ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19049. Postat la 30/06/2012 19:58 - 4690z3h43m
Pacea Domnului Isus Hristos !
Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pămînt, sau în apele mai de jos de cît pămîntul.
Să nu te închini înaintea lor, și să nu le slujești; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sînt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinților în copii pînă la al treilea și la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, (Êxod 20:3-5)
O problemă de interes fundamental pentru cei care doresc o relație bună cu Dumnezeu !
Ce spune Biblia despre imaginile religioase?
Trebuie să ne închinăm Crestinii la imagini religioase ?
Care este opinia lui Dumnezeu fata de imaginile cu caracter religios?
Idolatria in zilele noastre
Editat Moderator6
De aceea poporul Meu va cunoaște Numele Meu; de aceea va ști in ziua aceea că Eu vorbesc și zic: "Iată-Mă!" (Isa.52:6)
Iata cateva din cartile mele care sprijina aceasta porunca in felul in care nimeni n-a spijinit-o pana acum, de la protestanti sau neoprotestanti.
Mesajul este deosebit de simplu: Daca cei morti nu mai traiesc, n-ai la cine apela.
Am pus catolicii si ortodocsii in mare incurcatura;
Prin aceasta trilogie practic am distrus baza inchinarii la sfinti
Editat: Moderator6
Ne pare rău dar sursele indicate conduc spre alte învățături și spre alte site-uri despre care regulamentul spune că nu sunt recomandate (A, a, 20)
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat
ăRE: Porunca I: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Șalom,
Cu multă sinceritate și frică față de această poruncă din lege, și anume:"Să nu ai alți dumnezei afară de mine "-( in unele traduceri scrie " Mine" cu majusculă, în altele cu literă mică), tind să cred, că cerința poruncii poate fi înțeleasă prin prisma profeției din Isaia capitolul 26:13 și....
tare mă tem, că este vorba de stăpâni în poruncă și nu de dumnezei.
Este foarte clară și profeția din Maleahi 1:6.
A se citii ultimul aforism de pe portal cât și versetul de aur.
Părerea mea desigur.
Deconectat
RE: Porunca I: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Eu aș propune să rămânem la cele smerite și să lăsăm fiecare limbă la locul ei, că oricum în cea mai mare parte există corespondenți de termeni în fiecare limbă.
Astfel că termenul Elohim (în ebraică) și Dumnezeu (în română) respectiv elohim (în ebraică) și dumnezeu (în română) au cam aceleași conotații deaceea evreii din România nu s-au gândit vreodată că ar avea un alt Stăpân dacă îl numesc Dumnezeu.
DUMNEZÉU s. (BIS.) 1. atotputernicul (art.), creatorul (art.), divinitate, domnul (art.), dumnezeire, părinte, providență, puternicul (art.), stăpânul (art.), tatăl (art.), ziditorul (art.), (în limbajul bisericesc) preabunul (art.), preaînaltul (art.), preaputernicul (art.), (înv. și pop.) pronie, (pop.) sfântul (art.), sântul (art.), (înv.) atotțiitorul (art.), tvoreț
Nu știu cât de important este să discutăm la toate subiectele dacă cuvântul dumnezeu înseamnă și stăpân sau dacă locuință înseamnă și casă. E normal că fiecare sinonim își are conotația proprie că altfel nu ar mai fi nevoie de sinonime, însă ele se completează și se întregesc unele pe altele nu se exclud.
Mult mai important și poate adesea neluat în calcul de mulți este scopul în sine al poruncii. Cu acesta ar trebui să ne frământăm noi mintea. Să ne verificăm ce înseamnă să ai sau să nu ai alți dumnezei înafară de DOMNUL (primul sens al cuvântului Domn este tocmai Stăpân) Cine și ce anume ne stăpânește? Pentru cine ne cheltuim noi timpul, banii, energia? Al cui cuvânt îl respectăm noi întru totul? În cine ne-am pus nădejdea? Cui ne închinăm? Cine ne-a răscumpărat și mântuit?
Eu consider că deloc la voia întâmplării a fost așezată această poruncă tocmai prima. Ea este de căpătâi, definește întregul sens și toată orientarea ființei umane. Deaceea din capul locului suntem provocați să facem o alegere crucială: Ori îl alegem pe Dumnezeu ca Tată, Creator, Stăpân, Împărat, Legiuitor, Judecător, Învățător, Vindecător, etc, etc, ori alegem altceva. Se pare că conform poruncii I nu avem voie să avem pe altcineva ca Dumnezeu, cu toate sensurile și valențele cuvântului acestuia.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Porunca I: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Șalom,
Multa pace si binecuvantare, frate Ovidiu.
Multumesc frumos pentru informatiile de mai sus, respect punctul tau de vedere si doresc sa specific ca inteleg foarte clar cea ce ai transmis.
Totusi, am gasit scris in scriptura ca Dumnezeul lui Israel nu poate fi pus deopotriva cu dumnezeii popoarelor si nici nu-si da Numele Lui de slava unor idoli.
Regele David specifica foarte clar acest lucru in Cartea Dreptului cap. 16: 25 -26;Căci Domnul este mare și foarte vrednic de laudă, El este de temut mai presus de toți dumnezeii;
căci toți dumnezeii popoarelor sunt idoli, dar Domnul a făcut cerurile.
Am mai gasit scris in scriptura ca acest Stapan, Mare este dincolo de hotarele lui Israel si tare ma gandesc ca evreul inlauntru lui ii este teama sa-i nesocoteasca Numele.
Asta pentru ca venii vorba de evreul din Romania.
Deconectat
RE: Porunca I: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Soră Lavi, chiar dacă necredincioșii consideră idolii dumnezei reali și poate unii îi tratează ca atare (Cum erau popoarele antice și cum sunt în zilele noastre budhiștii în special )totuși pentru noi, creștinii adevărați și maturi în credință și la judecată Biblia afirmă în 1Cor. 8:5,6 foarte clar pentru oricine că un idol este de fapt tot una cu nimic și că nu există decât un singur Dumnezeu adevărat, Tatăl -de la care vin toate lucrurile și un singur Domn, Isus Christos. Restul sunt iluzii și prostii pe care diavolul le animează ca oamenii să își inchipuie că ar fi dumnezei reali care să aibă puterea să facă sau schimbe ceva. Deci din moment ce aceștia nici nu sunt dumnezei reali ci doar unii oameni îi consideră a fi dumnezei (pentru că fond sunt niște teorii demonice )pe noi ne interesează cum să păzim poruncile Dumnezeului celui viu nu să începem să lăudăm idolii și sa-i considerăm ceva și să le acordăm importanță și valoare.
Porunca întâi în sensul cel mai propriu asta dorește de la noi :să credem că nu există decât un singur Dumnezeu adevărat și să nu căutăm să cochetăm cu idolii. Nu îmi amintesc de cineva de pe forum care să fi spus că idolii sunt la fel ca Dumnezeul cel adevărat și nici că Dumnezeu poate fi pus alături de alte zeități. Sau că Numele sau slava Lui poate fi atribuită altor dumnezei care de fapt sunt doar iluzii. Astea-s aberații.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Porunca I: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Șalom,
În Isaia cap.42 :8 este specificat foarte clar ca Numele Sfântului lui Israel reprezintă slavă
și cinste.Dătătorul legii în prima poruncă își face cunoscut Numele de Slavă și Cinste.Deci, continuă cu să nu ai alți dumnezei.....deșii, în profeți, este destul de clar că este vorba de stăpâni (care de fapt nu sunt stăpâni).... mie mi se pare mult mai clar decât dumnezei.
Poate doar eu înțeleg asa, îmi asum responsabilitatea.
Împăratul Solomon întărește faptul că omul trebuie să fie stăpân pe sine în primul rând,
se poate citi la proverbe 25:28.De aici înțeleg cât de vital este acest lucru,
deoarece pot spune :
Ia-mă sub Stăpânirea Ta și sfințește -mă prin poruncile Tale!
Călăuzește-mi pașii din pricina Numelui Tău cel mare!
Frate Ovidiu, este adevărat că Unul singur este Creatorul.
Dar oamenii care nu sunt stăpâni pe ei ci sunt ca niște cetăți dărâmate și fără ziduri se hrănesc cu aberații, crezând că poruncă întâia nu este veșnică.
Deconectat
RE: Porunca I: Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
Câteva pasaje pe care le-am citit zilele astea la citirea zilnică a Scripturii ne ajută să pricepem mai bine prinul sens la care spuneam că se referă această poruncă:
Isaia 44:10. Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu, sau să fi turnat un idol, și să nu fi tras nici un folos din el?
11. Iată, toți închinătorii lor vor rămâne de rușine, căci înșiși meșterii lor nu sunt decât oameni; să se strângă cu toții, să se înfățișeze, și tot vor tremura cu toții și vor fi acoperiți de rușine.
12. Fierarul face o secure, lucrează cu cărbuni, și o fățuiește și-i dă un chip cu lovituri de ciocan, și o lucrează cu puterea brațului; dar dacă-i este foame, este fără vlagă; dacă nu bea apă, este sleit de puteri.
13. Lemnarul întinde sfoara, face o trăsătură cu creionul, fățuiește lemnul cu o rindea, și-i înseamnă mărimea cu compasul; face un chip de om, un frumos chip omenesc, ca să locuiască într-o casă.
14. Își taie cedri, goruni și stejari, pe care și-i alege dintre copacii din pădure. Sădește brazi, și ploaia îi face să crească.
15. Copacii aceștia slujesc omului pentru ars, el îi ia și se încălzește cu ei. Îi pune pe foc, ca să coacă pâine, și tot din ei face și un dumnezeu căruia i se închină, își face din ei un idol, și îngenunchiază înaintea lui!
16. O parte din lemnul acesta o arde în foc, cu o parte fierbe carne, pregătește o friptură, și se satură; se și încălzește, și zice: ,Ha! ha!' m-am încălzit, simt focul!"
17. Cu ce mai rămâne însă, face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchiază înaintea lui, i se închină, îl cheamă, și strigă: "Mântuiește-mă, căci tu ești dumnezeul meu!"
18. Ei nu pricep și nu înțeleg, căci li s-au lipit ochii, ca să nu vadă, și inima, ca să nu înțeleagă.
19. Nici unul nu intră în sine însuși, și n-are nici minte, nici pricepere să-și zică: "Am ars o parte din el în foc, am copt pâine pe cărbuni, am fript carne și am mâncat-o: și să fac din cealaltă parte o scârbă? Să mă închin înaintea unei bucăți de lemn?"
Isaia 46:5. Cu cine Mă veți pune alături, ca să Mă asemănați? Cu cine Mă veți asemăna, și mă veți potrivi?
6. Ei varsă aurul din pungă, și cântăresc argintul în cumpănă; tocmesc un argintar să facă un dumnezeu din ele, și se închină și îngenunchiază înaintea lui.
7. Îl poartă, îl iau pe umăr, îl pun la locul lui; acolo rămâne, și nu se mișcă din locul lui. Apoi strigă la el, dar nu răspunde, nici nu-i scapă din nevoie.
8. Țineți minte aceste lucruri, și fiți oameni! Veniți-vă în fire, păcătoșilor."
9. "Aduceți-vă aminte de cele petrecute în vremurile străbune; căci Eu sunt Dumnezeu, și nu este altul, Eu sunt Dumnezeu, și nu este nici unul ca Mine.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.