Povestea acestei femei ne invata lectia dedicarii, sa discutam un pic despre ea.
Si :
Cum am putea pune noi in practica principiile de viata a acesteia...?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Frumoasa intrebare ,sora Lucia.
Cum am putea pune noi in practica principiile de viata a acesteia...?
In primul rand eu am experimentat pe propia persoana aceste principii,am lasat obiceiurile vechi, mostenite de la parintii mei biologici si am privit spre un popor pe care nu-l cunosteam mai inainte, auzisem doar asa.... relativ, despre Israel ,despre Tara Sfanta ,dar cand am gustat dulceata ,care vine din Cetatea Sarbatorilor si cunoasterea despre Sfantul lui Israel ,nu regret nici un ceas ca am renuntat la tot ce am invatat in copilarie , la vechile obiceiuri ,la vechile sarbatori (care nu erau sarbatori).
Cand am descoperit adevarurile incepatoare in credinta aceasta ,cand am inceput sa pun in practica primul principiu si anume alimentaia, (lucru deloc placut parintilor mei ), totusi nu au putut sa se impotriveasca noilor principii pe care le-am ales din pura initiativa si conviinsa fiind ,ca asa e bine si asa e drept.
Imi aduic aminte acum ,cu zambetul pe buze cand batranul meu parinte m-a intrebat cand traia ,cu ani in urma cam asa.... ,,Te-ai dat si tu dupa( jidani )? ''asa-i numea el pe evrei ( dar asta este o poveste lunga cu intamplari care m-au intarit in credinta).
Daca as sta sa vorbesc despre Rut ,in principiu cartea Rut, as avea ce sa spun si ce sa invat din aceasta relatare biblica ,eu una citesc cu drag cartea aceasta formata din patru capitole ,in ea se reveleaza o intamplare cand judecatorii judecau .
In primul capitol, face referire la un om din Betlleemul lui Iuda care a plecat cu sotia si cei doi fii ai lui sa locuiasca pentru o vreme in campiile Moabului.
Interesant este numele acelui om Emimelec, care are insemnatatea de...,,al carui Dumnezeu este imparat''
Este un subiect drag mie ,sora Lucia ai fost la unison cu cu mine si eu doream sa-l deschid ,dar tu ai facut un prim pas.
Am un verset pe care mi l-am pus la inima, cuvintele norei ,Naomei -Placuta, si anume Rut, a spus asa ....Rut 1.ver.16 si 17.,,
16. Rut a răspuns: "Nu sta de mine să te las, și să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu voi merge și eu, unde vei locui tu, voi locui și eu; poporul tău va fi poporul meu, și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu;
17. unde vei muri tu, voi muri și eu, și voi fi îngropată acolo. Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu mă va despărți de tine decât moartea!"
Dar Boaz fiindca auzise de tot ce facuse Rut i-a spus aceste cuvinte.., Rut cap.2,11.
Boaz i-a răspuns: "Mi s-a spus tot ce ai făcut pentru soacra ta, de la moartea bărbatului tău, și cum ai părăsit pe tatăl tău și pe mama ta și țara în care te-ai născut, ca să mergi la un popor pe care nu-l cunoșteai mai înainte.
Asa dar ,avem ce sa invatam de la Rut moabita si iubirea ei pentru poporul Israel.
Pe curand.
Deconectat
RE: Rut - alegerea dedicarii
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18280. Postat la 02/05/2012 12:47 - 4749z8h30m
Buna ziua
Curajoasa alegere a facut acea femeie moabita . Sa parasesti poporul tau casa , rudele tale si sa mergi intr-un loc la un popor necunoscut ,e de necrezut , foarte mare curaj a avut . Ori de cate ori citesc aceasta ma lasa fara cuvinte si ma uimeste .
Nimic nu este întânplător! Cine înțelege cum Avraham și-a lăsat familia și poporul, pentru a deveni tatăl multor neamuri; cum Rut și-a lăsat poporul moabit, pentru ca în urma alegerii sale să intre în ARBORELE GENEALOGIC al MÂNTUITORULUI (Matei 1.5), va înțelege Faptele 26.14, va înțelege ultima solie de despărțire de familia necredinciaosă, și de bisericile adultere cu Cezarul (aprobările de stat pentru activitățile religioase politico-economice - biserici = societăți comarciale, la umbra Harului (Cerului) și la adăpostul Legii (de stat).
Pentru a ne ruga la Creatorul nostru Mântuitor, nu ne trebuie nici o aprobare de la Guvernele politico-administrative - aprobările sunt pentru o activitate pe baze financiare - traiul din religie, care a împărțit lumea în Cler și laici (scriși pe pământ - Ieremia 17.13), diferiți de cei din Matei 23.7,8 și Evrei 12.23!
Iacov 4.4 ; Apocalipsa 18.4!
Binecuvântări și călăuzire, să nu zădărnicim Jertfa de la Golgota și Ispășirea - Șabbat-Șabbaton - Șabatul Șabaturilor!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Am ales aceasta carte cu speranta ca FEMEIA ca membru in comunitate, in societate si nu in ultimul rand in viata de familie are un rol important care nu intrece BARBATUL, insa poate sa fie un izvor de credinciosie si un exemplu de urmat pentru cei mai multi.
Doresc cu glasul scrierilor mele sa constientizez respectul fata de "vasul mai slab" si dorinta inimii mele de a nu descalifica FEMEIA pentru ce a facut prima dintre noi...Eva.
Cartea Rut demonstreaza ca desi poarta numele unei femei nu este cu nimic mai prejos decat celelalte, ba as putea spune ca in esenta ei prin simplitate si frumusete da la iveala o secventa din viata unei familii din care se trage Mesia.
Sa trecem in revista intelegerea numelor membrilor familiei:
Elimelec = Dumnezeu este Imparatul meu
Naomi = placuta
Mahlon = bucurie
Chilion = desavarsire
Povestea noastra incepe din Betleem (casa painii), unde pentru a supravetui de seceta pe care o trimisese Dumnezeu asupra Israelului ca pedeapsa a neascultarii acestora, pleaca in tara Moabului, se instaleza acolo, cei doi fii se casatoresc cu doua moabite si rand pe rand moare, tata si cei doi fii, ca o paralela intre aceasta familie si Israel, vedem ca plata neascultarii si a pacatului este moartea, Dumnezeu este Imparatul meu(Elimelec)moare cu el moare si bucuriea si desavarsirea (fii), iar Naomi din placuta cere sa se numeasca Mara (amaraciune)
Pe fondul acestor nenorociri Mara intelege ca trebuie sa se intoarca in tara ei sa se pocaieasca si sa restabileasca legatura cu Dumnezeul ei care este plin de indurare si iertator.(paralela dintre aceasta familie si Israel este identica)
Insa dintre cele doua nurori moabite una decide sa ramana langa SOACRA ei...spunandu-i:"Nu sta de mine sa te las, si sa ma intorc de la tine!
Incotro vei merge tu voi merge si eu;
poporul tau va fi poporul meu,
si Dumnezeul tau va fi si Dumnezeul meu;
unde vei muri tu voi muri si eu,
si voi fi ingropata acolo.
Faca-mi Domnul ce-o vrea ,
dar nimic nu ma va desparti de tine decat moartea!( Rut 1.16-17)
Eu cred ca aceasta declaratie de devotament fata de Naomi este mai mult decat un angajament...
Hai, impreuna sa-l dezbatem!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
18310. Postat la 04/05/2012 08:30 - 4747z12h46m
Buna ziua
Dumnezeu făgăduise ,, ploaie la vreme potrivită ,, ; faptul că lipsea acum înseamnă necredincioșie din partea lui Israel Levitic 26,3.4 ; 1 Regi 17,1; 18,18). Locuitorii moabului vorbeau o limbă înrudită îndeaproape cu aceea a evreilor.
Suferința care a venit asupra lui Naomi NU era o pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcat. Ideea de suferință ca pedeapsă era răspândită printre iudei Ioan 9,2 care trebuia corectată . In cartea lui Iov putem vedea cine a adus suferinta asupra lui . Tot așa, suferințele lui Naomi au pregăti-o să o conducă pe Rut în Țara Făgăduinței ,atât la figurat, cât și la propriu. Caracterele noastre pot fi pregătite pentru slujire și cetățenie în Împărăția Lui atunci când Dumnezeu îngăduie suferința.
Cine era mama lui Boaz ?
În Matei 1,5, Rahab este enumerată ca mamă a lui Boaz. Evenimentele din cartea lui Rut au avut loc în perioada timpurie a Judecătorilor. Când Rut a însoțit-o pe Naomi la întoarcerea ei la Betleem, Boaz nu mai era un tânăr, pentru că el a lăudat-o pe Rut pentru că n-a ,, umblat după tineri, săraci sau bogați ,, cap. 3:10 posibil că evenimentele acestei narațiuni au avut loc cam pe la 1300
Numele lui Elimelec reflectă evlavie din partea părinților lui . El poate să sugereze că, pe vremea nașterii lui Elimelec, unii israeliți discutau deja să numească un împărat ca și neamurile din jurul lor.
Naomi. Părinții tinerei femei care a devenit soția lui Elimelec au numit-o pe fetița lor ,, plăcerea mea ,, . De obicei, părinții evrei se bucurau în mod deosebit de nașterea unui fiu, dar părinții acestei fetițe și-au exprimat bucuria din inima lor la nașterea unei fetițe.
Mahlon. Cu privire la înțelesul acestui nume există unele deosebiri de vederi, cât și cu privire la acela al fratelui său. Unul dintre sensurile posibile ale lui Mahlon este ,, bolnăvicios ,,. Unii puteau susține că moartea lui timpurie confirmă acest înțeles al numelui.
Chilion. Se poate că atât acest băiat, cât și fratele lui să nu se fi arătat viguroși la naștere.
Cautatorule, actiunea din cartea Rut, dupa cum ai spus si tu se desfasoara pe vremea judecatorilor, daca citim cartea Judecatori, ea se prezinta pe fondul neascultarii Israelului de Dumnezeu, fapt ce duce la pedepsirea acestuia...
Am sa-ti dau o referinta prin care vei constata ca si familia lui Elimelec se gasea sub aceasta pedeapsa:
"Ori unde mergeau, mana Domnului era impotriva lor ca sa le faca rau , cum spuse Domnul si cum le jurase Domnul.Au ajuns astfel intr-o mare stramtorare."Jud.2-15
Cat despre numele personajelor las si pe altcineva sa ne aduca detalii...
Insa daca nimeni nu vrea sa comenteze pasajul cu ANGAJAMENTUL lui Rut, voi incerca eu sa-l comentez in cateva cuvinte:
Naomi ajunsa in pragul disperarii decide sa se intoarca acasa, insa nora sa Rut decide sa ramana cu ea , sa mearga cu ea, sa-i slujeasca ei si Dumnezeului poporului ei...
In primul rand acest angajament survine in urma unei alegeri ferme, desi nu cunoaste nimic pleaca cu ea...
Cele doua femei eu le pot asemana cu Israel(Naomi) si cu neamurile(Rut), priviti cu atentie atasamentul moabitei langa israelita, cele doua pleaca impreuna la drum spre Poporul lui Dumnezeu, acolo cele doua primesc RASCUMPARAREA dar nu prin Goel, PRIMUL care avea drept de rascumparare(Legea), ci prin cel de al doilea Boaz(prefigura pe Mantuitorul), caci dupa Legea mozaica moabitii nu aveau drept sa intre in Adunarea Domnului pana la al zecelea neam, insa prin dragostea lui Boaz fata de caracterul cinstit al lui Rut s-a indurat de ea si a rascumparato, aducand asfel mostenitor Naomei.
Asa ca daca cumva imaginatia mi-a luat-o inainte, va rog sa ma iertati si sa completati voi!
Sora Lucia ,Cu atat mai mult aceasta femeie minunata si placuta inaintea Tatalui Ceresc si apoi inaintea oamenilor , ne dezvaluie un caracter minunat si puternic in Credinta si devotament si Scriptura ne spune ca era si Cinstita ,niste caractere pe care femeile in ziua de azi ar trebui sa tanjeasca sa fie asemenea ei , si apoi in relatia ei cu Soacra sa Naomi ce frumos este cand Drogostea conduce inima oamenilor .Este ceva minunat si gasim in Biblie atatea invataturi si sfaturi , indemnuri pentru toate paturile sociale incepand de la copilasi pana la varste foarte inaintate .Noi doar sa luam aminte si sa punem in aplicare si atunci va fii ferice de noi .
Da in adevar un exemplu frumos de femeie cu frică de Domnul, si de acea o gasim in spita neamului Domnului nostru ISUS, pentru ca este si ea o fica a lui Avraam .Binecuvintat sa Fie Numele Tatalui nostru Ceresc . Amin
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Frate costy, ai perfecta dreptate...
La inceputul subiectului am pus o intrebare cu un anumit scop, acela de a intelege ca asa cum Rut pentru a dobandi o casa, un sot, un popor, o mostenire, o viata cu Dumnezeu a trebuit sa demonstreze dedicarea cu toata fiinta ei INAINTE-"Am auzit tot ce ai facut pentru SOACRA ta Naomi..."
A zis Boaz (cel puternic), apoi pe campul lui a lucrat de dimineata pana seara, initial ca o straina, ca apoi printre slujnice...cinstea si harniciea ei a facut sa capete trecere inaintea stapanului, ca in cele din urma sa o rascumpere(Golgota) si in final sa ii devina Mireasa.
Nu credeti ca asa va avea sfarsit si povestea noastra?
O carte in patru capitole de o simplitate fara margini, dar in care ne sta oglindit tot planul de mantuire.
Poate ca o sa vi se para ciudata intrebare pe care o sa v-o pun acum, dar hai, sa incercam sa ne explicam:
De ce oare Dumnezeu a ales aceasta relatie nora-soacra sa o desfasoare inaintea noastra?
Lucia a scris:
De ce oare Dumnezeu a ales aceasta relatie nora-soacra sa o desfasoare inaintea noastra?
de multe ori m-am gandit ca e un exemlu cum sa ne purtam noi cu soacrele, sau soacrele cu nuroile....
Daca erau mama si fica ziceam ca e normal sa se comporte asa dar
Dumnezeu a stiut ca intre soacre si nurori vor fi ciocniri(nu in tote cazurile)...poate a vrut sa ne arate si partea buna dintre o soacra si o nora...
Rut putea sa fie mai nepasatoare fata de soacra ei si bine mersi sa isi vada de viata, poate chiar sa se recasatoreasca in tara ei....dar nu a facut asa....a lasat tot si a plecat, un lucru de admirat
Asa trebuie sa urmam noi pe Dumnezeu, lasand TOT....si mergand dupa EL
Imi place foarte mult cartea Rut...e una din cartile care de fiecare data cand o citesc gasesc ceva nou chiar daca e ff scurta....te invata si cum sa te porti cu soacra, cu sotul , cu cei din jur, si nu in ultimul rand cu DUMNEZEU.
"...iarta-ma ca vin prea des in fata Ta pentru a cere....si prea rar pentru a da..."
Draga mea, ai dreptate, relatia nora-soacra nu este tocmai usoara...iata de ce avem nevoie de CREDINTA, pentru ca... credinta stabileste Legea dragostei in inima noastra!
Rut nu a fost chemata de soacra sa... sa o insoteasca, sa o ajute, sa ii stea aproape...ea a facut toate acestea dintr-un impuls care venea din launtrul ei, aceasta femeie era inzestrata cu calitatile unei bune crestine, acela care venea din dragoste, se daruie cu toata fiinta ei unei persoane care in mod firesc este greu de abordat, este greu de inteles, si de ce sa nu spunem, greu de iubit o soacra , mai ales cand aceasta nu face nimic, ba din contra o trimite de unde a venit!
Priviti aceasta relatie ca fiind relatia neamuri- Israel, nu vi se pare asemanatoare?
Scumpele mele surori Lucia si Lisha ....nu de mult stăteam de vorbă cu o vecină de a mea ,mai batrană ,femeia este ortodoxă si a băgat de seamă,atunci când mă intreabă ....,,unde te duci...?'' Eu răspund la ,,mama mea'' (soacra),eu nu spun ..la soacră-mia ci simplu ,,mama mea''.
Stiti ce mi-a spus ?... m-a intrebat cam asa.....cum poti tu să-i spui ,,mama mea''? Nora mea nu-mi poate spune ,,mamă''..... i se face un nod in gât ,asa că mama nu mi-a spus nici o dată .
Si bineinteles eu i-am raspuns că mama mea nu ne considera ,,nurori'' ci fiicele ei ,ea are trei nurori ,pentru care multumeste Celui Sfant ca i le-a dăruit ca fiice.
Mama mea ,care l-a nascut pe sotul meu ,care l-a crescut ,care l-a ingrijit si iubit ,de fapt pentru mine l-a născut ,pentru mine l-a alaptat ,pentru mine nu a dormit noptiile ,ca eu să am un sot ,,pus deoparte pentru mine ,inainte de a mă naste''
Cum să nu o iubesc pe cea care l-a născut si ingrijit si să nu-i spun ,,mamă'' ?
căci ea, născand un fiu a primit in schimb o fiică ,eu sunt fiica ei.
Eu asa vad lucrurile.
...................................................................
Eu am invatat din cartea Rut ,supunerea fată de ,,mama Naomi'' Rut a ascultat de ea ,Rut a spus la un moment dat ,,nu sta de mine să te las'' ,,,mai exact nu mă indemna să te părasesc '' ,eu de aici inteleg că Naomii a reusit să o covingă doar pe Orpa ca să se intoarcă in casa mamei ei ,dar tind să cred că si Orpa a gasit ,,odihnă '' in casa unui barbat ,deoarece Naomii a rostit o binecuvantare ...,,Domnul să fie bun fata de voi ,asa cum ati fost si voi fata de cei ce au murit si fata de mine.Să vă dea Domnul să găsiti odihnă, fiecare in casa unui barbat''.
Vedem că Naomii nu a rostit binecuvantarea doar pentru una ci pentru amandouă nurori.
Ce spuneti surorilor, Orpa a gasit odihnă in casa unui barbat ?
Lavi, ai punctat bine...din ceea ce a zis Naomi... dovedit este, nu a cerut, nu a pretins, a vrut ca nurorile ei sa aleaga, cand slujba o faci voluntar , ea vine din dragoste si ai binecuvantarea Celui de sus.
Poate ca si un frate se incumeta sa comenteze aceasta relatie nora- soacra, ce ziceti?
Sau Israel- neamuri.Cat despre Opra se spune ca s-a intors la dumnezeii ei, ce ziceti, este adevarat?
Deconectat
18358. Postat la 07/05/2012 12:34 - 4744z8h43m
Buna ziua
Obiceiul oriental le-a legat de ea, dar ea a refuzat să forțeze pretenția pentru serviciul lor. Ea nu voia să le oblige să înceapă o viață nouă într-o țară străină, ci le-a lăsat libere să se recăsătorească și să-și întemeieze propriile cămine. Ele nu trebuia să-și consacre viața lor spre a purta de grijă mamei soților lor decedați, cum de obicei era de așteptat de la ele. Naomi a fost o soacră ideală; Ea n-a forțat nici măcar pretențiile ei legitime asupra nurorilor ei, ci le-a lăsat complet libere să aleagă ele singure. Făcând așa, Naomi se prezintă ca o pildă pe care toate soacrele ar face bine să caute s-o ajungă.
noi vom merge cu tine la poporul tău.
Obiceiul social avea să le oblige pe cele două femei tinere să rămână cu Naomi și să facă planurile despre cum avea să dea ea directive.
Deși era de datoria lor să meargă, Naomi a înțeles aici că era datoria lor să aleagă, și nu a ei. Ea în mod implicit a renunțat la pretențiile ei legale față de ascultarea lor și în mod amabil a lăsat pe seama lor hotărârea. Fără îndoială că aceasta a reprezentat un sacrificiu enorm din partea ei, pentru că ea era prea bătrână și, în desfășurarea normală a lucrurilor, ea trebuia să se aștepte ca cele două tinere femei să se îngrijească de ea și să-i slujească la bătrânețe .
Totusi, Naomi, soacra celor doua... putea pretinde, avea acest drept, insa prin atitudinea ei de a se gandi mai intai la fete, a dovedit multa dragoste, intrece orice limita fireasca, aceea care in mod normal este intre o nora si o soacra, in mod firesc ele nu se vad bine, aici este altfel...CREDINTA din Naomi naste legea dragostei, si acest lucru il vede Rut, rasplatind cu aceeasi moneda , iubind pana la dedicare in intregime!