Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Diverse | Limba română
Pagina 3 din 4 < 1 2 3 4 >
Deconectat RE: Cum se scrie/spune corect ??
elina72
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9520. Postat la 18/03/2011 23:17 - 5159z23h58m
Valentina,
Motivul din cauza căruia greșim este necunoașterea regulilor.

I. Pronumele relativ se folosește doar în frază și are rolul de a face legătura între o propoziție subordonată și regenta ei. (Tocmai de aceea i se spune relativ, pentru că stabilește o relație între două propoziții)
Ex. Și fericit este acela /care nu se va sminti întru Mine. (Matei 11:6) unde prima propoziție este principală, iar a doua este subordonata ei.

În această frază cuvântul care înlocuiește pronumele acela: acela nu se va sminti și are funcție sintactică de subiect. În această situație el stă în cazul nominativ și nu are prepoziție.
II. În cazul acuzativ relativul care este însoțit întotdeauna de una dintre prepozițiile: de, pe, la, cu, despre, pentru etc.

Atenție: Ca membru al propoziției subordonate, pronumele relativ are caracteristicile formale (caz, prepoziție) impuse de poziția ocupată în acea propoziție. La înlocuire trebuie, deci, respectată construcția pronumelui relativ, respectiv substantivul (pronumele) înlocuitor să perpetueze cazul
si prepoziția relativului înlocuit:

Ex. 1. ... în mijlocul vostru Se află Acela / pe Care voi nu-L știți (Ioan 1: 26) (Pe Acela voi nu-L știți)

2. Am aflat pe Acela /despre Care au scris Moise în Lege și proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. ( despre Acela au scris...) (Ioan 1: 45)

3. Spre lauda slavei harului Său, / cu care ne-a dăruit pe noi prin Fiul Său cel iubit; (Cu harul ne-a dăruit pe noi prin Fiul Său cel iubit)

III. În cazurile dativ (cui?) și genitiv(a cui), relativul care are următoarele forme:
masculin singular: căruia
feminin singular: căreia
masculin și feminin plural: cărora

Ex. 1. Nu cunosc nici un tânăr /căruia să nu-i placă muzica (tânărului să nu-i placă muzica);

2. Pleca într-o excursie, / al cărei traseu îl cunoștea în detaliu. (al cărei traseu = al excursiei traseu = traseul excursiei);

3. Oamenii / în a căror familie intrase prin căsătorie / erau originari din părțile Aradului (în a căror familie =în a oamenilor familie = în familia oamenilor)

Pentru o limbă română corectă și armonioasă,
Elina.
fullban10
9621. Postat la 22/03/2011 08:00 - 5156z15h15m
1- Așa dar, deci, prin urmare si iată- o noua tema sensibila: cuvintele de umplutura
Isi gasesc locul in propozitie, dar repetarea lor obsesiva devine suparatoare. Ce-i de facut?

2- ACEIAȘ si derivatele lui.
aceaș- cand?
aceiași- cand?

3- nastrușnicul INSUȘ, INSUMI, INSUȚI, INSELE- ne da mult de furca

Biblia are răspuns la toate intrebările.
elina72
9938. Postat la 31/03/2011 15:39 - 5147z8h36m
Valentina,
Cuvintele de umplutură sunt de fapt cuvinte de legătură și se împart în două categorii:
1. Prepoziții
2. Conjuncții
Prepozițiile au rol de cuvânt ajutător, de aceea trebuie să acordăm o mare atenție folosirii lor. Iată câteva aspecte:
a. îmbinarea pleonastică "drept pentru"este întâlnită foarte des în construcția "drept pentru care am încheiat prezentul proces-verbal" în loc de "drept care am încheiat..." sau "pentru care am încheiat...".
Alăturarea acestor prepoziții sinonime drept și pentru, nu reprezintă prepoziții compuse, ci îmbinări pleonastice, nerecomandabile.
În aceeași situație se află și prepozițiile sinonime ca și drept, întâlnite în îmbinări eronate cum ar fi "ca drept răsplată", în loc de "ca răsplată".
b. repetarea prepozițiilor între, dintre, printre: "între mine și între tine" în loc de "între mine și tine", "dintre mine și dintre tine" în loc de "dintre mine și tine" etc.
De asemenea prepoziția de în construcția verbului a schimba: "a schimba de tactică" "schimbare de tactică" sau "a schimba de costum" în loc de "a schimba tactica", "schimbarea tacticii" sau "a schimba costumul" este inutilă și nerecomandabilă.

Pentru primenirea limbii române,
Elina
Michael Roman
9986. Postat la 01/04/2011 14:34 - 5146z9h41m
Elinei, reply la postarea sa, 9938:

Doam-na Elina, io mam prins căci dumnea-ta sti sa scri-i forte frumos...
Dar sa sti ca si io cunosc oameni care au esit din scoala culti in cap... In sabatele care cad sambata, la noi de la amvon fratele predicator forte frumos spune (iera sa sciu ca striga, da iel nu striga, ca chear spune, da are voce tare... ) asa ca forte frumos spune "pentru căci"... inițeal, io mam râs, ca stieam ca corect ie intrucat căci, da noi trebe sa ne ingaduim uni pe ceialanti...
Acuma, intre mine si intre tine fie vorba, io ma-m tat gandit cum ie corect pentru căci, intrucat căci sau deoarece căci, drept pentru care tea-m contactat aci pa meil sa ma inveti, sa fiu si io cult in cap...
ca io văz bine ca mata scrii fain si te rugam sa ne mai scri asa ocoș.
smiley smiley smiley

Shabbat shalom!

Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Aurelc
10032. Postat la 02/04/2011 19:35 - 5145z4h40m
De multă vreme mă tot pregătesc să mai întreb ceva pe tărâmul acesta al gramaticii limbii române dar nu a fost timp... Se pare că acum a sosit timpul și iată întrebarea mea:

Dacă doriți, cei care vă pricepeți îmi conjugați și mie verbul " a (se) asemăna" la diferite cazuri și timpuri ? Nedumeririle mele sunt de genul: "tu semeni ( sameni) cu tatăl tău." Sau: " vreau să mă aseamăn ( asemăn) cu Tine". ( știu că este cântecul acela patriotic cu Ștefan cel Mare "Ștefan, Ștefan, domn cel Mare, seamăn pe lume nu are" dar acolo e vorba de o formă prescurtată pentru "aseamăn" sau poate un regionalism... voi știți mai bine, eu învăț cu plăcere.
Sau poate e diferență de conjugare între "a semăna cu cineva" și "a semăna sămânța în pământ" dați-ne vă rog și câteva asemenea exemplesmiley. ( observ că nici nu-s pretențios tare...smiley )

Ah, și încă o întrebare dacă tot vă necăjesc... e corect să spui în unele cazuri "alineat" și în altele "aliniat" ? Sau nu există numai "aliniat" ?
Mulțumesc

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
monica
10039. Postat la 02/04/2011 20:05 - 5145z4h10m
da frate ovi exista o diferenta intre cuvintele: "aliniat" si "alineat".... si anume:

Alineat = este un rând retras într-un text pentru a marca schimbarea ideii; adica un fragment de text care începe cu un asemenea rând; cum ar fi pasaj în articole de legi;

Aliniat = tot un rand care este așezat în linie dreaptă; (despre țări) Care aparține unei grupări constituite pe baza unui tratat.
.. sper k am fost cat de cat explicitasmileysmileysmileysmileysmileysmiley

"Adevarul.. n-are nevoie de aparare. Cum n-ai sa invelesti soarele intr-o patura ca sa-l feresti, tot asa si adevarul. Lasa-l sa lumineze." Richard.W
fullban10
10060. Postat la 03/04/2011 11:33 - 5144z12h42m
Ce aproape de - alienat-?! Atentie la limba romana!

fullban10
10061. Postat la 03/04/2011 12:12 - 5144z12h3m
Aurelc a scris ca, într-un, se scrie intotdeauna cu cratima (8085)
elina72 a scris ca intotdeauna, întrun, se scrie fara cratima (8091)
Mai repetati odata cum e corect de fapt?

elina72
10083. Postat la 03/04/2011 19:55 - 5144z4h20m
Repostare

1. într-un: Ex. Sunt douăsprezece luni într-un an. (Nu se scrie niciodată întrun)

2. într-una= în una (Ex. L-am întâlnit într-una din zilele trecute.)

3. întruna= mereu (Ex. Plânge întruna.)

Asta am scris și în postarea anterioară.

Întru primenirea limbii române!
Elina
Aurelc
10117. Postat la 05/04/2011 07:04 - 5142z17h11m
monica a scris:
da frate ovi exista o diferenta intre cuvintele: "aliniat" si "alineat".... si anume:

Alineat = este un rând retras într-un text pentru a marca schimbarea ideii; adica un fragment de text care începe cu un asemenea rând; cum ar fi pasaj în articole de legi;

Aliniat = tot un rand care este așezat în linie dreaptă; (despre țări) Care aparține unei grupări constituite pe baza unui tratat.
.. sper k am fost cat de cat explicitasmiley

Merci fain sora Monica smiley
Aștept cu nerăbdare sa scrie cineva și câteva lămuriri la postarea mea de mai sus privitor la verbul " a (se) asemăna" și cele aferente lui.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
elina72
10474. Postat la 23/04/2011 15:20 - 5124z8h55m
Conjugarea verbelor a semăna, a asemăna pentru modul indicativ prezent este următoarea:

semăn
semeni
seamănă
semănăm
semănați
seamănă

asemăn
asemeni
aseamănă
asemănăm
asemănați
aseamănă

Mare grijă: verbele au moduri, nu cazuri!
Cazuri au doar substantivele, articolele, adjectivele, pronumele, numeralele cu valoare substantivală și adjectivală!
Pe de altă parte cuvântul seamăn din cântecul menționat este substantiv.

Spre primenirea limbii române,
Elina
fullban10
10478. Postat la 23/04/2011 19:20 - 5124z4h55m
A mai rămas ceva de clarificat: aceiași, aceiaș.
Frecvent găsesc in Biblie aceste două cuvinte și nu-mi dau seama de ce odată are i și altădată nu are i.
Tot în Biblie întâlnesc: ceiace si ceia ce // deaceea și de aceea

elina72
10487. Postat la 24/04/2011 09:07 - 5123z15h8m
Este vorba de pronumele/adjectivul demonstrativ de identitate care are forme diferite în funcție de gen.
Astfel avem următoarele forme:
același - masculin, singular (același băiat)
aceeași -feminin singular (aceeași fată)
aceiași - masculin plural (aceiași baieți)
aceleași - feminin plural (aceleași fete)

Atenție: Nu există forme fără -i final!

A doua chestiune îl are în vedere pe pronumele relativ compus ceea ce, a cărui formă corectă este cea de mai sus, cu doi -e, deoarece este derivat din pronumele demonstrativ aceea (feminin singular: fata aceea) și pronumele relativ ce, de aceea se scrie dezlegat, fără cratimă, în enunțurile de tipul:
Ceea ce cred eu este mai important.
În celelalte cazuri avem aceeași greșeală, scrierea într-un singur cuvânt a două părți de vorbire diferite. Avem mai jos varianta corectă:
Cel ce, cei ce, cele ce.

Pentru o limbă română corectă și armonioasă,
Elina.
elina72
10826. Postat la 07/05/2011 17:10 - 5110z7h6m
Constatare:
Am observat frecvent pe forum acest tip de greșeală: ideie în loc de idee. Deși am mai explicat în ce constă, se pare că in loc de "repetitio mater studiorum" avem "perseverare diabolicum"!

Să încercăm totuși să respectăm punctul patru al regulamentului acestui forum care spune: "Utilizarea limbii române și exprimarea corectă în cadrul portalului este un element de baza pentru înțelegerea cât mai clară a ideilor expuse pe forum sau întreg portalul."

Spre primenirea limbii române,
Elina
Aurelc
19603. Postat la 10/09/2012 13:03 - 4618z11h12m
Mă gândeam zilele astea că poate unora le (ne)-ar fi de folos sa știm cum se spune corect și mai eles de ce ? E vorba de pluralul la substantivul amvon.

Îl văd activ pe prietenul meu Michael și poate ne va sări el primul în ajutor cu o explicație. (Danke schön smiley )

Lucia
19606. Postat la 10/09/2012 15:51 - 4618z8h24m
Pluralul substantivului AMVON este AMVOANE- AMVOANELE.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Michael Roman
19609. Postat la 10/09/2012 17:29 - 4618z6h46m
Șalom!

Sora Lucia are dreptate, pluralul substantivului "amvon" este "amvoane".
La forma de plural, "o" se transformă în diftongul "oa", la fel ca și "carton - cartoane", "Babilon - Babiloane".
(Bitte sehr, Ovidiu, și casă de piatră! smiley )

Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
gershom
20197. Postat la 03/11/2012 20:35 - 4564z2h40m
Pace,

Aș dori o clarificare cu privire la folosirea verbului "a fi" la persoana a doua singular, din cauză că am observat în unele postări mai recente folosindu-se "să fi" cu un singur "i" chiar de unii mai "citiți" și parcă mă zgârâie la ureche smiley

Eu știam căci conjugarea la persoana a doua singular este "să fii" cu doi de "i"

Deci, cum este corect ? Tu... "să fi" sau "să fii"

Mulțumesc

Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemați-L, câtă vreme este aproape - Isaia 55:6
Lavi
20199. Postat la 03/11/2012 21:10 - 4564z2h5m
Oau ,frate Ghershom... si eu ...gresesc la greu(atunci cand scriu in graba ...,dar cred că, corect ...este cu doi de ,,i'' (conform conjugarii)...deoarece se pune accent pe cel de-al doilea i si nu pe primul....poate gresesc,nustiu ...nu cred că este o asa mare gravitate dacă-l scrii cu un,, i'' sau doi de ,,ii'',important este să intelegi contextul.
De ex...Tu să fii!...fiul dintâi dintre fiii ei ! smiley...este ok cu doi de i nu?..sau....?

Deconectat RE: cum se scrie/spune corect ??
fullban8
20210. Postat la 04/11/2012 17:04 - 4563z6h11m
Dragă frate Gershom!
...cu dorința de a nu fi văzut ca un ÎNVĂȚĂTOR - eu fiind doar un slujitor al celor ce le pot fi... de folos!
...după principiul că NIMIC NU ESTE ÎNTÂMPLĂTOR, ...lucru concretizat ȘI ACUM prin folosirea = scrierea = conjugarea verbului ,,a fi,, ... la persoana a II-a SINGULAR, pe lângă satisfacția că mai sunt oameni care tind spre DESĂVÂRȘIRE (și eu lupt pentru aceasta, ...fără prea mare succes), mi-ai întărit convingerea de merge, ...de a accepta linia de mijloc.
Personal... mă lupt (cât se poate... cer și celor din anturajul meu), ...dacă nu pot să cuprind cât mai mult, ...măcar să ating câtuși de puțin desăvârșirea dar... este bine totuși ca... și în această privință să ținem cont de Eclesiastul 7.16 (Nu fi prea neprihănit și nu te arăta prea înțelept: pentru ce să te pierzi singur?).

În această situație, chiar dacă scrisul este de mare importanță, sincer să fiu, ...cea mai grea problemă și cel mai important lucru într-o limbă, cel puțin mie, mi se pare SEMANTICA (atât în vorbit, cât și în scris) - cuvântul potrivit, la locul potrivit.
Întrucât cei mulți nu prea suntem ,,citiți,, și dintre cei citiți... cei mai mulți nu prea știm (nu ȘTIE) să scrie, pentru a fi mai bine și mai ușor de înțeles de marea majoritate a oricărei adunări (forum, asociații, grupe - al cărui PULS îl simte repede... și cineva trecut de Bacalaurechile postdecembriste), de multe ori (personal) încerc să renunț la regulile literare (sau la termeni academici), în favoarea înțelegerii în masă (de cei mulți) - degeaba spun ceva și nu sunt înțeles(mulți au un limbaj de lemn, pe cât de ademenitor, pe atât de pervers - te scuipă printre săruturi) - și așa... de multe ori suntem ca ortodocșii (când vorbește Ion, se închină Vasile, iar când vorbește Vasile, se închină Ion).

Și pe mine mă zgârâie la ureche multe dar... ce să-i faci? ...mai dureros este că unii care se cred LITERAȚI... SCRIE (ei scrie) în mod obișnuit (curent) că: ,,îmi aduc aminte,, ...săraca formă reflexivă (substantivarea verbului - verb însoțit de pronume reflexiv), ...în loc să scrie că... ,,îmi amintesc,, ...el ÎȘI ADUCE AMINTIREA !

Răspuns categoric! ...conjugarea verbului ,,a fi,, la persoana a II-a singular, și scrierea lui ,,a fi,, este CORECTĂ (!!!)... și cu un singur ,,i,, ...și cu doi ,,i,, astfel:
a. la timpul viitor:
a.1. la viitorul I (viitorul simplu), la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN singur ,,i,,: ...eu voi fi; tu ,,vei fi,,; el-ea va fi; noi vom fi; voi veți fi; ei-ele vor fi !;
a.2. la viitorul II (viitorul compus), la persoana a II-a se scrie cu DOI de ,,i,,: eu o să fiu; tu ,,o să fii !
a.3. la viitorul anterior, la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN SINGUR ,,i,,: eu voi fi fost; tu ,,vei fi fost,,; el-ea va fi fost !
a.4. la viitorul popular: la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN SINGUR ,,i,,: eu oi fi; tu îi fi; el-ea o fi!

b. conjunctiv:
b.1. la prezent, la persoana a II-a se scrie cu DOI de ,,i,,: eu să fiu; tu ,,să fii,,!
b.2. la trecutul perfect, la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN SINGUR ,,i,,: eu să fi fost; tu ,,să fi,, fost!

c. condițional:
c.1. la prezent, la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN SINGUR ,,i,,: eu aș fi; tu ,,ai fi,,; el-ea ar fi!
c.2. la trecutul perfect: la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN SINGUR ,,i,,: eu aș fi fost; tu ,,ai fi fost,,; el-ea ar fi fost!
c.3. la prezumtiv popular, la toate persoanele (și la singular, și la plural) se scrie cu UN SINGUR ,,i,,: eu oi fi fiind; tu ,,îi fi fiind,,; el-ea o fi fiind!

Așadar... verbul ,,a fi,, se scrie cu UN singur ,,i,, și... exclusiv în 2 situații, se scrie cu DOI de ,,i,, ...numai când este anticipat de conjunctivul semn ,,să,,; exemplu... ,,să fii binecutat,, !!!!
...în mod obișnuit, când se scrie în forma imperativă: Fi binecuvântat (fără conjuncția ,,să,,), se scrie cu UN SINGUR ,,i,, ...a fi binecuvântat, ...fi binecuvântat, ...diferit de... să fii binecuvântat.

Pentru multe persoane care nu știu să denudeze (să dezbrace) un cuvânt, o noțiune sau o idee, este foarte greu să facă deosebirea între verbul a fi (la viitorul compus = o să fii, ...sau la conjunctiv prezent = să fii... doar la persoana a II-a), și pluralul nearticulat al substantivului masculin ,,fiu,, = fii (folosit uzual de cei care nu cunosc pluralul articulat = fiii).

Iertați-mi nepriceperea mea în a folosi programul de scriere al Forumului (de a BOLDI - a îngroșa, ...a sublinia, ...sau a încadra ceva într-un chenar).
Știu multe, dar... și mai multe nu știu - am învățat multe, dar cred... că și mai multe, am de dezvățat - oricum... TOTUL se va desăvârși în MIA de ani... în mileniul Împărăției Păcii Mesianice, când TOȚI cei care... în 6.000 de ani au ales DRUMUL DREPTĂȚII, vor fi despărțiți de TOȚI cei care au ales DRUMUL SILNICIEI (al nelegiuirii), ...când Legea, rânduielile = SĂRBĂTORILE și poruncile... vor fi RESTABILITE... în natura tuturor lucrurilor!

<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Pagina 3 din 4 < 1 2 3 4 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164632 vizite unice Powered by PHP-Fusion