fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14271. Postat la 26/09/2011 19:00 - 4968z3h2m
Nu-i plăcut, dar face parte din viață.
Care e doctrina voastră în ce privește înmormântarea?.
De exemplu la noi sunt, în privința aceasta, două curente: pro și contra înmormântării în Sabat.
Fratele mamei mele nu a venit la înmormântare deoarece am înmormântat-o în Sabat. Nu a vrut să înțeleagă că nepoții, datorită distanței de unde au venit, trebuia să fie luni la serviciu.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Înmormântarea
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14278. Postat la 26/09/2011 22:00 - 4968z0h2m
Sora valentina poate ar trebui sa spuneti care este parerea voastra si nu doctrina,pentru ca eu unu ma simnt prost sa se zica doctrina noi nu avem doctrina cum au alti avem biblia si ne dam silinta si toata puterea ca sa inplinim ce este scris si sa nu scoatem sau sa ne luam dupa alti care sint filozofi...
Deconectat
RE: Înmormântarea
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14296. Postat la 27/09/2011 15:23 - 4967z6h39m
Poate n-a fost prea inspirat cuvântul doctrină. M-am gândit mult , și între obiceiuri, și doctrină am ales doctrină. E mai bine să fi zis : care e tipicul serviciilor divine de înmormântare? Interesant că latura acesta, a morților, nu am copiat-o de la poporul Israel, așa cum am copiat sărbătorile. Nici nu sunt multe exemple în Biblie și nici legi în privința înmormântărilor. Poate voi să știți mai multe.
La noi, cineva din familie se ocupă cu spălatul mortului și cu îmbrăcatul. Înainte, defunctul se ținea în casă. Acum sicriul se duce la capelă. Pentru că nu avem capelă și nici cimitir pe denominațiune, îl depunem la capela cimitirului unde urmează să aibă loc înhumarea. În aceiași capelă se află, de multe ori, decedați diferit de ritualul nostru. Atunci noi, priveghiul îl ținem după ce ceilalți își fac slujba lor. Serviciul divin se deschide cu un imn, se face o rugăciune și pastorul, sau prezbiterul ține o mică predică pe subiectul strict al momentului. Se închide tot cu un imn și o rugăciune. Se stabilesc amănuntele privind ziua și ora înhumării.
Nu se bocește și cine vine la priveghi zice familiei și celor apropiați:condoleanțe.
Nu rămâne nimeni la capul defunctului toată noapte.
Serviciul divin de încredințare a corpului , în pământ, începe cu un imn, continuă cu o rugăciune, predica și se oferă un prilej familiei să spună câteva cuvinte despre cel care de astăzi nu i se va mai vedea fața. În timp ce corpul este coborât în mormânt, se cântă imnuri specifice momentului.
Cu ce ne confruntăm noi?. Cu jăcmăneala din partea groparilor. Mâncare la facerea gropii, prosoape și găină. Aceste aspecte le aplanăm dându-le bani. Pentru că înmormântarea a avut loc în Sabat, groapa și celelalte "dări" s-au rezolvat de vineri.