Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 10
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Legi scrise în Vechiul Testament | Legea lui Moise
Deconectat Jertfele de ispășire
Moderator2
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
25118. Postat la 22/01/2014 06:58 - 4119z15h43m
Am preluat o postare de la sărbătoarea Ispășirii a utilizatorului cautatorul și am deschis un subiect nou, deoarece acolo se vorbește despre cu totul altceva
cautatorul a scris:
Buna ziua

Pt ce pacate se puteau aduce jertfe la cortul construit de Moise si mai tarziu la templu ?

Pana la legile date de Moise , legile jertfelor nu erau date instructiuni , unde , cand ,cum sa fie aduse jertfele . Jertfele puteau fi oferite decât atunci când exista un loc central de cult. În perioada Sanctuarului din desert, era interzis sã se ofere sacrificii în altã parte. Dupã intrarea poporului evreu în Canaan, sanctuarul permanent a fost instalat la Silo. În scurtele perioade de timp când un asemenea loc lipsea, sacrificiile erau prezentate pe inaltimii . Însã o datã terminat Templul lui Solomon, utilizarea înãlþimilor ca locuri de cult a fost interzisã. .

Jertfele de ispasire se puteau aduce pt pacate neintentionate si anume ;

- daca o femeie avea scurgere de singe
- daca o femeie nastea
- daca cineva se atingea de un mort
- daca cineva se atingea de un animal mort sau sfasiat de fiare salbatice
- dupa o anumita boala ex .cum ar fi lepra
- daca un barbat avea o scurgere seminala

Pt toate aceste pacate se putea aduce o jertfa de ispasire . Putem verifica cele spuse de mine daca sunt corecte in cartea leveticul .

Ho , ho , ho stai putin , dar pt. calcarea altor porunci se putea aduce jertfa de ispasire ?

O zi buna

Moderator
Deconectat RE: Jertfele de ispășire
Aurelc
25155. Postat la 29/01/2014 19:38 - 4112z3h3m
Căutătorule, bine ai revenit și multă pace îți doresc! Deasemenea împreună cu tine, le-o doresc tuturor celor ce citesc și participă la discuții cu noi împreună.

Am văzut că Moderator2 ți-a mutat o postare la acest subiect pentru că se pare că intuia ceva. Eu încerc să continui ideea lui, spunându-ți doar așa telegrafic să te gândești la următorul aspect: În Biblie, în VT evreii au numărat 613 porunci. Dintre acestea în principal cele care aveau aplicație în cele 10 Porunci erau cu condamnări la moarte și mai erau câteva ramuri, dar pemtru multe dintre încălcările de lege se aduceau jertfe dragule. Fie că este vorba de jertfe de ispășire sau jertfe pentru vină. Dacă vrei să lecturezi de exemplu capitolele 4, 5 și 6 din cartea Levitic, vei vedea o mulțime de jertfe de ispășire de adus în cursul anului, când oamenii păcătuiau și ele erau categorisite pe bunăstarea materială a celui ce păcătuia sau pe poziția lui socială sau religioasă. Dar păcate pentru care se aducea ( mai bine zis trebuia să se aducă) jertfă erau o sumedenie.

Cele pe care le-ai amintit tu aici mai sus, nu erau păcate, ci erau niște circumstanțe care-l făceau pe închinător să trebuiască să aducă jertfă pentru vină sau de ispășire. Dacă bine îmi aduc aminte, prin Levitic 18, 19 scrie de o mulțime de păcate : să nu vorbești de rău pe un surd, să nu pui obstacole în calea unui orb, să nu depui mărturii mincinoase etc. Pentru toate aceste călcări de lege, preoții stabileau ce fel de animal trebuia să aducă cei ce păcătuiau în felul respectiv.

Nu știu dacă ai înțeles ce am vrut să zic...

Dar voi ceilalți, ce părere aveți ?

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
cautatorul
25171. Postat la 02/02/2014 17:55 - 4108z4h47m
Buna seara

Si eu doresc aceleasi binecuvantari tuturot . Nu scriu pt a contrazice pe cineva scriu despre convingerea la care am ajuns dar respect opinia oricui care are o parere diferita de a mea .

O sa scriu cateva pacate pt care nu se puteau aduce jertfa ci era pedeapsa cu moartea . Cine doreste rog sa scrie pt ce pacate se puteau aduce jertfa , aceasta bineinteles daca doreste .

Exodul 21:29 Dar dacă boul avea obicei mai înainte să împungă, și stăpânul fusese înștiințat de lucrul acesta, și nu l-a închis, boul să fie ucis cu pietre, dacă va ucide un bărbat sau o femeie, și stăpânul lui să fie pedepsit cu moartea.

Leviticul 20:2 rSpune copiilor lui Israel: rDacă un om dintre copiii lui Israel sau dintre străinii care locuiesc în Israel dă lui Moloh pe unul din copiii lui, omul acela să fie pedepsit cu moartea: poporul din țară să-l ucidă cu pietre.

Leviticul 20:27 Dar dacă un om sau o femeie cheamă duhul unui mort sau se îndeletnicește cu ghicirea să fie pedepsiți cu moartea; să-i ucideți cu pietre: sângele lor să cadă asupra lor.r1;

Leviticul 24:14 rScoate din tabără pe cel ce a hulit; toți cei ce l-au auzit să-și pună mâinile pe capul lui și toată adunarea să-l ucidă cu pietre.

Leviticul 24:16 Cine va blestema Numele Domnului va fi pedepsit cu moartea: toată adunarea să-l ucidă cu pietre. Fie străin, fie băștinaș, să moară, pentru că a hulit Numele lui Dumnezeu.

Numeri 15 . Când erau copiii lui Israel în pustiu, au găsit pe un om strângând lemne în ziua Sabatului.
Cei ce-l găsiseră strângând lemne, l-au adus la Moise, la Aaron și la toată adunarea.
L-au aruncat în temniță, căci nu se spusese ce trebuiau să-i facă.
Domnul a zis lui Moise: rOmul acesta să fie pedepsit cu moartea, toată adunarea să-l ucidă cu pietre afară din tabără.r1;

Deuteronomul 21: Dacă un om are un fiu neascultător și îndărătnic, care n-ascultă nici de glasul tatălui său, nici de glasul mamei lui, și nu-i ascultă nici chiar după ce l-au pedepsit,
19 tatăl și mama să-l ia și să-l ducă la bătrânii cetății lui și la poarta locului în care locuiește.
20 Să spună bătrânilor cetății lui: rIată, fiul nostru este neascultător și îndărătnic, n-ascultă de glasul nostru și este lacom și bețiv.r1;
21 Și toți oamenii din cetatea lui să-l ucidă cu pietre și să moară. Astfel să cureți răul din mijlocul tău, pentru ca tot Israelul s-audă și să se teamă.

Deuteronomul 22:
22 Dacă se va găsi un bărbat culcat cu o femeie măritată, să moară amândoi: și bărbatul care s-a culcat cu femeia, și femeia. Să cureți astfel răul din mijlocul lui Israel.
23 Dacă o fată fecioară este logodită, și o întâlnește un om în cetate și se culcă cu ea,
24 să-i aduceți pe amândoi la poarta cetății, să-i ucideți cu pietre și să moară amândoi: fata, pentru că n-a țipat în cetate, și omul, pentru că a necinstit pe nevasta aproapelui său. Să cureți astfel răul din mijlocul tău.
25 Dar dacă omul acela întâlnește în câmp pe fata logodită, o apucă cu sila și se culcă cu ea, numai omul care s-a culcat cu ea să fie pedepsit cu moartea.
26 Fetei să nu-i faci nimic; ea nu este vinovată de o nelegiuire vrednică de pedeapsa cu moartea, căci e ca și cu un om care se aruncă asupra aproapelui lui și-l omoară.

Ioan 8:5 Moise, în Lege, ne-a poruncit să ucidem cu pietre pe astfel de femei: Tu, dar, ce zici?r1;

Exodul 21:12 Cine va lovi pe altul cu o lovitură de moarte să fie pedepsit cu moartea.
Exodul 21:15 Cine va lovi pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit cu moartea.
Exodul 21:16 Cine va fura un om și-l va vinde sau îl va ține în mâinile lui să fie pedepsit cu moartea.
Exodul 21:17 Cine va blestema pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit cu moartea.
21:18 Dacă se vor certa doi oameni, și unul din ei va lovi pe celălalt cu o piatră sau cu pumnul, fără să-i pricinuiască moartea, dar silindu-l să stea în pat,
Exodul 21:19 cel ce l-a lovit să nu fie pedepsit, dacă celălalt se va scula și se va plimba afară, sprijinit pe un toiag. Numai să-l despăgubească pentru încetarea lucrului lui și să-l îngrijească până la vindecare.
Exodul 21:20 Dacă un om va lovi cu bățul pe robul său, fie bărbat, fie femeie, și robul moare sub mâna lui, stăpânul să fie pedepsit.
Exodul 21:21 Dar dacă mai trăiește o zi sau două, stăpânul să nu fie pedepsit; căci este argintul lui.
Exodul 21:22 Dacă se ceartă doi oameni și lovesc pe o femeie însărcinată și o fac doar să nască înainte de vreme, fără altă nenorocire, să fie pedepsiți cu o gloabă, pusă de bărbatul femeii, și pe care o vor plăti după hotărârea judecătorilor.
Exodul 21:28 Dacă un bou va împunge și va omorî pe un bărbat sau pe o femeie, boul să fie ucis cu pietre, carnea să nu i se mănânce, iar stăpânul boului să nu fie pedepsit.
Exodul 21:29 Dar dacă boul avea obicei mai înainte să împungă, și stăpânul fusese înștiințat de lucrul acesta, și nu l-a închis, boul să fie ucis cu pietre, dacă va ucide un bărbat sau o femeie, și stăpânul lui să fie pedepsit cu moartea.
Exodul 22:19 Oricine se culcă cu un dobitoc să fie pedepsit cu moartea.
Exodul 35:2 Șase zile să lucrați, dar ziua a șaptea să vă fie sfântă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă, închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua aceea să fie pedepsit cu moartea.

Aurelc asa este in Levetic 18 si 19 spune de o multime de pacate dar in capitolul 20 spune rezultatul lor rog cine doreste poate citi . Capitolul se numeste pedepse si care e pedeapsa pacatelor din capitolul 18 si 19 e moartea , nu aminteste de posibilitatea ca ar putea aduce jertfa .

Asa sta scris cum ai spus ; '' să nu vorbești de rău pe un surd, să nu pui obstacole în calea unui orb, să nu depui mărturii mincinoase ''

In Deutronom 27,18, Blestemat să fie cel ce va face pe un orb să rătăcească pe drum . Va rog sa citim in intregime Deutronom 27 . 11 - 26 si 28 . 15 - 68

Pt cei ce fac astlel de lucruri nu spune ca se poate aduce jertfa ci blestemul .

Cred ca am scris cam mult .
Lucia
25179. Postat la 03/02/2014 21:12 - 4107z1h30m
Cautatorule, in prima postare de la acest subiect, nu este vorba despre "pacate din nestiinta", ci despre NECURATII fizice.Cred ca trebuie sa stim sa facem diferenta intre intinaciunea fizica si cea morala.
O femeie daca naste si are o scurgere de sange, este normal sa fie asa, nu pacatuieste, ci este necurata...este o mare diferenta.
Jerfa era adusa pentru curatirea de sangele ei...

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
cautatorul
25185. Postat la 04/02/2014 11:01 - 4106z11h41m
Buna ziua

Vreau sa spun ca in urma cercetarii acestui subiect am ramas impresionat si eu de intelegerea lui

Pacatele fara voie ,neintentionate din VT sunt diferite de cele din NT

Levetic 4 . 2 "Când va păcătui cineva fără voie împotriva vreuneia din poruncile Domnului, făcând lucruri care nu trebuie făcute;

Care sunt acele pacate fara voie , fara sa stie , neintentionate impotriva poruncilor Domnului ?

Levetic 5 .
2. când cineva, fără să știe, se va atinge de ceva necurat, fie de hoitul unei fiare sălbatice necurate, fie de hoitul unei vite de casă necurate, fie de hoitul unei târâtoare necurate, și va băga apoi de seamă și se va face astfel vinovat;
3. sau când cineva, fără să ia seama, se va atinge de vreo spurcăciune omenească, de orice spurcăciune care face pe cineva necurat, și va băga de seamă mai târziu, și se va face astfel vinovat;
4. sau când cineva, vorbind cu ușurință, jură că are să facă ceva rău sau bine, și nebăgând de seamă la început, bagă de seamă mai târziu, și se va face astfel vinovat:
5. Când cineva, deci, se va face vinovat de unul din aceste lucruri, trebuie să-și mărturisească păcatul.

Vedeti la sfarsitul fiecarui verset spune cuvantul '' vinovat '' . Vinovat pt. ca a calcat una din poruncile Domnului . Apoi versetul sase spune sa aduce o jertfa pt vina pt pacatul lui ca jertfa de ispasire .

In VT pacatele pt care se puteau aduce jertfa erau acele intinari , necurateni care faceau pe un om necurat . acestea erau numite pacate . Erau de fapt niste pacate ceremoniale intinari ale trupului . Pt pacatele morale si nu numai amintite in postarea de mai sus am numit cateva situatii cand nu se puteau aduce jertfe ci pedeapsa cu moartea .

Jertfele pt preot ,pt intreaga adunare ,pt conducator erau tot pt pacate ceremoniale . Cateva exemple ; preotul daca se atingea de ceva intinat, chiar cenusa de la altar era o intinare , daca calca pe un pamant strain era intinare ,daca intrai la un pagan sau te insoteai cu el erai intinat ,daca veneai din razoi trebuia sa faci acea curatie ceremoniala etc .

Aceste jertfe pt vina nu aveau nimic de a face cu pacatele morale . Noi , doar noi credem ca acele jertfe se aduceau pt pacate morale , jertfele se aduceau pt pacate ceremoniale , intinari . Profeti mustrau ferm aceste ceremoni si indemna la etica morala cum ar fi : mila , dreptate etc

Isaia 1 . 10. Ascultați cuvântul Domnului, căpetenii ale Sodomei! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei!
11. "Ce-Mi trebuie Mie mulțimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile de tot ale berbecilor, și de grăsimea vițeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor și țapilor.
12. Când veniți să vă înfățișați înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcați curțile?
13. Nu mai aduceți daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate și adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!
14. Urăsc lunile voastre cele noi și praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi.
15. Când vă întindeți mâinile, Îmi întorc ochii de la voi; și oricât de mult v-ați ruga, n-ascult: căci mâinile vă sunt pline de sânge!"

Se pot vedea asemenea mustrari in Amos in Mica , sa nu mai sctiu mult pe sait . Si eu sunt de aceiasi parere ca acele lucruri care intina o femeie erau lucruri normale ,dar pt ei nu era asa . Pt ei erau pacate pt care trebuia adusa o jertfa . Probabil ca pt acele timpuri acele porunci , instructiuni de curatire erau bine venite .

Noi cautam sa intelegem VT prin gandirea noastra a NT ,. Trebuie sa cautam sa intelegem VT prin gandirea si obiceiurile acelor vremuri .

O zi placuta
Lucia
25187. Postat la 04/02/2014 14:57 - 4106z7h44m
Cautatorule, mai intai as dori sa clarificam doua lucruri:
Ce este pacatul din nestiinta, si cand te faci vinovat de el?

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
cautatorul
25189. Postat la 06/02/2014 15:06 - 4104z7h35m
Buna ziua

Eu nu caut sa scriu convingerea mea , nici nu caut sa pun in dreptul acalor oameni care au trait in Vechiul Testament intelegerea mea . Eu caut sa inteleg ce legi aveau acei oameni din vechime , cum traiau ei care era convingerea si intelegerea lor .

In Vechiul Testament pacatul din nestinta , sau pacatul fara voie , difera de pacatul din nestinta din Noul Testament . Pacatele din nestinta erau acele pacate pt care se puteau aduce jertfa , pacate ceremoniale .

Doriti sa le numesc pe fiecare ?
Lucia
25190. Postat la 06/02/2014 17:47 - 4104z4h54m
cautatorul a scris:

In Vechiul Testament pacatul din nestinta , sau pacatul fara voie , difera de pacatul din nestinta din Noul Testament . Pacatele din nestinta erau acele pacate pt care se puteau aduce jertfa , pacate ceremoniale .

Doriti sa le numesc pe fiecare ?

Dragul meu, pacatele din nestiinta au fost la fel si in trecut ca si in ziua de azi.
Ele fiind iertate in trecut, la ZIUA ISPASIRII, iar azi le ispaseste Hristos pentru noi.
Ce cred eu ca unii nu inteleg, este faptul ca se faceau vinovati in trecut, precum ne facem si noi azi de pacatul din nestiinta, atunci cand ne dam seama ca am pacatuit ,( SI BAGA DE SEAMA MAI TARZIU), cum sta scris in Cuvant.Atunci se aduceau jertfe pentru vina, pentru pacat, iar acum cerem iertare Tatalui prin Fiul Sau Isus Hristos.
Spre exemplu:
Am bagat vrajba, intriga, am declansat o cearta, am dat prilej de pacatuire cuiva...pe moment nu-mi dau seama ca pacatuiesc, dar bag de seama mai tarziu, ce fac?
Merg inaintea lui Isus Hristos sa ma ierte!
Nu inteleg, si chiar nu am gasit vorbindu-se de "pacate ceremoniale".
Toate sunt pacate, insa cele din nestiinta se iertau cum se iarta si azi.
Vinovati ne facem de ele, doar daca bagam de seama mai tarziu ca am pacatuit.
Sper ca m-am facut inteleasa.

cautatorul
25191. Postat la 06/02/2014 18:22 - 4104z4h19m
Buna seara

Am vazut ca nu m-ati inteles . Probabil pt ca nu ati citit tot ce am scris .
O sa scriu ca sa ma intelegeti .

Pt ce pacate se putea aduce jertfa in VT ?
Pt ce pacate nu se putea aduce jertfa in VT ci era pedeapsa cu moartea ?
fullban10
25192. Postat la 07/02/2014 15:21 - 4103z7h20m
Vezi? Ce atatea cuvinte pentru atat de putine intrebari!.
In Vechiul Testament se aduceau jertfe pentru vina si nu se aduceau jertfe pentru gand.

Biblia are răspuns la toate intrebările.
cautatorul
25220. Postat la 15/02/2014 21:20 - 4095z1h21m
Buna seara

Doamna Valentina dvs . spuneti " In Vechiul Testament se aduceau jertfe pentru vina " .

Care era vina ?

O seara buna
fullban10
25222. Postat la 15/02/2014 22:38 - 4095z0h3m
Sunt multe. Chiar vrei sa le insir eu aici , sau le citesti tu personal?
Leviticul 4, incepand cu 1 scrie ; cand va pacatui cineva fara voie impotriva vreuneia din poruncile Domnului, facand lucruri care nu trebuiesc facute...
Vina de-a minti, vina de-a vorbi cu usuratate, vina de-a tainui, vina de-a insela , vina de-a ascunde ......

Biblia are răspuns la toate intrebările.
cautatorul
25264. Postat la 19/02/2014 09:07 - 4091z13h35m
Buna ziua

Doamna Valentina chiar va rog insiratile .

O zi buna
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164416 vizite unice Powered by PHP-Fusion