Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 8
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Diverse | Limba română
Deconectat De cand sunt romanii ortodocsi?
Ionica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
26930. Postat la 30/01/2015 07:12 - 3746z15h30m
Shalom,

Cand ma pregateam intens sa devin profesor de istorie (cam prin 1994) am invatat urmatoarele lucruri elementare despre limba romanilor:

Vocabularul roman are in compozitia sa circa 60 la suta cuvinte latine - ca substrat - si circa 20 la suta cuvinte slavo-bulgaresti (slava veche) - ca adstrat. Un alt substrat subtire il reprezinta cuvintele dacice. Alte adstraturi subtiri sunt cuvinte unguresti, turcesti si englezesti.

Cuvantul "Craciun" este de origine slava, Craciun fiind unul din zeii cei mai importanti din mitologia slava, stapan asupra mortii.
Cuvantul "Mantuitor" este un cuvant de origine maghiara, "ment" inseamna "salveza".

De cand sunt romanii ortodocsi?

Versiunea bulgara

Cronicarul bulgar Paisie de la Manastirea Athosului nota în a sa carte istorica, numita «Istoria slavo-bulgară» din 1762 că țarul (imparatul) Bulgariei Ivan Asan al II-lea "a poruncit vlahilor (un alt numele vechi al vorbitorilor de limba latina), care până atunci citeau în limba latinească, să lepede legea romană și să nu citească în limba latină, ci în cea bulgară. Și a poruncit: Care va citi în limba latină, să i se taie limba! Și așa vlahii au primit de atunci legea ortodoxă și au început să citească bulgărește".

De unde stia el? A cercetat:
"N-am învățat nici gramatică, nu cunosc nici cuvinte înalte, politicești, zice el, ci am scris fără pretenție, ca un bulgar simplu ce sunt. Sîrbii și grecii. . . ne batjocuresc spunând că noi n-avem istorie. De aceea m-am nevoit, zice el în alt loc, vreme de doi ani, să adun de pretutindeni pe unde am putut tot ce se știe despre neamul și limba noastră. Citiți și cunoașteți, iubiți cititori, pentru ca să nu mai fiți batjocuriți și huliți de alte neamuri și limbi."

Tarul Ivan Asan al II-lea al Bulgariei a domnit intre anii 1218-1241 peste bulgari, slavi, cumani si vlahi (romani). În 1232, Ivan Asan II rupe relațiile cu papalitatea, manios ca nu a fost acceptat ca "imparat", ci doar ca "rege" si trece la ortodoxie.

Asadar, vlahii (romanii) sunt ortodocsi din 1232.
Cei ce nu au acceptat trecerea la ortodoxie au emigrat la nord si s-au stabilit in Maramures. De acolo, o parte din ei au emigrat in Moldova de nord si si-au format propriul stat, trecand din nou la ortodoxie.

"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164424 vizite unice Powered by PHP-Fusion