Deconectat |
RE: Cum se scrie/spune corect ?? |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8078. Postat la 07/02/2011 15:18 - 5199z7h53m |
|
|
Ciprus, mă tem că "să aivă" ori e o formă arhaică, ori e greșit cu totul
Mulțumesc pentru detalii, o să mă străduiesc să rețin cât mai multe din lucrurile ce ni le amintiți pe la această secțiune, Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Aș avea o altă întrebare, m-aș bucura să nu fie prea copilăroasă. Cu toate că mai nou mi-a amintit Lică despre vreo că se scrie legat, aș vrea să mă lămuriți cum se scrie vreodată?... Tot legat sau cu cratimă ? Mersi de pe acum.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
gershom (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8081. Postat la 07/02/2011 16:04 - 5199z7h7m |
|
|
Hai să vă dau și eu de lucru. Cum se scrie corect întrun sau într-un?
...Nu stiu, dar cei care se îngrijesc de Dicționarul Român, le cam modifică, de nu mai știi care e nou și care e vechi.
Zic și eu ca fratele Nică, oare să iau școala de la început? Auzi, ''cratimă''?? Ce cratimă dom-le? Cel mai apropiat cuvânt ce-l știam de cratimă, e cratiță 
Dar după cum se vede, trebuie să învăț căci dacă nu, mă tem că rămân de căruță și nu aș vrea să mi se spună că vorbesc ''arhaic'' sau "pe vechiul" 
Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6 |
|
Deconectat |
8085. Postat la 07/02/2011 18:01 - 5199z5h10m |
|
|
gershom, savurez din plin umorul scris mai sus Cratimă se numește " liniuța de legătură" ce se folosește la cuvintele rostite împreună.
Deci, într-un și eu știu cum se scrie ... întotdeauna cu cratimă (deci așa cum l-am scris eu) ca să ții minte mai ușor.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
elina72 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8091. Postat la 07/02/2011 18:40 - 5199z4h31m |
|
|
"Toate-s vechi si nouă toate" (Mihai Eminescu)
Se scrie:
1. într-un: Ex. Sunt douăsprezece luni într-un an. (Nu se scrie niciodată întrun)
2. într-una= în una (Ex. L-am întâlnit într-una din zilele trecute.)
3. întruna= mereu (Ex. Plânge întruna.)
4. vreodată= cândva ( Ex. A fost vreodată altfel?)
5. vreo dată = un termen, o zi (Ex. A propus vreo dată anume pentru următoarea întâlnire?)
6. niciunul, niciuna= pronume negativ (Ex. Nicunul n-a venit. Niciuna nu este prezentă.)
7. niciun, nicio= adjective pronominale (Ex. Niciun tânăr nu era acolo. Nicio tânără nu era prezentă)
8. nici unul= adverb + pronume nehotărât (Ex. Nu-mi place nici unul, nici celălalt)
9. nici un= adverb + articol (Ex. Nu e naiv și nici un om neștiutor)
10. nici o= adverb+ articol (Ex. Nu e naivă, nici o neștiutoare)
Pentru o limbă română, curată și armonioasă,
Elina. |
|
Deconectat |
8378. Postat la 12/02/2011 21:58 - 5194z1h13m |
|
|
Cam am nedumeriri la folosirea literelor "â" din "a" sau "î" din "i". 
M-am luat și eu după scrierea unora, dar nu sunt în totalitate în clar cu folosirea lor. Poate cineva să explice întrebuințarea lor ? Mulțumesc.
Și să dau și două exemple:
mână sau mînă
vânt sau vînt.
Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6 |
|
Deconectat |
Avram_76 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8379. Postat la 12/02/2011 23:10 - 5194z0h1m |
|
|
Intotdeauna la inceputul cuvintelor se scrie cu î.
La mijlocul cuvintelor se scrie cu â cu exceptia cuvintelor compuse, de ex. neînduplecat, neînteles, bineînteles.
Aceasta este regula!
In cazul tau, concret, se scrie:
gresit: mînă, corect:mână
gresit:vînt , corect:vânt
Nimeni nu-i perfect, invatam impreuna.
Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!! |
|
Deconectat |
8407. Postat la 13/02/2011 14:40 - 5193z8h31m |
|
|
O completare...
Se scrie cu î, la începutul și la sfârșitul cuvintelor: a hotărî, a urî etc., iar când conjugăm aceste verbe la gerunziu, vom scrie: hotărând, urând.
Să primenim împreună limba română,
Elina |
|
Deconectat |
8442. Postat la 14/02/2011 11:18 - 5192z11h53m |
|
|
Frumoasă completare elina72. Sincer să fiu regula ce a scris-o Avram mai sus o știam și eu, dar de asta cu "a hotărî" nu mi-am mai amintit. Mulțumesc 
|
Deconectat |
8468. Postat la 15/02/2011 10:31 - 5191z12h40m |
|
|
Mă bucur că a fost de folos completarea
Să continuăm...sau nu?
Scrierea cu inițială majusculă
Se scriu cu inițială majusculă toate componentele construcțiilor (cu excepția, de regulă, a cuvintelor ajutătoare):
- numelor proprii (inclusiv ale unor unități lexicale complexe folosite ca nume proprii) care desemnează marile epoci istorice (chiar dacă nu reprezintă evenimente) (Antichitatea, Evul Mediu), inclusiv războaiele de anvergură (Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial) sau care au un nume propriu (Războiul celor Două Roze, Războiul de Independență, Războiul de Secesiune, Războiul de Treizeci de Ani, Războiul de 100 de Ani);
- numelor proprii de instituții, inclusiv când sunt folosite eliptic: secretar de stat la Externe; Lucrează în Institut de cinci ani; student la Litere; admiterea la Politehnică;
- locuțiunilor pronominale de politețe: Alteța Sa Regală, Domnia Sa, Excelența Voastră, Înălțimea Voastră, Majestățile Lor Imperiale, Sfinția Sa;
Completarea în postarea viitoare
Întru cinstirea limbii române,
Elina |
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8483. Postat la 15/02/2011 19:16 - 5191z3h55m |
|
|
Si numele bisericilor ?
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
8487. Postat la 15/02/2011 20:13 - 5191z2h58m |
|
|
Se scriu cu inițială majusculă numele proprii ale oricăror întreprinderi, instituții, asociații, indiferent de natura lor (politică, economică, socială, culturală, sportivă etc.) sau de importanța lor (internațională, națională, locală) și indiferent de lungimea lor.
Ex. Biserica Adventistă, Biserica Penticostală, Biserica Baptistă, Biserica Ortodoxă.
Spre cinstirea limbii române,
Elina |
|
Deconectat |
8837. Postat la 01/03/2011 13:58 - 5177z9h13m |
|
|
Azi m-am confruntat cu o chestiune de gramatică și deoarece mă gândesc că nu voi fi singurul care e bine să știe lucrul acesta, m-am gândit să vă întreb mai întâi pentru mine, apoi pentru toți care nu știau:
Care este forma de plural masculin a lui fix ? Feminin plural trebuie că este fixe dar masculin, deși știu cum se pronunță (ficși) nu-s sigur cum se scrie. Deoarece mă gândeam și la pluralul masculin al lui ortodox . și acolo parcă se înlocuiește x-ul. Poate ne dați cu ocazia asta vreo regulă - mulțumesc.
|
Deconectat |
daniele (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8840. Postat la 01/03/2011 14:32 - 5177z8h39m |
|
|
Ovidiu sa ramai in modestiea pe care o vedem cu toti si cumpatare si rabdare, asa cum sunt regulile stricte ale limbii romane,sa ai multa PACE.
Vine Domnul !!! |
|
Deconectat |
aly_dalalau (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8848. Postat la 01/03/2011 16:21 - 5177z6h50m |
|
|
Am auzit si varianta in care se spunea ca sunt acceptate amandoua forme la pluralul masculin de la ortodox, insa consultand un DOOM aflam ca forma corecta din punct de vedere gramatical este :
ortodox / ortodocși
ortodoxă / ortodoxe .
Pentru "fix"-ul tau , Ovi, regula e la fel. Deci:
fix/ fixă ,
ficși / fixe ; ca si in cazul :
complex / complexă,
complecși /complexe. |
|
Deconectat |
8866. Postat la 02/03/2011 06:35 - 5176z16h36m |
|
|
Mulțumesc aly, deci a fost bine că mi-am exprimat nedumerirea de oameni ficși pentru a înlătura fixuri ce ni le putem fixa fiecare în minte 
Mulțumesc și ție daniele pentru încurajări. Să știi că nu e deloc ușor să fiu modest, și adesea întrec măsura și trebuie să mă pocăiesc... Dar îl rog pe Domnul să îmi ajute să trăiesc cum vrea El, mai mult de cum îmi place mie La fel îți doresc și ție și multe binecuvântări.
Oare mai sunt și alte cuvinte care se includ în această regulă, înafară de:
-fix
-ortodox
-complex ?
|
Deconectat |
aly_dalalau (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
8883. Postat la 02/03/2011 18:32 - 5176z4h39m |
|
|
Îl mai stiu doar pe sfincși , de la sfinx...
Pax Vobiscum ! |
|
Deconectat |
8885. Postat la 02/03/2011 18:56 - 5176z4h15m |
|
|
..Și un termen mai tehnic, din domeniul electricității (dacă cineva în domeniu îl folosește):
LUX (2) lucși m. Unitate de măsură a iluminării, echivalând cu iluminarea unei suprafețe care primește un flux luminos de un lumen, repartizat uniform pe un metru pătrat. /<fr. lux
A nu se confunda cu
LUX (1) ~uri n. 1) Mod de viață excesiv de costisitor, caracterizat prin abundență de bunuri materiale. b26; De ~ a) extrem de confortabil; b ) elegant; somptuos. 2) fig. Lipsă de măsură; abuz. ~ de amănunte. /<fr. luxe, lat. luxus
Ambele definiții, din Dex-online.ro
|
Deconectat |
8886. Postat la 02/03/2011 19:15 - 5176z3h56m |
|
|
perplex
perplecsi
|
Deconectat |
9192. Postat la 09/03/2011 11:14 - 5169z11h57m |
|
|
Lucia a scris: Suntem chemati sa ne exprimam parerile pe acest PORTAL,de aceea fac un apel la toti membrii sa-si expuna ceea ce cred,priviti,aici putem invata impreuna formele de exprimare in scris,dragii mei,poate ca se gasesc frati dispusi sa ajute,dar eu as dorii sa vad curaj din partea celor care doresc sa invete,sa puna intrebari si astfel este mult mai usor...
Pentru inceput as avea o ideie:
Sa invatam printr-o serie de intrebari:
1.Cum este mai bine sa ne exprimam o ideie?
a-Prin mai multe fraze;
b-Prin expunerea unei propozitii dezvoltata;
c-Printr-o propozitie simpla;
Pentru a se intelege contextul se poate definii,ce este o propozitie simpla,una dezvoltata si fraza.
Deoarece această postare a fost scrisă la celălalt subiect, am mutat-o aici alături de alte întrebări care au fost deja puse.
Părerea mea față de ceea ce ați întrebat mai sus soră Lucia este următoarea: de regulă este mai ușor de citit un text alcătuit din propoziții sau fraze ceva mai scurte decât foarte lungi și complexe. Sincer să fiu și eu mă confrunt cu această problemă, că uit de multe ori să pun punct. În felul ăsta compun fraze prea lungi și uneori incorect scrise. Deci eu cred că dacă e vorba de postări, e indicat să scriem cu fraze mai scurte.
Dacă am scrie romane, cred că ar fi altceva.
|
Deconectat |
9404. Postat la 15/03/2011 17:13 - 5163z5h58m |
|
|
Care este motivul pentru care gresim?
CARE- pronume relativ
Cine vrea sa ne spuna cum sa folosim acest pronume, corect. Intotdeauna mi s-a parut ca nu-i corect sa spui sau sa scrii : cu care. Si totusi e corect: imi place rochia cu care te-ai imbracat azi.
|