Frate Ovi ma bucur ca in o mare parte vedem la fel .
Daca am inteles bine, tu intelegi in totalmente ca Numele mantuitorului nu ar fi putut fi Isus, doar ca cea ce te opreste sa rostesti Numele in ebraica ar fi ca nu cunosti pronuntia exacta, si anume daca ar fi "e " sau "a".
Pentru mine aceasta mica diferenta in opinii este la fel cum tu de exemplu ai spus ca preferi "Iisus" pe langa altii care prefera "Isus".
Deci daca eu prefer Iahushua si tu spui Ieshua , nu ma deranjeaza deloc, pentru ca e o diferenta minora , la fel cum ai zis ca tu preferi Iisus in loc de Isus, care nu cred ca ar fi o mare problema pentru ceilalti frati.
Frate Ovi . Eu cand vorbesc cu un frate din Ro. care i se adreseaza cu forma Isus ,bineinteles nu incep sa il critic si sa ii spun ca este gresit. Ci pur si simplu eu cand ii vorbesc inapoi folosesc Yahushua. Daca omul ma intreaba mai multe" de ce si cum" am ocazia sa impartasesc cu el lucruri pe care poate le stie poate nu.
Dar nu il condamn pe om, ci condamn alegerile ce unii le-au facut cu sute de ani in urma.
Dar aici pe forum situatia este alta.
Tocmai din aceasta cauza avem acest forum sa discutam cu deamanunutul problemele.
Aici nu mai este vorba de nu mai stiu ce nene.
Este vorba de oameni care au avut curajul sa se impotriveasca unui curent intreg (crestinatatea in majoritatea ei)si sa stea pentru adevar; nu duminica ci sambata, nu craciun ci sarbatorile Lui, si lista continua.....
La fel acum am ajuns la o mica sau mare rascruce:
-daca Numele Lor nu sunt dupa cum ai recunoscut cele ce le avem
>atunci de ce le folosim ?<
Ca ne este convenient si usor , ca asa le-am stiut pana acum ?. Nu stiu daca ar fi corect .
Pe mine unul m-a tulburat cand am gasit ca cuvantul " Dumnezeu " a fost folosit de pagani pentru incantatiile lor , si la fel cand am gasit ca '' SUS " a fost adaugat pentru ca la greci majoritatea zeilor de genul masculin se terminau cu aceste trei litere SUS.
Cum ai spus sunt multe altele (numele zilelor, lunilor, etc ) care dupa cum vedem isi au radacinile in paganism si lumea aceasta a zeiilor , idolilor, etc, care vedem clar ca Tatal desi ne spune ca nu pot sa ne faca nici un rau ,sa nu ne fie frica , totusi le uraste si ar dori ca nici macar pe buzele noastre sa nu fie .
El ne-a dat instructiuni clare in toate aspectele (calendarul sau, etc..)care vedem ca si acela la fratii evrei nu a ramas nealterat. Au dat alte nume fata de cele care Tatal le-a dat , si nu numai dar numele ce le-a ales ei au fost Nume a zeitatilor care El i-a pedepsit din cauza lor ( Tamuz, Nisan , etc)
L-a fel vedem ca s-a intamplat cu crestinii mai tarziu , cand e vorba de Numele Lor.
Ca El e indeferent la toate acestea: nu pot sa cred.
Ma gandesc ca apreciaza efortul , iar daca umblam prin noroi, bineinteles ca nu are cum sa fim fara nici o pata; dar avem un mijlocitor.
Unele par ca nu putem sa le indreptam , dar cand vine vorba de insusi NUMELE LOR si daca putem sa le indreptam (chiar daca nu perfect {deocamdata}) eu propun sa o facem.
Daca va considera ca in ceruri sa il stim sub alt nume , aceea vom afla atunci;
-dar pana atunci sa cautam adevarul care deja ni s-a dat
Ca El va fi "Cuvantul "si ca a fost, si prin El s-au facut toate si se vor mai face (ceruri noi , judecata, etc) aceasta intelegem ;
-cea ce multi nu inteleg este ca Numele Lor nu este Isus si Dumnezeu, dupa cum ai vazut aici pe forum in unele lupte de vorbe.
Ovi eu pentru acestia ma lupt. Nu toti au ajuns la cunostinta care tu ai ajuns, si multi tin cu dintii ca cea ce ei stiu ca este adevarul si ca cea ce eu prezint sunt bazaconii.
Intradevar este numit asa cum Isaia a profetit :
si toate aceste titluri i se potrivesc perfect, dar asta nu ar trebui sa ne impiedice sa stam impotriva curentului si neadevarului :
Ea va naste un Fiu si-i vei pune Numele Isus
Vreau sa inchei cu un sfat :Iermia 6 :16
Asa vorbeste YHWH : Stati in drumuri , uitati-va si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna:umblati pe ea si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!
Stiti cum e? Uitati-va la o floare..daca nu o uda nimeni atunci ce se intampla cu ea? Se ofileste,moare!
Tot asa suntem si noi...daca nu ne lasam udati de ploaia Duhului Sfant ne ofilim pur si simplu, chiar daca uni nu recunosc acest lucru!
A studia Scriptura foarte des si a starui in invatatura ei, este ZERO daca NU ne lasam calauziti de Duhul lui Dumnezeu! Multi cred ca sunt calauziti de D.S dar saraci se inseala singuri, rastalmacesc scripturile intrun fel si altul ...pana acolo ca adesea te miri de cea ce mai auzi,si mai ales la noi la sambatari..
Intotdeauna sunt oameni care se leaga de marar si patrunjel..exact cum faceau unii in vechime...
Un lucru pentru cei care sustin ca trebuie rostit nu stiu ce nume in rugaciune: Macar invatati toata rugaciune in ebraica, nu doar cateva cuvinte...2 cuvinte in ebraica si 20 in romana
Frate Alin asi dori din toata inima sa ma intelegi. Prin duhul sfant am ajuns toti la stagiul unde ne aflam fiecare din noi. Faptul ca ai lumina in legatura cu Poruncile Lui si incerci sa le pazesti , si in acelasi timp intelegi ca doar prin sangele Lui se poate capata viata vesnica este un mare Har din partea Lui, si nu puteai sa ajungi la acest adevar decat prin Duhul Sfant. Toate celelate nu duc la mantuirea sufletului , ci doar tin de ascultare.
David la un moment dat se ruga :"
Te rog nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant"
Zi si noapte meditez la Legea Ta si in Cuvantul Tau(Yahushua) sufletul meu isi gaseste placerea".
Te rog nu ma intelege gresit. Sunt curios care este adevarul cu privire la toate lucrurile si imi place sa cercetez .
Nu este vorba de a vorbi 2 cuvinte in ebraica si restul in alta limba , ci este vorba de Numele Lor , pe care multi din noi poate este prima data cand auzim de ele.
Eu nu zic ca trebuie sa vorbesti ebraica ca El sa te asculte , dar ca sa zic ca il cheama Dumnezeu in loc de YHWH sau Isus in loc Yahushua , nu stiu daca chiar nu conteaza acest neadevar.
Logica mea este urmatoarea: Poate nu i pasa cum il chemam , asa cum este opinia ta , dar daca ii pasa?
Fratele meu eu Te Iubesc chiar daca nu te cunosc, pentru ca esti fratele meu , si ma rog ca Tatal sa te calauzeasca in alegerile vietii , si iti doresc o viata dusa in sfintire cat de alturi de El posibil.
Nu te disconsider pentru faptul ca nu te agreezi cu mine ci Te Iubesc cu o dragoste frateasca.
Si sa cautam sa umblam in cele care vedem la fel, iar celelate sa nu lasam sa creeze dezbinare, ci sa ne acceptam unul pe altul si sa intelegem ca tot cea ce ne este dat este personal in relatia personala a fiecaruia cu EL si nu inseamna ca trebuie sa ii convingem pe ceilalti sa vada ca si noi.
Daca este scriptural sa cerectam , iar daca sunt doar opinii atunci putem discuta dar nu pretinde .
Sa fi Iubit.
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Isus este Yahushua, sau Yahushua este Isus?
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2099. Postat la 24/01/2010 09:05 - 5578z14h6m
Frate Avodah, vreau sa-ti spun ca apreciez mult in primul rand atitudinea inimii tale, care nu osandeste, cum fac unii, ci care arde pt k vrea sa aiba si altii parte de luminile care i-au fost descoperite. Apreciez eforturile tale de a persevera in descoperirea adevarului si faptul k nu ti-e teama sa te vulnerabilizezi in expunerea lui. Personal, de knd Mesia m/a intors la El, am considerat k tb sa dau o mana de ajutor la orice lucrare buna, kiar dak chemarea sau vocatia mea se afla in 2-3 linii de slujire. Ca atare, as vrea sa-ti dau o mana de ajutor. Dak o vei accepta, va fi bine, dak nu, va fi mai putin bine: sentimentele mele nu vor fi ranite dak o respingi, dar tu vei continua sa cauti iesirea din labirint...si asta-i o activitate cronofaga, adik iti va consuma timpul degeaba.
Carturarii spun k Numele YHWH apare in Biblie de peste 6000 de ori. Desigur, apare si cu alte titluri care desemnau niste actiuni: YHWH-Tsevaoth, sau YHWH-Yireh, YHWH-Nissi, etc... Crezi k ar merita sa faci un studiu mai amplu asupra Numelui, sa ne spui ce inseamna el, si ce inseamna el in conexiune cu titlurile anexate, si cum ar schimba el intelesul unui pasaj dak eu il citesc, de pilda, YHWH-Tsevaoth si nu Domnul ostirilor? Sau ce semnificatii ar avea dak as citi in comunitatea noastra YHWH-Yireh si nu Domnul va purta de grija sau Domnul aprovizionatorul, Domnul in providenta Sa, sau altfel?... Intreb asta k sa discutam cazuistic, deci pe cazuri concrete. (I am u-know-who's advocate now...) Deci, convinge-ma k demersul tau e mai bun dkt traditia ns...
Sunt sigur k nu te-a atins faptul k vreau sa te ajut sa-ti pui in odine metodologia cercetarii, merita sa studiezi temeinic, ordonat si sa vii cu o cazuistica solida. Baruch ha-ba be-Shem ha-Adonai!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
cred ca e normal sa fie blocat threadul aici, am inteles ideea cu numele, si daca avodah va insista sa forteze nota, niciodata , samanta asta a lui nu va avea rod in inima si mintea mea, daca se va opri aici, as avea timp de cugett si meditat, nu de contrariat. Te-am inteles avodah, dar opreste-te aici, ca e plina Romania de sustinatori ai numelui..., mai sunt si alte lucruri de studiat, si mai ales de implinit
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Măi fraților... eu cred că unul din bunele motive pentru care și-au jertfit primii traducători ai bibliei viața ( și nu numai a lor în unele cazuri...) din "Septuaginta" din latină în germană sau engleză a fost că oamenii nu înțelegeau ce citesc. Nu cred că e prea indicat să începem să complicăm înapoi lucrurile. Deci dacă putem da câteva explicații ajutătoare e ok, dar când începem să-i punem pe oameni să vorbească lucruri pe care nu le înțeleg sau nu le știu rosti cred că suntem pe drumul greșit. Eu unul nu am fost niciodată adeptul "tocitului" la școală. Dacă nu am priceput un lucru ori nu l-am învățat ori am cautat alte căi să-l înțeleg ca să-l pot învăța. Probabil ca mine sunt mai mulți, și dacă sunt singurul totuși ar trebui să se găsească înțelegere pt oameni ca mine când e vorba de făcut reguli. De aceea spuneam că DOMNUL sau YHWH știe mai bine de ce anumite cuvinte se pronunță într-o limbă într-un fel și în altă limbă (în care nu sunt aproape numai consoane " b,c,d,f,g,h" etc.) altfel.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate Michael nu stiu daca m-ai inteles in totalmente.
Eu nu sustin ca trebuie invatati si folositi termeni iudaici ,ca bineinteles nu va fi benefic pentru restul oamenilor care probabil nu o sa inteleaga ce anume vrei sa spui, intr-o comunitate din romania sau alta tara .
Cea ce eu sustin si cred ca este important >>este cunoasterea Numelor Lor si folosirea lor<<
Procesul de Reinstaurare a Numelor lor a inceput si noi ar trebuii sa fim primii care sa fim "pentru".
Daca ne uitam in urma cu aprox 30-40 de ani cati din populatia Romaniei stiau care de fapt sunt Numele Lor?
Situatia astazi este diferita , si sunt trist cand vad ca noi "Sambatari"ne incadram in restul cuvintelor lui Ieremia care initial nu le-am postat , dar probabil ca ar trebui, ca vad ca balanta incet , incet trage in aceea directie.
Iermia 6 :16
Asa vorbeste YHWH : Stati in drumuri , uitati-va si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna:umblati pe ea si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!
Dar ei raspund : "Nu vrem sa umblam pe ele!"
Parerea mea :
Nu trebuie sa spunem YHWH Tsevaot, dar ar trebui sa spunem YHWH al ostirilor, pentru ca copii nostri sa nu uite Numele Lor asa cum au patit evreii, care i-au inlocuit si ei Numele dea lungul istoriei.
Iermia 23:27
Cred ei oare ca pot face pe poporul Meu sa uite Numele Meu prin visurile care le istoriseste fiecare din ei aproapelui sau, cum Mi-au uitat parintii lor Numele din pricina lui Baal?
Cum am spus , parintii nostri probabil nu au cunoscut aceste Nume , iar acum ca noi le cunostem sa nu-i invatam pe copii nostri despre ele?
Frate Lica eu cred ca ar fi foarte indicat sa se progameze cate o seara de rugaciune cand este loc, in legatura cu acest aspect al Numelor Lor, ca fratii nostri macar sa se roage si sa astepte raspuns din partea Tatalui , inaite de a se inversuna si taia incoace si-n colo pe cei care incep a lua in serios problema.
Frate Sambataru . Nu trebuie ca sa se blocheze subiectul pentru ca tu sa nu mai intri pe el.
Daca te deranjeaza asa de mult cuvintele mele poti pur si simplu sa nu mai intri la acest subiect.
Sunt foarte multe alte subiecte care asteapta probabil activitatea ta si te invit sa o faci.
La fel suna cred eu pentru fiecare. In felul acesta cei care sunt interesati si au alte intrebari sa poata sa o faca.
Interesante cuvintele tale si ma pun pe ganduri din parte cui vin:
Te-am inteles avodah, dar opreste-te aici...
Sa ne punem pe genunchi fratilor, si sa ascultam de glasul Lui inaite de a ne lupta impotriva acestor lucruri ; acolo doar vom afla raspunsul Lui ;
Nu va inversunati ; cautati adevarul in toate aspectele
Binecuvantat sa fie YHWH
Binecuvantat sa fie Numele Lui
Va doresc Pacea, si Numele Lui sa fie gasit asupra voastra .(Numeri 6:27)
Cu cat o dau oameni pe filosofie se departeaza de legatura cu Cerul prin Duhul Sfant!
Imi pare foarte rau caci frati nostri sambatari au luat-o cu firea inaintea lucrarilor sfinte pe care le-au tinut toti sfinti BIbliei si numai lasam ca Duhului Sfant sa conduca si lucreze ca in Biserica Sfintilor!
Inchinatori in Duh si Adevar sunt putini putini putini,si sa nu ne gandim vreodata ca tinem Adevarul fara lucrarile sfinte si Duhul Sfant !
A avea impresia ca esti calauzit si a fi calauzit simtind prezenta si auzind vocea Domnului Isus ii o diferenta foarte mare!
In ziua de azi sunt in foarte putine biserici lucrarile care se faceau acuma 40-50 de ani in Credinta Sfintilor, dara sa mai vorbesti de acuma 2000 de ani ,si sa nu ai legatura cu Cerul prin Duhul Sfant dar sa filosofezi!
Doamne Isuse ai mila!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Deconectat
2125. Postat la 31/01/2010 20:13 - 5571z2h59m
Pedro, la ce fel de lucrari sfinte te referi, care se faceau in biserici in urma cu 40-50 de ani si azi mai sunt in foarte putine biserici? In adunarea pe care o frecventezi se mai fac? Tu esti calauzit de prezenta Domnului? Daca da, ma inveti si pe mine?
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Ma refer la lucrarile care se fac prin Darurile Duhul Sfant,la Cina,la ungeri cu undelemn,calauzire de Sus cand se pun pastori , calauzire in tot Adevarul de Sus,la invatatori plini de puterea DUhul Sfant,la predicatori unsi de Sus,la evanghelisti puternici in vestirea Evangheliei, cum erau atunci bisericile,cum traiau oameni in sfintenie,si multe altele !
Invatatorul ii Sus la dreapta Tatalui, este Isus Hristos Mesia!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Deconectat
2147. Postat la 05/02/2010 00:18 - 5566z22h54m
Dragul meu Pedro, lucrarile Duhului Sfant se vor face in Biserica lui Hristos pana va reveni El...Sau crezi cumva ca Duhul lucreaza mai putin sau mai slab k in urma cu 40-50 de ani? (Oricum nu stii nici tu si nici eu cum era atunci, k n-am trait, iar de nostalgici ca batranii din adunari, sunt satul...) Sper ca-ti dai seama k ar fi GRAV dak ai afirma k Duhul nu mai lucreaza asa ca pe vremuri, intrucat El nu se schimba...
As putea admite, ca ipoteza de lucru, k viata duhovniceasca a adunarilor a scazut; inseamna ca e o problema... Dar care e solutia, care e vindecarea spirituala? Ce faci TU (si eu) ca sa improspatam adunarile in mod scriptural?...Dar nu continuu cu intrebarile, intrucat am trecut in alt topic.
Pt Avodah: frate, te-am lasat sa te zbati un pic, iar acum ma gandesc k ti-ar fi utile niste repere: in topicul asta cred k framantarea ta e relatia dintre Evanghelie si cultura...Cum trebuie prezentat Yeshua celor proveniti din cultura evreiasca? Cum trebuie prezentat Isus rominilor? Dar Jesus americanilor?... Iti sugerez sa citesti Christ and Culture, de Richard Niebuhr. Pe scurt, el zice asa: Între Cristos și cultură există 5 tipuri de relații posibile:
1. Cristos împotriva culturii.
Este poziția Bisericii primare: r0;Cristos impotriva lumii, Ierusalimul impotriva Atenei, Ekklesia (Biserica) impotriva Academiei.r1;
Reprezentant de seamă: Tertulian.
Cuvântul cheie pentru această paradigmă e credincioșia față de Cristos.
2. Cristosul culturii.
Perspectivă extremistă promovată de umaniști. Acest model accentuează nevoia exprimării creștinismului într-un limbaj accesibil omului de rând. Biserica primară împrumută elemente din păgânism.
Reprezentantă: mișcarea iconoclastă.
Cuvântul-cheie: relevanță culturală.
3. Cristosul superior culturii
Armonizarea a tot ceea ce e mai bun din cultură cu esența creștinismului. Reprezentant: Toma dr17;Aquino.
Cuvântul-cheie: dialog cu știința, arta, filosofia.
4. Cristos și cultura: un paradox
Între cele două împărății există sisteme total diferite de valori. Depravarea totală a omenirii e elementul de bază care determină separarea creștinismului de valorile societății.
Reprezentant: Martin Luther.
Cuvântul-cheie: paradox/conflict.
5. Cristos, transformatorul culturii
Se accentuează nevoia schimbării culturii sub influența Evangheliei. Reprezentant: Augustin.
Cuvântul-cheie: convertire.
Poti gasi astea si pe Wikipedia, pe Niebuhr, Christ and culture.
Adonai Yeshua cu voi, si spor la studiu!
Frate Michael eu nu am zis nimic contra DUhului Sfant sau ca se poate schimba El,nici vorba!
Vorbeam despre situatia in adunari,despre cum se manifesta El,ne uitam in BIblia cum lucra Duhul Sfant si iti vine sa plangi cand vezi diferenta dintre noi si ei!
Sa nu bagam toti frati batrani intr-o oala fiindca cei care au fost condusi de DUhul Sfant si-au sfarsit viata sau inca sunt in viata asa dupa cum cere DUmnezeu ,neavand treaba cu filosofia firi si darul interpretari pe dos Bibliei!
NUMAI noi suntem problema in nici un caz Duhul Sfant!
Duhul Sfant lucreaza la fel,insa noi punem bazele pe lucrarile Duhului mai putin sau deloc !
sa ai Pace
Yahweh sa te binecuvintese pentru acest subiect delicat si eu am mari probleme prin biserici cind pronunt corect acestea nume adevarate si nu acele false.Salom
Chiar astazi am vorbit cu cineva despre acest subiect...
Multi considera ca a pronunta numele Isus in rugaciune este ca si cum a lua numele Domnului in desert si ca e un nume fals...
Dar nu vati intrebat niciodata de ce IN NUMELE DOMNULUI ISUS sau facut asa de multe vindecari? De ce in numele DOMNULUI ISUS, si doar in acest nume se primeste botezul cu Duhul Sfant? De ce in numele DOMNULUI ISUS se elibereaza si in ziua de azi demonizatii? DE CE?
Foarte simplu...doar in acest nume este mantuire...ISUS HRISTOS
As fi curios cati dintre cei care au hotarat sa pronunte nu stiu ce nume, sau nu stiu ce cuvant in rugaciune..oare cati dintre ei mai cred in lucrarea Duhului Sfant?
Atata timp cat esti calauzit de Duhul,el te conduce in tot ADEVARUL...
alin a scris:As fi curios cati dintre cei care au hotarat sa pronunte nu stiu ce nume, sau nu stiu ce cuvant in rugaciune..oare cati dintre ei mai cred in lucrarea Duhului Sfant?
Alin, ce ai scris tu aici nu e un argument ci o ipoteză. Dacă vrei să te documentezi, ia-ți vreo câteva luni de concediu și fă o tură de Mapamond trecând și pe la africani, și pe la hinduși pe la budhiști, etc. și îți vei mai putea lărgi orizonturile. Nu suntem noi cei care punem garduri lui Dumnezeu când și cu cine să lucreze. Indiferent în ce limbă pronunță Numele lui Isus Hristos, Domnul se uită la sinceritate și la voință în prima fază. El ne-a spus să cerem și vom primi. Apoi cu cunoștințele pe care trebuie să le asimileze pe parcurs treaba stă destul de diferit. Pentru că eu am întâlnit oameni care pretind că-s plini de Duhul Sfânt și în biserică par să fie. Dar când îi întâlnești în anumite situații de probă te îndoiești că ar fi călăuziți de D.S... Deci lucrurile se complică.
Părerea mea a fost și rămâne aceeași , bazată pe un verset ca acesta:
Citat VDC:Romani 3:29 Sau, poate, Dumnezeu este numai Dumnezeul Iudeilor? Nu este și al Neamurilor? Da, este și al Neamurilor;
Am constatat doar un adevăr trist. De obicei cei dintre frații noștri care pretind că numai în ebraică trebuie pronunțate numele ( cel puțin al lui Dumnezeu, deși nu știu de ce se opresc doar la acesta și al Fiului Său) vorbesc niște cuvinte de care mă tem că mai mult îl dezonorează pe Domnul decât să-i facă cinste. Ca să folosești corect niște termeni într-o limbă străină trebuie să stăpânești destul de bine acea limbă, iar ei majoritatea sunt pe nicăieri la capitolul ăsta, dar învață pe alții... Domnul să ne binecuvânteze. E treaba lor, nu mă pun eu de-a curmezișul, că pe mine personal nu mă deranjează greșelile ce le fac, pe Domnul să nu-L deranjeze și pe cei de curând veniți la credință...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
As fi curios cati dintre cei care au hotarat sa pronunte nu stiu ce nume, sau nu stiu ce cuvant in rugaciune..oare cati dintre ei mai cred in lucrarea Duhului Sfant?
Frate Alin eu cred ca EL lucreaza si intre cei ce pronunta Isus sau Jesus.Pentru ca nu demult am fost si eu unul dintre ei.
Si inca de atunci El a inceput sa lucreze in viata mea.M-a vindecat odata instant la o rugaciune a mea si a mamei mele , care a fost in numele Isus.
Acum o saptamana un frate ce foloseste numele Jesus a vindecat o persoana care aproape nu mai putea umbla.
Eu cred ca Duhul Sfant este cel care mi-a descoperit si acest adevar: Ingerul a poruncit Mariei sa-i dea numele Yahshua , pentru ca numele insusi inseamna YHWH Salveaza. Ingerul a poruncit Mariei sa-i dea Numele Isus-este un neadevar.
Acum revenind la ce tu ai spus:
;
de ce nu te lasi calauzit de Duhul , care ti-a descoperit ca Numele Lui nu este Isus ci Yahshua?
Si oprestete a -ti mai pune intrebari , cum de El lucreaza cu acesti oameni care folosesc Isus, pentru ca pe Elohim nu poti sa-l pui intr-o baxa.
Este atat de complex si fara margini.
Cine sunt eu sa contest . Eu ii multumesc pentru descoperirea acestui adevar noua in secolul acesta, si ma rog ca El sa ne lumineze in continuare , si noi sa fim deschisi si sa lasam ca Duhul sa ne conduca in tot adevarul , cu privire la orice lucru.
Aurelc a scris:
Părerea mea a fost și rămâne aceeași , bazată pe un verset ca acesta:
Citat VDC:Romani 3:29 Sau, poate, Dumnezeu este numai Dumnezeul Iudeilor? Nu este și al Neamurilor? Da, este și al Neamurilor;
Am constatat doar un adevăr trist. De obicei cei dintre frații noștri care pretind că numai în ebraică trebuie pronunțate numele ( cel puțin al lui Dumnezeu, deși nu știu de ce se opresc doar la acesta și al Fiului Său) vorbesc niște cuvinte de care mă tem că mai mult îl dezonorează pe Domnul decât să-i facă cinste. Ca să folosești corect niște termeni într-o limbă străină trebuie să stăpânești destul de bine acea limbă, iar ei majoritatea sunt pe nicăieri la capitolul ăsta, dar învață pe alții... Domnul să ne binecuvânteze. E treaba lor, nu mă pun eu de-a curmezișul, că pe mine personal nu mă deranjează greșelile ce le fac, pe Domnul să nu-L deranjeze și pe cei de curând veniți la credință...
Frate Ovi ,El este si al neamurilor, dar nemurile trebuie sa se hraneasca din acelasi butuc.
Un exemplu:
Sa zicem ca peste 2000 de ani budisti ajug sa creada in Elohim a lui Israel, dar in loc sa-l numeasca YHVH , il numesc Buda.
Asa s-a ajuns pronuntia "Domnul Dumnezeu" la noi, adica s-a dat numelui Elohimului lui Israel , zeitati aferente culturii a poporului respectiv la acea vreme, in cazul nostru Zeus. "Domnul Zeus"(domine zeus)
Dupa parerea mea este mai mare dezonoare , cand sti ca un lucru isi are originea in paganism , si sa continui sa-l faci, decat sa incerci sa te indrepti , si sa-l faci cum iti sta mai bine in putinta, dupa intelepciune ce ti s-o dat.
Nu cred ca o sa fi tras la raspundere ca nu ai vorbit corect gramatical,( cea ce sunt sigur ca gresesc chiar si in romaneste, d'apoi in ebraica), ci mai degraba daca El ti-a descoperit ca numele pe care tu il chemi pe unicul Elohim, are legaturi pagane , si sa nu iei nici o masura....
Deci numele Dumezeu, derica , sau provine de la "domine zeus", ce inseamna "domine"?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Despre numele lui Iisus Hristos
Duminica, 27 Decembrie 2009 15:53 Irene
După narațiunea biblică, Dumnezeu este primul care a pus nume: "Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte". Omul, fiind creat după chipul lui Dumnezeu, pune de asemenea nume: "Și Domnul Dumnezeu, Care făcuse din pământ toate fiarele câmpului și toate păsările cerului, le-a adus la Adam, ca să vadă cum le va numi; așa că toate ființele vii să se numească precum le va numi Adam".
Punerea numelui urma în tradiția Vechiului Testament imediat nașterii, de obicei fiind lăsată în seama mamei copilului, fără însă ca tatăl să fie exclus. În iudaismul talmudic, fapt atestat încă din perioada scrierii Noului Testament, punerea numelui a fost mutată în a opta zi, când băiatul era tăiat împrejur, arătând prin aceasta că nou-născutul își dobândește identitatea abia ca membru în comunitatea religioasă.
Numele, având o încărcătură bogată simbolică, putea reprezenta o scurtă descriere a unui eveniment important, pozitiv sau chiar negativ. Numele primului om născut, Cain, este pus chiar de Eva, care exclamă: "Am dobândit (qaniti) om de la Dumnezeu". La nașterea lui Noe, în ebraică Noah, tatăl său Lameh spune: "Acesta ne va mângâia (yenahamenu) în lucrul nostru și în munca mâinilor noastre". Numele patriarhului Isaac, în ebraică Ițhaq, face aluzie la verbul țahaq, "a râde", aceasta pentru că Avraam și femeia sa, Sara, au râs când Dumnezeu le-a făgăduit nașterea unui copil la bătrânețe. La prima vedere făgăduința divină părea imposibilă, mai ales că Sara era stearpă. Tocmai de aceea, copilul va purta numele care manifestă "surâsul" îndreptat de Dumnezeu către oameni.
Un alt tip de nume este cel teoforic, cuprinzând numele lui Dumnezeu (El sau Iahve) însoțit de o scurtă construcție, nominală sau verbală. De exemplu, Ilie, în ebraică Eliahu, înseamnă "Dumnezeul meu este Iahve". Mihael, numele arhanghelului înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?", o exclamație liturgică prin care se arată unicitatea lui Dumnezeu. Foarte des întâlnit este numele teoforic cu structură verbală. Ismael (Ișmael) înseamnă "Dumnezeu va auzi". Israel se tâlcuiește "Dumnezeu va lupta pentru noi".
IISUS ÎN ORIENT, ISUS ÎN OCCIDENT
Numele Iisus era un nume destul de comun în Palestina sec. I d.Hr. În ebraică el suna Iehoșua sau prescurtat Ieșua, fiind transliterat Iesous în greacă, limbă care nu are sunetul "ș". Trebuie în acest context să facem o scurtă paranteză. După cum se știe, în prezent sunt două moduri de pronunție a limbii grecești: erasmică (modul vechi de citire, adoptat și în mediul academic, în special de către filologii clasiciști) și reuchlinian (modul de citire al grecilor de astăzi, păstrat în spațiul liturgic și în mediul teologic). În sec. I d.Hr. modul de citire al limbii grecești era încă în trecere de la cel erasmic la reuchlinian. Litera "eta" din alfabetul grecesc era încă citită "e" (fenomen numit etacism), abia ulterior ea devine "i" (iotacism). De aceea întâlnim de exemplu Israel (citirea erasmică, bazată pe pronunția ebraică), dar și Israil (citirea reuchliniană), Gabriel-Gavriil, Daniel-Daniil și exemplele pot continua.
Faptul că grecii pronunțau pe atunci Iesous este confirmat de faptul că latina l-a preluat ca Iesus (Jesus) (sec. I-II dHr.), formă păstrată și în limbile occidentale. Citirea Iisus este deci de dată mai târzie, ținând cont de evoluția modului de pronunție a limbii grecești. Este pronunțarea tradițională a Bisericii Ortodoxe, intrată și în limba română. În mediul teologic catolic și neoprotestant din România s-a impus recent varianta Isus, cu un singur "i". Nu se poate spune că una dintre citiri este greșită și alta adevărată, ci mai degrabă că sunt manifestările propriilor tradiții, menite chiar diferențierii confesionale. Acuza că Isus cu un singur "i" seamănă cu vreun cuvânt care ar însemna "asin" nu are nici o bază filologică.
Iehoșua înseamnă în ebraică "Iahve va salva, va mântui" sau "Iahve este mântuire", fiind deci un nume teoforic. Rădăcina verbală de la care provine este yașa, care la forma hoșia înseamnă "a ajuta", "a salva", subiectul putând fi omul (Deuteronom 22,27), judecătorii (Judecători 2,16), regele (2 Regi 14,4), dar mai ales Dumnezeu. Interesant este că verbul hoșia a dat și forma liturgică hoșia na "mântuiește-mă, Te rog" sau "mântuiește-ne, Te rugăm" (Psalmul 117,25), care în greacă a fost transliterat osanna, "osana" (Marcu 11,9-10; Matei 21,9).
CINE S-A MAI NUMIT IISUS
În Vechiul Testament, numele Iisus / Iehoșua a mai fost purtat și de alte persoane: Iosua, urmașul lui Moise, cel care i-a condus pe israeliți și a cucerit țara Canaanului (a se vedea cartea biblică pusă sub numele său), un proprietar de teren din Betșemeș (1 Regi 6,18), primarul Ierusalimului menționat în timpul regelui Iosia (4 Regi 23,8), Iosua fiul lui Ioțadoc marele preot din sec. VI îdHr., din timpul profeților Agheu și Zaharia (cf. Agheu 1,1; Zaharia 3,1 etc.), un levit menționat în 2 Paralipomena 31,15 (care chiar poartă numele abreviat în forma Ieșua), Iisus fiul lui Sirah, din sec. II îdHr., care a scris o carte de înțelepciune în Biblie.
În Noul Testament, pe lângă Mântuitorul, numele Iisus / Ieșua este purtat de Baraba, tâlharul eliberat în schimbul răstignirii lui Hristos (Matei 27,16 - unele manuscrise), de vrăjitorul Elimas sau Bar-Iisus în Fapte 13,6 sau de Iustus, un creștin provenit dintre evrei menționat în Coloseni 4,11. Iosif Flaviu îl amintește în "Războiul iudaic" (6,300) pe Iisus fiul lui Anania, care predica în preajma războiului din 66 d.Hr. distrugerea Ierusalimului. În inscripțiile de pe osuarele evreiești din sec. I d.Hr. apar șase persoane cu numele Ieșua, unul fiind chiar pe osuarul găsit în Talpiot și intens mediatizat în ultimul timp de Simcha Jacobovici. Identificarea acelui Ieșua bar Iosef, "Iisus fiul lui Iosif" cu Mântuitorul rămâne o speculație istorică, fără nici o bază solidă de argumentare. Din secolul II d.Hr. numele dispare din onomastica grecească și ebraică, probabil ca o evitare din motive religioase de ambele părți. Numele este folosit astăzi în onomastica anglofilă sub forma Joshua sau Josh, iar în țările vorbitoare de spaniolă ca Jesús. Pentru a fi deosebit de contemporanii cu același nume, Mântuitorul este numit de către evangheliști Iisus Galileanul, Iisus Nazarineanul sau Iisus, fiul lui Iosif.
NUME VESTIT DE ÎNGER
Dincolo însă de aceste aspecte istorice, Sfânta Scriptură ne prezintă o viziune teologică foarte importantă. Pentru evangheliști, punerea numelui Iisus Mântuitorului nu era un fapt întâmplător. În primul rând, numele a fost vestit de către îngerul Gavriil: "Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus". Apoi semnificația numelui este comentată în Matei 1,21: "Ea va naște Fiu și vei chema numele Lui: Iisus, căci El va mântui poporul Său de păcatele lor". Ca Dumnezeu întrupat, numele primit, care se traduce "Iahve (Dumnezeu) mântuiește", capătă o consistență care depășește simbolismul numelor acordate oamenilor obișnuiți. În Hristos, numele devine o realitate, pentru că El însuși este Dumnezeu Care mântuiește. Această caracteristică a numelui Mântuitorului continuă o idee importantă din teologia Vechiului Testament. Acolo numele lui Dumnezeu însemna aspectul teofanic, lucrarea exterioară a lui Dumnezeu, Care Se manifestă în lume. Ființa lui Dumnezeu rămânea transcendentă, dar numele Său era prezent în sanctuar: "Oare adevărat să fie că Domnul va locui cu oamenii pe pământ? Cerul și cerul cerurilor nu Te încap, cu atât mai puțin acest templu pe care l-am zidit numelui Tău" (3 Regi 8,27). Sanctuarul devine locul unde Dumnezeu pune pomenirea numelui Său (Ieșire 20,24), "locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul (r30;) ca să-și pună numele Său asupra lui" (Deuteronom 12,5). Or, dacă pe Dumnezeu Tatăl nimeni nu-L poate vedea, Fiul rămâne singurul Care, întrupându-Se, îl face vizibil pe Dumnezeu.
SUPRANUMELE DE HRISTOS
Hristos nu constituie numele Mântuitorului propriu-zis, ci este un supranume. El provine din limba greacă, de la verbul hrio "a unge". Hristos înseamnă "Cel uns", corespunzând de fapt ebraicului Mașiah (transliterat în greacă Messias r11; Ioan 4,25). "Mașiah" era numit inițial regele în Israel, pentru că la ceremonialul de investire era uns cu untdelemn de către un preot sau un profet cultic. Regelui David, Dumnezeu i-a promis o dinastie veșnică, făgăduință care însă a fost pusă sub semnul întrebării în 586 î.d.Hr., când regatul Iuda își pierde independența politică. Dinastia lui David nu va mai fi restabilită, dar profețiile despre venirea unui descendent davidid, un rege drept ales de Dumnezeu, a generat o intensă așteptare mesianică. Mântuitorul S-a prezentat pe Sine ca fiind Mesia, dar împărăția Lui nu era din lumea aceasta (Ioan 18,36), ci era împărăția cerească, a cărei apropiere chiar a predicat-o încă de la începutul activității.
( de Alexandru Mihăilă, Asist. Univ. Facultatea de Teologie București)