Sper sa nu va suparati am repostat cea ce am scris in prima pagina ca sa revenim la subiect, din cauza deviatilor precedente, poate uni nici nu au inteles despre ce era vorba.
avodah a scris:
Fratilor va salut din nou cu Shalom. Stiu ca si acest subiect va strica pacea unora, dar in acelasi timp cred ca va aduce binecuvantare altora.
Ma rog ca voia Lui se se faca privitoare la fiecare individ in parte.
Daca aceste lucruri sunt adevar, vor ramanea in picioare si Numele Tatalui sa fie glorificat.
Daca aceste lucruri sunt neadevar , ele vor piere de la sine.
Fratilor suntem in majoritate de acelasi crez, va rog sa nu ma considerati ca unul care nu este de-al vostru.
Tatal mi-a facut de cunoscut unele lucruri prin Duhul Lui cel Sfant si tot El este acela care ma impinge sa prezint aceste lucruri.
Ramane la atitudinea fiecaruia sa cerceteze si sa ceara de la El lumina si adevar referitor la acest subiect sensibil, si sa nu judecam in pripeala , sa nu ne trezim ca lupatam impotriva Lui.
Trebuie sa ne intoarcem putin in urma sa vedem daca acest Nume ''ISUS''este intradevar numele Fiului Lui , si daca are sau nu importanta?
Un inger apare lui Iosif si ii da instructiuni clare:
Matei 1 :21
Ea va naște un Fiu, și-i vei pune numele Yhaushua יהושׁע, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale."
Cred ca este clar pentru toti , ca ingerul nu i-a iar fi putut da numele Isus ,Iosua , sau altul, decat acel nume care Tatal ceresc i-a ordonat<<Yahushua>>
Yah-uwah =numele tatalui
Yah-ushua= Contine numele tatalui(El salveaza)
Deci a doua varianta :Yahushua este Isus - nu poate fi corecta
-sa cercetam prima varianta:Isus este Yahushua
inteleg ca multi ar vrea sa spuna :noi suntem romani, de ce trebuie sa il chemam in ebraica , ca doar El ne aude si stie caci pe El il chemam cand ne rugam si rostim Isus.
Trebuie sa cercetam lucrurile si sa nu le luam ca doar asa le-am primit sau: mie imi ajunge ca doar El ne asculta.
El ne-o ascultat rugaciunile si cand poate unii dintre noi inca nu tine-am Shabatul. Dar acum cand cunosti voia Lui referitore la Shabat, ai mai putea sa il mai incalci?
La fel , poate EL vrea sa-si reverse binecuvantarile Lui peste noi intr-o mai mare si diferita masura , tocmai prin acceptarea acestui adevar referitor la numele Lui , care a fost din nou spun ,ascuns de veacuri la fel ca multe alte taine, tocmai pentru acest timp ca acea din(efes .3:9) de reinstaurare a Shabatului, sarbatorilor si poruncilor sale, facand circumcizia in inima noastra de a le accepta si pazi ca prin urmare El sa ne poata binecuvanta cu tot mai multa itelegere a planurilor Lui.
Daca ne uitam in urma, pentru cei ce cunosc engleza cand au timp pot sa citeasca putina prezentare cum era vazut Yahushua (jesus, isus)pana nu demult de catolici , si scolari lumilor trecute http://www.leaderu.com/theology/jesusjew.html
Aici este doar o particica din text, doar ca sa va creeze curiositatea
The Jewish scholar, Geza Vermes, was reprimanded by the chaplaincy at an English University for suggesting that Jesus was a Jew. American films have had the phrase, "Moses was an Hebrew, Jesus was a Christian". Friedrich Delitzsch (son of Franz, the evangelical scholar) said Jesus was a Gentile. Another German, Queen Victoria's grandson, Kaiser Wilhelm II, accepted the Germanophile Houston Stewart Chamberlain's idea that Jesus was an Aryan.(15) Pre-Hitler anti-Semitism was rife in England and Germany at the end of the nineteenth century. In the middle of this century Pope Pius XII and the Catholic church said little or nothing about the holocaust and a Catholic theologian(16)proclaimed that Jesus was a Gentile based upon the immaculate conception of Mary because his "mother Mary had no physical and moral connection with those ugly dispositions and powers which we condemn in those who are full-blooded Jews".(17)
Pentru aceia care nu iteleg ,engleza:
doar foarte sumar , acestia sunt scolari care ar fi vrut cu tot dinadinsul sa-l prezinte pe "jesus"ca crestin, gentile=neevreu, chiar pana acolo sa-l numeasca Aryan , adica facand parte din rasa pura alba, proclamand ca "Jesusa fost neevreu,basanduse spun ei pe imaculata conceptie a Mariei, pentru ca :<<Mama Maria nu a avut nici o conectie fizica si morala cu aceste urate dispuneri si puteri care noi condamnam pe aceia care sunt in totalmente sange evreu>>.
wow!!!
Nu e de mirare caci Hitler a facut ce a facut , vreeind sa elimine pe evreii, caci doar ei l-au omorat pe Jesus a lui-" Arianul"neevreu
Fratilor ne mai intrebam atunci de unde a aparut Isus la noi in scripturi. De unde credeti ca s-au hranit acesti scolari?. De la inaintasii lor , unul dintre ei fiind Martin Luter , marele reformator, dar putin stim ca el de altfel a fost unul dintre cei mai mari antisemiti.
Pentru cei nelamuriti, sau care doresc a fi shocati va rog sa cititi unele din scrisorile lui aflate la dispoziti oricui pe internet: http://www.humanitas-international.org/showcase/chronography/documents/luther-jews.htm
-va dau doar o mica parte din scrisoarea 11 , ca sa va starnesc curiositatea:
sa nu uitam acest om a fost crestin:
What shall we Christians do with this rejected and condemned people, the Jews? Since they live among us, we dare not tolerate their conduct, now that we are aware of their lying and reviling and blaspheming. If we do, we become sharers in their lies, cursing and blasphemy. Thus we cannot extinguish the unquenchable fire of divine wrath, of which the prophets speak, nor can we convert the Jews. With prayer and the fear of God we must practice a sharp mercy to see whether we might save at least a few from the glowing flames. We dare not avenge ourselves. Vengeance a thousand times worse than we could wish them already has them by the throat. I shall give you my sincere advice:
First, to set fire to their synagogues or schools and to bury and cover with dirt whatever will not burn, so that no man will ever again see a stone or cinder of them. This is to be done in honor of our Lord and of Christendom, so that God might see that we are Christians, and do not condone or knowingly tolerate such public lying, cursing, and blaspheming of his Son and of his Christians. For whatever we tolerated in the past unknowingly_and I myself was unaware of it_will be pardoned by God. But if we, now that we are informed, were to protect and shield such a house for the Jews, existing right before our very nose, in which they lie about, blaspheme, curse, vilify, and defame Christ and us (as was heard above), it would be the same as if we were doing all this and even worse ourselves, as we very well know.
Luther spune lucruri oribile ,baza actiunilor lui Hitler, mai pe urma.
Sfatul lui este :"
sa le arda sinagogile,scolile, sa acopere cu pamant tot ce nu arde, asa ca nici un om sa nu mai vada vreodata o piatra sau vreo urma dea lor.Aceasta sa se faca in onoarea Domnului si a Crestinatatii , asa ca Dumnezeu sa vada caci suntem crestini.sa nu mai toleram cum am facut pana acum. Sa nu ii mai protejam lasandui sa traiasca ca vecini ai nostrii , caci ei bleastema, injura ,defaima Cristosul, si pe noi."
Adevaraul va iesii intotdeauna la iveala, despre lucrurile ascunse si cele pe fata.
Mandru o sa fie acest Frate Luther de cele spuse de el la infatisarea inaintea marelui judecator Yahushua. Asa il va chema atunci intreaga omenire.
No more lies abouth His Name.(nu mai minciuni in legatura cu numele lui)
- pana in ziua de azi catolici tot nu ar vrea sa renunte la idee, dar vedem caci li s-a scurs vremea :
The most recent definition to come out is that of the 1993 edition New Shorter Oxford English Dictionary which redresses the balance and calls Jesus a "Jewish preacher", though this caused an outcry and a member of the General Synod described this as "a rather derogatory term".
Pentru cei ce nu inteleg engleza-
textul spune ca cea mai recenta definitie care a iesit in 1993 editia Noul Oxfortd English Dictionar care readreseaza balanta numindul Jesus "evanghelistul evreu", aceasta afirmare ducand la o rasculare iar un membru al Generalului Synod descie aceasta ca "avand un sens dispretuitor"din cauza ca apare Jesus evreu
fratilor suntem in 2009 si mentalitatea tot nu s-a schimbat.
Ei nu pot sa-l numeasca nicodata >Yahuwah , sau pe fiul Yahushua, pentru ca pentru ei aceste nume reprezinta pe Yahushua ca evreu , cea ce ei inca dispretuiesc pana in zile noastre.
-e de necrezut
parca nu au citit niciodata romani 3 si rom. 11:, in special vs.12 ,sau 28
1Întreb dar: "A lepădat YHWH pe poporul Său?" Nicidecum! Căci și eu sunt Israelit, din sămânța lui Avraam, din seminția lui Beniamin.
11Întreb dar: "S-au poticnit ei ca să cadă? Nicidecum! Ci, prin alunecarea lor, s-a făcut cu putință mântuirea Neamurilor, ca să facă pe Israel gelos;
12dacă, deci, alunecarea lor a fost o bogăție pentru lume, și paguba lor a fost o bogăție pentru Neamuri, ce va fi plinătatea întoarcerii lor?
Fratilor ar mai fi multe daca am cerceta , doar o idee asi mai dori sa introduc : daca puteti observa o legatura intre zeul Isis si Isus.
sa nu uitam Roma a fost pagana si in totdeauna a fost atrasa a introduce in crestinism paganatatea: a sluji pe Maria, Petru , alti sfinti, craciunul ,si easter(pastile) , in toate acestea si multe altele in spatele lor au fost alte zeitati pagane.
Ce iar fi oprit sa incerce si la Yahushua sa ii dea un nume pagan,? nu prea vad de ce nu.
studiati pentru voi si din nou spun :
nu va pripiti sa raspundeti , ci cereti ca Duhul adevarului sa ne lumineze si referitor la acest subiect .
Eu am redat cateva surse care le-am gasit ,in abilitatea mea de om simplu nescholat, dar daca fiecare ar cerceta din dorinta de mai mult adevar , poate chiar sunt printre noi studenti avansati ,care ar avea acces la mai multe informatii, cate altele nu am putea afla.
Sa nu ne fie frica de mai mult adevar caci fricosii nu vor imparatii cu El. Cred ca se refera exact la aceasta frica, care o vedem la multi crestini cand incerci sa le explici de shabat cum s-a schimbat si sarbatori,etc.
Daca le dai sa citeasca ceva in legatura cu acestea lucruri nu vor ca le este frica ca vor afla adevar si va trebuii sa iasa din zona lor de comfort http://en.wikipedia.org/wiki/Isis
Parallels in Catholicism and Orthodoxy
On the left is a bronze statue of Isis nursing Horus dating from the Ptolemaic dynasty of Egypt; on the right is a famous medieval icon of Mary and JesusScholars have made comparisons with Isis worship in late Roman times and the cult of the Blessed Virgin Mary. After the Christian religion gained popularity and started dispersing into Europe and then throughout Rome, the Christians converted an Isis shrine in Egypt into one for Mary and in other ways "deliberately took images from the pagan world"[18]
Historian Will Durant wrote that "Early Christians sometimes worshipped before the statues of Isis suckling the infant Horus, seeing in them another form of the ancient and noble myth by which woman (i.e., the female principle), creating all things, becomes at last the Mother of God." [19] Horus, in this juvenile aspect, was named Harpocrates by the Greeks. Though the Virgin Mary is not worshipped (she is venerated) in Catholicism and Orthodoxy, her role as a merciful mother figure has parallels with the figure of Isis. [18]
This is the result of early Christian exposure to Egyptian art. In a survey of "twenty leading Egyptologists" by Dr. W. Ward Gasque, a Christian scholar, found that all who responded recognised "that the image of the baby Horus and Isis has influenced the Christian iconography of Madonna and Child" but that there were no other similarities, eg no evidence that Horus was born of a virgin, had twelve followers, etc
Pe la inceputuri primi crestini , uneori slujeau statuii Isis hranind copilul ei Horus, vazand in ei o alta forma antica nobila in care femeia creeind toate lucrurile ,devine Mama lui Dumnezeu.Ashadar Virgina Maria nu este slujita ,este venerata in Catolicism si Orthodoxism , rolul ei ca o mama miloasa are paralela cu cea a imagini Isis.Acesta este rezultarea a expunerii primilor Crestini la arta Egipeana. Intr-un sondaj , s-a dovedit ca" Imaginea bebelusului Horus si Isis a influentat iconografia Crestinilor a Mariei si Copilul"
Oameni buni, cred ca a venit timpul sa ne trezim, si sa vedem de unde ne hranim.
Alegerea e individuala a fiecaruia Vreti sa va hraniti in continuare din aceiasi sursa sau vreti sa va cautati radacinile la care ati fost altoiti
-nici variata Isus este Yahushua nu poate fi corecta, daca cercetam originile si sursele de unde avem aceste nume in scripturile noastre
Numele Lui este unul Yahushua- El este salvarea noastra, acel nume care ingerul i l-a spus la Iosif
-si cred ca oricine poate sa il pronunte,daca il repeta de 2, 3 ori
Ultima parte a "declaratiei" tale, este dubioasa, nu are temelie solida, si fiind chiar aproape la sol, toata declaratia de sus si pana aproape la sol, se clatina, ca si economia americana.
Citez:
"Vreti sa va hraniti in continuare din aceiasi sursa sau vreti sa va cautati radacinile la care ati fost altoiti
-nici variata Isus este Yahushua nu poate fi corecta, daca cercetam originile si sursele de unde avem aceste nume in scripturile noastre
Numele Lui este unul Yahushua- El este salvarea noastra, acel nume care ingerul i l-a spus la Iosif
-si cred ca oricine poate sa il pronunte,daca il repeta de 2, 3 ori
Al doilea lucru, ai o gramada de greseli ortografice, nu te condamn , deoarece probabil esti plecat de ani de zile, si eu care locuiesc in Romania, gresesc gramatical, enorm, nu asta vreau sa scot in evidenta, ci cum se pronunta acest nume, ca in Romania li se imbarliga limba sambatarilor cand pronunta, unii spun: Iahoșua, alții: Iehoșua, IahoșuaH, IehoșuaH, si tu dupa cum ai scris in romana s-ar citi cam asa: IA-HUS-HUA, e un fel de chineza, asta e un apropo al ultimei tale fraze: "-si cred ca oricine poate sa il pronunte,daca il repeta de 2, 3 ori". Cum se pronunta? de atat ziceam de gramatica, nu din rautate
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Frate Sambataru. Daca am inteles eu bine , mi se pare ca ai citit toata postarea , si lucrul acesta ma bucura chiar daca o vezi ca se clatina.
Samanta va da rod , si El este cel care decide cand si la cine.
La a doua ta observatie , din nou ma bucur , din cauza ca iteleg din cele spuse de tine ca sunt destui de multi frati care au curajul si se straduie cu cat le este cunoscut si cauta a spune Numele Adevarat si nu cel pus de catre antisemitii veacului , pentru ca Yahushua suna prea evreisc pentru ei.
Dupa cum ai redat cateva variante, diferenta nu este mare intre ele, si se datoreaza vocalelor care lipseau in limba ebraica dar sunt atribuite de vorbitor.
O sa dau doar un exemplu : daca pronunti Yeh-shua aceast nume sau cuvant inseamna Salvare
Daca pronunti Yah-u-shua inseamna El Salveaza
Yah- este forma scurta a numeleui Tatalui.
Se poate vedea in foarte multe nume ale profetilor ( ZacarYah, ZedechYah, IsaYah, IeremeYah, ObadYah,etc.) -toti profeti a lui Yah
Pentru uni poate li se pare chineza dar sa avem grija ca sunt Numele care apostolii le-au folosit, si le-au pretuit, sa nu ne batem joc.
Cand Neamurile au primit Botezul ei au auzit aceste nume si nu altele de la apostoli , si ca atare cred ca le-au si invatat fara probleme .Fapte 10 :48
-sau credem ca mai tarziu s-au decis sa le dea ei de la sine altele mai Bune, sau dupa fostii lor Zei?
In legatura cu gramatica si greselile de ortografie, El iti cunoaste inima daca ai zis-o din rautate sau nu, eu nu vreau sa te judec
Pentru cei care chiar sunt interesati despre limba ebraica, in legatura cu vocalele atribuite, din cat cunosc pot sa impartasesc cu voi , eventual sa imi scrieti email sau mesaj privat
Frate sambataru: Care alta sursa vezi tu diferita de a mea de la care au aparut aceste Nume in limba Romana ?
Nu crezi ca este aceiasi sursa care a inlaturat Shabatul, Sarbatorile , unele din porunci, aceaisi surasa care au crestinizat Craciunul, bradul, Mos Niculae, Valentine.etc
Aceiasi sursa au crestinizat si aceste Nume Pagane , cum au facut cu statuia lui Zeus sau jupiter au crestinizat-o schimbandu-i Numele si este si in ziua de azi la Vatican doar o chema Sfantul Petru si oamenii ii saruta mana intinsa
De unde crezi tu ca au aparut aceste Nume ? Acelasi care este amintit in Daniel 7
Dar cred ca Tatal nu a ingaduit ca aceste forme pagane sub patura Crestinismului sa nu ii preonute Numele.
Pe cand noi care suntem asa de apropiati de credinta apostolilor, cred ca este o binecuvantare lasata exact pentru aceste timpuri cand se vede o renastere a credintei de cativa zeci de ani.
El ne face de cunoscut si Numele lor care va fi pe fruntile unora dintre acestia Apoc22:4
Ei vor vedea fata Lui , si Numele Lui va fi pe fruntile lor
.
Oare si atunci uni se vor impotrivi la aceste Nume? Ma indoiesc.
Ioan 17:26
Eu le-am facut cunoscut Numele Tau si li-l voi mai face cunoscut..
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Isus este Yahushua, sau Yahushua este Isus?
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
1949. Postat la 05/01/2010 01:09 - 5597z22h5m
Shalom! Draga frate Avodah, am survolat paginile de pana acum. Deci, survolat, nu studiat in detaliu. Te-ai angajat intr-un turnir, la fel ca in Evul Mediu, si lupti binisor, cavalereste, desi ai primit si rastalmaciri malitioase si stilete in spate... Totusi, in acest turnir nu ajunge sa crezi in puritatea convingerilor tale: daca un lucru este adevarat, nu inseamna ca toti il vor percepe ca fiind adevarat si, cel mai dureros, chiar daca-l vor percepe ca fiind adevarat, nu inseamna ca-l vor si primi. Sa fiu mai explicit: turnirul tau are cel putin doua fatzete - si acum abandonez terminologia cavalereasca si trec la cea biblica: pe de-o parte, atunci knd vrei sa afirmi un lucru care ti se pare un adevar, trebuie sa fii constient k ai de actionat pe doua planuri mari si late: ai planul didactic, adica trebuie sa fii pregatit temeinic, profund si vast cu privire la ce afirmi si infirmi, sa ai argumente, sa te fi gandit la contra-argumente, sa fi gata sa aduci contra-contra-argumente. Altfel zis, pe PLANUL INVATZATORESC, trebuie sa fii un scholar, cum spui tu, adica un carturar sau un savant bine fundamentat. Si, mare atentie, mai ai un plan pe care trebuie sa actionezi: PLANUL PASTORAL. Tu vrei sa exprimi un lucru despre care afirmi ca este adevarat. (Atentie, nu spun ca nu ar fi adevarat, nu spun ca ar fi adevarat. Acum discutam despre metodologie, nu despre adevar sau eroare!) Daca unii confrati ajung sa creada ce crezi tu, cum vor transpune adevarul acela in viata? Cu ce consecinte? Ce consecinte va avea asupra prietenilor lor? Dar a bisericilor sau comunitatilor lor de credinta? Trebuie sa te gandesti la consecinte pe termen scurt, mediu si lung, consecinte pe plan sufletesc personal, comunitar, social si, desigur, etern... Percep in tine chemarea invatzatoreasca, o dragoste fata de adevar si, knd citesc cuvintele tale, te simt manat de o rostire a lui Mesia: Veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face liberi...Dar, paradoxal, e necesar ca in urechi sa-ti rasune un strigat omenesc, asa cum a strigat Jack Nicholson intr-un film celebru: "You want the truth? YOU CAAAN'T HANDLE THE TRUTH!!!" Daca vei retine acest strigat, pastorul din tine va fi muuult mai prudent cu exprimarea adevarurilor in fata unor confrati. Prea multa lumina poate sa-i orbeasca pe unii, mai ales pe cei care trag tare cu niste slogane rasuflate, aparent biblice, dar care tin cu dintii si unghiile de traditii omenesti. Pe acest topic cineva ti-a mai vorbit despre comunicare, a vorbit pertinent, eventual reciteste...
Daca dupa acest mesaj vei considera ca-ti pot sluji cu ceva si vei vrea sa discutam, o voi face cu bucurie, dupa ce vei constientiza (1) faptul k in ebraica Numele (ha-Shem) din Matei 1:21 e Yeshua (Salkinson-Ginsburg Hebrew NT), adica, nevocalizat, yod-shin-ain, si (2) dupa ce vei admite ca apostolii, care gandeau evreieste dar scriau operele lor in greaca s-au simtit confortabil sa traduca Yeshua in Iesous, fara a crede k au comis o hula...(Ca sa-ti dau un hint/ indiciu: In viata mea personala, eu pronunt f rar Isus, si f mult Yeshua, pronunt f rar Dumnezeu si f mult YHWH, Nume sacru pe care te rog sa-l citesti Adonai...) Baruch ha-ba be-Shem Adonai!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Shalom . In primul rand sunt bucuros ca ai survolat(trecut peste)acest subiect si m-ai inteles.
In acelasi timp iti multumesc pentru sfaturile foarte bune care mi le dai si sunt totalmente de acord cu ele, exceptie facand pronuntarea Numelor la care o sa ma explic mai jos.
Fratele meu: asa cum probabil ti-ai dat seama nu sunt un scholar invatat, nici macar pastor ca sa am timp sa devin unul
Dar la fel cum deja ti-ai dat seama am inceput acest "turnir" din cauza dragostei ce o am pentru mai mult adevar.
Asi dori asa de mult sa am mai mult timp pentru a studia si cauta adevarul , in legatura cu atatea lucruri.
Deocamdata sunt nevoit zilnic sa merg la munca ,sa pot sa aduc painea pe masa la familia mea , si timpul imi este foarte limitat pentru studiu(de obicei seara tarziu din cauza copiilor, si dimineata devreme inaite de a pleca la munca)
Fratele Meu. Nici mie nu mi-a fost usor sa accept unele lucruri, si binenteles am stiut ca o sa aiba consecinte.
Daca ne gandim bine acestea nici nu sunt lucruri prea mari. Apostoli saraci ei au avut de luptat . Imaginativa cum erau ei priviti de catre fratii lor evrei.
Sau Pavel care a fost martor la uciderea lui Stefan , sa ajunga el isusi unul din ei . Cate au avut ei de suferit si cat de neintelesi au fost de semenii lor , pana acolo ca au fost martirizati.
Inteleg cea ce spui si sunt de acord cu planurile si adevarul.
Caut sa fiu mai prudent in exprimare , probabil trebuie sa ma rog mai mult pentru aceasta ca El sa ma calauzeasca si in aceasta directie.
Intradevar multi nu pot accepta , dar cativa , putini , mi-au multumit , unii pe alte cai (in afara acestui forum) , pentru curajul ca am sarit in lupta ca si David : doar cu o prastie si cateva pitricele, fara scut , fara armatura , fara sabie sau sulita ,
Nu sunt scholar , dar pentru a citi acest lucru si a nu iti pune intrebari mai pe urma.....nu stiu cum vom sta cand El ne va intreba:
-In Etimologie :
"Dumnezeu"
În limba română termenul este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul "Domine Deus , mai exact din forma sa populară fără "i" ("Domne Deus" ), "veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu
Frate uni frati mi-au multumit , spunand ca cea ce am gasit si postat aici este raspunsul framantarilor lor de ceva vreme si sunt foarte bucurosi si acepta acest adevar.
Cand vezi roadele semintei cazuta pe pamantul bun , te bucuri si te simti folositor in ograda Stapanului.
Cuvantul sau niciodata nu se intoarce la El fara Rod
Pentru acesti putini am postat ce am postat , iar ceilalti cel putin au auzit, si eu cred ca va venii vremea cand si ei vor intelege, dar daca nimeni nu spune nimic, atunci cum va iesi adevarul la iveala.
Daca El ma vrea sa spun aceste lucruri pentru ca are cativi care sunt gata sa primeasca aceste bucate tari ?
Sa zic si eu ca Moise cand Tatal s-a maniat pe el
ex.4
Vorba si limba imi sunt incurcate, ....Trimite pe cine vei vrea sa trimiti
Am zis ca o sa incerc sa ma explic dupa cat stiu in legatura cu aceste Nume.
Studiez limba ebraica , deja stiu sa citesc in ebraica , dar poate tu stapanesti mai bine ca mine si te rog sa ma corectezi daca crezi ca e cazul.
Ai zis ca Yeshua apare yod -shin-ain ישׁע
Eu stiu ca Yeshua se scrie yod -shin -vav-ain ישׁוע
Da intradevar uni scholari care au tradus in ebraica Noul Testament au folosit in Matei numele Yeshua.
Dar nu toti scholari sunt de aceiasi parere.
Eu am in Engleza biblia "The Scriptures" 1998 care foloseste Yhaushua יהושׁע
Pe urma Dr. Solomon Zeitlin refuza alegerea lui F. Delitzich in traducerea dansului a Noului T. in limba ebraica a formei populare Yeshua ci favorizeaza Yahushua "jewish Quarterly review, jan 1970 , p. 195"
Eu nu zic ca neaparat cum vad eu am dreptate, dar nici tu nu poti sa-mi zici ca neaparat cum vezi tu ii corect .
Eu inteleg ca fiul contine Numele Tatalui >>Yah primele 3 litere in YHVH Yah-uwhahיהוה
aceleasi 3 litere in Yah-ushua יהושׁע
(in ebraica se citeste de la dreapta spre stanga pentru cei ce nu cunosc)
Asi dori sa vizionezi aceasta explicatie si sa imi zici unde nu agreezi, cand ai timp (sunt 7 seri a cate 10 min una ) http://www.youtube.com/watch?v=0AkWmZq1FR8&feature=related
In legatura cu Apostolii, din cate am citit pe vremea aceea se vorbea aramaica si ebraica si greaca de cei care o stiau (ma indoisec ca pescari galileni o stiau, nu e exclus).
Majoritatea Crestinilor realizeaza ca in timp ce studiaza traducerile din Greaca si Engleza pline de termeni aramaici si evreisti , putini ii dau importanta acestui lucru si nu multi realizeaza ca cea ce citesc este o versiune a traduceri originate din texte anterioare Aramaice sau Ebraice.
Si foarte putini sunt constienti de faptul cand Pavel calatorea spre West , Vestea Buna se imprastia cu rapididate si inspre Est.
Petru fiind unul din ei 1 petru 5 12-14
Exista 360 manuscrise " Eastern Peshita" - Khabouris Codex scrieri ale Noului Testament in aramaica de aprox 2000 de ani
Scholari au inceput a traduce in engleza direct din aramaica si unele capata o alta lumina, nemai fiind influentate de catre Catolici direct sau de catre traducatorii greci care nu intelegeau spre exepmplu diferenta dintre cuvantul credinciosul etiopean sau famenul etiopean, si au ales famenul.
In aramaica '' mhymna '' poate insemna credincios sau famen. Greci au ales famen , in loc de credincios, si multe altele
In "The Scriptures "la prefata scrie:
Un numar in crestere de scholari recent iau o pozistie impotriva popularului crez si anume ca" Noul Testament a fost inspirat in limba greaca". Sunt aproape 28 000 de manuscrise Grecesti , sau fragmente care contin toata sau o parte din Scrierile mesianice. Faptul alarmant este ca aceste copiii de mana difera de la una la alta. Acest lfapt incepe cazul , si anume : Care din Grecul manuscript a fost insuflat de Cel Atotputernic?
Un Eemplu: Efeseni 1;18 un manuscript Grecesc citeste:ochii inimi sa va lumineze , iar altul tot grecesc : " ochii intelegeri voastre sa va lumineze". Scholari se intreaba care din aceste 2 cuvinte a fost insuflat de Tatal? Inima sau intelegeri?
Cea ce ii impinge pe tot mai multi sa inteleaga ca textul original nu a fost scris in Greaca , ci in Ebraica sau Aramica, apoi tradus in Greaca si atunci diferitele manuscrise Grecesti fac sens ca difera intre ele datorita traducerilor
Fratele meu ,ramane de vazut care exact este adevarul si la scrierile apostolilor . Eu unul nu m-as bate in piept ca sunt sigur ca au fost scrise prima data in Greaca.
Stiu ca acesta este cea mai populara ideie la ora actuala , dar sa nu uitam apostoli au fost evreii si nu cred personal ca ar fi indrasnit sa ii schimbe Numele , si nu numai dar si sa ii dea unul a unei zietati pagane Iesous
Ieso=zeul Grecesc a vindecarilor , fata zeului ZEUS.
Trebuie sa intelegem Numele nu se traduc se translitereaza sau transcrise in ordine sa aproximeze pronuntia originala
Explicatia ca Yahushua s-a translatat in engleza din Iesous =Jesus , acest argument nu tine apa.
GUISEPPE in Italiana corespunde la Joseph in Engleza: prin urmare GIUSEPPE VERDI nu poate fi translatat ca si Joseph Verde(Green), chiar daca aceea inseamna in Engleza. Numele nu se Translateaza
In special cand avem de a face cu cele ale Imparatului ceresc si Fiului Sau.
Te rog nu din rautate , pe ce baza scripturala imi ceri sa pronut cea ce nu scrie ? Adonai in loc de YHWH
Deconectat
1955. Postat la 05/01/2010 16:05 - 5597z7h9m
Shalom! Trebuie sa aduc niste precizari importante care ma vor ghida in feed-back-ul pe care-l dau: fiecare dintre cititorii acestor comentarii are Sfintele Scripturi; fiecare are intelepciunea care vine de la Duhul Sfant, si poate primi chiar mai multa intelepciune, daca o cere cu smerenie si cu dorinta sincera de a trai lumina care i se va darui; spatiul de postare e redus. Daca tot suntem pe un forum de intrebari si de analize, atunci mai bine nu dau raspunsuri, ci incerc sa formulez intrebari pertinente si, eventual, sa fac niste comentarii, dar la un nivel minimal, si sa nu transcriu bibliografie, decat daca e imperios necesar...In plus, voi scrie prescurtat, nu din lipsa de respect fata de limba romana, ci pt k timpul necesar scrierii si citirii e foarte dramuit, conteaza comunicarea clara, nu nr. mare de litere. Asadar, 1: nu sunt carturar (scholar, in engleza), ci un biet truditor, un palmash indragostit de Scripturi si de Mesia pe care-L reveleaza ele. Ma bucur ca ma aliniez traditiei rabinice; ei ziceau: "Cine nu-si invata fiul o meserie, il invata sa fie hot!" Fiecare dintre rabini avea o profesie, sau chiar o meserie fizica, si trudeau cinsitit pt familiile lor. De-aia cred ca teologia autentica, dragule, se cristalizeaza in mijlocul familiei care nu-ti lasa timp de studiu, a copilasilor care striga si se joaca, si se forjeaza la locul de munca, unde seful te preseaza cu cerinte aiurea...Asa se formeaza caracter cristic si se striga la Domnul pt indurare, rabdare si intelepciune. Apostolii erau oameni necarturari si de rand si, personal, nu ma iau dupa teologii care studiaza in turnuri de cristal. Oricum, acum nu vb d necarturari versus carturari, deci 2: Numele succesorului lui Moise era Yehoshua, prescurtat Yeshua. El a scos poporul credincios din pustie si l-a dus in Canaan. Poti citi in original, nu pot insera caraxcterele ebraice, nu stiu de ce...Analogia cu Yeshua care-Si scoate poporul din pustia pacatului pt a-l duce in Canaanul ceresc e evidenta. Dar poti continua sa-I spui Yahushua, eu nu incerc sa convertesc pe nimeni la convingerile mele, am un respect prea mare pt constiinta di descoperirile personale ale confratilor mei, care au si ei o relatie cu Duhul care-i poate ilumina. 3: Imi pare rau k te dezamagesc, dar NT a fost scris in greaca; s-au gasit peste 15.000 de manuscrise in greaca, vechi de prin anul 150, si NICI MACAR UN MANUSCRIS IN EBRAICA! Accept cu bucurie sa ma contrazici, dar scoate la iveala si tu macar 5000 de manuscrise in ebraica...Cele grecesti difera in proportie de 1% si nu difera deloc in invataturile care duc la mantuire, deci sunt sigure si stabile (reliable, pt tine) Nu facem acum analiza textului, poate vom discuta odata...Peshitta de care spui tu e mai tarzie de anul 150, nu am Khabouris, dar am alte doua versiuni, nu detaliez. 4: dorinta ta de a translitera Yeshua in greaca e buna, dar inaplicabila. Motive: (a) grecii nu aveau nici sunetul si nici litera ș. ( Numele grecesti masculine se terminau obligatoriu in s. Apostolii n-au avut probleme sa spuna Iesous, fara a confunda cu zeul ala. (Am cercetat doua dictionare tari de mitologie greco-romana, nu am gasit zeitatea Iesous, dar te cred pe cuvant.) 5: Cum se pronunta YHWH? Iahveh, Iehuvah, Iehovah? sau Iaoue? Evreii insisi substituie Numele si-L citesc Adonai. YHWH e Shem ha-meforash, adica Numele inefabil, pe care n-ai voie sa-l pronunti... Inchei aici, ma cheama familia la datorie. Fii binecuvantat!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Shalom.
O sa incerc sa ma adresez cu referire la punctele mentionate de tine.
1. Frate apreciez modestia ta , si faca ca Tatal ceresc sa iti mai de din carul sau.Mie imi pari un fel de carturar foarte interesat de Cuvantul Sau in toate aspectele.
2. Imi pare bine ca vad ca nu incerci sa ma convertesti in legatura cu pronuntarea numeleui si ma rog ca intr-o zi toti sa cunoastem unicul adevar.
Pana atunci zic si eu , deocamdata la aceasta concluzie am ajuns , si nici eu nu incerc sa conving pe nimeni. Sunt multi frati care folosesc Yeshua , si nu ii condamn ca neaparat cum inteleg eu trebuie sa fie.
3. Sa sti ca nu ma dezamagesti. Cunosc prea bine opinia cea mai populara a scloarilor este ca Noul Testament a fost scris in Greaca.
Pe de alta parte tot mai multi dintre ei se intreaba cum de in Manuscrisele de la Marea Moarta , care dateaza de pe vremea Apostolilor,gasite acum 60 de ani , apare texte scrise in toate 3 limbile folosite in acea vreme in acea regiune si anume sunt aprox. (900 de manuscrise scrise in Ebraica , Aramaica, si Greaca)
Cum de Apostolii au scris Noul Testament doar in Greaca.
Tot mai multi sunt indemnati inspre a crede ca aceste copi succesive sunt copi a originalelor care nu se afla deocamdata.
Dealtfel care ar fi logica ca autorul carti catre Evrei sa scrie aceasta epistola catre evrei in Greaca si nu in ebraica sau cel putin aramaica?
Asa cum Manuscrisele de la Marea Moarta dovedeste multe , asa El va aduce vremea cand cele originale vor apare.(parerea mea )
4. Din nou intreb cum Tatal trimite in mod special ingerul sa anunte ce Nume vor trebuii sa ii dea , si mai pe urma tot prin Duhul sfant insufla pe Apostoli sa scrie aceste Epistole intr-o limba in care sa nu se poata pronuta acest Nume?
Din cate stiu eu in manuscrisele Grecesti pana prin anul 300 Numele Iesous era sub alta forma si anume Yu(aioda) Aa(Alfa)I (Ubsalom) Iau, pronutia aprox: Yahu.
Prin anii 300 Catolici au luat amploare si ei au fost cei care au luat hotararea sa schimbe forma in Iesous, ca sa nu lase forma feminina (considerata de greci cand un nume se termina in A-Ex:Yahushua) au adaptat ultimile litere in forma masculina "sus"(referinta la Zeul lor Zeus )
Catolici au inceput sa copieze aceste scrieri in latina pentru ca omul de rand sa nu inteleaga prea multe , chiar mai tarziu avand pedeapsa capitala pentru oricine citeste scrierile fara autoritatea Papala.
In latina am auzit ca "sus" mai inseamna si porc. Am verificat in dictionar de latina si este adevarat.
Credema Apostoli nu l-au cunoscut sub aceasta forma , si nici noi nu ar trebui sa avem de a face cu ea (parerea mea )
5. Parerea mea este daca il avem in scriptura acest nume "YHWH "este pentru noi si nu pentru El acolo. Intrebarea ramane cum s-a ajuns la Porunca ca nu ai voie sa il pronunti, care nu o gasim in toata scriptura.
Di contra scriptura ne invata
:1 Cronici 16:8 Laudati pe YHWH , chemati Numele Lui, 16:10 Falitiva cu Numele Lui cel Sfant
O sa incerc sa raspund cat imi este dat: cum, cand si din ce cauza acest nume este considerat de catre majoritatea evreilor interzis de a se mai pronuta , si daca gresesc va rog sa ma corectati .
Raspunsul o sa il postez la celalat subiect "Dumnezeu sau YHWH"pentru a ma conforma cerintelor forumului
Va doresc Pacea Lui care aduce racorire oaselor noastre.
Deconectat
2004. Postat la 13/01/2010 10:07 - 5589z13h7m
Shalom! Incep cu punctul tau 3: Intrucat exista peste 15.000 de manuscrise in greaca, nici macar unul in ebraica, savantii se bazeaza pe FAPTE, nu emit OPINII! Tu intrebi cum de tot mai multi dintre savanti se intreaba cum de in Manuscrisele de la Marea Moarta , care dateaza de pe vremea Apostolilor,gasite acum 60 de ani , apare texte scrise in toate 3 limbile folosite in acea vreme in acea regiune si anume sunt aprox. (900 de manuscrise scrise in Ebraica , Aramaica, si Greaca)? Poate ca nu inteleg eu framantarile lor, dar Scripturile VT, Tanakh-ul, k despre el vorbim, au fost scrise in ebraica, cu exceptia unei parti din Daniel, scrisa in aramaica. Ele au fost talmacite in aramaica in tragumuir, intrucat poporul cam uitase ebraica veche a profetilor. Pe la anul 250 inaintea erei noastre, Tanakh=ul a fost tradus in greaca, versiunea Septuaginta (LXX). Care zici tu k ar fi intrebarile carturarilor moderni?...
Apostolii au scris NT ]n greaca pt k aceasta limba era cunoscuta de toata lumea civilizata de-atunci, era limba de comunicare mondiala. Nu e o limba inspirata de YHWH (baruch-Hu!), dar in ea se comunica f bine si nuantzat. Revelatia de Sine a lui Dumnezeu din Tanakh fusese facuta numai unui popor, cel evreu, intr-o limba, ebraica, dar in NT El vrea sa Se descopere tuturor popoarelor, or pt a rosti un mesaj universal, ai nevoi de o limba universala, asa cum era greaca atunci, muuuuuuult mai vorbita decat e engleza acum. Mai pune-ti niste intrebari: de kte ori apar in NT prozelitii si oamenii tematori de Dumnezeu?...Aia nu erau evrei, ci neamuri vorbitoare de limba greaca, si frecventau sinagogile. Or, in sinagogi, se citeau Scripturile sfinte in ebraica, dar se dadeau explicatii si in aramaica si in greaca, unii evrei se elenizasera atat de mult inkt nu mai stiau nici macar aramaica. Ar fi extrem de interesant sa facem odata un studiu al modului in care elenismul a influentat iudaismul...Iti spun doar k unii parinti dadeau copiilor lor un prenume evreiesc si unul grecesc, iar altii numai un prenume grecesc (ap. Andrei, din kte stiu, are un singur prenume, si ala e grecesc!). Sau, preoti saduchei alergau in Shabbat in pielea goala, la gymnasium, pe pista de alergari, influentati de epicurieni (apikorsimi-ii, cum le ziceau evreii...) Sa-ti mai spun k s-au descoperit sinagogi in care erau pictate chipuri??? (Nu ne miram, deci, de bis ortodoxe si de icoanele lor, astea n-au inceput in anii 600-700, ci mult mai devereme!).
Te intrebi care e motivul pt care Apostolii au scris Noul Testament doar in Greaca? Repet: e simplu, cartile lor trebuiau inscrise in circuitul universalitatii. Uita-te, de ex., la Ev dupa Matei, care era cea mai evreiasca Evanghelie: ai universalitate kiar din cap 2: magi pagani, astrologi pt care Torah nu conta, au o descoperire conforma cu linia lor de invatatura, si vin sa se inchine. Sau familia lui Yeshua cer azil politic transcontinental, refugiindu-se printre Neamuri. Yeshua vindeca robului unui centurion roman. In final, El ii trimite pe apostoli la TOATE Neamurile (etniile). Deci, era importanta si greaca, pt comunicarea Adevarului divin. (Apropo, cine a "inventat" limba greaca? Nu tot Dumnezeu?...)
Vizavi de catolici, tb sa mai aduc modificari cerute de adevar, nu pt k mi-ar fi draga teologia lor. Ei nu au tradus Biblia in latina pt a acoperi adevarul, ci pt k ea sa existe si in latina. Sa nu tot lovim in catolicii cei rai, conspiratori si malefici, k initial lucrurile nu stateau kiar asa. Foarte multe s-au stricat pe parcurs, asta e istoria, dar dak azi exista biserici, exista pt atunci knd hoarde de barbari au facut praf si pulbere Imperiul roman, numai Biserica catolica veche a putut sa le tina piept si sa nu lase o infrastructura de civilizatie sa fie nimicita...
Da, in latina "sus" inseamna porc, termen care s-a pastrat in franceza suine si in engleza, swine, k bucatarii medievali din Anglia erau francezi. Nu facem un studiu etimologic, though
Am o framantare: cum sa inteleg versetul "Oricine rosteste Numele DOMNULUI sa se departeze de faradelege"?... (II Tim. 2:19) Adonai cu voi.
Shalom . Inteleg elenizarea evreilor , dar totusi sa nu uitam sunt printre putinile popoare care au reusit sa isi mentina religia si credinta in 1 Elohim, dupa atatea secole fara tara si fara a fi un popor .
Inteleg faptul ca a fost necesar ca aceste epistole sa fie scrise in limba greaca.
Manuscrisele de la Marea Moarta : s-a dedus ca au fost scrise intre anii:
150 BCE to 70 CE.
Cea ce include si anii cand apostoli au scris si ei epistolele Noului Legamant.
Acei care au scris aceste Manuscrise de la Marea Moarta au ales sa scrie in cele 3 limbi folosite in aceea vreme si apostoli au recurs doar la greaca este suspicios pentru tot mai multi Scholari, chiar daca in ebraica nu se gasesc (deocamdata)
Referitor la framantarea ta , sper ca stii ca acolo textul se refera la Numele Mantuitorului .( traducerile din aramaica, ebraica si engleza specifica lucrul acesta)
Ca atare daca invoci Isus , nu stiu daca chiar afecteaza
Deși aș fi avut încă de la începutul creării acestui subiect ceva ceva de spus, nu am făcut-o din mai multe motive ( nu e vorba de vreunul de răutate, ci pt că aș fi vrut să mă explic mai bine și nu am găsit timpul potrivit de a scrie multe lucruri, și alte tot felul de asemenea piedici) cred că invocarea lor nu ar ajuta pe minemi așa că trec peste asta
În primul rând am impresia că titlul subiectului nu prea reprezintă ideea ce se dorea a fi discutată sau invers... oricum, eu după ce am citit ce ați scris aici, constat că mai degrabă e vorba de exprimarea opiniei dacă a folosi numele românesc "Isus" este corect sau nu ( sau chiar un motiv ca să nu ajungă cineva în Împărăția cerurilor cum nevenindu-mi să cred am ajuns să citesc la un moment dat...) Poate s-ar fi potrivit un titlu de genul " Isus și Yahușua- identici sau diferiți ?" Dar , pt că într-o măsură ne-am obișnuit cu ideea, putem lăsa și așa
Pentru mine, înainte de a intra în explicații teologice sau lingvistice există o idee de la care pornesc referitor la numele acesta atât de controversat la acest subiect: am învățat la școală că formarea limbii române a început odată cu ocupația romană pe teritoriul Daciei ( Thraciei) de la începutul sec. al II-lea. Pe vremea aceea nu existau nici Catolicii, nici Ortodocșii, și totuși se menționează în anumite scrieri că apostolul Andrei ar fi ajuns pe teritoriile noastre și le-a vestit oamenilor de atunci Evanghelia mântuirii. Deși se caută tot felul de asocieri " păgâne" cu acest nume, eu cred că dacă poporul acela de curând format l-a primit pe Iisus ( sau cum vrea fiecare să-i spună în tot felul de limbi) ca mântuitor fie I-au rețiut Numele cam în felul în care li s-a spus, fie i-au dat ei un Nume care putea fi rostit și reținut în limba lor. de obicei cam așa se procedează cu un nume ne mai auzit într-o altă limbă... (nu de alta, dar sunt aici între nemți, și știu cum mă botează fiecare.. că din 10 dacă poate să spună unul sau doi "Ovidiu" cât de cât asemănător cu pronunția românească ) dar eu nu mă supăr pt asta. Sunt unii care-mi spun nume nemțești " Obi" sau tot felul, și îi înțeleg și pe ei, că nu e pt oricine simplu să rețină sau să pronunțe cu exactitate ceva într-o limbă străină. Plus de asta, nu știu în ce măsură știți, dar cei de origine asiatică ( chinezi, japonezi, etc..) care au un altfel de alfabet , atunci când vor să ni se prezinte, nu ne spun numele lor din chineză ca să nu ne facem de minune rostindu-l, ci aleg să ne spună un fel de " nick name" mai internațional... Și asta tocmai ca să le putem spune cât de cât într-un fel mai inteligibil pentru noi.
Dacă într-o limbă, numele pe care-l ai are deja un reprezentativ, cei care vorbesc acea limbă îți pot spune cum doresc: fie numele tău cu pronunția în limba ta ( în special dacă pretinzi asta) fie corespondentul din limba lor. De exemplu pe românește ești Ion, pe maghiară Janoș, pe germană Johan, pe engleză John. Sau românește Viena, maghiară Becs, germană Wien, engleză Vienna... și exemplele pot continua cât vreți.
Eu văd lucrurile în felul următor: sunt deacord că Numele Domnului Iisus în ebraică are o însemnătate pentru că în evreiește cam toate numele au o însemnătate (e plină Biblia de asemenea exemple ) , și chiar dacă până și specialiștii în lingvistică, literatură și istorie nu sunt de aceeași părere cum ar trebui să fie rostit ( același lucru și când e vorba de Numele Tatălui : YHWH ) și dacă mă întreabă cineva dacă știu care este Numele lui real, îi spun că aproximativ "Iașua" respectiv " Iehova" ( cu pronunția de rigoare după auz...) dar că atâta timp cât în limba română exită un corespondent ca "Emanuel" sau "Iisus Cristos" respectiv " Eu sunt Cel ce sunt" sau "Eu sunt Cel ce voi fi" sau " DOMNUL" nu văd absolut nici o problemă în folosirea termeneilor românești, din moment ce vorbesc românește cu cineva care oricum nu știe ebraică și să poată înțelege semnificațiile de care se tot face aici aluzie.
Apoi, nu în ultimul rând observ că până și aceste mari "descoperiri" de care știam încă de acum vreo 13-14 ani de pe la fratele Todoruț Moț îi fac pe frați să fie mai despărțiți între ei decât să fie mai uniți... și mă întreb: oare chiar asta o fi voia Celui prea Înalt ??
Pe unde se găsește în scripturi interdicția de a nu vorbi anumite cuvinte numai în limba ebraică, pt că poate eu nu am fost atent când am citit-o ? De ce Moise și Daniel și Ierusalim putem spune fără probleme dar când vine vorba de Iisus Christos începem să avem impresia că chemăm duhuri străine ? Sau să ne apucăm de vorbit numai ebraică ( sau alții aramaică, ivrit, etc) numai ca să fim mai grozavi ? În Antiohia primilor ucenici li s-a dat numele de "Creștini" de la "Christos" ceea ce înseamnă că încă de pe vremea aceea se foloseau denumiri potrivite în fiecare limbă, și fiindcă era vorba de greci, nu le-au spus " mașianici" ca și cum li s-ar trage denumirea din evreiescul "Mashiah" ci de la grecescul "Christos". Mi se pare că Dumnezeul care a încurcat limbile cu ocazia turnului Babel a știut foarte bine că se vor converti și români, și turci, și finlandezi, și japonezi și chiar surdo-muți care săracii nu pot articula nici un cuvânt cum se cade, dar care au dreptul la mântuire ca și noi .
Hai să nu devenim ridicoli că vom ajunge să strecurăm țânțarul și să înghițim cămila...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Pace frate Ovidiu . Imi pare bine ca te ai alaturat in sfarsit subiectului si impartasesti cu noi care este opinia ta la acest subiect.
Fiecare din noi suntem unici, si ca atare suntem liberi sa credem ce vroim din cat ni se da.
Nu inseamna neapart ca parerea ta este si cea corecta , sau a mea .
Cea mai simpla logica care s-ar putea aplica dupa parerea mea este urmatoarea:
Daca Il chem Yahushua cum ingerul i-a zis sa ii dea Numele sigur nu gresesc.
Daca il chem Isus poate tot nu gresesc, dar daca gresec ?
Am aflat ca daca ar fi sa translatam numele Lui in romaneste ar trebuii sa il cheme Salvatorul si nu Isus .Deci Numele Isus este o inventie. Nu este o transliterare nici o traducere.
Din aceasta cauza cand am gasit unele conectii de pe la primii crestini convertiti de la paganism , si care si-au adus bagajele sau mai bine spus nu si le-au lasat ci le-au amestecat cu aceasta noua credinta m-a cam pus pe ganduri cat de inofensiv este acest Nume adoptat pentru Mesia.
Citez:
Pe la inceputuri primi crestini , uneori slujeau statuii Isis hranind copilul ei Horus, vazand in ei o alta forma antica nobila in care femeia creeind toate lucrurile ,devine Mama lui Dumnezeu.Ashadar Virgina Maria nu este slujita ,este venerata in Catolicism si Orthodoxism , rolul ei ca o mama miloasa are paralela cu cea a imagini Isis.Acesta este rezultarea a expunerii primilor Crestini la arta Egipeana. Intr-un sondaj , s-a dovedit ca" Imaginea bebelusului Horus si Isis a influentat iconografia Crestinilor a Mariei si Copilul"
Aceste legaturi intre Isis ,Iesous si Isus ma facut sa imi pun niste semne de intrebare , mai ales ca e vorba de Numele Mantuitorului.
Poate nu e nici o legatura , dar daca e?
Cum eu si alti alegem sa credem ca are importanta cum il chemam nu ar trebuii ca alti sa ne zica :" ridicoli "
E si normal sa creeze valva intre frati pentru ca este un subiect foarte sensibil . Dar acum ca am ajuns la acesta intelegere , daca nu i-asi da nici o importanta nu asi fi ipocrit?
Nu este de a fi mai grozav ca altii , ci are a face cu dorinta de a fi cat mai aproape de adevar .
Ai amintit mai sus ca in greaca "Mashiah"se traduce "Christos"
Ca atare li se spunea Crestini.
Cum de la noi in romaneste Mashiah care se traduce Mesia . Totusi nu vrem sa ne numim Mesianici ci preferam "Crestini "care este traducerea Mesia in greaca.
Nu e vorba de Mantuire pentru ca cred ca si cei ce il Cheama Isus vor fi mantuiti , dar e vorba cand El iti descopere mai adanc lucrurile , ce faci?
E vorba de ascultare . La fel cum uni inteleg diferit cand e vorba de "Cina " spre exemplu, din ascultare si uni si ceilalti nu pot sa ignore ce le este dat sa inteleaga si sa calce peste aceasta intelegere ,facand ca celalat frate care intelege diferit, doar ca sa fie uniti nu?
La fel si la acest Capitol va rog intelegeti este vorba de ascultare. Noi asa intelegem si nu mai putem trece cu vederea, respectiv calcand peste aceasta.
Daca voi nu vedeti la fel lucrurile nu inseamna ca neaparat aveti dreptate. La fel ne suna si noua.
Sa aveti Pace.
Dane, se pare că în parte nu m-ai înțeles... Dar nu-i nimic, pentru asta tot drag îmi ești Eu ziceam de faptul că în legăturile interlingvistice ( adică între limbi diferite) sunt permise mai multe variante de transmitere a unui nume dintr-o limbă în alta:
- fie se preia numele exact așa cum este, cu pronunție și scris ( dacă limbile sunt relativ apropiate ca scriere și pronunție)
- fie se preia numai pronunția, dar dacă limbile au diferențe de litere sau de pronunții de diftongi, se scrie altfel;
-fie se preia scrisul exact, dar se pronunță altfel dacă limbile diferă la acest capitol...
- fie există un corespondent, și atunci se folosește acel nume corespondent;
- fie se preia traducerea acelui nume, dacă el înseamnă ceva...
- fie se "naționalizează" acel nume, ca să sune mai bine în noua limbă ( de exemplu cum au făcut maghiarii cu numele românești în timpul când România era sub ocupație maghiară.. îi obligau pe români să-și maghiarizeze numele și uite așa, în zilele noastre avem nume în limba română cu aceeași rădăcină, dar cu pronunții și forme diferite)
Și cred că nu am expus toate posibilitățile, pt că e doar ce mi-a venit acum pe moment în minte... Deci lucrul ăsta pe mine mă face să gândesc ceea ce am spus și mai sus: Dacă până și evreii care scriu în limba română folosesc cuvântul "Dumnezeu" pentru a vorbi de funcția Creatorului , (că povestea cu pronunția tetragramei YHWH n-o mai reiau pt că am mai scris și mai sus despre ea, și nu e aici subiectul despre ea) de ce nu l-aș folosi și eu care chiar că-s român, nu ca ei , care poate doar s-au născut în românia, și materialul ce l-au scris , l-au scris în mod special pentru evrei, care ar înțelege cu siguranță despre Cine e vorba dacă ar fi scris întotdeauna numai "Adonai" sau " Elohim" în loc să scrie "Dumnezeu" și să rostească astfel un nume cu implicații păgâne cum spuneai tu. Deci, nu mă înțelege greșit... eu știu că acei oameni (cei care au scris materialul din care ai citat tu fragmentele cu asocierea între zeitățiile păgâne și termenul "Isus" sau "Dumnezeu" ) care au făcut acea remarcă poate au fost într-o măsură bine intenționați, dar le-au scăpat anumite detalii care totuși țin de modul în care vorbitorii de limbă română pot înțelege despre ce anume se vorbește atunci când este folosit cuvântul "Dumnezeu" sau "Isus".
Ți-am spus că mie mi-este clar că Numele Lui în limba Ebraică se scrie și se pronunță altfel decât știm noi, foarte posibil să se fi pronunțat și chiar scris diferit acum 2000 de ani, ( pentru că vedem că o parte din cartea Daniel a fost nevoie să fie scrisă deja în alt limbaj ca să mai poată fi înțeleasă cu exactitate, și asta numai după aproximativ 4 secole, nu după 20 ! ) E logic ca îngerul să le spună părinților să-i pună un nume evreiesc, pt că ei trebuiau să priceapă ce și se cerea. De exemplu , după explicația ta, s-ar putea spune că proorocul Isaia a mințit, pt că uite ce scrie :
Citat:VDC. Isaia 7:14 De aceea Domnul însuși vă va da un semn: Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naște un fiu, și-i va pune numele Emanuel (Dumnezeu este cu noi).
Eu stau liniștit, și zic că e vorba doar de o diferență de limbaj, sau de una dintre calitățile ce i se voiau a fi scoase în evidență în acel text sau cu acel prilej, dar cei care vor să privească rigid situația, și spun că lui Iosif și Maria li s-a spus cu siguranță "Yahushuah" să-i spună... înseamnă că Isaia a inventat un nume, sau nu a zis cum trebuia... Un nume e unul, și nu-s două...
Apoi și eu mai am încredințarea mea personală, și dacă tot sunt la acest subiect v-o pot împărtăși... Eu personal cred că în limbajul ceresc, nu se vorbește cu siguranță ebraica sau vre-un alt dialect pământesc. Și asta înseamnă că Fiul Celui Prea Înalt are un cu totul alt Nume în realitatea de acolo decât avem noi idee sau cunoștință aici și acum. Și deci, cei care vor ajunge acolo îi vor spune așa cum se comunică acolo... Sper că nu te înșeli crezând că în cer se va vorbi ebraică... clasică, veche, sau mai știu eu care dintre dialecte... că trebuie să-ți citez:
Citat: VDC. 1 Corinteni 13:9 Căci cunoaștem în parte, și proorocim în parte;
10 dar când va veni ce este desăvârșit, acest -în parte- se va sfârși.
11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.
12 Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea față în față. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaște deplin, așa cum am fost și eu cunoscut pe deplin.
Deci Dane, pentru mine cuvintele pocăiți, creștini, oameni convertiți la Christos ( sau Iisus sau Yahushuah sau cum mai vrei tu ) sunt sinonime. La fel aproape că este și mesianici cu o mică remarcă - acesta tinde spre a fi un neologism, pt că poporul de rând nu a prea auzit de acest cuvânt. Dar pt mine și mesianici e sinonim cu celelalte, așa că le folosesc aproape pe toate, în funcție de cât mi se pare de uzual. Și le folosesc pentru că lingvistica o face, nu pentru că nu știu ce spiritiști au reușit să-i facă pe pocăiți să vorbească prostii rostind Isus, Christos, Dumnezeu, și altele... Dacă românescul "Dumnezeu" ar putea avea implicații păgâne, nu văd care ar fi englezescul "God" sau ungurescul " Ișten" sau țigănescul " Devla"...
Clar că dacă m-aș duce să locuiesc în Israel, și aș reuși să învăț limba ebraică, nu aș începe să le propovăduiesc Evanghelia și să le explic evreilor cât de rău înțeleg ei ascultarea de Domnul, pentru că Mântuitorul meu pe care l-am primit se numește Iisus, și ei în Numele ăsta trebuie să se boteze... pentru că e impropriu limbii ebraice să le impun un termen din altă limbă din moment ce există deja unul de-al lor. Dar tot așa e nepotrivit să le spun românilor să nu mai spună Iisus pentru că trebuie să învețe ebraică...
Nu ți-o spun din răutate, dar eu când am auzit odată citindu-se porunca I în felul ăsta: "Eu sunt Adonai Elohimul tău! Să nu ai alți Elohimi afară de mine!" era să-mi dau cu pălmile de frunte măi Dane... Dacă nu știu ebraică, prefer să tac. Și dacă tot vreau să învăț ebraică pt a cunoaște lucrurile astea mai bine, atunci realizez că ele sunt neaplicabile pentru tot omul de rând, care de multe ori nu-și cunoaște nici exprimările corecte în limba lui maternă. Deci eu în lucrurile astea , atunci când sunt ridicate la nivel de regulă nu văd o ascultare de vre-o poruncă a Domnului ci o ambiție omenească așa cum spunea Pavel:
Citat: VDC. 1 Timotei 4:8 Căci deprinderea trupească este de puțin folos, pe când evlavia este folositoare în orice privință, întrucît ea are făgăduința vieții de acum și a celei viitoare.
Mie poți să-mi spui că ești fie mesianic, fie creștin, voi înțelege ce spui. Și eu îți pot spune la fel, că ne înțelegem... Dar când noi doi îi vom spune unui nene de la țară despre mântuire, riscăm să ne alunge , și să respingă oferta mântuirii, numai pentru că începem să vorbim cu el un limbaj pe care el nu-l nici cunoaște și nici înțelege; de ce dintr-o dată să spună el mesianic, atâta vreme cât creștin e același lucru, și îi e deja cunoscut? Nu ne va crede el ieșiți din minți ? Pe când . pentru un evreu, altfel sună când îi zici că tu ești de-al lui "Mashiah". Dar românului spunei scumpule că ești creștin, că nu numai tu vei avea de câștigat ci și el și Domnul. Tatăl cu siguranță nu se supără, că dorința Lui e să ierte păcătoșii și să-i mântuiască, nu să-i învețe ebraică.
Fi binecuvântat! Sau hai să-ți spun ceva pe țigănește, că poate cuvântul lor nu are implicație păgână: O Devla te binecuvintiti!
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ma bucur si sper ca tot drag sa iti raman chiar daca avem opinii diferite.
Spunea cineva pe aici de procesul de elenizare a evreilor , si ma gandesc ca nici evreii din Romania nu au scapat.
In al doilea rand cei mai multi dintre ei respecta Talmudul si ca atare nu folosesc oricum Numele care in Scriptura L-au inlocuit si ei cu altceva.
Atunci ce i-ar impiedica sa foloseasca forma romaneasca?
I-a certat Tatal de multe ori pentru faptul ca i-au uitat Numele , sau l-au schimbat cu Baal , sau stiu eu ce, deci la ei se practica vorba aceea
Parerea mea este urmatoarea :
Fiecare din noi cand incepem aceasta calatorie spirituala catre El doarin sa aflam tot mai mult adevar, la inceput il cautam si il slujim cu putinul cat ne este dat.(spre exemplu sa zicem ca ai tinut duminica o vreme , si te-ai rugat si l-ai slujit in aceea perioada in felul cat ai stiut.El te-a ascultat si mai tarziu ti-a descoperit Shabatul. Acum daca ti Shabatul te bucuri de acest adevar si il slujesti in continuare cautand sa-i faci voia in cat mai bine iti sta in putinta)
Matei 7:9
Cine i-ar da copilului sau o piatra daca acesta cere o pine, chiar daca ii rau Vers 11
Daca Tatal lasa ignoranta noastra sa ne stea in calea dorintei inimii noastre de al cauta pe El , curand am devenii descurajati si am lasa-o moale.
Dupa ce tot mai mult adevar ni se reveleaza , este de datoria noastra sa facem si unele modificari in vietile noastre catre forma cea mai Adevarata in toate aspectele.
Fapte 17:30
YHWH nu tine seama de vremurile de nestiinta.
Toti incepem aceasta calatorie cumva, si chemandu-l Dumnezeu si Isus Titluri alese de lingvisti sau stiu eu cine, asa cum le avem , atunci YHWH se indura aratndu-Si compasiune si toleranta.
Dar pe masura ce El ne da prin Duhul Sfant intelepciune si mai mult Adevar , atunci tot El este acela care asteapta de la noi sa umblam in acest adevar si lumina ce ne-o da.
Pavel scrie Efesenilor 5:8
Odinioara erati in intuneric ;dar acum sunteti in lumina in care trebuie sa umblam
Parerea mea este ca Numele lor este destul de important in Slujirea Adevarata.Cei se bat cu pumni in piept ca ei au relatie cu El si nu ii intereseaza care de fapt le este Numele lor , ba sunt si inpotriva celor ce le cauta mi se pare interesant.
Relatia este cea mai importanta , dar ar trebuii macar sa stim cu cine avem aceasta relatie :
YHWH(Iahuah) -dumnezeul lui Avraam Issac si Israel
Iahushua -Salvarea Tatalui
Inteleg ce vrei sa spui si respect parerea ta. Eu unul cand ma adresez unui nestiutor ii pot spune Iahushua si pe urma sa ii spun : probabil tu il stii sub forma de Isus ; in felul acesta o sa te intrebe el : cum adica Yahushua ;si o sa ai ocazia sa ii spui si lui ce inseamna acest Nume (Planul de salvare a intregii omeniri)
Din contra daca ii spui "sunt crestin" , te si catalogheaza omul cu restul crestinatati .Eu unul prefer sa le spun sunt mesianic , si in acest fel creezi o discutie ,ca omul devine curios cum adica esti crestin dar mesianic?
Faptul ca crezi in acelasi Mesia care il au si crestinii e comun ,dar felul de inchinare, ziua, sarbatorile ,mancarurile, etc e evreisc(mesianic)
Deci nu stiu daca neaparat am de castigat sau nu.
In legatura cu parerea ta personala ca in cer nu se va vorbi sigur ebraica, pot sa te intreb pe ce baza spui "sigur" ?
Daca e o parerea atunci nu stiu daca ar fi bine sa folosim acest cuvant : "cu siguranta"
Din cate stiu eu cei care au fost in Duhul (viziuni, etc) prin cer au auzit conversatii si le-au si inteles , exceptie Cantarea Noua din Apocalipsa.
In Apoc 22 :4
Ei vor vedea fata Lui si Numele Lui va fi pe fruntile lor
Pe urma Moise a zis intr-o circumstanta ceva de numele lui sa fie sters din cartile ce se vor deschide la judecata din cer
Nu vad ce anume L-ar oprii pe tatal ca in cer sa nu se foloseasca ebraica , dar poate sti tu si ne spui si noua
Eu nu vreau sa te contrazic , poate ai dreptate, dar poate nu.
In legatura cu textul din Isaia trebuie sa citim tot contextul :
Ai putea sa imi explici restul versetelor in jos ? va manca smantana si miere pana va sti sa lepede raul ,vorbeste de Asiria si Egipt, pe urma in capitolul 8 apare alt fiu cu alt nume , pe urma In 8:8 aminteste din nou Emanuel si nu e vorba de Mesia acolo.
pe urma vs:10 din nou Emanuel in alt context.
In Matei 1:21 este destul de clar pentru mine ce Nume a ales Tatal pentru fiul, si acum ca stiu adevarul :
Ea va naste un FIU , si-i vei pune Numele Yahushua , pentru ca El va Mantui pe poporul Lui de pacatele sale
, ce ma mai opreste?
P.S. Decat sa-mi spui Devla , ai putea sa-mi spui YHWH sa ma binecuvinte ,dar nu prea vad pe nimeni , de parca ar fi de la cel rau
Sa aveti Pace.
Daniele, YHWH să te binecuvinteze! Oricum, dacă asta nu ți-am spus-o, nu înseamnă că nu urma să ți-o spun, pt că nu aveam de gând să recurg la toate celelalte limbi în care exprimarea e diferită de limba română .
Am impresia că s-au cam scris postări relativ lungi, și ca să nu devină obositoare citirea o să încerc să adaug doar vreo 2 sau 3 idei.
Spuneam că eu cred că în ceruri nu se vor mai pronunța cuvinte, și o să-ți spun cam ce mă face să cred asta...
Pentru a articula niște sunete( la ființa umană mă refer acum), e nevoie de aer, care să fie inspirat în cutia toracică și apoi expirat cu o ușoară presiune prin niște corzi vocale, e nevoie de gură, de limbă și de multe alte părți componente ale aparatului de vorbire și auditiv.. Ei bine, noi încă nu știm ce vom fi în ceruri și cum, dar un lucru știm sigur: că în ceruri nu vom mai fi din carne și oase, ci vom fi ca îngerii. (Plus că în rest, din câte s-a putut cerceta în Univers nu există aer, asta ca o paranteză)
Citat:VDC Matei 22:30 Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer.
Apoi, în nenumărate rânduri scrie despre Domnul Iisus că se uita la ei și le cunoștea gândurile... Mă întreb, de unde le-o fi cunoscut gândurile, că doar ei nu i-ar fi împărtășit aceste gânduri nici în cel mai rău caz?!Deci Mesia poseda un alt nivel de comunicare, mult mai superior nouă oamenilor. Pentru el informația se transmitea chiar dacă nu rostea nimeni nici un cuvințel
Dacă au avut unii oameni câte o răpire sufletească sau o vedenie " cerească" au avut-o cu un scop, ca ei să înțeleagă ceva, și să ne poată transmite nouă, deci lucrurile le-au fost arătate în așa fel încât ei să le priceapă ( li s-a vorbit în limba lor, dacă erau evrei, li se vorbea evreiește, dacă erau greci, li se vorbea grecește, dacă i se descopere unui prooroc român ceva, i se descopere în românește, apoi, li se arătau lucruri pe care le cunoșteau: de exemplu cai , oștire de soldați, cară de război, zgomotele li se păreau că sunt " ca ale unor ape mari" deci li se descoperea ceva omenesc și în limba lor ca să poată pricepe în măsura în care le era dat) dar avem și exemplul lui Pavel care uite ce spune:
Citat:VDC 2 Corinteni 12:2 Cunosc un om în Hristos, care, acum patrusprezece ani, a fost răpit până în al treilea cer (dacă a fost în trup nu știu; dacă a fost fără trup, nu știu: Dumnezeu știe).
3 Și știu că omul acesta (dacă a fost în trup sau fără trup, nu știu: Dumnezeu știe),
4 a fost răpit în rai, și a auzit cuvinte, care nu se pot spune, și pe care nu-i este îngăduit unui om să le rostească.
Deci iată că sunt mai multe moduri de comunicare. Lucrurile cerești sunt atât de superioare celor pământești încât nici nu merită comparate... de aceea mie nici nu-mi poate trece prin gând că în ceruri se va vorbi o limbă sau un limbaj pământesc, fie el chiar și evreiesc.
Citat:VDC Ieremia 31:34 Nici unul nu va mai învăța pe aproapele sau pe fratele său, zicând: -Cunoaște pe Domnul!- Ci toți Mă vor cunoaște, de la cel mai mic până la cel mai mare, zice Domnul;
Dane, prietenește și frățește îți spun, cu toată dragostea ce ți-o port: eu mai folosesc în vorbirea mea sau și în scris și unele denumiri așa zise " evreiești" ( dar care oricum folosite într-un context românesc sunt greșit folosite, pentru că trebuiesc articulate sau trebuie să li se adauge prepozițile aferente. De pildă nu pot spune " Am cerut lui DOMNUL cutare lucru" ci trebuie să spun " Am cerut DOMNULUI cutare lucru." și deci se scrie și pronunță diferit decât cuvântul de bază. La fel e și cu folosirea Numelor în ebraică: Nu e corect să spun Ieșua sau Iahușua în orice situație, și lucrurile se complică de numa...) dar știu că se fac greșeli, chiar dacă mulți sunt inconștienți de ele. Ți-am mai zis că am și eu a face cu limbile străine cât de cât, și știu ce caraghios sună să spună cineva nu știu ce invenții crezând că spune bine și corect pe românește, germană sau engleză sau altele.
Gândește-te la ceea ce ți-am spus despre citirea primei porunci, că eu mi-am pus foarte serios problema înainte să-ți scriu ce ți-am scris.
Asa cum ai spus pur si simplu nu stim exact cum va fi in ceruri , scriptura ne spune doar ca vom fi ca si ingerii.
In Genesa apare ca Tatal a folosit cuvinte :
A zis sa fie lumina
;
pe urma a zis :
sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra
Daca zice ca "a zis" , inseamna ca nu au comunicat prin telepatie spre exemplu, sau prin citirea gandurilor, cea ce ma indeamna sa cred ca au folosit cuvinte.
1 Iov ne spune cum Fii Tatalui s-au infatisat inaintea lui YHWH si apar conversatii intre Ei.
Daca asa scrie asa cred.
Ca va fi ebraica sau nu ,nu stiu.
Dar sa zic ca cu siguranta nu va fi ebraica , nici asta nu stiu.
Exod 3 :15 zice despre Numele Lui YHWH care este format din litere evreisti :
Acesta este NUMELE Meu pentru vesnicie, acesta este Numele Meu din neam in neam.
Eu inteleg cuvantul "vesnicie" ceva pentru totdeauna, chiar si in Imparatie
Frate Ovidiu. Inteleg perfect problemele de lingvistica , dar aceasta nu ma dezamagesc in a persevera
Cea ce vreau sa spun este ca pentru toate exista un inceput. Daca tot mai multa lume incepe a folosii in romaneste YHWH si Yahushua, acestea vor duce la o necesitate intr-o buna zi de a se scrie o Biblie in romana cu Numele lor adevarate , si atunci se vor aplica in text si gramatical corect.
Asa s-a intamplat aici in America si la ora actuala sunt cateva traduceri gramaticale corecte cu aceste Nume.
Dar daca toata lumea sta comfortabil cu cea ce oamenii au considerat ca ar fi Nume bune pentru Tatal si Fiul , si daca nimeni nu creaza valva , atunci nu e nici un inters in asa ceva.
Intrebare ramane :
daca intr-o zi va aparea in limba romana o scriptura care sa contina gramatical corect aceste NUME, ai incepe sa o folosesti?
Da, Dane, și eu sunt perfect deacord că există un anume limbaj ceresc, dar că el nu este limba ebraică...
Însă oamenilor cărora le-a fost relatată facerea lumii, le-a fost adaptată situația la nivelul în care o puteau ei percepe. După cum spuneam, Dumnezeu vorbea cu Adam într-o limbă ( nu știu care o fi fost aceea) dar cu sutașul Cornelie ( Fapte 10) a vorbit o altă limbă, și cu un român dacă vorbește, îi vorbește pe românește, pentru ca omul să înțeleagă. Aici nu mă refer la Numele propriu al Tatălui și Fiului, ci la faptul că nouă oamenilor ni se vorbește, și întâmplările petrecute în ceruri ni se expun ca și cum s-ar vorbi, dar cum spuneam, tind să cred că comunicarea prin articularea de cuvinte ne e specifică doar nouă oamenilor. Lucrurile cerești sunt personificte ca să putem și noi cât de cât pricepe câte ceva.
Eu știu că se lucrează la o astfel de Biblie încă de ceva vreme ( oricum traducerile bibliilor au evoluat din toate timpurile, de când au început să fie scrise) și nu o să mă mire dacă va apărea în curând o astfel de Biblie. Decizia mea de a o folosi nu constă în existența ei ( pt că m-aș putea avânta și eu să încep să înlocuiesc Numele după cum cred că e bine) ci în nivelul de convingere că este corect ce s-a schimbat în ea. Atâta timp cât evreii înșiși nu pot spune cu certitudine care ar fi pronunția corectă a Numelui YHWH - pentru că de El depinde probabil și Numele Fiului- nu știu de ce m-aș crede eu mai în cunoștință de cauză să o fac?
De pildă Rabinul șef din Ro scria pe pagina lui personală că din câte a studiat el, pronunția corectă ar fi "Iehova"(îți scriu cu litere românești tot pt că scriu pe românește, și în română nu se prea folosește litera "Y" iar "h" dacă e scris, se și citește). Acum vii tu, pe baza altor cunoștințe și spui că ar fi "Iahua". Atâta timp cât eu pot spune liniștit " Eu sunt Cel ce voi fi" fără să mă complic cu pronunții controversate, spune-mi ce progres aș obține ?? Crezi că El nu ne vede cât de nepricepuți suntem ?
Personal cred că mult mai important ar fi dacă am reuși să creăm acea vâlvă de care ziceai în a ne însuși Chipul Lui , și a ne asemăna cu El, înainte să ne forțăm să pronunțăm cuvinte care nu e sigur că sunt corect spuse. Pavel spunea:
Citat:VDC 1 Corinteni 2:2 Căci n-am avut de gând să știu între voi altceva decât pe Isus Hristos și pe El răstignit.
P.S. Eu am destul de demult o Biblie în engleză care cred că în loc de englezescul "Lord" folosește "Yahweh".
Mi-ar place să văd cum scrie Psalm.82 în Biblia aia în care sunt deja înlocuite Numele. Șalom
Nu de dragul contrazicerii continu dar daca facem o analogie o sa aflam ca Avraam care este numit evreu in Gen 14 ;13, se trage din Terah 11:26, care l-a urma sa se trage din Sem fiul lui Noah, acesta din lameh 5:28 care te duce pana la Adam.
Deci nu gasesc ca Tatal l-a invatat pe Avraam evreul alta limba noua necunoscuta de Adam , cea ce ma face sa cred ca Adam vorbea aceiasi limba ca si Avraam (ebraica care pronuntia a ramas la fel doar scrierea s-a schimbat din phaleo in moderna litere box)
Intradevar dupa turnul Babel au aparut mai multe limbi dar Numele Lui ar fi trebuit sa fie cunoscut de toate aceste limbi , si nu schimbat total in majoritatea cazurilor.
Slujim acestui Dumnezeu ,ar trebuii macar sa stim care este Numele Lui si sa nu ne fie frica a cerceta cum se si pronunta.
Acelasi Rabin ti-ar spune ca tu nu trebuie sa tii shabatul , asta nu inseamna ca trebuie sa il si crezi.
Incearca sa te invete ceva contrar adevarului din scriptura ?
Atunci ce i-ar oprii sa incerce sa te duca in eroare si la capitolul acesta , mai ales ca scopul lor este de a ascunde pronuntia corecta a acestui Nume cu filosofia ca de fapt nu se mai stie pronuntia corecta.
Cum am mai spus : Nu s-a pierdut o limba intreaga , chiar daca au fost perioade mai dificile , cum ai amintit pe vremea lui Daniel , Neemia, dar vedem ca in ziua de azi sunt capabili a citi in Toara care nu are vocalele scrise , si cand ajung la aceste 4 litere: opa nu mai stiu?Toacmai cel mai important lucru sa nu aiba ei grija sa il pastreze?; sincer ma indoiesc; cred ca tocmai din pricina talmudului ( legea rabinica) care specific spune ca nimeni sa nu mai rosteasca acest NUME ,ei incearca sa ne incurce cu cat pot ei mai bine, din dorinta de al proteja.
Nu vreau sa ma intelegi gresit. Au invataturi foarte bune, doar ca pun pret pe traditie (talmud) mai mult decat pe ce zice scriptura, in multe aspecte.
Eu ma invart printre evrei si de multe ori raman foarte dezamagit de cea ce promoveaza.
Nu stiu cati dintre voi stiti , despre Cabala. Nu este acum momentul dar sa nu credem:" ca tot ce este evreiesc se si mananca"-vorba lui cineva de pe forum
Psalmul 82 in scriptura ce o am eu in limba engleza zice asa:
Elohim stands in the congregation of El;
He judges in the midst of the elohim.
"EL" inseamna din cate stiu eu "most high"=cel mai mare(referinta la cel mai mare dintre zei)sau cel Prea Inalt.
Vedem aceasta in multe Nume prin scriptura: DaniEl , SamuEl, EL'azar, Elohim, El Shaddai,El Olam, etc,.
Noi prin faptul ca nu intelegem ebraica , pierdem in multe aspecte unele chesti prin traducere. Ca atare pentru noi cand citim Daniel nu inseamna nimic. Pentru evrei cand citesc DaniEL inteleg ca este vorba Judecator al Celui prea Inalt.
La fel in multe alte randuri prin scriptura cand este vorba de El.
Desi cum ai spus este mai important a avea o relatie , dar in acelasi timp relatia se strange tot mai mult pe masura ce incepem sa intelegem tot mai mult, si facem anumite schimbari in viata nostra odata intelese unele lucruri mai ascunse, si revelate acum noua.
Altfel ce L-ar determina sa ne descopere tot mai mult din tainele Lui daca din cat ni se da ramanem indiferenti la ele.
"El" este o referinta a cui apartii , sau cui slujesti,dar Numele Lui este YHWH
"[Daniele...] , om preaiubit " ( Dan 10:19) Eu sunt deacord cu o mare parte din ceea ce susții tu despre aceste Nume. Și cred că o mare parte dintre cei de credința noastră pe care îi cunosc eu ( poate mai bine de 80% ) sunt pe ideea asta pe care sunt și eu. Deci la mine nu se pune problema să nu-l rostesc pt că așa ar spune evreii, sau pentru că sunt atât de îngust la minte să cred că pe El l-ar chema chiar Isus sau Iisus cum îmi cam place mie să scriu ci de cele mai multe ori când îl folosesc în forma ebraică am inima neîmpăcată pentru că știu că nici nu pun corect accentul pe el și unde trebuie, și nici nu știu dacă Numele lui conține "e" sau "a" deci Ieșua sau Iașua, sau cum spuneai tu Iahușua.
So... eu când vine vorba cu cineva despre acest Nume, sau în rugăciune, sau cu diferite ocazii îl folosesc cu reținerile ce ți le-am amintit dar ce mă deranjează este că unii consideră că dacă nu-l folosești numai pe ăla evreiesc greșești... asta mi se pare ridicol, pentru că aceștia sunt termeni care fac parte din limba română. Nu știu ce s-ar face chinezii, japonezii sau alții care nu au deloc limbaj, pronunții sau litere ca noi ăștialalți mai deștepți( mă refer la europeni și lumea așa numită "civilizată" ) că la ei același cuvând odată se scrie și pronunță într-un fel, și odată în altfel, depinde de context, sau de cuvintele cu care este folosit împreună în aceeași porpoziție sau frază. Am rămas ca la dentist când am povestit cu un chinez niște chestii despre limba chineză.
În concluzie eu socotesc că ar fi corect, chiar dacă aș ști 100% pronunția acestui Nume minunat în limba ebraică să nu cer sau pretind de la cineva să nu mai pronunțe Isus sau Jesus pentru că nu catoicii și nici anticrist au format limbile sub soare. Și chiar să le fi format ei( vorbesc presupunând prin absurd, pentru că ți-am spus că nu ei le-au format, că ei nu existau când s-a format limba română de exemplu), din moment ce aceasta e limba în care ne exprimăm, avem dreptul să folosim și aceste cuvinte românești, chiar dacă sunt sărace în înțeles față de cele evreiești. Oricum, nici la evrei, nu oricine pune numele copilului său Daniel (sau cum s-o scrie în ebraică..) ține și cont de semnificația religioasă a numelui, pt că foarte mulți evrei sunt atei, și totuși au nume dinastea cu semnificație religioasă.
Este bine și frumos să știi care a fost Numele cu care L-au cunoscut oamenii de pe vremea Lui, dar dacă trecem în extrema cealaltă, pe baza la asemenea principii că Isus ar avea de a face cu păgânii și închinarea la idoli, atunci ar fi mult mai multe lucruri la care ar trebui să le schimbăm numele cu altele evreiești, sau dacă și evreii au ceva păgân împrumutat, atunci ar trebui să inventăm noi ceva. Nu am mai putea spune numele lunilor anului gregorian, Ianuarie- de la Ianis, Martie- de la Marte etc. sau zilele săptămânii Luni- ziua lunii, Marți- a lui Marte, etc. Și astea-s exemple banale. Lucrurile s-ar putea filozofa la infinit. Că doar sunt filozofi care trec din viață și nu mai ajung să dea de un capăt.
Citat:VDC Apocalipsa 2:17 Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul: -Celui ce va birui, îi voi da să mănânce din mana ascunsă, și-i voi da o piatră albă; și pe piatra aceasta este scris un nume nou pe care nu-l știe nimeni decât acela care-l primește.-
Deci s-ar părea că în ceruri numele sunt altfel cunoscute... sau alt exemplu:
Citat:VDC Apocalipsa 19:13 Era îmbrăcat cu o haină muiată în sânge. Numele Lui este: -Cuvântul lui Dumnezeu.-
Sau citatul din Isaia:
Citat:VDC Isaia 9:6 Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, și domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: -Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al păcii.
7 El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor.
Să ne ajute Domnul să ne putem bucura de acele zile minunate!...