Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Diverse | Muzică
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Deconectat RE: Chitări, chitariști și ceea ce ține de acestea
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
5243. Postat la 05/12/2010 20:13 - 5263z3h11m
Da, de obicei proverbul ăsta e asociat cu o activitate... că dacă doar aștepți, n-o să devii chitarist în veac. Tre să cânți, mereu și să ai răbdare ca să ajungi să stăpânești instrumentul smiley Altfel, rezultatele vor lăsa de dorit.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
beniamin
5252. Postat la 05/12/2010 21:57 - 5263z1h27m
Sincer Frate Ovidiu am o mare dorinta,de poate cam un an doresc foarte mult sa cant la chitara,si tot am vorbit cu cineva sa ma invete,si vad ca numa nu imi aflu timpul,bine zici pe degeaba astept eu sa invat intro zi ca,cu asteptatul tot nu am sa rezolv nimic,doresc ca Dumnezeu sa ma ajute in acest lucru si cat de repede sa ma pun pe treaba.SA fiti binecuvantati.AMIN

Cine zice ca ramane in El,trebuie sa traiasca cum a trait Isus-1 Ioan1:6
pop jeniffer
6052. Postat la 21/12/2010 17:18 - 5247z6h6m
Am o rugaminte catre cei ce canta la chitara, pentru unii va parea poate ciudata dar asata e. Incerc sa invat cantarea :" Indeajuns mi-e Doamne"dar nu reusesc sa nimeresc ritmul (chiar si fara ureche muzicala mi-m dat seama deci imaginativa ce zanganit am mai trassmiley )daca se poate spuneti-mi si mie ce este de facut, m-ar fi util ca cineva cine canta la chitara sa-mi zica in ce fal sa lovesc coardele ,(adica ceva de genu de 2 ori in jos si una in sus ceva de genu)sau daca este o alta solutie smiley
MULTUMESC!! Oricui i-mi va raspunde si daca tot vreiti sa ma ajutati o puteti face si cu cantarea "Eu Te iubesc Isuse"smiley

,,Eu-zice Domnul-te voi invata,si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi,te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta."

psalmul 32,8
gershom
6066. Postat la 21/12/2010 18:31 - 5247z4h53m
pop jeniffer a scris:
Am o rugaminte catre cei ce canta la chitara, pentru unii va parea poate ciudata dar asata e. Incerc sa invat cantarea :" Indeajuns mi-e Doamne"dar nu reusesc sa nimeresc ritmul (chiar si fara ureche muzicala mi-m dat seama deci imaginativa ce zanganit am mai trassmiley )daca se poate spuneti-mi si mie ce este de facut, m-ar fi util ca cineva cine canta la chitara sa-mi zica in ce fal sa lovesc coardele ,(adica ceva de genu de 2 ori in jos si una in sus ceva de genu)sau daca este o alta solutie smiley
MULTUMESC!!

Sora Jeniffer, nu sunt un chitarist prea bun dar din cât cunosc la chitară (și cu ajutorul urechii muzicale smiley ) încerc să-mi dau părerea și să te ajut.
Ritmul cântat la instrument (mai ales la chitară) trebuie să coreleze cu cel al vocii, căci dacă nu .... pui lumea pe fugăsmiley, .

Cântarea se poate cânta pe mai multe bătăi dar ca să o ținem mai simplă, hai să folosim una mai ușoară - bătaie sus , bătaie jos și se repetă.

În (bătaie jos); de-a (bătaie sus); juuns (sus și jos); mi-ee (sus și jos); Doaaaaaamne (sus, jos,sus, jos, sus, jos); apoi bătaie fără cuvinte sus, jos, sus, jos, sus, jos; după care urmează, doar (sus, jos) ha (sus, jos,); ruu-l (sus, jos); tăăăău (sus, jos, sus, jos, sus, jos).
...Și așa mai departe. Ăsta ar fi un ritm și corelația cu vocea.

Încearcă și vezi dacă te ajută. Spor la practică smiley.

Oricum, cred căci cei mai cunoscători la chitară î-și vor da și ei părereile (sau să mă corecteze smiley)

Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6
abdon
6915. Postat la 15/01/2011 01:01 - 5222z22h23m
Eu as veni in ajutorul tuturor chitaristilor ( mai mult incepatori ), dar cu condintia sa isi achizitioneze chiatara aceasta, si dupa aceia cu teoria, mai discutam smiley, spor la treaba http://www.rolandmusic.ro/ax-synth.php

Nici nu e mult, pretul vreo 1000 EUR.
CorneliuS
6929. Postat la 15/01/2011 18:54 - 5222z4h30m
Da, la asta cred ca m-as descurca si eu. Pentru ca are clapesmiley

"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
abdon
6981. Postat la 16/01/2011 21:55 - 5221z1h29m
Ovidiu, ce zici pe chitara de mai sus, de pe site-ul respectiv, poti prinde DO maior? smiley
Aurelc
6985. Postat la 17/01/2011 08:08 - 5220z15h16m
Frate, m-am uitat și văd că cuconița aceea prinde un fel de Si minor sau așa ceva( bineînțeles, cu mențiunea că mâna ei stângă nu trage pe ceva pitchband, că atunci tonul poate fi schimbat de numa... smiley), pentru că și băiatul din spatele ei cam aceeași gamă o prinde la cea electrică.
Mă bucur că la chitări vii cu o ofertă un pic mai ieftină, pt. că la acordeoane am observat că numai cele cu 4000 de euro te ung pe inimă smiley

pop jeniffer a scris:Am o rugaminte catre cei ce canta la chitara, pentru unii va parea poate ciudata dar asata e. Incerc sa invat cantarea :" Indeajuns mi-e Doamne"dar nu reusesc sa nimeresc ritmul
Jeniffer, marea problemă în asemenea cazuri, în care discutăm numai prin scris este că de fapt ritmul unei cântări poate fi modificat ăn funcție de cât de bine e dezvoltată urechea muzicală a interpretului și de cunoștințele de execuție la instrument... Îndeajuns mi-e Doamne e o cântare care poate fi cântată pe tot felul de ritmuri și măsuri. Și pe ritm de muzică populară și ballad și rock, și rockŽn roll și rumba și jazz și... vals ( cu un pic de adaptare..) deci asta înseamnă că poate fi cântată și pe măsură de 2/4 și de 3/4 și de 4/4 și altele mai complexe. Cel mai simplu pentru începători e să numere 8 bătăi în jos și asta e măsura cea mai simplă pentru cântarea asta.
Dacă asta e prea simplu, urmează cel mai practicat ritm la chitară de începători: jos+pauză, jos-sus+pauză, sus-jos-sus. Cu ritmul ăsta poți cânta la început o duzină de cântări smiley. Spor îți doresc și ție și celorlalți care vor să învețe.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
abdon
6986. Postat la 17/01/2011 09:13 - 5220z14h11m
Nu vreau sa mai continui, dar totusi, un ultim cuvant, ar fi un - la min 7 - desi a prins la nimereala, degetul mare e pe nota la, al doilea pe do, si al treilea pe sol si la (parca ), celelalte sunt in aer, sol fiind saptele lui la, in fine , numai ma bag pe teritoriul chitaristilor, am vrut sa mai inveselesc atmosfera, dar nustiu de ce, ca sa atarag asupra mea ... . Spor la invatatura!
Deborah
8046. Postat la 06/02/2011 20:38 - 5200z2h46m
Aș vrea să mă lămuriți și pe mine cu o problemă: cum îmi dau seama dacă o cântare e majoră sau minoră?
Din ce mi-am dat eu seama ...la cele minore refrenul se cântă mai sus, iar la cele majore nu.: smiley
Aste din ce am observat eu...smiley....acum vreau să știu mai exact cum e.
rachel
8050. Postat la 06/02/2011 20:56 - 5200z2h28m
... si ca o completare... la cele minore se canta mai lent?????

Cu Dumnezeu greutatea unui munte nu inseamna nimic; fara El, si un fulg te zdrobeste. smileysmiley
Aurelc
8053. Postat la 06/02/2011 22:40 - 5200z0h44m
La ambele postări de mai sus, răspunsul principial este " nu" ... smiley Deci refrenul urcă în funcție de cum a compus autorul acea melodie, iar la cealaltă întrebare, cântările se cântă la viteza cerută ( dacă sunt scrise pe partitură) sau după cum e specificul cântării. Este adevărat că adesea cântările minore sunt mai duioase, dar asta nu face o regulă că toate cântările minore trebuie sau se cântă mai lent. De exemplu "Chemați prin cântări bucuria" e o cântare minoră, dar se cântă destul de repede. În schimb " O, Doamne mare, când privesc eu lumea" e majoră dar se cântă moderat sau chiar mai lent.

Bun, acum o să încerc să văd dacă reușesc să explic cum să înțelegeți dacă o cântare e minoră sau majoră... Trebuie să menționez că eu niciodată nu mi-am pus această problemă, deoarece atunci când m-am apucat de cântat la primul instrument( chitară ) am simțit din start dacă e vorba de cântări minore sau majore. Asta ține în primul rând de nivelul dezvoltare al urechii muzicale a fiecăruia atunci când e în stagiul de începător la un instrument. Bun, deci până aici nu v-am ajutat cu nimic..., sper să reușesc măcar în următorul text.
E nevoie să facem un pic de terorie muzicală, și fiind cam multă nu știu cum să procedez... o să încerc să fiu cât de scurt și dacă cineva nu înțelege ceva, să revină cu întrebări și mă voi strădui să completez.
Majoritatea din noi știm că notele muzicale sunt o repetiție de 8 intervale care se numesc " tonuri". ( Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si, și iar Do, și apoi tot așa...) sau se mai numesc " trepte" și când se numesc trepte, se numerotează cu cifre romane ( I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII). Între anumite tonuri sau trepte, există așa numitele " semitonuri" ( adică jumătatea intonației unui ton) Ele sunt 6 la număr, ceea ce înseamnă că 2 dintre tonurile întregi ( sau dintre trepte) nu au semiton ci între ele e direct distanța ( tonalitatea) unui semiton. Ei bine, o să scriu acum toate tonurile și semitonurile gamei DO și apoi o să vă spun cum se formează Arpegiul gamei Do Major și al lui Do minor.
Semitonurile care sunt enumerate în urcare se numesc "diezi" iar cele în coborâre "bemoli". Practic se poate spune aceluiași sunet și "Do diez" (dacă următorul sunet este în urcare, de exemplu Re) și "Re bemol" dacă sunetul următor este în coborâre, deci Do sau ceva mai jos decât Do.
Astfel, când spunem sunetele în ordine urcătoare cu tot cu semitonuri vom spune:
Do, Do diez, Re, Re diez, Mi, Fa, Fa diez, Sol, Sol diez, La, La diez, Si, Do. Și apoi se pot repeta tot în sus sau pot coborâ înapoi. Dacă spunem în coborâre vom spune: Do, Si, Si bemol, La, La bemol, Sol, Sol bemol, Fa, Mi, Mi bemol, Re, Re bemol, Do, etc... Așa cum am spus, în loc de Do putem spune " treapta I" , Re= "treapta a II-a" etc.

Acum, arpegiul unei game se formează pe 4 note sau trepte.
- Dacă gama e majoră, arpegiul ei se formează pe treptele I, III, V, VIII, respectiv Do, Mi, Sol, Do. Deci la gamele majore între treapta I și III avem distanță de 4 semitonuri ( Do-Do diez, Do diez-Re, Re-Re diez și Re diez-Mi.) Asta e decisivă, distanța dintre treptele I și III.
- Dacă gama e minoră, atunci între treptele I și III sunt numai 3 semitonuri, iar restul e la fel ca la gamele majore. Deci în cazul lui Do avem notele: Do, Re diez, Sol și DO.

Acum, dacă ați reușit să prindeți ce am spus până acum, o să vă dau 2 exemple din care să vă dați seama (chiar și dacă nu ați avea ureche muzicală aproape) cum se poate deduce dacă o cântare e majoră sau minoră.

1. Voi solfegia melodia unei cântări majore, și anume ce note se cântă pe 2 versuri:
- Po po ra șul meu, po po ra șul meu, tre zeș te te. Do do re re mi, Do do re re mi, Mi re re do. Deci, fiind o cântare majoră, în cadrul melodiei ei, când o solfegiați ( solfegiu= cântatul unei melodii pe note) nu se întâlnește la treapta a III-a decât nota întreagă, "Mi". Veți vedea la cântarea minoră că la treapta a III-a în loc de "Mi" va fi "Re diez".

1. Acum voi posta solfegiul a 2 versuri dintr-o cântare minoră:
-Che mați prin cân tări bu cu ria, che ma ți-o cu voi când lu crați.Sol do do re re-diez re do si re, Sol re, re-diez fa re-diez re re-diez. Deci după cum ușor puteți observa, dacă faceți un solfegiu corect, la o cântare minoră distanța dintre treapta I și treapta III e doar de 3 semitonuri și nu de 4 cum e la gamele majore...

Sper că v-am putut fi de ajutor. Domnul să fie cu voi și vă doresc spor la exersat. Dacă vă mai pot ajuta cu ceva, îndrăzniți. Și oricum, cred că nu sunt singurul care are un pic de habar de teorie muzicală sau cunoștințe minime la chitară după câte văd smiley

Deborah
8098. Postat la 07/02/2011 19:19 - 5199z4h5m
Mulțumim.Ei acum la exersat cu noi.
Eu când pun acordurile la vreo cântare probez să văd dacă sună bine în minor sau major...smiley...și de obicei nimeresc, dar nu știam cum se procedează de fapt...smiley
CorneliuS
8099. Postat la 07/02/2011 19:21 - 5199z4h2m
Poti sa folosesti regula urechii drepte pentru game majore si regula urechii stangi pentru game minoresmiley

"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
rachel
8102. Postat la 07/02/2011 19:53 - 5199z3h31m
smiley))tare explicatia...

Cu Dumnezeu greutatea unui munte nu inseamna nimic; fara El, si un fulg te zdrobeste. smileysmiley
abdon
8112. Postat la 07/02/2011 20:21 - 5199z3h3m
CorneliuS - si daca un "nevoias" e surd de o ureche ca mine, a canta toate cantarile in major smiley
Deborah
8114. Postat la 07/02/2011 20:32 - 5199z2h52m
Apoi frate Abdon, nu stiu cum e cu urechea aia surdă....că la tine nu se observă....Domnul să te binecuvinteze să ne mai cânți smiley
Aurelc
8452. Postat la 14/02/2011 17:52 - 5192z5h32m
Chitariștilor, cum mai stați, de fapt.. cum mai cântați ? smiley Văd că nu mai zice nimeni nimic.. Le știți deja pe toate? Întrebați ce vă deranjează și nu reușiți să faceți, poate s-a găsi cineva să vă ajute. Dacă se spune că " cu rușinea mori de foame" , cam așa e și la muzică: dacă nici măcar să întrebi nu te sinchisești...

flower
8479. Postat la 15/02/2011 16:45 - 5191z6h39m
Aș vrea să întreb și eu cum e cu trecerea dintr-o gamă intr-alta? Adică dacă o cântare e cântată de cineva într-o gamă care, să spunem că nu se potrivește glasului meu( asta în cazul în care cânt și cu vocea și cu chitara), cum fac să o trec într-o gamă mai accesibilă? Eu am o bănuială dar nu sunt sigură că asta e metoda bună: de exemplu dacă o cântare se cântă în F major și eu vreau să o cânt în D major,atunci acordurile F, Bb și C vor deveni acordurile D, G ȘI A?
Sper că ați înțeles ce nelămurire am, și când veți avea timp , vă rog să-mi explicați și mie cum stau lucrurile în privința asta!
Shalom!
Aurelc
8482. Postat la 15/02/2011 17:58 - 5191z5h26m
Da, foarte bine ai gândit Flower! smiley Schimbatul dintr-o gamă în alta se numește " Transpoziție" în termeni muzicali.

Transpoziția nu e altceva decât aritmetică pură. Dacă știți să țineți cont de acele 2 situații unde între "Tonurile pline" nu există semitonuri ( între Mi-Fa și între Si-Do) atunci notele, respectiv arpegiile( gamele) transpuse vor arăta ca în exemplul de mai jos. Acest prim exemplu e mai reprezentativ pentru note, că deși gamele pot fi extrase tot din acest prim tabel, vi le voi scrie și separat ca să înțelegeți mai bine. Deci, suitor avem următoarele note:

Do......Do#....Re....Re#....Mi.....Fa......Fa#...Sol.....Sol#...La....La#...Si.....Do
Do#....Re......Re#..Mi.......Fa.....Fa#...Sol.....Sol#...La......La#..Si......Do....Do#
Re.......Re#...Mi......Fa......Fa#..Sol.....Sol#...La......La#....Si.....Do.....Do#..Re
Re#....Mi......Fa......Fa#....Sol...Sol#...La......La#....Si......Do.....Do#...Re....Re#
Mi.......Fa......Fa#...Sol.....Sol#..La......La#....Si......Do.....Do#...Re......Re#..Mi

... și așa mai departe... ar fi bine pentru începători să-și facă un tabel întreg, cu toate notele după exemplul ce l-am scris eu mai sus. Deci practic și pe orizontală și pe verticală sunetele urcă un semiton. Regula transpozițiilor la game( acorduri) fiind aceeași, (deci tot aritmetică pură) putem găsi următoarele relații între game și modul cum pot fi transpuse. Vă voi da tot așa un început de tabel. Și cine va ști să-l termine, și apoi să-l folosească, va ști ce acorduri să prindă din orice gamă, la orice cântare cu precizie de aprox 80%. Deci majoritatea cântărilor trec prin unele dintre aceste game:

Do.M......Fa.M......Sol.M......La.m......Re.m
Do#M....Fa#M....Sol#M......La#m.....Re#m
Re.M......Sol.M.....La.M.......Si.m........Mi.m
Re#M....Sol#M....La#M.....Do.m.......Fa.m
Mi.M......La.M.......Si.M.......Do#m.....Fa#m
De reținut că în tabelul acesta al II-lea sunetele urcă câte un semiton doar pe fiecare coloană în jos. Deci vedeți că pe fiecare coloană avem de sus în jos: Do.M, Do#M, Re.M, Re#M, etc. Deci dacă de regulă la o cântare pe care o când din Do.M folosesc acordurile: Fa.M, Sol.M, La.m și Re.m, atunci la aceeași cântare dacă o cânt din Re.M, voi folosi toate acordurile din Do.M cu 2 semitonuri mai sus, deci vom avea: Re.M, Sol.M, La.M, Si.m și Mi.m. Unde litera "M"= major și "m"= minor.

O să vă dau și un exemplu de acorduri din game minore, dar de data asta mai introducem pentru cei care încă nu știu stilul de scris gamele în limbaj internațional. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că numele Do, Re, Mi, etc ( ce au proveniență italiană din câte știu) în limbajul internațional se notează altfel, cu câte o literă de la "A" la "G". Prima literă "A" corespunde lui "La" și apoi avem în continuare:
"A"="La";
"B"(uneori la nemți mai e și "H"smiley="Si";
"C"="Do";
"D"="Re";
"E"=Mi";
"F"="Fa";
"G"="Sol".

În limbajul internațional, când e vorba de acorduri, dacă e un acord major se scrie cu literă mare, de exemplu: Sol.M= G sau Do.M=C. Dacă e vorba de un acord minor se scrie cu literă mică. De ex: Mi.m=e; sau La.m=a.
Și acum să vă arăt începutul unui tabel cu acorduri din cercul gamelor. Aceste acorduri ca și la gamele majore, se folosesc la aprox80% (aș zice eu) din cântările obișnuite. De data asta scriu gamele în limbaj internațional ca să vă învățați și cu el:

c......f.......G......A#....D#.....G7
c#...f#.....G#....B......E.......G#7
d.....g.......A......C......F........A7
d#...g#....A#...C#....F#.....A#7
e.....a.......B......D......G.......B7

etc. Sper că am putut fi măcar cu ceva de folos. Dacă aveți neclarități reveniți asupra ideii și întrebați.
Aproppos, aceste lecții sunt valabile universal în muzică, indiferent la ce instrument le folosiți.

Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164687 vizite unice Powered by PHP-Fusion