Deconectat |
Absalom - "blestemul ambitiei de inaltare..." |
Lucia (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
22806. Postat la 10/04/2013 11:32 - 4406z10h1m |
|
|
Nu toate "ambitiile"sunt rele, obiectivele, planurile, visele, idealurile de a deveni o unealta in mana lui Dumnezeu, canalizarea energiei pentru acest scop, duc la binecuvantari ceresti si pamantesti.
Dar cand ambitia noastra se centreaza pe propiul eu , pe dorinta de inaltare, binecuvantarea se transforma in roade amare si ca rasplata vom dobandi blestem.
Trista poveste a lui Absalom o gasim in = 2 Samuel 13 - 19 =
Doresc sa o citim, si sa incercam sa discutam fiecare despre aceasta ambitie carnala.
-Ce anume face ca ambitia sa fie carnala?
-Cum se manifesta carnalitatea?
-Care sunt caracteristicile ambitiei carnale?
-In ce fel viata lui Absalom ar fi fost diferita?
-Unde duce ambitia de inaltare?
Aceasta poveste pentru noi reprezinta o lectie, hai, sa o dezbatem impreuna!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau. |
|
Deconectat |
RE: Absalom - "blestemul ambitiei de inaltare..." |
Lavi (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
22950. Postat la 13/04/2013 20:46 - 4403z0h47m |
|
|
Sora Lucia daca tu ai deschis acest topic si cred ca tu ai un interes de cecetasa ambitiosa ,eu am sa iau aceasta tema de casa si in zilele ce-mi stau inainte ( adica urmatoarele 6) am sa-mi fac aceasta tema ...pentru data viitore..bine?
Sfantul lui Israel sa ma lumineze ca sa inteleg ,am sa citesc 2 Samuel 13 - 19,de dragul tau ,suriora mea.
|
|
Deconectat |
23033. Postat la 16/04/2013 14:03 - 4400z7h30m |
|
|
Lavi, doresc sa citim aceasta intamplare, pentru a trage o concluzie, de a ne cerceta cum stam, si de a ne corecta daca in viata noastra se gaseste acea samanta de inaltare fireasca.
Asa ca, o caracteristica pe care eu o vad ca si-o insusise Absalom, era aceea de a flata oamenii, o metoda pe care o aplica pentru "a fura"supunerea din partea israelitilor(2Sam. 15).
Ori de cate ori venea la imparat cineva cu vreo problema, Absalom il incredinta ca pricina lui era dreapta, chiar daca nu era...ceea ce dovedeste ca prefera sa-si castige adepti cu orice pret, fara sa tina seama de dreptatea lui Dumnezeu si de principiile sfinte.
De cate ori azi, foarte multi oamenii sunt tentati sa se linguseasca pe langa cineva cu scopul de a castiga favoruri, o plata sau o pozitie onorabila?
Ca apoi, cand sunt dati la o parte, sa-si scoata colti si sa muste, sa sfasie si sa calce in piciopare tot atat de usor cum i-a ligusit.
Ambitia de inaltare l-a facut pe Absalom sa-si piarda onestitatea, sa unelteasca impotriva imparatiei, mintindu-l pe David cand a plecat cu acest scop la Hebron, ca se duce sa aduca jertfe Domnului.
Cati azi, sub masca de crestini isi ascund fetele pline de rautate si de mandrie, oameni care in aparenta spun ca aduc "jertfe" din inima Domnului?
Dar au drept scop, asezarea pe scaunul celui care conduce sincer pe Dumnezeu.
Preocuparea lui Absalon pentru inaltare era mai mult decat un tel, acest motiv l-a facut sa dea foc ogorului lui Ioab, din simplu motiv, ca a intarziat sa ceara o favoare imparatului pentru el.
Se pare ca oamenii mandri nu accepta refuzuri sau amanari in actiunile celor din jur.
Cu speranta ca impreuna vom contribui la tabloul firesc a lui Absalon. vom invata sa ne ferim de aceasta latura obscura a firii...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau. |
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
23038. Postat la 16/04/2013 16:58 - 4400z4h35m |
|
|
Cu speranta ca impreuna vom contribui la tabloul firesc a lui Absalon. vom invata sa ne ferim de aceasta latura obscura a firii...
Tablou firesc? Nicidecum ar fi zis Pavel. Nu e firesc deloc.
Eu nu l-as judeca asa aspru pe Absalom. Era fiu de imparat. De educatia lui s-au ocupat femeile, si din ceea ce a auzit de tatal sau , a invatat ascultarea ( daca va mai amintiti de topic). A trait intre frati vitregi si-mi inchipui ca fiecare facea ce facea ca sa iese in evidenta. Nebagat in seama de nimeni, neincurajat si apreciat, incearca sa se faca vazut asa cum a vazut pe la altii: Ioab de exemplu. Noi nu stim toate frustrarile lui Absalom, dar stim ce ne fac copiii nostri cand nu-i bagam in seama. Fac prostii ca sa-i vedem.
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
23040. Postat la 16/04/2013 17:33 - 4400z4h0m |
|
|
Da Valentina, tablou firesc...a invata asultarea, nu este totuna cu a asculta de Dumnezeu!
Eu aici nu-l judec pe Absalom, ci discut caracteristicile pe care si le-a insusit in decursul vietii lui, in setea lui dupa inaltare.
Asa ca voi continua spunand, ca noi nu trebuie sa ne insusim aceste caracteristici, ci trebuie sa invatam sa ne smerim, si sa traim in dragoste unii cu altii.
Este adevarat, Absalom avea tot ce-i trebuie pentru o viata confortabila si fara griji, insa lui nu i-a ajuns aceste lucruri, daca ramanea doar la atat si la dreptatea lui Dumnezeu.
El a ales sa se conduca dupa propriile pofte, si cea mai mare dorinta a lui s-a acxat pe o dorinta egoista, cea de inaltare.
Faptul ca era si frumos, i-a dat o nota de superioritate si de mandrie, isi etala parul, si-l ingrije, si doar o data pe an si-l taia, si atunci si-l cantarea.
Sa nu uitam ca rasfatarea exagerata a sinelui , aduce cu el mandria.
Absalom a ramas spanzurat in acea podoaba cu care se lauda atat de mult, in floarea varstei, a ramas agatat intr-un stejar, ce moarte cumplita!
Nu putem sa trecem cu vederea caracterul sau razbunator, si-a omorat fratele sub motiv ca a facut o nedreptate surorii lui. dar a fost un act de justitie sau il rodea acel sentiment al razbunarii?
|
Deconectat |
23041. Postat la 16/04/2013 19:43 - 4400z1h50m |
|
|
Nu murea el agatat in copac, daca nu era sabia lui Ioab.
|
Deconectat |
beyond (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
23043. Postat la 16/04/2013 20:47 - 4400z0h46m |
|
|
Așa cum spunea și Lavi despre "spiritul Izabelei" că trăiește fie într-un bărbat, fie într-o femeie, tot așa este și cu "spiritul lui Absalom".
Acesta este un spirit care domină nu numai persoanele de sex masculin, ci astăzi, mai mult ca niciodată, trăiește bine merci în sufletele multor persoane de sex feminin.
Sunt acelea care, ca și Absalom, au iluzia că ele fac dreptate, dar, de fapt, nu fac altceva decât să submineze autoritatea Cuvântului Tatălui ceresc.
Câte n-au ambiții dincolo de permisiunea lui Dumnezeu!?
Câte nu-și distrug propriile familii cu ambiția lor!?
Câte nu se mulțumesc cu ceea ce le-a dat "peștișorul de aur" și vor din ce în ce mai mult, inventându-și merite iluzorii în mintea lor!?
Toți acești oameni, fie bărbați, fie femei, se încred în drojdiile lor, în așa-zisele lor "descoperiri", în așa-zisa lor "călăuzire în Duh", dar nu pricep spiritul cuvântului Scripturii și se depărtează de el.
"Absalomii" și "Absaloamele" actuale confundă puterea reală a lui Samson dată de părul lui lung, și vor să-și lase și ei "părul lung" - adică vor să copieze doar din punct de vedere exterior manifestările puterii lui Dumnezeu.
Ei vor doar darurile Duhului... dar fără de Duhul.
Iar fără de Duh, experiențele lor nu sunt decât drojdii. Iar încrederea în drojdii este simbolizată de păr... Părul lor lung, care, în loc să le fie un simbol al puterii spirituale, le va fi spânzurătoarea care-i va expune morții spirituale.
Cu părul încurcat printre ramurile pomului cunoștinței binelui și răului, va fi prea târziu pentru ei să-și dea seama că drojdiile lor cu iz paranormal și religios pe care s-au bizuit toată viața lor, nu sunt decât o păcăleală a maestrului păcălelilor.
Și fiindcă tot timpul vieții lor și-au închipuit că "frumusețea părului lor lung" (simbol al experiențelor lor paranormale fără de Duh) le-ar da dreptul și cunoștința de a face dreptate, tocmai de-aia ei se vor îngâmfa deasupra fraților și surorilor.
"Ei vor să fie învățători ai Legii și nu știu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc." (1 Tim.1.7)
Și de aceea și Domnul îi va lăsa în ziua cea rea pradă săgeților celui rău. Și vor muri... dar nu vor adormi.
Domnul să-i protejeze pe copiii Săi de spiritul lui Absalom! |
|
Deconectat |
23045. Postat la 16/04/2013 21:21 - 4400z0h12m |
|
|
Valentina, sagetile lui Ioab...citeste povestea!
Consider ca greseala cea mai mare pe care a facut-o Absalom, si care i-a adus blestemul, a fost acela de a complotat impotriva tatalui sau, Visul sau de suprematie, a imitat intr-un fel, pe cel al Satanei, care s-a vazut in varful piramidei, dar care i-a adus caderea si in final pieirea...
O lectie pe care trebuie sa o invatam, oamenii care se preocupa de reputatia lor, vor esua in cele din urma.
Absalom avea frumusete fizica, stare materiala si sociala, insa aceste lucruri nu l-au multumit, era infometat de inaltare, se credea inainte de toate si de toti, acest om nu-si vedea partea obscura din inima pentru ca se credea perfect, si nu simtea nevoia de perfectare, si acest lucru l-a instrainat de Dumnezeu.
Daca scopul lui ar fi fost acela sa se multumeasca de starea si locul lui, de frumusetea si sanatate, daca ar fi avut ca scop acela de a apara dreptatea, daca ar fi slujt celor din jur, nu sa astepte sa fie slujit, atunci viata lui ar fi fost o binecuvantare si nu s-ar fi sfarsit in blestem.
|
Deconectat |
23056. Postat la 17/04/2013 04:45 - 4399z16h48m |
|
|
Am citit, Lucia , am citit. Dar cand infingi sulita in om la indemnul sefului, e ca si cum seful a infipt sulita.
Se pacaleste cel ce crede ca daca aprinde focul cu mana altuia nu el l-a aprins.
|
Deconectat |
23061. Postat la 17/04/2013 08:45 - 4399z12h48m |
|
|
Valentina, ma uimesti, de la sabie ai trecut la sulita, dar nu este nici una , nici alta, ci, Ioab a tras trei SAGETI in pieptul lui Absalom, ce Biblie citesti tu?
|
Deconectat |
23070. Postat la 17/04/2013 11:21 - 4399z10h12m |
|
|
Ai intervenit pe text. Acolo scriai ca nu Ioab l-a omorat. Si uite-asa raspunsul meu e.... in aer
|
Deconectat |
23072. Postat la 17/04/2013 12:13 - 4399z9h19m |
|
|
Eu nu am scris ca Ioab, nu l-ar fi omorat, ci am spus ca a murit spanzurat in parul lui, este cu totul altceva, nu crezi?Chiar asa a murit!
|
Deconectat |
23075. Postat la 17/04/2013 13:12 - 4399z8h21m |
|
|
Lucia a scris:
1. Eu nu am scris ca Ioab, nu l-ar fi omorat, ci am spus ca a murit spanzurat in parul lui, este cu totul altceva, nu crezi? Chiar asa a murit!
2. Ioab a tras trei SAGETI in pieptul lui Absalom...
valentina a scris:
3. Dar cand infingi sulita in om la indemnul sefului, e ca si cum seful a infipt sulita.
Mort de trei ori (?)
Pare Absalom, săracu',
Că-i mai negru decât dracu'.
Căci dracu' moare o dată,
Dar prințu' nu moare-ndată.
'Geaba fu el spânzurat,
Viața tot nu l-a trădat.
Iar Ioab țintă l-a luat
Cu săgeți... de lepădat.
Prințu' parcă-i vampiruș,
Moare doar cu un țăruș.
Dar mai sigur chiar cu zece,
Liniștit Ioab să plece. - 2 Sam.18.15 |
|
Deconectat |
23079. Postat la 17/04/2013 14:42 - 4399z6h51m |
|
|
"Ioab a zis:"Nu voi mai zabovi atata cu tine!"Si a luat trei sageti in mana si le-a infipt in inima lui Absalom, care era inca viu in mijlocul stejarului."
Poezia ta este buna sa fie scrisa pe turnul care si l-a construit, pentru ca oamenii sa-si aminteasca de maretia lui.
Ti se pare ca trei sageti nu ar fi fost de ajuns pentru ca Absalom sa moara agatat in parul lui?A, tu ai dat de inteles ca inca zece, dupa aia l-au ochit...asa este!
Dar stii ce, beyond, Absalom a crezut ca poate sa-si comande o reputatie, decat sa si-o castige aparand dreptatea lui Dumnezeu.
Absalom pentru mine este o lectie pe care trebuie sa o invat, aceea de a nu lasa ambitiile mele sa ma lege de acest pamant si sa-mi opreasca stralucirea eterna.
|
Deconectat |
23080. Postat la 17/04/2013 16:40 - 4399z4h52m |
|
|
Lucia a scris:
A, tu ai dat de inteles ca inca zece, dupa aia l-au ochit
Lucia, pata noastră de culoare, ce ne-am face în lipsa ta!?
Eu făcusem o poezie ca să mai destind frunțile, și tu și pe-aia te-ai găsit s-o combați.
Ce-ți mai place să te contrazici pe tot felul de lucruri, care mai de care mai "instructive"!

A ochi, ochire...
Un verb foarte obsedant, se pare.
Zece tineri, care duceau armele lui Ioab, au înconjurat pe Absalom, l-au lovit și l-au omorât. (2 Sam.18.15)
Eu văd că aceștia l-au omorât, nu Ioab.
Cornilescu zice că a înfipt săgețile, dar nu este așa. Ci expresia este că a tras 3 săgeți spre inimă.
Și din moment ce a fost nevoie ca ceilalți 10 să-l omoare, e clar că Ioab nu a nimerit cum ar fi vrut.
Dar nu știu de unde ai scos-o tu, Lucia, că ceilalți 10 l-au ochit, când de fapt scrie că l-au lovit?
Adică, zici tu că l-au lovit cu câte "o ochire" de l-au omorât...?
Sau l-or fi omorât bătându-l cu arcurile (fără săgeți), cine poate ști!?
valentina a zis bine de niște sulițe. Căci Absalom a rămas agățat la mică înălțime de pe catârul de pe care călărea. Crezi că prăpădeau săgețile când, de fapt, l-ar fi putut împunge cu sulițele, sau chiar cu săbiile?
Oricum eu mă gândisem la niște țăruși în inimă (eventual cu cruce și usturoi), că tot era Absalom mai încăpățânat ca un vampir în fața morții. |
|
Deconectat |
23081. Postat la 17/04/2013 17:03 - 4399z4h30m |
|
|
Eu m-am exprimat gresit??? din POEZIA ta...vine... "inspiratia mea"dar se pare ca nu ai inteles nici de data asta.
beyond a scris:
"Iar Ioab, TINTA l-a luat"
Se pare ca POEZIA ta, spune mai mult decat verbul meu...
.........................
Eu am adus versetul cu sagetile, ce sa-i fac, asa scrie!
|
Deconectat |
23083. Postat la 17/04/2013 17:10 - 4399z4h23m |
|
|
Verbul era "l-au omorât", nu "l-a omorât".
Dar o fi chiar comic, nu-i așa? |
|
Deconectat |
23085. Postat la 17/04/2013 17:58 - 4399z3h35m |
|
|
Mai ales poezia.
Totusi, povestea lui Absalom trebuie privita cu toata seriozitatea, mai ales sfarsitul sau, ironia vietii, sa ramana spanzurat in propriul par, pe care si-l etala cu atata mandrie.Ma gandesc ca frica de Domnul, este inceputul intelepciunii, este ancora prin care putem fi salvati din talazurile ambitiilor egoiste.
|
Deconectat |
Lavi (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
23374. Postat la 26/04/2013 20:21 - 4390z1h12m |
|
|
Sora Lucia stii ce am sesizat in comportamentul lui Absalom?
Faptul ca el ca sa ajunga la INIMA lui Israel ii saruta...oare era bine?
Ca fiu de Imparat era corect sa procedeze astfel?
|
|
Deconectat |
23378. Postat la 26/04/2013 20:43 - 4390z0h50m |
|
|
Da, ce zici de Papa de la Roma, nu a sarutat picioarele detinutilor? Cei care doresc sa fure respectul celor din jur, se folosesc de multe siretenii, de linguseala, nesinceritate...pentru oamenii mandrii, cum a fost si cazul lui Absalom...scopul i-a scuzat "mijloacele"...
|