Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 9
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Tineret | Adevărat sau fals?
Pagina 8 din 18 << < 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Deconectat RE: Dumnezeu sau YHWH?
avodah
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
14048. Postat la 19/09/2011 05:41 - 4975z19h12m
Frate gershom ,da poate ai dreptate:
Ioan 17:6. Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, și Tu Mi i-ai dat; și ei au păzit Cuvântul Tău.

A face de "cunoscut Numele tău oamenilor" din acest verset, nu cred că are de-a face cu literele din tetragamă sau pronunția numelui lui Dumnezeu. Mai degrabă, acesta reprezintă o forma de vorbire/exprimare. Isus le-a dezvăluit persoana lui Dumnezeu, caracterul Lui, atribuțiile Lui, autoritatea Lui, gloria Lui, voia Lui - nu neaparat literele și pronunția corecta din tetragamă a numelui lui Dumnezeu.

Insa daca totusi are de a face cu pronuntarea Numelui ?

De ce spun aceasta pentru , ca sursele istorice ne spun ca evreii au incetat a pronunta Numele odata ce au fost luati in robia Babiloniana,perioada in care au adoptat Adonai in locul lui YHVH, probabil pentru a nu fi luat in batjocura de catre paganii babilonieni.Talmudul confirma aceasta:
Known as the Tetragrammaton, the Name was permitted for everyday greetings until at least 586 B.C.E., when the First Temple was destroyed (Mishnah Berakhot 9:5).

Numele era permis , si era folosit ca si saluturi intre evrei pana in 586 B C, cand primul Tmplu a fost distrus.
After the death of the High Priest Shimon HaTzaddik around 300 B.C.E. (Babylonian Talmud, Tractate Yoma 39smiley the name was pronounced only by the High Priest in the Holy of Holies on Yom Kippur (Mishnah Sotah 7:6; Mishnah Tamid 7:2).

Dupa moartea Marelui preot Shimon HaTzaddik in jurul anului 300 Bc (Talmudul babilonian) numele YHVH a fost pronuntat doar de catre Marele Preot in Yom Kippur , si aceasta se facea in Sfanta Sfantelor(departe de urechile oamenilor de rand).
Deci este foarte posibil ca Mesia , sa i fi incurajat pe ucenici sa invoce numele Tatalui, in ciuda ordinelor Talmudului care interzicea oamenilor de rand pe acea vreme .

Nothing in the Torah prohibits a person from pronouncing the Name of God. Indeed, it is evident from scripture that God's Name was pronounced routinely. Many common Hebrew names contain "Yah" or "Yahu," part of God's four-letter Name. The Name was pronounced as part of daily services in the Temple.

Nimic in Torah nu interzice o persoana a pronunta Numele lui YHVH. Chiar este evident din paginile scripturii , ca Numele era folosit in rutina de zi cu zi.
Multe nume evbraice contin" Yah " sau " Yahu" parte din cele 4 litere a Numelui Sfant. Numele era pronuntat zilnic si in seviciile la Templu .

The Mishnah confirms that there was no prohibition against pronouncing The Name in ancient times. In fact, the Mishnah recommends using God's Name as a routine greeting to a fellow Jew. Berakhot 9:5. However, by the time of the Talmud, it was the custom to use substitute Names for God. Some rabbis asserted that a person who pronounces YHVH according to its letters (instead of using a substitute) has no place in the World to Come, and should be put to death. Instead of pronouncing the four-letter Name, we usually substitute the Name "Adonai," or simply say "Ha-Shem" (lit. The Name).

http://www.jewfaq.org/name.htm

Frate Nica , cum probabil stiti, intotdeauna unii vor fi pro , si altii contra si nu vom putea pe oameni sa-i multumim orice decizia am lua.
Cel mai important este sa incercam sa-l multumim pe El.
Nu fiti necajit, eu unul nu imi voi schimba parerea despre matale, pentru ca stiu ca nu eu sau altul a reusit sa va induplece prima data cand ati luat decizia , ca noi nu putem face nimic de la noi, ci doar Duhul Sfant .
De aceea spun sa nu va ingrijorati, pentru ca daca ultima decizie ce ati luat-o nu este una buna, tot El va fi acela care va va instiinta.
El nu va va lasa in dilema, insa trebuie sa ne rugam si poate chiar sa postim pentru a afla uneori care ar fi voia Lui.

Stim ca voia Lui este ca noi sa cautam adevarul si sa umblam in El .Eu personal cred ca matale sti care este adevarul la acest subiect....
Mesia de "n "ori , a trebuit sa renunte la "pace "intre fratii sai iudei , in favoarea adevarului , in legatura cu atatea lucruri in care ei credeau ca stau bine.
El nu a cautat Pacea , in favoarea traditiei in care El insusi a crescut , ci El totdeauna a cautat sa faca voia Tatalui .

Noi a cui voie o cautam intai .....?;cand vine vorba de acest subiect.

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Lucia
14053. Postat la 19/09/2011 09:32 - 4975z15h21m
Frate Avodah, daca Numele lui Dumnezeu scris in romaneste este o traditie si nu o traducere in romaneste a Tatalui divin, te rog dovedeste cu Biblia.
Apoi , nu stiu cum se rastalmaceste Cuvantul, insa Isus, Mantuitorul s-a maniat, dar nu a pacatuit...ne-a invatat sa traim in pace cu toti oamenii si chiar sa ne iubim vrajmasii, nu va inteleg de unde ati luat ca Isus a renuntat la pace, pacea nu o aveau ceilalti...insa El a fost plin de pace!

Frate Nica, apreciez in mod deosebit caracterul dvs. chiar daca pronuntati in continuare Numele in evreieste, se vede in caracterul dvs. multa dragoste...va iubim mult!
Si eu uneori Numele Domnului il pronunt in italiana: O, Dio mio!(Ah, DOMNUL meu!)
Nimeni pe aici nu spune sa chemam Numele Domnului in ebraica...sau numai romanii sunt luminati?
Sa-mi de-a Domnul intelepciune sa invat limba ebraica, insa nu o voi impune ca limba internationala...

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
gershom
14071. Postat la 19/09/2011 21:30 - 4975z3h23m
Nicaschirod a scris: Acuma vă cer părerea voastră, despre mine, dacă fac rău, sau acceptabil și dacă fac rău, dojeniți-mă cu milă, dar să nu vă schimbați părerea despre mine.

Frate Nică, dumneata nu trebuiești dojenit, ci mai degrabă dat un exemplu de urmat. Dacă mai mulți ar avea felul de gândire al dumitale, și ar trata lucrurile cum le tratezi dumneata, atunci mult mai multă pace și înțelegere ar fi în comunitate, chiar dacă unele puncte poate le vedem puțin diferit. Nimeni nu cred că o să obiecteze când vă va auzi pronunțând numele Creatorului și în limba română și în cea ebraică/aramaică/etc., decât numai extremiștii, pe care niciodată nu o să-i poți împăca.

Ca să-ți expui punctul de vedere, una e să folosești un ton de intimidare, și alta e să-l expui cu multă dragoste, răbdare și îngăduință - e diferență de la cer la pământ.

Am mai menționat într-o postare trecută căci sunt mulți frați și surori aici pe forum, care excelează prin felul lor de abordare în gândire și scriere, fel constructiv și ton vindecător. Postările lor, nu te mai saturi să le citești. Dumneata ești pe undeva pe la capul listei smiley.
Vă admir și totodată vă invidiez (bineînțeles în mod pozitiv) pentru nivelul de luciditate și gândire.
Alții poate nu dau multe pe vorbele "perilor albi", dar eu le apreciez îndeosebi, mai ales când sunt pline de înțelepciune.

Acum pricep mai bine înțelesul proverbului românesc "cine nu are un bătrân, să-l cumpere" smiley

Dumnezeul Lui Israel și al părinților noștri să vă binecuvinteze în continuare.

Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6
avodah
14075. Postat la 20/09/2011 04:52 - 4974z20h0m
Lucia a scris:
Frate Avodah, daca Numele lui Dumnezeu scris in romaneste este o traditie si nu o traducere in romaneste a Tatalui divin, te rog dovedeste cu Biblia.

Daca doresti o traducere a numelui evreiesc YHVH in romaneste, cea mai apropiata forma dovedita cu scriptura ar fi IEHOVA. "Domnul Dumnezeu"provine din latina , si asa a ajuns la noi.
Biblia cu triungi are la prefata Nota explicativa:
Cuvantul "DOMNUL" arata czurile, cand acest nume corespunde in original cu YHWH(Iehova) , care are sensul de "Cel Vesnic", "Cel care exista pentru (prin) sine"

Lucia a scris:

Apoi , nu stiu cum se rastalmaceste Cuvantul, insa Isus, Mantuitorul s-a maniat, dar nu a pacatuit...ne-a invatat sa traim in pace cu toti oamenii si chiar sa ne iubim vrajmasii, nu va inteleg de unde ati luat ca Isus a renuntat la pace, pacea nu o aveau ceilalti...insa El a fost plin de pace!...

Eu nu am zis ca o pacatuit, ci am zis ca a disturbat pacea celor ce erau prinsi in mrejele traditiei, si faceam o paralela cu timpul de acum, care dupa parerea mea ,adevarul in legatura cu aceste Nume , disturba pacea celor ce nu vor a lasa o traditie mostenita ,poate chiar cu o tenta pagana,in favoarea unei optiuni mai bune.

Aurelc
14106. Postat la 21/09/2011 13:47 - 4973z11h6m
avodah a scris:pronuntarea cuvantului "Domnul Dumnezeu" nu este una gresita , ci este gresit sa preiei Numele altor zeitati pagane si sa le sfintesti.
Oare nu asa incerca majoritatea crestinilor sa sfinteasca porcul, ceva ce nu ne este ingaduit sa-l mancam ei" il sfintesc " si-l mananca.
Spune-mi frate gershom cum sfintesti un zeu pagan , sau o fosta incantatie pagana ,sa il putem folosii ca si Numele dumnezeului lui Israel?

Frate Daniel, eu tare mă tem că tu confunzi un cuvânt ( în cazul nostru un nume ) cu o persoană. Tu spui că noi sau altcineva sfințește un zeu prin faptul că rostește un cuvânt. E absurd să susții așa ceva. E ca și cum fiecare persoană pe care-o cheamă Adam este de fapt primul om creat...
Cum poți să susții așa ceva fratele meu ? Sau că toți oamenii pe care-i cheamă Daniel sunt de fapt proorocul Daniel din Biblie...
Cuvântul este cuvânt, chiar dacă este nume și uneori spune anumite detalii despre o anumită persoană și ca să identifici cu exactitate care persoană anume este ai nevoie de mai multe informații tot așa și cuvântul Deus (sau mai știu eu ce limbaj foloseau păgânii pe vremuri pentru a-și defini zeitățile) nu are treabă directă cu Domnul Dumnezeu care a creat cerurile și pământul. Faptul că ei poate îl confundau cu altcineva e o cu totul altă poveste...
Apoi eu nu sfințesc cuvântul dumnezeu, ci doar mă folosesc de el în limba română pentru că așa se spune în limba română și ca să fiu înțeles de ceilalți și să nu am nevoie de translatori ( aproppos, am avut parte și să aud rugăciune rostită de un român. născut român și care poate jumătate din adunare ar fi avut nevoie de translator ca să înțeleagă tot ce s-a rugat...). Pe limba română, Celui ce a creat cerurile și pământul i se spune Domnul Dumnezeu. Faptul că pe ebaică i se spune altfel e ok. Nu țin minte să fi spus eu vreodată că în ebraică Numele Domnului nu este YHWH. Dar pentru că există variante comun acceptate în limba română pentru "Eu sunt Cel ce Sunt" sau "Eu sunt Cel ce voi fi" sub forma de Domnul Dumnezeu nu face altceva decât să simplifice complicațiile în care vrei să te bagi și din care nu poți ieși. Pentru că unul spune că se citește Yehova, altul Iehova, altul Yahua, altul Yahwe și cred că exemplele le poate vedea fiecare din postarea 13571 a lui "gershom" de mai sus.

Și acum dacă tot l-am pomenit pe profetul Daniel hai să învățăm ceva la acest capitol și din una din experiențele ce le-a trăit el:
( detaliul acesta cu semnificație numeluil îl scriu din memorie. dacă greșesc să mă corectați vă rog.)Numele lui Dani/el s-ar traduce în românește prin "Dumnezeu judecă" sau "Dumnezeu este judecătorul meu". Cam așa știu eu. Acest profet, un om deosebit care și-a trăit viața cât putut mai bine în sfințenie a ajuns ă fie dus în Babilon, unde se vorbea o altă limbă și pentru că regele avea nevoie de serviciile lui dar poate îi ea greu să-i spună pe numele lui evreiesc Daniel - sau vom vedea mai încolo poate din alte motive- cüpetenia famenilor i-a schimbat numele în "Beltșațar"! (și tovarășii lui Daniel au primit alte nume, dar ne ocupăm numai de Daniel)
Citat VDC: Daniel 1:7 Căpetenia famenilor dregători le-a pus însă alte nume, și anume: lui Daniel i-a pus numele Beltșațar, lui Hanania Șadrac, lui Mișael Meșac, și lui Azaria Abed-Nego.
Daniel 4:8 La urmă de tot, s-a înfățișat înaintea mea Daniel, numit Beltșațar, după numele dumnezeului meu, și care are în el duhul dumnezeilor celor sfinți.

Deci în urma acestor 2 citate care sunt din Biblie-deci mult mai credibile- nu din cine știe ce surse și cu ce intenții scrise, noi ar trebui conform ideilor unora să considerăm atât pe proroc cât și întreaga lui viață și operă ca ceva păgân și lepădat. Pentru că a acceptat să fie numit așa și a răspuns la acel apelativ de nume de zeu babilonian "Beltșațar" toată viața lui trăită până la capăt în Babilonia.

Și acum mă întreb: a fost cumva lepădat Daniel pentru acest fapt? A avut satana ceva de câștigat din aceasta? S-a supărat Dumnezeu pe Daniel pentru că a fost pângărit cu un nume de dumnezeu străin ?
Nici vorbă ! El pentru evrei a rămas Daniel și pentru babilonieni a rămas Beltșațar. Și nu a fost nici anatemizat de evrei nici nu a acceptat să fie zeificat de neamuri cu toate că i s-a întins cursa aceasta.

În concluzie, dragul meu frate. Te rog să nu mai crezi că eu sau gershom sau alții care încearcă să-ți explice că limba română e una și ebraica e alta suntem împotriva evreiescului YHWH. Eu sunt total împotriva anulării expresiilor românești și nu o fac din ambiție ci din corectitudine. Și eu am schimbat mai multe lucruri în viața mea, dar nu în urma unor asemenea născociri de idei ci a luminii din Cuvântul Domnului. Domnul Dumnezeu (persoana Sa, nu cuvântul în sine) este Sfânt pentru cei ce vorbesc românește așa cum YHWH Elohim este Sfânt pentru evrei chiar dacă este vorba de aceeași divinitate. Daniel a fost același om, doar că unii l-au numit DANIEL din anumite motive, și alții l-au numit BELTȘAȚAR din alte motive! Oare chiar așa de greu e săpricepem și asemenea amănunte ?

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
avodah
14128. Postat la 22/09/2011 00:35 - 4973z0h18m
Aurelc a scris:

Daniel a fost același om, doar că unii l-au numit DANIEL din anumite motive, și alții l-au numit BELTȘAȚAR din alte motive!

Exact asta vreau si eu sa spun, si anume ca in spatele acestor Nume "Domnul Dumnezeu" si "Isus" a existat un interes sau un motiv cum tu te-ai exprimat.
Motivul este acelasi , ura impotriva poporului evreu, si incercarea de a se debarasa cat mai mult posibil de tot ce este de origine ebraica.
Cum am mai zis , s-a incercat pana si Iosua din Vechiul Testament , sa-l numeasca Isus, insa si-au dat seama ca se vor complica lucrurile, si s-au oprit.
Ai in fata Vechiul T. si Noul T. De ce in unul ii spunem intr-un fel iar in Noul in alt fel aceluiasi Nume ?
Pentru ca a fost un interes , asa cum lui Daniel si lui iosif nu li s-a mai spus asa cum ii chemau ,pentru ca a fost un motiv sau un interes, si anume erau evreisti, si ii zgariau la urechi.

Frate Ovi ,atat Daniel cat si Iosif erau sclavi, si nu ei au cerut acesta insa li s-a impus.
Nu ei au ales aceste nume.
Noi nu suntem sclavi, deci avem posibilitatea de a alege cum sa-l numim pe Mesia si pe Tatal ceresc, si anume : asa cum ni s-a impus, sau asa cum de fapt s-au prezentat Ei ?YHVH /Iahșhua

Daca Daniel si Iosif ar fi avut puterea de alegere , crezi ca ar fi ales acele nume in favoarea Numelui lor adevarat cu o semnificatie aleasa?

Se pare ca alegerea celor multi este cea a sclaviei , adica cea impusa de catre cei ce au avut un motiv

Daca mergem pe principiul tau atunci oamenii Hindu care ajung sa-l cunoasca pe Elohim al lui Israel , pot sa-l numeasca in continuare Brahman care este zeul lor venerat ca si creator al universului.
Pentru tine se pare ca nu este nici o problema .
Sau Muslmanii care se crestinizeaza, pot in continuare sa se roage lui Alah, doar ca acum ei il numesc pe Alah dumnezeu al lui Israel?

Frate Ovi , atat Alah , Brahman sau Zeus , ei nu au fost niciodata Elohim a lui Israel, ci in spatele acestor Nume s-au ascuns spirite demonice, inrobind pe cei ce le slujeau ,care nu cred ca se cade ca noi , Hindusi, sau musulmanii ,odata ce am ajuns la adevar sa le atribuim Sfantului lui Israel.
I-a aminte la aceasta rugaciune si cerceteazate singur daca cei in inma ta se alineaza acestei rugaciuni ce se afla in scriptura , si nu pe internet
2Cronici 6:
32. Când străinul, care nu este din poporul tău Israel, va veni dintr-o țară depărtată, din pricina Numelui Tău celui mare, din pricina mâinii Tale celei tari și din pricina brațului Tău întins, când va veni să se roage în casa aceasta, -
33. ascultă-l din ceruri, din locul locuinței Tale, și dă străinului aceluia tot ce-Ți va cere, pentru ca toate popoarele pământului să cunoască Numele Tău, să se teamă de Tine, ca poporul Tău Israel, și să știe că Numele Tău este chemat peste casa aceasta, pe care am zidit-o!

Cred ca aceasta este si dorinta Tatalui , ca toate popoarele pamantului sa cunuoasca Numele Lui Sfant si nu sa -l numeasca pe El dupa dumnezeul fiecarei regiuni de pe pamant ,cum ar fi Alah,Brahman,etc, cand acestia ajung crestini .

Dar se pare ca vedem diferit aceasta,si nu cred ca mai are sens sa ne tot contrazicem .

Lucia
14136. Postat la 22/09/2011 10:34 - 4972z14h19m
Frate Avodah, deosebirea dintre dumnezeii pe care i-ai adus in discutie si Dumnezeul nostru este mare, o diferenta INCONFUNDABILA.
Este singurul care si-a dat Fiul-JERTFA de ISPASIRE pentru pacatele noastre.
In istoria lumii nu vei gasii povestea unui om ,zamislit din Duhul Sfant, traind pentru salvarea umanitatii...si murind pentru ea.
Cat despre ura si interesele oamenilor de a umbrii originea pamanteasca a lui Isus , acest lucru este un argument pe care il aduci tu, frate, pentru ca nu ai altceva de adus pentru ati sustine punctul de vedere.
Eu nu cred ca in Biblie se poate gasi acest lucru,in V.T. este descrisa istoria acestui popor si dezvaluita in cele mai mici detalii. Aici gasim pe Dumnezeu -Tatal si planul lui in salvarea lumii.Apoi gasim in N.T. Evangheliile care ne descopera pe FIUL lui Dumnezeu si care nu poate fi confundat cu nimeni in lumea asta.Mi se pare absurd sa credem ca Unicul Dumnezeu se poate confunda ,ca si Fiul dealtfel, mai ales daca citim Biblia.
Ura impotriva poporului evreu a fost si exista tocmai pentru ca cred in Dumnezeul adevarat si nu cei ce cred in Fiul il uraste ci cei fara Dumnezeu.
Acum am sa-ti dau un exemplu de siguranta in ceea ce ce chemam si credem, Dumnezeul adevarat:
Avram , tatal tuturor popoarelor si in consecinta ,,samanta" prin care ne-am inmultit ca stelele de pe cer si ca nisipul marii!
-1.Nu ne putem rataci, chiar daca nu L-am cunoaste pe NUME , daca suntem sinceri in cautarile noastre. Vezi tu, Avram nici nu-L cunostea, dar El s-a lasat descoperit.Noi insa, prin Vestea Buna(Mantuitorul), Calea catre Dumnezeul adevarat, este imposibil sa gresim!
Am sa inchei astfel: EXISTA UN SINGUR DUMNEZEU SUB SOARE CARE SI-A DAT FIUL CA JERTFA PENTRU PACATELE NOASTRE!
Daca credem in ACESTA , ne putem rataci?
Frate Avodah, pana la urma ai sa-ti dai seama despre ce Dumnezeu se vorbeste in Biblie si fara traducerea Numelui lui Dumnezeu in limba ebraica, crede-ma! Poporul evreu se trage din Iacov, tatal celor 12 semintii, si care a fost numit Israel, insa Dumnezeu exista inainte de toate lucrurile.
Avram cum L-a chemat si in ce limba umana?

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Nica Schirod
14156. Postat la 23/09/2011 00:06 - 4972z0h47m
O bună dimineață cu multă Pace,

E târziu,mi-e cam sonm, dar cum mie nu îmi plac frunți încrețite,vreau să comentez puțin pe marginea acestui subiect/topic tare încurcat.
Părerea mea despre punctul acesta controversat (numele sfinte) o știți, dar vreau să demonstrez că ambele păreri sunt bune, sau aproape bune.

Pentru o mai bună înțelegere și tot odată să zâmbiți puțin, am să vă spun o farsă pe care am făcut-o odată, ca să am motiv să fug din tristețea de care am fost hărăzit să o port toată viața, să râd și eu, pentru că iubesc voia bună.

Eu sunt Bucovinean cum am mai spus de multe ori, dar trăesc în Banat de foarte mulți ani, într-o zi discutam despre lucruri sfinte, cu un bun prieten bănățean băștinaș și venea vremea ca să și mâncăm ceva, nevastă-mea m-a întrebat; Nică ce să fac de mâncare, iar eu i-am zis pe modovenește; dute ia niște barabule și fă niște barabule fleacuite așa bune, pune niște ciuperci pe deasupra și gata. Prietenul meu ne mai auzind despre șa ceva, nu a zis nimic, dar, tot gândea, ce să fie barabule fleacuite, ei bine , odată vine soția și zice; Nică hai strânge cărțile de pe masă, că aduc mâncarea, curios bănățeanul meu ce gust va avea barabulele și încă fleacuite.

Aduce soția barabulele fleacuite, adce și ceva acrituri și ce mai aduce și zic eu; na hai să mulțumim Domnului și să mâncăm, am mulțumit, ne-am așezat la masă și bănățeanul meu mă întreabă, bine frate Nică, da une-s barabulele, eu îi arăt pireiul de cartofi, el îmi zice: Ăștea-s crumpi nu barabule, eu îi zic; ce vrei să zici că eu nu mai știu nici ce vorbesc, și uite așa gata să ne luăm de păr, eu, că-s barabule, el, că-s crumpi, până la urmă el a mâncat crumpi, iar eu am mâncat barabule. Voi ce ziceți că am mâncat fiecare?

Acuma sincer să fiu, nu am încercat să eu din aceia-și farfurie, odată crumpi, și odată barabule, să văd, dacă zic că mănânc crumpi ce gust au și dacă zic barabule ce gust au, dar sigur au acela-și gust și una și alta.

Acuma noi bucovinenii și noi bănățenii știm atât; barabule și crumpi, dar un doctor - chimist dacă vă uitați câte spune că conține cartoful, nouă nici prin cap nu ne trece, mai ales cei de vârsta mea nici nu ar înțelege nimic.

Acuma unii zic; Trebuie numai de cât să zicem Tatălui YHWH, Fiului YAHSHUA, alții că trebue să zicem Tatălui DUMNEZEU, Fiului ISUS.
Întebarea mea este, ce ne facem cu Romani 11: 17.
Iar dacă unele din ramuri au fost tăiate, și dacă tu, care erai dintr-un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor, și ai fost făcut părtaș rădăcinii și grăsimii măslinului,

Nu au pronunțat ei numele sfinte în limba Ebraică? Au zis ei pe românește? Cum de au fost tăiați? Sau este alt secret pentru a ajunge mântuiți. Să nu ne pomenim că facem așa cum am făcut eu cu bănățeanul meu.

Eu cred că nu este deajuns să ne limităm numai la nume, eu cred că desupra numelor este ceva mult mai complex, putem noi să defalcăm conținutul Lui YHWH, DUMNEZEU, oare nu ete mai important să cunoaștem voia Lui?

Pentru acum cred că este deajuns și poate prea mult, dacă va fi nevoie mai am argumente că merită să dezbatem altfel. Dacă găsiți că merit urechiat pentru cum aș accepta eu problema numelor în public, urechiațimă dar cu milă, că am destul amar în sufletul meu, oricum moșu vă pupă.

Și ......... Pace.

- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)

- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
avodah
14157. Postat la 23/09/2011 02:41 - 4971z22h12m
Sora Lucia ,dupa parerea dmv. , cum ar trebui un musulman ,care ajunge sa se crestinizeze,si traieste in arabia , sa-l numeasca pe Tatal cel Ceresc ?

Stim ca in araba, la Dumnezeu i se spune Allah. Considerati acest nume potrivit sau nu?

Lucia
14158. Postat la 23/09/2011 08:17 - 4971z16h36m
Isus a raspuns si le-a zis: ,,Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu, ca voi sa credeti in Acela pe care El L-a trimis.(Ioan 6:29)
Frate Avodah, pana acum nu ai inteles ca salvarea vine prin credinta in Fiul ,ca El este Calea si ca prin Isus ajungem la Tatal ceresc?
Eu unui musulman i-as oferi o Biblie in limba lui si i-as spune sa creada in Isus ,binenteles ca imi trebuie translator ca sa-i vestesc credinta, daca nu cumva Domnul va vorbi prin Duhul Sfant in limba lui, cum a vorbit sotul meu prin Duhul Sfant in etiopiana.
Te intreb frate , de ce te framanta atat lucrul acesta?Crezi tu, ca pana acum daca era necesar sa spunem numele Domnului in ebraica, nu se afla?
Lasa-L pe Dumnezeu sa lucreze cum vrea El, caci lucrarea Lui este una de unitate si nu de dezbinare, iar fratii care se zbat ca tine nu aduc decat tulburare.

Avram_76
14161. Postat la 23/09/2011 09:50 - 4971z15h3m
Interesant de aflat cum scrie in Biblia tradusa in araba, numele Domnului.Sunt convins ca nu scrie "'Allah"".Indiferent care este traducerea acelui cuvant, acel cuvant face referire la ""dumnezeul"" acelei carti care nu este altcineva decat Dumnezeul lui Israel si Dumnezeul intregului Pamant si Univers.

* * *

Ioan 17:6. Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, și Tu Mi i-ai dat; și ei au păzit Cuvântul Tău.

Fratele gershom a facut una dintre cele mai bune remarci :
A face de "cunoscut Numele tău oamenilor" din acest verset, nu cred că are de-a face cu literele din tetragamă sau pronunția numelui lui Dumnezeu. Mai degrabă, acesta reprezintă o forma de vorbire/exprimare. Isus le-a dezvăluit persoana lui Dumnezeu, caracterul Lui, atribuțiile Lui, autoritatea Lui, gloria Lui, voia Lui - nu neaparat literele și pronunția corecta din tetragamă a numelui lui Dumnezeu.

Remarca este fantastica, inteleg ca neamurile nu cunosteau numele lui Dumnezeu si ca ar trebui sa se intoarca la origini dar a spune caci chiar poporul cu pricina nu cunostea Numele Domnului este o fortare exagerata.

Ca aceste cuvinte sa capete greutate, imi permit sa aduc o dovada biblica incontestabila, in completarea explicatiei f. bune a lui gershom :

Ioan 17 cu 26:

Eu le-am făcut cunoscut Numele Tău, și li-L voi mai face cunoscut, pentru ca dragostea cu care M-ai iubit Tu, să fie în ei, și Eu să fiu în ei."

Daca in versetul 6 ni se spune ca El a facut de cunoscut Numele Tatalui, in versetul 26 avem o informatie covarsitoare, in sensul ca El nu numai ca a facut de cunoscut acest nume ci ca, il va mai face de cunoscut (mai mult decat a reusit sa o faca pana atunci).

Concluzia clara este ca explicatia lui gershom este cea corecta, cand Mantuitorul exprima ca a facut de cunoscut numele tatalui se refera la partea spirituala, la caracteristicile Domnului, altfel afirmatia din versetul 26 este nonsens.

Din moment ce mi-a fost descoperit ca numele fratelui meu este ""Cutarescu"" nu mai am ce sa descopar mai mult de atat, in ce sens sa cunosc numele SI MAI MULT?

La fel este si cu Numele Domnului.Intr-adevar, numele Lui distinctiv este Iehova ( in romaneste) dar ce pot sa aflu mai mult despre acest nume decat exprima in sine?Si acest nume este un derivat din YHWH cuvant pe care nici nu am cum sa-l pronunt.Mantuitorul facea referire la latura spirituala a Tatalui care nu se face cunoscut printr-un simplu nume(lingvistic vorbind).

Vesnicia este prea mica pentru a face de cunoscut acest nume al Tatalui.

Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
avodah
14190. Postat la 23/09/2011 23:37 - 4971z1h16m
Sora Lucia aici discutam despre Nume , iar despre salvarea prin credinta sunt alte subiecte create.
Ma invinuiti de dezbinare. Nici macar nu ne cunoastem , ca sa ma puteti judeca .
Aici este un forum unde se discuta diferite idei, si dupa cum vedeti nu toti suntem pe aceiasi ideie. Tocmai pentru a afla care este adevarul , aici este un loc unde se pot aduce argumente din scriptura , enciclopedie, talmud, istorie, etc , prin care ne argumentam.

Te intreb frate , de ce te framanta atat lucrul acesta?Crezi tu, ca pana acum daca era necesar sa spunem numele Domnului in ebraica, nu se afla?

Sora Lucia va recomand sa cititi carti care vorbesc putin despre istoria bisericeasca, ca daca dmv. nu realizati ca pana nu demult era interzis ca un om de rand sa detina o scriptura, si daca nu realizati ca multi si-au dat viata, doar ca sa traduca scriptura din limba latina in celelate limbi de pe pamant , atunci nu prea o sa intelegeti de ce nu s-o putut pana acum.

Eu unui musulman i-as oferi o Biblie in limba lui si i-as spune sa creada in Isus ,binenteles ca imi trebuie translator ca sa-i vestesc credinta, daca nu cumva Domnul va vorbi prin Duhul Sfant in limba lui, cum a vorbit sotul meu prin Duhul Sfant in etiopiana.

Sora Lucia eu nu asta v-am intrebat.
Eu v-am intrebat daca considerati "Allah "acest nume potrivit sau nu pentru un nou crestin arab?

Lica
14191. Postat la 24/09/2011 11:48 - 4970z13h5m
Iubiți frați un general chinez care a trait cu ceva timp inainte de Isus a scris despre arta razboiului si printre randurile lui gasim o strategie interesanta si nume "obiceiurile, traditile etc adversarului trebuie ridicularizate...trebuie sa fie expuse ca fiind gresite". Noi nu realizam insa de multe ori niu suntem in razboi unii cu altii... nu am spus ca nu este bine sa discutam un astfel de subiect...dar trebuie sa stim cat, cand si cum....personal consider ca nu prea stim asta.

Iar referitor la intrebarea lansata de Daniel...subiectul aici este "Dumneyeu sau YHWH" adica functie sau nume...personal sunt pentru ambele. Insa intrebarea "Eu v-am intrebat daca considerati "Allah "acest nume potrivit sau nu pentru un nou crestin arab?" ma pune sa folosesc sofistica si logica...ceea ce este un teren minat (orice raspun este gresit daca intri in joc).... Allah este nume....iar Dumneyeu este o functie!

Sa nu credeti ca vorbesc prostii am sa va fac o demonstratie de sofistica (opusul a ceea ce numim noi logica): Poate Dumnezeu sa faca o piatra pe care sa nu o poata ridica? ...multi ati mai auzit intrebarea....si rapunsul este nefavorabil daca intri in joc...dar cum am spus...intrebarea nu este logica deci nici noi nu trebuie sa raspundem logic! smiley

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
avodah
14193. Postat la 24/09/2011 14:18 - 4970z10h34m
Frate Lica si sora Lucia ce este asa greu de raspuns?
Daca va intreb :
1. Considerati "Domnul Dumnezeu" acest nume potrivit pentru un crestin roman ?
Probabil majoritatea veti raspunde imediat cu "Da", fara explicati de genul celor de mai sus.
Acum va rog ,raspundeti la urmatoarea intrebare:
2. Considerati "Allah "acest nume potrivit sau nu pentru un nou crestin arab?"

De ce nu se mai poate raspunde ca si la intrebarea nr.1 , simplu cu "Da" sau "NU"?

Lica
14196. Postat la 24/09/2011 15:16 - 4970z9h37m
Frate Daniel...eu am raspuns foarte clar de ce nu pot da un raspuns DA sau NU!

Allah inseamna cateva lucruri in araba...le gasiti pe google...si daca merg sa ii evanghelizez pe arabi...da il voi folosi altfel o sa par un extraterestru pentru ei...

Insa cand vine vorba de nume al Creatorului....voi spune YHWH...dar daca discru despre functie...in limba romana functia lui YHWH este Dumnezeu si nu YHWH...cum e Elohim in ebraica. E mai simplu daca acceptam dar ca limba romna nu este pacat smiley

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Avram_76
14223. Postat la 25/09/2011 16:15 - 4969z8h37m
Eu raspund clar cu NU, nu este potrivit pentru un nou crestin arab.

Pana nu demult(2000 de ani in urma smiley ) bastinasii locurilor se inchinau la Xamolxe.Au venit crestinii in zona (Andrei in Scitia), si i-au increstinat pe cei ce credeau in Zamolxe.Evident ca Zamolxe nu mai este un nume potrivit pentru noul "dac "care s-a crestinat.El a aflat de alt Dumnezeu, de Dumnezeul cel adevarat care a creat totul si a carui nume e Domnul Dumnezeu, dumnezeul Bibliei, dumnezeul lui Israel si al Neamurilor.E clar ca noul crestin, cand spune Domnul Dumnezeu nu se mai gandeste la Xamolxe, dumnezeu pagan si fals.La fel cred ca este si cu arabul, a crezut in Allah iar daca reusesti sa-l crestinizezi e clar ca se va inchina Domnului Dumnezeu , Dumnezeului lui Israel si nu se va mai gandi la Allah.

Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
avodah
14224. Postat la 25/09/2011 17:38 - 4969z7h15m
Multumesc frate Avram de simplitatea raspunsului.
Insa situatia este alta pe teren. Din cauza principiului ,sustinut si de catre frati nostrii , cum spunea Ovi mai sus:
Eu sunt total împotriva anulării expresiilor românești
la fel sunt arabi crestini, care sunt total impotriva anularii expresiei arabe :"ALLAH ".
Spre surprinderea ta probabil, trebuie sa sti ca in Bibliile crestine arabe, Dumnezeul lui Israel este exprimat "Allah a lui Israel".
Citeste si intelege principiul ce se promoveaza :
Some Christians unthinkingly say Allah is not God. This is the ultimate blasphemy to Muslims,...
And what about the 10 to 12 million Arab Christians today? They have been calling God 'Allah' in their Bibles, hymns, poems, writings, and worship for over nineteen centuries. What an insult to them when we tell them not to use this word "Allah"! Instead of bridging the distance between Muslims and Christians, we widen the gulf of separation between them and us when we promote such a doctrine.

Traducerea
Unii Crestini fara sa gandeasca spun " Allah nu este Dumnezeu ". Aceasta este cea mai mare blasfemie pentru musulmani.
Dar despre cei 10 la 12 milioane de Arabi Crestini astazi?
Ei numesc pe Dumnezeu "Allah" in Bibliile lor, in poezii, cantari scrieri, si i s-au inchinat peste 19 secole.
Ce insult la adresa lor cand le spunem sa nu foloseasca expresia "Allah"! In loc sa apropiem distanta dintre Musulmani si Crestini, noi o marim, cand promoam astfel de doctrina.

Ei vezi frate Avram ce fel de principii se promoveaza?.

La fel ca si tie , multor altor crestini nu li se pare potrivit ca ei sa continue sa numeasca pe Dumnezeu a lui Israel , "Allah", odata ce au ajuns la adevar si s-au crestinizat, insa acestia ca tine , care sustin aceasta idee, sunt ridicularizati imediat de cei cu influenta , cum ca i-am insulta, si ca noi suntem vinovati de marirea distantei dintre musulmani si crestini. smiley
Asa ca o paranteza. Nu stiu daca ai auzit de noul curent ce ia amploare in America numit "Chrislam "care subt pretextul "Iubirii si acceptarii " spune ca toti suntem frati , si impreuna formam familia lui Dumnezeu. Musulmani si crestini, slujind acelasi dumnezeu doar ca il numim diferit si pe cai diferite , insa de fapt slujim aceluiasi. Recent pastorul Rick Warren , care pastoreste in California peste 20.000 de crestini, se suspecteaza ca se inclina spre o astfel de credinta.

In concluzie , nici eu nu cred ca este potrivit ca "Allah " sa fie reprezentantul dumnezeului cerului si al pamantului, insa care ar fi rezolvarea ?
Cum ar trebui atunci Crestinii Arabi sa-l numeasca ?
Un singur raspuns il vad corect, la aceasta dilema.
Dupa parerea mea ,ar trebuii invatati ca " Allah "este Dumnezeul arabilor si nu este Dumnezeul poporului lui Israel , si acesta este un Dumnezeu fals , cum a fost Baal pentru Moabiti, Zeus pentru Greci,Xamolxe etc, si nu se cade bine in a-l prelua aceste expresii si a le crestiniza, ci ar trebuii invatati ca [b]YHVH este Elohim(Dumnezeu) a lui Israel , si acesta este Numele Lui.[/b]

Acelasi principiu il aplic cand vine vorba de "Domnul Dumnezeu ", care a fost folosit candva de paganii , in incantatiile lor.
Nu stiu eu exact de unde provine , cum stiu de exemplu despre " Allah" insa este acelasi principiu.

Sper ca m-am facut in sfarsit de inteles....

Avram_76
14229. Postat la 25/09/2011 18:41 - 4969z6h11m
Fratele meu, eu am dat un raspuns simplu si mi-ai argumentat cu o argumentare elaborioasa ignorand postarea mea de la numarul 14 161.

Dragul meu, daca ccrestinii arabi folosesc de peste 19 secole expresia ""Alah"" in bibliiile lor etc, facand referire la DUMNEZEUL lui Israel, care-i problema?Ce te face sa crezi ca ar accepta cuvantul ""YHWH""?Nu-l vor accepta.

Nu le stiu eu pe toate dar am sa ma documentez in privinta faptului daca scrie in biblia araba Allah sau alta denumire pentru Iehova.Dar daca tu zici ca in biblia eraba este scris "Allah" facandu-se referire la ""Allajul lui Israel, pentru mine treaba-i oabla in urmatorul sens:

In absolut toate limbile pamantului exista termenul de "dumnezeire", asa la modul general.....gandindu-se lumea la "niste fiinte supranaturale"".Am sa dau doar doua exemple care-mi vin in minte: in romaneste, "dumenezei"-facandu-se referire la absolut toate posibilitatile de existenta a fiintelor superioare, definite sau nedefinite.In engleza(pe care o stii f. bine) avem cuvantul "gods" asa, la general, facandu-se referire la toate fiintele supranaturale.

Toate fiintele aflate sub incidenta "dumnezei" sau "gods" sunt nimeni alceva decat altceva care merita inchinare, nici nu vreau sa le zic pe nume DAR:

Cand romanul, prin termenul Dumnezeu puncteaza clar si indica cu degetul spre fiinta suprema a inchinarii iudeo-crestine, spre fiinta suprema a Bibliei pe care o cunoaste din Scriptura si cu care are o relatiie personala si-i pazeste porncile, nu vad nici o problema daca-i zice "Dumnezeu".

La fel si americanul, atunci cand zice "god" si puncteaza clar spre acelasi Dumnezeu al lui Israel, si-i pazeste poruncile iar nu vad nici o problema.

E f. bine sa cunoastem numele "in original" si noi il cunoastem si-l folosim din cand in cand atunci cand este cazul.Eu personal, in cartea de poezii publicata, folosesc alocurea acest termen "Iehova" pe care-l stiu si sunt de acord cu el dar de aici si a fii exclusivit pe acest termen este lucru mare deoarece TREBUIE sa ti cont de multe lucruri pe teren.

Aurelc
14241. Postat la 26/09/2011 00:07 - 4969z0h46m
Frate Dani, eu cred că înainte să ne aplecăm să ascultăm ce spun părerile unor oameni pe internet și prin diferite surse de informare ar fi bine să lăsăm Biblia pe cât se poate să ne învețe și să ne lumineze... Abia apoi celelalte surse de informare.

Am arătat cu ceva vreme în urmă faptul că Ucenicii au vorbit prin Duhul Sfânt în Ziua Cincizecimii în diferite limbi omenești, altele decât aramaica sau ebraica și nu am întâlnit nici cea mai mică aluzie în care să înceapă să explice diferența de termeni între zei și Elohim. Culmea că le vorbeau oamenilor în limba latină, greacă, etiopiană etc și fără să le dea explicații oamenii au înțeles despre cine vorbeau. Hai să presupunem prin absurd că aceștia din moment ce se aflau la Ierusalim, ar fi putut ști ce înseamnă termenul Elohim ( cu toate că e plină orice capitală de străini și mulți dintre ei nu au nimic comun cu religia ci sunt datorită afacerilor sau problemelor personale acolo) și dacă le-au spus că Elohim și-a dat Fiul ca jertfă și că acest Fiu s-a numit Ieșua poate că ar fi o explicație cu toate că este una foarte subiectivă, pentru că discursul lor nu tratează deloc problema aceasta a explicării de termeni dintr-o limbă în alta iar textul biblic ne stă mărturie că oamenii înțelegeau perfect ce li se spunea în toate limbile în care li se vorbea.

Bun, acum dacă primul exemplu s-a consumat pe teren evreiesc, o să-ți dau un exemplu de pe teren grecesc, în care publicul ascultător nu văd că avea vreo legătură cu Dumnezeul lui Israel pentru că se deduce tot din context. Iată pasajul la care vreau să mă refer:

Citat VDC: Faptele Apostolilor 17:16. Pe când îi aștepta Pavel în Atena, i se întărâta duhul la vederea acestei cetăți pline de idoli.
17. În sinagogă stătea deci de vorbă cu Iudeii și cu oamenii temători de Dumnezeu, iar în piață stătea de vorbă în fiecare zi cu aceia pe care-i întâlnea.
18. Unii din filosofii epicurieni și stoici au intrat în vorbă cu el. Și unii ziceau: "Ce vrea să spună palavragiul acesta?" Alții, când l-au auzit că vestește pe Isus și învierea, ziceau: "Pare că vestește niște dumnezei străini."
19. Atunci l-au luat, l-au dus la Areopag, și au zis: "Putem să știm care este această învățătură nouă, pe care o vestești tu?
20. Fiindcă tu ne aduci ceva ciudat la auz. Am vrea dar să știm ce vrea să zică aceasta."
21. Căci toți Atenienii și străinii, care stăteau în Atena, nu-și petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou.
22. Pavel a stat în picioare în mijlocul Areopagului, și a zis: "Bărbați Atenieni! În toate privințele vă găsesc foarte religioși.
23. Căci, pe când străbăteam cetatea voastră și mă uitam de aproape la lucrurile la care vă închinați voi, am descoperit chiar și un altar, pe care este scris: ,Unui Dumnezeu necunoscut!' Ei bine, ceea ce voi cinstiți, fără să cunoașteți, aceea vă vestesc eu.
24. Dumnezeu, care a făcut lumea și tot ce este în ea, este Domnul cerului și al pământului, și nu locuiește în temple făcute de mâini.
25. El nu este slujit de mâini omenești, ca și când ar avea trebuință de ceva, El, care dă tuturor viața, suflarea și toate lucrurile.
26. El a făcut ca toți oamenii, ieșiți dintr-unul singur, să locuiască pe toată fața pământului; le-a așezat anumite vremuri și a pus anumite hotare locuinței lor,
27. ca ei să caute pe Dumnezeu, și să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.
28. Căci în El avem viața, mișcarea și ființa, după cum au zis și unii din poeții voștri: ,Suntem din neamul lui...'
29. Astfel dar, fiindcă suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie să credem că Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu meșteșugirea și iscusința omului.
30. Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință, și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;
31. pentru că a rânduit o zi, în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul, pe care L-a rânduit pentru aceasta și despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că L-a înviat din morți..."

Din acest pasaj cine vrea, poate înțelege foarte simplu faptul că Pavel nu se chinuie deloc să le dea explicații lingvistice celor din Areopag și el le explică greșeala pe care o fac atunci când aseamănă un dumnezeu cu materia. ȘI el le spune foarte clar că a găsit un altar închinat "unui dumnezeu necunoscut" și în felul acesta a putut să le explice că de fapt ei trebuiau să înțeleagă imaterialitatea lui Dumnezeu și suveranitatea Sa cât și faptul că pe El îl interesează ca oamenii să-și schimbe viața și să se pocăiască de faptele lor rele care rămase neiertate vor fi judecate și condamnate.
Deci iată un al doilea exemplu de discuție clară între un om al lui Dumnezeu și alții care erau de altă națiune, vorbeau altă limbă. Și din acest pasaj lipsește cu desăvârșire explicația a ce înseamnă din discursul său cuvântul "Elohim" sau ceva tipic limbii ebraice. Dimpotrivă el a folosit cuvântul DUMNEZEU pe greacă, și DUMNEZEIRE și oamenii au înțeles, și asta a fost cel mai important lucru.
Dealtfel apostolul Pavel a spus foarte clar că pentru el " un idol este tot una cu nimic" ... Și pentru mine e tot cam la fel, deci în concluzie pentru mine teoria că rostind cuvintele " Domnul Dumnezeu" aș face vreo aluzie la niște idoli este egală cu zero.
Așa cum am mai spus-o de "n" ori, nu am nimic împotriva folosirii uneori a unor termeni, expresii din limba ebraică, mai ales atunci când sunt folosiți în scop didactic, dar am observat că insistența asupra acestor forme de exprimare nu duce la nimic bun, ci doar la dezbinare și la certuri. De aceea prefer să lăsăm fiecare limbă la locul ei că se pare că așa a îngîduit Tatăl Ceresc și să ne vedem de treabă și să încercăm să ajutăm oamenii să-l găsească pe El, nu o pronunție care peste 5 minute vine altcineva și spune " habar nu ai ce spui! nu se pronunță Iahuwa că se spune Iehova! eu am dovezi și mărturii, etc " și chestii dinastea...
Mda, bine ar fi să pricepem lucrurile astea. Mă rog Domnului să ne ajute .

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
avodah
14250. Postat la 26/09/2011 05:18 - 4968z19h35m
Da frate Ovi, Pavel s-a folosit de acea oportunitate sa le vorbeasca de dumnezeu cel adevarat, si daca verifici vei gasi ca si eu am recunoscut ca le mai folosesc cele romanesti pentru a intra cu cineva in discutie, care nu o auzit in viata lui de YHVH , si nu ar sti despre ce vorbesc.
Insa ,dupa ce am castigat destula atentie din partea respectivei persoane , le intercalez cu cele ebraice inadins, pentru ca respectiva persoana ,sa ma intrebe spre exemplu cine este Yahshua.
Si atunci am posibilitatea sa-i prezint un Mesia iudeu, nu unul grec sau latin, un Mesia care nu a venit sa anuleze poruncile, etc
Insa de a te folosi de anumiti temeni doar a intra cu cineva in discutie, pana la ai invoca in rugaciune , sau pana l-a a spune :
Eu sunt Allah, acesta este Numele Meu;si slava Mea n-o voi da altuia
Isaia 42:8
Este cale lunga...
Daca tu nu vezi nici o problema , ma rog...ce sa mai zic ...Allah sa te binecuvinteze !

Pagina 8 din 18 << < 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164902 vizite unice Powered by PHP-Fusion