fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
13154. Postat la 14/08/2011 18:49 - 5011z6h3m
Și eu cred că Isus era.
Mulțumesc!
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Dumnezeu sau YHWH?
13375. Postat la 27/08/2011 20:37 - 4998z4h16m
Am mai găsit în Biblie un verset:
Isaia 43; 7 " pe toți ceice poartă Numele Meu și pe care i-am făcut spre slava Mea, pe care i-am întocmit și i-am alcătuit.
Ceice poartă Numele Meu, se numesc creștini după Numele Domnului Hristos.
Sora Valentina cred ca textul din Isaia vobeste de Iudei si nu de Crestini.
In ebraica la iudei li se spune יהודים Yehudim . Numele acesta este derivat din regiunea numita Yehudah יהודה.
Daca ati fost atenta la mesajele mele anterioare Numel Tatalui in ebraica se scrie י ה ו ה = YHVH
Acum daca va uitati la Yehudah י ה ו [ד] ה o sa observati acelasi caractere evreiesti care se afla in Numele Tatalui , exeptie cu unul in plus litera ebraica "D".
Iudeii poarta Numele lui YHVH
La acest lucru face referinta textul din Isaia .
Frate Dani ( avodah) ai putea să-mi precizezi un manuscris - de papirus sau pergament sau indiferent cum a fost scris- păstrat până în zilele noastre și pe care se află peste tot scris Numele doar cu caractere ebraice ? Probabil că ar trebui să se afle din cele aprox 30.000 de bucăți de manuscrise păstrate prin muzee în zilele noastre și câteva de felul acesta, dar eu deocamdată nu am auzit de nici unul.
Nu aș vrea să începem să ne contrazicem pe baza lucrurilor care au fost atât de ușor acceptate. În fiecare limbă în care a fost scrisă Scriptura, au fost traduse textele și în felul acesta au fost transmise. Dacă manuscrisele păstrate până azi scriu Numele Divine și toate celelalte nume în limba în care au fost scrise și nu în ebraică, nu văd nici un motiv care să explice că trebuie neaparat scrise și pronunțate în ebraică pentru ca să nu fie defăimate... Dimpotrivă. Oamenii trebuie să înțeleagă ce li se spune nu să pronunțe greșeli și să aibă impresia că sfințesc Numele Domnului în felul acesta.
Eu zic că trebuie să avem înțelepciune în toate lucrurile. Domnul să ne ajute.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
13447. Postat la 30/08/2011 21:10 - 4995z3h43m
Și dacă e așa , Biblia rămâne doar a lor? Poruncile, sunt doar ale lor, făgăduințele? Nu noi, eu, tu și el suntem beneficiarii tuturor cuvintelor? Atunci nu mie îmi spune Domnul : nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: ești al Meu................etc. etc. ci lui Iacov și Israel, iar eu aștept să se mai scrie o Biblie care să-mi vorbească și mie: Acum așa vorbește Domnul care te-a făcut, Valentina. O Doamne iartă-mă.
Mă uimești cu logica ta.
In 1944, W. G. Waddell a descoperit ramasitele unui Scroll egiptean numit (Papirus Faud 266) care dateaza din secolul 1 sau 2 BC si care include parti din Septuagint , text in greaca si care are Numele Tatalui lasat in forma literelor Aramaice pentru YHVH , chiar daca restul textului a fost in greaca..
Prima biblie completa(noul si vechiul t.) se dateaza din secolul 4 si ii spune Sinai codex , ea este cea mai veche biblie completa de care dispunem azi,si este scrisa in greaca.
Urmatoarea biblie completa se numeste Vaticanus codex, si si ea este datata tot in secolul 4 si si aceasta este scrisa tot in greaca .
Daca tu te astepti ca prin secolul 4-5 ,(primele secole in care se dispune in ziua de astazi de biblia completa ) sa fi fost ramas Numele Tatalui si Fiului neschimbat , iti recomand sa citesti persecutia iudeilor si primilor mesianici pana in acest secol, si starea asa zisei "Biserici "din aceste timpuri .
Mai jos este un link a unei poze din codexul alexandrinus in care poti sa vezi deja simbolul crucii , amprenta Catolicilor. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/End_of_2_Peter_and_Beginning_of_1_John_in_Alexandrinus.JPG
Ovi nu te-ai intrebat niciodata cum de Numele lui Iosua a putut ramane neschibat, iar cand vine vorba de Numele cel mai important a Fiului Sau care a fost tot ca si a lui Iosua cel din vechiul testament, nu s-a mai putut lasa la fel ci a trebuit schimbat in Isus, Jesus, etc
Daca verifici in Dictionarul biblic H3091 apare יהושׁע = yehom0;shum0;a, acesta fiind succesorul lui Moise , care are Numele exact ca a mantuitorului Yahushua.
Cum de la Sucesorul lui Moise i-a ramas numele Iosua, dar fiului lui Elohim I s-a schimbat, cand ei au avut exact acelasi nume?
Uite la textul din fapte 7:45
In Romana avem :
Și pe acesta primindu-l, părinții noștri l-au adus cu Iosua în țara stăpânită de neamuri, pe care Dumnezeu le-a izgonit din fața părinților noștri, până în zilele lui David,
Este povestea din vechime .
La fel este in urmatoarea traducere in engleza:
which our fathers, having received it in turn, also brought with Yehoshua into the land possessed by the gentiles, whom Elohim drove out before the face of our fathers until the days of Dawidq7;,
In kjv care este cea mai populara in USA ,in loc de Iosua apare Jesus !!!:
Which also our fathers that came after brought in with Jesus into the possession of the Gentiles, whom God drave out before the face of our fathers, unto the days of David;
Numele mantuitorului este la fel cu cel al lui Yahushua din vechiul testament, dar din anumite motive unul a putut fi pronuntat in limba romana in continuare iar celalat nu ; a trebuit sa I se dea alt nume fara nici o semnificatie spirituala.De ce nu s-au last la fel amandoua daca unul din ele se poate pronunta, de ce celalat nu s-a mai putut?
Aici se poate vedea clar , siretlicul sarpelui vechi....
Yahushua sau daca vreti Ioshua inseamna Yah este salvarea noastra ,pe cand Isus sau Domnul D-Zeu inseamna altceva.
Sora Valentina , eu v-am explicat cum de fapt in cuvantul Iudeu sunt cele 4 litere a Numelui YHVH , lucru probabil pe care dmv. nu l-ati stiut.
La aceasta s-a referit textul propriuzis, cu referinta la ei (Iudeii) care poarta Numele Lui, in insusi numele acesta "Iudeu".
Acum ce dmv. decideti ce faceti cu informatia ,si cum o aplicati este treaba dmv. eu doar am vrut sa deslusesc aparenta dilema.
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
13472. Postat la 31/08/2011 19:29 - 4994z5h24m
Vreau să-mi confirmi, sau infirmi, dacă am înțeles, bine, ce-ai scris.
Iudei au în literele care alcătuiesc numele Iudeu, litere care se găsesc și-n literele care alcătuiesc numele lui Dumnezeu. De aceea a zis Dumnezeu, purtați numele Meu.
Daca se scoate litera "d" care este in paranteza [ד] din Yehu[d]ah י ה ו [ד] ה
ramanem cu numele Yahuah י ה ו ה = YHVH
Yehudah scoatem litera "d" si ramanem cu Yahuah =YHVH= י ה ו ה
Si uite asa am aflat care este si pronuntia Numelui lui YHVH .
M-am gandit ca ar fi bine sa repostez o postare care se afla la celalat subiect , pentru o mai buna intelegere a ideii:
Daca intrebarea este sincera din dorinta de a invata care este pronuntia Numelui YHVH putem incepe spre exemplu in Ieremia 15:16, si cu putine eforturi putem afla.
16. Când am primit cuvintele Tale, le-am înghițit; cuvintele Tale au fost bucuria și veselia inimii mele, căci după Numele Tău sunt numit, Doamne, Dumnezeul oștirilor
Iermia ne spuna ca este numit dupa Numele lui YHVH.
O simpla cautare pe internet in ziua de azi aflam ca in ebraica Ieremia se pronunta "Yirmeyahu"si care inseamna YHVH sa fie inalțat, sau premarit http://en.wikipedia.org/wiki/Jeremiah
Yirmeyahu se scrie יִרְמְיָה adica YRMYH.
YRMYH ultimele doua litere din Numele lui Ieremia sunt primele doua litere din Numele YHVH
Am aflat cum se pronunta aceste doua litere din numele lui Ieremia si anume Yahu si tot odata am aflat cum incepe si pronuntia Numeleui YHVH si anume Yahu.
Halleluyah stim ca inseamna Slavit sa fie Yah, unde din nou se poate vedea inceputul pronuntiei Numelui Tatalui .
Sfarsitul pronuntiei Numelui " YHVH " l-am aflat mai sus din Numele Iudeilor, si anume Yahuah.
Stim sa zicem Haleluyah , stim din cuvant ca Ieremia a fost numit dupa Numele lui YHVH, stim pronuntia lui Ieremia in ebraica YermeYahu, am aflat din cuvant ca Iudei poarta numele lui YHVH , am aflat pronuntia pentru aceasta Yehudah, scoatem litera "D" care se afla in cuvantul ebraic Iudeu ca sa ajungem la י ה ו ה Yahuah
Tatal nostru care esti in ceruri ! Sfinteasca-se Numele Tau ;
si indupleca pe copilasii tai sa i-a aminte la spusele Mantuitorului ,
Frate Avodah,va intreb sincer, dar sa-mi raspundeti tot atat de sincer si dvs.Soacra mea are 70 si ceva ani ,nu are carte(cum se spune in popor),insa este o femeie inteleapta, ea este sambatara cu Legi si Porunci , credeti ca nu este mantuita daca nu va pronunta Numele Lui Dumnezeu, cum spuneti dvs?De adaugat faptul ca ea nu aude nici cu aparate performante...Va rog sa-mi raspundeti SINCER.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Cu parere de rau,ma alutur si eu,si nu vreau sa deranjez,exprimandu-mi parerea.As vrea sa spun ca sunt in perfect acord cu traducerea,daca asa e scris Numele lui Dumnezeu asa sa ramana pe vecie.Dar in bisericile in care membrii lor,incearca sa ajunga la sfiintenie,prin faptele lor,am observat ca se duc mai lupte de teorie si dezbateri,si se face mare valva pe tema asta.De parca unul care se roaga in Duh si Adevar,dar incepe prin adresanduse "Tatal nostru" este in primejdia de a se ruga diavolului,si altul care i se adreseaza pe nume rugaciunea e primita.Sau daca se rosteste binecuvantarea,daca nu se aminteste numele lui Dumnezeu,ar primii binecuvantare de la satan.Dar,desi se spunea sa ne rugam cu privire la acest subiect sensibil,eu cred ca nici cel care a propus subiectul nu sa rugat deajuns.Daca am fi facut'o eu cred ca ne'am fi dat seam ca ne'a luat satan in scoala lui,la ora de boala cercetarilor fara rost.Dar satan are un scop in aceasta cercetare.Daca nu te poate ispitii sa calci porunca luand numele Domnului in desert altcumva,apoi sa gasit o cale de acces.Si oamenii extremistii in piosenie o primesc ca paine din cer.Ma gandesc,daca ingerii in ceruri,care sunt in desavarsita sfintenie asi acopera fata,doar cand o licarire a slavei Divine,coboara peste ei,dar noi care avem pacatul pe buzele noastre.Si apoi voi toti,cand ati cerut ceva de la parintii vostrii,vau cerut sa le spuneti pe nume,ca ei sasi dea seama daca cererea li se adreseaza lor si nu vecinilor?Sau nu vi se pare o lipsa umana de respect sa mergi la tatal tau pamantesc si sai spui "Tata,Grigore" te rog imi dai putina paine?Si ma gandesc,cand ai numai un tata,numai o mama,inima mea,atunci cand le adresez o rugaminte oare spre cine va prinde aripi?Si ei,pe copil il au inima,cum nu va stii,nu va recunoaste,glasul copilului lor?Eu personal raman la acel minunat raspuns al Domnului dat lui Avraam,"Eu Sunt",a zis Domnul.Si ca este alt nume al Sau,sunt perfect deacord,dor nul voi folosii niciodata cu buzelele mele,atata timp cat voi fi nedesavarsit.Multa pace!
Să încep a-mi da și eu cu părerea la acest subiect. Unii susțin că pronunțarea cuvântului "Dumnezeu" ar fi incorectă, cu rădăcini păgâne etc. etc, și să ne lăsăm de această pronunțare, iar în loc, să ne adresăm lui Dumnezeu în alt fel, cu nume evreiești, că dacă nu, luăm în deșert numele Domnului.
Ei bine, aici subscriu la partea mare a postării de mai sus a lui emylas și deasemeni mă alatur celorlalți dinaintea mea care au argumentat de ce pronunțarea cuvântului "Dumnezeu" nu este una greșită.
Încă de la începutul ipotezei cu pronunțarea numeleor numai în evreiește, ceva nu sună bine - dacă sunt român, și mă rog în românește, de ce trebuie neapărat să folosesc anumite cuvinte sau nume în ebraică? Cui mă adresez eu în rugaciune? Nu Dumnezeului cel viu, sfânt și atotputernic, Dumnezeul lui Avraam, Isac și Iacov?
Apoi, dacă ar trebui pronunțat în ebraică, ești tu sigur, sută la sută, că așa se pronunță cum crezi tu? Ești tu sigur? Hai să-ți dau câteva alte denumiri la care alți oamenii au ajuns deasemeni "sută la sută" la concluzia căci așa trebuie pronunțate:
Aceste denumiri (și probabil căci sunt mai multe) sunt unele la care s-a ajuns prin diferite metode, surse, traduceri, istorie, lingvistică, revelație etc. Și mai toți se bat cu pumnii în piept căci ei au versiunea adevarată, (...deci ceilalți sunt greșiți).
Și să nu mă duc mai departe decât acest forum. Pronunțiile întâlnite aici (dacă citești cum a scris fiecare) sunt cred vreo 6,7,8, poate și mai multe.
Ești puțin mirat de mulțimea variantelor și derivatelor numelui lui Dumnezeu? (vreo șaizeci și nouă la număr). De unele, sau cele mai multe, poate nici nu ai auzit. Totuși ele există și sunt sau au fost folosite.
Daca numele vine din tetragrama YHVH, cum îi voi spune eu lui Dumnezeu, în românește? igrechașvehaș? Care sunt vocalele? Ești tu sigur, sigur, de ordinea vocalelor?
Apoi, mai știai tu căci forma actuală a vocalelor în ebraică a apărut după anii 500 EN/AD, iar unele consoane se foloseau și ca vocale? Deasemenea, exista ceva evidență istorică de prin secolul unu EN/AD căci literele din tetragramă de fapt nu ar fi fost consoane, ci vocale.
Unii susțin căci numele este format numai din vocale, alții -dintr-o combinație consoane/vocale. Alții scriu cu consoane dar când pronunță, pronunță numai vocale. Păi cum? Îl scrii într-un fel și pronunți în altul?
Acum î-mi cam dau seama de ce evreii nu se "înghesuie" în a pronunța numele lui Dumnezeu. Știu căci exista diferite teze cu privire la parerea lor asupra nepronunțării numelui (talmud, obiceiuri, lipsa templului etc) dar cu atâtea păreri, evoluție ligvistică și confuzie, poate chiar că nu știu nici ei exact cum se pronunță corect numele lui cel sfânt și se tem să nu-l pocească.
Dar tu? Crezi că ai pronunția corectă? Ascultă Dumnezeu numai pe unii (cu pronunția numelui exact) și pe ceilalți nu?... Ceva de gândit...Gândește-te la existența harului lui Dumnezeu.
Nu aș vrea să fiu înțeles greșit, nu am nimic împotriva poporului Israel, și a numelor evreiești, ba dimpotrivă, iubesc și apreciez poporul lui Dumnezeu mult (cum de fapt o fac cei mai mulți dintre creștinii sâmbătari), dar nu cred căci neaparat trebuie să rostesc numele lui Dumnezeu în ebraică ca să-mi fie ascultată rugăciunea (mai ales când nu sunt sigur cum se pronunță). În românește, " Dumnezeu" (cu D mare ) este înțeles a se referi la ființa supremă, divină, atotputernică, veșnică, Dumnezeul lui Israel. El știe la cine ne referim când ne rugăm si pronunțăm cuvântul "Dumnezeu". Nu cred că numele, adică pronunțarea exactă a literelor numelui este așa de importantă, ci mai degrabă autoritatea divină cui mă închin. Așa căci fie că spui "Dumnezeu", sau "Iehova" (ori altă variantă a tetragramei YHVH), sau "Tată ceresc", etc, etc, și te referi la ființa supremă, Dumnezeul lui Israel, cred căci rugăciunea ți-e primită.
În încheiere, spun și eu ca și alții în postările mai recente - să continuăm în a căuta pacea, îngăduința și unitatea.
Să aveți multă pace
Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6
Frate Avodah,va intreb sincer, dar sa-mi raspundeti tot atat de sincer si dvs.Soacra mea are 70 si ceva ani ,nu are carte(cum se spune in popor),insa este o femeie inteleapta, ea este sambatara cu Legi si Porunci , credeti ca nu este mantuita daca nu va pronunta Numele Lui Dumnezeu, cum spuneti dvs?De adaugat faptul ca ea nu aude nici cu aparate performante...Va rog sa-mi raspundeti SINCER.
Sora Lucia , nu detin eu cheile imparatiei, sa spun cu certitudine ca va intra, insa pot sa va spun parerea mea personala.
Poti sa pronunti Numele ,iar daca nu ai o relatie cu Elohim , si nu ti-ai predat viata Lui prin sangele scurs pe Golgota , nu cred ca iti va folosi prea mult.
In acelasi timp poti sa ai o relatie cu El, prin Duhul ce Mesia la suflat peste cei ce cred, si sa nu ai cunostinta de Numele Sau, cel rostit lui Moise in Exod 3:15, fiindca ai fost nascut in Ro. unde de cand se stie s-a folosit "Domnul Dumnezeu" in loc, ca atare personal , cred ca toti acesti oameni care si-au predat viata Lui , si au dus-o in sfintire vor avea parte de mantuire , chiar daca au folosit "Domnul Dumnezeu".
In ziua de astazi , insa lucrurile stau putin diferit.In ziua de astazi, putem afla radacinile acestei alegere a poporului Roman , si in ziua de azi putem afla cum de fapt i-a spus El lui Moise Numele Sau, respectiv putem afla cum de fapt ingerul i-a poruncit la Maria sa-i puna numele lui Mesia.
In ziua de azi aceste adevaruri ni se reveleaza, si noi suntem lasati cu o alegere in fata.
Nu doar atat , insa trebuie sa avem grija ce invatam de aici incolo referitor la aceste aspecte.
Eu unul invat ca are importanta Numele lor, si trebuie sa vorbim respectabil si onorabil despre aceste aspecte, insa cel ce invata ca nu are importanta , trebuie sa aiba grija , ca s-ar putea sa devina responsabil de cateva suflete , care vor fi duse in eroare de invataura lui , daca la judecata se va dovedi contrariul.
Nu invinui pe nimeni, insa sa nu uitam ca vom fi trasi la raspundere, si va fi destul de greu sa raspundem pentru ducerea in eroare a altor a, din cauza ca noi am crezut ca "Domnul Dumnezeu" e mai bine decat YHVH.
Spre exemplu "emylas" a scris:
As vrea sa spun ca sunt in perfect acord cu traducerea,daca asa e scris Numele lui Dumnezeu asa sa ramana pe vecie.
Sa presupunem ca "emylas" este pastor la 500 de persoane, si invata acest mesaj.
Acum intreb , stie "emylas" ca aceasta este voia lui YHVH ca Numele Lui sa ramana pe vecie pentru Romani asa, sau doar asa crede dansul?
Daca de fapt, voia lui YHVH este ca si in Romania sa se tipareasca o Biblie cu Numele evreiesti , la fel cum mai sunt : Daniel, Ezechiel, Isaia, etc...toate nume evreiesti dar care se pare ca nu avem problema cu ele.
Iermia 16:21
Iata ca le arat , de data aceasta , si-i fac sa stie puterea si taria Mea; si vor cunoste ca Numele Meu este YHVH
emylas a scris:
Eu personal raman la acel minunat raspuns al Domnului dat lui Avraam,"Eu Sunt",a zis Domnul.Si ca este alt nume al Sau,sunt perfect deacord,dor nul voi folosii niciodata cu buzelele mele,atata timp cat voi fi nedesavarsit
Din nou intreb: este cea ce credem noi , sau crezul majoritatii, este aceasta intradevar si Voia Tatalui Ceresc?
Gasim o astfel de indrumare in scriptura, sau este cea ce credem noi ca este drept si bine?
Evrei 11:14. Căci printr-o singură jertfă El a făcut desăvârșiți pentru totdeauna pe cei ce sunt sfințiți.
Prin puterile noastre nu vom ajunge niciodata la desavarsirea ceruta sa intram in imparatie, insa El a facut si aceasta posibil.
Dar de unde idea ca trebuie sa fi desavarsit sa poti pronunta Numele Tatlui?
David nu a fost fara pacat, in cartea lui Rut, gasim ca era o forma de salut "YHVH sa te binecuvinteze", cea ce arata ca oamenii se salutau sau se intampinau folosind Numele Lui.
Erau toti acesti oameni desavarsiti?
Ieremia 16: 19
YHWH taria , cetatuia si scaparea mea in ziua necazului! Neamurile vor veni la TINE dela marginile pamantului, si vor zice: Parintii nostri n-au mostenit decat minciuni, idoli deserti , care nu sunt de nici un ajutor!
21De aceea iata ca le arat de data aceasta , si-i fac sa stie puterea si taria Mea. Si vor cunoaste ca NUmele Meu este YHWH
De aici reise ca Voia Tatalui , este ca si neamurile sa ajunga sa cunoasca ca Numele Lui este YHVH.
Din nou spun dati cinstea cuvenita Numeleui Sau, pentru ca suntem doar un fir de iarba.
Nu stim noi valoarea semnificativa, sau spirituala , a Numelui Sau, insa daca asa i-a spus lui Moise ca acesta este Numele Lui , sa avem grija , ca nu e chiar asa de joaca ....
Gershom a scris:
Să încep a-mi da și eu cu părerea la acest subiect. Unii susțin că pronunțarea cuvântului "Dumnezeu" ar fi incorectă, cu rădăcini păgâne etc. etc, și să ne lăsăm de această pronunțare, iar în loc, să ne adresăm lui Dumnezeu în alt fel, cu nume evreiești, că dacă nu, luăm în deșert numele Domnului.
Ei bine, aici subscriu la partea mare a postării de mai sus a lui emylas și deasemeni mă alatur celorlalți dinaintea mea care au argumentat de ce pronunțarea cuvântului "Dumnezeu" nu este una greșită.
Frate Gershom,pronuntarea cuvantului "Domnul Dumnezeu" nu este una gresita , ci este gresit sa preiei Numele altor zeitati pagane si sa le sfintesti.
Oare nu asa incerca majoritatea crestinilor sa sfinteasca porcul, ceva ce nu ne este ingaduit sa-l mancam ei" il sfintesc " si-l mananca.
Spune-mi frate gershom cum sfintesti un zeu pagan , sau o fosta incantatie pagana ,sa il putem folosii ca si Numele dumnezeului lui Israel?
În limba română termenul este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul "Domine Deus , mai exact din forma sa populară fără "i" ("Domne Deus" ), "veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu
Frate Gershom , pe langa faptul ca astazi toti stim ca in Original era YHVH , dupa cum ne explica Biblia cu triunghi (VDC)la prefata, mai gasim si ca "Domnul Dumnezeu" este veche invocatie pagana.
Va rog daca sunteti amabil sa imi dati o explicatie cum putem sanctifica ceva ce este necurat, in afara de practicile catolicilor, care au reusit sa sfinteasca statuia lui Jupiter , care a devenit Sf. Petru si se afla in Roma, etc..?
Vad ca v-ati ostenit putin in a cauta despre date istorice si pronuntii, insa pacat ca toata osteneala a fost sa descurajati pe cei ce vor sa se incumete, si probabil ati si reusit pe vreo cativa sa de-a inapoi.
Nu stiu daca Cel ceresc este mandru sau nu? Daca am stii doar, voia Lui , ce usor ar fi....
Poate ne putem uita la alte exemple prin scriptura:
Ieremia 12:15. Dar după ce-i voi smulge, voi avea iarăși milă de ei, și-i voi aduce înapoi pe fiecare în moștenirea lui, și pe fiecare în țara lui.
16. Și dacă vor învăța căile poporului Meu, dacă vor jura pe Numele Meu, zicând: ,Viu este YHVH!' cum au învățat pe poporul Meu să jure pe Baal, atunci vor fi fericiți în mijlocul poporului Meu.
Ieremia vorbeste despre intoarcerea lor din robia Babiloniana, care s-a intamplat subt Cyrus in 538 BCE , insa dupa cum stim fericirea lor nu a tinut prea mult, si Baal , a devenit Adonai,etc .. numai "Viu este YHVH "nu au vrut sa spuna.
Am fost invatati sa spunem "Viu este Domnul ", la fel cum poporul Israel isi invata copii sa jure pe Baal, insa dorinta Tatalui a fost ca cei iubiti de El, sa se intoarca si sa invete caile vechi , si sa spuna "Viu este YHVH"
Frate eu ce am scris m-am si argumentat. Haleluyah este unul din cele mai vechi cuvinte pastrate chiarsi in Ro.Inseamna lauda lui YAH.
Pronuntia Numelui lui Ieremia ne desvaluie acelasi lucru, si anume ca inceputul pronutiei este YAH
Pe urma numele iudeilor se scrie exact ca numele lui YHVH exceptie ca are o litera in plus.
Scapi de acea litera si ramai cu numele Tatalui YAHUAH.
Crezi ca iudeii au uitat pronuntia Numelui lor ?
Este simplu, insa majoritatea iudeilor nu vor ca tu si eu sa stim pronuntia , si atunci au facut lista aceea cu variante , ca sa te descurajeze.
Mai jos este un site in engleza care scoate in evidenta tratatele ce se gasesc in Talmud, si poti sa te documentezi putin sa vezi agenda in spatele ascunderii Numelui . Este scris de catre evrei , dar care nu cred in legile impuse de rabini farisei. Scriu evreii nu eu .... documenteaza-te . http://chronosynchro.net/pdf/yhwh1.pdf
Cat despre, pe cine asculta si pe cine nu m-am pronuntat in mesajul anterior, si sunt constient de harul si mila Sa.
Insa acum discutam despre Numele Sau care Mesia ne-a indrumat sa-l sfintim.
" Sfinteasca-se Numele Tau "
Intrebarea ramane : Cum am ajuns sa-l sfintim pe "Domnul Dumnezeu"?
Isaia 50:4 "Domnul Dumnezeu Mi-a dat o limbă iscusită, ca să știu să înviorez cu vorba pe cel doborât de întristare. El Îmi trezește, în fiecare dimineață, El Îmi trezește urechea, să ascult cum ascultă niște ucenici.
Bicuvantat sa fie Creatorul nostru,in El să avem nadejdea caci nimeni nu izbaveste ca El stiu ca in numeri 6 scrie clar ,,
22. Domnul a vorbit lui Moise, și a zis:
23. "Vorbește lui Aaron și fiilor lui, și spune-le: ,Așa să binecuvântați pe copiii lui Israel, și să le ziceți:
24. ,Domnul să te binecuvânteze, și să te păzească!
25. Domnul să facă să lumineze Fața Lui peste tine, și să Se îndure de tine!
26. Domnul să-Și înalțe Fața peste tine, și să-ți dea pacea!
27. Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, și Eu îi voi binecuvânta."
Intrb daca pana sa cunoastem acest nume copii nostrii nu au fost binecucantati ?
Eu cred ca acest Eu sunt a binecuvantat inainte sa se nasca copilasii nostrii.
Si stiu ca El nu tine cont de vremurile de nestiinta.
Pentru cei carora nu le este frica a lasa traditia romanasca, cand aceasta se dovedeste a merge contrar cuvantului lui YHVH.
O simpla cautare in dictionarul explicativ romanesc ne ajuta sa iesim putin din ceață:
DUMNEZÉU, (rar) dumnezei, s.m. :
1. Ființă supranaturală, considerată în credințele religioase drept creatoare a lumii și cea care determină destinul oamenilor
2. Divinitate, zeu. r11; Lat. dom(i)ne deus.
ZEU, zei, s.m. Divinitate păgână; idol. Fig. Om cu însușiri fizice și morale excepționale. (Fam ; ir. ) Om cu putere, cu influență (politică) ; șef, conducător. b26; Expr. A fi în secretele zeilor = a fi la curent cu lucruri cunoscute de cei mari, de conducători. r11; Lat. deus.
Zeus (în greacă: Ζεuς ) este, în mitologia greacă, cel mai puternic dintre zeii olimpieni, socotit drept stăpânul suprem al oamenilor și al zeilor. http://ro.wikipedia.org/wiki/Zeus
Oare acest Nume sa il fi avut in minte Creatorul cand proroceste prin Maleahi 1:11 , ca Numele lui va fi mare si printre neamuri
Căci de la răsăritul soarelui până la asfințit, Numele Meu este mare între neamuri ..
Ma indoisec din moment ce tot El spune in legatura cu acest aspect in Isaia
42:8. Eu sunt YHVH, acesta este Numele Meu; și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea idolilor."
Vreau sa aduc in vedere un aspect ce s-a intamplat in fapte 14 :11 unde se poate observa cat de usor pagani acelor vremuri ar fi atribuit lucrarea celui Prea Inalt lui Zeus.
11. La vederea celor făcute de Pavel, noroadele și-au ridicat glasul, și au zis în limba licaoneană: "Zeii s-au pogorât la noi în chip omenesc."
12. Pe Barnaba îl numeau Zeus, iar pe Pavel Hermes, pentru că mânuia cuvântul.
Biblia ortodoxa
Hermes fiind fiul lui Zeus ,inainte de a se casatori cu Hera (mitologia greaca)
In latina lui Zeus i se mai spune Jupiter,
In bibliile traduse din latina apare Jupiter, iar cele traduse din greaca apare Zeus.
Reactia apostolilor a fost una de jale , asa incat si-au rupt hainele.
Este greu de conceput ca un apostol sa ajunga pe tinuturile Romaniei, si sa numeasca pe YHVH Elohim - Zeus, care avea Temple in picioare in vremea aceea prin tinuturile Imperiului Roman.
Noi suntem romani, nu vorbim evreieste .
Scriptura spune ca Numele Lui va fi Mare printre neamuri Mal1:11 . "Domnul Dumnezeu" nu este forma romaneasca a lui YHVH , ci este o directa inlocuire , si inca una foarte nepotrivita .
Avraam este un nume evreiesc , insa nimeni nu se inghesuie sa-i schimbe Numele . De ce sa schimbam atunci numele care ni s-a spus sa ne botezam in , si care sa strigam pentru salvarea noastra?
Cei mai multi dintre noi nu am stiut despre aceasta-Este adevarat insa a continua intr-o traditie eronata , nu va fi niciodata superioara ,a umbla in adevar.
Duhul Sfant bate la usa inimii voastre ,si va dezvaluie aceast adevar , nu continuati mereu sa-l ignorati !!!
YHVH Elohim al sambatarilor este diferit de "Domnul Dumnezeu " al poporului roman.
"Domnul Dumnezeu "- este totodata stiut ca un d-zeu schimbator, care a incercat ceva , nu a mers si atunci a trimis pe Fiul sa anuleze Tora prin Credinta
-este unul a icoanelor , etc
-este unul a sistemului catolic, care a reusit sa schimbe ziua Shabatului si Sarbatorile
-etc
Pe cand YHVH a lui Israel nu se dentifica cu aceste erori, ci este acel din vesnicii , in care nu este schimbare, acest Elohim il avem noi si pe acesta ar trebuii sa-l Glorificam . Haleluyah
Frate Avodah, văd că te folosești mult de webdex.ro pentru definirea cuvântului Dumnezeu.
Hai să mergem și la altă sursă, folosită chiar de tine mai sus pentru cuvântul Zeus, dar de data asta să vedem ce spune despre cuvântul Dumnezeu și înțelesul lui.
Dumnezeu este fie sintagma prin care se face referire la divinitatea supremă a celor trei religii monoteiste abrahamice: iudaism, creștinism, islam, fie un termen sinonim cu acela de "divinitate, zeitate, zeu/zeiță". În general se poate determina la care dintre cele două sensuri se face referire într-un text prin faptul că în prima sa accepțiune termenul este scris cu majusculă, iar în cealaltă cu literă mică.
În primul sens, termenul "Dumnezeu" corespunde tetragramei ebraice YHWH, ce este un acronim; transliterarea acestei tetragrame mai cunoaște și formele YHVH, JHVH sau JHWH. În lipsa altor precizări, în vorbirea curentă "Dumnezeu" desemnează Dumnezeul evreilor, al creștinilor și al musulmanilor.
Așa se înțelege în limba româna cuvântul Dumnezeu "Dumnezeul evreilor, al creștinilor și musulmanilor", și nu este o "tradiție românească eronată". Cuvântul "Dumnezeu" în românește, nu reprezintă o tradiție, ci denumirea divinității supreme.
Și dacă partea a doua a cuvântului românesc Dumnezeu, adica "zeu" ar reprezenta pe zeul Zeus, (după cum ai menționat), atunci ce te faci cu prima parte a cuvântului, adică "Dumne/Domine/Doamne". Reprezintă și ea vreu zeu? Care?
Este și cuvântul Doamne/Domn greșit? Este și cuvântul "Adonai", folosit de evrei, greșit?
Și, dacă în limba română se spune Dumnezeu, iar terminația de la urmă (zeu) ar veni din cuvantul latin "zeus"..., în alte limbi care nu sunt de origine latină, (maghiară, rusă, germană, olandeză, daneză, suedeză, turcă, arabă, chineză, etc) de unde li se trag lor denumirea de Dumnezeu ? Sunt și ele toate, greșite, cu proveniență de la nume de zei? Poate mă puteți ajuta careva cu ceva răspunsuri.
În română, cea mai apropiată sau cunoscută derivată a tetragamei YHVH, este Iehova. Putem folosi numele Iehova?
Toate acestea, sunt întrebări la subiect, nu sunt menite să descurajeze , să creeze confuzie , sau să schimbe părerea cuiva. Ele sunt puse pentru discuție, dezbatere, împărtășirea părerilor, învățare. Toți au dreptul să-și exprime părerile, nu?
Așa cum am mai spus în postarea anterioară, nu cred căci pronunția cu exactitate a literelor din nume este atât de importantă pe cât este de importantă autoritatea cui mă adresez în rugăciune, conținutul, atitudinea, sinceritatea mea din rugaciune. Crezi că adresându-mă divinității supreme cu cuvântul românesc de bază "Dumnezeu" sau "Domnul Dumnezeul lui Israel" de fapt mă adresez altui dumnezeu, zeului "Zeus"? Eu nu mă adresez niciunui zeu, ci atotputernicului Dumnezeu a lui Israel, binecuvântat sa fie El din veci în veci. Lui mă adresez!
Iar dacă tu, frate sau soră, ai ajuns la concluzia căci e mai bine să pronunți YHVH sau Iehova, sau alte derivate ale numelui, în locul cuvântului românesc "Dumnezeu", atunci, cu tot respectul, fă-o! Dar în mijlocul altora, fă-o cu înțelepciune și cu atitudine de îngăduință, nu de impunere și înfricare, căci din unele postări la acest subiect, cam asta se deduce. Și îngăduința sa nu fie una de genul "te îngădui până te fac să crezi ca mine" ci mai degrabă "Domnul să ne lumineze și să ne-ajute pe toți să creștem în credință și să-I slujim cât mai bine".
La asta să ne-ajute bunul Dumnezeu.
Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6
Am lecturat si analizat argumentele lui Avodah si altora citiva de o parte a baricadei si a celor multi de partea cealalta.
Este primul mesaj pe care il scriu si dupa atita timp, am dat peste oameni care gindesc ca mine.
O intrebare pentru cei ce sunt sceptici, as indrazni sa adresez si eu: ce Nume era folosit pentru Creator, inainte de anul 758 a.U.c.? (anul fondarii Romei), sau mai bine zis, pina in momentul aparitiei numelui lui "Sol Invinctus"?
Ioan 17:6. Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, și Tu Mi i-ai dat; și ei au păzit Cuvântul Tău.
Observam? Numai cei care au fost dati de Tatal, Fiului, vor accepta si invoca Numele adevarat al Creatoruli si nu oricine.
Grabiti-va fratilor si surorilor si va conformati deciziei amintite de YAHUSHUA, pina nu este prea tirziu.
Cine o fi acel "domn" caruia filistienii ii ziceau Baal, iar evreii Adon?
Iar despre evrei sta scris ca, "multa vreme Israel a fost fara YHWH cel adevarat, fara preot si fara invatator care sa-i invete".
Acum cind si ei au imprumutat si adoptat alte nume pentru cel caruia i se inchina, or fi avind pe Creatorul cel adevarat?
Fii binecuvintat Avodah si cei ce v-ati nevoit sa scoateti la lumina si acest adevar. YAHUAH sa va binecuvinteze pe toti. Amen.
Deconectat
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
13728. Postat la 11/09/2011 19:38 - 4983z5h15m
Sebesan Stefan a scris:
Cine o fi acel "domn" caruia filistienii ii ziceau Baal, iar evreii Adon?
.
Din cat am inteles eu, evreii folosesc cuvantul "Adon" atunci cand este vorba de o anumita persoana, pamanteasca si nicidecum nu se refera la ceva Divin. Ex: Adon Iosif ben Iuda.
Cand evreii vor sa vorbeasca despre Dumnezeul lor, folosesc cuvantul "Adonai" . Ex: Adonai Elohim.
Nu putem sa folosim nici noi oricum aceste cuvinte intre care este o diferenta foarte mare, ca de la cer la pamant.
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Dar sigur, oamenii din timpul lui Set, nu chemau Numele "Adonai".
Tot sigur este ca nici Avraam nu se adresa cu Adonai.
Si nici chiar primiele generatii de evrei, nu invocau numele Adonai.
Cu toata stradania lui Avodah, nici informatia despre perioada cind evreii au inceput sa utilizeze acest apelativ, nu este acceptata.
Se zice ca, fiecare pasare, pe limba ei piere.
Oricum, noi oamenii, gresim in multe feluri.
Yahuah sa nu ne tina in seama pacatele. Amen.
Stefan Somesan a scris:
Ioan 17:6. Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, și Tu Mi i-ai dat; și ei au păzit Cuvântul Tău.
Observam? Numai cei care au fost dati de Tatal, Fiului, vor acepta si invoca Numele adevarat al Creatoruli si nu oricine.
Acest verset din Ioan 17:6 am văzut că este destul de des citat de unii care promovează pronunțarea numelui lui Dumnezeu numai in limba ebraică.
A face de "cunoscut Numele tău oamenilor" din acest verset, nu cred că are de-a face cu literele din tetragamă sau pronunția numelui lui Dumnezeu. Mai degrabă, acesta reprezintă o forma de vorbire/exprimare. Isus le-a dezvăluit persoana lui Dumnezeu, caracterul Lui, atribuțiile Lui, autoritatea Lui, gloria Lui, voia Lui - nu neaparat literele și pronunția corecta din tetragamă a numelui lui Dumnezeu.
Păi ce, crezi că până atunci, sau atunci, pe timpul Domnului Isus, poporul (oamenii) nu au cunoscut literele/pronunția numelui lui Dumnezeu și el a venit să le-o facă de cunoscut? Și la unii le-a făcut de cunoscut acest nume iar la alții nu? Pentru asta crezi că a venit el? Asta vrea să zică versetul?
Mântuitorul le-a făcut de cunoscut pe Dumnezeu în toată plinătatea Lui, felul adevărat de slujire, le-a făcut de cunoscut lucruri pe care ei nu le-au știut, și ei le-au acceptat. (nu neaparat niște litere din nume și cum să-l pronunțe).
Cam așa înțeleg eu acest verset.
Observam? Numai cei care au fost dati de Tatal, Fiului, vor acepta si invoca Numele adevarat al Creatorului si nu oricine
Observăm?Ce să observăm? Ce observ eu, este o teorie teologică mai nouă, după care, numai acei care "vor accepta și invoca Numele Creatorului" vor fi mântuiți.
Pilonul și esența mântuirii este jertfa mielului/fiului lui Dumnezeu/ Domnul Isus Hristos, nu "acceptarea și invocarea numelui adevărat al Creatorului".
Hai mai bine să ne îndreptăm resursele și să ne axăm asupra acestei jertfe minunate a Domnului Isus/Ieșua, și să o facem de cunoscut și la alții care nu știu de ea - vom avea de câștigat mult mai mult.
Dumnezeul lui Avraam, Isac și Iacov să ne binecuviteze pe toți.
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14044. Postat la 19/09/2011 03:32 - 4975z21h20m
Bună dimineața și multă pace.
Scumpii moșuului, cu permisiunea voastră, mă voi comfesa, cu privire la acest topic.
Cu câțiva ani în urmă, eram mai sănătos puțin și mai mergeam și la alte adunări, erau frați care atunci când citeau în Sfânta Scriptură, nu pronunțau numele sfinte cum erau scrise, pentru mine era ceva peste mână, când a trebuit sa vorbesc și eu din Cuvântul Domnului, am citit cum era scris, frații s-or uitat lung la mine și simpțeam că nu le comvine că eu pronunțam în românește cum scria.
După terminarea adunării, la discuții cu frații care susțineau că normal, numele Dumnezeului lui Israel, este așa cum îl pronunță, poporul lui Dumnezeu Israel.
Eu analizând cu interes discuția asta, am ajuns la concluzia că da, ar trebui și eu să pronunț ca Evreii, zis și făcut, am început, mai greșeam, mai nu pronunțam bine, mai pronunțam și așa și așa, până la urmâ m-am obișnuit să pronunț aproape corect, dar și să judec acuma eu pe cei ce nu pronunță evreește numele sfinte, dovadă, la începutl postărilor mele aici pe forum, ați văzut și puteți găsi, atât susținerea mea în a pronunța evreește, cât și felul cum scriam, scriam întâi în evreește, apoi în paranteză pe românește.
Atunci, ca și acuma, erau unii pro, alții contra, eu din nou am făcut o analiză cum stau lucrurile, cam ce ar trebui să fac eu acuma din nou, și am decis că vorbele mele ar trebui să zidească, nu să dărâme, ar trebui să panseze o rană, nu să o facă și mai mare, deci vorbele mele trebuie să fie drese cu Har, cu Sare, cu Înțelepciune și mai ales cu toleranță, de atunci folosesc numele sfinte numai în românește.
Acuma vă cer părerea voastră, despre mine, dacă fac rău, sau acceptabil și dacă fac rău, dojeniți-mă cu milă, dar să nu vă schimbați părerea despre mine.
Eu aici și când vorbesc în adunare, zic pe românește, dar când mă rog, mai ales pe geninchi când se roagă toți, eu folosesc numele așa cum îl pronunță evreii, eu așa cred.
Acuma ziceți-mi, vă împedicați tare în mine, dacă da, spuneți-mi, iar dacă nu tot spuneți-mi și de ceea ce îmi veți zice mie, ar trebui să ținem cont toți, înclusiv vehemenții, și zic: Dumnezeul Păcii și a-l Rânduelii, dacă eu am făcut vre-o rană prin posatea asta, să vindece inima voastră, sufletul vostru și duhul vostru și pe moșu să-l ertați.
M-am comfesat în fața voastră sincer, al vostru "moșu Nică".
Și vă doresc multă Pace de la Domnul Isus.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!