Iti multumesc Frate Ovidiu dar as fi mai bucuros sa scrii sa inteleaga toti de pe forum Yahwe sa te binecuvinteze.
Aurelc a scris:
Frate geana, noi doi înțelegem diferit ce vrea acea poruncă de la fiecare. Am un mesaj pentru tine: אם פעם ללמוד עברית, אז נדון בדיון פרטים נוספים על ה 'שם. Am ONU for Mesaj: Dacă ați învăța vreodată ebraică, atunci vom discuta detalii despre audierea numele. Alo
שלום
Cuvioase inpartasesc pumctul tau de vedere chiar daca nu total dar in mare masura ; Yahweh este unul(deot. 6 v 4-6) singurul vesnic fara inceput fara sfirsit
alfa ; este inceput omega este sfirsit ; deci nu poate fi vorba de Yahweh cel atotputernic- deci sa nu mai urmam teoria constantiniana a trinitati ci sa urmam pe ce-a biblica ,reala adevarata - un singur Dumnezeu -Care nu poate fi trei; nici trei in unul
"Sword " daca vrei sa ne spui si noua , ce inseamna cuvantul "cuvioase" ca sa stim la cine te referi. Sincer eu nu l-am mai intalnit !!
Pana atunci pentru cei interesati de subiect dati clik mai jos, si poate va dati cu parerea... http://www.2besaved.com/2BSName01.html
Odata ce ati intrat pe site , cei ce nu stiu engleza pot alege limba romana apasand pe butonul din susul paginei unde apare "Select language".
Traducerea este facuta de un program , care uneori este mai greoaie, dar se poate intelege zic eu...
Doar o paranteză scriu aici, sper să nu vă legați de mine că scriu off-topic întreaga postare. Eu cred că " sword of god" se referă la user-ul " geana" care a scris deasupra lui și pe care l-a numit " cuvioase". Asta vine de la " cuvios" care înseamnă " om evlavios, cucernic, etc. Sper că am fost de folos.
Și ca să nu fiu tocmai eu cel care mi-aș permite să completez cu o idee ce am discutat-o azi cu un frate evreu care e creștin. Ne spunea că de obicei în ebraică numele erau acordate cu o semnificație. Ca de exemplu " DaniEl"- adică "El", sau Domnul este judecător. Ei bine, când s-a format în limba română termenul de Domnul Dumnezeu, asta a însemnat că este Cel mai mare peste toți Dumnezeii sau zeii pe care-i știau ei. Nu văd care ar fi problema cu acest termen românesc. În Psalmi scrie că Domnul judecă în mijlocul dumnezeilor... Deci e clar că El e superior tuturor celorlalte zeități. Să aveți pace
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
sword of god româna ta este greoaie însă din ceea ce am reușit să înțeleg am dedus că susții faptul că alfa și omega nu se poate referi ta Tatăl deoarece Tatăl nu are început și nici sfârșit.
Problema însă este că nici Fiul nu are început și nici sfârșit! Apoi o altă problemă este că textul se referă la faptul că El este începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor și nu la faptul că El are un început și un sfârșit!
Revenind la subiect - Considerați că Dumnezeu și YHWH sunt persoane distincte?
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Lica ;da Yahweh este cel numit si cunoscut ca TATAL- CEL VESNIC(1 tim 6 v 16)
Yahshua - este FIUL( inceputul zidiri lui Dumnezeu)(apoc 3 v14)
Amindoi Tatal si Fiul sint Yahweh(prov 30 v 4 exod,23 v21 ,filipen,2 v9 )
Numele lui Yahweh este mai pe sus de orice nume- ai tu un alt nume mai inalt decit Yahweh??
Biblia mea care o folosesc cel mai mult versiunia THE NEW JERUSALIM are numele propri ne translatate si oriunde apare cuvintul dumnezeu aici e Yahweh nu e acelasi lucru si in romaneste ,de aici diferite pareri uni considera ca dumnezeu e o persoana si Yahweh e altcineva ; cum nimeni nu poate schimba parerea ta tot asa pe a lor; datoria noastra e sa nu fim lenesi si ne roditori ci sa cercetam scripturile
Frate am înțeles despre înlocuirea numelor și nu sunt chiar atât de departe de a știi despre ceea ce vrei tu să spui. Referitor la YHWH ca fiint atât Tatăl cât și Fiul am să te rog să accepți și alte păreri...nu toți sunt la nivelul tău
Când Mardoheu a fost pus deasupra tuturor...nu a fost pus și deasupra celui care ia dat acel statut și nici cu ia luat numele. Sau?
Am înțeles ceea ce vrei tu să spui și îți respect poziția.
O singură obiecție dacă îmi mai permiți...Personal știu că în marea majoritate a Bibliilor termenul YHWH este înlocuit cu Domnul și nu cu Dumnezeu deoarece cu Dumnezeu este înlocuit Elohim ...da rămâne să cercetăm Scripturile
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Multumesc de raspuns, si ma bucur de revenirea "sabiei lui Elohim" printre noi.
Ai grija cum folosesti "the sword ", sa nu te mai coste o banare
Si daca tot suntem la acest subiect asi vrea sa accentuez inca un motiv in plus ,de ce personal prefer sa folosec forma "Elohim" si nu Dumnezeu, sau God.
Spre exemplu in cartea Genesa
La inceput Elohim a facut cerurile si pamantul .
Nu este tot una daca spui God , sau Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.
De ce ?
Pentru ca daca spui God, sau Dumnezeu lasi pe fiul sau pe dinafara.
Toti stim ca si El a fost prezent la creatie, si anume toate au fost create prin El, el fiind Cuvantul care a adus toate in existenta, bratul lui YHWH.
In schimb Elohim este forma plurala , cea ce include si pe Yahshua .
Shalom !
Aurelc a scris:
Doar o paranteză scriu aici, sper să nu vă legați de mine că scriu off-topic întreaga postare. Eu cred că " sword of god" se referă la user-ul " geana" care a scris deasupra lui și pe care l-a numit " cuvioase". Asta vine de la " cuvios" care înseamnă " om evlavios, cucernic, etc. Sper că am fost de folos.
Și ca să nu fiu tocmai eu cel care mi-aș permite să completez cu o idee ce am discutat-o azi cu un frate evreu care e creștin. Ne spunea că de obicei în ebraică numele erau acordate cu o semnificație. Ca de exemplu " DaniEl"- adică "El", sau Domnul este judecător. Ei bine, când s-a format în limba română termenul de Domnul Dumnezeu, asta a însemnat că este Cel mai mare peste toți Dumnezeii sau zeii pe care-i știau ei. Nu văd care ar fi problema cu acest termen românesc. În Psalmi scrie că Domnul judecă în mijlocul dumnezeilor... Deci e clar că El e superior tuturor celorlalte zeități. Să aveți pace :)
Frate ovidiu nam inteles postarea cu cuvioasa;,si postarea de mai sus geana.
a doua intrebare daca Dumnezeu este mai presus de totii dumnezei te intreb Dumnezeul de care spui face parte din capetenia Zeilor sper sa nu te superi nu am inteles fama sa inteleg.
Va salut pe toti cei de aici, in Numele Domnului Isus Hristos!
Ferice de cei impaciuitori,caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu ! Matei 5:9
Deconectat
RE: Dumnezeu sau YHWH?
Moderator1 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9566. Postat la 20/03/2011 13:56 - 5158z9h19m
Postarea fratelui Michael Roman de la topicul: Isus este Yahushua, sau Yahushua este Isus?, a fost mutata aici.
Shalom!
In studiile serioase de religiologie, adica de istoria religiilor, de antropologia religiilor, etc, zeului la care se inchinau evreii i se spune Yahve sau Yahweh, niciun savant respectabil nu I-ar fi spus rDumnezeur1;, intrucat s-ar fi creat o confuzie, in sensul ca fiecare popor avea zeii sai, dintre care, de multe ori. unul dintre zei era superior celorlalti si era considerat zeul suprem al panteonului. Altfel spus, Marduk era dumnezeu pentru credinciosii in el din Babilon, Baal era dumnezeu pentru credinciosii filisteni, Zeus era dumnezeu pentru greci, etc.
Pe zeul evreilor, un popor monolatru, Il chema YHWH...
Trebuia sa fi scris comentariul asta altundeva? Am cam ratacit topicurile...
Dumnezeul evreilor ( ) cu voi toti!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Moderator
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9593. Postat la 21/03/2011 09:14 - 5157z14h1m
Shalom - Pace.
Mă plimbam pe paginile acestui topic, ca Pavel prin Atena și să vedeți ce am găsit la postarea 7536, o întrebare pe lângă care nu am putut trece:
Fratele Lică întreba:
Considerați că Dumnezeu și YHWH sunt persoane distincte?
Încerc să răspund și eu sincer la întrebarea asta, foarte grea, cu: Nu și DA.
Voi începe cu Nu, cine credeți că ar putea să îmi scoată mie din cap că Dumnezeu nu este Dumnezeu, ar fi și culmea să reușească, că doar eu așa am citit în Scriptură, așa m-au învățat marii predicatori, păstori și îvățători, așa că sunt îndreptățit să nu cedez și gata!!
Dar să văd ce ma apucat să zic că DA !!, și voi începe de aici:
Faptele Ap. 17: 18. Unii din filosofii epicurieni și stoici au intrat în vorbă cu el. Și unii ziceau: "Ce vrea să spună palavragiul acesta?" Alții, când l-au auzit că vestește pe Isus și învierea, ziceau: "Pare că vestește niște dumnezei străini."
19. Atunci l-au luat, l-au dus la Areopag, și au zis: "Putem să știm care este această învățătură nouă, pe care o vestești tu?
20. Fiindcă tu ne aduci ceva ciudat la auz. Am vrea dar să știm ce vrea să zică aceasta." Și: 23. Căci, pe când străbăteam cetatea voastră și mă uitam de aproape la lucrurile la care vă închinați voi, am descoperit chiar și un altar, pe care este scris: ,Unui Dumnezeu necunoscut!'
Pavel era Evreu, dar pentru noi când îl citim și-l asultăm, nu este tot Evreu?
Atenienii, ziceau către Pavel; tu ne aduci ceva ciudat la auz,
Nu cum-va, Pavel le vorbea daspre YHWH și despre YAHSHUA și pentru ei era ceva ciudat, oare de ce eu trebuie să zic exact cum ziceau ei?
Sincer, mai am o nedumerire, nu mă prefac că nu știu, chiar mă interesează adevărul în ce postez mai jos:
Faptele Ap. 15:
15. Și cu faptul acesta se potrivesc cuvintele proorocilor, după cum este scris:
16. ,După aceea, Mă voi întoarce, și voi ridica din nou cortul lui David din prăbușirea lui, îi voi zidi dărâmăturile, și-l voi înălța din nou:
17. pentru ca rămășița de oameni să caute pe Domnul, ca și toate Neamurile peste care este chemat Numele Meu,
De aici eu a-ș înțelege, că vine vremea când Evreii se vor trezi ....., să fie ca neamurile, sau neamurile să fie ca ei, ce nu înțeleg eu, va trebui ca ei să zică: Dumnezeu și Isus, sau va trebui ca eu să zic: Yahveh și Yeșua???
Acuma vă rog frumos să o luați mai băbește cu mine, că v-am mai zis eu, că piticuții din capul meu, au aproape 70 de ani și au obosit săracii, dar trebuie și ei să înțeleagă.
La aces topic mai am o dilemă, o cam văd eu într-un fel, nu cred că mă înșel cum o văd eu, dar pe curând.
Șalom-Pace.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
]Faptele Ap. 15: [/b]
15. Și cu faptul acesta se potrivesc cuvintele proorocilor, după cum este scris:
16. ,După aceea, Mă voi întoarce, și voi ridica din nou cortul lui David din prăbușirea lui, îi voi zidi dărâmăturile, și-l voi înălța din nou:
17. pentru ca rămășița de oameni să caute pe Domnul, ca și toate Neamurile peste care este chemat Numele Meu,
De aici eu a-ș înțelege, că vine vremea când Evreii se vor trezi ....., să fie ca neamurile, sau neamurile să fie ca ei, ce nu înțeleg eu, va trebui ca ei să zică: Dumnezeu și Isus, sau va trebui ca eu să zic: Yahveh și Yeșua???
Șalom-Frate Nica o sati dau citeva citate din alte editi biblice
Biblia de la blaj Fapte 15.
16.* «Dupa aceasta Ma voiu intoarce si voiu
zidi cortul lui David, cel cazut, si ceale surpate
ale lui iara si le voiu zidi si voiu radica pre el,
17. Ca sa cearce ceialalti oameni pre Domnul
si toate neamurile preste care s-au chemat
numele Mieu preste ei, zice Domnul, Cel ce
face aceastea toate».
Biblia 1688,fapt 15.
v,17Ca sa cearce cei ramasi ai oamenilor pre Domnul si toate limbile preste carii s-au chemat numele Meu preste ei zice Domnul.
Noul testament scris de Simion Stefan 1648
Fapt,17 -17Ca sa caute alalti oameni pre Domnul si toate limbile spre carele sa chiama numele Meu zice Domnul.
Biblia fidela de la cluj.Fapt.15
17 Pentru ca rămășița oamenilor să caute pe Domnul
și toate neamurile peste care este chemat numele meu,
spune Domnul care face toate acestea.
Am inteles ca Israelul trebuie sal caute pe Yahushua ca toate Neamurile Frate Nica sunteti considerat ca mai in virsta pe Forum vas intreba dupa aceste traduceri va mai puteti tine afirmatia de mai sus .
Shalom Tuturor celor care tin ADEVARUL curat
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
13120. Postat la 12/08/2011 15:03 - 5013z9h13m
Am găsit în Biblie, Numele Domnului.
Domnul S-a pogorât într-un nor, a stătut acolo lângă el, și a rostit Numele Domnului
Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie, care Își ține dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea și păcatul, dar nu socotește pe cel vinovat drept nevinovat, și pedepsește fărădelegea părinților în copii și în copiii copiilor lor până la al treilea și al patrulea neam.
Numele acesta I l-a spus Domnul, lui Moise. Se găsește în Exod 34; 5-7
Pe vremea lui Pavel exista inca in picioare Templul lui Zeus. Sa presupunem ca el ar fi vizitat Dacia . Credeti ca Pavel si-ar fi permis sa le predice evanghelia la daci si vlahi ,invatandu-i de "Domnul D`zeus" al lui Israel , sau le-ar fi predicat despre YHVH Elohim al lui Israel ?
"Domnul Dumnezeu " provine din latina: Domine Deus .
Primele traduceri ale Bibliei
Autorii Sfintei Scripturi au scris în ebraică, aramaică și greacă. Condițiile istorice au făcut ca, în timp, să se ajungă la traducerea Bibliei și în alte limbi, pentru a fi cât mai bine înțeleasă de credincioșii popoarelor evanghelizate.
În secolul al II-lea apar traducerile în limba latină ale Bibliei, limba oficială a Imperiulu Roman: Itala și Vulgata, cea din urmă datorându-se Fericitului Ieronim, devenită Biblia oficială a creștinătății latine.
În secolele IV, episcopul Ulfila al goților traduce Sfânta Scriptură în limba acestora. La sfârșitul secolului al V-lea, Biblia era deja tradusă în limba armeană. Grație Sfinților Chiril și Metodie, apostolii slavilor, în secolul al IX-lea textul sacru devine accesibil popoarelor slave.
După schisma din 1054, creștinii din Apus vor evolua pe coordonate din ce în ce mai diferite față de creștinii din Răsărit. Una dintre diferențe o va reprezenta și atitudinea față de textul Scripturii: în vreme ce pentru răsăriteni traducerile în alte limbi decât ebraica, latina sau greaca nu constituiau nici o problemă, creștinii apuseni nu vor agrea un astfel de demers. Secole de-a rândul, Biserica apuseană va critica aspru orice încercare de a traduce Biblia în altă limbă decât latina: singura versiune oficială era Vulgata Fericitului Ieronim. Cu toate acestea, nu au lipsit astfel de inițiative.
În anul 758 apare o Biblie în limba germană veche, tradusă de un anume Matei. Prima traducere în limba franceză apare în jurul anului 1170, susținută financiar de un negustor din Lyon, Peter Waldo. În limba engleză, Biblia a fost tradusă integral de John Wycliffe (r4; 1384).
În 1522, Martin Luther traduce Noul Testament în limba germană, iar în 1532 tot el publică versiunea integrală a Sfintei Scripturi. Un moment important pentru lumea anglofonă l-a reprezentat apariția Bibliei de la Geneva, în 1560. Traducerea s-a datorat numeroasei comunități de anglicani stabiliți la Geneva, în urma persecuției reginei Maria Tudor (1553-1558). Lucrarea a fost recunoscută pe întreg teritoriul Marii Britanii și în Scoția, fiind adoptată și de misionarii din Lumea Nouă. Totuși, varianta oficială pentru limba engleză va deveni, pentru mult timp, versiunea elaborată în timpul regelui James I al Angliei (r4;1625) de un grup de învățați, care au lucrat timp de zece ani, dând naștere Bibliei, cunoscută sub numele de The King James Version.
Prima biblie in Romana sa tiparit lin 1688 din latina de unde am ramas cu
"Domnul Dumnezeu"
A fost bun si asa pentru o vreme , insa acum am aflat ca de fapt acolo in Exod 34 unde Tatal ceresc ii spune lui Moise care-i este Numele, scrie "YHVH Elohim" , care nu prea seamana cu "Domnul Dumnezeu".
Pe urma tot in scriptura in una din porunci ne invata sa nu aducem numele sau la valoare " 0 "ci sa-i dam cinste , mai ales acum ca am aflat adevaratul Sau Nume.
Micah 4
5. Pe când toate popoarele umblă fiecare în numele dumnezeului său, noi vom umbla în Numele YHVH Elohim al nostru, totdeauna și în veci de veci!"
Ce frumos ar fi ca si noi copii Lui sa umblam in Numele lui YHVH,al Israelitilor , si nu al grecilor...
Multumim Tatalui pentru zilele in care traim , in care putem cerceta si studia mai adanc cuvantul sau, si nu suntem limitati asa cum strabunii nostrii au fost, fiind inselati de catre tot felul de sisteme bisericesti, care nu te cautau pe Tine ci cautau dominanta si putere .
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
13130. Postat la 12/08/2011 23:53 - 5013z0h22m
Eu așa înțeleg versetele acestea , " și a strigat: ................ plin de îndurare milostiv.................................................. și până la ................al treilea și al patrulea neam"- Tot este Numele Lui.
A rostit Numele Lui.
Înțeleg bine, sau e greșit.
Nu o lua cu dacii. Explică-mi cum înțelegi tu versetele acestea?.
11. Domnul vorbea cu Moise față în față, cum vorbește un om cu prietenul lui. Apoi Moise se întorcea în tabără, dar tânărul lui slujitor, Iosua, fiul lui Nun, nu ieșea deloc din mijlocul cortului.
pe urma in vs 20
Domnul a zis: "Fața nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă și să trăiască!"
Pe urma in Gen 18
1 Domnul i S-a arătat la stejarii lui Mamre, pe când Avraam ședea la ușa cortului, în timpul zădufului zilei
Urmeaza relatarea celor 3 barbati , care doi dintre ei s-au dovedit a fi 2 ingri , iar al 3-lea in romaneste scrie Domnul.
Acum se ridica problema:
Daca nimeni nu poate vedea pe YHVH (Dumnzeu) si sa traiasca, pe cine au vazut Moise si Avram , si cu cine au vorbit ei fata in fata ?
Eu personal cred ca acel Domn , era Yahshua, care s-a manifestat de "n" ori prin Vechil T. si prin diferite forme: Mehisedec, norul care calauzea pe Israeliti, stanca din pustie din care au baut apa , etc...
Personal cred ca acel Domn care a trecut pe dinaintea lui Moise in exod 34 :6
5. Domnul S-a pogorât într-un nor, a stat acolo lângă el, și a rostit Numele Domnului.
6. Și Domnul a trecut pe dinaintea lui, și a strigat: "Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie,
este Yahshua , si el este acel ce s-a pogorat pe nori, si El este acel ce a proclamat Numele lui YHVH Elohim.
A facut de inteles lui Moise ca YHVH iarta pacatul comis de catre Israeliti prin facerea acelui vitel de aur, insa pedepseste acea nelegiurie.
Continua sa ii iubeasca, este milostiv, adica nu-i leapada, Le iarta pacatul insa trebuie sa-si primeasca pedeapasa,ca atare acea generatie nu au intrat in Canaan.