Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Fiecare din voi să cinstească pe mama sa și pe tatăl său, și să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".
Leviticul 19:3

Cugetarea zilei
"Respectarea Sabatului înseamnă odihnă pentru trup și creștere spirituală pentru omul lăuntric."

Ovidiu A. Cosma


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 3
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Legi scrise în Vechiul Testament | Cele zece porunci
Deconectat Care sunt de fapt „CELE ZECE PORUNCI”?
Ionica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
27992. Postat la 22/09/2024 14:02 - 222z20h26m
Care sunt de fapt CELE ZECE PORUNCI ?

Cele zece porunci sau cele zece declarații?

Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti. N-a mancat deloc paine si n-a baut deloc apa. Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele Zece Porunci (ebr. devarim). (Exod.34:28)
El Si-a vestit legamantul Sau, pe care v-a poruncit sa-l paziti, cele zece porunci (ebr. devarim); si le-a scris pe doua table de piatra. (Deut.4:13)
Domnul a scris pe table ce fusese scris pe cele dintai, cele zece porunci (ebr. devarim) care va fusesera spuse pe munte, din mijlocul focului, in ziua adunarii; si Domnul mi le-a dat. (Deut.10:4)

În Exodul 20:1 apare același cuvânt (devarim) ca în aceste trei versete de mai sus și totuși este redat diferit:
Exodul (Iesirea) 20
1. Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte (devarim) si a zis:

- Care este prima dintre cele Zece Porunci? Poate părea o întrebare ciudată, dar nu este. Evreii și creștinii dau răspunsuri diferite. Motivul este faptul că ceea ce știm ca fiind Cele Zece Porunci sunt, în originalul ebraic, Cele Zece Declarații. (Dennis Prager, scriitor de origine evreiască). De fapt cele Zece Declarații conțin 19 porunci. Avocatul și profesorul de drept Dershowitz, Alan M., de origine evreiască a afirmat: Citit literal, decalogul conține 19 porunci și interdicții diferite.
La evrei prima poruncă sau declarație, nu conține fraza de la Exodul 20 cu versetul 3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine, aceasta fiind de fapt a doua poruncă de pe tabla lor cu cele zece declarații.

Cele zece declarații la evrei

1. Eu sunt Iehova, Dumnezeul tău.
2. Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.
3. Să nu iei în deșert Numele lui Iehova, Dumnezeului tău; căci Iehova nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.
4. Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.
5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Iehova, Dumnezeul tău.
6. Să nu ucizi.
7. Să nu te desfrânezi.
8. Să nu furi.
9. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.
10. Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.


"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat RE: Care sunt de fapt „CELE ZECE PORUNCI”?
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
27993. Postat la 03/10/2024 08:01 - 212z2h27m
Frate Ionică, eu nu știu despre ce Scriptură din limba originală citezi tu, dar mi se pare că argumentele aduse mai sus sunt cu totul înafara Scripturii și a spiritului în care au fost redate și scrise apoi cele 10 Porunci. Eu am observat că au fost mereu oameni care mânați de dorința de a afla ceva nou sau de a ieși cu ceva în evidență au scos la iveala mereu tot felul de năzbâtii, iar uneori (arare ori ce-i drept!) au mai descoperit și câte ceva bun. Dar eu încerc să separ grâul de pleavă și năzbâtiile de argumentele temeinice și bune.
Constat că în cazul de mai sus este vorba despre o altă năzbâtie, destul de flagrantă, devreme ce atacă tocmai temelia învățăturii biblice și a Legămintelor devine: Cele 10 Porunci. Personal nu îi cunosc pe domnii Prager și Dershowitz dar observ că bat câmpii de-a binelea, sau poate cel/cei care preiau de la ei vreo informație și nu sunt în stare să o digere și să înțeleagă.

Biblia, pentru a fi clară, operează cu termeni precum: porunci, legi, rânduieli (orânduieli) când este vorba de a reglementa ceva. Biblia este plină de rostiri/declarații. Dar să fim atenți: o rostire/declarație nu obligă la nimic și nu interzice nimic, ci doar afirmă ceva. O poruncă este mult mai mult decât o rostire... Eu ideea de "cele 10 declarații" o pot lua doar în sens retoric sau poetic. Dar pe cele 2 table de piatră au fost scrise clar: cele 10 porunci, care obligă sau interzic ceva concret! Scriptura este plină de argumente cum că cele 10 sunt porunci, nu doar niște declarații. Dau un exemplu din sutele sau miile de exemple:
Romani 13:9 De fapt: "Să nu preacurvești, să nu furi, să nu faci nici o mărturisire mincinoasă, să nu poftești", și orice altă poruncă mai poate fi, se cuprind în porunca aceasta: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți."

La fel este și în bibliile ebraice-englezești:
Exodus 34.28He was there with the Lord for forty days and forty nights; he ate no bread and drank no water, and He inscribed upon the tablets the words of the Covenant, the Ten Commandments.
sursa: https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9895
Se regăsesc în anumite traduceri sau pasaje ale Bibliei în vreo 2 locuri și afirmații ca "the Ten Statements" sau "the Ten Declarations" dar aceasta este o formă retorică/literară de a cuprinde cele zece porunci. Dacă le-am lua ca 10 cuvinte, atunci ar putea fi cam așa:
1. Dumnezeu
2. Idolii
3. Respectul
4. Sabatul
5. Părinții
6. Uciderea
7. Adulterul
8. Proprietatea
9. Minciuna
10. Pofta.
Dar o poruncă este mai amplă și mai precisă decât un singur cuvânt... Ce să faci cu "pofta"? este de bine sau de rău?
Sau rostirea/declarația: "Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, iar în ziua a șaptea s-a odihnit" luată înafara spiritului poruncii, nu obligă la nimic.

Alt exemplu: am numărat cuvintele din textul celor 10 porunci în limba română și conține 315 cuvinte. M.aș putea întreba retoric, care sunt cele 10 cuvinte dintre cele 315, dacă ar fi să gândesc în rațiunea aceea de mai sus?
o lege trebuie înțeleasă atât în litera ei cât și în spiritul ei.

Iar cât privește porunca întâi, eu înțeleg așa: Prima poruncă începe cu declarația că Iehova este singurul Dumnezeu adevărat și se completează cu interdicția "să nu ai alți dumnezei înafară de El" - de exemplu în felul cum aveau grecii antici pe"Jupiter", "Saturn", sau pe "Diana", sau Soarele și alte astre la babilonieni și egipteni.

Iar porunca a doua interzice confecționarea de idoi pe care apoi să îi numească dumnezei.


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Care sunt de fapt „CELE ZECE PORUNCI”?
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
27994. Postat la 03/10/2024 08:09 - 212z2h19m
Ionică a scris:
Avocatul și profesorul de drept Dershowitz, Alan M., de origine evreiască a afirmat: Citit literal, decalogul conține 19 porunci și interdicții diferite.

Da, putea să conțină chiar și mult mai multe, dar în fond sunt 10 corunci, iar celelalte din text doar subliniază anumite detalii și completează poruncile cu amănunte prin interdicții sau încurajări, după caz. Nu contează că mai sunt 9 pe lângă cele 10, sau că ar mai fi 50 pe lângă ele, devreme ce rolul celorlalte este adiacent; ele doar ajută, nu formează fiecare o poruncă separată în sine.


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19160611 vizite unice Powered by PHP-Fusion