Traditia la evrei nu se schimba ca la alte neamuri, sa fim cinstiti.
Din timpul Domnului Isus pana acum nu s-a schimbat nimic. Au
mai aparut niste carti, e adevarat, dar nu s-a schimbat nimic.
Evrei cu numele, care sa scoata teorii noi, sunt multi.
Constantin Daniel, un mare orientalist roman, in cartea sa
"Gandirea feniciana in texte", la pagina 53, spune asa:
"De aceea, de pilda, numele adevarat al Dumnezeului
vechilor evrei nu este cunoscut realmente nici astazi, el nu este
nici Yahweh, nici Elohim, nici Adonai, ci era cunoscut doar
de marele preot, care o singura data pe an, in ziua de Yom
Kipur (ziua iertarii) il pronunta in soapta in Sfanta Sfintelor,
incaperea cea mai tainica a Templului lui Solomon."
Am citat dintr-o carte tiparita, aparuta cu sprijinul Asociatiei
de Studii Orientale a R.S.R. (la acea data), o carte serioasa,
de nivel academic, pentru care isi asuma raspunderea cineva.
Nu este o pagina de net, care azi spune una, maine alta, sau
chiar dispare de tot intre timp.
Aceste lucruri sunt bine cunoscute intre evreii practicanti,
nu prea exista loc de dezbateri.
De asemenea, la Judecatori 13.18 citim:
"Ingerul Domnului i-a raspuns: "Pentru ce Imi ceri Numele?
El este minunat.""
Daca numele ingerilor erau secrete, fiind "minunate", atunci
ce putem spune despre Numele Celui Preaanalt? Sa ne raspundem
singuri la aceasta intrebare.
A sluji lui Dumnezeu cum vrea omul, si nu cum cere Dumnezeu, este idolatrie.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat
RE: Dumnezeu sau YHWH?
Viorel Tiudic (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27092. Postat la 04/02/2015 01:57 - 3741z21h45m
[quote]Ionica a scris:
Shalom,
In nici o limba nu este asa, numai la evreii din antichitate. Sa retii asta.
Si am sa iti spun de ce. Deoarece toate neamurile au inventat ei insisi nume pentru dumnezeii lor falsi, in schimb evreii au primit cunostina despre numele Dumnezeului adevarat prin revelatie. Numele lui Dumnezeu a fost revelat la Horeb, pe cand Moise era pastor in Midian, conform cu textul ebraic nemodificat din Exod capitolele 3 si 6.
Bible > Hebrew > Exodus 6:3
◄ Exodus 6:3 ►
Text Analysis
Str Translit Hebrew English Morph
7200 [e] wā-r17;ê-rā, וָאֵרָ֗א And I appeared Verb
413 [e] r17;el- אֶל־ unto Prep
85 [e] r17;al87;-rā-hām אַבְרָהָ֛ם Abraham Noun
413 [e] r17;el- אֶל־ unto Prep
3327 [e] yim9;-m17;āq יִצְחָ֥ק Isaac Noun
413 [e] wə-r17;el- וְאֶֽל־ and unto Prep
3290 [e] ya-r16;ă-qōl87; יַעֲקֹ֖ב Jacob Noun
410 [e] bə-r17;êl בְּאֵ֣ל as God Noun
7706 [e] čad-dāy; שַׁדָּ֑י Almighty Noun
8034 [e] ū-čə-mî וּשְׁמִ֣י but my name Noun
3068 [e] Yah-weh, יְהוָ֔ה JEHOVAH Noun
3808 [e] lō לֹ֥א not Adv
3045 [e] nō-w-l95;ar16;-tî נוֹדַ֖עְתִּי I did reveal Verb
lā-hem. לָהֶֽם׃ unto them Prep
Deci inainte de acest timp, nimeni nu cunostea numele lui Dumnezeu, nici chiar Abraham, prietenul lui Dumnezeu. Evreii ii spuneau "Sadday", adica Atotputernicul.
Ionica , Abraham nu a cunoscut semnificatia numelui dar pronuntia a stiut-o, ca dovada atunci cand era intampinat de imparatul Sodomei a pronuntat numele IHWH Dumnezeul cel Preainalt, Ziditorul Cerului si al Pamantului.
Interesant e ca Melhisedec omite Numele in binecuvantarea sa. Oare de ce?
Deconectat
RE: Dumnezeu sau YHWH?
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27093. Postat la 04/02/2015 06:18 - 3741z17h24m
Shalom și fiți binecuvintati cu toții.....
Îmi cer scuze înainte de a pare o provocare sau că poate sînt în vorbă un necioplit dar nu și în anumite puncte care am incercat să le aflu din cauza certurilor de cuvinte.....sînt plin de rîvnă pentru numele celui Atotputernic și ador mult poporul evreiesc, dar sînt și limite care nu pot fi depășite....vreau să expun și eu opinia mea care nu prea îmi place să expun din anumite puncte de vedere dar voi încerca relata un lucru care am ajuns să înțeleg că din tot ce am studiat si cercetînd mult despre aceste nume si despre poporul evreiesc și alte teme mari, am ajuns să înțeleg că numele divin al tatălui nu este cunoscut....omul ce trăiește pe pămînt și are buzele încă păcat nu poate pronunța un nume sfînt toate numele aproape se adresează lui Yahsua Isus.....Cînd mîntuitorul va preda mireasa tatălui după ce vor trece evenimentele după mia de ani atuncea va fi cunoscut lucruri noi și minunate fiind in trupuri de slavă......pînă atuncea puterea a fost dată mîntuitorului sus in cer...pe pămînt...și sub pămînt.....El este totul.....de la El prin El și pentru El sînt toate lucrurile.....alfa și omega.....începutul și sfîrșitul....
Deconectat
RE: Dumnezeu sau YHWH?
Moderator7 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27545. Postat la 02/01/2016 13:19 - 3409z10h22m
Ionica a scris:
Raspuns catre Lavi
Shalom,
Despre citate da si amen.
Despre intrebare:
Se scrie intr-un fel si se pronunta in alt fel. Se scrie IHWH (iod, he waw, he). Evreii si grecii au transcris intotdeauna litera iod prin litera iota, adica "i". Si avem marturie clara din timpul Septuagintei, inceputa de cei 72 de carturari din Israel. Deci daca acesti 72 de carturari au scris litera "i" oriunde au intalnit litera iod in nume teoforice si in general peste tot la celelalte cuvinte, nu avem dreptul sa stricam aceasta traditie.
In ebraica uneori nu se pronunta litera H (HE), ci doar se scrie. La fel ca in Halleluiah. Se scrie Halleluiah dar se pronunta Alleluia. Daca ai pronunta "Haleluiah" ai spune chiar ceva nepotrivit, fiindca in ebraica acesta pronuntie neconforma seamna la auz cu un alt cuvant care are o rezonanta negativa. Asa a avertizat un evreu pe un frate. Deci sa ne straduim sa scriem si sa pronuntam corect cuvintele din ebraica. Pe cat posibil.
Preotul evreu Iosef Flaviu din secolul I en., scria ca numele divin era compus din patru vocale, caci atunci cand aceste litere se scriu ca "matres lectionis" ele primesc sens de vocala. Deci nu mai avem litera H (HE) ca consoana, ci apare ca vocala...
Trebuie sa stim si sa intelegem ca numele divin apare in trei forme:
1. In forma sa lunga IHWH si atunci se pronunta uniform, strict consonatic Ieoua, dupa vocalizarea de la Tiberiada si Philo din Biblos (sec I-II ien).
2. In forma sa prescurtata IH, si aici apar trei cazuri de pronuntie:
a) Cand apare ca prefix la inceputul unui cuvant compus, in functie de ce litera urmeaza dupa H, IH este ponuntat IE, ca de ex IESHUA (Isus), acesta fiind un nume teoforic, compus din prefixul IH (luat din prima parte a numelui divin) si cuvantul "shua" care inseamna "mantuire".
b. Cand apare ca prefix la inceputul unui cuvant compus, in functie de ce litera urmeaza dupa H, IH este ponuntat IO, ca de ex IOHANAN (Ioan), acesta fiind un nume teoforic, compus din prefixul IH (luat din prima parte a numelui divin) si cuvantul "hanan" care inseamna "indurator".
c. Cand apare ca sufix la sfarsitul unui cuvant compus, in functie de ce litera urmeaza dupa H, IH este ponuntat IA, ca de ex Eliia (Ilie), acesta fiind un nume teoforic, compus din cuvantul "Eli" (Dumnezeul meu) si sufixul "IA" (luat din prima parte a numelui divin).
Forma prescurtata a numelui divin, ca sufix, apare si la cuvinte care nu sunt nume, ca de exemplu "laudatipeiah" si "foculluiiah". Samaritenii pronuntau forma prescurtata a numelui divin IH, adaugand sufixul "BE", ca "IABE".
3. In forma sa prescurtata IH urmat separat de forma sa lunga IH IHWH. In acest caz se aplica ambele variante de pronuntie IA IEOUA.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Legat de subiectul "Dumnezeu sau YHWH?" as dori sa fac cateva precizari.
Pe langa oameni care nu doresc sa pronunte deloc numele lui Dumnezeu, am intalnit oameni de parerea cealalta, care mai nou resping si cuvantul "Dumnezeu", dorind sa spuna doar "Elohim". Ei cred ca Dumnezeu este nume de "zeu" pagan. Dar nici vorba, cuvantul Dumnezeu nu este un nume, este un titlu. Oricine studiind Septuaginta greaca (prima traducere a Torei intr-o alta limba) care este redactata din secolul II ien, poate vedea ca cei 72 de carturari evrei, reprezentati ai tuturor triburilor, au tradus titlul Elohim prin Theos si au lasat numele divin netradus, scriindu-l cu litere ebraice. Asa a facut si Aquila, un ucenic al marelui Rabin Akiba, in secolul I en. La fel au facut si primii crestini, in frunte cu apostolii, care au scris scrisori in greaca.
Deci etimologic - toti acestia - nu au gasit nimic rau in cuvantul Theos.
Ce inseamna "theos" din punct de vedete etimologic? Unii cercetatori sustin ca inseamna "ceresc".
In greaca eolică (vorbita in timpul Razboiului Troian in partea centrala si de est a Greciei) "theos" se scria "deus", ca in latina. Deci ambele cuvinte inseamna acelasi lucru. Daca transpunem in romana, care este o limba neo-latina (neo-latina inseamna latina noua, adica latina evoluata din punct de vedere lingvistic), cuvantul "Dumnezeu" inseamna "Domnul Ceresc" de la "Dominus (Domn, Stapan)" si "Deus" (Ceresc). In limba vlaha (romana veche) Dominus Deus si forma ei Domine Deo a evoluat spre "Dumniedzo", de unde s-a cristalizat prin lingvistii moderni in forma "Dumnezeu". Deci cuvantul Theos, Deo, sau Dumnezeu este acceptabil din punct de vedere etimologic, adica din punct de vedere al insemnatatii cuvintelor din sursa primara. Etimologia este o stiinta care se ocupa cu studiul sensurilor cuvintelor.
ETIMOLOGÍE, etimologii, s. f. 1. Stabilire a originii unui cuvânt prin explicarea evoluției lui fonetice și semantice. 2. Ramură a lingvisticii care studiază originea cuvintelor unei limbi. b30; (Gram.; înv.) Morfologie. 3. Etimon. ◊ Etimologie multiplă = proveniență a unui cuvânt din două sau din mai multe surse diferite. Etimologie populară = modificare a formei sau a sensului unui cuvânt (recent intrat în limbă) sub influența unui cuvânt mai cunoscut cu care prezintă asemănări de formă și uneori de sens. r11; Din fr. étymologie, lat. etymologia.
Revenind la practica eliminarii numelui divin din uz, putem demonstra stiintific, din sursele istorice, ca frica de a nu mai folosi numele divin, nu a fost data de superstitie ca prim factor (insa nu doresc sa spun ca acest element n-a jucat nici un rol), ci de decretele contra religiei mozaice date mai intai sub Antiochus Epifanes in secolul II ien, care nu a fost o interdictie totala, ci una in sens reformator, de a greciza fortat religia mozaica, si mai apoi de catre autoritatile imperiale romane, in secolul II en, care au impus o interdictie totala impotriva religiei mozaice, aceasta devenind "religia non grata" in sens total.
Asadar, s-a eliminat aceasta practica a scrierii numelui divin cu caractere ebraice, din frica, deoarece dupa rascoala galileanului Bar Kocba, un descendent al familiei davidice (123-125), religia mozaica si tot ce apartinea de ea a fost scoasa in afara legii. Interdictia a fost totala si foarte aspra, fiind insotita de pedeapsa cu moartea pentru faptasi si cu biciuire brutala pentru cei ce stiau si nu denuntau pe practicanti. Ultimul reprezentant activ al preotimii, Chanania din Galileea, fiul preotului Teradion, care mai pastra traditiile sarbatorilor de la Templu, implicit sunatul din trambite si benedictiile (rostirea binecuvantarilor, cand se invoca numele divin) a fost ars pe rug, in public, tocmai pentru ca a folosit Tora si numele divin in public, in timpul unei benedictii preotesti. Sotia lui a fost biciuita brutal tot in public, pentru ca nu l-a denuntat si fiica lor a fost vanduta ca sclava.
Frica de represalii a fost atat de mare incat chiar si crestinii au intrat in panica si au inceput a se dezice de practicile evreiesti, adunandu-se duminica, adoptand calendarul si sarbatorile paganilor, modeland dogmatica crestina dupa obiceiurile lasate de filozofii pagani si excomunicand in anul 130 adunarea iudeo-crestina, sub acuzatia de erezie suprema. In acest timp scrierile evreiesti au fost colectate si arse din unele biserici (sub conducerea lui Marcion si adeptii lui) iar cele crestine au fost corupte si s-a procedat la redarea numelui divin prin Kurios (Domn).
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10