Te-am intrebat daca exista alt DUmnezeu decat cel Viu din vesnicie in vesnicie?
Spunemi tu cand te rogi la cine te gandesti? la alt Dumnezeu?la alt Isus?
Spunemi ce zei pagani au mai avut numele Isus si Dumnezeu!
Repet:tu crezi ca exista alti DUmnezei Adevarati decat cel a lui Israel?
Tu ce crezi ca eu cand pronunt numele Isus ma gandesc la cele cateva mii de oameni care au numele asta?
Ti-am cerut scris numele care le pronunti tuh in BIblie sau sa zica DUmnezeu,Isus sau DUhul Sfant!(exod 23:13 nu are treaba cu schimbare numelui lui DUmnezeu,ci doar de inchinarea la alti dumnezei care nu exista)
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Pentru cei interesati -am aflat acest site din intamplare, si recomand la fiecare dintre noi sa asculte si sa mediteze . El sa ne lumineze prin Duhul Lui cel sfant.
Sunt zilele de pe urma si El reveleaza lucruri ascunse pana acum de majoritatea.HaleluYah http://www.youtube.com/watch?v=0AkWmZq1FR8&feature=related
1. În ziua aceea vei zice: "Te laud, YHWH, căci ai fost supărat pe mine, dar mânia Ta s-a potolit și m-ai mângâiat!"
2. "Iată, YHWH este izbăvirea mea, voi fi plin de încredere, și nu mă voi teme de nimic; căci YHWH este tăria mea și pricina laudelor mele, și El m-a mântuit."
3. Veți scoate apă cu bucurie din izvoarele mântuirii,
4. și veți zice în ziua aceea: "Lăudați pe YHWH chemați Numele Lui, vestiți lucrările Lui printre popoare, pomeniți mărimea Numelui Lui!
5. Cântați lui YHWH, căci a făcut lucruri strălucite: să fie cunoscute în tot pământul!"
6. Strigă de bucurie și veselie, locuitoare a Sionului, căci mare este în mijlocul tău Sfântul lui Israel."
Pentru mine a chema Numele Lui suna ca si cum am invoca prezenta Lui.
In Gen 26 : 25
Isaac a zidit acolo un altar, a chemat Numele YHWH si si-a intins cortul acolo.
Mi se pare interesant cum adica a chemat Numele ?
Prov 116:16,17
Ascultă-mă, YHWH , căci sunt robul Tău: robul Tău, fiul roabei Tale, și Tu mi-ai desfăcut legăturile.
17. Îți voi aduce o jertfă de mulțumire, și voi chema Numele YHWH;
Psalmistul scoate in evidenta acest aspect :
si voi chema
Pentru mine acest contrast se refera la invocarea Invocarea Numeleui Lui si la ferirea invocari altor Zei paganii.
Iarasi imi vine in minte ce am gasit in etimologie:
"DUMNEZEU"-În limba română termenul este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul "Domine Deus , mai exact din forma sa populară fără "i" ("Domne Deus" ), "veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu
Cuvantul INVOCATIE ma sperie
Fratilor aceste lucruri pentru mine au capatat o mare insemnatate si un mare semn de intrebare la felul cum traducatorii au ales sa ii puna Numele in limba romana.
Nu mai pot sa raman indiferent.
Parerea mea este : oridecate ori voi intalni cea mai mica si neinsemnata forma de paganism in orice lucru , voia Lui este de a ma departa de acea forma .
Ma rog deseori pentru fratii din Ro. ca El sa se reveleze acest lucru , si sa fim din aceia care nu inturnam spatele adevarului in favoarea traditiei.
Frate Pedro de ce nu vrei sa intelegi ca aceste Nume ce le avem in limba romana sunt de provenienta pagana au radacini pagane si atunci ce facem cu ce este scris ?:
Exod 23:13
Sa paziti tot ce v-am spus , si sa nu rostiti numele altor dumnezei: numele lor sa nu se auda iesind din gura voastra
Eu tocmai asta vreau sa spun ce ai spus tu: Sa nu trecem peste ce este scris.
Amin?
Frate pedro. Nici nu trebuie interpretat acel verset , pentru ca este foarte clar. Nu este o parabola.
P.S. Eu unul nu vreau sa las cuvantul in favoarea traditiei(Dumnezeu ,Isus)
Daca cauti in prefata la unele scripturi in romaneste vei afla negru pe alb.
Acolo scrie deocamdata:
Isus-in original Y'shua
Dumnezeu -in original YHWH.
Acestea trebuiau sa ramana asa cum au fost in original.
Sunt curios la momentul cand va apare o traducere romaneasca a scripturei care va contine numele acestea la forma originala , daca o vei accepta acea scriptura sau vei fi tot asa de impotrivitor??
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Dumnezeu sau Yhwh
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
1768. Postat la 16/12/2009 21:00 - 5617z2h36m
YHWH-este un nume personal al adevaratului Dumnezeu, care-L prezinta ca Dumnezeul legamantului cu Israel, Dumnezeul Rascumparator (Exod:6.2-6).
ELOHIM-Dumnezeu Creator si Suveran peste intregul univers.
Aceste doua nume apar de multe ori impreuna si sunt traduse in limba romana prin: Domnul Dumnezeu. YAHVEH ELOHIM=DOMNUL DUMNEZEU.
In ebraica mai intalnim diferite cuvinte care exprima maretia Lui YAHVEH cum ar fi:
ELION- Cel mai Inalt, Cel mai Mare;
SADAI- Cel mai Puternic;
ADONAI- Domn, Stapan;
MELECH- Rege.
Daca evreii ca sa nu pronunte numele lui YAHVEH care este Sfant au ales cuv.ADONAI (care nu este numele lui Dumnezeu), noua ne este ingaduit sa-I pronuntam numele?
Mi se pare corect sa se pronunte numele original nu cel rezultat din diferite traduceri. Sa dau un exemplu: eu daca ma numesc Ion, nu mi-ar placea sa mi se spuna Ivan, Iohan,Iohanan, ci asa cum mi se zice in limba in care m-am nascut.
Fr.Daniel, crezi ca fratii sau surorile mai in varsta ar putea sa se obisnuiasca cu termenii acestia greu de pronuntat?
Cred ca nu intelegi termenul Sta Scris:
--aratami versete unde scrie Yeshua si YHWH?
Il intelege foarte bine,dar problema e ca nu are suport biblik de asta nu iti raspunde...Chiar daca am cauta in toata biblia,nici macar intr-un singur verset nu gasim aceste lucruri..
Chiar ma gandesc,cum de la cei batrani in credinta asta,cei care au umblat cu mai multa sfintenie inaintea Domnului,cum de lor Domnu nu lea descoperit acest lucru?
Deconectat
RE: Dumnezeu sau Yhwh
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
1786. Postat la 17/12/2009 14:08 - 5616z9h28m
Fr. Pedro, cand ai folosit cuvantul "voi" in postarea ta anterioara, ma gandesc ca te-ai referit si la mine si vreau sa-ti raspund in cateva cuvinte.
In traducerea de Cornilescu, nu se gaseste scris cuvantul "YAHVEH" ca sa-ti poata da cineva scris, dar sunt alte traduceri in care este folosit acest cuvant.
YAHVEH ELOHIM=DOMNUL DUMNEZEU, aici sunt deacord cu tine, ori spun:YAHVEH ELOHIM, ori: DOMNUL DUMNEZEU ma refer la aceasi persoana.
Mi se pare mai corect cand se pronunta YAHVEH dar nu am spus ca e gresit daca se pronunta DOMNUL DUMNEZEU cand te referi la aceeasi persoana.
Am postat mai sus cateva cuvinte din limba ebraica si treducerea lor in limba romana, pentru ca este bine sa stim prin ce cuvinte exprimau evreii Maretia lui Dumnezeu si sa le putem folosi si noi, dar nu neaparat in limba ebraica pt ca si pe romaneste ne asculta Dumnezeu.
Domnul sa fie desfatarea noastra!
Nu stiu ce biblie aveti voi fratilor , dar stiu ca in biblia mea Isus este Isus ,iar Dumnezeu este Dumnezeu.Eu personal cred ca n-are nici un rost sa-mi obosesc limba cu niste pronuntii in alta limba .Nu asta-i important .Important ii sa credem in singurul Fiu al lui Dumnezeu ,adica Isus si sa facem voia Lui.Nu cred ca la a doua venire a Domnului Isus ,acesta ne va reprosa de ce I-am spus Isus si nu I-am spus Ie...
Frate Cornel eu sunt primul care nu vreau sa o iau inaintea Cuvantului!
NICI vorba in a va judeca sau jigni etc!
Dar nici nu putem vorbi noi 2 cuvinte in limba evraica si 10 in romana!
Macar daca le-am vorbi prin Duhul Sfant!
Cum ziceai ii UNa si Aceasi persoana ori ne referim la Dumnezeu ori Isus!
Sunt o multime de oameni cu Numele de Yeshua,Isus,Yhwh,Yehova si mai ce nume sunt!
DARRR ii UN Singur DUmnezeu Adevarat,Un Singur Mantuitor Isus Hristos Domnul!
Emanuel e Domnul! Marire Lui!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Sa nu iei in ''desert'' Numele YHWH ; caci YHWH nu va lasa nepedepsit pe celce va lua in desert Numele Lui
In
''desert''
este cuvantul Ebraic ''shav'' care literar inseamna ''fara valoare" sau "nimica"
Sa desconsideram Numele personal al Creatorului YHWH si sa il mascam cu un titlu "Domnul" sau vechi invocatii pagane "Dumnezeu" ar fi fost considerate Blasfemie pe timpul lui Yhaushua.
Serios . Cine s-au crezut acei care au schimbat Numele Creatorului si Fiului Sau? Inteleg si este adevarat ca are mai multe titluri si descrieri Ex: Tata, Master ,Creatorul, dar are un singur Nume personal: YHWH- Yahuwah
Fratilor Eu am cautat de unde provin aceste Nume in Limba Romana.
Ce am gasit m-a tulburat , si m-a facut sa gandesc ce El ar fi ales daca ar fi fost in Locul Meu.
Ar fi zis nu conteaza ?
Ar fi continuat El sa le rosteasca daca au legaturi pagane?
Fratilor eu va respect si daca rostiti aceste Nume , dar va rog sa ne respectati alegerea si voi pe noi acestia care ne-am hotarat sa nu le mai pronuntam .
Pentru mine acest verset inseamna ceva , dar daca pentru voi nu inseamna la fel , va rog nu ma mai condamnati :
Filipeni 2 :9
Deaceea si YHWH L-a inaltat nespus de mult , si I-a dat Numele care este mai pe sus de orice Nume
;
I-a dat un Nume care vad ca multi nici nu vor sa-l auda decum sa incerce sa-l pronunte.
Sincer sunt trist
Sper din toata inima sa nu deranjez pe nimeni prin ceea ce scriu ci sa pot sa fiu de ajutor lucrari Dumnezeului nostru.Cunoașterea pe care oamenii au primit-o despre Dumnezeu este exprimată prin r numele " cu care L-au identificat. În mod absolut, Dumnezeu nu poate avea un nume deoarece orice cuvînt reprezintă o realitate statică si limitata, iar Dumnezeu este infinit în dimensiunile ființei Sale și în posibilitățile Lui de manifestare.
La evrei numele unei persoanei nu era un simplu apelativ, ci un mesaj care puărtă în sine informații despre persoana caruia i se atribuia. Numele sub care Dumnezeu se descoperă ne ajută să ne formăm o imagine despre El Cartea Facerii ne pune la dispoziție primele trei numiri cu care L-au identificat oamenii pe Dumnezeu: Elohim, Iehova și Adonai, date oamenilor într-o ordine prestabilită și desăvîrșită care nu poate fi schimbată fără a altera caracterul revelației lui Dumnezeu către oameni ( Ieș. 6, 3 ), precum și cele cinci numiri compuse ale numelui lui Dumnezeu: El-Elion: Dumnezeul Cel Prea înalt ( Fac. 14, 18 ), Iehova Elohim: Domnul Dumnezeu ( Fac. 15, 2 ), El-Roi: Dumnezeul care mă vede (Fac. 16, 13), Iehova-Iire: Domnul va purta de grijă ( Fac. 22, 14 ), El-Elohe-Israel: Domnul este Dumnezeul lui Israel ( Fac. 33, 20 ). În restul cărților Vechiului Testament, Dumnezeu este identificat prin alte câteva nume diferite, dintre care amintim aici: El, Eloah, El Sadai, Ehieh. Semnificația exactă a acestor nume nu poate fi precizată astăzi cu certitudine.
Numirea de Eloah, este cea mai rar folosit, apărând numai de 57 de ori în întreg Vechiul Testament." El " este folosit de aproximativ 217 ori si reprezinta probabil notiunea de putere, forta. Eloah este un termen oarecum mai poetic. Elohim apare de peste 2.570 de ori în Vechiul Testament și este ințeles de cei mai mulți comentatori biblici ca un plural de majestate al dumnezeirii. Alții văd în această forma de plural o indicație a trinității lui Dumnezeu, căci deși este un plural masculin, acest nume apare întotdeauna în Scriptură însotit de un verb la singular. Elohim este o formă de plural care denumește un aspect caracteristic al ființei divine: Dumnezeu întreit în ființă ( Fac. 1, 26 ), dar unic în natură și persoană ( Deut. 6, 4 ). Adonai, sau mai scurt r Adon " este numirea veche pentru r Stăpîn " sau r Domn " și este aplicată în textul Vechiului Testament și omului și divinității ( Fac. 15, 2 ). Atunci când este aplicat oamenilor r adonai " se scrie cu literă mică. El apare de 400 de ori în Vechiul Testament. Pe lânga aceste nume mai există în Biblie și un alt numar de termeni descriptivi care-L identifică pe Dumnezeu. El este caracterizat ca: Domnul oștirilor, măcar că astăzi nu se mai știe precis dacă aceste oștiri erau o referire la mulțimea îngerilor, la mulțimea evreilor sau la mulțimea stelelor de pe cer. Un alt termen folosit în mod curent ca nume al lui Dumnezeu este " Elion ", care apare de aproximativ 30 de ori în textul Vechiului Testament, fiind tradus de cele mai multe ori prin: r0; Cel Preaânalt r1;. Numirea " El Sadai " este folosită cam de 49 de ori în Vechiul Testament, și este tradusă de obicei prin: r0; Cel Atotputernic r1;. Este posibil însă ca sensul primordial al acestui nume să fi fost: r0; Stapânul milos r1;. Cu alte cuvinte, El nu este numai puternic ( stapân ), ci Îi și place să-Și folosească puterea pentru protecția și binele nostru.Iehova nu este un nume propriu zis, ci un grup de cuvinte care desfășoară ceva din caracterul infinit al prezenței și posibilităților divine: r Eu sînt Cel ce sînt " ( Ieșire 3, 11-15). Ocazia în care a apărut acest nume i-a făcut pe mulți să se oprească asupra lui ca asupra singurului nume veritabil al dumnezeirii. Este bine de știut însă că evreii au pierdut ei înșiși pronunțarea corectă a acestei perifraze notate în textul vechi doar prin consoanele HH și semivocalele Y, W ( lingviștii de astăzi înclină totuși spre forma Yahweh ). În timpul Evului Mediu, rabinii au înlocuit vocalele originale cu vocalele din cel de al treilea nume pentru divinitate: Adonai și astfel s-a ajuns la numirea de r Iehova ". Astăzi nimeni nu poate spune că știe cum a sunat vocea din ceruri prin care S-a identificat Dumnezeu înaintea lui Moise, iar faptul că în textul Bibliei au apărut apoi alte numiri pentru Dumnezeu ne arată clar că nu este bine să ne legăm prea mult de această singură numire. Acest nume r11; Iehova r11; descoperă faptul că Dumnezeu există vesnic. Așa se prezinta El lui Moise spunând: r r30;Eu sunt cel ce sunt r1; ( Ieșire 3, 14 ). Evreii când întâlneau acest nume în scrierile sulurilor sfinte nu-l pronunțau pentru că ei credeau că atunci când este rostit Dumnezeu care este veșnic este prezent și în momentul când este rostit numele. Ei au înlocuit acest nume cu Adonai r11; ce îl identifica pe Dumnezeu ca Domn și Stapan.
În Sfânta Scriptură găsim o combinație a acestui nume cu alți termeni care descoperă insușirile și lucrarea pe care o împlinește Dumnezeu.Astfel:
r6; Iehova Iire - Domnul poartă de grijă - ( Fac. 22, 14 ),
r6; Iehova Nisi - Domnul Steagul meu r11; ( Ieș. 17, 15 ),
r6; Iehova Salom - Domnul pacii r11; ( Jud. 6, 24 ),
r6; Iehova Sabaot - Domnul ostirilor r11; ( I Sam. 1, 3 ),
r6; Iehova Tidchenu - Domnul neprihanirea mea r11; ( Ier 23, 6 ) etc.
Cel mai des Dumnezeu se descoperă lui Israel sub numirea:
r6; Iahweh Yelohim Israel r11; Domnul Dumnezeul lui Israel r11; ( Jud. 5, 3 ).
De departe, cel mai des întilnit nume al lui Dumnezeu în Vechiul Testament este numele sub care s-a descoperit El israeliților. Forma poetică a acestui nume, " Iah ", apare de 50 de ori în Scriptură. Ea este acea care se folosea în expresiile compuse consacrate laudei: r0; Haleluiah r1; ( slăvit să fie Domnul! ) sau numelor: Ieremi-ia, Isa-ia, Mica-iah, etc.. Cea mai cunoscută formulare a lui r0; Iah r1; este celebrul tetragrammaton r0; IHWH r1;, care apare tradus în unele părți prin r0; Domnul r1;, iar in altele prin Iehova. Cea de a doua formă, Iehova, a aparut din cauza reticenței evreilor de a pronunța Numele Sfânt. Ei i-au inlocuit vocalele cu acelea din numirea r0; Adonai r1;. Astăzi, pronunțarea originală a tetragrammatonului s-a pierdut cu desăvârșire. Unii comentatori spun că cea mai probabilă ar fi: Iahweh. Acest nume al lui Dumnezeu apare de 6.823 de ori în Vechiul Testament.O altă numire folosită pentru Dumnezeu a fost: r0; Ehieh r1;, asemănătoare cu numele r0; Iahweh r1;. In Ieșire 3, 14 acest termen este tradus prin: r0; Eu sunt Cel ce sunt r1;. Unii bibliști sugerează că ințelesul acestui nume ar fi r0; pecetea legământului prin care Dumnezeu se angajează să fie cu Israelul în toate veacurile care vor veni r1;. Dumnezeu este identificat si prin alte nume descriptive ca: Împăratul, Dătătorul Legii, Judecătorul, Stânca, Cetatuia, Turnul de scăpare, Păstorul, Răsplata cea foarte mare, Scutul, etc. Una dintre cele mai frumoase este: Sfântul lui Israel, care apare de 30 de ori in Sfânta Scriptură. Dumnezeu mai este descris și ca: Locul de scapare al celui credincios. Toate aceste numiri ale lui Dumnezeu: " El Elyon " ( Cel prea înalt ), " El Șadai " ( Atotputernicul ), " El Roi " ( Dumnezeu atotvăzător ), " Elohim " ( care, de altfel, este pluralul lui El - prefigurând se pare, Sfânta Treime ), " Adonai " ( iarăși un plural, tradus prin " Domnul meu " ), conduc la ideea că " În ziua aceea, Domnul va fi singurul Domn și Numele Lui va fi singurul Nume " ( Zaharia 14, 9 ) .
Cu multa pace si respect va doresc multa binecuvintare si pace in Domnul nostru Isus Hristos.
O Doamne, tăria , cetatuia și scaparea mea în ziua necazului ! Neamurile vor veni la tine de la marginile pământului, și vor zice:" Părinții noștri n-au moștenit decat minciuni, idoli deserti, care nu sunt de nici un ajutor.
Cum poate omul sa-si faca dumnezei, care nu sunt dumnezei?"
De aceea, iatăca le arat, de data aceasta ,si-i fac sa stie puterea si Taria Mea; si vor cunoaste ca Numele Meu este YHWH .
(Ieremia 16:19-21)
Ezechiel 36:23
"De aceea voi sfintii Numele Meu cel mare, care a fost pangarit printre neamuri, pe carel-ati pangarit în mijlocul lor. Și neamurile vor cunoaște că Eu sunt יהוה", zice YHWH Elohim," cand voi fi sfintit intre voi subt ochii lor.
Maleahi 2:2
"Dacă nu veti asculta, dacă nu vă veti pune inima , ca sa dati slava Numelui Meu", zice YHWH oștirilor, "voi arunca in voi blestemul , și voi blestema binecuvântările voastre ; da le-am si blestemat, pentrucă n-aveti pe inima porunca Mea."
Asi vrea sa citez cateva ideii din cea ce ai copiat tu :
Citat:
În mod absolut, Dumnezeu nu poate avea un nume deoarece ......
Nu pot sa fiu de acord cu autorul care a ascris cea ce tu ai postat.
Mesia insusi contrazice acest lucru in Ioan 17 : 26
Eu le-am facut cunoscut Numele Tau , si Li-l voi mai face cunoscut ,...
citat:
Astăzi, pronunțarea originală a tetragrammatonului s-a pierdut cu desăvârșire. Unii comentatori spun că cea mai probabilă ar fi: Iahweh. Acest nume al lui Dumnezeu apare de 6.823 de ori în Vechiul Testament.
De ce autorul spune ca pronutarea originala a tetagramei YHWH s-a pierdut?
Pentru ca Evreii s-au oprit sa o mai pronunte cu aprox. 500 de ani inainte de Mesia, din cauza sa nu fie profanat printre neamuri , si de atunci au inlocuit in toate cele 6.823 pronuntia
>> Atentie<< Literele au ramas la fel in vechiul testament (Tora)doar pronuntia s-a schimbat . In Loc sa se citeasca literele care exista in text si anume :Yod, hey ,vav, hey,>> YHWH<< se pronunta Adonai .
Si asta sa intamplat cum spuneam in perioda robiei babiloniene cu aprox 500 de ani inaite de Mesia, si continua pana in ziua de azi.
Evreii cand citesc Tora si apare YHWH sau invatat sa nu pronunte Yahuwah sau Yhaweh(dupa parerea unora)ci sa pronute total alt cuvant care de fapt nu se afla in scrirea caatare , si anume Adonai . Tocmai la aceasta s-a referit Mesia: ca le-a facut de cunoscut Numele Tatalui apostolilor .
In acea perioada rabini veacului au interzis complet folosirea Numeleui .
Foloseau toate celelate forme si atributii care sunt postate mai sus,dar au interzis pronutarea Numelui Sfant.
Credeti ca Mesia cand a citi Isaia unde apare YHWH si-a sucit limba si a pronutatd Adonai in loc de Yahuwah?
El nu s-a supus invataturilor fariseiilor, si din aceasta cauza scrie ca aveau pironiti ochii spre el dupa citirea cartii.
Frate Danut. Asi dori sa aud si parera ta la cea ce sta scris in etimologia cuvantului "Dumnezeu"
"DUMNEZEU"-În limba română termenul este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul "Domine Deus , mai exact din forma sa populară fără "i" ("Domne Deus" ), "veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu