Am creat acest subiect pentru a discuta diferite aspecte a ce anume ar insemna pentru noi aluatul fariseilor sau invataturile omenesti.
Un aspect ar fi de exemplu Legea orala.
O mare parte din iudaismul din ziua de azi recunoaste ca Moise a primit la muntele Sinai pe langa o lege scrisa si una orala.
Aceasta lege orala mai tarziu a fost scrisa de a lungul anilor concluzionata in cele din urma in Talmud
Un mic procentaj din iudei nu cred in aceasta lege oarala . Acestia se numesc Karaite care se spune ca la un moment dat ar fi reprezentat 40 % din iudaism.
In ziua de azi sunt in jur la 30 de mii doar.
Scriptura nu mentioneaza in nici un loc de o alta lege in afara de cea primita de Moise si citita de Ioshua
Un alt aspect spre exemplu ar fi relatiile intime intre sot si sotie in Shabat.
Talmudul invata si incurajeaza astfel de relati in Shabat pe cand Scriptura ne-ar spune sa nu ne facem placerile noastre in aceasta zi. Sa fie o zi pusa deoparte pentru Elohim. Sfanta. Inainte de primirea legi YHWH a cerut ca poporul sa se sfinteasca si sa nu se apropie de femei .
Eu personal vad aceasta invatatura unul din aluatul fariseilor de care Mesia ne-a avertizat.
Asi dori sa aud si parerile voastre.
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Aluatul Fariseilor ?
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2734. Postat la 05/04/2010 09:26 - 5507z14h18m
" Iosua a facut in ziua aceea un legamant cu poporul, SI I-A DAT LEGI SI PORUNCI, la Sihem. Iosua a SCRIS aceste lucruri in CARTEA LEGII lui Dumnezeu...................." ( Iosua 24;25,26)
Am intrebat si eu la Radio Vocea Sperantei, despre aceste legii : daca sunt o completare la legile lui Moise. Raspunsul a fost ca sunt aceleasi legi care au fost reamintite.
A dat Iosua alte legi la Sihem, asa cum scrie in Biblie ?. Poate voi aveti amanunte.
Eu cred ca legilor li s-au adus imbunatatiri, deoarece de-a lungul vremilor, alte si alte pacate sau adaugat celor de-atunci.
Pacate facute folosind internetul, vizionand filme, sau introducand in serviciul divin al bisericii noi "sarbatori" ca: 1 iunie, 8 martie, craciunul, si sa nu ne miram daca nu vor aparea ziua indragostitilor, sau halowenul. Imbracamintea mireselor lasa prea multa dezgolire. Cand ne adunam in biserica ne spunem uni altora vestile de peste saptamana, uitand de ce ne aflam in Casa Domnului. Poate la voi in locasul sfant nu aveti aceste probleme, dar ele incep sa ne faca sa ne indepartam de ceeea ce inseamna, sfant.
Actuala aceasta tema, felicitari.
Ai punctat bine Valentina, aluatul fariseilor poate dospi enorm de mult în fiecare biserică, aici este nevoie de înțelepciune și de multă credință să putem înlătura acest aluat care este păcatul, mulți nu înțeleg cât de mult poate dospi acest aluat și cât de periculos este acest aluat, ce să zicem dacă chiar ucenici nu au înțeles despre ce aluat le vorbește ce să mai zicem de omenirea aceasta care dospește și trăiește în păcat, dar noi trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să deschidă ochii întregi lumii să vadă cu adevărat pe Dumnezeu și să slujească lui precum Hristos a mijlocit pentru noi ca să avem parte cu El în veșnicie.
Deconectat
RE: Aluatul Fariseilor ?
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2744. Postat la 05/04/2010 21:49 - 5507z1h55m
Luați seama, să vă păziți bine de aluatul fariseilor și de aluatul lui Irod!
Uneori unele persoane care nu cunosc cuvantul Domnului nu pot intelege termenul ŽALUAT Ž. Aluat este dat printro inclinatie de denumire datini sau invataturi omenesti pe care oameni la randul anilor au schimbat adevarul in minciuna si merg pe o cale totala a necunostintei de adevar.
Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, și mulți sunt cei ce intră pe ea.
Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață, și puțini sunt cei ce o află.
Totuși temelia tare a lui Dumnezeu stă nezguduită, având pecetea aceasta: Domnul cunoaște pe cei ce sunt ai Lui; și: Oricine rostește Numele Domnului să se depărteze de fărădelege!
Ai dreptate Emanolake chiar mulți sau abătut de la adevăr și rătăcesc ca niște orbi și totuși ei zic că îl cunosc pe Dumnezeu, dacă ar cunoaște oameni adevărul nu ar mai fi atâtea turme fără păstor. Pentru că este un singur păstor și o singură turma care îi cunoaște glasul și știu ce este adevărul.'"ferice de cel care cunoaște pe păstorul adevărat"
Saducheu este denumirea dată membrilor unei foste secte religioase evreiești, ostilă fariseismului și favorabilă elenismului, care nega nemurirea sufletului și viața viitoare și disprețuia practicile religioase. Saducheii au fost membrii preoțimii evreiești, organizați într-o grupare distinctǎ în secolul al II-lea î.C. Nu se cunosc prea multe despre originea lor, dar se presupune cǎ numele lor provine de la Țedok, mare preot în timpurile vechi. Saducheii s-au aflat în permanent conflict ideologic cu fariseii. Saducheii au privit cu suspiciune activitatea lui Iisus Cristos, jucând un rol negativ în procesul acestuia.
Viața și autoritatea lor a fost strâns legată de Templul din Ierusalim, așa cǎ la scurt timp dupǎ distrugerea acestuia (în anul 70 d.C.), saducheii au dispǎrut.
Despre saduchei și despre credința lor nu se cunosc astǎzi prea multe, pentru cǎ gruparea lor, acuzatǎ de colaboraționism cu ocupanții romani, a fost exterminatǎ în timpul revoltei iudaice din secolul I, lucru consemnat de istoricul evreu Josephus Flavius. Unii au fost asimilați de societatea romano-elenǎ, alții s-au convertit la creștinism.
Pe plan doctrinal, se știe, pe baza puținelor informații care ne-au parvenit, cǎ saducheii, spre deosebire de farisei, considerau valabilǎ numai Legea scrisǎ (Tora), negând Legea oralǎ.
Deși saducheii au dispǎrut de pe scena istoriei în secolul I, învǎțǎturile lor se regǎsesc în credința caraiților, care s-au desprins din ebraismul rabinic în secolul al VII-lea.
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Aluatul Fariseilor ?
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2916. Postat la 16/04/2010 14:28 - 5496z9h16m
Cind s-a ridicat cortina pentru a lasa sa inceapa actul doi al lucrarilor lui Dumnezeu cu oamenii,decorul pregatit pentru intemeierea Noului Testament era schimbat profund.De la vremea lui Maleahi se scursesera aproximativ 400 de ani.Tara trecuse succesiv sub dominarea sirienilor,asirienilor,babilonienilor,egiptenilor,grecilor si la data cind incese actiunea Evanghelilor,se afla sub stapanirea romanilor.Cei intorsi din robia Babiloniana s-au dezvoltat intr-o natiune numeroasa,cu traditi specifice noi. Pe langa preoti si leviti au aparut noi secte si grupari: saducheii, carturarii, fariseii, irodianii si zilotii. Sinagoga, nascuta departe de Templu in robia Babilonului, s-a asesta de finitiv in viata religioasa a Romei,a luat fiinta un corp de autoritate iudaic numit; Sinedriu. Daca ar f isa sintetizam iudaismul in numai doua cuvinte acesta ar fi: atasamentul fata de Lege si " asteptarea " mesianica. Un toti iudeii aveau insa aceste doua trasaturi in aceiasi masura. Pentru a intelege climatul in care a venit Domnul Isus este bine sa descriem fiecare dintre noile asezaminte si grupari religioase din Israel.
1. SINAGOGA:
Desi a aparut in timpul robiei babiloniene,numele ei nu apare nicaieri in cartile Vechiului Testament. Nici macar ultimul dintre profeti un o pomeneste. Cum trecem insa in Noul Testament, sinagoga este intalnita pretutideni. Asezamintele ei sint comune in fincare localitate din Israel,dar le intalnim si dincolo de granite, in comunitatile evreiesti stabilite in " diaspora ". Ideea de baza a existentei Sinagogii era " studiul si educatia religioasa in textul Scripturii ". ( Mat. 4:23; 9:35; Luc. 4:15,44; Fapt. 13:5,15; 14:10; 23:19). Interesant este faptul ca forma de autoritate exercitata in Sinagoga era congregationala, nu preotul, ci adunarea avea ultimul cuvant in hotararile luate. Functia lor era privita ca fiind legata mai mult de Templu, acolo unde slujirea lor era ereditara. Conducatorii sinagogii nu-si puteau transmite autoritatea urmasilor lor, functiile erau hotarate prin alegerea si votul adunarii. Numele celor care conduceau era de " fruntasi " (Marc. 5:22; Fapt. 13:15). Pe linga acestia functionau " diaconi " care se ocupau de lucrarile materiale. Unul dintre ei se numea " cazan " si slujba lui era sa urmareasca citirea corecta a textelor. Erau apoi altii care se ocupau cu ingrijirea sulurilor sfinte, cu sunarea din trambita pentru a anunta intrarea in Sabat, cu aprinderea candelelor, cu curatenia si cu aplicarea pedepselor corporale. Acesti lucratori ai Sinagogii mai sint numiti in Biblie si " ingrijitori "( Luc. 4:20) sau " flacaii " (Fapt. 5:6).
Oricate defecte au avut si oricat de nevrednici au fost cei ce le-au condes,Sinagogile au avut o contributie foarte pozitiva la pastrarea credintei in popor. Faptul ca acolo se citea cu regularitate Legea si se explica poporului voia lui Dumnezeu, le-a transformat in faclii spirituale care luminau in noaptea de intunerec spiritual din jur.
2. CARTURARII:
Desi apar ca unele dintre cele mai neatractive personaje ale Evangheliilor, carturarii au indeplinit una dintre cele mai importante slujbe spirituale din Israel. Datoria lor era sa multiplice prin copiere exemplarele scrierilor sfinte. Cu timpul ei au ajuns sa cunoasca extraordinar de bine " litera " Scripturii si treceau in popor drept o clasa chemata sa imformeze si sa corecteze in probleme de invataturi Biblice. Luca ai numeste: " invatatori ai Legii " (Luca. 7:30). Orgoliul lor scolastic i-a pus repede in conflict cu Domnul Isus, care desi nu studiase in nici una din scolile lor, isi permitea sa intrepeteze Scriptura in fata poporului intr-un fel nou si nemai intalnit in " traditie ". Popularitatea " invatatorului " din Nazaret era vesnic o pricina de invidie pentru clasa carturarilor ( Mat. 7:28-29).
3. SADUCHEII:
Potrivit traditiei, numele acestei grupari se trage de la preotul Tadoc, care a functionat ca mare preot pe vremea lui David si Solomon ( 2Cron.31:10; Ezec. 40/46; 44/15; 48/11). In vremea Domnului Isus,numele de " saducheu " acoperea intreaga clasa a preotimii lui Israel. Ei au detinut puterea politica si au fost grupul care a condus viata civila din iudaism in timpul dinastiei irodiene. Ca specific religios, saducheii aderau cu strictete la intrepetarea literala a Legii, dar nu credeau in existenta ingerilor si spiritelor ( Fapt. 23/8). Pare curios dar aceasta fractiune religioasa din poporul evreu nu credea nici in nemurirea sufletului, nici in existenta de dupa moarte. Opozitia lor fata de Domnul Isus a fost fioroasa. Ana si Caifa si-au dat mina in noapte ca sa-l rastigneasca, iar dupa inaltarea la cer, preotimea a continuat sa staruiasca in necredinta si au dezlantuit o crunta persecutie impotriva Bisericii: " Insa marele preot si toti cei ce erau cu el, adica partida saducheiilor, s-au sculat plini de pizma, au pus mainile pe apostoli, si i-au aruncat in temnita de obste " ( Fapt. 5/17,18). Necredinta lor in vesnicie i-a facut sa fie "oportunistii " vremii. Compromisurile lor cu stapanirea romana i-au ajutat sa-si mentina pozitiile si puterea. Uriti in taina de popor, ei au disparut de indata ce, dupa distrugerea Ierusalimului, a incetat si suportul lord in partea autoritatilor imperiale. Spre fericirea lor, un toti preotii au staruit in greselile saducheilor,in cartea Faptele Apostolilor gasim urmatoarele: " Cuvantul lui Dumnezeu se raspindea tot mai mult,numarul ucenicilor se inmultea mult in Ierusalim,si o mare multime de preoti veneau la credinta. "( Fapt. 6/7).
4. FARISEII:
Aceasta a fost cea mai mare si mai influendă grupare din vremea Noului Testament. Numele lor este derivat dela verbul " paras", " a separa". Dorinta cea mai mare a fariseilor era sa traiasca separati de rau. Ei traiau o existenta plina de restrictii si se abtineau de la contactul cu lumea si cu persoanele sau lucrurile necurate. De dimineata si pina seara, fariseii treceau prin nenumarate ceremonii de curatire. Ritualul spalarii fusese ridicat de ei la acelasi nivel cu practicarea rugaciunii. A fi fariseu inseamna a avea un anumit punct de vedere asupra vietii. Un iudeu putea fi carturar si fariseu in acelasi timp, deoarece a fi carturar inseamna a avea o meserie, in timp ce a fi fariseu inseamna a adera la un anumit punct de vedere. Desi carturarii si fariseii sint pomeniti aproape intodeauna impruna, nu toti carturarii au fost fariseii . Spre deosebire de saduchei, farisei aderau la o intrepetare foarte alegorica a Legii. Dincolo de textul scris, ei au adaugat o sumedenie de reguli si randuieli care au format in timp " traditia " religioasa a lui Israel. Dintre toate gruparile religioase, fariseii au fost cei mai aprigi dusmani ai Mantuitorului. In ravna lor nebuna, ei il pandeau la fiecare pas sa-L prinda incalcand prevederile Legii. Domnul Isus i-a infruntat de multe ori in public scotandu-le la iveala superficilitatea, fatarnicia si lipsa de intelegere corecta a Scripturilor. Dupa inaltarea Domnului Isus la cer, un alt fariseu, crescut "in cea mai ingusta partida" a acestui ordin, a persecutat furibund Biserica. Dumnezeu a avut insa har si pentru dusmanii Lui. Pe drumul Damascului, Saul din Tars a fost trantit in praful pamantului si a fost mantuit printr-o totala prabusire launtrica (Fapt. 7/58: 8/1; 9/1-6; 26/4-11; Filip. 3/4-6).
5. IRODIANII:
Aceasta garda numita dupa numele dregatorului Irod era un fel de politie neoficiala a Templului. Sub ochiul ingaduitor al stapanirii romane, irodienii patrulau prin curtile Templului si prin oras cautand sa impuna norodului hotaririle dregatorului. Romanii nu aveau acces in Templu si nici nu erau prea interesati in disputele religioase interne ale iudeilor, asa ca ei au ingaduit existenta acestei forte politenesti indepedente ( Mat. 22/16; Marc. 3/6).
6. ZILOTII:
Membri acestei grupari erau nationalistii, fundamentalistii si fanatici ai vremii. Activand ca o miscare de guerila sau ca o ceata de haiduci, acesti evrei erau gata sa-si dea viata pentru eliberarea Israelului de sub stapinirea romana. Virtutea lor suprema era "rascoalar1;" si uciderea unui numar cit mai mare de romani. Modelul lor suprem de inspiratie era Iuda Macabeul, sub care se rasculasera evreii cu cateva sute de ani inainte si, in ciuda fortei militare nesemnificative, reusisera sa scuture jugul asupririi straine. In cartea Faptele Apostolilor aflam ca multi alti patrioti evrei au incercat sa repete isprava Macabeilor si ca rescoalele lor erau privite cu simpatie si nadejde de tot poporul ( Fapte. 5/35-39). Domnul Isus si-a ales din aceasta partida pe unul dintre cei doisprezece ucenici ai sai: Simon Zilotul ( Luca 6/15).
7. SINEDRIUL:
In timpul Domnului Isus, sinedriul era tribunalul suprem si forul care reglamenta si conducea treburile civile si religioase ale natiunii ( Mat.26/59; Mar. 14/55; 15/1; Fapt. 4/15; 5/21; 22/30; 24/20). Pe linga Sinedriul Central functionau o serie intreaga de sinedrii locale ( Mat. 5/22). Sinedriul a luat finta numai dupa acel eveniment si numai din cauza ca poporul nu a mai avut un imparat sau o preotie care sa asigure unitatea si identitatea neamului. Sinedriul este sinonim cu ceea ce intelegem astazi prin " sinod" sau "senat". In (Faptele Apostolilor 5/21) acestui organ al puterii i se spune "sobor". Ca organizare, sinedriul era constituit dintr-un numar de 71 de persoane. Misna si Gemara, doua culegeri de traditii iudaice ne spun ca in acest total intrau: 1. marele preot; 2. douazeci si patru de capetenii preotesti, care reprezentau cele 24 de cete ale preotimii ( 1 Cron. 24/4,6); 3. douazeci si patru de batrani ca reprezentanti ai populatiei civile ( acestia mai erau numiti si batrani norodului (Mat. 21/23; Fapt. 4/8); 4. douazeci si doi de carturari, experti cunoscatori ai prevederilor civile si religioase ale Legii. Ori de cate ori se aminteste despre Sinedriu se presupune adunarea la un loc a tuturor acestor reprezentanti ai diferitelor fractiuni din Israel. Domnul Isus se refera la Sinedriu atunci cand ii anunta pe ucenici ca: El trebuie sa mearga la Ierusalim, sa patimeasca mult din partea batranilor, din partea preotilor celor mai de seama si din partea carturarilor; ca are sa fie omorit si ca a treia zi are sa invieze.( Mat. 16/21).
a) Pastile (15 nisan prima zi de azimi) sa nu cada niciodata in zilele de Luni , Miercuri sau Vineri ; si sa coincida cu ziua de 9 Av din din anul in curs
b ) Shavuot sa nu cada niciodata in zilele de Marti, Joi , sau Vineri ;si trebuie sa coincida cu a 2 -a zi de Pasti
c) Rosh Hashanah nu poate niciodata sa cada Duminica , Miercurea sau Vinerea ; si trebuie sa coincida cu a 3-a zi de Pasti
d)Yom Kippur sa nu cada niciodata Duminica, Marti sau Vinerea;si trebuie sa coincida cu a 5-a zi de Pasti
1) Fratilor credeti ca aceste decizii ale rabinilor (fariseii de azi ) ar putea fi considerate aluatul fariseilor?
2) Va deranjeaza aceste decizii sau nu?
Dane, eu consider "aluat al fariseilor și cărturarilor" exemple de acest fel:
Citat: VDC Marcu 7:8 Voi lăsați porunca lui Dumnezeu, și țineți datina așezată de oameni, precum: spălarea ulcioarelor și a paharelor, și faceți multe alte lucruri de acestea.r1;
9 El le-a mai zis: rAți desființat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să țineți datina voastră.
Dar în cazurile amintite de tine mai sus, nu văd unde este încălcarea poruncii... dimpotrivă! Eu mă gândesc că aceste decizii ale lor mai degrabă sunt în favorul poporului decât să fie oricum, lăsate la voia nimerelii. Pentru că ele sunt făcute pe baza unui sistem calendaristic funcționabil. Deci eu nu văd unde ar fi problema.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Este o grupa de evrei "Caraiti " se numesc , care nu înghit teoria rabinilor cum ca Moise ar fi primit pe langa Legea scrisa si o Lege orala.
Ca atare in acest aspect cred ca si noi ne-am asocia cu ei, adica nici noi nu credem ca Moise ar mai fi primit o alta Lege decat ce-a scrisa.
Acum acesti evrei " Carariti " invinovatesc pe Rabini care au facut aceste reguli care le-am postat mai sus , spunand ca au alterat porunca , si nu implinesc poruncile cu privire la sarbatoari care ar trebui tinute cand pica indiferent de zile , si ca ar trebui sa se reia reper Luna acum ca sunt inapoi in Israel , adica sa formeze din nou Sanhedrinul , care se aocupa observarea Lunii Noi, si stabilirea cand sarbataorile ar cadea.
Spre exemplu motivul ca Sarbatoarea Ispasiri sa nu cada Vinerea se datoareaza faptului ca Rabini au considerat ca nu poti sa tii o zi de post si apoi sa vina Sambata in care din nou nu se poate gati mancare. Atunci ziua se postpone(se muta cu o zi ).
La fel daca Rosh Hashanah cade intr-o zi de Miercuri sau Vineri , atunci Yom Kippur ar cadea intr-o Vinere sau Duminica care este de nedorit (din partea Rabinilor).
Aceste lucruri sunt noi si pentru mine si sincer nici nu am realizat ca exista asemenea reguli. Incep sa le studiez desi sursele sunt limitate , imi pun semne de intrebare.
Mai jos citez din Talmudul babilonian ,Eruvin ,21b.
"Fiul meu! Ai grija in legatura cu decretele rabinice chiar mai mult decat cele din Torah...Torah contine prohibitii..... Dar oricine violeaza un decret rabinic este vrednic de moarte"
In alt loc Rambam's( Moses Maimonides ) in introducerea in Mishnah spune:
"Daca se afla 1000 de profeti , si toti dintre ei la statura lui Elisei si Ilie , dand anumite interpretari , si 1001 rabini dand interpretari opuse , trebuie sa inclini dupa majoritate si dupa instructiunile celor 1001 rabini, si nu a celor 1000 de profeti.... Elohim nu ne-a permis sa invatam de la profeti, doar de la rabini care sunt oameni de valoare si ai logicii"
Pentru mine nu sunt noi, știu de ele de mai mulți ani, însă ca să le pricepi, pe lângă întrebările ce ți le pui cu privire la intențiile rabinilor, va trebui să afli răspunsuri din punct de vedere al calendarului. Poate ar fi de dorit să continuăm discuția asta la secțiunea "Calendarul Biblic" care este deja existentă pe forum.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ne confruntam deseori cu problema spalarii mainilor ca o porunca rabinica. Am sa postez cum s-a ajuns la o asemenea porunca pentru ca sa nu ne fie stain acest subiect:
"Inteleptii erau adesea doctori, in sensul ca stiau sa lecuiasca boli. Talmudul cuprinde multe invataturi privind ingrijirea trupului,
Talmudul relateaza despre Hilel:
'Cand isi termina lectia pe care o preda elevilor sai, el ii insotea o bucata de drum. Ei il intrebara: "Maestre, incotro mergi?" - Sa aduc la indeplinire religioasa. - Care? - Sa fac o baie. Aceasta este o indatorie religioasa? - Daca cineva, raspunde el, este insarcinat sa curete statuile regelui, care se inalta in teatre si circuri, daca este platit pentru aceasta munca si dupa aceea este chiar innobiliat, atunci cu atat mai mult trebuie sa-mi ingrijesc trupul, eu, care am fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezau.'"
"Un precept talmudic spune: "Orice om trebuie sa-si spele zilnic fata, mainile si picioarele, din respect pentru Creatorul sau." Ne putem da seama in ce masura aceasta regula era luata in serios, cand citim despre rabi Akiva (pe atunci intemnitat de catre romani) istorioara urmatoare: "Rabi Ioshua, negustorul de arpacas, ii facea zilnic serviciu si ii aducea o provizie de apa. Odata l-a intalnit temnicerul si ia spus" <<Aduci prea multa apa. Vrei poate sa te slujesti de ea spre a sapa o gaura (prin care detinutul sa poata scapa din temnita)>>. Si i-a azvarlit jumatate din cantitatea de apa, lasand doar restul. Cand rabi Ioshua a ajuns la rabi Akiva, acesta i-a spus: <<Stii doar ca sunt batran si ca viata mea atarna de ceea ce imi aduci!>>. Rabi Ioshua ii povesti ceea ce se intamplase. Atunci Akiva zise: <<Da-mi sa-mi spal mainile>>. Celalalt exclama: <<Nu ai destula ca sa mai poti bea!. Akiva raspunse: <<N-am incotro, deoarece (aceia care nu-si spala mainile) merita sa moara. Prefer sa mor de sete , dar sa nu incalc parerile colegilor mei>>. Se povesteste ca n-a baut nici o picatura de apa inainte de a-si spala mainile,".
Preluat din cartea: "TALMUDUL Cartea sfanta a evreilor"
Vazand cum au evoluat lucrurile, chiar cu intentii bune, si cum au fost deseori amplificate si adancite unele porunci putem sa spunem cu adevarat ca sunt aluat dospit al fariseilor iar Cuvantul este o azima
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Da, multe obiceiuri și datini erau și vor fi nu numai la evrei, chiar și neamurile au astfel de obiceiuri, dar domnul Isus le condamna pentru ceia ce făceau ei:
Matei 15:1 Atunci niște Farisei și niște cărturari din Ierusalim au venit la Isus, și I-au zis:
2 "Pentru ce calcă ucenicii Tăi datina bătrânilor? Căci nu-și spală mâinile când mănâncă."
3 Drept răspuns, El le-a zis: "Dar voi de ce călcați porunca lui Dumnezeu în folosul datinei voastre?
9 De geaba Mă cinstesc ei, învățând că învățături niște porunci omenești."
Ovi te invit daca doresti sa ne explici de ce aceste reguli facute de rabini nu ar trebui considerate modificari sau alterari la ce Tatal o poruncit.
Spre exemplu in Levetic 23 :24 spune
in Luna 7-a in cea dintai zi a luni sa aveti o zi de odihna vestita cu sunet de trambita
;
ca atare nu zice :
cu exeptie daca aceasta zi cade intr-o zi de Duminica , Miercuri sau Vineri sa se mute cu o zi
, asa cum Rabinii au decis cateva secole in urma dupa formarea actualului calendar (de catre Hillel -II in 358 ).
Mai jos postez unul din motivele din care Sarbatoarea Trambitei(Rosh Hashana) nu poate cadea Duminica :
"Rosh Hashana never falls on a Sunday because that would mean that Hoshana Rabba (the last day of Sukkot, which always falls on 21 Tishri) would fall on a Saturday, which would not be desirable. In talmudic times, Hoshana Rabba was regarded as a day much like Yom Kippur. It brought to an end the long holiday period beginning with Rosh Hashana, and was considered to be the one final opportunity to reverse an unfavorable decree issued against the individual on the High Holidays. If Hoshana Rabba were to fall on the Sabbath, this would interfere with the ceremony of beating a bunch of hoshanot (willows) during the synagogue services, an action forbidden on the Sabbath [Both the action of beating the willow-twigs, and the forbiddance thereof on the Sabbath, are by later rabbinical decree, not by God]. Beating the willows was an act of self-flagellation and a sign of remorse, similar to the malkot ceremony practiced on Yom Kippur" (Alfred J. Kolatch, The Jewish Book of WHY, p.228)
Deci textul spune cam in urmatorul fel:
Sarbatoarea Trambitei nu poate cadea Duminica pentru ca atunci ar face ca ultima zi din Sarbatorea Corturilor (Ziua 8 Hoshana Rabba) sa cada in Shabat cea ce nu este de dorit din partea rabinilor. Motivul : In vremea Talmudica ziua 8 a Sarbatori Corturilor se considera ca o zi de jale sau de post ca si cea din Yom Kippur.
Traditia evreiasca impunea lovirea podelei cu nuilile de salcii, ca semn de iertare sau parere de rau , in aceasta zi.
Daca aceasta zi cadea in Shabat nu se putea efectua aceasta traditie pentru ca din punctul de vedere al Rabinilor ar fi insemnat o calcare de Shabat.
Bineinteles lovirea ramurilor de salcii, cat si interzicerea de a efectua acest lucru in ziua de Shabat sunt decrete Rabinice care nu sunt scripturale. Uite asa s-a inlaturat dupa parerea mea o porunca in favoarea datinei .
Corectati-ma daca gresesc.
Aici discutăm despre aluatul fariseilor și rabinilor și dincolo despre calendar Deci aici voi fi tare scurt: Arată-mi încălcarea legii care se face atunci când se susține că Sărbătoarea Trâmbiței nu are voie să cadă duminica, miercuri sau vineri. Ai trăit vreodată vre-o experiență în care să nu fie luna nouă la Ierusalim de Rosh Hashana ?? Eu cred că nu. Dacă ai trăit, să-mi spui când a fost asta ?
Despre restul discuției cu privire la calendar, ne mutăm dincolo când ne ajută Tatăl Ceresc și în funcție de cum ne dă El lumină povestim. Îți spun din start că nu sunt savant, mai degrabă mă consider un om fără școală, dar dacă te pot ajuta cu ceva, o fac cu plăcere.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Dupa mintea mea nu poti sa controlezi luna noua sa nu cada la Sarbatoarea Trambitei in zile de duminica , miercuri, sau vineri in fiecare an.
Cum de totusi rabini pot sa faca acest lucru?
Cea ce ei fac , aplica aceste reguli ,mutand ziua luni noi cu o zi sau 2 .
Deci calenadarul rabinic este deja prestabilit in asa fel ca luna noua chiar daca sar intampla sa cada la Sarbatoarea Trambitei in una din zilele amintite , se muta ziua luna noi in calendar asa incat acesta sa nu se intample .
Tu cum vezi posibil ca luna noua la Sarbatoarea Trambitei sa nu cada niciodata in anumite zile din saptamana ,fara interventia omului?
Mie mi se pare o alterare la porunca Tatalui , in favoarea impliniri anumitor datini omenesti.
Nu intru acum în detalii, dar voiam doar să precizez ceva. După cunoștințele mele din domeniul alcătuirii unui calendar, mai precis al calendarului evreiesc zilele săptămânii se află într-o strânsă legătură cu cele ale unei luni pentru că e vorba de o relație matematică, iar cei pricepuți la această materie știu să le aranjeze într-un sistem. Ceea ce vreau să spun cu asta, e că deși acele excepții pe care le-ai pomenit mai sus par să fie multe, totuși, în practică cred eu că e suficient să modifici una din zilele ( de exemlu 1 Tișrei) și multe din celelalte zile se aranjează automat după regula prestabilită. Și cum bine știi datorită faptului că momentul "nașterii Lunii" nu este decât destul de rar noaptea, ziua de lună nouă poate fi desemnată și în ziua în care " se naște Luna" chiar acest moment se petrece ziua ( mă refer la partea luminoasă a zilei) când încă nu o poți vedea cu ochii, sau în ziua următoare când poți avea și confirmarea apariției Lunii noi pe cer. Oricum, nici metoda acelui " consiliu al calendarului " nu e o poruncă Biblică ci tot o convenție rabinică, deci nu văd unde ar fi greșeala că se poate stabili ziua săptămânală a nașterii lunii după cum le cade lor mai bine. Oricum, eu din cât de riguroși îi cunosc pe evrei, mai ales pe cei care stabilesc asemenea lucruri, nu aș avea o tendință prea mare să cred că ei își permit să calce Legea lui Dumnezeu. Ei doar aleg care dintre zilele lunii noi le convine. ( asta ca să rămânem la subiect- aluatul fariseilor care este fățărnicia.)
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ovi imi pare bine daca i-ai gasit pe evrei rigurosi. Eu personal i-am admirat si laudat intotdeauna pe evrei . Am inceput sa studiez scriptura prin prisma rabinica de a o intelege, am intalnit rabini , uni din ei chiar mesianici . Prin alte cuvinte le-am dat multa credibilitate .
Insa aproape de 2 ani de cand sunt in Hawaii , avand ocazia sa am tangenta mult mai mult ca inainte cu evrei , am inceput sa realizez ca totusi invataturile rabinice , multe din ele nu sunt in aliniament cu scriptura.
Spre exemplu :
>> Rabini invata ca neamurile nu trebuie sa pazeasca decat cele 7 legi ale lui Noe.
Intreb crezi ca aceasta invatatura este pe placul Creatorului?
>>Rabini au adugat la poruncile Creatorului;
citez:
Binecuvantat esti tu Adonai rege al universului care ne-ai comandat sa aprindem lumanarile in Shabat.
Astfel de porunca a fost inventata de catre rabini si nu se gaseste in scriptura.
>> Rabini au decis ca poporul nu mai este vrednic de a mai pronunta numele "YHWH" ceva timp inainte de distrugerea al celui de al II-lea Templu, inlocuindul cu Adonai sau Hasem .
Din nou o porunca inventata de rabini, si o modificare la cuvant.
>>Rabini au decis ca evreii sa nu puna fir albastru la ciucuri de la haine , pe cand scriptura spune sa aiba fir albastru, si nu indica un albastru anume.
>> Rabini nu recomanda ca oameni de rand sa citeasca scriptura ,ci intotdeuna scriptura ar trebuii studiata prin explicatiile talmudului.
>> Rabini spun ca lui Moise i s-a dat si o lege orala , care a supravituit de-a lungul anilor pana ce s-a decis sa se scrie ,aceasta fiind Talmudul. Scriptura nu spune de o asemenea lege , iar daca legea scrisa a fost uitata de tot de catre evrei , cum ar fi rezistat cea orala ??
Acestea sunt doar cateva exemple , care arata cum rabini s-au impotrivit in unele aspecte scripturei , cea ce ma face sa cred ca si la acest capitol al sarbatorilor , au adugat aceste reguli sa le iasa lor bine la implinirea traditiei.
Ar trebui, zic eu sa fim mult mai vigilenti cu invataturile din partea lor , ca nu degeaba ne-a avertizat Yahshua de aluatul lor.
YHWH sa ne lumineze .
Referitor la aprinderea luninilor la intrarea în Shabat am poastat deja părerea mea. Aș vrea să postez, pentru că tot veni în discuție, legile Noahide deoarece este bine să fim în cunoștiință de cauză cu toții, ele sunt șapte la număr:
1. Înfăptuirea dreptății (datoria de a institui un sistem de legi);
2. Interdicția de a huli (inclusiv de a depune mărturie strâmbă);
3. Interdicția idolatriei;
4. Interdicția incestului (inclusiv a adulterului și a altor delicte sexuale);
5. Interdicția de a ucide;
6. Interdicția de a fura;
7. Interdicția de a mânca din carnea (lit. "un membru" unui anumal viu (adică interzicerea cruzimii sub toate formele; T.B. Sanh. 56a);
Dacă am greșit vă rog să mă corectați. Referitor la conținutul legilor eu cred că nu au ceva rău în ele, din contră consider că trebuie respectate însă nu sunt suficiente pentrua fi plăcuți înaintea Tatălui (nu vorbesc despre mânture care este primită prin credința în Yeshua ca Mesia).
Referitor la autenticitatea acestor Legi se pare că ele sunt facute, precum și celelalte adăugiri de legi, de către rabini. Personal am întrbat un rabin (nemesianic) dacă înainte de Sinai s-a respectat Legea (citând versetul în care se susține că Avraam a respectat legea); răspunsul a fost că oamenii au respectat și înainte Legea pe care o știau fie prin revelație Divină fie prin transmitere ereditară.
Revenind...rabinii au multe adăugiri...unele care, după părerea mea sunt doar niște poveri inutile altele sunt chiar contar Legii scrise iar altele sunt doar interpretări directe ale poruncilor...fiind deci porunci care se subânțeleg...eu cred că legile noahide nu sunt rele...dar sunt insuficiente...rele pot fi doar privind din unghiul care ne cere să ne limităm la ele.
Cât despre Talmud (legea orală în care se gasește și legea noahidă) consider că ea este o capodoperă deoarece a fost scrisă de către rabini care cunoșteau foarte bine legea scrisă și cultura iudaică. Deci consider că pot fi luate multe lucruri bine din Talmud (ca și cum am citi acum o carte sau am asculta o predică)....dar trebuie să trecem tot ce găsim acolo prin sita Scripturii deoarece are și muuulte lucruri care nu sunt demne de a fi urmate din punct de vedere al Scripturii.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: Aluatul Fariseilor ?
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3205. Postat la 12/05/2010 20:58 - 5470z2h46m
Vedem cu toti si cunoastem cu toti in mare parte de aluatul fariseilor si asta e datorita cuvantului Domnului care vedem cum erau in vechime si cine erau, dar am o intrebare care as vrea sa stiu si sa o cunosc ca acuma nu sintem in vechime sintem intro alta era secolu 21 si cea fos in vechime a trecut, vedem ca erau multe partide care stricau cuvantul Domnului acuma vedem ca lumea sa schimbat, dar obiceiurile nu sau schimbat tot alea au ramas haidem sa vedem cu toti care este aluatul cel nou a fariseilor adica de cine trebuie noi sa ne ferim din societatea de astazi si care sint personajele din zilele de astazi care stric cuvantul Domnului din adevar in minciuna?