În primul rând țin să precizez că aici vom discuta despte Tora scrisă și nu Talmud sau Tora orală în care comunitatea noastră găsește resurse pentru studiu și resurse demne de luat în considerare însă Tora orală nu este considerată ca fiind scrisă sub inspirație divină sau că ar fi fost dată lui Moise pe Sinai deoarece ea poate conține greșeli de interpretare sau adăugiri/degradări ale poruncilor scrise în Tora scrisă.
Cuvântul Tora derivă din irh care înseamnă a preda și se poate traduce prin învățătură sau instruire. Termenul lege folosit și în limba română prin care se face referire la Tora provine de la grecescul nomos însă acesta dă impresia unui caracter juridic al Torei ceea ce nu este corect.
Când discutăm despre Tora sau Legea lui YHWH, Dumnezeu cu toții ne gandim la primele 5 cărți ale Tanah-ului sau Bibliei fie că ea este cu sau fără ceea ce numim Noul Testament.
Înțelepții evrei (preoții antici) studiind Tora secole de-a rândul au privit la ea ca la un întreg însă totuși au facut clasificări și chiar au numărat numărul de mițvot-uri din ea și au ajuns la concluza că Tora cuprinde un număr de 613 porunci dintre care talmudiștii au observat că 365 din aceste porunci sunt interdicții (câte zile are un an) și 248 sunt porunci pozitive (câte părți cuprinde corpul uman)
Pe lângă faptul că Tora cuprinde porunci pentru diferite ocazii ea a fost respectată în funcție de context, în aceeași situație ne aflăm și noi astăzi privin la Tora prin învățătura și în mod special prin Jertfa Supremă făcută de Yeshua ca Mesia și anume există porunci pentru:
- Rugăciuni și crezuri
- Sanctuar și preoție
- Jertfe
- Necurăție
- Ani șabatici și jubiliari
- Hrana curată
- Solemnități
- Nartori și mărturii
- Pedepse
- Robi
- Iubirea aproapelui
- Idolatrie
- Hula
- Roada pământului
- Lăcomie
- Dreptate
- Sărbători
- Interdicții matrimoniale
etc
Referitor la faptul că aceste porunci trebuie sau nu ținute și astăzi (nu mă refer la faptul cum trebuie ele ținute) îmi aduc aminte o ilustrație în care un creștin si-a întrebat pastorul dacă trebuie să facă tot ce Dumnezeu cere atunci unde este dreptul de a alege al omului?
Răspunsul este: Nimeni nu te obligă să îl urmezi!
Referitor la cum înțelegem noi Tora în un context al Jertfei Supreme și a unei preoții după rânduiala lui Melhisedec aș vrea să scoatem în evidență cât mai clar:
- porunci desființate
- porunci înlocuite (sau duse la un alt nivel de înțelegere)
- porunci îndreptate (pe care omul le-a înțeles greșit până la venirea lui Mesia)
- porunci omenești care se încearcă să fie adăugate la cele Biblice
- porunci noi, pe care le găsim în Noul Testament
- porunci împlinite în Yeshua
și lista ar putea continua.
Pentru început ar trebui totuși pe scurt să stabilim poziția noastră (personală) față de Tora. Este observarea Torei o cerință din partea lui Dumnezeu astăzi sau nu?
Un om credincios în Yeshua ca Mesia trebuie să:
- trăiască observând Tora
- să respecte doar ce este scris în Noul Testament ca cerință
- aleagă el însuși dacă vrea sau nu să facă ceva în plus adică să respecte Tora în lumina și înțelegerea Creștină
Prin observarea Torei ce obțin? Mântuirea, îndurarea și plăcere în ochii Domnului, cunoașterea caracterului lui Dumnezeu, cunoștiința de păcat etc?
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Isus Hristos a spus fariseilor si carturarilor:
,,Povatuitori orbi care strecurati tantarul si inghititi camila ! Vai de voi fatarnici !
Pentru ca voi curatati partea de afara a paharului si a blidului, dar inlauntru sunt pline de rapire si necumpatare.
Fariseu orb ! Curata intai partea din launtru a paharului si a blidului, pentru ca si partea din afara sa fie curata.
...Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat... Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni.
Astfel isi fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi ...
Vai de voi! Pentru ca dati zeciuilala din izma, din marar si din chimen, si lasati nefacute cele mai insemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila si credinciosia ... " Matei 23
Isus Hristos a mai zis ucenicilor:
,,Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea, si sa Ma urmeze." Marei 16:24
(frate Avodah: de aici explicatia mea ,,Totul este optional". Tu ai inteles altceva, probabil intentionat. Si de fapt asa este caci Dumnezeu nu te forteaza sa intri in ascultarea Legamantului Inoit. La fel atunci cand am scris ,,eu nu sunt sambatar" ma refer caci in toate zilele trebuie sa fim credinciosi lui Dumnezeu, nu doar Sambata sau cu ocazia Sarbatorilor. Tu duci totul la extreme, apoi ataci prin interpretarea ta )
,,Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara ... ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu !
Ochii Domnului sunt peste cei neprihaniti si urechile Lui iau aminte la rugaciunile lor. " 1 Petru 3:3, 12
OBSERVATIE: Citatele de mai sus, nu constituie atac la vreo persoana. Acestea sunt atentionari reale pentru noi toti.
,,Pacea sa fie cu voi toti care sunteti in Hristos Isus ! Amin " 1Petru 5:14b
Cu mult respect Dinu Rodila
Frate Dinu Legamantul cel nou il gasim explicit in Ieremia 31:31 "Iată, vin zile, zice Domnul, când voi face cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda un legământ nou.
32. Nu ca legământul, pe care l-am încheiat cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână, să-i scot din țara Egiptului, legământ, pe care l-au călcat, măcar că aveam drepturi de soț asupra lor, zice Domnul."
33. "Ci iată legământul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea înăuntrul lor, o voi scrie în inima lor; și Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.
Prin sangele Lui suntem mantuiti , iar dragostea Lui nemarginita ma atrage in a implini Legea Sa,
Eu sunt de acord ca in toate zilele trebuie sa fim credinciosi , dar vreau sa stiu daca tu esti de acord cu mine ca in ziua de Shabat trebuie sa ne oprim din lucrul nostru ?
Ai dat mai sus cateva exemple despre aluatul fariseilor din Matei 23.
Am observat ca ai lasat pe dinafara ce-i mai important ce Yahshua a spus, si anume:
2. a zis: "Cărturarii și Fariseii șed pe scaunul lui Moise.
3. Deci toate lucrurile, pe care vă spun ei să le păziți, păziți-le și faceți-le; dar după faptele lor să nu faceți. Căci ei zic, dar nu fac
.
Aluatul fariseilor nu consta in invataturile Torei. Ci in ipocrizia acestor oameni care vroiau plecaciuni din partea oamenilor de rand, si toate faptele lor le faceu sa fie vazuti de oameni.
Yahshua ne indeamna sa nu facem faptele lor dar sa implinim cea ce ei predica din legea lui Moise.
Ai redat versetul 23 dar nu complet
Vai de voi, cărturari și Farisei fățarnici! Pentru că voi dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, și lăsați nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila și credincioșia; pe acestea trebuia să le faceți, și pe acelea să nu le lăsați nefăcute.
Am subliniat ce tu ai lasat deoparte .
Mesia le-a explicat lucrurile importante din Lege ce ei nu le faceau , dar vedem ca El nu spune ca acestea mai mici nu trebuie facute ci din contra ,sa nu le lasm nefacute chiar daca sunt mai mici, sau mai neinsemnate.
Yahshua ne-a mai spus:
19. Așa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci, și va învăța pe oameni așa, va fi chemat cel mai mic în Împărăția cerurilor; dar oricine le va păzi, și va învăța pe alții să le păzească, va fi chemat mare în Împărăția cerurilor.
20. Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor și a Fariseilor, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.
In mare parte sunt de acord cu prezentarea ta de mai sus. Cred ca fiecare dintre noi credem la fel cu privire la ,,Cele 10 porunci" intermpetandu-le mai intai la SPIRIT, apoi evident si LITERAR.
Cat priveste Sabatul, cred ca il intelegem la fel. Mentiunea la acest subiect cred ca ar fi urmatorul: Sa intelegem Sabatul asa cum il intelege Isus, nu dupa intelesul fariseilor. Adica noua ne este permis sa facem bine: sa vizitam bolnavi la spital, batrani, sa mergem cu masina la Adunare, sa ajutam semenii la nevoi in caz de urgenta, centrala termica sa o las sa functioneze sambata, iar eu pot sa ma spal cu apa calda, ouale ouate sambata de gaina pot sa le consum, legumele care le cumpar de la piata, care poate au fost recoltate sambata, pot sa le consum, cumparaturi in cazuri exceptionale mai ales medicamente sau poate chear mancare, etc.
Ma bucur ca pana la sfarsit te-am facut sa intelegi corect, faptul ca respectarea la litera a Legilor lui Moise (altele decat cele 10 porunci), nu sunt mantuitoare si sunt optionale, caci dragoste cu sila nu se poate. Mantuirea este prin credinta, iar rasplatirea este in urma faptelor. Deci mai intai este credinta, apoi dragostea te va impinge inspre ascultare. Hai sa nu inversam lucrurile, caci bulversam fratii.
Evident, in functie de cresterea spirituala a crestinilor, acestia vor pasii progresiv in respectarea unor astfel de Legi precum: Sarbatorile, Alimentatia curata, Igiena corporala, Comportament respectuos intre semeni etc. Chear daca acestea nu sunt conditii mantuitoare, acestea contribuie in mod favorabil pentru sanatatea noastra si buna convietuire intre semenii nostri. Cat priveste Sarbatorile, acestea vorbesc clar de planul de mantuire a lui Dumnezeu cu omul, si este bine bine sa urmarim acest plan si respectarea acestor sarbatori la datele stabilite, praznuite cu Adunari sfinte. Ceremoniile din cadrul sarbatorilor sunt discutabile, neavand importanta pentru adevaratii credinciosi acei care traiesc prin credinta, insa nu-i vor nici deranja.
Pana aici cred ca am ajuns la un acord comun. (sper sa nu fi omis ceva amanunt, avand motiv de replica)
..................................................................................................
Problema neantelegerii noastre se refera la unele Legii ai lui Moise (cele scrise in Cartea legii care a fost asezata langa chivot), precum:
- barbatii cu capul acoperit in Adunari.
- circumcizia
- obligativitatea sambatarilor romani de a trai in corturi 7 zile, la sarb. corturilor.
- obligativitatea ca Adunarile sa fie impodobite cu poame, ramuri ... la sarb. corturilor.
- sunetul din sofar in timpul slujbelor religioase.
- steagul statului Israel in Adunari.
- dansuri si ritmuri in Adunari ce provoaca firea la miscari provocatoare.
- interzicerea purtarii hainelor cu doua feluri de tesetura.
- interzicerea purtarii hainelor din piei de animale (evident animale moarte)
- si mule altele ca acestea.
Fata de aceste reglementari pozitia mea este NEGATIVA.
Mai intrebat despre Adunarea din Rebra la deschidere. -- Sa sti ca peste 95% Adunarea locala NU sunt de acord cu ceea ce s-a petrecut acolo. De aici pozitia mea de nemultumire. Daca ar fi fost in Beclean, chear nu era nici o problema.
Frate Avodah, sper ca nu te super pe mine, si de incredintarile pe care le am. Sper ca nu am omis ceva amanunt.
Lasa-te calauzit intrutotul de Duhul lui Dumnezeu, si nu te crede singur intelept !
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
In mare parte sunt de acord cu prezentarea ta de mai sus. Cred ca fiecare dintre noi credem la fel cu privire la ,,Cele 10 porunci" intermpetandu-le mai intai la SPIRIT, apoi evident si LITERAR.
Ce eu vroiam sa spun ca odata avand credinta mantuirii ,dragostea Lui ma indeamna sa pazesc poruncile intai Literar , ca El sa mi le poata deslusi Spirirtual.
Bineinteles intelegerea lor la nivelul spirirtual este dorinta si a mea , dar consider El nu mi le poate deslusii la nivel spiritual din moment ce eu nu umblu in ele firesc. Dinu a scris:
Cat priveste Sabatul, cred ca il intelegem la fel. Mentiunea la acest subiect cred ca ar fi urmatorul: Sa intelegem Sabatul asa cum il intelege Isus, nu dupa intelesul fariseilor. Adica noua ne este permis sa facem bine: .......
Absolut. Shabatul a fost facut pentru noi. Fariseii si rabinismul de azi inca nu a inteles acest lucru.
Vreau doar sa mentionez ca placerile noastre nu ne sunt ingaduite dupa cum, gasim scris in Isaia 58:13.
Dacă îți vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfințești pe YHWH, slăvindu-L, și dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale și nededându-te la flecării,
Fiecare sa se cerceteze pe sine in acest aspect. Dinu a scris:
Ma bucur ca pana la sfarsit te-am facut sa intelegi corect, faptul ca respectarea la litera a Legilor lui Moise (altele decat cele 10 porunci), nu sunt mantuitoare si sunt optionale, caci dragoste cu sila nu se poate. Mantuirea este prin credinta, iar rasplatirea este in urma faptelor. Deci mai intai este credinta, apoi dragostea te va impinge inspre ascultare. Hai sa nu inversam lucrurile, caci bulversam fratii.
Frate Dinu eu nu respect literar cele 10 porunci si nici celelate porunci din Tora spre ami castiga mantuirea . Daca credem ca ea se capata doar prin credinta si nu prin fapte , atunci toate faptele ce le facem din intreaga Tora le facem prin credinta ca in El doar putem fi mantuiti, iar faptele noastre indica dragostea ce-o purtam fata de El.
Pazindu-le literar El va putea locuii in noi asa cum Noul legamant din Ieremia indica, si atunci ni le va deslusi unele in adevarata lor menire si deslusire prin Duhul Sfant ajungand sa le intelegem menirea lor Spirituala nu doar Literara.
Bineinteles prin credinta nu desfintez Torah ci o intaresc dupa cum probabil ai observat.
Gasim ca cei ce continua sau gasesc placere in nelegiure [in engleza suna mai bine(torahlless-fara Tora)]nu sunt de ai LUi, niciodata nu L-au cunoscut.
Intr-o instanta ucenici l-au intrebat : Atunci cine va putea intra in Imparatie?
El le-a raspuns : ce pare imposibil la oameni este posibil la Elohim.
Evident, in functie de cresterea spirituala a crestinilor, acestia vor pasii progresiv in respectarea unor astfel de Legi
Sunt de accord , doar ca la inceput mi-ai dat impresia ca inveti ca respectarea lor literara nu are valoare pentru noi.
Parerea mea este sa nu invatam pe nimieni ca cutare sau cutare nu mai trebuie tinute ci sa-i acceptam asa cum sunt cand acestia pasesc pe drumul credintei sau a harului, si apoi sa-i invatam in a le pazi, bineinteles fara sa le impunem.
Dar daca ii invatam ca nu trebuie sa-si mai faca cort la corturi, sau ca nu are nici o valoare impodobirea cu salcii , etc ne aflam in conflict cu invatatura lui Mesia.
El nu a venit sa desfinteze Torah.
Spun asta ca El a spus :sa nu invatam pe alti oamnei sa nu pazeasca cea mai mica sau neinsemnata porunca.
Evident nu s-a putut referi la cele 10 porunci . Atunci care este cea mai mica din restul Torei?
Nu stiu ,dar stiu ca El mi-a spus sa nu o calc , si sa nu invat pe alti ca s-au desfintat. Asadar incerc sa le pazesc pe toate, si am grija in a nu invata pe alti ca cutare sau cutare s-au desfintat, sau nu mai trebuie tinute.
Probabil că voi ați înțeles ceea ce ați discutat însă pentru un ochi neantrenat sau mai tânăr în credință lucurile pot fi înțelese mai dificil sau...eronat și anume:
Să luăm practic dacă orice poruncă din Tora este opțională ca literă atunci nu trebuie neaparat să îmi opresc piciorul în ziua Șabatului, sau...pot observa Șabatul în fiecare zi nu doar o zi pe săptâmână (și astfel de fapt nu mai observ nici una)....deci care este răspunsul? ---aceasta este o interpretare reală și foarte răspândită la varianta...opțional!
Faptul că Yeshua a dus la un alt nivel de înțelegere multe porunci asta înseamnă eliminarea lor literală? Apoi...dacă Yeshua a înviat în meomentul legănării snopului (omer) atunci eu trebuie să îmi aduc aminte de înviere în acea zi în mod special dar sunt scutit și de fapt nici nu mai am motive să duc un snop din moment ce el era doar un simbol...mai bine mă uit la realitate!
Însă nu stă așa cu toate sărbătorile pentru că cele de toamnă nu sunt împlinite ca și timp ci doar ca și jertfe (jertfele care erau făcute în ele)...aces lucru mă obligă să țin momentul ca timp fix și literal precum este în Tora...sau nu (este la latitudinea mea dacă să mă urc la sărbătoare sau...să merg la lucru)?
Deci ce ar trebui să înțeleagă un începător pe calea credinței? Că Tora a fost dusă la un nivel mai aproape de desăvârșire (în ochii noștri pt că ea e aceeași doar că superioară prin descoperirea venirii lui Mesia) și rămâne în picioare până la noi ordine (revenirea lui Mesia) privind doar la lucrurile împlinite ca la realități și nu privind simboluri? Sau că prima venire a lui Mesia ne dă șansa să punem Tora deoparte dacă...nu avem "chef" să ne batem capul cu ea?
După ce ve-ți răspunde la acestea ar fi frumos și util dacă am înerca să spunem cum înțelegem noi unele texte mai dificile pentru unii referitoare la Tora. Ce ziceți..încercăm să ajutăm pe cei care caută să înțeleagă și au nevoie și de părerea noastră?
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: Tora - Cum înțelegem legea
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3719. Postat la 05/10/2010 18:26 - 5324z5h30m
In mine aveti un asteptator dornic sa afle mai multe.
Să luăm practic dacă orice poruncă din Tora este opțională ca literă atunci nu trebuie neaparat să îmi opresc piciorul în ziua Șabatului, sau...pot observa Șabatul în fiecare zi nu doar o zi pe săptâmână (și astfel de fapt nu mai observ nici una)....deci care este răspunsul? ---aceasta este o interpretare reală și foarte răspândită la varianta...opțional!
Dupa spusele lui Yahshua eu inteleg ca nici o porunca din Tora nu este optionala.
Este clar in scriptura ,ca pentru ati castiga mantuirea, nu ne-o vom putea castiga niciodata pazind Tora , fara credinta in Yahshua Mesia. Pentru ca oricat de neprihaniti am fi pazind Tora aceasta nu ne poate da viata .Viata o capatam prin credinta in Yahshua Mesia . Viata Lui fara pacat si jerfirea ei ne aduce impacarea necesara , neprihanirea necesara, desavarsirea necesara, ca intr-o zi sa putem sta in prezenta Tatalui.
Tora pentru noi este un indrumator ,un set de instructiuni care ne spun cum sa ne traim viata odata ce avem acest "dar" mantuirea .
Nu avem de luptat inspre a ne castiga mantuirea , dar avem de ne luptat impotriva celui rau care incearca sa ne rapeasca acest dar , sarpele cel vechi.
Si anume gasim tot in cuvant ca in ceruri nu vor intra mincinosii, ucigasii, inchinatorii la iodoli, betivii, sodomitii, hotii,curvarii, raparetii,defaimatorii, vrajitorii, etc.
Deci ii clar ca acesti oameni care chiar daca cred in Yahshua (si zic oamne , Doamne) si calca Tora nu vor putea intra in viata.Odata acceptata mantuirea , viata dusa in nesfintire ne desparte de Mesia. Noi nu mai putem pacatuii, pentru ca samanta ce se afla in noi ne vrea cu gelozie.
De aceea apare o transformare in noi odata ce l-am acceptat pe El ca Domn si mantuitor .
Duhul Sau cel sfant isi face prezenta in noi, si el este acela care ne indreapta si ne modeleaza spre o viata dusa in sfintire.
Odata ce Duhul Sfant isi i-a rezidenta in trupul nostru (Templu )Inima noastra se transforma departandu-se de orice forma de nelegiure.
Cu ajutorul Duhului Sfant si credinta in Yahshua ,putem pazi Tora cu adevarat.
Pentru ca El ne completeaza ,cea ce inainte nu ne putea desavarsi.
Dupa cum vedem in exemplele date mai sus acestea sunt calcari de lege sau Tora si aceste calcari nu reprezinta doar cele 10 porunci .
Diavolul a sucit Cuvantul ,asa cum a facut cu Eva si duce o multime de oameni in ratacire , inselandu-i cu idea ca daca mantuirea este primita prin credinta , credinta desfinteaza Tora sau Legea .
Credinta nu o desfinteaza ci o intareste. Ati auzit ca inainte s-a zis "Sa nu preacurvesti" dar Eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie , ca sa o pofteasca a si precurvit.... etc.
Yahshua a dat cateva exemple cum credinta intareste Legea, si nicidecum o dezleaga.
Credinta ne duce la un nivel mai superior decat litera . Dar nu putem pretinde a vorbi de acel nivel , atat timp cat nici macar la litera nu tinem porunca.
Aceasta inseamna a avea inima circumcisa. A ajunge a aprofunda lucrurile ,a le avea inlauntru inimii noastre . Asa cum El ne-a explicat ce inseamna pentru un credincios in El a nu precurvi.
Asa este cu orice lucru din Tora, pazirea lor trebuie inteleasa si dincolo de litera, si nu este optionala, ci intarite de Mesia si apostoli.
Bineinteles fara o fundatie in Tora putem cadea victime a invataturilor celor ce nu iubesc adevarul , adica Cuvantul (Cuvantul Tau este adevarul ;Ioan 17), si sa ajungem sa credem ca de fapt Apostoli pe alocuri au desfintat Tora.
Jerfele au fost un remediu pana avea sa vina ceva mai bun, si cand acel ceva ," samanta "a venit a inlaturat ce era vechi si a pus ceva nou si mai bun : Trupul Sau
Duhul adevarului sa ne calauzeasca, si sa fim gasiti in acea ramasita a acestei "seminte "care prin credinta nu considera ca se desfinteaza Tora cu poruncile ei.
Apoc 12:17
Si balaurul , maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintiei ei, cari pazesc poruncile lui Elohim si tin marturia lui Yahshua Mesia.
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3734. Postat la 10/10/2010 13:20 - 5319z10h36m
Este clar in scriptura ,ca pentru ati castiga mantuirea, nu ne-o vom putea castiga niciodata pazind Tora , fara credinta in Yahshua Mesia. Pentru ca oricat de neprihaniti am fi pazind Tora aceasta nu ne poate da viata .Viata o capatam prin credinta in Yahshua Mesia
Fratele meu daca zici ca pazind tora nu se capata mantuirea sa inteleg ca toti patriahi si proroci care pazeau tora in vechime nu vor fi mantuiti? Ei nu lau avut pe mesia dar aveau credinta. Asa ca Legea, negresit este sfinta, si porunca este sfinta,dreapta si buna. Multi zic ca barba nu te mantuie, baticul la fel ca sambata la fel ca vi cu maneca scurta sau cu fusta scurta la adunare la fel nu te mantuie sau altele de genuri de astea, ca prin har sintem mantuiti si gata nu mai inplinim nimica din tora, sa fim seriosi,am specificat pe o pagina ca mantuirea inca na primito nimenea si care o va primi va fi prin faptele care le-o avut fiecare inplinind cuvantul Domnului si vedem in apocalipsa 20/12: niste carti au fost deschise. Si a fost deschisa o alta carte. ar trebui sa analizam ce sint cartile acelea si pentru ce erau? Intradefar prin mesia avem credinta si intrarea la tatal ca el este calea,adevarul si viata vesnica, dar credinta care o avem prin el se leaga si cu fapta care este sa inplinim cuvantul sau.
Fratele meu daca zici ca pazind tora nu se capata mantuirea sa inteleg ca toti patriahi si proroci care pazeau tora in vechime nu vor fi mantuiti? Ei nu lau avut pe mesia dar aveau credinta
.
Frate Emanuel, eu nu zic de la mine, ci asa am gasit scris in mai multe locuri:
Efes 2 :8
.
Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Elohim.
9. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.
Daca este prin har atunci nu este prin fapte ;altmintrelea, harul nu ar mai fi har;
3 Tit 5
El ne-a mantuit nu pentru faptele , facute de noi in neprihanire
Galateni 2:16
Totuși, fiindcă știm că omul nu este socotit neprihănit, prin faptele Legii, ci numai prin credința în Yahshau Mesia , am crezut și noi în Mesia Yahshua, ca să fim socotiți neprihăniți prin credința în Mesia, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.
Avraam si patriarhi au crezut pe Elohim si credinta aceasta le-a fost socotita ca neprihanire asa cum gasim in Gal 3. Dar prin credinta nu se desfinteaza Legea , ci dimpotriva se intareste.
Mai exact explica Pavel in continuare in Gal 2 :17
Dar dacă, în timp ce căutăm să fim socotiți neprihăniți în Mesia, și noi înșine am fi găsiți ca păcătoși, este oare Mesia un slujitor al păcatului? Nicidecum!
18. Căci, dacă zidesc iarăși lucrurile, pe care le-am stricat, mă arăt ca un călcător de lege.
19. Căci eu, prin Lege, am murit față de Lege, ca să trăiesc pentru Elohim.
20. Am fost răstignit împreună cu Mesia, și trăiesc... dar nu mai trăiesc eu, ci Mesia trăiește în mine. Și viața, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Elohim, care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine.
21. Nu vreau să fac zadarnic harul lui Elohim; căci dacă neprihănirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Mesia.
Daca noi inca incercam prin faptele noastre sa ne castigam mantuirea, atunci degeaba a murit Mesia.
Prin alte cuvinte nu credem ca cea ce El a platit este suficient, sau nu credem ca este un dar fara plata din partea lui Elohim , si inca tot incercam sa-l castigam.
Atunci de ce pazim Legea;? pentru ca Mesia locuieste acum in noi .El nu poate locui intr-un loc unde zace pacatul .
Rom 6:22
Dar acum , odata ce ati fost izbaviti de pacat si v-ati facut robi ai lui Elohim, aveti ca rod sfintirea, iar ca sfarsit :viata vesnica.
Din aceasta cauza credinta intareste Legea , si nu o desfinteaza.
Astfel cred eu ca se intelege credinta fara fapta este moarta.
Pentru ca credinta in Mesia are ca si rod sfintirea care se obtine prin pazirea Torei , iar omul care odata ce a primit aceasta credinta continua in a nu se sfintii prin cuvant , nepazindu-l ,ajunge la aceasta credinta fara fapte care este moarta.
Pentru ca Mesia ce traieste acum in noi nu poate sa locuiasca intr-un templu necuratit si murdar cu faptele faradelegii.
Rom 6 :18
Și prin chiar faptul că ați fost izbăviți de sub păcat, v-ați făcut robi ai neprihănirii. -
19. Vorbesc omenește, din pricina neputinței firii voastre pământești: după cum odinioară v-ați făcut mădularele voastre roabe ale necurăției și fărădelegii, așa că săvârșeați fărădelegea, tot așa, acum trebuie să vă faceți mădularele voastre roabe ale neprihănirii, ca să ajungeți la sfințirea voastră!
Trebuie sa pazim Legea pentru ca sa ne sfintim precum El este sfant.
Mantuirea este un dar fara plata ,dar care il putem pierde daca nu ducem o viata in sfintire.
Mesia ne-a avertizat ca cei ce curvesc, inseala, se inchina la idoli, .....etc.. nu vor intra in Imparatie.
Asadar sa nu ne insele cineva.
Mantuirea este un dar fara plata , la care nu mai putem adauga nimic, dar viata dusa in nesfintire ne desparte de El. Asa ca Legea negresit , este sfanta , si porunca este sfanta ,dreapta si buna.Rom 7
Pentru ca ea este dreptarul dupa care trebuie sa ne ghidam viata, care aduce ca rod sfintirea .
Ea este aceea care ne spune ce anume este pacat ; Dar dacă, în timp ce căutăm să fim socotiți neprihăniți în Mesia, și noi înșine am fi găsiți ca păcătoși, este oare Mesia un slujitor al păcatului? Nicidecum!
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
3740. Postat la 11/10/2010 13:20 - 5318z10h36m
Vezi fratiuc, multi din zilele astea nu stiu sa faca o diferenta ce este harul si ce este mantuirea si le confund ca nu mai inplinesc legile si poruncile Domnului, de acea si sint atatea religi ca daca cercetezi nu stiu cite din ele mai pazesc legile si poruncile ca toti zic ca prin har sint mantuiti da amin asa este dar harul acesta e un dar si mantuirea este data sa inplinim cea ce a randuit Domnul ca omul sa traiasca si sa aibe viata vesnica. De acea noi ca crestini avem datoria ca sa inplinim poruncile,legile si orinduierile ca sa capatam viata vesnica care este prin fiul Domnul si Mantuitorul nostru Mesia Silo.
Acei care nu vor sa pazeasca poruncile ,traind in continuare in faradelege care scriptura ne spune ca este pacat , sau calcare a legii , a Torei, si spun ca ei Il au pe Yahshua ca Domn de fapt nu L-au cunoscut niciodata.1Ioan 3
4. Oricine face păcat, face și fărădelege; și păcatul este fărădelege.
5. Și știți că El S-a arătat ca să ia păcatele; și în El nu este păcat.
6. Oricine rămâne în El, nu păcătuiește; oricine păcătuiește, nu L-a văzut, nici nu L-a cunoscut.
Acestia nu au fost nascuti din nou , nu au Legile Lui in inima lor , Samanta Lui nu se afla in ei , si in viata lor nu s-a produs nici o schimbare, in a nu mai fi robi ai pacatului ci ai neprihanirii.
Cand te-ai nascut din nou pur si simplu nu mai poti trai in ignorare si in calcare a Torei. Samnata duhovnicesca creste inluntru nostru si conduita vietii noastre se schimba pe zi ce trece, aliniindu-se dupa standardele cerute de El in Tora
Zi si noapte te face sa meditezi la Legile Lui care acum sunt intr-o inima circumcisa , care doreste sa le implineasca din dragoste pentru dragostea ce El si-a arata-o fata de noi prin jerfa Fiului Sau care a putut sa aduca impacarea necesara.
9. Oricine este născut din Elohim, nu păcătuiește, pentru că sămânța Lui rămâne în el; și nu poate păcătui, fiindcă este născut din Elohim.
10. Prin aceasta se cunosc copiii lui Elohim și copiii diavolului. Oricine nu trăiește în neprihănire, nu este de la Elohim; nici cine nu iubește pe fratele său.
Acesti oameni au credinta in Yahshua dar faptele lor ii despart de El , pentru ca traiesc practicand faradelegea. Credinta fara fapte este moarta, sau zadarnica .
Credinta lucra impreuna cu faptele , si prin fapte credinta ajunge desavarsita Iacov 2
luca 17 v10 ; Tot asa si voi , dupa ce ve-ti FACE tot ce vi s-a PORUNCIT ,sa ziceti
Sintem niste robi netrebnici;Am facut ce eram DATORI sa facem. Pazirea poruncilor din Torah este o DATORIE ,dar si o conditie a mosteniri VIETII VESNICE (mat 19 v16 ) Rabi ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica ; binenteles Yahshuah I-a raspuns pazeste poruncile; enumerind poruncile privitoare la iubirea aproapelui.Torah vine de la radacina cuvintului HIFIL,care are intelesul de a invata ; invatatura,(lev 10 v 11)In acordanta cu o scriere din secolul 1 ad,filosoful Philo arata pre existenta Torei inainte de creatie
El Philo numeste Torah ,LOGOS adica Cuvintul; Cuvintul lui Yahweh
Cuvintul de invatatura; similar cu ioan 1 v1-2.
Torah este invatatura care vine din gura lui Yahweh(iov 22v 22)
invatatura data de Tatal (prov 1 v8 )
Torah apare de 220 ori OT si este cunoscuta ca cartea de instruire ea este
HA TORAH ; articolul ha are forma de unicat deci Unica Torah
singura carte reala de instruire-pentru viata (vesnica)
Levitii si preoti fii lui Aron au fost investiti cu responsabilitatea de a invata poporul Legea(Torah)(ierem 18 v18 )
Din cauza apostoziei rampante din timpul inparatilor lui Yuda ; Torah aramas pentru multa vreme fara invatatori (preoti)(ezek22v26)
Yahweh prin profeti indeamna poporul decazut sa se intoarca la Torah(isa 1v10)
In NT cuvintul similar grecesc pentru Torah este NOMOS este sinonim cu LEGEA(Torah) si are aceasta aplicatie (romani 2 v12-13 )
Torah are doua parti ; partea scrisa si partea orala
Partea scrisa din Torah este Torah propriu zisa si partea orala(care si ea e scrisa ) este i nterpretarea Torei De ex .Intorah e scris sa nu lucri in sabbath ; dar ce e lucru??Partea orala defineste ce e lucru ce se poate face si ce nu se poate face in sabbath.Legea orala ( aplicarea Legii scrise)
are ca scop intelegerea Legii scrise Torah orala este asa numita carte a Legii
si are 613 porunci si descrierea lor
Torah orala este predecesorul Talmudului carte de capatai in judaism
Torah scrisa (legea) este ceia ce noi intelegem ca Scripturi; Torah este Tanach
(scriptura) si este intarita pentru vesnicie(psalm 118 v 7-8 )
Dragii mei,oricat ne-am stradui sa tine Legea prin propriile puteri,nu vom izbutii,pentru ca suntem sange si carne,insa Duhul Sfant ne ajuta enorm in acest sens,uneori bucuriea cu care suntem inundati in suflet datorita acestei puteri,da impresia ca ne laudam sau ne credem cineva,dar nici pe departe,sunt bucuroasa ca aceasta putere ma insoteste,ajutandu-ma fara efort sa implinesc aceasta Lege.
Prin credinta in Hristos am primit Darul nemeritat care:
,,Lucrul acesta ni-l marturiseste Duhul Sfant.Caci dupa ce a zis; Acesta este legamantul pe care-l voi stabili pentru ei dupa acele zile.zice Domnul;voi pune legile Mele in inimile lor si le voi scrie in mintea lor.Evrei 10.7-8.
Dupa cum vedem ca spune si la Evrei 8.10,Duhul sfant ne va invata aceste Legi si chiar nu va mai trebui nimeni sa ne invete.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Sora Valentina m-am gandit ca probabil putem continua aici cea ce discutam la alt subiect. Valentina a scris:
Toate se leagă frumos, și nimic din ce a făcut Isus nu-i " întâmplător".
Și ruperea perdelei de sus în jos trebuie să ne spună ceva: de sus vă spun - S-A SFÂRȘIT.
De aici, faceți ce v-am învățat Eu, pentru a moștenii cu Mine, Împărăția.
Ce ne-a învățat?
Aici ne despărțim.
avodah a scris:
Mai mult ca sigur asa ati crezut, ani buni in urma si despre ziua Shabatului , ca s-a sfarsit cu ea, si totusi s-a dovedit ca v-ati inselat, in ziua de azi o tineti si va bucurati de ea si in ea.
Va rog sa-mi scrieti un singur verset din scriptura, care va determina pe dmv, sa credeti ca Shabatul trebuie tinut iar sarbatorile s-au sfarsit.
Poate il scrieti la rubrica "Intrebari si raspunsuri" sa nu ne aflam complet in afara acestui subiect .
Sora Valentina v-ati gandit vreodata la urmatorul aspect :
Eu nu am intalnit vreodata un om care sa tina shabatul si sarbatorile ,iar dupa ceva ani sa renunte la sarbatori.
Insa am intalnit "n" nr. de oameni care au tinut Shabatul , frati adventisti care au ajuns la concluzia ca totusi sarbatorile nu s-au sfarsit atunci cand s-a rupt perdeaua, si au inceput sa le tina.
De ce nu intrebati pe unii din ei care frecventeaza chiar si aici pe forum, ce i-a determinat sa creada ca totusi sarbatorile trebuie tinute?
Daca nu ma insel fratele Avram a fost Adventist, si dansul va respecta din cate am vazut din scrierile lui, si cred ca l-ati putea macar asculta odata, inainte sa dati asa usor cu piciorul , cum probabil ati obisnuit a face in legatura cu Shabatul pe vremea cand ati crezut ca nici el nu mai e valabil.
Daca totusi, versetele care pe dmv, va face sa credeti ca nu mai trebuie sarbatori, ar putea avea o alta insemnatate, asa cum au altele cu referinta la Shabat, care la prima privire ar parea ca da dezlegare Shabatului, dar acum sunteti convinsa ca sunt doar neintelese de catre majoritatea?
Nu cred ca v-ar pagubii o convorbire cu un frate care a crezut cea ce dmv credeti, si in ziua de azi tine si sarbatorile, ci ati avea doar de castigat.
Asi dori sa meditati la urmatorul aspect:
Ucenici erau adunati impreuna la Sarbatoarea Cinzecimii Fapte 2
1. În ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc.
Evenimentul este plasat dupa " ruperea perdelei ".
In capitolul 1 Yahshua le spune sa nu se departeze de Ierusalim , ci sa astepte fagaduinta Tatalui vs 4.
Pe când Se afla cu ei, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aștepte acolo făgăduința Tatălui, "pe care", le-a zis El, "ați auzit-o de la Mine.
care consta in :
vs8. Ci voi veți primi o putere, când Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudea, în Samaria, și până la marginile pământului."
La ce fagaduinta de la tatal se refera Mesia ?
Ne spune Petru in cap. 2 vs14
14. Atunci Petru s-a sculat în picioare cu cei unsprezece, a ridicat glasul, și le-a zis: "Bărbați Iudei și voi toți cei care locuiți în Ierusalim, să știți lucrul acesta, și ascultați cuvintele mele!
15. Oamenii aceștia nu sunt beți, cum vă închipuiți voi, căci nu este decât al treilea ceas din zi. 16. Ci aceasta este ce a fost spus prin proorocul Ioel:
17. "În zilele de pe urmă, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice făptură; feciorii voștri și fetele voastre vor prooroci, tinerii voștri vor avea vedenii, și bătrânii voștri vor visa visuri!
Deci cea ce era prevestit de Ioel a ajuns sa fie infaptuit exact la Sarbatoarea Cinzecimi, eveniment care a avut loc dupa ruperea perdelei .
Sarbatoarea Cinzecimii este legata de aducerea primelor roade , care vedem ca a fost o oglindire a primilor roade credinciosi in Mesia peste care s-a pogorat Duhul Sau cel Sfant.
Apostoli nu s-au departat de Ierusalim , desi nu stiau ziua cand vor primii Duhul Sfant, iar cand vremea sarbatori acesteia a venit s-au adunat la olalta sa o praznuiasca , dupa porunca si exact la aceasta sarbatoare s-a pogorat Duhul Sfant nu o zi mai repede sau 3, 4 ,5 mai tarziu.
Va intreb din nou , credeti ca a fost o coincidenta ?
Lica mentiona mai sus despre sarbatorile de toamna la care alte evenimente au sa se intample.
La fel cum pogorarea Duhului Sfant a avut loc la una din aceste sarbatori, si acest eveniment a avut loc dupa inaltarea lui Mesia la cer, la fel trebuie sa continuam si noi , dupa cum vedem ca ucenicii au continuat in praznuirea lor ,chiar daca perdeaua s-a rupt, pentru ca Sarbatorile sunt umbre a lucrurilor viitoare, care prevestesc timpuri si evenimente cu o precizie exacta , fara nici o marja de eroare, dupa cum vedem ca nu au fost coincidente toate cele intamplate la respectivele sarbatori despre care am vorbit deja aici si la celalat subiect .
In concluzie , consider ca este gresit sa credem ca pazirea sarbatorilor, au luat sfarsit la "ruperea perdelei", din moment ce ii gasim pe ucenicii Lui pazind aceasta sarbatoare .
Evident ei nu au ajus la aceasta concluzie,si incerc sa aflu ce vă determina pe dmv. sa ajungeti la o alta concluzie diferita de cea a apostolilor ?
Meditati va rog la aceasta dovada , din paginile noului testament care dărâma aceasta ideie ca sarbatorile s-au sfarsit la cruce, sau la ruperea perdelei.
"Oare, a zis Dumnezeu" sa nu mai tinem sarbatorile in cinstea Lui ?"- al cui glas se aude ?
Exodul 23:14 De trei ori pe an, să prăznuiești sărbători în cinstea Mea. Exodul 23:17 De trei ori pe an toată partea bărbătească să se înfățișeze înaintea Domnului Dumnezeu. Exodul 34:23 De trei ori pe an, toți cei de parte bărbătească să se înfățișeze înaintea Domnului Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel. Deuteronomul 16:16 De trei ori pe an, toți bărbații să se înfățișeze înaintea Domnului Dumnezeului tău în locul pe care-l va alege El: la sărbătoarea Azimelor, la sărbătoarea Săptămânilor și la sărbătoarea Corturilor. Să nu se înfățișeze cu mâinile goale înaintea Domnului. 1 Imparati 9:25 Solomon aducea de trei ori pe an arderi de tot și jertfe de mulțumire pe altarul pe care-l zidise Domnului și ardea tămâie pe cel care era înaintea Domnului. Și a isprăvit astfel Casa. 2 Cronici 8:13 Aducea ce era poruncit de Moise pentru fiecare zi, pentru zilele de Sabat, pentru zilele de lună nouă și pentru sărbători, de trei ori pe an, la sărbătoarea Azimelor, la sărbătoarea Săptămânilor și la sărbătoarea Corturilor.
Maleahi 3:6 Căci Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb; de aceea, voi, copii ai lui Iacov, n-ați fost nimiciți.
Nu sarbatorile, ci sistemul jertfelor s-a sfarsit.
Daca Ahasveros , Dariu au dat porunci care nu au mai putut fi anulate, nu credeti ca daca Domnul cerurilor si al pamantului a dat o porunca, nu poate fi anulata ?
Am facut odata o paralela , la cum ar trebui sa ne comportam noi, crestinii, care pretindem ca ne incredem in Domnul si ca El ne calauzeste, in duh si adevar:
-ca un orb , care se lasa condus de o Mana pe care nu o vede;
-ca un mort, care nu mai traieste el ( si nu mai poate pacatui ) , ci Fiul lui Dumnezeu traieste in el.
Pace si incredere in Domnul sa aveti !
A! o completare...
Perdeaua, spune Sfanta Scriptura
Evrei 10:20 pe calea cea nouă și vie pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinăuntru, adică trupul Său,
daca El este jertfa pentru pacat, s-a sfarsit cu jerftele.
De unde si pana unde are asta legatura cu sarbatorile ?
Deconectat
ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
De aceea poporul Meu va cunoaște Numele Meu; de aceea va ști in ziua aceea că Eu vorbesc și zic: "Iată-Mă!" (Isa.52:6)
Deconectat
19882. Postat la 14/10/2012 06:45 - 4584z17h12m
Căci El este pacea noastră care din doi a făcut unul și a surpat zidul de la mijloc care-i despărțea, și, în trupul Lui, a înlăturat vrășmășia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El Însuși un singur om nou, făcând astfel pace; și a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu întrun singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrășmășia.- Efeseni 2;14-16.
Mai rar se ia acest text ca dovadă a ceeace ne vorbește crucea: a înlăturat vrășmășia, a surpat zidul, ne vorbește de pace, ne spune de împăcare, , să fim în El Însuși un singur om nou.
Separarea aceasta între cei cu sărbători și cei fără sărbători, cei cu .... , cu ...., nu ține cont de mesajul trimis de Jertfa de la cruce.
Căci El este pacea noastră care din doi a făcut unul........
Vă redau concluzia lui Ivan T. Blazen, profesor de Nou Testament, Loma Linda University, din cartea Interpretarea Scripturii, răspunsul la întrebarea 91- A desființat Hristos Legea la cruce?.
- Așadar, ceeace este anulat în Efeseni ca " Legea poruncilor în orânduirile ei" sunt legile ceremoniale și regulile legale care au împiedicat neamurile să devină parte din poporul lui Dumnezeu. Când această barieră a separări a fost înlăturată, la cruce, când s-a împlinit sistemul ceremonial al Vechiului Testament și a fost îndepărtată dușmănia ( 2;16), s-a ajuns ca " cei doi să fie un singur om nou, făcând astfel pace". (2;15)
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
19938. Postat la 16/10/2012 22:33 - 4582z1h23m
Draga valentina daca vrei sa dai o explicatie din cuvint nu lua doar un text ci ia tot continutul si dezvaluiel...si hai sa vedem ce vrea sa se exprime Pavel celor din efes...Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, măcar că eram morți în greșelile noastre, ne-a adus la viață împreună cu Hristos (prin har sunteți mântuiți). Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat și ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie. De aceea, voi, care altădată erați Neamuri din naștere, numiți netăiați împrejur de către aceia care se cheamă tăiați împrejur, și care sunt tăiați împrejur în trup de mâna omului: aduceți-vă aminte că în vremea aceea erați fără Hristos, fără drept de cetățenie în Israel, străini de legămintele făgăduinței, fără nădejde și fără Dumnezeu în lume. Dar acum, în Hristos Isus, voi, care odinioară erați depărtați, ați fost apropiați prin sângele lui Hristos. Așadar, voi nu mai sunteți nici străini, nici oaspeți ai casei, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu, fiind zidiți pe temelia apostolilor și prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos. El S-a dat pe Sine însuși pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege și să-Și curețe un norod care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune. Ci v-ați apropiat de muntele Sionului, de cetatea Dumnezeului celui Viu, Ierusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea în sărbătoare a îngerilor, de Biserica celor întâi născuți, care sunt scriși în ceruri, de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, de duhurile celor neprihăniți, făcuți desăvârșiți, de Isus, Mijlocitorul legământului celui nou, și de sângele stropirii, care vorbește mai bine decât sângele lui Abel. Luați seama ca nu cumva să nu voiți să ascultați pe Cel ce vă vorbește! Căci, dacă n-au scăpat cei ce n-au vrut să asculte pe Cel ce vorbea pe pământ, cu atât mai mult nu vom scăpa noi, dacă ne întoarcem de la Cel ce vorbește din ceruri. Și voi, ca niște pietre vii, sunteți zidiți ca să fiți o casă duhovnicească, o preoție sfântă și să aduceți jertfe duhovnicești, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.
Deci prin moartea Domnului avem si noi intrare, dar prin intrarea aceasta mai avem si datoria sa inplinim ce a rinduit Domnul poporului sau, iar ca mare preot si jertfa avem pe Domnul care e la dreapta Tatalui.. Dacă rămâneți în Cuvântul Meu, sunteți în adevăr ucenicii Mei; veți cunoaște adevărul, și adevărul vă va face slobozi. Dacă păziți poruncile Mele, veți rămâne în dragostea Mea, după cum și Eu am păzit poruncile Tatălui Meu și rămân în dragostea Lui.
Deconectat
19941. Postat la 17/10/2012 05:17 - 4581z18h40m
Și din postarea ta , eu înțeleg că Domnul Isus prin jertfa Sa a dorit să nu mai fie diferențe între copiii Lui. Tu știi cât de supărat a fost, și încă este , Dumnezeu pe oameni, deoarece au făcut ca ceremoniile să le fie ca o îndreptățire la ocupare unui loc în Împărăția cerurilor. Ceeace e nu e adevărat.
Ceeace ne-a transmis El, a fost, ca dragostea să ia locul ceremoniilor . Așa am înțeles eu Efeseni 2; 14-16.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
19953. Postat la 17/10/2012 22:22 - 4581z1h35m
Sora valentina am observat ca se bate mult apropo de legi ceremoniale cum le categorisesc multi eu unu nu vad in scriptura cuvintul ceremonial in fine asta e pentru alti care cauta usi si portite sa nu pazeasca Legea Domnului, ca-ci chiar prorocul Domnului spune: Vă voi da inimă nouă și duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră și vă voi da inimă de carne.Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu și voi face ca să umblați după legile Mele și să păziți și să urmați rânduielile Mele.
Alt proroc al Domnului spune Străinul care se alipește de Domnul să nu zică: Domnul mă va despărți de poporul Său! Și pe străinii care se vor lipi de Domnul ca să-I slujească și să iubească Numele Domnului, pentru ca să fie slujitorii Lui, și pe toți cei ce vor păzi Sabatul, ca să nu-l pângărească, și vor stărui în legământul Meu, îi voi aduce la muntele Meu cel sfânt și-i voi umple de veselie în Casa Mea de rugăciune. Arderile lor de tot și jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, căci Casa Mea se va numi o casă de rugăciune pentru toate popoarele. Căci, după cum cerurile cele noi și pământul cel nou, pe care le voi face, vor dăinui înaintea Mea zice Domnul așa va dăinui și sămânța voastră și numele vostru. În fiecare lună nouă și în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea zice Domnul.
Draga sora daca prorocul Domnului proroceste astfel: Toți cei ce vor mai rămâne din toate neamurile venite împotriva Ierusalimului se vor sui în fiecare an să se închine înaintea Împăratului, Domnul oștirilor, și să prăznuiască sărbătoarea Corturilor. Dacă unele din familiile pământului nu vor voi să se suie la Ierusalim ca să se închine înaintea Împăratului, Domnul oștirilor, nu va cădea ploaie peste ele.
Deci sint multe prorocii iar proroci ce au marturisit prin duhul sfint inca nu sau inplinit, si chiar in mia de ani care va domni Mesia va fi sarbatorile Domnului care le-a specificat destul de clar in Tora Levetic 23: Iată sărbătorile Domnului, pe care le veți vesti ca adunări sfinte, iată sărbătorile Mele..