Dupa cum stim ,,hotarele"unei slujbe de femeie crestina in biserica si in societate sunt limitate.
Intrebarea mea este:
Cum a ajuns Debora judecator peste Israel?
Doresc sa dezbatem acest lucru din toate punctele de vedere, este o exceptie sau se mai gasesc femei care au condus , sa zicem intre ghilimele barbati, chiar si imparati, si de ce s-a ajuns ca ele... vase mai slabe, sa dobandeasca atata trecere inaintea Domnului?
Doresc ca Debora sa fie un punct de plecare a discutiei noastre si sa gasim puterea sa mergem cu indrazneala inaintea Domnului si sa ne descopere menirea noastra pe acest pamant.Chiar daca aceasta menire se limiteaza ,,dupa barbat"sa gasim in acesta respect, incredere, sprijin.
Si nu numai in soti nostri, ci si in fratii care privesc femeile cu multa indiferenta, crezand ca nicaieri nu avem dreptul sa ne spunem pasurile.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Ma bucur sora Lucia pentru subiectul deschis este chiar interesant de dezbatut , dar ca o completare la acest subiect sa vedem si sa intelegem importanta si rolul pe care la avut femeia in Vechiul Testament si voi mai continua si cu alte exemple de femei pe care Biblia ni le arata .Am gasit scris undeva niste citate frumoase si as vrea sa vi le impartasesc .
Totuși, multe femei reprezintă dovada că Dumnezeu poate chema și folosi pe oricine dorește El, iar femeile echipate de Dumnezeu sunt potrivite pentru orice sarcină la care le cheamă.
Înainte de a discuta în mod specific despre aceste femei, ar trebui să observăm că fiecare bărbat important din Vechiul Testament a fost născut și crescut de o femeie. Fără femeia Iochebed nu ar fi existat nici un Moise (vezi Ex. 6:20). Nici nu ar fi existat vreun alt bărbat al lui Dumnezeu dacă nu ar fi existat mamele care le-au dat viață. Femeilor li s-a dat lucrarea plină de responsabilitatea dificilă și demnă de laudă a creșterii copiilor Domnului (vezi 2 Tim. 1:5).
Iochebed nu numai că a fost mama a doi bărbați chemați de Dumnezeu, mai precis Moise și Aaron, ci și a unei femei chemate de Dumnezeu, sora lor, o prorociță și lideră de închinare pe nume Maria (vezi Exod 15:20). În Mica 6:4, Dumnezeu a considerat-o pe Maria, alături de Moise și Aaron înșiși, lidera Israelului:
Căci te-am scos din țara Egiptului, te-am izbăvit din casa robiei, și am trimis înaintea ta pe Moise, Aaron și Maria! (subliniere personală).
Desigur, rolul de conducere deținut de Maria în Israel nu a fost la fel de proeminent ca și cel al lui Moise. Totuși, în calitate de prorociță, Maria a vorbit în Numele lui Dumnezu și cred că putem presupune fără să greșim că mesajele trimise de Dumnezeu prin ea se adresau nu numai femeilor, ci și bărbaților lui Israel.
O femeie judecător peste Israel
O altă femeie pe care Dumnezeu a crescut-o pentru a deveni lideră în Israel a fost Debora, care a trăit pe vremea judecătorilor lui Israel. Prorociță fiind, ea a fost peste Israel și judecător, așa cum au fost la vremea lor Ghedeon, Iefta și Samson. Suntem informați că rcopiii lui Israel se suiau la ea ca să fie judecațir0; (Jud. 4:5). Deci lua decizii și pentru bărbați, nu numai pentru femei. Nu există nici o îndoială în această privință: O femeie le spunea bărbaților ce să facă și Dumnezeu a fost Cel care a uns-o pentru a acționa astfel.
Asemenea majorității femeilor pe care le cheamă Dumnezeu în lucrare, Debora a înfruntat cel puțin un bărbat care avea dificultăți în a primi cuvântul lui Dumnezeu din gura unei femei. Numele lui era Barac și, deoarece era sceptic față de instrucțiunile profetice ale Deborei ca el să meargă la război împotriva generalului cananean Sisera, l-a informat că onoarea de a-l omorâ pe Sisera va fi dată unei femei. Așa s-a întâmplat, deoarece o femeie pe nume Iael a fost cea care a bătut în capul lui Sisera un țăruș al cortului, pe când era el adormit (vezi Jud. 4). Povestea se termină cu Barac cântând în duet cu Debora! Unele versuri sunt pline de laudă atât la adresa Deborei, cât și la cea a lui Iael (vezi Jud. 5) și poate că astfel Barac a devenit o persoană care a crezut în cele din urmă în lucrarea femeilor.
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: Debora, judecator, prooroc si sotie?
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15581. Postat la 15/12/2011 20:29 - 4888z0h0m
Buna seara
NU stiu ce sa zic dar din cate vad Debora a fost judecator functia cea mai inalta dar nu numai atat a fost si propocita si sotie si mama .
Din cate inteleg vad ca Dumnezeu alege pe cine vrea si nu se uita ca e femeie sau barbat ci daruieste darurile si chemarea Sa cui voieste El .
Dupa cum spune in Judecatori 5 starea poporului era jalnica , capeteniile erau fara putere , drumurile parasite , in acest timp greu si jalnic sa ridicat ea ca o mama .
Dar atat ea cat si alte femei au ocupat posturi importante . Cum putem vedea chemarea unor femei si totodata si sfatul lui Pavel ca femeile sa fie supuse barbatilor lor ? Care era pozitia ,rolul femeii in Izrael ?
Cu respect
Ca o continuare la ce am postat voi continua cu o alta femeie pe care Domnul o foloseste in lucrare si anume Hulda .
O a treia femeie menționată în Vechiul Testament ca fiind o prorociță foarte respectată este Hulda. Dumnezeu a folosit-o pentru a oferi unui bărbat, regele îngrijorat al lui Iuda, Iosia, profunzime profetică și instrucțiuni de încredere (vezi 2 Împ. 22). Este foarte probabil ca Dumnezeu să o fi folosit pe Hulda în mod frecvent pentru această lucrare, altfel Iosia nu ar fi avut atâta încredere în ceea ce îi spunea ea.
Dar de ce le-a chemat Dumnezeu pe Maria, pe Debora și pe Hulda să fie prorocițe? Nu ar fi putut chema în schimb bărbați?
Bineînțeles că Dumnezeu ar fi putut chema bărbați care să facă exact aceleași lucruri pe care le-au făcut aceste trei femei. Dar nu a făcut-o. Și nimeni nu știe de ce. Ceea ce ar trebui să învățăm de aici este că ar fi bine să nu Îl limităm pe Dumnezeu când vine vorba despre cine sunt cei pe care îi cheamă El în lucrare. Deși în mod normal Dumnezeu a ales bărbați pentru sarcina de conducere în Vechiul Testament, uneori a ales și femei.
În cele din urmă, ar trebui remarcat că toate cele trei exemple proeminente de femei implicate în lucrare în Vechiul Testament au fost prorocițe. Există și câteva lucrări din Vechiul Testament la care nu au fost chemate femeile. De exemplu, nu au existat femei chemate să fie preotese. Astfel, s-ar putea ca Dumnezeu să rezerve anumite funcții doar bărbaților.
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15664. Postat la 18/12/2011 11:26 - 4885z9h3m
Scumpii moșului, o problemă destul de dificilă, din cauza spațiului și timpului, dar alt fel este destul de comestibilă, umai dacă stomacul nostru spiritual poate digera panul și voia Lui Dumnezeu.
Să înțeleg în mare, că întrebarea se cam încadra în termenii; De ce Dumnezeu folosește pe Debora în ce-a mai înaltă funcție/răspundere, iar Pavel limitează calitățile femeii, la ascultare, sau posibilitatea să întrebe, dacă nu înțelege ceva.
Eu nu mă consider că dețin într-u totul Adevărul, dar după puterea mea de înțelegere, înpărtășesc cu voi cum înțeleg eu lucrurile în privința acesta:
În rugăciunea "Tatăl nostru" care ești ceruri în ceruri, sfințească numele Tău, vie împărăția Ta facă-se voia Ta precum în cer așa si pe pământ.
Acuma hai să vedem cum este în cer:
Matei 22: 29. Drept răspuns, Isus le-a zis: "Vă rătăciți! Pentru că nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
30. Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer. Și tot Pavel complectează: Galateni 3: 27. Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos.
28. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Isus.
29. Și dacă sunteți ai lui Hristos, sunteți "sămânța" lui Avraam, moștenitori prin făgăduință.
Să analizăm și să concluzionăm: Debora era cred, o femeie deosebită, credincioasă, înțeleaptă, o femeie cu o conduită moală impecabilă în ce privea familia dar și râvna pentru Dumnezeu. Era de o modestie de invidiat, față de femeile din zilele noastre, (rog femeile să nu îmi sară în cap pentru ce am spus) care le place să se scoată în evidență cu ce pot, chiar și cu îmbrăcămintea mai mulată, sau mai decoltată, ei bine, sigur Debora nu a fost așa.
Dumnezeu cred că a analizat comportamentul celor de pe vremea Deborei și a făcut așa: Daniel 5:25. ......... "Numărat, numărat, cântărit, și împărțit!"
Deci Dumnezeu a numărat tot ce făceau contemporanii Deborei și a găsit puțin în comparație cu ea, i-a cântărit și au fost mai ușori ca ea, și când s-a făcut împărțirea Debora a fost în capul listei și Dumnezeu a investit-o în aceste mărețe lucrări măcar că era femeie.
Acuma pe scurt, sunt destule femei care se apropie de calitățile Deborei, puține dar sunt, însă sunt plafonate de bărbații plini de darul orgoliilor, și de aici se potrivește cuvântul acesta: Nici voi nu intrați, nici pe alții nu-i lăsați să intre!
Și încă nui gata, dar mai târziu să nu adormiți citind.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Sa fie pace!
Perfect deacord cu Mosu Nica.Dar ma intreb,de ce totusi nu a ales Domnul un barbat,intrun timp de criza,si a ales o femeie?Este,clar,ca Domnul ar fi vrut un barbat,dar atunci cand a cautat nu a fost gasit unul care sa atinga inaltimea caracterului Deborei.Va mai pun o intrebare,de ce Elisei nu a fost trimis la o femeie din Israel,si a fost dus la o femeie dintre pagani?
Cand barbatii isi pierd competenta calificarii slujirii lui Dumnezeu,El nu duce lipsa de slujitori.El se poate folosii tot atat de bine de o femeie ca si de un barbat.
Sa fie multa pace.
Crede,roaga-te si lucreaza!
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
17160. Postat la 29/02/2012 08:04 - 4812z12h25m
Să continui întrebarea pusă de fratele Emil, eu văd acuma că se zice că este vreme de criză, cum toți sunt angrenați în această criză, bine-înțeles unii mai mult, alții mai puțin, nu contează că este bărbat sau femeie, toți caută să rezolve problema crizei.
Această Debora, după cum este și titlul topicului, acelea trei calități:
1) - Prooroc.
2) - Judecător.
3) - Soție.
Acuma ar trebui să analizăm aceste calități: Din câte știu eu, fii proorocilor (proorocii) nu stăteau în mijlocul for fotelor cotidiene, nu erau implicați în firea pământească ca și ceilalți, ci erau retrași și devotați Lui Dumnezeu și stăteau la îndemâna Lui Dumnezeu pentru a fi folosiți de El în orice clipă, ca să vorbească poporului despre trecut, prezent și viitor.
Un judecător, trebuia să fie imparțial, corect, drept în cea ce trăia și lucra ca judecător.
Calitatea de Judecător, se complecta reciproc, cu calitatea de Prooroc, pentru o judecată corectă, trebuia să știe trecutul a ce judeca, situația prezentului și viziune clară despre viitor și trebuia să aibă altă trăire decât restul lumii.
Ca soție, cred că vă dați seama, cam ce fel de soție și mamă este o astfel de femeie și Dumnezeu a binecuvântat-o așa cum bine știți despre ea.
În ce ne privește, ce învățăm noi din aceste discuții despre Debora? Nu cumva în alergarea noastră de azi, să avem calitatea bărbaților de pe vremea Deborei și Dumnezeu să caute și să nu găsească de pe inima Lui prea mulți?
Ce este de făcut? Nu credeți că ar trebui să avem calitățile Deborei și noi poate nu de soție sau mamă dar de părinți chiar cu aproapele nostru?
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Multa pace.
Bine ai zis frate Nica. Daca am pune viata Deborei,ca o oglinda inaintea parintilor,ce familii am avea azi.Ce copii ar fi,copii nostrii. O si cat de departe sa putem fi ca Debora.Fie ca Domnul sa binecuvanteze familiile crestine,iar pentru parinti o indoita binecuvantare.Daca a fost un timp cand a fost mare nevoie de o Debora,atunci acel timp este acum.Traim timpuri,cand fata,nu mai are ce invata de la mama ei.Si deasemeni,fiul nu mai are ce invata de la tatal lui.E trist.E trist,pentru ca in cazuri mai rare,sunt chiar,si printre cei ce sunt crestini,care merg si parintii si copii,pe acelasi drum al faradelegii.
Sa fie pace.