Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 5
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Tineret | Adevărat sau fals?
Pagina 4 din 18 < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
Deconectat RE: Dumnezeu sau Yhwh
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
2065. Postat la 18/01/2010 20:31 - 5584z2h58m
Atentie: in ebraica exista doua forme de plural: -aim, pluralul dual, care desemneaza doua obiecte, de obicei membre ale trupului, maini, ochi, si -im, care desemneaza cel putin trei...sau chiar mai multi... Elohim arata, stricto sensu, trei sau cel putin trei...Explicatia pe care a incercat s-o dea Rabbi Moshe ben Maimon (Maimonides) este k Elohim este un plural regal, k si cum ai zice Maiestatea VOASTRA, desi regele e unul... Explicatia e cretinutza, pt k pluralul regal apare numai in Europa, nu la evrei, si numai in Evul mediu, nu in antichitate... S-au incercat si alte explicatii: k ar fi vb d ostirea ingereasca...Yeah, right...K si cum Cel Preainalt ar trebui sa anunte sau sa consfatuiasca cu cineva...o Variant amai noua spune k ar fi vb d calitatile nenumarate ale Creatorului...Aiurea, e k si cum diferitele Sale calitati ar vorbi intre ele, ha?... Astia n-au citit niciodat k El este simplu si necompus, adik in El toate calitatile, orikte ar fi ele, nu-s in tensiune unele cu altele, ci toate-s desavarsit una?...Dupa cum si Fiul este una cu Tatal, dar NU unul cu Tatal, adik totuna...Revenind si analizand din alt punct de vedere: evreii n-au citit marturii ale rabinilor kabbalisti care dupa o rapire in Duhul (sau un extaz, cum ar fi zis grecul Luca) au dat marturie si au zis: "L-am vazut pe YHWH pe tronul slavei si, alaturi de El, am vazut, iarta-ma Stapane, un YHWH mai mic!!!..."? Ah, am zis cumva Kabbalah? Scuze, n-am vrut k discutia sa gliseze spre taramuri interzise...smiley

Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
avodah
2066. Postat la 19/01/2010 04:02 - 5583z19h26m
Un lucru este clar . Elohim este o forma plurala in ebraica , si de aici incep interpretarile.
Eloah forma singulara apare de foarte putine ori , si de obicei prin cartea lui Iov (am gasit de exemplu ca apare in Iov 3:4, 23; 4 :9, 6:4 , etc..

Sa tinem in minte :Traditional evreii nu concep un mesia ca fiu divin a tatalui , ci un salvator pamantesc uns imparat din linia lui David , care va reinstaura pacea in Israel .(bineinteles si la ei opiniile difera)
Atunci au trebuit sa vina cu tot felul de explicatii din ce cauza apare mai mult de unul Divin prin atatea locuri prin scriptura
Pentru noi ar trebui sa fie mult mai simplu daca credem ca prin Yahushua au fost create toate , si daca credem ca prin toata scriptura este vorba despre El asa cum Le-a explicat celor doi ucenici in Luca 24: 27
Si a inceput de la Moise si dela toti prorocii , si le-a talcuit in toate Scripturile , ce era cu privire la El.

Nu stiu exact cum ar explica frati nostrii evrei care nu cred ca Tatal are un fiu Prov 30 :4 unde apare ca Tatal are un fiu:
Cine s-a suit in ceruri si cine s-a pogorat din ele?
Cine a adunat vantul in pumnii Lui?
Cine a strans toate apele in haina Lui?
Cine a hotarat toate marginile pamantului?
Care este Numele Lui , si cum cheama pe Fiul Sau?

-in scriptura din care citesc eu scrie cu litere mari
P.S. Fac ce fac si tot la Nume ajung smiley
- tot nu vreti sa le folositi, acum ca cel putin le cunoastem? smiley
Elohim =Tatal YHWH si Yahushua (Creatorul care prin CUVANT a creat acesta lume)

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
avodah
2168. Postat la 09/02/2010 17:43 - 5562z5h46m
Maleahi 3 :16
Atunci si cei ce se tem de YHWH au vorbit adesea unul cu altul;YHWH a luat aminte la lucrul acesta, si a ascultat;si o carte de aducere aminte a fost scrisa inaintea Lui, pentru cei ce se tem de YHWH, si cinstesc NUMELE LUI.

YHWH sa fie slavit, si sa dea Tatal sa fim printre aceia care dau cinstea cuvenita Numelui Sau.

Pedro V
2169. Postat la 09/02/2010 20:00 - 5562z3h29m
Cinstirea Numele Domnului NU are treaba de intelesul pe care vreti sa il dati si anume cum ii scris ,fiindca ii clar ca se refera la acelasi Nume!

Are treaba de cum ascultam de El!
Cum este de Binecuvantat de noi si de oameni!
Cum ii faceam cunocut Voia Lui asa cum Sta Scris!
Cum lucreaza El in viata mea si a ta,cum lucreaza El in biserica,se vede ca suntem fii de Dumnezeu,il binecuvanteaza oameni pe DUmnezeu in urma lucrarilor pe care ar trebui sa le facem!

Sau oameni cand ne vad zic:ii la fel ca noi,in putare,imbracminte,vorba si traire!
Si atunci NUmele Domnului Isus Mesia va fi batjocorit!

Cred ca stim ce insemna a da cinste cuiva,adica are prioritate Isus Mesia in viata noastra!

Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
avodah
2181. Postat la 13/02/2010 06:13 - 5558z17h16m
Ezech 36:21
Si am vrut sa scap cinstea Numelui Meu celui sfant , pe care-l pangarea casa lui Israel printre neamurile la cari se dusese
23. De aceea voi sfinti Numele Meu cel mare ,care a fost pangarit printre neamuri, pe care l-ati pangarit in mijlocul lor. Si neamurile vor cunoaste ca Eu sunt YHWH , zice YHWH Elohim , cand voi fi sfintit in voi supt ochii lor.

Pedro V
2184. Postat la 13/02/2010 22:00 - 5558z1h28m
1--Cum ti-am zis Israel a pangarit Numel Dumnezeului Celui Viu calcand Voia Lui si astfel neamurile au ajuns sa ia Numele Lui in desert!

2--Cum isi sfinteste Numele Dumnezeu in mijlocul nostru?
Se coboara si zice ca ii sfant NUmele Lui? SAU

Se coboara si isi arata puterea de DUmnezeu,si lucreaza cu semne si minuni ca pe vremea ucenicilor,ATUNCI neamurile vor lauda pe Dumnezeu ,insa azi lucrarile DUhului Sfant sunt cam straine in biserici!

Sa NU interpretam dupa cum vrem noi caci NU ii Cuvantul nostru ci al Dumnezeului Celui Viu!

Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Aurelc
2210. Postat la 20/02/2010 09:03 - 5551z14h25m
Citat: VDC Ioan 17:26 Eu le-am făcut cunoscut Numele Tău, și li-L voi mai face cunoscut, pentru ca dragostea cu care M-ai iubit Tu, să fie în ei, și Eu să fiu în ei.r1;

Nu vi se pare interesant că Domnul Iisus nu apus deloc ( sau poate deloc..) accentul pe o pronunție anume? Putea să-și avertizeze ucenicii: aveți grijă, să nu pronunțați <așa> ci <așa> ! Dar n-a făcut-o. Nici nu știu exact de câte ori a pomenit în evanghelii despre Numele YHWH. Oricum, la citarea <celei mai mari porunci din Lege> cu siguranță a spus cumva. Dar n-a pus deloc accentul pe un fel anume de pronunție, și mie asta mi-a dat de gândit. smiley

Și acum de ce am pus acest citat? Pentru că urmărind întreaga activitate pe care o avea Mesia conform evanghelilor și mărturiilor apoctolice din celelalte epistole observ că El prin < a face de cunoscut Numele Lui > ne-a făcut de fapt de cunoscut 2 mari aspecte:
1. Care sunt adevăratele cerințe ale Tatălui de la noi oamenii.
2. Care sunt intențiile Lui față de cei care vor îndeplini aceste cerințe.
Cam asta înseamnă pentru mine să-L faci de cunoscut sau să-L propovăduiești. Pronunția Numelui evreiesc e valabilă după părerea mea 80% pentru evrei și 20% pentru neamuri (pt neamuri mă refer ca și cunoștințe generale obligatorii, dar nu ca obligativitate la mântuire sau condiție de a-ți fi ascultate rugăciunile...)

Mi-am adus săptămâna asta aminte de un fapt istoric, și am căutat în istorie după el. Și pt că se potrivește și aici, o să vă pun citatul din Wikipedia:
Citat:Wikipedia.ro Majestatea Sa Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen -- (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen - 10 octombrie, 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza.

Deci numele lui German era Karl dar pt că a venit în România.... i s-a spus Carol ...și se pare că nu s-a supărat deși era om, nu Dumnezeu. Hai să vedem în continuare lucrurile care zidesc și nu cele care destramă dragilor... că la dezbinare se pricepe aproape oricine. Fiți binecuvântați!

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
avodah
2211. Postat la 20/02/2010 10:37 - 5551z12h51m
Fratele meu Ovidiu. Tatal sa te binecuvinteze, cu ce crede El ca tu ai avea nevoie sa cresti si mai mult in cautarea ta si ascensiunea catre El.
Imi pare foarte rau daca am dezbinat , si tu sti ca eu nu urmaresc aceasta, dar poate in zelul meu de a impartasi , am folosit unele cuvinte mai grele , care poate nu ar fi trebuit.
Tu sti si ma cunosti , si acelasi lucru cred ca il cautam toti de pe acest forum, si anume sa umblam in prezenta si voia Lui.
Acest forum s-a creat pentru a dezbate anumite teme si idei.
Din aceasta perspectiva am creat si eu acest subiect.
Ideia principala ce am vrut sa o aduc la iveala este urmatoarea:
Daca totusi conteaza ?Daca El este in spatele acestor vremuri de redescoperire a adevaratului Lui Nume? Daca El ar dori sa-l chemam pe acest Nume?Cunostem noi voia Lui? cand spunem nu conteaza.
Poate e ceva mai mult decat doar un NUME; poate sunt alte conotati care nu se vad
;
Spre exemplu cum explici :Tatal insusi va cheama NUMELE YHWH inainte lui Moise?
Exod 33:19
YHWH a raspus: Voi face sa treaca pe dinaintea ta toata frumusetea Mea , si voi chema Numele YHWH inaintea ta

Poate totusi e o binecuvantare in spatele acestui Nume , si cu ce ne saraceste daca il folosim in rugaciune?
Ca doar e Numele Lui pana la urma.

avodah
2215. Postat la 20/02/2010 19:00 - 5551z4h29m
Se pare ca sunt total neinteles. Imi pare rau.
Fratilor nu este vorba de a te vedea mai inailt sau te crede mai destept ca sti doua cuvinte in ebraica. Este vorba de Numele Sau . Nu este vorba de a pune un verset afara din context, ci a ne pune intrebari ce anume vrea sa zica cand apare aceasta "chemare a Numelui YHWH" in atatea contexte , care fac sa ma intreb daca nu pierdem ceva prin faptul ca nu il folosim deloc.
Pe tablele ce se aflau in chivot care erau scrise de degetul Sau ,aparea Numele LUI "YHWH", deci nu ma simt ca trec peste ce este scris , dimpotriva cred ca nu ar fi trebuit adaugat la cuvant asa cum evreii au adugat in cele mai multe locuri Adonai si celelate neamuri au ales cele mai saracacioase optiuni in substituirea acestui Nume, exemplu Domnul Dumnezeu.
Eu nu sustin ca nu te asculta cand ii spui asa cum se afla in biblia ce o ai , doar spun ca este o alegere saraca ,cea ce autori au ales si este posibil sa pierdem anumite binecuvantari prin faptul ca intoarcem spatele la Numele acesta din cauza ca credem ca e doar pentru evrei , sau doar pentru cei cunoscatori de limba ebraica.
Sa nu spunem Nu inaite de a cauta si de a astepta ca Duhul sa ne lamureasca cu privire la acest aspect.
Pace voua.

Aurelc
2217. Postat la 20/02/2010 22:04 - 5551z1h25m
Dane, îmi cer scuze dacă te-am făcut să crezi că pe forum ai fi supărat pe cineva prin deschiderea acestui subiect. Nici vorbă! smiley Forumul e tocmai pentru asta gândit, ca să fie discutate tot felul de subiecte interesante sau controversate. Dacă toți ar fi de aceeași părere, nu ar mai fi prea multe de discutat smiley Eu spuneam doar de situațiile în care frații prin biserici ajung să nu se mai înțeleagă și să se accepte datorită unor asemenea chestii din iudaism. Acolo bineînțeles că nu e vorba numai strict de Nume, ci de mai multe lucruri din iudaism, însă pt că noi discutăm aici despre asta, m-am rezumat doar la Nume.

E frumos atunci când în cadrul unui studiu biblic poți îmbunătăți explicația unui text folosindu-te de anumite expresii traduse din ebraică, respectiv atunci când vorbim despre valențele și semnificațiile pe care le are acest Nume YHWH în asociere cu alte cuvinte sau expresii dar... (și este vorba de un <dar> spus cu toată părerea de rău) este mult mai dureros să te afli într-o adunare de-a noastră, să spui o rugăciune individuală și la urmă să spui <îți mulțumesc Doamne, în Numele Domnului Isus, amen> și în loc să spună și ceilalți, sau măcar unii dintre ei un <amen> sau <da, îți mulțumim> să se uite la tine ca la felul 14, de parcă ai fi spus vreo prostie... cred că nu mai e vorba aici de comparația dintre limba română și cea ebraică ci de un curent de învățături cu care se confruntă tot mai mulți creștini azi. Și mulți dintre ei nu au nici măcar un bagaj minim de cunoștințe biblice generale pe baza cărora să știe ce e bine să iei din iudaism și ce nu e neaparat necesar. E vorba aici mai degrabă de acel <instinct de turmă> tocmai în domeniul credinței, acolo unde e nevoie de foarte multă atenție și de călăuzire divină.

Ți-am zis că pe mine nu m-a deranjat faptul că cineva vrea să vorbească mixt româno-ebraică chiar dacă în unele situații m-am străduit să nu explodez auzind unele expresii folosite. Și în materie de studiu biblic sau în discuții pe aceste teme le mai folosesc și eu când e cazul sau uneori sporadic. Dar ceea ce discut pe forum sau cu unii oameni cu care știu că are rost să discut nu e aplicabil la scară generală și în nici un caz obligatoriu, așa încât să spun că cei care folosesc pronunțiile românești greșesc de fapt. Crede-mă că dacă aș crede asta, cred că aș și începe să iau lecții de ebraică și nu știu dacă nu m-aș chiar și muta în Israel, ca să o folosesc numai pe ea și să nu mai greșesc pronunțând cuvinte românești de felul ăsta. Dar nu am găsit în Biblie nici cele mai mici restricții de genul ăsta... De ce atunci să mă fac ridicol cerând oamenilor să le respecte și dezbinându-i pe cei slabi și creduli de cei care au un pic mai multă statornicie în ceea ce spun sau fac? Oare chiar asta caută YHWH între noi? Să le facem oamenilor <capul pătrat> așa încât 10 oameni să ajungă să aibă 11 păreri, sau să încercăm să vedem care e aplicația practică a acestor lucruri ? Dacă zidesc sau dărâmă.

Te rog nu mă înțelege greșit, noi aici pe forum discutăm, și cum am spus și mai sus, forumul tocmai pt. aceasta e conceput, să discutăm, dar eu întrebările de mai sus mi le-am pus din punctul de vedere al aplicării a ceea ce discutăm noi aici pe forum. Pentru că aceasta e teorie, dar ce facem noi în adunare și în restul vieții prin activitățile noastre este ceea ce se numește practică. Și practica cred eu că trebuie în principiu să fie una care zidește.

Off topic. ( Și ca o paranteză, dacă m-am legat în altă parte de Pedro V și de alți useri în calitate de moderator, am făcut-o pt că se discuta PERSOANA și nu IDEEA pe care acea persoană a spus-o. Noi pe forum în principiu discutăm idei, nu judecăm forumiști sau alți utilizatori ai portalului în mod direct )

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Aurelc
2930. Postat la 18/04/2010 16:46 - 5494z7h42m
Revin printr-o a 2-a postare consecutivă deși asta nu e voie în regulament. Însă consider că a trecut multă vreme de când am scris-o pe prima și am iar câteva lucruri de zis, ceea ce dacă aș edita postarea de mai sus ar rezulta una kilometrică, și astea-s obositoare de citit, ce să mai zicem și de înțeles.. smiley
avodah a scris:
Acest forum s-a creat pentru a dezbate anumite teme si idei.
Din aceasta perspectiva am creat si eu acest subiect.
Ideia principala ce am vrut sa o aduc la iveala este urmatoarea:
Daca totusi conteaza ?Daca El este in spatele acestor vremuri de redescoperire a adevaratului Lui Nume? Daca El ar dori sa-l chemam pe acest Nume?Cunostem noi voia Lui? cand spunem nu conteaza.
Poate e ceva mai mult decat doar un NUME; poate sunt alte conotati care nu se vad
;
Spre exemplu cum explici :Tatal insusi va cheama NUMELE YHWH inainte lui Moise?
Exod 33:19
YHWH a raspus: Voi face sa treaca pe dinaintea ta toata frumusetea Mea , si voi chema Numele YHWH inaintea ta

Poate totusi e o binecuvantare in spatele acestui Nume , si cu ce ne saraceste daca il folosim in rugaciune?
Ca doar e Numele Lui pana la urma.
Personal încă nu am găsit vreo poruncă legată de pronunția NUMELUI sau să fie acuzat poporul că nu l-a prununțat sau l-a pronunțat incorect. Iar legat de ce ai scris tu, o să-ți spun punctul meu de vedere în privința acestui verset. Hai să privim puțin contextul:
Citat VDC :Exod 33:16 " Cum se va ști că am căpătat trecere înaintea Ta, eu și poporul Tău? Oare nu când vei merge Tu cu noi și când prin aceasta vom fi deosebiți, eu și poporul Tău, de toate popoarele de pe fața pământului?"
17  Domnul i-a zis lui Moise: "Voi face și ceea ce-mi ceri acum, căci ai căpătat trecere înaintea Mea și te cunosc pe nume!"
18  Moise a zis: "Arată-mi slava Ta!"
19  Domnul a răspuns: "Voi face să treacă pe dinaintea ta toată frumusețea Mea și voi chema Numele Domnului înaintea ta; Eu Mă îndur de cine vreau să Mă îndur și am milă de cine vreau să am milă!"
Primul pasaj pe care l-am subliniat se referă la inversul a ceea ce se discută aici, și anume DOMNUL spune despre Moise " te cunosc pe nume". Acum, eu cred că suntem cu toții deacord că El ne cunoaște pe toți dintre noi" pe nume" și deci această expresie nu se referă la faptul că El știa că pe Moise îl chema "Moise" sau "Moshe" sau cum i-om spune noi sau alții ci era vorba de faptul că Dumnezeu știa exact cu cine are a face. Deci expresia " te cunosc pe nume" se referă mai degrabă la o cunoaștere în profunzime și cu deamănuntul decât la a-i cunoaște numele sau pronunția lui.

Referitor la a doua parte ce am subliniat-o aș face următoarea precizare: Consider că știi, iar dacă nu, acum ai ocazia să afli ceva și restul poți să aprofundezi și singur despre noțiunile de semantică și poezie ale limbii ebraice. Partea poetică al limbii ebraice conține 2 aspecte:
1. Ritmul sunetului- așezarea simetrică de silabe accentuate și neaccentuate dintr-un vers ( așa numita cadență)
2. Ritmul gândului- alternarea periodică și regulată a ideilor

Ritmul gândului se realizează cu ajutorul paralelismului ( și aici am vrut să ajungsmiley )
Paralelismul este de 3 feluri:
1. Paralelism antitetic ( sau inversat) - ideea din al doilea vers sau a doua parte a propoziției este în contrast cu prima.Ex:
Citat VDC :Proverbe 15:1  Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațîță mânia.
2. Paralelism sintetic - Versul al doilea completează ideea din primul. Ex:
Citat VDC: Psalmi 19:1 Cerurile spun slava lui Dumnezeu, și întinderea lor vestește lucrarea mânilor Lui.
2  O zi istorisește alteia acest lucru, o noapte dă de știre alteia despre el.
3. Paralelism sinonimic (sau identic)- ideea din versul unu se repetă în versul al 2-lea dar cu alte cuvinte. Ex:
Citat VDC:Psalmi 49:1 Ascultați lucrul acesta, toate popoarele, luați aminte, toți locuitorii lumii:

Ei bine, revenind la versetul de care ai amintit,
Voi face să treacă pe dinaintea ta toată frumusețea Mea și voi chema Numele Domnului înaintea ta
eu înțeleg că aici e vorba de un paralelism sintetic. Nu înțeleg că Domnul a rostit NUMELE YHWH ci i s-a descoperit lui Moise într-un mod mai profund și mai detaliat. Practic asta și ceruse Moise:
Arată-mi slava Ta !
Am zis bine ?

avodah
2938. Postat la 18/04/2010 22:30 - 5494z1h58m
Frate Ovi cine sunt eu sa zic ca ai zis bine sau nu . Ce pot eu sa-ti spun in Limba ebraica cuvantul " Slava " este foarte complex.
Se poate referi la shekhina care reprezinta prezenta divina a lui YHWH, literar locuinta , sau asezarea
Sau se poate referi la cuvantul evreiesc Kavod care reprezinta puterea divinitati , literar ar insemna greutatea puteri Sale , sau plinatatea puteri Sale, .
Acelasi cuvant (Kavod) este folosit in Exod 16 :7 , in alt fel de a spune :veti vedea (kavod)"armatura" lui YHWH.(Sau cu ce putere El face aceste lucruri)
In fine in legatura la ce ai zis mai sus:
Personal încă nu am găsit vreo poruncă legată de pronunția NUMELUI sau să fie acuzat poporul că nu l-a prununțat sau l-a pronunțat incorect
. suntem indrumati in a chema Numele "YHVH"
1 cronici 16 :8
Laudati pe YHVH , chemati Numele Lui
Psalm 86 :11
Fa-mi inima sa se teama de Numele Tau
Te voi lauda din toata inima mea YHVH Elohim al meu si voi da cinste(preamari) Numelui Tau in veci.

Iermia 16:21
Iata ca le arat , de data aceasta , si-i fac sa stie puterea si taria Mea; si vor cunoste ca Numele Meu este YHVH

Exod 3:15
Asa sa vorbesti copiilor lui Israel:
YHWH Elohim al parintilor vostri , Elohim al lui Avraam, Elohim al Lui Isaac si Elohim a lui Iacov, m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru vesnicie, acesta este Numele Meu din neam in neam.

Frate Ovi nu vreau sa fiu inteles gresit.
Sunt de acord cu ce ai scris in mejasul anterior si anume sa nu fim ridicoli cand cineva sa roaga si spune:'' in numele Lui Isus amin" noi sa ne credem mai sfinti si sa nu zicem Amin. Trebuie sa fim ingaduitori uni cu alti.

In acelasi timp trebuie sa ne autoeducam si se realizam ca :"Domnul Dumnezeu" nu este Numele Lui, si nu este nici chiar nevinovat.

Gasim porunca sa nu se gaseasca pe buzele noastre numele altor dumnezei.
Gasim ca "Domnul Dumnezeu" a fost folosit in chemarea altor dumnezei.
De ce sa ne fie asa de greu ca incetul cu incetul sa educam lumea din jur despre acest fapt si sa ii spunem Tatalui pe numele care El l-a stabilit pe vecie cum a zis El insusi in Exod 3?
De ce continuam sa ignoram aceste lucruri?
Sunt de acord ca oameni pur si simplu nu cunosc , iar uni o sa se poticneasca , si din aceasta cauza trebuie sa fim foarte toleranti ,si ingaduitori , dar in acelasi timp trebuie sa ne autoeducam si sa educam lumea din jur . Pas cu pas asa incat sa nu creem dezordine.

Sa spunem ca nu are importanta nu stiu daca suntem pe masura.
In cele 10 porunci spune :sa nu luam in desert Numele Lui.
In limba ebraica "in desert " inseamna cuvantul "shav" care literar inseamna sa il aduci la "nimic" sau" fara valoare"
Prin faptul ca nu vrem sa folosim adevaratul Lui nume , denota ca valoarea ce o dam noi la Numele "YHWH "este zero sau nimic , sau aproape de nimic, sau nu ne intereseaza.
Fratilor eu ma pot bucura cu voi chiar daca inca ii spuneti " Domnul Dumnezeu", pentru ca inteleg ca doar Duhul Sfant e cel care va putea sa va lamureasca .
Insa sa avem grija ce vorbim despre Numele Sau sa fim umili in vorbirea noastra caci intelegerea noastra este limitata, si este de recomandat sa ii dam cinste si stima chiar si Numelei Sau .
Inchei cu avertizarea din Maleahi 2:2
Daca nu veti asculta , daca nu va veti pune inima ca sa dati stima(slava) Numelui Meu ,zice YHVH a ostirilor , voi arunca in voi blestemul , si voi blestema binecuvantarile voastre;

Sa dam stima cuvenita Numelui Sau , si in acelasi timp da sa ne acceptam uni pe alti, si ma rog ca frati care au ajuns sa foloseasca Numele "YHVH" sa fie mult,mult, mai mult ingaduitori cu cei care nu au ajuns la aceasta concluzie, si sa nu cumva sa se creada mai superiori sau mai iubiti de Tatal pentru aceasta, ci sa fie umili si multumitori pentru marea S-a bunatatea aratata fata de toti si fata de ei si fata de noi.
Lumea de afara sa ne cunoasca prin dragostea ce ne-o exprimam si aratam unul fata de altul .
Tu ce zici ,nu zic bine? smiley

Dani
2981. Postat la 24/04/2010 14:03 - 5488z10h25m
Fraților am citit postările voastre cu privire la numele domnului YHVH) și nu înțeleg de ce se insistă atât demult asupra acestui subiect, întreb eu ? Strămoși noștri sâmbătari oare își vor pierde mântuirea din cauză că nu au ajuns la acest adevăr cum s-ai rostească cu adevărat acest nume, scriptura nu dezvăluie prea mult asupra acestui subiect, deci nu putem învinovăți pe uni frați că nu au ajuns la acest nivel de cunoștință, este bine că se încearcă să căutăm adevărul dar nu putem pune un jug asupra cuiva pentru, scripturile ce le avem la îndemână este aproape imposibil să dovedim adevăratul nume (YHVH). Iarăși un lucru trebuie să ținem cont că nu toți frați au la îndemână materiale necesare pentru a studia acest subiect, chiar unii sunt limitați de acest lucru. Cel mai important este trăirea noastră și respectul față Dumnezeu pe care trebuie s-ai dovedim din inimă că îl iubim cu adevărat.

Fiți binecuvântați!
avodah
2986. Postat la 24/04/2010 21:28 - 5488z3h0m
Frate se insista asa de mult tocmai din cauza ca este un subiect foarte sensibil si care deranjeaza. Nu are cum sa nu deranjeze , cand se afla ca acest Nume "Domnul Dumnezeu"s-a folosit in paganism la chemarea Dumnezeilor lor.
E in natura omeneasca ca persoanele sa intre intr-un mod defensiv, si primele reactii sa fie cele de negare si de aparare.
Samanta a fost plantata. Duhul sfant e cel care decide daca va creste in respectivul sol sau nu.
Frate Dany nimeni nu a spus ca cineva isi va pierde mantuirea din cauza ca nu a stiut Numele YHVH , sau ca nu a stiut ca "Domnul Dumnezeu" se folosea la incantatii la pagani, inainte de a fi crestinizat.
Aici este intrebarea? Suntem datori sa cautam adevarul cum tu ai spus sau din cauza ca este subiectul asa de fragil sa inchidem ochii si sa mergem inainte pe pasi stramosilor nostri care nu au avut accesul la ce noi avem in ziua de azi?
Tocmai asta vreau sa accentuez. Noi tineri care avem acces la mai multa informatie ca batranii sau alti frati de prin zonele mai limitate, sa educam si sa impartasim daca gasim adevaruri care pana acum pur si simplu a fost mult mai greu de accesat.
Dany crestinul a scris:
..este bine ca se incearca sa cautam adevarul dar nu putem pune un jug asupra cuiva pt. ca la scripturile care le avem la indemana este aproape imposibil sa dovedim adevaratul nume(YHVH).

Frate Dany exista bibli in romana care in prefata explica acest fapt. Am obesrvat ca unele s-au revizuit de curand si s-a scos aceste info. daca nu ma insel.
Daca tot mai multa lume ar fi interesata la un moment dat s-ar traduce si in romaneste o biblie cu numele adevarate, asa cum s-a intamplat aici in U.S.

Daca nu noi atunci cine sa o faca frate Daniel? catolicismul?

Dar daca continuam sa negam si sa zicem ca nu conteaza , atunci cine sa aiba interes sa efectueze o astfel de traducere ?
Cred ca datoria noastra este sa cautam adevarul si sa-l dorim , cu privire la toate lucrurile , si daca aflam unele lucruri sa ne facem datoria si sa educam si pe altii, bineinteles cu indulgenta si finete ca sa nu dărâmăm.

Aurelc
2987. Postat la 24/04/2010 22:52 - 5488z1h36m
avodah a scris:
Frate Pedro de ce nu vrei sa intelegi ca aceste Nume ce le avem in limba romana sunt de provenienta pagana au radacini pagane si atunci ce facem cu ce este scris ?:
Exod 23:13

Sa paziti tot ce v-am spus , si sa nu rostiti numele altor dumnezei: numele lor sa nu se auda iesind din gura voastra

Eu tocmai asta vreau sa spun ce ai spus tu: Sa nu trecem peste ce este scris.
Amin?
Am revenit puțin asupra discuției, și am dat peste acest pasaj dintr-o pagină anterioară. Știu că am vrut să spun mai demult ceea ce spun acum, dar pe atunci se pare că nu am reușit. Referitor la citatul de mai sus, și în special la cel biblic aș vrea să fac o remarcă. Acum mai bine de 20 de ani, am auzit prima dată de acest verset, și anume că este un frate care nu voia să spună zilelor săptămânii pe numele lor românaști " Luni, marți..etc." și doar " ziua a II-a, ziua a III-a etc." și am întrebat de ce, și mi s-a răspuns că deaia, pt că există un verset care ar interzice rostirea numelor altor zei, și zilele săptămânii ar conține asemenea denumiri... Dar nu a trecut mult timp și am auzit pe la predică versete ca și acesta:
Citat VDC : Romani 11:4  Dar ce-i răspunde Dumnezeu? "Mi-am păstrat șapte mii de bărbați, care nu și-au plecat genunchiul înaintea lui Baal."

Și-acum hai să facem o judecată dinaia la mintea copilului de 6-7 anișori... Dacă există un părinte fumător de exemplu și îi spune copilului său " să nu fumezi că nu-i voie"... mă întreb ce va face copilul, se va lua după ce spune părintele sau după ce face până la urmă ?

Acum tot așa... dacă într-adevăr YHWH ne-ar interzice asemenea pronunții la propriu, de ce le-ar rosti El însuși ? Însă acest fel de pronunții nu au cum să se refere la folosirea unor cuvinte ci la adorarea altor zeități; sau e foarte posibil să mă înșel.. voi cum explicați această " contradicție" ?

avodah
2988. Postat la 25/04/2010 06:11 - 5487z18h18m
Mi unul nu mi se pare corect cum ai pus problema.

Aurelc a scris:
Și-acum hai să facem o judecată dinaia la mintea copilului de 6-7 anișori... Dacă există un părinte fumător de exemplu și îi spune copilului său " să nu fumezi că nu-i voie"... mă întreb ce va face copilul, se va lua după ce spune părintele sau după ce face până la urmă ?

Tatal nu le-a zis ceva si El insusi sa ignore ce le-a zis. Ci aici este cazul care poporul deja nu numai ca au calcat ce tatal a poruncit dar au mers mult mai departe slujind acestui zeu Baal .
Textul din Romani vine un urma unei istorii indelungate in care poporul Sau a curvit cu aceasta zeitate, si nu mai e vorba de a rosti sau nu , ci este vorba de o curvie deja cu o zeitate deja identificata de veacuri:Baal.

Un aspect ce vreau sa il ating este urmatorul. Tatal a vrut sa ii protejeze prin faptul ca le-a cerut ca Numeleor altor zei sa nu fie gasit pe buzele lor.
Si anume gasim inca de pe vremea iesiri lor din Egipt existau alte puteri manifestate de catre cel rau, pe langa cele manifestate de YHWH.
Spre exemplu vrajitorii lui faraon au fost in stare sa faca minnuni mari zic eu , si ei slujeau altor zeitati, cea ce le faceau credule. Celui rau i s-a dat si lui putere de a face minuni, tocmai sa ii poata testa daca vor asculta de glasul Lui sau nu.
Era o constanta atractie pentru poporul Israel aceste puteri, si Tatal a incercat sa puna un gard in jurul lor prin aceste porunci , care vedem mai pe urma ca le-au calcat, care calcare a dus la blesteme si lucruri ingrozitoare pe capul lor.

Personal nu ma feresc sa spun "Domnul Dumnezeu" din cauza acestei porunci neaparat, ci ma feresc ca mi-e silă cand am aflat ca a fost folosit de pagani in chemarea spiritelor satanice.

Batranii nostri au folosit acest nume? Raspunsul este Da.
Au fost asculati? Raspunsul meu este Da.
Din cauza ca nu au stiut de mai mult.
Noi ce scuza avem acum ca stim si nu vrem?

fullban10
2989. Postat la 25/04/2010 11:50 - 5487z12h38m
Am intrebat si eu despre aceasta problema. Avem la Radio Vocea Sperantei, joi , o emisiune, Vremea intrebarilor, si pastorul Aron Moldovan, ne-a explicat ca Numele inseamna cui I te adresezi. Daca zici Dumnezeu, si tu slujesti si te inchini Imparatului Imparatilor si Domn al Domnilor, nu-i nici o problema. Dar daca zici Dumnezeu unui copac, unei pietre, unei icoane, si te inchini si-i slujesti, aici e baiul. E un nou atac, si inca o chichita a celui rau care nu mai stie ce sa scorneasca, pentru ca sfintii lui Dumnezeu, sa nu-I mai pronunte Numele. Cat despre Numele, Iahve, nici nu era pronuntat de catre poporul evreu, ei evitand pronuntarea, de prea mare sfintenia si frica pe care o simteau la pronuntarea lui, optand pentru Numele, Adonai.
Pana unde s-a ajuns ?. Sa-ti fie sila sa spui Dumnezeu deoarece e o incantatie pagana ?. Doamne, indura-Te de noi !.

Dupa "logica" unora, n-ar trebui rostite nici numele zilelor saptamanii, ci sa le denumim ca-n vechime : ziua-ntaia, ziua-doua, ziua- treia, ziua- patra, ziua- cincia, ziua pregatirii, si Sabat, ca nu cumva sa pronuntam numele zeilor pagani, ca sa nu ne pangarim. Ca sa nu mai spui ca ziua de Sabat in unele limbi poarta numele zeului saturn. Acolo n-ar trebui sa zici numele Sabat ?. Interesant mod de gandire.

Biblia are răspuns la toate intrebările.
avodah
3006. Postat la 26/04/2010 03:14 - 5486z21h15m
Valentina explicatii se pot da la orice aspect. Un Crestin care tine duminica poate si el sa sune la programul lor de radio si sa intrebe cum este cu Sambata si i se va explica ca nu este o problema.
Aceaisi greseala o fac si evreii. Ei se duc si intreaba pe Rabinii lor .
Noi o sa fim trasi la raspundere, asa ca fiecare sa mearga si sa cerceteze pentru sine si sa lase ca Duhul Sfant sa ne lumineze.
Evreii sunt invinuiti de catre YHVH prin Ieremia ca au uitat Numele Sau in favoarea lui Baal. Pe urma au interzis pronuntarea numelui YHWH de catre publicul de rand si aveau voie doar preotii , pe urma si preotii aveau voie doar de 10 ori sa pronunte YHVH si aceasta doar la Sarbatoare Ispasirii.
Pana la urma au interzis folosirea totala a Numelui din cauza ca au considerat ca nimeni nu mai este vrednic pentru a pronunta acest Nume.
Atunci in multe locuri unde aparea acest Nume in Scriptura l-au inlocuit cu Adonai .
Adonai inseamna Master(Stapan) si poate sa mai insemne si Baal .
Si uite asa au facut ce au facut si iarasi uni din copii lor au ajuns la vorba lui Ieremia:In favoarea lui Adonai(Baal) au uitat Numele YHVH.
Noua romanilor ,Ieremia ne-ar spune poate in felul urmator: In favoarea incantatiei pagane "Domnul Dumnezeu" nu vrem sa-l chemam pe Numele Sau YHVH .
Valentina a scris:
Pana unde s-a ajuns ?. Sa-ti fie sila sa spui Dumnezeu deoarece e o incantatie pagana ?. Doamne, indura-Te de noi !.

Pana unde s-a ajuns? Sa se inlocuiasca Numele Sau cu o incantatie pagana si crestini sa accepte acest lucru , si sa mai si judece pe cei ce au luat hotararea sa renunte la aceasta forma pagana invinuidu-i cu astfel de replici:
Valentina a scris:
E un nou atac, si inca o chichita a celui rau care nu mai stie ce sa scorneasca, pentru ca sfintii lui Dumnezeu, sa nu-I mai pronunte Numele.

Spun si eu : YHVH, indura-Te de noi !, si ajuta sa intelegem ca acesta nu este un Nume ales de Tine.

fullban10
3008. Postat la 26/04/2010 09:38 - 5486z14h50m
Pai vezi, ca daca intrebi afli ?. Asa am aflat mai multe despre Adonai, si de cum s-a ajuns la folosirea acestui nume.
Dar daca in romaneste, Dumnezeu e o incantatie pagana, in celelalte limbi Numele dat lui Iahve, sunt tot incantatii ?. Noi zicem Dumnezeu si mai zicem si Domn, deoarece regi si imparatii nostri se numeau domni si atunci S-a numit cu numele cel mai important al tarii. Rusii spun Gaspadin ( gospodar), americanii Gad? etc. Interesant, doar noi sa fim paganii ????????????

Biblia are răspuns la toate intrebările.
avodah
3039. Postat la 28/04/2010 10:56 - 5484z13h33m
Nici alti nu sunt scutiti mai mult sau mai putin. Spre exemplu "Gad " isi trage radacinile de la "Zeul nororcului"
Mai jos este un extras din Enciclopedia Iudaica
Gad was the name of the pan-Semitic god of fortune, and is attested in ancient records of Aram and Arabia. Gad is also mentioned by the Book of Isaiah (Isaiah 65:11 - some translations simply call him (the god of) Fortune), as having been worshipped by a number of Hebrews during the babylonian captivity. Gad apparently differed from the god of destiny, who was known as Meni. The root verb in Gad means cut or divide, and from this comes the idea of fate being meted out.

Gad=Zeu al Nororcului atestat in manuscrise vechi de prin Arabia.
Gad este mentionat in Isaia 65:11 -unele translatii il numesc simplu Dumnezeu al Nororcului, fiind slujit de catre uni Evrei in perioada captivitati Babiloniene.
Este posibil ca si unul din fii lui Iacob nascuti din Leah sa fi avut numele pus de catre Leah dupa acest Zeu -Gad .

Gen 30:11
"Cu noroc!" a zis Lea. De aceea i-a pus numele Gad( noroc )

Pagina 4 din 18 < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164713 vizite unice Powered by PHP-Fusion