Am purtat o discuție cu cineva și în urma ei am fost îndemnat să deschid acest subiect, despre Samariteanul milos sau milostiv. Cred că vom putea discuta multe lucruri împreună și despre acest subiect frumos.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Samariteanul milostiv
deysimoni (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3151. Postat la 08/05/2010 11:18 - 5474z10h17m
Pace!
Da este un subiect interesant,mai ales pt. vremurile de astazi.
Concluzionez ca in aceasta credinta se pune un mare accent pe Lege si respectarea ei.Este bine dar trebuie tinut cont ca nu numai prin Lege suntem mantuiti,lucru care se cam neglijeaza.
Sa privim la pilda deschisa de Aurelc si sa vedem cam cu cine ne-am putea asemana?(preotul-inplinind si invatandu-i pe ceilalti Legea,levit- cautand sa slujesc voi si Legii Domnului sau samaritean-neglijand statutul nostru si cautand sa-i ajutam pe ceilalti,calcand chiar noi principile noastre si ne insotim,ajutam pe cel care nu ar fi vrednic.
Intrebare:
-Oare prin faptul ca mergem la adunare suntem mantuiti?
-Oare lucrand sambata intr-un sanatoriu,spital,orfelinat si neacordand cinste Domnului in orele de inchinare suntem noi mantuiti?
-Ati putea sa-ma sprijiniti cu un exemplu personal prin care sa ma invatati sa fiu un samaritean si nu un levit?
Multumesc,Dumnezeu sa ne binecuvanteze si sa ne lumineze.
Ca o privire de ansamblu asupra întâmplării, aș putea spune deocamdată că devreme ce preotul și levitul erau " de meserie" cu aceste slujbe, samariteanul nu se ocupa cu " căutatul și îngrijitul celor căzuți între tâlhari". El doar a făcut ce i-a cerut situația, trecând peste ce făcea el de obicei, și considerând că e mai importantă viața unui om decât să te bați cu pumnul în piept că nu ai călcat niciodată vre-o poruncă anume. Cred că la asta se referea Domnul Isus în citatele acestea:
Citat VDC:Matei 9:10 Pe când ședea Isus la masă, în casă, iată că au venit o mulțime de vameși și păcătoși, și au șezut la masă cu El și cu ucenicii Lui.
11 Fariseii au văzut lucrul acesta, și au zis ucenicilor Lui: "Pentru ce mănâncă Învățătorul vostru cu vameșii și cu păcătoșii?"
12 Isus i-a auzit, și le-a zis: "Nu cei sănătoși au trebuință de doctor, ci cei bolnavi.
13 Duceți-vă de învățați ce înseamnă: "Milă voiesc, iar nu jertfă!" Căci n-am venit să chem la pocăință pe cei neprihăniți, ci pe cei păcătoși." Matei cap 12:6 Dar Eu vă spun că aici este Unul mai mare decât Templul.
7 Dacă ați fi știut ce înseamnă: rMilă voiesc, iar nu jertfer1; n-ați fi osîndit pe niște nevinovați.
8 Căci Fiul omului este Domn și al Sabatului.r1;
9 Isus a plecat de acolo, și a intrat în sinagogă.
10 Și iată că în sinagogă era un om care avea o mână uscată. Ei, ca să poată învinui pe Isus, L-au întrebat: rEste îngăduit a vindeca în zilele de Sabat?r1;
11 El le-a răspuns: rCine este omul acela dintre voi care, dacă are o oaie, și-i cade într-o groapă, în ziua Sabatului, să n-o apuce și s-o scoată afară?
12 Cu cât mai de preț este, deci, un om decât o oaie? De aceea este îngăduit a face bine în zilele de Sabat.r1;
13 Atunci a zis omului aceluia: rÎntinde-ți mâna!r1; El a întins-o, și mâna s-a făcut sănătoasă ca și cealaltă.
O să încerc să mai aprofundez subiectul pentru viitor ca să am ce scrie mai concret, iar dacă am greșit în ce am scris până acum, să mă corectați
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Samariteanul milostiv
deysimoni (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3162. Postat la 08/05/2010 17:41 - 5474z3h54m
Vreau sa subliniez o trasatura a samaritenilor: ei, conform statutului lor,principilor sale nu se insoteau cu evrei, atitudine pe care o aveau si evreii fata de ei.(ex.femeia care i-a cerut apa vie lui Isus din fantana).
Multumesc lui Dumnezeu. El sa ne binecuvanteze si sa ne lumineze.
Consider ca aceasta pilda ne spune ca nu slujba, ,mersul la biserica, slujirea in biserica, citirea postarilor de pe acest forum sau scrierea pe forum este importanta inaintea lui Dumnezeu...desi nu sunt lucruri care trebuiesc trecute cu vederea...ele trebuie facute dar nu sunt pe primul loc...pe primul loc fiind Dragostea fata de Dumnezeu si dragostea fata de aproapele nostru...care este implinirea Legii . Domnul sa ne ajute la aceasta!
Referitor la cine este simbolizat de prin samaritean as fi curios sa stiu parerea voastra...cea mai raspandita interpretare este ca samariteanul este Mesia. Eu insa tind sa cred ca Mesia nu poate fi reprezentat prin un samaritean deoarece intre ei exista totusi multe diferente (aici evidentiindu-se dragostea exprimata prin fapta)...Mesia insa a reprezentat perfectiunea in toate punctele. Consider deci ca suntem chemati sa fim precum samariteanul noi neamurile care venind la credinta ca Yeshua este Mesia facem parte din biserica lui Dumnezeu. Deci prin aceasta pilda se atrage atentia celor care traiau sub litera ca neamurile (si nu numai) care vor veni sincer la Dumnezeu si vor incerca sa implineasca in limita cunostintei lor dar cu inima plina de dragoste vor da dovada ca sunt implinitori ai Cuvantului mai degraba decat cei de sub litera...care uita sa mai si implineasca .
Sistemul levitic cerea ca omul care a pacatuit sa aduca jertfa...lucru care celui cazut jos ii era greu sa il faca...insa biserica trebuie sa ofere ajutorul iar mai apoi vin faptele celui ce a fost cazult (nu ii cerem credinta inainte sa auda...credinta vine in urma auzirii). Este doar o parere..daca cineva are completari sau a gasit greseli in ceea ce am scris...se accepta cu bucurie
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: Samariteanul milostiv
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3198. Postat la 11/05/2010 21:05 - 5471z0h29m
Am intalnit un frate care ma criticat putin, pt ca am cantat o cantare, care Il numea pe Mesia "Samariteanule milos", de fapt El este Iudeu.
Credeti ca e corect sa cantam sau sa vorbim despre Mesia ca si cum ar fi Samaritean?
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Eu cred că fratele respectiv nu știe să facă diferența între a vorbi despre naționalitatea unei persoane și un personaj care este zugrăvit într-o pildă pentru a arăta cât mai plastic ce înseamnă să ai milă de cei pe care nimeni nu-i ia în seamă. Părerea mea e că într-o ordine de idei poate fi considerat și Domnul Isus ca fiind un "Samaritean milos" cu toate că pilda aceea face apel direct la noi și la atitudinea ce trebuie să o avem față de cei ajunși la nenorocire indiferent din ce motiv: din vina lor sau din alte motive.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
ok ! aurelc - inpartasesc parerea ta de la urma ; profesionisti (preoti si leviti) care prin insasi menirea lor ar fi trebuit sa salveze suflete au trecut nepasatori ignoranti si infumurati ei oameni legi; si samariteanul (paganul) care facea din fire lucrurile Legi(rom 2 v14) mila voiesc si nu jertfe; El samariteanul sa dovedit a fi inplinitor al Legi nu doar propovaduitor al Legi cum multi sint astazi si au uitat ca mai trebue si facut ceva
Sa fie pace.
Un subiect extraordinar de frumos,mai ales pentru zilele noastre.Domnul Isus a spus pilda aceasta,datorita intrebarii puse de invatator: "....Si cine este aproapele meu?". Iudeii nu considerau ca aproape,pe samariteni si pe pagani,pentru ei acestia erau straini si vrajmasi.Acum se punea intrebarea,.,,Pe cine ar trebui sa priveasca preotul,rabinul,mai marele,ca semen al sau?Astfel Domnul a spus pilda Samariteanului.Acum ne sunt dati,trei oameni care trec,prin aceasi situatie,dar numai unul,se opreste asupra ei.Putem lua invatatura de aici.Si preotul si levitul,stiau prea bine ce sa faca,dar aceasta nu era o datorie placuta.Probabil ar fi vrut mai bine sa nu fi trecut pe drumul acela,ca sa nul fi vazut pe ranit.Si au trecut mai departe,desi situatia data,era mult prea logica,a ceea ce se intamplase cu acel om.In providenta lui Dumnezeu,au trecut pe acolo si preotul si levitul si samariteanul.Cu siguranta cerul privea scena aceea,asteptand care dintre ei,miscat de mila va da ajutor suferintei umane.Domnul Hristos daduse lui Israel indrumarii chiar privind suferinta animalelor care nu se pot exprima in cuvinte. "Daca intalnesti boul vrajmasului tau sau magarul ratacit,si il aduci acasa.Daca vezi magarul vrajmasului tau,cazut sub povara lui,sa nu treci pe langa el,si sai ajuti sa ia povara de pe magar"exod 23:4,5.
Dar in omul ranit de talhari,Isus prezenta cazul unui frate in suferinta.Cu atat mai mult ar fi trebuit sa le fie mila de el decat de o vita de povara! Cu toate ca aceste invataturi erau cunoscute preotului si levitului,ei nu leau pus in practica.Cand au trecut pe langa omul ranit,nau stiut daca este din neamul lor,sau nu.Dar sau gandit ca probabil este un samaritean,de aceea au trecut pe altaturi.Pana aici invatatorul legii,nu i sa parut nimic contrar,celor pe care le stiia el cu privire la cerintele legi.Ei nu aveau legaturi cu neamurile,de teama sa nu se spurce.Mai mult intro alta postare.Sa fie pace.
Cred ca Dumnezeu prin aceasta pilda a vrut sa ne deschida ochii ca sa vedem marea lucrare a Domnului Isus Hristos.
Desi in Vechiul Testament se proroceste ca mantuirea va veni peste toate popoarele lumii, intre evrei acest lucru a fost ignorat, samaritenii fiind vazuti ca straini si aceste prejudecati au ridicat bariere...
Initial, Evanghelia a fost vestita evreilor si celor care au fost convertiti la iudaism, faptul acesta a dat o nota de superioritate care ingamfau pe preoti si leviti, de fapt cunosteau tainele si invataturile lui Dumnezeu, dar nu treceau la infaptuirea lor, pentru ca le lipsea MILA!
Pilda aceasta descopera un tablou neasteptat!
Hristos in ciuda batjocorii, suferintei, si chinului suferit, a spus:
"Iarta-i Tata, ca nu stiu ce fac!"
Aceasta propozitie descopera acea stare de har care a fost adaugata la cruce, MILA este IZVORUL HARULUI, de acest sentiment era umplut Isus in acele momente teribile, fapt ce la determinat sa spuna ce a spus.
Samariteanul milos este acea parte care LIPSEA , este bunavointa fata de cel nenorocit, de cel in nevoie, de cel cazut.
Consider ca pilda adusa in discutie este un tablou al dragostei lui Dumnezeu care ne trebuie in vestirea mantuirii , in relatiile umane, in lucrarea de slujire, in tratare necredintei, a urii si prejudecatiilor celor care cunosc Cuvantul dar nu-l implinesc.
Mila este izvorul dragostei, daca constientizam acest lucru vom fi un SAMARITEAN MILOS, o persoana care intelege ca implinirea este rezultatul credintei noastre, nu CUNOASTEREA ne mantuieste, ci faptele, rezultatul acesteia!
Adevarul pe care il exprimam aici va trebui sa fie unit cu actiunile noastre , altfel toata osteneala aceasta este in zadar!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.