În acest subiect putem discuta pe rând sau aleatoriu despre caracterul și diferite particularități pe care le descoperim la personajul ce poartă numele de David, fiul lui Isai pe care le extragem din textul bibliei sau din alte materiale.
Vă doresc tuturor discuții cât mai constructive.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3314. Postat la 17/06/2010 21:22 - 5434z0h3m
..........om dupa inima Mea. Nu cred ca este cineva care citind despre David sa nu remarce ca au fost momente cand, David, n-a fost dupa inima lui Dumnezeu. "Pentru ce a socotit Dumnezeu ca e bine sa descopere in fata lumii aceasta parte intunecoasa a vietii unei persoane atat de onorata de Cer ? " ( E.W.)
Ca intotdeauna, asa cum a procedat fata de Avraam, cand a zis : sa ascund Eu de Avraam ce am hotarat sa fac ? , tot asa prin aducerea la lumina a pacatului savarsit de David, Dumnezeu a facut ca, generatii dupa ganeratii, mii si mii de oameni sa se gandeasca de doua ori inainte sa pacatuiasca, si sa ia aminte ca nu trebuie sa nesocoteasca puterea ispititorului. Orice fisura in armura crestinului este folosita de cel rau ca sa-si infinga sagetile otravitoare. Si daca nu pe loc se produce caderea, daca nu iei aminte si nu-ti vii in fire, otrava lucreaza si caderea e totala.
Aruncând o privire de ansamblu asupra vieții lui David, am constatat personal că cele mai mari isprăvi din viața lui s-au întâmplat atunci când el era în inferioritate. De fiecare dată când s-a văzut slab și neputincios, a strigat către Domnul și a primit niște izbăviri aproape de neimaginat.
Același principiu am observat că l-a aplicat și ap. Pavel pentru că și el a spus "când sunt slab, atunci sunt tare". Și asta pentru noi poate fi o învățătură bună pentru întreaga viață.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
8681. Postat la 23/02/2011 12:33 - 5183z7h52m
Buna ziua.
De ce Il numeste Dumnezeu pe David om dupa inima Mea?
Totusi el a facut pacate pe care altul nu le-a facut spre ex. imparatul Saul.
David a trait o viata reala cu pacatele si slabiciunile lui dar a avut si urcusurile lui. Voi aminti si bune si rele cu scopul de a desprinde LECTI DE VIATA . A pacatui e uman dar a trai sub calauzirea lui Dumnazeu e idealul.
Voi incerca sa raspund la intrebarea ,de ce il numaste Dumnezeu om dupa inima Mea ?
In 1 Samuel 13. 14 spune ca Dumnezeu si-a ales un om dupa inima Lui
In Fapte 13.22 spune de David ca e un om dupa inima Mea care va implini toate voile Mele.
Cum a ajuns sa faca voile lui Dumnezeu ? Invatand din greseli.
1, GRESELI
.In 1Samuel 21 in fuga lui de Saul ajuns la preotul Ahimelec ,David la mintit. Mincuna sa a costat viata tuturor preotilor . Dupa mincuna a fost nevoit sa faca pe nebunul, zgiriind usile portilor, facand bale la gura pt a salva viata sa.
2. VOCEA LUI DUMNEZEU
Grea situatie ,dura experienta a trait David .Sa continuam relatarea,David e informat de Abiatar de moartea preotilor.
In scurtele cuvinte din 1 Samuel 22,22 David spune ''m-am gandit chiar in ziua aceia ( cand a mintit pe Abiatar). Dumnezeu ii-a dat in gand, la luminat , ia strafulgerat mintea sa gandit un moment,ca Doeg Edomitul ii va spune lui Saul de trecere lui pe la preoti .stiind ca preotii erau in pericol.
Dar ca orice om din cauza zbuciumului si grabei nu intelegem vocea Duhului Sfant care ne vorbeste atat de simplu sa intelegem.
Mintea ,forul launtric e una prin caile prin care ne vorbeste calauzeste, indruma , trebuie sa ne folosim rationamentul si judecata
Iatal pe David a ivatat din aceasta experienta (greseala) sa intrebe pe Dumnezeu 1Samuel23
-v 2 David a intrebat pe Domnul. Sa ma duc si sa bat pe Filisteni
-v 3 Oameni semeni nu pot intelege ce vorbeste Dumnezeu unui om
-v4 David a intrebat iarasi pe DOmnul ce sa faca
David a invatat lectia nici un pas fara Domnul. Ma uimeste David parca implineste voile Domnului asa cum sa spus de el in Fapte13.22
Cand era sa-l prinda Saul intervine PROVIDENTA lui Dumnezeu 1Samuel22.26-29 si-l scapa. Minunat.
O alta cale prin care ne vorbeste ,calauzeste ,ocroteste,opreste si indruma pe oameni Dumnezeu ,este providenta pe care trebuie sa o vedem si sa o experimentam in viata noastra.
-am vazut greseala lui David
-am vazut lectia pe care a invatato'' intreaba pe Domnul"
- am vazut doua moduri prin care ne vorbeste Dumnezeu ,mintea ratiunea si providenta ne trebuie experiente cu Dumnezeu ca sa intelegem.
Cu respect.
Va invit sa aprofundam lectiile din viata lui David .De ce a fost David un om dupa inima lui Dumnezeu?
9825. Postat la 28/03/2011 10:47 - 5150z10h38m
De la David avem foarte multe de invatat.
Din 1 Samuel 23;1-14, avem de invatat, ca trebuie sa fim intelepti si sa citim " printre randuri" ce a vrut sa spuna Dumnezeu?. Il gasim, in acest capitol, pe David, dupa o experienta trista. Se simtea vinovat ca din pricina lui , au fost ucise atatea suflete din casa tatalui sau. O minciuna spusa preotului Ahimelec, a atras moartea preotilor ( vezi- 1 Sam. 22;19), din "........cetatea preoteasca Nod; barbati si femei, copiii si prunci. boi, magari si oi; toti au cazut sub ascutisul sabiei". De doua ori intreaba pe Dumnezeu, daca sa se duca la Cheila sa-i scape pe locuitori de ostile filistenilor, si de doua ori primeste aprobarea. Saul afla si-si aduna poporul sa coboare la Cheila sa-l impresoare pe David. Si David iar vine in rugaciune la Dumnezeu si intreaba. Spre surprinderea lui, Dumnezeu ii spune ca cei pe care tocmai i-a liberat de sub ostirile filistenilor, il vor da in mana lui Saul. Sa faci bine, si cel caruia i-ai facut bine sa te vanda?. Mai intreaba odata. Si raspunsul e clar: da, te vor da in mainile lui Saul. Si pentru a nu se intampla cu oamenii din Cheila cum s-a intamplat cu oameni din Nod, David i-a hotararea sa plece de-acolo " si s-au dus unde-au putut" vs.13. Lui i s-au pus in fata doua alternative, dar nu i s-a zis si ce sa faca. Aici e intelepciune. Saul "...........s-a oprit din mers", iar David a locuit in pustia Zif. Saul a ramas sa-l urmareasca, dupa rautatea si duhul care-l stapanea.
David a preluat conducerea lui Israel într-un timp în care națiunea se afla într-o stare haotică. Moartea lui Saul fusese în același timp și tragică și rușinoasă. Prima experiență a Israelului cu monarhia sfîrșise într-un total eșec. Începutul cărții r2 Samuel" ni-l arată pe David întors la Țiclag după biruința pe care o avusese asupra Amaleciților (2 Sam.1:1). El era obosit în trup, dar bucuros în suflet pentru victoria repurtată. Grija lui cea mare însă era la soarta celeilalte bătălii: aceea dintre filisteni și Israel. După trei zile, David primește vestea că Israelul a fost învins. Durerea lui David este sinceră și nemîngîiată. Cu această ocazie iese în relief toată frumusețea caracterului său. Cîntarea de jale scrisă de el pentru Saul și mai ales pentru Ionatan (1: 17-27) este o elegie a unui suflet îndrăgostit și neatins de morbul dușmăniei, în ciuda nebuniei ucigașe a lui Saul, David l-a iubit pînă la capăt.
sursa 2 SAMUEL
deysimoni (detalii numai pentru membrii conectaţi)
10662. Postat la 30/04/2011 10:43 - 5117z10h42m
Priveam la inceputul relatarii despre viata lui David si primele versete care amintesc despre el sunt la:
- 1 Sam.16:1 "...te voi trimite la Isai, Betleemitul, caci pe unul din fiii lui Mi l-am ales ca imparat."
- 1 Sam.16:7 "...Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima".
-1Sam.16:11 "...A mai ramas cel mai tanar, dar paste oile".
Cred ca aceste prime calitati ar trebuim sa le cautam si noi: sa avem o inima dupa voia Domnului, sa ne facem meseria cu umilinta (ca Moise, Isac,etc) si sa fim alesi de El (lucru care cred ca l-am primit din moment ce el ne-a deschis ochi sa vedem,urechile sa auzim si inima ne-a fost despietrita = restul ramane de noi)
10670. Postat la 30/04/2011 14:09 - 5117z7h16m
Am citit undeva, și poate voi aveți cunoștință, că David abia după 32 de ani de la ungerea lui, s-a urcat pe tronul de împărat. Aceasta înseamnă îndelungă răbdare.
Nu mă contrazice nimeni?
Tocmai am citit în 2 Samuel 5; 4 : " David era în vârstă de 30 de ani când s-a făcut împărat..................."
Rămâne doar că a avut îndelungă răbdare.
Referitor la acest subiect in legatura cu viata lui David am gasit in Sfanta Scriptura o intamplare cam bizara si poate impreuna putem deslusi care este adevarul din cele doua intamplari .
In prima intamplare gasim scris in :
1 Samuel 31.1. Filistenii s-au luptat cu Israel, și bărbații lui Israel au luat-o la fugă dinaintea Filistenilor, și au căzut uciși pe muntele Ghilboa.
2. Filistenii au urmărit pe Saul și pe fiii lui, și au ucis pe Ionatan, Abinadab și Malchișua, fiii lui Saul.
3. Saul a fost prins în toiul luptei; arcașii l-au ajuns și l-au rănit greu.
4. Saul a zis atunci celui ce-i ducea armele: "Scoate-ți sabia, și străpunge-mă, ca nu cumva acești netăiați împrejur să vină să mă străpungă și să-și bată joc de mine." Cel ce-i ducea armele n-a voit, căci îi era teamă. Și Saul și-a luat sabia, și s-a aruncat în ea.
5. Cel ce ducea armele lui Saul, văzându-l mort, s-a aruncat și el în sabia lui, și a murit împreună cu el.
Si apoi in
2 Samuel 1.1. După moartea lui Saul, David, după ce bătuse pe Amaleciți, se întorsese de două zile la Țiclag.
2. A treia zi, a venit un om din tabăra lui Saul, cu hainele sfâșiate și cu capul presărat cu țărână. Când a ajuns în fața lui David, s-a aruncat cu fața la pământ, și s-a închinat.
3. David i-a zis: "De unde vii?" Și el i-a răspuns: "Am scăpat din tabăra lui Israel."
4. David i-a zis: "Spune-mi ce s-a întâmplat?" Și el a răspuns: "Poporul a fugit de pe câmpul de bătaie, și un mare număr de oameni au căzut și au pierit; chiar și Saul și fiul său Ionatan, au murit."
5. David a zis tânărului care-i aducea aceste vești: "De unde știi că Saul și fiul său Ionatan au murit?"
6. Și tânărul care-i aducea aceste vești, a răspuns: "Am venit din întâmplare pe muntele Ghilboa; și Saul sta rezemat în sulița lui, și carele și călăreții erau aproape să-l ajungă.
7. Întorcându-se, m-a văzut și m-a chemat. Eu am zis: ,Iată-mă!'
8. Și el mi-a zis: ,Cine ești?' I-am răspuns: ,Eu sunt Amalecit.'
9. Și a zis: ,Apropie-te dar, și omoară-mă; căci m-a apucat amețeala, măcar că sunt încă plin de viață.'
10. M-am apropiat de el, și l-am omorât, știind bine că n-avea să mai rămână cu viață în urma înfrângerii. Am luat cununa împărătească de pe capul lui și brățara pe care o avea la braț, și le-am adus aici domnului meu
."
Dupa aceasta intamplare stim ca David a poruncit sa-l omoare pe acest amalecit , oare nu putea David sa-l omoare pe Saul cat inca era in viata, cum sa nu ,si inca de doua ori a avut posiblitatea pentru ca Domnul il daduse in mainile lui , dar sa ferit sa-l omoare pe unsul Domnului . Ce parere aveti care ar fii adevarul in toate intamplarile astea , de ce oare sa fii mintit amalecitul acela, sau cel care ducea armele lui Saul sa se fii inselat crezand ca Saul este mort si defapt el nu era ? , ca ma gandesc ca prima ar fii versiunea corecta.
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!