărbatul > femeia;
- b.2). de jos în Sus (de la mic la Mare; de la inferior la superior), ar fi trebuit săscrie: Dar vreau să știți că femeia are cap pe bărbatul ei; că bărbatul are Cap pe Mesia și Mesia are Cap pe YHVH! r30;ordinea crescătoare este: femeia > bărbatul > Mesia > YHVH.
- b.3). aceasta sună cam așa: soldat > gradat > subofițer > ofițer > general > mareșal, r30;sau: mareșal > general > ofițer > subofițer > gradat soldat;
- b.4). după principiul biblic, ar fi cam așa: soldat > subofițer > gradat > ofițer > mareșal > general, r30;sau: mareșal > ofițer > general > subofițer > soldat > gradat. r30;sună pe de-a dreptul HILAR.
2. Calea datoriei (calea obligației) în contextul ierarhiei CEREȘTI, este ca Trupul să dea cinste Capului (Trupul ESTE DATOR - ESTE OBLIGAT să se ACOPERE în fața-în prezența Capului), ...și ATENȚIE, Capul să-și iubească Trupul (care este ACOPERIT în fața Capului)! ...deci:
- femeia să dea cinste... bărbatului; bărbatul să dea cinste lui Mesia, ...cum Mesia dă cinste lui YHVH, ...după cum YHVH Îl iubește pe Mesia și Mesia îl iubește pe bărbat, bărbatul să-și iubească femeia LUI.
După acest algoritm, toate versetele biblice complementare acestui subiect (de la Genesa la Apocalipsa), se aliniază perfect (ca roțile lui Ezechiel 1.17).
Crearea femeii, este o problemă la fel de MISTERIOASĂ ca și ACOPERIREA dar, ...fără echivoc, principiul ierarhiei este respectat de la CREAȚIUNE - femeia a fost creată din coasta bărbatului - nici dintr-un os al capului, nici de la nivelul picioarelor - semnificaviv, femeia nu trebuie să se urce în capul bărbatului, și bărbatul să n-o desconsidere; coasta simbolică pentru trup, semnifică dependența și subordonarea ei față de capul (în ascultare) bărbatului (atâta timp cât bărbatul este credincios Cerului); în totul, ea reprezintă sprijinul la nivelul centrului de greutate, sub mâinile care trebuie s-o acopere ca protecție - femeia își servește bărbatul cu devotament, și bărbatul trebuie s-o protejeze cu dragoste.
Să pornim cu judecata... de la început! ...să vedem ce zice Cuvântul Sfânt (dătător de Viață Veșnică), prin Moise:
- la Exodul 28.40 scrie: să le faci scufii, spre cinste și podoabă! ...adică pentru a putea da cinste (cinstire)... superiorului, ...celui care este capul fiecăruia, ...și pentru se împodobi ca semn al unei valori PRIMITE de la superior;
- la Exodul 28.43 scrie: Aaron și fiii lui le vor purta când vor intra în Cortul întâlnirii sau când se vor apropia de altar ca să facă slujba în Locașul Sfânt; astfel ei nu se vor face vinovați și nu vor muri. Aceasta este o lege veșnică pentru Aaron și pentru urmașii lui după el.
...adică, ...ce sunt acestea??? ...să ne referim numai la ce este legat de TOPICUL nostru, pentru ACOPERIREA CAPULUI: - Mitra purtată de Marele Preot (Exodul 28.39: să-i faci o Mitră); scufiile de preoți (Exodul 28.40), ...o învelitoare ca semn de recunoaștere și cinstire a acestora de cei inferiori în ierarhie - la evrei (talitul la bărbați, eșarfa la femei le căsătorite-semn semnificativ pentru acceptarea subordonării (de bună voie și nesilită de nimeni) și cinstirea bărbatului).
...cine să poarte acestea??? ...preoții! ...în Vechiul Legământ, Exodul 19.6 (Îmi veți fi o împărăție de preoți și un neam sfânt)! ...în Noul Legământ, Apocalipsa 1.6; 5.10 (Ai făcut din ei o împărăție și preoți pentru Mântuitorul nostru, și ei vor împărăți pe pământ)!
- la Exodul 33.22 scrie: Și când va trece slava Mea, te voi pune în crăpătura stâncii și te voi acoperi cu mâna Mea, până voi trece.
...orice evreu (și eu procedez la fel) se acoperă cu chipa și cu talitul (cu rugăciune de mulțumire - vedeți în orice calendar evreiesc-Luah - Binecuvântat fii Tu YHVH, Mântuitorul nostru, Regele Universului, care ne-ai sfințit prin poruncile Tale, și ne-ai poruncit a ne ACOPERI cu talit), ...prin considerentul că omul este atât de plăpând, încât Slava lui YHVH este atât de Mare, încât NEACOPERIT în Fața Sfințeniei Sale, omul ar muri pe loc fără protecția Celui Atotputernic. Omul cheamă (invocă) pe Cel Prea Înalt în multe situații, dar... Cel Prea Înalt nu-i poate răspunde la chemare, pentru că știe ceea ce omul nu vrea să știe... că Slava Sa l-ar omorî pe cel ce ignoră Cuvântul Adevărului Sfânt.
Să continuăm judecata... după prima venire a lui Mesia, care A ÎMPLINIT TOTUL, ...FĂRĂ SCHIMBE LEGEA, RÂNDUIELILE sau PORUNCILE! ...să vedem ce zice Cuvântul Sfânt ??? (dătător ??? de Viață Veșnică), prin Pavel:
Să vedem calea datoriei sau a libertății (???), ...MISTERUL... ACOPERITULUI capului bărbatului și femeii în RUGĂCIUNE și în PROROCIE (???), ...prezentată de Biblia Cornilescu (ca exprimare, mult diferit de alte variante, dar... ca esență, cu mici diferențe - linia creștin-ortodoxă se respectă în mod evident).
- 1Cor 11.4: Orice bărbat care se roagă sau prorocește cu capul acoperit își necinstește capul său.
...deci, ...bărbatul este dator să se roage cu CAPUL DESCOPERIT!
...în fața cui (la cine) se poate ruga un bărbat??? ...cu certitudine un bărbat se poate ruga la Mântuitorul Creator (să-i dea pâinea cea de toate zilele), și poate ruga un ȘEF (SUPERIOR să-i dea un salariu mai bun pentru o pâine mai albă), ...sau poate ruga un prieten (sau un inferior), și își poate ruga și nevasta (să-i dea o bucată de pâine).
...în fața cui poate proroci un bărbat ??? ...pentru cine poate proroci un bărbat ??? ...înaintea cui a prorocit Ilie? ...dar Isaia? ...dar Ieremia? ...dar Iona? ...dar Mesia??? ...dar apostoli? ...dar Ștefan?
...YHVH, ...Mântuitorul, ...Căpetenia oricărui DUH, ...Mesia, ...NU ARE NEVOIE să-i prorocească un bărbat, ...care să fie în situația de a se acoperi!
...deci, ...deocamdată (scos din context), Biblia nu precizează cui SE ROAGĂ BĂRBATUL! ...considerăm urma normală în sensul de înaintare, cu călcâiul în urmă și degetele de la picioare înainte!
- 1Cor 11.5: Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul dezvelit își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă.
...pentru femeie (baza-fundația-pământul în care se însămânțează sămânța ca să răsară un nou om), este limpede! ...în fața lumii, în fața îngerilor și a lui YHVH, femeia este creată ca ajutor pentru bărbat, ca trup, inferioară bărbatului cap! ...de la 1Cor 11.6 până la 1.10, TOTUL ESTE CLAR (De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei), ...până la 1.13 unde la fel TOTUL ESTE CLAR (Judecați voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage Mântuitorului dezvelită?), dar... prin faptul că s-a dar la 1.4 sitația bărbatului, și la 1.5 situația femeii, în loc să fie INVERS ca la 1.3 (început de la mare la mic, și terminat cu de la mic la mare), apare urma întoarsă sensului de mers - cu călcâiul înainte, și degetele înapoi!
...de la 1Cor1.14-18 este o experiență practică de hipnoză (de amețit mintea unui om necălăuzit de Duhul Adevărului).
Deci, ...cum ne prezintă Tora??? ...și profeții ??? ...și Psalmi??? ...și cum ne prezintă problema NOUL TESTAMENT ???
...a avut dreptate fr. Nică???
...este UNUL din vesetele 4 și 7 MISTERIOS ???
...1Cor 1.4 este MISTERIOS - nu specifică înaintea cui (la cine) se roagă bărbatul - înaintea unui om POATE FI DESCOPERIT, ...înaintea lui YHVH ESTE DATOR să fie ACOPERIT!
De ce??? pentru a se crea confuzia, ca cei ce sunt pe calea pierzării, să primească o lucrare de rătăcire, să creadă o minciună, ...să fie osândiți (2Tesaloniceni 2.10-12).
A văzut cineva un preot catolic sau ortodox, ...un islamist, ...un budist sau un evreu în sinagogă sau în rugăciune... DESCOPERIT ???
CLERUL creștin a pervertit Matei 23.8 - voi toți sunteți frați - preoția (levitică - Aharon este din spița lui Levi), a căzut la Răstignire - toată preoția oficială de astăzi, este o cerșetorie autorizată, clandestină înaintea Cerului.
...1Cor 1.5 este CLAR - o femeie căsătorită, că merge, ...că lucrează, ...că se roagă, ESTE OBLIGATĂ să fie ACOPERITĂ, ...semnul de supunere față de bărbatul ei - mai ales atunci când este singură, orice bărbat să cunoască faptul că femeia acoperită este nevasta cuiva (nu ca Tamar ieșită înaintea lui Iuda).
Aștept cu mare interes câteva sensuri de înțelegere, după care voi posta descoperirea primită de mine printr-o minune, pe care eu am înțeles-o în felul în care am acționat!
P.S. Cu DEOSEBIT RESPECT și dragoste frățească, nu pot fi de acord cu modul de adresare între frați după poziția fratelui Nică, ...pe care îl respect ca om de credință, și sunt DATOR să-l RESPECT și în ceea ce nu înțelege ca mine, pentru că nu am dreptul și nu-l pot obliga să facă ce fac eu!
- Eu am învățat pentru mine (mi-am primit, și îmi primesc răsplata unui trai corespunzător, ...ca orice om plătit pentru munca după pregătirea lui, sau ca un Iuda... iați banii și pleacă); în religie, ...fără bani ai primit, ...fără bani să dai! ...respectul este pentru credință, nu pentru ani petrecuți în studiu - YHVH îl pregătește personal pe fiecare copil al Său, fără să treacă prin scoli și facultăți teologice - eu am descoperit că teologia = demonologie!
- Învățătura, pregătirea profesională practicată până la pensionare, educația și comportamentul meu... impune respectul pe care și eu îl acord CELOR ce mă respectă... ÎN SOCIETATE dar, ...în NICI UN CAZ într-o părtășie frățească, în orice adunare, fie ea reală, ...fie virtuală, unde fără voia sau dorința mea, simt un RESPECT SFÂNT amestecat cu DRAGOSTE SFÂNTĂ pentru toți pe care îi simt cercetați și călăuziți de Duhul Adevărului!
Psalmi 15.4: El privește cu dispreț pe cel vrednic de disprețuit, dar cinstește pe cei ce se tem de YHVH.
În acest context frate Nică, vorbindu-mi cu dumneavoastră, ...îmi pui mâna în piept ca să nu te pot îmbrățișa frățește dar, ...eu te iubesc din inimă, și te respect chiar și dacă îmi ești adversar - eu am o educație militară - eu am adversari, cu care mă lupt deschis, ...eu nu am dușmani pe care să-i lovesc, sau să mă lovească pe la spate - aceasta am întâlnit-o în viața civilă (unde am deschis lupta pe față) și în religie (unde pus totul în fața Marelui Judecător - cineva a vrut să mă omoare și au murit ei exact când să pună planul în aplicare - am 2 experiențe care mi-au stabilit crdința că dacă sunt curat, Cel Prea Înalt rezolvă El Însuși problema mea!
Iată câteva versete:
- Matei 23.8: Voi să nu vă numiți Rabi! Fiindcă Unul singur este Învățătorul vostru: Mesia, și voi toți sunteți frați - NOI SUNTEM FRAȚI de credință, ...cu poruncă să ne respectăm în iubire, nu în respectul de suprafață al lumii .
- Luca 8.21: ...El, drept răspuns, a zis: Mama Mea și frații Mei sunt cei ce ascultă Cuvântul Mântuitorului, și-l împlinesc - și-L ÎMPLINESC - eu cred că-L ÎMPLINESC fr. Nică - este drept, ...că este CAM TÂRZIU dar... dacă nu am închis ochii, nu este PREA TÂRZIU.
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Deconectat
Cu permisiunea voastră, deoarece au fost unite două subiecte deschise separat și acum a rămas doar cel de mai demult deschis o să citez o parte dintr-o postare de-a mea, scrisă în urmă cu vreo 2 ani de zile la acest subiect, pentru a nu mă mai repeta.
Nu am înțeles nici atunci nici acum - deși am așteptat să văd ce dovezi pro- cap acoperit la rugăciune al bărbaților se vor aduce - de ce se face atâta polemică pe marginea unui pasaj atât de limpede...
1. În Tora, li se cere preoților din preoția Aaronică să intre în prezența lui Dumnezeu cu capul acoperit ca să nu moară, tocmai pentru că ei aveau un locaș pământesc de închinare ( Cortul sau Templul ) și slujba lor era firească, aducând jertfe de animale și tămâie și altele.
2. În Noul Legământ vine apostolul Pavel luminat de Duhul Sfânt și explică limpede că din moment ce noi trebuie să avem intrare în Locul preasfânt înaintea lui Dumnezeu în ceruri, nu avem nici o șansă să intrăm acolo fără meritele lui Hristos - slăvit să fie El în veci ! Ei bine, din moment ce spune în 1 Cor 11 că Hristos e capul oricărui bărbat, atunci când intri în rugăciune înaintea Tatălui ori ești " cu capul acoperit" adică îl ai pe Hristos, ori poți să-ți pui ce vrei pe cap sau altundeva că nu poți fi iertat și primit înaintea lui Dumnezeu.
Din moment ce preoția din care facem parte nu este literală ci spirituală, nu are sens să începem să-l contrazicem pe Pavel cu porunci din tora, scrise pentru o preoție pământească. Noi la capitolul acesta avem alte rânduieli, altă îmbrăcăminte, aducem alte jertfe... ce să mai zic? Pentru mine e foarte limpede că bărbații nu trebuie să-și acopere capul, datorită legii preoțești...
Bineînțeles că ea reprezintă punctul meu de vedere și că nu obligă pe nimeni să creadă așa însă eu am fost dispus întotdeauna să învăț mai multe sau mai bune.
Frate ELIAHU777, eu sunt deacord că Scripturile ( sau Scriptura) indiferent dacă este vorba de Vechiul Testament (V.T.) sau de Npul Testament (N.T.) urmăresc aceeași linie de credință, dar să nu uităm că există în N.T. o mare reformă în ce privește închinarea și neprihănirea. Pentru că aceste două lucruri vizau activitatea preoției. Încercând să nu mă depărtez de la subiectul de aici cu acoperirea capului la bărbați când se roagă, aș prezenta 2 exemple de diferență între V.T. și N.T.
1. În V.T. jertfele și închinarea ( mă refer la închinarea deosebită de la sărbători și alte ocazii festive asemănătoare) era poruncit să se facă la "Locul pe care-l va alege Domnul" adică la Cortul întâlnirii și mai apoi la Templul din Ierusalim - Deut. 12:5, 21, 26; 16:16, etc...
În N.T. lucrurile stau puțin diferit și asta o putem deduce de exemplu din discuția Domnului Isus cu femeia samariteancă:
Citat VDC Ioan 4:19. "Doamne", I-a zis femeia, "văd că ești prooroc.
20. Părinții noștri s-au închinat pe muntele acesta; și voi ziceți că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii."
21. "Femeie", i-a zis Isus, "crede-Mă că vine ceasul când nu vă veți închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim.
22. Voi vă închinați la ce nu cunoașteți; noi ne închinăm la ce cunoaștem, căci Mântuirea vine de la Iudei.
23. Dar vine ceasul, și acum a și venit, când închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr; fiindcă astfel de închinători dorește și Tatăl.
24. Dumnezeu este Duh; și cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh și în adevăr."
25. "Știu", i-a zis femeia, "că are să vină Mesia, (căruia I se zice Hristos); când va veni El, are să ne spună toate lucrurile."
26. Isus i-a zis: "Eu, cel care vorbesc cu tine, sunt Acela."
Și deci, înainte de jertfa Sa, oamenii se închinau într-un anumit fel, pentru că doar atât li s-a dat să cunoască în privința aceasta, și de fapt în felul cum este scris în Scripturi se închinau... și eu zic că pentru vremea lor au făcut bine dacă au ascultat de Cuvântul ce le-a fost poruncit.
Dar acum, după ce a venit Mesia cum spunea și femeia aceasta, El a venit cu o Jertfă cu valoare duhovnicească, net superioară celor ce se aduceau la Templu, și cu o preoție care deasemenea este duhovnicească, și care o întrece cu mult pe ce a lui Aaron, pentru că materia cu care "se face slujba este duhvnicească"
Citat: Romani 12:1 Vă îndemn dar, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.
Ok, și acum pentru că spuneam de un punct doi al explicației mele, am ajuns și la el... De fapt am și intrat puțin în el cu explicațiile de mai sus.
2. Preoția lui Aaron a fost și este diferită de cea a lui Christos. În Evrei este prezentată destul de limpede diferența dintre ele:
Citat: VDC Evrei 8:7 În adevăr, dacă legământul dintâi ar fi fost fără cusur, n-ar mai fi fost vorba să fie înlocuit cu un al doilea. 9:1. Legământul dintâi avea și el porunci privitoare la slujba dumnezeiască și la un locaș pământesc de închinare.
2. În adevăr, s-a făcut un cort. În partea dinainte, numită "Locul Sfânt", era sfeșnicul, masa și pâinile pentru punerea înaintea Domnului;
3. după perdeaua a doua se afla partea cortului care se chema "Locul prea sfânt".
4. El avea un altar de aur pentru tămâie, și chivotul legământului, ferecat peste tot cu aur. În chivot era un vas de aur cu mană, toiagul lui Aaron, care înfrunzise, și tablele legământului.
5. Deasupra erau heruvimii slavei, care acopereau capacul ispășirii cu umbra lor. Nu este vremea să vorbim acum cu de-amănuntul despre aceste lucruri.
6. Și după ce au fost întocmite astfel lucrurile acestea, preoții care fac slujbele, intră totdeauna în partea dintâi a cortului.
7. Dar în partea a doua intră numai marele preot, odată pe an, și nu fără sânge, pe care îl aduce pentru sine însuși și pentru păcatele din neștiință ale norodului.
8. Prin aceasta, Duhul Sfânt arăta că drumul în Locul prea sfânt, nu era încă deschis câtă vreme sta în picioare cortul dintâi.
9. Aceasta era o asemănare pentru vremurile de acum, când se aduc daruri și jertfe, care nu pot duce pe cel ce se închină în felul acesta, la desăvârșirea cerută de cugetul lui.
10. Ele sunt doar niște porunci pământești, date, ca toate cele privitoare la mâncăruri, băuturi și felurite spălături, până la o vreme de îndreptare.
11. Dar Hristos a venit ca Mare Preot al bunurilor viitoare, a trecut prin cortul acela mai mare și mai desăvârșit, care nu este făcut de mâini, adică nu este din zidirea aceasta;
12. și a intrat, odată pentru totdeauna, în Locul prea sfânt, nu cu sânge de țapi și de viței, ci cu însuși sângele Său, după ce a căpătat o răscumpărare veșnică.
13. Căci dacă sângele taurilor și al țapilor și cenușa unei vaci, stropită peste cei întinați, îi sfințește și le aduce curățirea trupului,
14. cu cât mai mult sângele lui Hristos, care, prin Duhul cel veșnic, S-a adus pe Sine însuși jertfă fără pată lui Dumnezeu, vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte, ca să slujiți Dumnezeului celui viu!
15. Și tocmai de aceea este El mijlocitorul unui legământ nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru răscumpărarea din abaterile făptuite sub legământul dintâi, cei ce au fost chemați, să capete veșnica moștenire, care le-a fost făgăduită. 10:9 apoi zice: "Iată-Mă, vin să fac voia Ta, Dumnezeule." El desființează astfel pe cele dintâi, ca să pună în loc pe a doua.
Am subliniat și scris cu "bold" aspectele pe care voiam să le scot în evidență în discuția noastră și anume:
a. În V.T. este vorba de un locaș pământesc de închinare și de o preoție aferentă. În N.T. este vorba de un locaș ceresc de închinare și de o preoție aferentă, al cărei Mare Preot este însuși Mesia, iar poporul Noului Legământ este un popor de preoți ai locașului ceresc de închinare !
b. Evrei 9:8 arată că cele două preoții nu au voie să fie confundate sau intersectate în slujire: Câtă vreme era valabila cea a fiilor lui Aaron, trebuia făcută slujba cum s-a scris în Lege; versetul 10, arată că aceste lucruri au fost doar niște porunci pământești și deci temporare, adică, din momentul în care a început să intre în vigoare jertfa și preoția Mântuitorului, preoția lui Aaron n-a mai avut întâietatea pentru popoprul noulului legământ.
Atenție, pentru ceilalți evrei, care nu au intrat în noul legământ, e clar că era încă valabilă preoția lui Aaron!
c. Bineînțeles că preoția Domnului Iisus o subordonează pe cea a lui Aaron și oricine a păcătuit sub preoția lui Aaron poate fi primit și iertat pe baza jertfei Mântuitorului ( Evr. 9:15) mai ales că în Evrei 10:9 este scris cât se poate de limpede că El, adică Mesia desființează preoția și slujba locașului pământesc de închinare și pune în loc preoția Sa, care este o preoție duhovnicească și în cadrul căreia trebuiesc aduse jertfe duhovnicești și o închinare în duh și în adevăr.
Ei bine, revenind la subiectul nostru cu acoperitul capului... eu înțeleg că preoții, fii lui Aaron aveau porunci precise și trebuiau să-și acopere capul datorită faptului că făceau parte din era vechiului legământ și nu-L aveau ca mijlocitor la Tatăl pe Mesia prin Duhul Sfânt. Dar noi nu suntem preoți literali, ci preoți duhovnicești, a căror slujbă se va vedea doar când Domnul Christos va reașeza toate lucrurile la locul lor ( în împărăția de 1000 de ani) Până atunci noi suntem oameni care trăiesc în trupul acesta și așteaptă nerăbdători să fie îmbrăcați în nemurire.
Eu personal, cu felul în care înțeleg lucrurile, nu am găsit nici o poruncă atât în V.T. cât și în N.T. care să specifice că oamenii de rând trebuie să-și acopere capul la rugăciune sau când se face o slujbă divină, iar preoția lui Aaron a fost desființată cum este prezentat în Evrei 10:9. Dacă cineva aduce argumente solide din Scripturi ( nu citate din Talmud, sau de nu știu unde...) că sunt altfel de verete care să combată ce am scris mai sus, le vom discuta cu cea mai mare plăcere.
Dacă am greșit cumva sau pe undeva în exprimare, sau consideră cineva că l-am jugnit, îmi cer iertare și le mărturisesc tuturor că n-am făcut-o din dorința de a lovi pe cineva ci din dorința de a dezbate, a studia împreună. Și indiferent dacă păreri sunt mai multe, părerea mea este că acceea care are argumentele cele mai bune rămâne în picioare și pentru asta noi tot datori suntem să ne iubim uni pe alții, indiferent dacă eu consider că am dreptate și altul consideră la fel. Pacea să vă inunde inimile!
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
Doresc sa pun o intrebare la acest subiect, care dupa cat se vede, acoperirea capului la barbati se bazeaza pe Randuiala Aronica.
Frate ELIAHU si Nica, Noul Legamant se bazeaza pe RANDUIALA lui MELHISEDEC, cum de va bazati azi pe randuiala Aronica?
Se pot explica cele doua RANDUIELI?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Bărbații de astăzi - cu capul acoperit sau nu?
Constat cu mare satisfacție o atmosferă atât de plăcută, că cel puțin mie (care... ori că nu am sesizat-o până acum, ori că pe drept, de la un timp este un alt DUH pe Forum), îmi crează un un plăcut sentiment de părtășie frățească (după cum zicea fr.Nică)... o ungere duhovnicească!
Da... fr. Aurelc! Adevărul nu sunt EU, nu suntem NOI, ci... Adevărul este EL! ...Veșnic neschimbător, și fără umbră de mutare! Apoi, ...fie că realitatea este cum am înțeles eu, fie că ralitatea este cum o înțelegi tu cu toată frățietatea mea, ...eu sunt încredințat să vă iubesc pe toți frații mei (în Yashuah, în Avraham sau în Adam), cu aprecierea și mulțumirea că te detașezi ca un consecvent responsabil al atitudinii de susținere a atmosferei de dialog nu atât civilizat împăciuitor, cât de părtășie frățească: una era să fii sărit într-o contradicție agrsivă, ...și alta este să nu obligi pe nimeni să creadă CA TINE (în situația de față... pe mine), ...fiind dispus întotdeauna să învăți mai multe sau mai bune (problema este dragă fr. Aurelc, ...și sunt convins că o cunoști, ...că nu de la mine ai de învățat, ci cum zicea și o soră dintre noi-Lucia, că toți învățăm unii de la alții, după cum ne lăsăm călăuziți de Duhul Mântuitorului nostru personal)!
Personal, eu îți înțeleg această atitudine, ca pe o binecuvântare din Matei 15.28 (facă-ți-se cum voiești), ...pentru 1Teșaloniceni 5.21 (cercetați toate lucrurile și păstrați ... ce credeți... că este bun) ...crdința ta te-a mântuit! (Luca 17.19; 18.42).
...dacă cineva merge pe un drum rău, și eu mă iau după el, ...unde ajung? ...nu este mai bine să merg pe drumul meu ca Abraham?
...dacă eu merg pe un drum rău, și cineva se ia după mine, ...unde ajunge? ...nu este mai bine pentru el să meargă pe drumul lui?
...dacă cineva alege la fel ca mine un lucru (o floare, o haină sau o mâncare), o cale sau orice altceva, trebuie ca eu să-l iubesc NUMAI pentru ACEASTA? ...sau dacă nu alege ca mine... să-l urăsc eu, sau...să mă urască el pe mine? ...să fac și eu cum a făcut Cain cu Abel?!? ...sau cum a făcut David cu Saul (când i-a tăiat colțul mantalei)!?!
...eu apreciez atitudinea fr.Aurelc! ...fiecare este liber să creadă și să să facă după cum îl călăuzește duhul și conștiința lui!
...ca o mărturisire-divertisment: când am plecat de la frații din Suceava, și m-am urcat în trenul tras cam cu o jumătate de oră înaintea plecării la linie... de la Suceava la Ploiești, ...sub influența discuției cu frații despre ACOPERIRE (inițiată de cineva dintre ei, ...față de care ei au rămas ferm pe poziția lor biblic-creștină, ...și eu într-o confuzie APĂSĂTOARE... de bănuială și nențelegere - o fi bine ca ei??? ...sau o bine cum sunt călăuzit eu să cred invers ca ei???), pentru că eram singur în compartiment (și în tot vagonul), m-am plecat pe genunchi (cu fruntea la podea), să mă predau pe brațele Tatălui ceresc pe timpul călătoriei. După primele cuvinte... am simțit o presiune în tâmple și în spatele urechilor, cu o fierbințeală supărătoare în moalele capului. Am crezut că este de la inimă, din cauza efortului aplecării. Speriat oarecum, m-am oprit din rugăciune, ...m-am ridicat ușor pe canapea, și m-am așezt în poția culcat.
Pentru că nu mă lăsa deloc starea de tensiune intracraniană și fierbințeala cu transpirație rece (medical... o contradicție între tensiune și o ischemie), purtând tensiometrul la mine în călătorii mai lungi, mi-am luat tensiunea - era chiar scăzută (aproape 11 cu 7,5) - deci... era ischemie, dar... de unde fierbințeala. M-am speriat, că... m-am gândit chiar să sun la 112 și să returnez biletele de călătorie dar, ...aproape inconștient, mi s-au dus ochii și mâna după fularul care era, pe mâneca hainei groase puse în cuier (era decembrie).
Cu fularul în mână și cu ochii în oglinda din compartiment, la roșeala feței și cheliei, mi s-a dus mintea la discuția despre ACOPERIREA LA RUGĂCIUNE; ...am pus fularul ca o eșarfă feminină pe cap, ca dintr-o curiozitate întrebătoare, și aproape instantaneu mi-a dispărut și presiunea din tâmple și urechi, și fierbințeala din moalele capului.
M-am întins pe canapea în repaus și într-o rugăciune de comuniune cu cerul, și curând mi-am revenit complet!
Așa, am înțeles eu că trebuie să mă rog ACOPERIT - o fi bine, ...o fi rău, de atunci, eu nu mă mai rog DESCOPERIT. Când am ajuns acasă, am povestit mamei și soției - mama mi-a zis că a fost doar o senzație din cauza gerului de afară când am intrat la căldura din compartiment, și mi-a trecut când am pus fularu rece, ca o compresie la frunte dar, cam cu o jumătate de oră înaintea plecării, în vagoane era chiar rece); ca de obicei, soția a râs de mine, zicând... bravo! ...după ce ți-ai lăsat barbă, trebuie să porți și bazma! ...nu se poate! ...este prea de tot! ...mă faci de tot râsul! ...când i-am zis că este vorba numai la rugăciune, a zis... treaba ta! ...acolo faci cum crezi! ...și AȘA AM FĂCUT!
În mod asemănător, ... un frate scump care mi-a văzut probabil postările cu privire la portul pantalonilor, fiind banat full pe Forum, ...mă întreba deunăzi (printr-un mesaj pe messenger): ce faci frate ??? ...când ne vom întâlni data viitoare... am să te văd îmbrăcat într-un cămășoi până la glezne... peste pantaloni???
Cu siguranță, dacă Cel Prea Înalt îmi dă putere, în cel mai scurt timp îmi voi comanda o haină lungă pentru stradă, și un halat pentru casă, ...mulțumind și binecuvântănd pe cei care m-au ajutat să înțeleg aceasta prin întervențiile lor pe Melhisedec.
Dragă sora Lucia, ca un om liber față de orice dogmă și doctrină religioasă sau bisericească, detașat și de clanul Clerical și de lumea laică, ...pentru mine, rânduiala lui Melhisedec a fost un simbol pentru rânduiala Aronică, așa cum este și împlinirea, și continuatoarea firească a rânduielii Aronice (Mesia, ...nici nu a STRICAT Legea! ...dar s-o schimbe??? - Matei 5.17); problema noastră este doar în diderența de înțelegere - unii văd într-un fel, alții în alt fel ((Faptele ap. 9.3 și 7); unii aud o voce, alții aud tunete; unii înțeleg într-un fel, alții înțeleg în alt fel (Marcu 4.11).
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>