Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Diverse | Limba română
Deconectat Tautologia
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
7793. Postat la 01/02/2011 19:52 - 5205z2h46m
tautologia- greseala de limba care consta in repetarea inutila a aceleiasi idei, formulata cu alte cuvinte: pleonasm
Vestea buna a Evangheliei, este cea mai frecventa greseala.
Evanghelia, asta si inseamna : vestea buna

Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Tautologia
abdon
7798. Postat la 01/02/2011 20:29 - 5205z2h9m
Este foarte adevarat sora Valentina, doar ca cineva se refera la cuvantul Evanghelie, la Noul Testament, si s-ar mai putea interpreta Vestea Buna din Noul Testament, am intalnit si eu ce ai scris mai sus, si a trebuit sa analizez mut, si am remarcat ca pe unele - Nou Testament -, in loc sa aiba acest titlu, are titlu Evanghelia, si de aici apare eroarea.
fullban10
7815. Postat la 02/02/2011 00:15 - 5204z22h24m
Cateva exprimari tautologice, luate din emisiunea, Corect-incorect, a lui Ioan Paicu, de la - Radio Vocea Sperantei:
- despre cineva ca este- amabil si politicos// onest si cinstit
- ma uraste si dusmaneste, fara motiv
- esti bestial, brutal si animalic, in comportare
- transant si categoric
- natural si firesc
- suficient si destul ( cu atatea exemple. Asta este de la mine)

Biblia are răspuns la toate intrebările.
elina72
7940. Postat la 04/02/2011 04:59 - 5202z17h39m
Bună ziua!

În ceea ce privește tautologia, trebuie sa avem în vedere, pe lângă definiția din dicționar, precizările făcute de GRAMATICA LIMBII ROMÂNE, editura Academiei (document care reglementează noțiunile de limbă română), care spune următoarele:
Tautologia este o repetiție de tip special, care constă în reluarea unui cuvânt sau a unei propoziții cu scopul de a sublinia o calitate sau o acțiune.
Al doilea termen exprimă, în general, identitatea cu cel dintâi, evidențiază calitatea celui dintâi sau întărește caracterul real al primului termen, ca în exemplele:

1.Copiii sunt copii. Legea e lege. Datoria e datorie. Cuvântul e cuvânt.
2. Vara ca vara, dar iarna-i cel mai greu. Frate, frate, dar brânza-i pe bani! Toate ca toate, dar asta depășește limita. El, ca el, dar sa vezi ea ce documentată e!
3. De văzut, am văzut destule. De cuminte, se vede că-i cuminte. De greu, îi era greu.
4. Sunt oameni și oameni.
5. Vorba e vorbă, treaba e treabă.
6. Ce e drept, e drept. Ce-o fi, o fi! Daca n-am știut, n-am știut!

Sper că v-am putut fi de ajutor!

Elina
Lucia
7966. Postat la 04/02/2011 16:56 - 5202z5h43m
Buna Elina, multumesc pentru explicatie si te astept si cu altele, bine?!

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Michael Roman
8019. Postat la 06/02/2011 13:10 - 5200z9h29m
Shalom!
Multumim Elinei ca ne-a amintit ca in toate demersurile noastre intelectuale trebuie sa ne raportam la AUTORITATEA IN DOMENIU, nu la unul sau altul care-si da cu parerea. As mai adauga faptul ca INCLUSIV autoritatea in domeniu trebuie citita cu atentie si interpretata cu discernamant, altfel voi ajunge sa incurc TAUTOLOGIA cu PLEONASMUL, cum a facut nenea ala de la radio...
Asadar, cand voi citi actualul Dictionar explicativ al limbii romane, voi avea in minte (sau voi cerceta) si ce spunea DEX-ul vechi, care nu dadea dreptate manelistilor sau unui agramat ca Marian Vanghelie...
Trecand la chestiuni practice: recomand fratietatii ca, atunci cand se citeste Scriptura, fie ea si tradusa de Dumitru Cornilescu, sa nu caute in DEX intelesul termenilor de baza, cum ar fi botez, neprihanire, ci chiar in ocurentele lor in Scriptura, adica sa vada unde apar termenii supusi cercetarii, sa verrifice uzajul lor in diferitele contexte in care apar termenii respectivi... Scriptura interpreteaza Scriptura, nu DEX-ul clarifica Scriptura.
Baruc ha-ba!...

Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Aurelc
8020. Postat la 06/02/2011 13:39 - 5200z9h0m
Mulțumesc și eu lui valentina, Elina72 și lui Michael și tuturor celorlalți pentru implicare și dorința de a ne da indicații prețioase legate de limba română, exprimare și chiar interpretarea textelor biblice. Totuși, aș vrea dacă e drăguț careva din voi să ne dați câteva exemple pentru a putea face mai bine deosebirea între tautologie și pleonasm

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Lucia
8027. Postat la 06/02/2011 14:38 - 5200z8h1m
Din cate imi aduc eu aminte(este posibil sa ma insel), intre tautologie si pleonasm, nu exista nici o diferenta. Amandoua consta in greseli de exprimare, prin repetarea fara nici un rost a aceiasi idei sau a unor cuvinte cu acelasi inteles.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Lica
8029. Postat la 06/02/2011 15:57 - 5200z6h42m
Diferența pe care o văd eu este cam așa:

1. Pleonasm - Urc în sus pe deal.

2. Tautologie - elina72 a enumerat multe exemple . Viața-i viață, copiii sunt copii etc

1, Folosește un alt cuvânt care înseamnă același lucru de fapt cu cel dintâi spre deosebire de 2 unde se folosește același termen doar pentru a scoate în evidență anumite valori ex "copiii sunt copii" vrea să spună că cei dintâi fac parte din categoria a cărui nume îl poartă și are deci aceleași caracteristici.

Sau poate nu? smiley

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Aurelc
8032. Postat la 06/02/2011 16:35 - 5200z6h4m
Lucia a scris:
Din cate imi aduc eu aminte(este posibil sa ma insel), intre tautologie si pleonasm, nu exista nici o diferenta. Amandoua consta in greseli de exprimare, prin repetarea fara nici un rost a aceiasi idei sau a unor cuvinte cu acelasi inteles.
Există soră Lucia, eu așa știu. Dar am vrut să ne dea confirmarea cei care știu, nu bănuiesc așa cum fac eusmiley Eu mă gândeam că există în primul rând din cauză că sunt 2 termeni diferiți. Când am învățat la gramatică despre tautologie și pleonasm înseamnă că am învățat despre 2 lucruri nu despre unul. Personal înclin să cred cum a zis Lică, pentru că așa pare să fi scris și Elina, dar sunt curios ce spun cei din domeniu.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Lucia
8035. Postat la 06/02/2011 17:25 - 5200z5h13m
Imi cer scuze pentru ca am intervenit ,,eu"...sa lasam pe cei care stiu, doresc sa vad si eu diferenta dintre tautologie si pleonasm, eu vad mai mult o asemanare intre cele doua.

elina72
8037. Postat la 06/02/2011 17:51 - 5200z4h47m
Buna ziua,

Mă bucur că am putut fi de folos în clarificarea tautologiei, de aceea vreau să punctez diferența dintre acest aspect al limbii și pleonasm.
Așa cum a spus și Michael Roman ne vom raporta la AUTORITATEA ÎN DOMENIU, spre a nu spori confuziile.
A. Pleonasmul este o greșeală de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte sau construcții cu același înțeles, ca în exemplele:
1. Urcă sus. Coboară jos. A rezuma pe scurt.
2. Concluzie finală. (Concluzia = idee finală a unei expuneri).
3. Contrabanda ilegală. (Contrabanda= trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale.)
4. Cobai de experiență. (Cobai = Orice animal care servește pentru experiențe de laborator).
5.Comemorare în memoria cuiva. (Comemora = A aduce în memorie printr-o ceremonie).
6. Hemoragie de sânge. Gastrită la stomac.
7. Mijloacele mass-media. (Mass-media = totalitatea mijloacelor de informare a maselor).
8. Alocuțiune scurtă. (Alocuțiunea este un discurs scurt).
9. Au conviețuit împreună. (Co= împreună)
Și exemplele pot continua.

B.TAUTOLOGIA nu este o greșeală de exprimare, ci este o repetiție mai specială.

Ideea este că, fiind o greșeală de exprimare, PLEONASMUL trebuie evitat, spre deosebire de TAUTOLOGIE care nu este o greseală de exprimare, ci are rol de a exprima calitatea, așa cum a subliniat și Lică.

Spre folosul nostru și al limbii române,
Elina
Lucia
8043. Postat la 06/02/2011 19:39 - 5200z2h59m
Tautologie=Greseala de limba care consta in repetarea inutila a aceleiasi idei , formulata cu alte cuvinte; cerc vicios, pleonasm. Fenomen sintactic care consta in repetarea unor cuvinte cu acelasi sens, dar cu functiuni diferite, marcate de obicei prin deosebirea de intonatie sau de forma .
Imi pare rau, dar dupa cat stiu eu, Tautologiea este tot o greseala, Frate Avram, tu, ce zici? De fapt cred ca este acelasi lucru:
Tautologie=pleonasm| Dupa micile mele cunostinte...doar in creatii literare se permit greseli de genul: Cobori in jos...sau: Jocu-i joc, insa din punct de vedere gramatical sunt greseli ambele.

Aurelc
8066. Postat la 07/02/2011 07:56 - 5199z14h42m
Mulțumesc foarte mult elina72. Cred că acum chiar că am înțeles smiley

Și din ce am înțeles vreau să-i ofer surorii Lucia 2 exemple pentru clarificare.

1. Când tautologia e pleonasm, e o greșeală. Ex: Coboară la vale.
2. Când tautologia e singură folosită, este acceptată. Ex: Legea-i lege, nu-i tocmeală.

lipo
27834. Postat la 15/03/2019 06:36 - 2241z16h2m
S-a cam înțepenit acest topic, dar sper că mai încape o observație.
Se pare că evreilor le place tautologia. Doar că la ei se cheamă dualism ebraic (de exemplu în textul: "Pune-ți casa în rânduială, căci vei muri și nu vei mai trăi!").
Pleonasmul, într-adevăr, sună prost (cel puțin în limba română, în engleză nu-l bagă nimei în seamă - de exemplu verbul "to lift up"), dar tautologia mi se pare utilă atunci când vrei să întărești un lucru, când vrei să subliniezi ceva.
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164392 vizite unice Powered by PHP-Fusion