RE: Ciucurii de la colțurile veșmintelor Numeri 15:38
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2400. Postat la 09/03/2010 12:20 - 5534z9h58m
Bine faci frate Daniel daca zici ca porti si cand ai privesti ati aduci aminte de lucrurile spirituale si nu de cele pamantesti, intradevar am observat ca uneori ne batem cu pumnu in piept si ca cunoastem legea si poruncile dar ne inselam amarnic ca tot timpul gresim si intristam pe Domnul, am sesizat ca intradevar ori unde esti ori unde mergi sau te afli intrun loc nu vezi nimica in jurul tau care sa te intareasca spiritual totul este ca o priveliste intro oglinda te privesti si cand ai plecat imaginea nu mai e in oglinda, asa se si intampla in zilele noastre multi zic ca cunosc adevarul dar putini sint care o inplinesc, Adonai sa te binecuvanteze si sa te intareasca fratiuc si sati dea putere ca sa inplinesti tot ce trebuie si este scris in Porunci,Lege si Randuieli..SHALOM
Deconectat
avodah a scris:
Frate Emanolake am fost invinuit de catre un Penticostal ca predic ca Legea si poruncile au ramas in picoare , doar sistemul Levitic cu legea jerfelor cu iertarea pactelor si mantuirea prin har s-au implinit in Mesia si totusi aleg ca unele sa nu le tin cum ar fi aceasta spre exemplu, care nu face parte din Sistemul Levitic.
Am incercat sa vin cu explicatii, si mi-a fost reprosat ca de fapt si eu aleg doar ce imi convine, pe langa cele ce sustin ca s-au implinit pe Golgota.
M-a pus pe ganduri.Desi ma invart printre mesianici de ceva buna vreme , nu am considerat niciodata sa imi fac ciucuri pina acum de curand. L-a lucru deseori aplecandu-ma vad acesti ciucuri mai tot timpul, si efectul este unul pozitiv. Imediat imi redresez gandurile si cuget in mintea mea mai mult la cele spirituale decat cele pamantesti. Acesta de fapt este si scopul de ai purta;
Am si o bratara subtirica de piele la mana pe care scrie Shema Israel , cat despre semnul pe frunte astept vremea cand :
Ei vor vedea fata Lui , si Numele Lui va fi pe fruntile lor
Asa cum ne straduim sa implinim la vremile necuratiilor, si ne gandim ca El apreciaza chiar daca ramane de dorit, la fel ma gandesc si la aceaste porunci.
Mesia a zis ca nu avenit sa desfinteze Legea , ca atare a ramas sfanta dreapta si buna si e pentru noi ca El nu are nevoie de ele.
Daniele, îți apreciez zelul cu care vrei să spui oamenilor despre importanța Legii lui Dumnezeu și apoi văzând că ei te împing la colț cu tot felul de întrebări din amănuntele legii să încerci să demonstrezi că decât să renunți la Lege de tot mai bine te iudaizezi ( devii prozelit e expresia corectă, dar probabil nu o cunosc toți și deaia am scris așa ) . Ei bine, eu nu sunt de aceeași părere. Și o să-ți spun și care este motivul: Noi cei dintre neamuri, care am ajuns să-l cunoaștem pe DOMNUL și El ne-a luminat mintea că după ce ne-a curățit trecutul prin jertfa lui Mesia nu vom putea rămâne fără păcat doar păzind Legea Lui cea veșnică, am decis s-o păzim. Marea întrebare este: ce anume, și care dintre porunci fac parte din Legea cea eternă, și care s-au sfârșit odată cu începerea Noului Legământ ? Aici eu găsesc numai un sistem cu două coordonate ca metodă de studiu:
1. Porunci și legi existente ( ca porunci propriu zise sau văzute din exemple că au fost păzite de către oamenii lui Dumnezeu) înainte de darea Legii pe Muntele Sinai. ( pentru că de acolo înainte sunt mai greu de clasificat uneori)
2. Porunci sau legi reamintite în Noul Testament, sau tot ca și mai sus, despre care se poate deduce din textul N.T. că au fost respectate în continuare de către biserica Apostolică.
Bun.. acum eu am observat că te-ai poticnit un pic cu studiul și le-ai băgat pe toate într-o oală ( eu zic că aici greșești, dar tu faci cum vrei) atât legea necurăției cât și cea cu ciucurii sau altele de felul ei. Despre legea necurăției, găsim de exemplu că a fost ținută și de către Patriarhi. uite aici:
Citat BOR: Geneza 31:34 Rahila însă luase idolii și-i pusese sub samarul cămilei și ședea deasupra lor; și a scotocit Laban prin tot cortul Rahilei și n-a găsit nimic.
35 Iar ea a zis către tatăl său: "Să nu se mânie domnul meu că nu mă pot scula înaintea ta, pentru că tocmai acum am necazul obișnuit al femeilor". Și mai scotocind Laban prin tot cortul, n-a găsit idolii.
Dar despre ciucuri la marginile veșmintelor ( chiar dacă veșmintele patriarhilor aveau colțuri) încă nu am găsit scris că au purtat.
La punctul 2... eu am găsit în N.T că Domnul Iisus nu-i laudă pe cei care purtau genul respectiv de veșminte și cu ciucuri, ci dimpotrivă îi acuză de fățărnicie.
Citat VDC: Matei 23:4 Ei leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat, și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște.
5 Toate faptele lor le fac ca să fie văzuți de oameni. Astfel, își fac filacteriile late, își fac poalele veștmintelor cu ciucuri lungi; etc..
În schimb am găsit un răspuns dat de însuși Acela care a venit pe Pământ ca să ne arate multe dintre lucrurile de valoare, și personal cred că versetul acesta include și cerința cu ciucurii mai ales că ți-am arătat și argumantarea de mai sus:
Citat VDC: Ioan 4:20 Părinții noștri s-au închinat pe muntele acesta; și voi ziceți că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.r1;
21 " Femeier1; i-a zis Isus " crede-Mă că vine ceasul când nu vă veți închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim.
22 Voi vă închinați la ce nu cunoașteți; noi ne închinăm la ce cunoaștem, căci mântuirea vine de la Iudei.
23 Dar vine ceasul, și acum a și venit, când închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr; fiindcă astfel de închinători dorește și Tatăl.
24 Dumnezeu este Duh; și cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh și în adevăr. r1;
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
Ovi o intrebare : Crezi ca Mesia a calcat sau nu aceasta porunca , prin urmare crezi ca o purtat ciucuri la vesminte sau nu? Vedem ca fariseii purtau , ce crezi despre El?
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
Interesant ca am ajuns sa fiu considerat iudaizator si de frati mei de credinta!!
Prima data cand am fost invinuit ca sunt iudaizator a fost prin anii de facultate , dar de data aceea a fost pe motivul ca tin Shabatul , care daca am merge pe cele 2 metode amintite de tine de studiu :
1- usor cineva ne-ar pute-a spune ca Evreii nu au stiut de Shabat , din contextul cand au primit Mana din cer : bineinteles noi intelegem ca de fapt evreii au uitat Sabatul in robie , dar ni se poate arunca ca interpretare.
2- Pe neamuri sa nu se puna prea multe greutati, ci sa se fereasca de animale zugrumate, de curvie, si de sange, etc..., ; shabatul nu este amintit in acest context , ca sa fie tinut de neamuri.
Am spus in acest context; La fel daca nu suntem atenti putem si noi scoate din context unele care de fapt nu sunt asa cum vrem sa le vedem.
Spre exemplu:
Matei 23:4 Ei leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat, și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște.
5 Toate faptele lor le fac ca să fie văzuți de oameni. Astfel, își fac filacteriile late, își fac poalele veștmintelor cu ciucuri lungi; etc..
Mesia spune : ei leaga sarcini grele.......
Ei -fariseii - leaga sarcini grele, nu Tatal
Crezi ca Mesia s-ar invinui pe sine ca a dat sarcini grele cu cateva sute de ani inainte pe Sinai?
El se refera la anumite sarcini care fariseii le pun pe umerii oamenilor , si nu se refera la o porunca ce Tatal impreuna cu El a instituit.
1 Ioan 5 :2 Cunoastem ca iubim pe copii lui YHWH prin acea ca iubim pe YHWH si pazim poruncile Lui
3 Caci dragostea de YHWH sta in pazirea poruncilor Lui . Si poruncile Lui nu sunt grele
textul nu spune ca doar unele porunci nu sunt grele, si altele sunt sarcini grele de purtat.
Toate faptele lor le fac sa fie vazuti de oameni. Astfel isi fac ciucuri lungi la poalele vesmintelor, etc..
Aici ii cearta ca sunt fatarnici, asta nu inseamna ca porunca data tot de El este nula, la fel daca fariseii se rugau in picioare, si faceau rugaciuni lungi, nu inseamna ca noi nu ne mai rugam in picioare, sau cateodata rugaciuni lungi.
Raspunsul la intrebarea mea ,cred ca toti intelegem ca El a pazit toate poruncile , caci daca ar fi calcat vreo una ar fi pacatuit. Stim ca in El nu s-a gasit pacat (calcare de porunca) ca atare a fost fara cusur, ca atare a fost Mesia.
Daca El nu ar fi purtat ciucuri , ar fi fost imediat invinuit de farisei ca nu poate sa fie Mesia din cauza ca nu respecta Toarah.
Singura invinuire , pe langa ca ar fi facut vindecari in Shabat , care dupa Talmud (nu Toarah) nu este ingaduit, ce au gasit asupra Lui a fost blasfemie ca s-a considerat una cu YHWH.
Femeia care s-a atins de poalele vesmintelor , in ebarica scrie ca s-a atins de Tzitzi(ciucuri de la poalele vesmintelor)
Iudaizator nu este cuvant biblic si nu ar trebui sa ne fie frica , pentru ca mantuirea vine de la Iudei
In textul unde zice :
in vremurile din urma neamurile vor apuca poala unui Iudeu zicand vrem sa mergem cu tine ca stim ca YHWH este cu voi,
in original (ebraica) scrie ca vor apuca Tzitzi (ciucuri de la poalele unui Iudeu)
Iudeii astia ar trebui sa fim noi , fratilor care ar trebui sa pazim poruncile lui Yhwh si sa avem marturia Lui Mesia
In felul acesta putem sa facem si pe evrei gelosi.
Deconectat
avodah a scris:
Ovi o intrebare : Crezi ca Mesia a calcat sau nu aceasta porunca , prin urmare crezi ca o purtat ciucuri la vesminte sau nu? Vedem ca fariseii purtau , ce crezi despre El?
Eu sunt convins că și El a purtat. Din 2 motive:
1. Portul la haine din acea vreme era astfel confecționat.
2. Domnul era încă sub legea mozaică, și dacă nu s-ar fi supus, ar fi fost pedepsit de către iudeii acelor vremuri.
În rest ți-am spus că nu se mai pomenește de ciucuri nici înainte de darea legii pe Sinai și nici în Noul Legământ. Asta era o chestie strict literală, pentru evrei. Noi avem poruncile în inimă, și mai degrabă Apostolii Domnului ne învață să nu purtăm podoabe și chestii exterioare care ar putea atrage atenția asupra noastră ca și cum am fi cineva. Noi nu suntem nimic. El e totul! El ne-a mântuit, El ne-a dat poruncile lui în inimi, și tot El ne poate da putere să le împlinim . Ce ar fi să ne facem și o prăjină și un șarpe de aramă ca să privim la ea și să ne aducem aminte de Mesia?? Că doar pe El l-a reprezentat... Să nu te mai miri că poartă ortodocșii lănțișoare și brățări la mână cu cruciulițe... că cică ar trebui să le amintească și astea de Domnul... Poți să uiți. Dacă nu e lăuntrul nostru predat Domnului, carnea " nu folosește la nimic"
Ioan 6:63 Duhul este acela care dă viață, carnea nu folosește la nimic; cuvintele pe care vi le-am spus Eu, Sunt duh și viață.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
cuvintele pe care vi le-am spus Eu, Sunt duh și viață
El este acela care ne-a avertizat sa nu fim printre cei care care desfinteaza nici cele mai mici porunci , ci si pe acelea sa nu le lasam nefacute.
Daca El a purtat ciucuri ,atunci vreau sa calcsi eu pe urmele Lui, nu ca sa atrag atentia cum faceu fariseii ci am inteles scopul porunci este de imi aminti continu despre lucrurile nepieritoare. Aurelec a scris:
Poți să uiți. Dacă nu e lăuntrul nostru predat Domnului, carnea " nu folosește la nimic"
La fel asi putea spune eu despre barba, daca nu e launtrul nostru predat atunci nu foloseste la nimic.
Dar totusi port si porti barba care din cate stiu nu se incadreaza in metoda amintita de tine.
Porunca sa porti barba nu apare inainte de Sinai si nici in scrierile apostolilor .
Atunci sa desfintam si aceasta porunca?
Unde tragem linia?
Pana la urma ajungem la vorba aclei persoane : alegem ce ne convine; cum de a purta barba nu se cosidera la noi iudaizator, iar a purta ciucuri da?
Deconectat
Sa fim 100% ca barba si mai ales hainele cu ciucuri (nu ma refer sa umblam ca desfranati) NU ne folosesc la nimic 100% daca NU avem in inima Cuvantul (dupa Noul Legamant) si DUhul Sfant.
Ii explicat foarte clar pentru ce purtau ciucuri si azi NU avem de a face cu haine asa ca inainte,NU avem de a face cu poruncile la ciucuri .
Putem purta 10 ciucuri daca NU avem puterea Duhului Sfant ii nimica toata!
Isus avea putere in El NU in haine si obicieiuri !
Degeaba ne axam pe exterior si interiorul sec sec sec.
Ne place sa facem ce ii usor ca hainele etc si sa lasam ce ii important si da viata, sa lasam lucrarile Duhului.
Numai Bine!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2469. Postat la 14/03/2010 20:12 - 5529z2h5m
Daca ar fi ramas doar strigatul " S-a sfarsit" , ai putea da multe interpretari, si dupa cum spui se si dau, dar s-a mai intamplat ceva. S-a rupt perdeaua cortului de sus pana jos. Si nu intamplator una a urmat celeilalte. S-a sfarsit, dar iti arata si ce s-a sfarsit. Toate acele legi ceremoniale la care s-au adaugat traditii ce au apasat asupra poporului lui Dumnezeu. La inceput au fost clare, bune si aratau spre Jertfa suprema. Dar la Lege s-a tot adaugat cate-o sarcina omeneasca de nu se mai stia ce-i de la Dumnezeu si ce-i dela oameni. Lasati-le, sunt doar o umbra, de-acum faceti ce v-am aratat Eu ca trebuie sa faceti - parca auzim indemnul.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
''S-A ISPRAVIT'' Pentru mine aceasta inseamna s-a ispravit cu condamnarea.S-a ispravit cu pacatul care ne despartea de Creator.
In Mesia nu mai este condamnare. El a platit plata suficienta pentru intreaga lume.
A biruit moartea . Intradevar jerfele erau o umbra si un indrumator pentru samanta ce avea sa vina , nu erau infatisarea adevarata a lucrurilor Evrei 10.
Dar vedem dupa inaltarea S-a pe apostoli adunati la sarbatori, il vedem pe Pavel marturisand ca aceasi crez il are ca si inaintasi lui, vedem pe Petru recunoscand ca nu a consumat mancare necurata dupa inaltarea lui Mesia, vedem pe Ioan indrumandu-ne sa pazim poruncile ca nu sunt grele, si ca sa nu fim gasiti mincinosi.
Ca atare "S-A ISPRAVIT" nu este vorba de porunci, oranduieli si legi.
Ele au fost date pentru beneficiul nostru . cea ce ne lipsea era impacarea cu Creatorul , adica acesul la Pomul Vietii care acum e posibil prin Mesia
Sangele Lui este semnul acestui Nou Legamant , care a fost varsat pentru multi spre iertarea pacatelor.
S-A ISPARAVIT - Iertarea pacatelor.
Nu altceva .
Poruncile nu sunt un jug fratilor. Ele au fost date in iubire. Sa ne ajute pe acest pamant . Pazirea lor aduc binecuvantari.
Spre exemplu aseara vorbeam cu 2 crestini , si unul dintre ei spunea:
asi dori sa constientizez tot timpul a cui apartin , dar uneori sunt prins in gandurile mele pamantesti si am nevoie de un intrerupator oarecum , si sa ma autoșcolez ca sa-mi redresez mintea spre cele spirituale.
I-am raspuns pentru mine acest intrerupator sunt ciucuri care ii port legati la pantaloni. Umbland , lucrand , aplecandu-ma , sărind , acesteia functioneaza ca un intrerupator in mintea mea, continuu aducandu-mi mintea de pe diferite meleaguri la tinta si golul vietii: Imparatia cerurilor.
Sa numesc acest lucru "jug greu " sau sa-l numesc intradevar un sfat bun venit de la insu-si Creatorul Meu ?; spre binele meu ca si celelalte porunci.
Deconectat
avodah a scris: La fel asi putea spune eu despre barba, daca nu e launtrul nostru predat atunci nu foloseste la nimic.
Dar totusi port si porti barba care din cate stiu nu se incadreaza in metoda amintita de tine.
Porunca sa porti barba nu apare inainte de Sinai si nici in scrierile apostolilor .
Atunci sa desfintam si aceasta porunca?
Unde tragem linia?
Pana la urma ajungem la vorba aclei persoane : alegem ce ne convine; cum de a purta barba nu se cosidera la noi iudaizator, iar a purta ciucuri da?
Dane, unul din primele motive pt care am început să port barbă a fost tocmai faptul că Dumnezeu când l-a creat pe om ( pe bărbat mă refer) l-a făcut să-i crească barbă, deci e ceva care a existat înainte de Sinai. De prima îmbrămăminte scrie că tot DOMNUL i-a făcut-o, dar nu pomenește de nici un ciucur. Deci există o diferență. Plus că am impresia că dacă acei ciucuri nu sunt puși la haine special făcute, nu îndeplinesc porunca. Acum e clar... pt cine are dragul să facă ceva anume, o face chiar dacă nu se conformează regulii în întregime. Eu doar am vrut să discutăm în principiu despre starea noastră spirituală.
Deconectat
Frate ari iti dau dreptate , si sa nu uitam un lucru.
Pavel in legatura cu aceste juguri , a inteles foarte bine cum procesul ar trebui decurs.In acele zile s-au format unele curente care au pretins ca neamurile sa fie convertite la iudaism pentru a primi pe Mesia , pe cand Pavel a inteles ca acest proces ar fi fara nici o valoare pentru ca ei vor face aceste lucruri doar ca iudaismul le practica si le-ar face ca ei le-ar fi cerut nu manati de Duhul sfant.
Atunci bineinteles ar fi fost juguri fara prea multa valoare spirituala.
Pavel a inteles sa ii lase asa cum sunt sa nu ii impidice in al imbratisa pe Mesia , si odata inceputa o relatie , Duhul Sfant va cel care ii va mana inspre a pazi poruncile , care duc la sfintire si formarea caracterului lui YHWH
Atunci aceste juguri o sa le vada binecuvantari , dar daca inversezi procesul intradevar ar fi fost fara de folos.
Aceste interpretari gresite il pun pe Pavel intr-o umbra ca ar predica impotriva unor porunci, care nu privesc neaparat jerfele.
Vedem acest lucru in textul din Fapte 21:24
..Si astfel vor cunoaste toti ca nu este nimic adevarat , din cele auzite despre tine , ci ca si tu umbli intocmai dupa randuiala, si pazesti Legea.
Oricum imi place mult cum abordezi problema , si iti doresc numai binecuvantari
Frate Ovi eu doresc doar putina libertate si intelegere, daca uni ajung sa considere aceasta porunca , si sa nu fim judecati ca suntem iudaizatori.
Scriptura nu mentioneaza haine speciale , ci acelea ce le porti, in alte cuvinte cu care te invelesti.
Probabil iudei au facut si aici reguli dar sa nu pierdem din vedere scopul porunci: de ati aminti de poruncile Lui.
Eu nu va condamn , doar am adus unele intrebari.
Am vrut sa dezvoltam aceste aspecte , din cauza ca probabil apar si prin Romania frati de ai nostri care au inceput sa poarte ciucuri, si cred eu ca acest fenomen va lua amploare cu timpul si lumea sa fie pregatita, ca atare sa nu fie surprinsa.
Noi oameni nu putem face de la noi nimic, ca atare nu putem sa convingem pe nimeni de cutare sau de cutare lucru din scriptura , ci acest Job(slujba) ii revine Duhului Sfant.
Sa fiti iubiti
Deconectat
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3032. Postat la 27/04/2010 20:59 - 5485z2h19m
Shalom!
Vizavi de talit si tzitzit:
1: in vremurile acelea, talit-ul nu era shal de rugaciune, cum gresit traduce NIV, de ex, ci era haina pe care evreul o purta peste camasa. Talit-ul nu era porunca biblica, el exista deja, dar ciucurele, tzitzit, da.
2: In iudaismul contemporan noua, cei care poarta talit cu tzitzit intra in doua categorii: unii care zic ca nu-si pun fir albastru, pt k albastrul ala absolut special nu mai exista, si au ciucuri albi, iar altii care au si fir albastru.
3: Pentru o aprofundare a obiceiurilor culturale, trebuie stiut k numai barbatii circumcisi, evrei sau prozeliti dintre goyim/i aveau voie sa poarte talit si sa pape din mielul pascal. La fel si azi...Iar faptul k unii simpatizeaza cu iudaismul mesianic e alta chestie, kiar mai delicata...(A se citi: nu va spun ce culoare au ciucurii mei )
Baruch ha-Ba!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
Daniele, personal rămân la convingerea că dacă Duhul lui Dumnezeu este peste mine, și El are menirea să mă conducă în tot Adevărul, respectiv să-mi amintească de poruncile DOMNLUI ca să le împlinesc, prin purtarea de ciucuri eu aș întrista Duhul Sfânt, și l-aș sfida, ca și cum El nu ar fi suficient să-mi amintească de porunci , și aș avea nevoie de lucruri materiale pt asta.. Din moment ce am un material muuuult mai bun, de ce să mai recurg la ceva inferior? Tocmai deaceea am specificat mai sus undeva citatul din Evrei 9:8-14 Înțelegi ideea ?
Citește asta:
Citat VDC:Ioan 14:26 Dar mângîietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl, în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile, și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.
Eu consider că porunca cu ciucurii ar avea sens să-i port dacă nu ar fi Duhul să-mi amintească de porunci. Dar din moment ce a fost rânduit Duhul Sfânt să facă asta, porunca cu ciucurii își pierde sensul.
Deconectat
Frate Ovi fiecare avem dreptul la pareri personale, care trebuie respectate.
Eu ti-asi recomanda sa fi explicit cand dai sfaturi la alti despre aceasta porunca si sa le mentionezi ca este doar o parere personala.
Sa nu cazi sub pedeapsa a celor ce invata pe alti sa nu pazeasca una din cele mai mici porunci.
Personal cred ca Duhul Sfant ar trebui sa ne indemne sa pazim toate poruncile , asa cum Yahshua chiar daca a avut Duhul Sfant peste El,le-a pazit pe toate, nefiindu-i teama ca va intrista Duhul daca va purta ciucuri.
Mai jos este un text la care poate vei medita si te va ajuta sa nu ramai la aceiasi convingere :
Exod 31:2
L-am umplut cu Duhul lui Elohim , i-am dat duh de intelepciune, pricepere si stiinta pentru tot felul de lucrari.
Aici apare un om umplut cu Duh Sfant , care mai mult ca sigur purta si ciucuri la vesminte, cea ce denota ca daca Duhul Sfant este peste tine nu inseamna ca nu mai trebuie sa porti ciucuri.
Cum am mai spus iti respect parerea , si ma rog pentru ca Tatal sa te calauzeasca si sa te indrume in toate aspectele si sa-ti arate voia Sa, si tu sa ai o inima deschisa .
Deconectat
Eu cred că am scris chiar în postarea de mai sus de vreo 2 ori că e vorba de o convingere personală. Fiecare să facă așa cum are lumină de la DOMNUL dar să nu ne trezim că trecem la iudaism și Mesia nu ne mai folosește la nimic. Eu am citit și pasaje din biblie ca și acesta, și mi-am pus și altfel întrebarea decât dacă mi s-ar întâmpla să învăț pe alții să calce una din cele mai neînsemnate porunci. Eu nu învăț în mod direct pe nimeni, Eu expun părerea mea și încerc să analizez Scriptura și în funcție de ce spun ceilalți forumiști. Un text ca acesta îmi taie mult din elanul de a căuta să fac tot ce li s-a cerut israeliților după trup.
Citat VDC :Galateni 5:2 Iată, eu, Pavel, vă spun că, dacă vă veți tăia împrejur, Hristos nu vă va folosi la nimic.
3 Și mărturisesc iarăși încă odată oricărui om care primește tăierea împrejur, că este dator să împlinească toată Legea.
4 Voi, care voiți să fiți socotiți neprihăniți prin Lege, v-ați despărțit de Hristos; ați căzut din har.
5 Căci noi, prin Duhul, așteptăm prin credință nădejdea neprihănirii.
6 Căci în Isus Hristos, nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur n-au vreun preț, ci credința care lucrează prin dragoste.
7 Voi alergați bine: cine v-a tăiat calea ca să n-ascultați de adevăr?
8 Înduplecarea aceasta nu vine de la Cel ce v-a chemat.
9 Puțin aluat face să se dospească toată plămădeala.
Deconectat
Ovi crezi ca acest text din Galateni postat de tine , este valabil pentru cineva care Incearca sa implineasca toata Legea dar nu cauta prin aceasta sa ajunga desafarsit sau neprihanit , ci inceraca sa implinesca doar spre asi arata dragostea fata de Tatal si nimic in return .
Adica cineva care intelege caci doar prin Mesia vom fi considerati desavarsiti ca intr-o buna zi sa putem sta in Fata Scaunului Sau, dar totusi isi gaseste placere in Toata Legea Sa(in afara de sistemul Levitic cu oranduielile lui, inclusiv legea jerfelor)?
Se pare ca Pavel se confrunta cu niste invataturi care la noi nu stiu daca s-ar aplica pentru ca nu avem astfel de invataturi din cate stiu eu .
Deconectat
Tocmai că eu din context înțeleg că e vorba acolo de oameni care voiau să fie și cu Hristos și cu iudaismul. Pentru că Pavel le scrie acolo creștinilor care erau pistonați de iudei să se taie împrejur, să aducă jertfe, și să treacă la iudaism cu toate amănuntele legate de el.
Ori, după mine, regula este aceasta: din moment ce în noul legământ există ceva ( Duhul Sfânt, și ți-am arătat un verset ce argumentează asta) mai bun decât ciucurii care să-mi amintească de poruncile Domnului, atunci eu consider că ciucurii nu mai au importanță. Oricum, și pentru tăierea împrejur și pentru aducerea de jertfe dacă vrei îți găsesc asemănări care m-ar putea îndreptăți să le fac și azi ( în cazul în care ar exista Templul, altar, preoție etc..) Deci dacă pe considerente dinastea mergem, n-o să găsim niciodată ce a rămas și ce nu din toate poruncile date lui Israel.
Deconectat
Ce eu voiam sa scot in evidenta ca astazi nimeni nu ne mai pistoneaza ca trebuie sa ne taiem imprejur , sau sa ne facem iudei inainte de a primi pe Mesia.
Deci plecand din acest punct de vedere, sa zicem o persoana crezand in Mesia dupa cativa ani ajunge sa i-a decizie sa se taie imprejur , fara sa-i ceara nimeni.
Deci procesul este invers. Nu cum s-a intamplat in textul din galateni.
Eu nu zic ca Duhul Sfant nu este mai bun decat ciucuri, dar nici nu vreau sa spun ca una anuleaza pe cealalta.
Eu vad toate poruncile si sfaturile venite de Sus, si ca atare sigur sunt benefice pentru noi, iar Duhul Sfant nu diminueaza binecuvantare venita in urma paziri anumitor porunci. Toate au fost date pentru noi, pentru ca noi sa beneficiem de rezultattul venit in urma paziri lor. Tatal nu are nevoie de porunci. Au fost si sunt pentru binele celor ce le pazesc.
Nu cred ca o sa intelegi beneficierea acestei porunci pana cand tu insuti vei lua decizia intr-o zi si vei incerca.
Pana atunci sa ne purtam uni pe alti in rugaciuni.
Deconectat
Referitor la beneficiul adus de purtarea ciucurilor as vrea sa aduc un aspect care pe cat este de evident aratat in Biblie pe atat de des este uitat. Odata cu porunca pentru ciucuri este scris si motivul sau beneficiul adus de ei (sau cel putin unul din beneficii).
" Domnul a zis lui Moise:
38. "Vorbește copiilor lui Israel, și spune-le să-și facă, din neam în neam, un ciucure la colțurile veșmintelor lor, și să pună un fir albastru peste ciucurele acesta din colțurile veșmintelor.
39. Când veți avea ciucurele acesta, să vă uitați la el, și să vă aduceți aminte de toate poruncile Domnului, ca să le împliniți și să nu urmați după poftele inimilor voastre și după poftele ochilor voștri, ca să vă lăsați târâți la curvie.
40. Să vă aduceți astfel aminte de poruncile Mele, să le împliniți, și să fiți sfinți pentru Dumnezeul vostru.
41. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, care v-am scos din țara Egiptului, ca să fiu Dumnezeul vostru."
Un rabin explica ca acesti ciucuri erau cei care ajutau in cazul in care erai in pragul caderii in curvie datorita locului in care erau pozitionati...
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.