Am deschis acest subiect deoarece am văzut că acest cuvânt cruce frământă pe unii frați de-ai noștri, aștept părea celor care au cunoștințe despre acest subiect.
A fost răstignit Domnul Isus pe o cruce sau pe un lemn ce nu are forma crucii?
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
RE: A fost răstignit Isus pe cruce ?
Moderator5 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16100. Postat la 02/01/2012 16:48 - 4870z5h52m
geana a scris:
Ai vreun document ca Yesua a fost răstignit pe cruce?
Ai vreun document ca Yesua a fost răstignit pe cruce?
Frate geană, din cât am citit eu scriptura am găsit scris în toate evangheliile cuvântul cruce, ai cumva originalul cu noul testament în care să fie altceva, deoarece bibliile ce le avem la îndemână au cuvântul cruce, deci dacă așa scrie așa și credem că a fost răstignit pe un lemn sub formă de cruce, imperiul roman avea un astfel de ritual de a răstigni pe cei ce erau pedepsiți cu moartea prin atârnarea pe lemn, deși ști foarte bine poziția biserici noastre că noi nu punem preț pe cruce, pentru noi este importantă jertfă de la GOLGOTA.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16102. Postat la 02/01/2012 18:33 - 4870z4h7m
La aceasta intrebare, e foarte greu sa raspunzi negativ, pentru ca biblia vorbeste foarte mult de cruce, istoria confirma acest lucru... si totusi exista un semn de intrebare.
14. Și, după cum a înălțat Moise șarpele în pustie, tot așa trebuie să fie înălțat și Fiul omului,
15. pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.
Pentru mine, important este nu pe ce a fost rastignit ci faptul ca a avut loc acea jertfa care mi-a adus viata.
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16103. Postat la 02/01/2012 18:44 - 4870z3h56m
Shalom si Adonai sa va binecuvinteze pe toti......Din punctul meu de vedere care se intituiaza pe acest subiect cu numele de cruce este bine afirmat si de a intelege ce e o cruce si ce simbolizeaza ea..... Dupa cate se cunoaste din resursele scripturi vedem doua clase de cruci una morala si una materiala.....de ce zic morala pentru ca inainte de a fi Domnul Isus rastignit, in timpul vieti sale si in calatoriile care le avea vestind evanghelia imparatiei aducea in evidenta cuvintul de (crucea) si nu de( cruce) cruce e o forma iar crucea e o alta forma: Matei 10:38
Cine nu-și ia crucea lui și nu vine după Mine nu este vrednic de Mine. Matei 16:24
Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze. Marcu 10:21
Isus S-a uitat țintă la el, l-a iubit și i-a zis: Îți lipsește un lucru; du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în cer. Apoi vino, ia-ți crucea și urmează-Mă. Luca 14:27
Și oricine nu-și poartă crucea și nu vine după Mine, nu poate fi ucenicul Meu. Galateni 6:14
În ce mă privește, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită față de mine, și eu față de lume! Evrei 12:2
Să ne uităm țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea, și șade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
Din urmatoarele versuri care le vedem ne vorbeste despre o chemare care o avem in calitate de credinciosi ai Domnului si la care am fost chemati cu toti sa suferim sa induram sa umblam in adevar si sa dam dovada de adevarati credinciosi ai Domnului....
Pe cind numele de cruce el deriva din limba Latina: Cruce e un cuvânt ce vine din limba latină de la crux, crucis, și corespunde grecescului σταυρa2;ς (stauros).Crucea este unul dintre simbolurile cele mai răspândite și în același timp printre cele mai vechi. El se găsește pictat sau scrijelit în peșterile preistoriei (epoca de piatră), iar în Europa preromană și precreștină el a fost un simbol preferat al celților (monezile lor ne stau mărturie). Știm însă cu siguranță că el a fost un simbol legat de divinități odată cu apariția civilizațiilor istorice (scrise), exemplul primar fiind Egiptul, unde crucea coptă (ankh) o vedem adesea în mâna diverșilor zei egipteni reprezentați de oamenii acelor timpuri, sau pe sarcofagele și pereții mormintelor lor.
Crucea e un simbol în formă de răscruce, formată de două sau mai multe linii. Regiunea e o zonă definită de intersectare: în general sunt patru regiuni.
cruce latină
cruce în formă de τ (tau), sau franciscană
crucea sfântului Andrei, sau cruce în formă de X
crucea sfântului Petru, sau cruce întoarsă
cruce bască
cruce celtică
cruce sau cârjă papală
cruce greacă, cu brațele egale
cruce egipteană sau ankh
cruce furcată, în formă de Y
cruce cu vârfuri
cruce cvadruplă
cruce ancorată
cruce slavă
cruce cu trifoi
cruce patriarhală, sau lorenă
cruce malteză
cruce ierusalimiteană
cruce occitană
cruce gamată, sau svastika
Mundolsheim
cruce hughenotă
cruce scandinavă
Resursa cu denumirile de cruce au fost luate din enciclopedia libera unde chiar arata si formele de cruci sub cate forme sint in zilele noastre si au fost si inainte: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cruce
Unul eu nu pot sa vad sau sa inteleg sub ce forma era crucea Domnului ca erau multe forme de cruci in zilele acelea doar atata cat sa ne putem comforma cu Galateni 3:13: Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi fiindcă este scris:Blestemat e oricine este atârnat pe lemn
Idei, pareri concluzi sint multe in privinta acestui subiect, dar faca bunul Dumnezeu sa ne de-a putere si sa ne mareasca credinta pe mai departe sa facem voia sa si sa traim in dragoste si iubire cum Domnul ne-a invatat.... Si sa ne conformom cu evrei 12:1,2 care a suferit si a murit pentru noi si intreaga lume...
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16117. Postat la 03/01/2012 09:16 - 4869z13h24m
După o trecere în revistă atât de amănunțită a fratele emanolake, am stat și am cântărit atent, unde să încadrez, pe ce fel de cruce să zic, că a murit Mesia ca să fie toți mulțumiți și după multă cumpănire, am ajuns la concluzia că, importanța începe de aici:
Foarte important este pentru mine și cred că și pentru voi este că am căpătat trecere înaintea Lui Yahwe Sfântul lui Israel și Dumnezeul nostru și a făcut ca sorțul mântuirii să cadă peste noi.
Apoi tot atât de important este că Dumnezeu a dat pe fiul Său să moară în locul meu, să nu zic pe cruce, să zic; pe Golgota.
Am auzit că sunt unii din frații noștrii care susțin că 80% din Noul Testament este fals și poate 20% să fie bun, unul din acești frați a venit la mine astă vară și din vorbă în vorbă, să ajungem până la concluzia lui că de fapt Mesia a venit de mai multe ori pe pământ, a salvat pe poporul Israel nu a murit nici odată și nici nu va muri nici odată și vă mai venii încă de multe ori pe pământ.
În ce privește zicea el, despre Isus, este o crasă minciună popească și nimic adevărat.
Acuma dacă gândesc cu mintea acestui frate, sigur că nu o să susțin că Mesia a murit pe nimic, nici vorbă de cruce.
Dacă gândesc cu mintea mea zic: Mulțumesc Dumnezeului lui Israel, că a adus Jertfă pe fiul Său pentru mine, dându-mi posibilitatea și dreptul dacă vreau să mă fac copilul Său, pentru mine important nu e pe ce Și-a dat viața, pentru mine este că Și-a dat-o, și asta o face descoperită prin Noul Legământ - Noul Testament, și în ce mă privește înțelegerea Lui o fac prin prisma; La lege și la mărturie!" Căci dacă nu vor vorbi așa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta. Isaia 8:20.
Așa că pentru mine, în locul meu vorbesc versetele acestea: Nu vă înșelați preaiubiții mei frați: orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. Iacov 1: 16 și 17.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Părerea mea este că cel mai important lucru, este să credem în jertfa lui Isus de la Golgota pentru că nu lemnul este sfint s-au pozitia mainilor lui , ci Domnul Isus care este sfint ,in vecii vecilor Amin.
Cel mai bun răspuns ar fi de la cineva care are bibli vechi de sute de ani si sa le poata traduce in termeni care sant mai aproape de adevăr.
Deconectat
ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16183. Postat la 04/01/2012 19:15 - 4868z3h25m
Pacea Domnului Isus Hristos
Crucea
Crucea este unul dintre simbolurile cele mai răspândite si în acelasi timp printre cele mai vechi. El se găseste pictat sau scrijelit în pesterile preistoriei (epoca de piatră), iar în Europa preromană si precrestină el a fost un simbol preferat al celtilor (monezile lor ne stau mărturie). stim însă cu sigurantă că el a fost un simbol legat de divinităti odată cu aparitia civilizatiilor istorice (scrise), exemplul primar fiind Egiptul, unde crucea coptă (ankh) o vedem adesea în mâna diversilor zei egipteni reprezentati de oamenii acelor timpuri, sau pe sarcofagele si peretii mormintelor lor. Sensul ei era acela al vietii (imortalitătii), de aceea interpretarea cea mai frecventă este aceea a unei alăturări a organelor sexuale stilizate .. La aparitia lui, crestinismul a integrat si el simbolul acesta străvechi. (sursa Wikipedia)
Date Biblice despre :
Pe Cruce
1) coboara-Te de pe cruce!" (Mat.27:40) 2) sa Se coboare acum de pe cruce, (Mat.27:42) 3) coboara-Te de pe cruce!" (Marc.15:30) 4) sa Se coboare acum de pe cruce, (Marc.15:32) 5) "Lasati sa vedem daca va veni Ilie sa-L coboare de pe cruce!" (Marc.15:36) 6) a dat jos pe Isus de pe cruce,(Marc.15:46) 7) L-a dat jos de pe cruce,(Luc.23:53) 8) sa nu ramana trupurile pe cruce / sa fie luati de pe cruce. (Ioan.19:31) 9) sa ia trupul lui Isus de pe cruce.. (Ioan.19:38) 10) prin cruce, prin care a nimicit vrajmasia. (Efes.2:16) 11) si inca moarte de cruce. (Filip.2:8) 12) pironindu-l pe cruce. (Col.2:14) 13) dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce. (Col.2:15)
Pe Lemn
1) nelegiuire vrednica de pedeapsa cu moartea si l-ai spanzurat de un lemn, (Deut.21:22) 2) trupul lui mort sa nu stea noaptea pe lemn (Deut.21:23) 3) A spanzurat de un lemn pe imparatul din Ai si l-a lasat pe lemn pana seara. La apusul soarelui, Iosua a poruncit sa i se coboare trupul de pe lemn; . (Ios.8:29) 4) a inviat pe Isus pe care voi L-ati omorat, atarnandu-L pe lemn. (Fapt.5:30) 5) Ei L-au omorat, atarnandu-L pe lemn. (Fapt.10:39) 5) L-au dat jos de pe lemn si L-au pus intr-un mormant. (Fapt.13:29) 6) Hristos ,facandu-Se blestem pentru noi - fiindca este scris: "Blestemat e oricine este atarnat pe lemn" - (Gal.3:13) 7) El a purtat pacatele noastre in trupul Sau, pe lemn, (1Pet.2:24)
Crucea dusa de Isus si de Simon
1)numit Simon, si l-au silit sa duca crucea lui Isus. (Mat.27:32) 2) Au silit sa duca crucea lui Isus pe un trecator . (Marc.15:21) 3) Simon din Cirena, care se intorcea de la camp; si i-au pus crucea in spinare, ca s-o duca dupa 4) Isus. (Luc.23:26) 5) Isus, ducandu-Si crucea, a ajuns la locul zis al "Capatanii", .(Ioan.19:17) 6) Langa crucea lui Isus, statea mama Lui si sora mamei Lui, Maria, nevasta lui Clopa, si Maria Magdalena. (Ioan.19:25)
Crucea dusa de fiecare
1) Cine nu-si ia crucea lui si nu vine dupa Mine nu este vrednic de Mine. (Mat.10:38) 2) sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze. (Mat.16:24) 3) "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine insusi, sa-si ia crucea si sa Ma urmeze. (Marc.8:34) 4) Apoi vino, ia-ti crucea si urmeaza-Ma." (Marc.10:21) 5) "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa Ma urmeze. (Luc.9:23) 6) Si oricine nu-si poarta crucea si nu vine dupa Mine, nu poate fi ucenicul Meu. (Luc.14:27)
Crucea lui Hristos
1) De fapt, Hristos m-a trimis nu sa botez, ci sa propovaduiesc Evanghelia: nu cu intelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos sa fie facuta zadarnica. (1Cor.1:17) 2) Toti cei ce umbla dupa placerea oamenilor va silesc sa primiti taierea imprejur, numai ca sa nu sufere ei prigonire pentru crucea lui Hristos. (Gal.6:12) 3) In ce ma priveste, departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este rastignita fata de mine, si eu fata de lume! (Gal.6:14) 4) Sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusa inainte, a suferit crucea, a dispretuit rusinea, si sade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. (Evr.12:2)
De aceea poporul Meu va cunoaște Numele Meu; de aceea va ști in ziua aceea că Eu vorbesc și zic: "Iată-Mă!" (Isa.52:6)
A fost rastignit Isus pe cruce?
Da!
Vreau sa raspund clar si la obiect...ceea ce lasa loc de interpretari este faptul ca intr-un loc scrie CRUCE si in altul LEMN.
Hai, sa legam cele doua sa vedem ce iese : CRUCE de LEMN...iata raspunsul si daca nu sunteti multumiti, cititi in istoria Romei unde scrie ca una din pedepsele cu moartea, era rastignirea pe o cruce din lemn.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
16193. Postat la 05/01/2012 08:26 - 4867z14h14m
Eu cred că cei ce nu cred ce Mașia - Isus a fost răstignit pe cruce, urmăresc ceva și eu nu înțeleg ce, să fie ca fratele care a venit la mine și din vorbă în vorbă mi-a zis că, Mașia nu a fost răstignit nici-o dată, sau ce urmăresc.
Fraților hai să-i mulțumim Lui Dumnezeu, pentru planul măreț care a avut împlinirea la Golgota, prin Fiul Său Yeșua Ha Mașia - Isus Mesia, și am căpătat trecere înaintea Lui Dumnezeu și ne-a descoperit taina mîntuirii.
Așa că nu pe ce a murit Isus este esența, ci El Jertfa Sublimă este totul pentru noi (să fie totul), în rest să avem mare grijă, că dacă prin discuția dintre noi vom ruina credința cui-va mai slăbuț și ni se va cere sângele lui din mâna noastră, cu toată știința și așa zisă pocăință măreață, nu știu unde ne vom petrece veșnicia.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
Daca vorbim despre rastignire, ce puteti spune despre acest verset:
,,Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc..." (Galateni 2:20)
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
16203. Postat la 05/01/2012 14:49 - 4867z7h51m
Galateni 2: 20. Am fost răstignit împreună cu Hristos, și trăiesc... dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine.
Acuma s-a cam complicat situația, întrebarea este; pe ce am fost răstignit, pe cruce, pe lemn, pe ce? Am dreptul să întreb, dacă am fost pe cruce îi bine sau nu, dar dacă am fost răstignit pe lemn îi bine sau nu, că îi interesul meu și vreau să fie valabilă răstignirea mea; care să fie protocolul de răstignire?
Problema împortantă este; sunt răstignit sau nu sunt răstignit și asta este văzut și de cei de lîngă mine? Dacă da cum ar trebui să fie caracterul meu, viața mea, părerea mea față de fratele, de sora de cel din adunarea mea, de cel care împărtșește cu mine aceste pagini? Tu care citești, ai fost răstignit împreună cu Hristos, ce zici despre tine?
Asta ar trebui să ne preocupe pe toți cei care vrem să ajungem mântuiți.
Dar și alte păreri sunt valabile, vreau să le citesc.
Ca să fim răstigniți împreună cu Hristos mai întâi trebuie să răstignim firea pământească.
Răstignirea firii pământești este cel mai greu și dificil proces la care suntem chemați, în calitate de credincioși.
Acest proces este extrem de dureros datorită faptului că ni-se cere să ne răstignim pe noi înșine.
De multe ori noi vrem să răstignim firea uni altora,la tot pasul întâlnim o mulțime de tentații adresate firii pământești, ochii, urechile, mintea, trupul și sufletul sunt bombardate clipa de clipă cu tot felul de invitații insistente și persistente la păcat.
Cine este sincer și credincios lui DUMNEZEU are motivația suficient de puternică pentru răstignirea firii pământești.
Răstignirea firii pământești realizează aceea etanșeitate spirituală, care permite păstrarea întregului potențial spiritual așezat de către DUMNEZEU în noi.
Omul în care locuiește Hristos este că Hristos.
Pe unde trece el totul se înviorează, înflorește și prinde viață. Iar în prezența lui orice fată posomorâtă se înseninează, orice obraji palizi capăta culoare, orice frunte încruntată se descrețește și ori ce inima disperată capăta speranță.
Când predica un astfel de om, biserica se zidește, iar părtășia și unitatea prind cheag.
Când stai de vorbă cu o persoană care și-a răstignit firea pământească, oricât ai fi de tensionat, simți eliberarea, descătușarea iar pacea îți inunda întreaga ființă.
Iar în omul în care locuiește firea pământească nerăstignita pe unde trece el samănă moarte, iar discuțiile cu un astfel de om te încărca cu amărăciune.
DOMNUL să se îndure de noi toți să răstignim firea pământească.
Vreau sa fiu mai clara...,,am fost rastignit impreuna cu Hristos..."
Este ca si cum as fi trait timpul suferintelor lui Hristos, ba mai mult ma identific cu El in moarte Sa...nu-i asa?
Nu spune : m-am hotarat sa il imit pe Mantuitorul...acest lucru as vrea sa-l dezbatem putin.
Deconectat
16232. Postat la 06/01/2012 14:17 - 4866z8h23m
Cu ocazia intrării în ziua Sfântă de Sabat - multă Pace de la Cel ce dă cu mână largă.
Sora Lucia a propus: Daca vorbim despre rastignire, ce puteti spune despre acest verset:
,,Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc..." (Galateni 2:20)
.................................................................................................................. Vreau sa fiu mai clara...,,am fost rastignit impreuna cu Hristos..."
Este ca si cum as fi trait timpul suferintelor lui Hristos, ba mai mult ma identific cu El in moarte Sa...nu-i asa?
Propun acest verset să fie citit și dezbătut în adunarea din care faci parte, mîine și apoi să aducem și aici rezultatul, sau ce vă va spune Domnul în privința acestui verset important.
YAHWE Dumnezeul Lui Ysrael să ne binecuvinteze pe toți.
Eu cred că Domnul Isus a fost răstignit pe lemn în formă de cruce de aceea ambele variante (lemn și cruce) amintite pe paginile bibliei sunt adevarate.
ANA
Deconectat
Elena Nasta (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16277. Postat la 07/01/2012 19:28 - 4865z3h12m
In ce forma a fost crucea Domnului Isus , sau daca a fost rastignit pe un stalp de lemn ? Acesta e un amanunt care daca s-ar afla, nu ar fi rau sa stim asa ca o cunostinta generala .
Pentru mine si cred ca si pentru altii , cel mai important este Domnul Isus , care s-a jerfit in locul nostru, din dragoste pentru noi, ca sa ne rascumpere din pacat, pentru a avem mantuirea si viata prin El .
" Daca ai grija de lucrurile care ii sunt dragi lui Dumnezeu si EL va avea grija de lucruruile care iti sunt dragi tie"
(H.Taylor)
Soră Elena, dacă toate dovezile ce le avem în noul testament cu privire la cruce, atunci putem să ne imaginăm sub ce formă a fost acel lemn, deci era un lemn într-adevăr dar în formă de cruce, după cum vedem în postările de mai sus din istoria Romei din acele timpuri ei aveau acest ritual de a răstigni pe condamnați la moarte pe un lemn sub formă de cruce, dar ce l mai important pentru noi este repet că în prima mea postare jertfa ce a fost pe cruce și anume mântuitorul nostru Domnul Isus.
Martorii lui Iehova spun că pe un "stâlp" și neagă cu înverșunare că ar fi fost răstignit pe o cruce romană
Este deja binecunoscută negarea de către gruparea Martorilor lui Iehova a răstignirii lui Isus pe o cruce. În mod tradițional s-a recunoscut că Isus a murit pe o cruce romană, dar de la răspândirea mondială a ereziei Turnului de Veghere al Martorilor, tot mai mulți oameni se întreabă dacă într-adevăr El a fost "crucificat" sau "atârnat" pe un stâlp. Nu sunt puține reprezentările grafice din publicațiile Martorilor, pe care întâi le oferă generos, iar după aceea le oferă în speranța unei donații, în care Isus este arătat "răstignit" pe un stâlp.
Martorii lui Iehova depun mari eforturi în convingerea oamenilor de această interpretare tipică organizației lor, ca și cum nu semnificația morții lui este ceea ce contează pentru noi oamenii păcătoși și în nevoie de mântuire, ci forma în care aceasta a avut loc.
Când Isus urma să fie ucis, ce anume au forțat romanii pe un necunoscut să poarte în spinare?
Matei 27:32 "Pe când ieșeau afară din cetate, au întâlnit pe un om din Cirene numit Simon, și l-au silit să ducă crucea lui Isus".
Marcu 15:21 "Au silit să ducă crucea lui Isus pe un trecător, care se întorcea de la câmp, numit Simon din Cirena, tatăl lui Alexandru și al lui Ruf."
Luca 23:26 "Pe când Îl duceau să-L răstignească, au pus mâna pe un anume Simon din Cirena, care se întorcea de la câmp; și i-au pus crucea în spinare, ca s'o ducă după Isus."
Ce anume își purta Isus, spre Golgota? Un "stâlp"?
Matei 27:40 "Tu, care strici Templul, și-l zidești la loc în trei zile, mântuiește-Te pe Tine însuți! Dacă ești Tu Fiul lui Dumnezeu, pogoară-Te de pe cruce!"
Matei 27:42 "Pe alții i-a [b]Ioan 19:17 "Isus, ducându-Și crucea, a ajuns la locul, zis al ,,Căpățânii", care în evreiește se cheamă ,,Golgota."
Când preoții cei mai de seamă, cărturarii și trecătorii își băteau joc de Isus ei spuneau:
mântuit iar pe Sine nu Se poate mântui! Dacă este El Împăratul lui Israel, să Se pogoare acum de pe cruce, și vom crede în El!"
Marcu 15:30 "mântuiește-Te pe Tine însuți, și pogoară-Te de pe cruce!"
Marcu 15:32 "Hristosul, Împăratul lui Israel, să Se pogoare acum de pe cruce, ca să vedem și să credem!"
Dușmanii Lui sunt primii care au mărturisit pe ce anume a fost Isus răstignit - într-un glas, vedem că toți au pomenit "crucea", nu "stâlpul"
De pe ce l-a dat jos Iosif din Arimatea, pe Isus, pentru a-l înmormânta?
[b]Marcu 15:46 "Și Iosif a cumpărat o pânză subțire de in, a dat jos pe Isus de pe cruce, L-a înfășurat în pânza de in, și L-a pus într-un mormânt săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la ușa mormântului".
Luca 23:53 "L-a dat jos de pe cruce, L-a înfășurat într-o pânză de in, și L-a pus într-un mormânt nou, săpat în piatră, în care nu mai fusese pus nimeni."
Ioan 19:38 "După aceea, Iosif din Arimatea, care era ucenic al lui Isus, dar pe ascuns, de frica Iudeilor, a rugat pe Pilat să-i dea voie să ia trupul lui Isus de pe cruce. Pilat i-a dat voie. El a venit deci, și a luat trupul lui Isus".
Din dorința de a respecta Sabatul niște Iudei au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor, grăbindu-le astfel moartea, celor răstigniți:
Ioan 19:31 "De frică să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Sabatului, - căci era ziua Pregătirii, și ziua aceea de Sabat era o zi mare - Iudeii au rugat pe Pilat să zdrobească fluierele picioarelor celor răstigniți, și să fie luați de pe cruce".
Lângă ce stăteau Maria, mama lui Isus, sora mamei Lui, și Maria Magdalena, în timp ce Isus murea?
Ioan 19:25 "Lângă crucea lui Isus, stătea mama Lui și sora mamei Lui, Maria, nevasta lui Clopa, și Maria Magdalena".
Semnificația "crucii" este mare în Creștinism așa cum ne arată următorul verset, deoarece:
Efeseni 2:16 "și a împăcat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrăjmășia".
Evident, Dumnezeu nu i-a împăcat pe oameni cu El Însuși, și respectiv pe Iudei cu ne-iudeii (neamurile), prin obiectul propriu-zis al crucii romane. Prin ea este simbolizată însăși moartea Fiului Său, care a înlăturat vrăjmășia.
Unde a țintuit întâi, Dumnezeu, și apoi. a șters "zapisul" Legii care ne condamna pe noi, oamenii?
Coloseni 2:14 "A șters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră și ne era potrivnic, și l-a nimicit, pironindu-l pe cruce".
Moartea Lui a fost cu atât mai rușinoasă și înjositoare, ceea ce îi scoate în evidență valoarea mântuitoare pentru toți ce cred în ea, cu cât ea a avut loc pe obiectul de execuție preferat romanilor, ocupanții de atunci ai Palestinei:
Filipeni 2:8 "La înfățișare a fost găsit ca un om, S-a smerit și S-a făcut ascultător până la moarte, și încă moarte de cruce".
Evrei 12:2 "Să ne uităm țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea, și șade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu"
Ridicolul negării/tăgăduirii Crucii,,
Este și mai accentuat dacă înlocuim, așa cum ar vrea Martorii să facem, crucea cu "stâlpul" lor, în invitația lui Isus la o ucenicie adevărată!
Matei 10:38 "Cine nu-și ia crucea lui (NU, "STÂLPUL"!!??), și nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine"
Matei 16:24 "Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: ,,Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea (nu, "stâlpul"!) și să Mă urmeze".
Marcu 8:34 "Apoi a chemat la El norodul împreună cu ucenicii Săi, și le-a zis: "Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine însuși, să-și ia crucea, și să Mă urmeze".
Marcu 10:21 "Isus S-a uitat țintă la el, l-a iubit, și i-a zis: ,,Îți lipsește un lucru; du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în cer. Apoi vino, ia-ți crucea, și urmează-Mă."
Prin ce a ieșit Isus biruitor asupra forțelor întunericului, asupra Satanei, morții și păcatului?
Coloseni 2:15 "A desbrăcat domniile și stăpânirile, și le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieșit biruitor asupra lor prin cruce".
Scopul de o viață al Apostolului Pavel, preocuparea principală pe care a avut-o în întreaga lui carieră de predicator a fost de a propovădui, CRUCEA LUI HRISTOS, nu "stâlpul" Martorilor lui Iehova!
1Corinteni 1:17 "De fapt, Hristos m-a trimes nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia: nu cu înțelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos să fie făcută zadarnică".
Galateni 6:14 "În ce mă privește, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită față de mine, și eu față de lume!"
Ce rușine că membrii sectei Martorilor lui Iehova nu au același motiv de laudă ca și apostolul Pavel! Că ei au ales să se laude cu altceva decât cu Crucea lui Hristos și cu însemnătatea ei mare pentru oameni!
Cu Martorii se împlinește aceea prezicere a Apostolului Pavel - propovăduirea ei este o nebunie pentru ei! (1 Cor.1:18) Ceea ce spune multe despre adevărata stare spirituală a Martorilor, înaintea lui Dumnezeu!
"Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării: dar pentru noi, cari suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu." (1Corinteni 1:18)
Galateni 6:12 "Toți cei ce umblă după plăcerea oamenilor, vă silesc să primiți tăierea împrejur, numai ca să nu sufere ei prigonire pentru Crucea lui Hristos."
Niște creștini adevărați nu pot să se poticnească în Crucea lui Hristos, ci așa cum am văzut găsesc pricină de laudă pentru că prin ea este dezvăluită puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor celor ce cred în moartea și învierea Fiului Său, Isus Hristos.
"Căci întrucât lumea, cu înțelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu în înțelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioși prin nebunia propovăduirii crucii. Iudeii, într-adevăr, cer minuni, și Grecii caută înțelepciune; dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru Iudei este o pricină de poticnire, și pentru Neamuri o nebunie..." (1Corinteni 1:21-23)
Aceste concluzii demonstrează fără putință de tăgadă, importanța Crucii lui Hristos în planul lui Dumnezeu de mântuire a sufletelor oamenilor. Oricine vine în Numele lui Dumnezeu, dar neagă Crucea Fiului Său, nu poate fi un adevărat reprezentant al Creștinismului. Versetele de mai sus vorbesc cu tărie despre semnificația Crucii lui Hristos și este nepermis ca aceasta să fie ascunsă de vreo contradicție iscată asupra ei. Oricine distruge această învățătură esențială a Bibliei, trebuie să fie pus față-n față cu numeroasele dovezi ale pomenirii ei de către ucenicii Domnului, evangheliștii și apostolii Noului Testament. Pe deasupra, atât arheologia cât și istoria ne amintesc că romanii pedepseau răufăcătorii prin moartea pe cruce.
Din păcate, Martorii și-au făcut un titlu de laudă din negarea Crucii. Poate că au fost dezgustați de către venerarea ei excesivă în unele segmente ale Creștinismului, venerare care a dus până acolo la a o transforma într-un obiect de cult. Cred că nici un om în toate mințile nu se închină cuțitului cu care cineva a fost înjunghiat, dar trebuie să recunoaștem că Crucea lui Hristos, deși a fost obiectul de tortură și ucidere a Domnului și Mântuitorului nostru, poartă o semnificație centrală în învățătura creștină. Ea este locul unde păcatele noastre au fost înlăturate, este locul unde s-a ispășit pentru ele, ea este locul unde ne-a fost procurată iertarea pentru toate relele și încălcările Legii lui Dumnezeu, și ea este locul unde s-a asigurat mântuirea noastră.
Pentru adevărații creștini, Crucea este simbolul dragostei nemaipomenite a lui Dumnezeu, față cei păcătoși, căci pe ea Tatăl ceresc a îngăduit să pătimească și să moară Fiul Său drag, pentru ca noi oamenii să nu pierim ci să avem viața veșnică!
Frate Remus, văd că și tu, ai redat multe versete unde este scris cuvantul "cruce". Da așa este, adică așa este traducerea în românește, sau unele din traduceri. Să nu uităm totuși căci cei care susțin căci în loc de "cruce" ar fi vorba de un stâlp, au și ei motivele crezului lor. Zic asta, pentru că în versiunea greacă a Noului Testament (originalul NT este scris în greacă), cei doi termeni referitori la cruce (stauros și xylon) pot avea mai multe înțelesuri (cruce/lemn/copac), precum vedem scris și românește în două feluri (cruce sau lemn). În unele traduceri se mai folosește și cuvantul "copac" în loc de lemn.
Deci, depinde pe care il iei sau vrei să-l iei.
Din câte am studiat și eu un pic, cele mai multe păreri și dovezi istorice ar indica căci Isus a fost răstignit pe cruce (formată dintr-un lemn vertical și unul, sau două orizontale), și nu pe un stâlp sau copac.
Dar după cum au menționat și alți forumiști în postările anterioare, și eu, cred căci nu este așa de important forma exactă a lemnului pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru, cât este de important faptul ca El întradevăr a fost răstignit, a fost omorât, după ce fusese bătut și torturat. Și toate acestea, pentru vina păcatului meu și al tău. Asta trebuie să ne frământe și să ne preocupe pe noi mai mult, și felul cum ne trăim viața față de Domnul Dumnezeu și aproapele nostru.
Remus a scris: Pentru adevărații creștini, Crucea este simbolul dragostei nemaipomenite a lui Dumnezeu...
Aici trebuie sa fim atenți, frate Remus, căci această afirmație poate da loc la mai multe interpretări, iar unii o iau literal, și se duc așa de departe încât pur și simplu ajung să se se închine la tot felul de cruci.
Adevărații creștini se închină în duh și adevăr, nu la cruci. Poate din cauza unor asemenea practici, unii vor să se desasocieze cu totul de termenul "cruce"?
Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6