Cred că rubrica asta va fi cea mai căutată dintre toate cele de natură culinară
Din punctul meu de vedere, puteți posta aici tot ce preparați dulce, inclusiv rețete de pus pe iarnă gemuri sau compoturi, sau mai știu eu în ce direcție are cineva ceva de spus la capitolul prăjituri, desserturi, dulciuri?...
Vă las să fiți creativi și aștept cu nerăbdare postările voastre
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
OOOOOOO, Ovidiu ce inspirat ai fost cred ca îti plac dulciurile am sa scriu eu prima reteta dar as vrea sa stiu te incumeti s-o prepari ?
CHEC CU PORTOCALE FOATE BUN
Ingredientele:
2 portocale de la care folosim zeama si coaja ( rasa)
30 gr, de seminte de mac ( eu am pus mai mult, imi place macul)
100 ml lapte
200 de grame de unt ( un pachet).
175 de gr de zahar pudra
3 oua
300 de grame de faina
1/2 lingurita de praf de copt
Pentru portocalele caramelizate avem nevoie de 2 portocale si 125 de grame de zahar pudra.
Pentru glazura mai avem nevoie de 100 de gr zahar
Am inceput prin a carameliza portocalele. In retetea originala scrie sa folosim portocalele taiate felii cu tot cu coaja, eu am indepartat coaja si am folosit doar miezul taiat bucati ( nu prea mici fiindca se mai topesc, desfac s.a.m.d)
Deci, intr-o tigaie am caramelizat zaharul pudra ( dati-l prin sita intii sa nu aiba cocoloase), invirtind incontinuu, asteptind sa prinda culoarea aurie. Apoi, am tras tigaia de pe foc si am turnat zeama de la cele doua portocale care au fost intii date pe razatoare pentru coaja). Atentie la pasul asta, sa turnati usor zeama sa nu sara stropi si sa va ardeti.
Omogenizati si puneti din nou la foc mic si adaugati si feliile de portocala, apoi lasati citeva minute sa se moaie si sa mai scada zeama prin fierbere.
In mod normal ar trebui sa rezulte ceva usor cleios.
Separat, puneti semintele de mac sa fiarba putin in lapte si apoi dati deoparte.
Incalziti cuptorul si pregatiti un castron.
Bateti untul moale cu coaja de portocala si cu zaharul pudra pina devine cremos si adaugati unul cite unul, ouale.
Puneti si faina cu praful de copt si semintele de mac fierte in lapte si racite. Bineinteles in functie de marimea celor 3 oua s-ar putea sa mai ceara aluatul niste faina, consistenta trebuie sa fie ceva mai tare decit smintina, mai gros chiar si decit la pandispan dar nu cu mult ( nu adaugati prea multa faina oricum, mai degraba sa fie mai moale decit mai tare, data viitoare cind o sa faceti prajitura asta o sa va dati seama cum trebuie sa fie aluatul perfect).
Tapetati o tava cu unt si faina sau puneti niste hirtie de copt ( daca aveti rabdare sa o decupati perfect pentru tava ) si turnati jumatate din mixul de mai sus apoi asezati strategic feliile de portocala caramelizata si deasupra lor turnati restul de amestec.
Dati la cuptor pentru aproximativ o ora ( dar verificati cu scobitoarea, unele cuptoare coc mai rapid). In acest timp pregatiti glazura din zeama care a ramas de la caramelizare si cele 100 de grame de zahar pudra ( mai adugati putina zeama de portocala daca vi se pare ca e prea cleioasa, la sfirsit prajitura trebuie stropita cu "glazura asta".
Dupa ce scoateti din cuptor turnati glazura si sa nu scoateti checul din tava pana cand nu se raceste
imi pare rau ca nu am o poza cu checul sa vedeti cum arata data viitoare o sa fiu pregatita
as ruga moderatori sa nu-mi stearga postarea tinand cont da din februarie nu a postat nimeni dupa mine ......
GRETA GARBO
Foile 600g faina ,2 oua,200g margarina (unt sau untura ) ,1 lingurita de bicarbonat stins cu otet ,sare, 2-3 ling de lapteumplutura . 200g nuca ,200g zahar si un borcan dulceata
se framanta ingrdientele de mai sus pana se face un aluat potrivit din el se fac 4 foi dar nu le coci ,
se intind in tava unsa si tapetata se pune prima foaie peste ea intide dulceata cat sa fie acoperita foaia peste dulceata se presara nuca macinata cu zahar. Continui astfel pana termini cu ultima foaie si dai la cuptor ,la foc potrivit ,pentru 30 min ..
eu pun mai multa nuca si dulceata pe foi so fie bogata asa le place fetelor deasupra se face o glazura de ciocolata
sau 5 linguri de zahar praf 2 ling de cacao 2 linguri de apa fierbinte 1 lingura de ulei se freaca bine bine si se intide peste prajtura
* 500 g fructe (caise, visine etc.)
* 8 oua
* 8 linguri de ulei
* 8 linguri de zahar pudra
* o cana cu faina alba
* diverse esente.
Pregatesti asa:
1. Fructele se spala, se curata de samburi si se lasa la scurs.
2. Albusurile de la cele opt oua se bat spuma, impreuna cu zaharul.
3. Galbenusurile se freaca bine cu ulei.
4. La sfarsit se combina spuma de albusuri cu crema de galbenusuri si se adauga faina progresiv, rasfirata peste compozitie ca o ploaie.
5. Dupa ce se incorporeaza in aluat, acesta se toarna intr-o forma unsa in prealabil cu putin ulei sau margarina.
6. Se lasa la cuptor, la foc iute, circa 5 minute.
7. Dupa aceea, se scoate forma din cuptor si se pun deasupra blatului fructele scurse.
8. Se pune din nou in cuptor si se mai lasa 25 de minute, la foc potrivit.
9. Pofta buna
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: Rețete de prăjituri și dessert
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9362. Postat la 14/03/2011 15:05 - 5164z8h7m
Prajitura fara foc
2 cani fulgi de ovaz, 1 cana stafide, 1 cana fructe mici (visine, cirese, caise, prune etc); optional: 2 linguri seminte de susan, 2 linguri seminte de in
Fulgii de ovaz se dau prin rasnita pentru a se obtine o faina fina. (De asemenea susanul si semintele de in in cazul cazul in care se folosesc). Stafidele se dau prin masina de tocat. Se pun toate aceste ingrediente intr-un castron si se amesteca bine, obtinandu-se o pasta omogena, ca o coca. Din aceasta pasta se fac cu mana bile de marimea unei nuci care apoi se aplatizeaza cu palma si li se face o scobitura in mijloc unde se va pune fructul. Prajiturile obtinute se aseaza intr-o tavita care se acopera si se pastreaza in frigider.
Prajitura Maria
Blatul I
8 albusuri se bat bine cu 8 linguri de zahar apoi se pun galbenusurile,8 linguri de nuca macinata,2linguri de cacao,4 linguri de faina si putin praf de copt.Se pune la copt in cuptor la 180 grade.
Blatul II
6 albusuri se bat spuma cu 10 ling. de zaharapoi se pune 150 gr. nuca taiata fin,50 gr.stafide si ele taiate in doua,3 ling.de faina se amesteca cu lingura incet si se pune la copt in tava la temperatura de 15o gr.
Crema-6 galbenusuri,6 ling.zahar se fierbe pe abur pana se topeste zaharul se lasa la racit.
se fierbe in 0,5 l lapte o budinca de vanilie si ea se lasa la racit
Intre timp se freaca 300 gr unt sau margarina ramase pune budinca si apoi pe rand crema fiarta se freaca pana este omogenizata bineapoi se umple
Mai intai se pune jumatate din blatul I apoi jumatate din crema se pune blatul II apoi cealalta jumatate de crema si deasupra a doua parte din blatul I . Deasupta se pudreaza cu zahar.
Ingrediente
Blat: 3 oua, 45 gr zahar, 50 gr faina, un praf de sare, 1 plic de zahar vanilat. Crema: 500 gr frisca, 100 gr cirese fara sambure, 150 gr zahar, 2 oua, 100 ml lapte. Decor: cirese
Mod de preparare
Blatul: Ouale se separa, batem albusurile cu 40 ml apa calda, adaugam zaharul treptat si se bate bine astfel incat daca intoarcem bolul, albusul sa nu cada. Se mixeaza si galbenusurile cu 10 ml apa calda, se adauga peste albusuri. Faina se amesteca cu praful de copt si sarea, vanilia si se amesteca cu albusurile si galbenusurile. Se amesteca usor , compozitia obtinuta se pune la copt intr-o forma tapetata cu hartie de copt. Se introduce blatul in cuptorul incalzit si se lasa pana se coace. Dupa coacere se lasa sa se raceasca si se portioneaza in 3 foi. Crema: Intr-un vas se pun ouale, zaharul, laptele, se mixeaza bine si se pune pe Baine-Marie. Se lasa pana obtinem o consistenta cremoasa. Se ia apoi de pe Baine Marie si se lasa la rece. Cand s-a racit compozitia se bate frisca. Crema obtinuta se mixeaza cu frisca batuta treptat. Formam tortul: se pune pe un platou prima foaie de blat, se adauga crema, apoi cirese, se adauga a doua foaie de blat, crema si cirese, iar ultima foaie de blat. Se imbraca tortul in crema si se decoreaza dupa preferinta cu cirese si crema.
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
350 gr.faina,125 gr.margarina,3 galbenuse,125 gr.zahar,un praf de copt,putina sare,4linguri de lapte,si o lingura cu varf de smantana si coaja rasa de la o lamaie. Toate se framanta bine si se pune in tava,aluatul nu se intinde cu sucitorul ci cu lingura de lemn deoarece are o constitutie mai moale.Dupa ce sa intins se pune fructele care dorim;caise desfacute in doua,prune la fel ,cirese ,visine .... peste fructe se presara putin gris apoi se pune la copt in cuptor la 180 grade C. intre timp pana se coace de treisfert prajitura se pregateste spuma ; cele trei albusuri se bat bine apoi se pune pe rand zaharul si iar se bate,cand este batuta bine spuma se pune in ea sucul de la lamaia rasa (zahar se pune 6 linguri cu varf in spuma) cand prajit. sa copt se scoate si se intinde spuma deasupra si se pune iar la copt pana se face o culoare putin aurie.
mmmm de cand nu am mai intrat pe forum au aparut retete noi
am si eu o reteta pt voi cei care vor sa o incerce
Colac secuiesc Kürtős
700g faina
- un cub de 50g de drojdie proaspata
- 300 ml lapte caldut
- 3 linguri zahar tos
- 2 oua intregi + 2 galbenusuri
- 80g margarina topita
Am pregatit maiaua: am amestecat 100 ml de lapte caldut cu 2 linguri de zahar, drojdia si 4 linguri de faina. Le-am amestecat bine si am lasat maiaua sa creasca 10 minute.
Apoi am pus faina in vasul pentru framantat, am facut o gropita in mijloc si am pus acolo maiaua pregatita. Am framantat cca 5 minute, apoi am adaugat ouale batute impreuna cu galbenusurile, restul de lapte, restul de zahar si un varf de lingurita de sare.
Am framantat din nou, alte 5 minute.
Ultimul ingredient adaugat a fost margarina topita si am continuat sa framant, alte 7-8 minute, pana aluatul a fost elastic, omogen si s-a desprins usor de peretii vasului , l-am acoperit cu un prosop de bucatarie si l-am lasat sa creasca cca o ora si jumatate intr-un loc caldut.
Dupa ce a trecut timpul de dospire, aluatul si-a dublat volumul. L-am mutat apoi pe planseta tapetata cu faina si am intins o foaie de cca 1 cm grosime.
Din foaia de aluat am taiat fasii de cca 3 cm latime. Am infasurat rolele de carton cu hartie de copt . Pe rolele pregatite am invasurat fasiile de aluat, astfel incat sa se suprapuna usor. Am uns fiecare cozonac cu apa folosind o pensula.
Apoi am rostogolit cozonacii in zahar amesteat cu nuca de cocos. Puteti folosi si doar zahar simplu, sau amestecat cu nuca de cocos, cacao, migdale, miez de nuca macinat etc. Apoi am asezat cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si i-am dat la cuptorul incins.
Ingrediente: 250 gr.margarina
300 gr.biscuiti
50 gr.ciocolata
2 banane
0,8oo ml.lapte
2 budinci de caramel
0,200 ml frisca
1 plic de nes
suc de la jumatate de lamaie
8-10 linguri de zahar pentru budinca
Se topeste margarina pe foc apoi se pune ciocolata se lasa sa se topeasca si ea apoi se adauga biscuitii zdrobiti cu sucitorul se amesteca bine si apoi se toarna intr-o tava
de copt rotunda cu peretii detasabili apoi se pune in cuptorul incins la 170 grade timp de 25 minute.Se lasa la racit in tava.Se taie bananele se stropesc cu sucul de lamaie
si apoi se aseaza peste blatul racit.
Se fierbe laptele se pune zaharul apoi budinca dizolvata in putin
lapte, cand sa fiert budinca se toarna peste banane apoi se pune la racit.
Frisca se bate bine se pune plicul de nes in frisca se mai bate putin si apoi se pune peste budinca.Se pune la rece pana a doua zi .Peste frisca se poate rade putina ciocolata sau se pot pune ornamente.
Ingrediente: 10 albusuri se bat spuma tare apoi pe rand se adauga 20 linguri cu zahar,cand sa batut bine spuma se adauga 200 gr. nuca de cocos,3 linguri cu faina si jumatate pachetel de praf de copt.Aceasta compozitie se imparte in doua si se coace pe rand pe dosul tavi pe hartie de copt care i prealabil a fost unsa cu ulei.
Crema: Sucul de la un compot mare de ananas se pune intr-o cratita cu 15 linguri de zahar,se mai adauga 200 ml.apa si se lasa sa fiarba .Intr-un castron se dizolva 2 budinci de vanilie cu suc de ananas si apoi se toarna in cratita sa fiarba budinca pana se ingroasa se lasa la racit. Intre timp freci bine 250 gr unt sau Rama pana devine pufos apoi cand budinca sa racit pui in untul frecat pe rand cate o lingura de budinca si iar freci pana incorporezi toata budinca fiarta.Fructul de ananas il tai cubulete mici si le pui in crema.Pe o tava pui o foaie apoi toata crema si apoi cealalta foaie.Deasupra bati frisca din 250 ml smantana ,iar peste frisca poti pune ornamente dupa preferinta fiecaruia.Eu am facut-o de mai multe ori este f.buna
Ps.Tava pe care coci foile sa fie mare.(30/40 cm.)
Pun si o poza....de ultima data cand le-am facut, reteta o am de pe la mama...e luata de ea de pe internet...nu stiu exact de unde dar sunt ffff bune...la noi e bataie de la ele
Ingrediente:
700 g faina,
140 g iaurt,
200 ml lapte,
1 lingurita sare,
5 linguri zahar,
2 oua,
30 g drojdie,
Alte ingrediente:
280 g unt,
1 ou ptr.uns,
crema de ciocolata Finetti,
Preparare:
Dizolvam drojdia in laptele caldut impreuna cu 1 lingurita sare si 1 lingura zahar.Punem faina intr-un vas si adaugam la el laptele in care am dizolvat drojdia, restul de 4 linguri cu zahar,2 oua intregi,140 g iaurt,si framantam pana obtinem un aluat omegen si care se desprinde de peretele vasului. Lasam la dospit acest aluat 1 ora si 30 minute la rece. Dupa ce a dospit la rece impartim aluatul in 8 bucati egale si le dam forma de bile. Untul rece se da pe razatoarea mare si se fac 7 gramajoare egale.Fiecare bila de aluat se intinde sub forma de cerc cu o grosime de circa 5-6 mm. Pe fiecare cerc intins presaram o gramajoara de unt razuit.Acoperim cu un alt cerc de aluat peste care iar presaram o gramajoara de unt si tot asa pana terminam untul. Ultima parte de aluat o asezam peste unt si insiruirea de aluaturi si unt o vom intinde sub forma unui cerc ce va avea o grosime de 2 mm. Acest cerc il vom taia in 16 parti (intai taiem cercul in 4, apoi cele 4 triughiuri il vom taia din nou in 2 si obtinem 8 parti, cele 8 parti le taiem din nou in doua si astfel obtinem cele 16 parti de care va povesteam). Fiecare parte are forma unui triunghi. Baza triunghiului o vom cresta in mijloc pe o portiune de aproximativ 1.5 cm ca in imaginea de mai jos. Dupa ce am facut crestatura,fiecare aripioara o rulam putin spre exterior pana la despicatura. La baza despicaturii punem 1 lingurita cu crema de ciocolata si continuam rularea . Dam forma de corn suciturii, le asezam pe hartie de copt, se acopera cu folie alimentara si le lasam la rece pentru 12 ore.
Dupa ce au stat 12 ore la loc rece,le ungem pe fiecare deasupra cu ou si le punem in cuptor la copt.Cuptorul nu il pornim decat in momentul in care introducem tava cu croissantele. Le coacem circa 25-30 minute dupa ce au inceput sa creasca la foc redus pana se rumenesc frumos.
"...iarta-ma ca vin prea des in fata Ta pentru a cere....si prea rar pentru a da..."