Stiati ca in Tora sunt 613 porunci? Le-au numarat rabinii si au facut liste cu ele, enumerate pe capitole mici , ca sa se poata studia si invata mai usor. Una dintre cele 613 porunci cere ca orice evreu practicant sa-si scrie propriul sul de Tora (ar rezulta din Deut. 6.9). Astfel ca, orice evreu religios isi copie cu mana lui un exemplar de Tora, pe parcursul intregii vieti, cand si cum poate, fara limita de timp.
Dar pentru neevreii care vin in iudaismul mesianic oare cum s-ar aplica aceasta? In Fapte 15.19-21, arata ca neevreii vor primi invatatura treptat, cu ingaduinta, punandu-se accent pe lucrurile cu adevarat importante, dar, in final, oare nu se ajunge tot la acelasi lucru?
Studiul Scripturii in original nu este o optiune in iudaism, este chiar o obligatie, face parte din "doctrina" cultului, ca sa ma exprim asa. De aceea vor exista intotdeauna oameni care vor indemna mereu la invatarea limbilor biblice. Nu este un moft personal, nici nu vine din duh de inaltare de sine, este o cerinta a iudaismului, de aceea iudaismul mesianic vine cu acesta cerinta. Daca asta suna "ridicol" pentru unii, asta este, ne asumam riscul.
Intr-adevar limba ebraica are un numar redus de cuvinte, si asta o face usor de invatat. Dar are resurse pe care limbile europene nu le au, resurse care dau sensuri dificil de redat in alte limbi. In romana avem trei diateze la verb: activa, pasiva si reflexiva. In ebraica sunt sapte, sigur ca romana nu va putea acoperi toate nuantele textului, nu are resurse, se intelege.
Textul tradus din ebraica in alta limba isi pierde din putere, nu numai eu spun asta, este un lucru bine cunoscut.
Si eu cred ca Duhul Sfant este Cel care ne conduce in tot adevarul, nu textul, toti credem asta, dar asta nu exclude studiul Scripturii, nu-i asa?
Si daca tot studiem, de ce sa nu studiem pe original? Nu ar fi mai bine? Mai ales pentru tineri, cat de bine ar fi sa invete sa citeasca evreieste?
Asta voiam sa spun, daca cineva indeamna la studiul limbii ebraice, nu inseamna neaparat ca "se baga in seama" pe sine, aceasta este una din cerintele iudaismului. Sa nu ne grabim sa tragem concluzii neantemeiate.
Sa avem pace si binecuvantari.
A sluji lui Dumnezeu cum vrea omul, si nu cum cere Dumnezeu, este idolatrie.
Asemenea Crăciunului (''Moș Crăciun'' ), Paștelui (''iepurașul'') sau Anului Nou, Ziua Sf. Valentin reprezintă încă o încercare de a ''spăla'' străvechi obiceiuri păgâne și perverse, prin ''creștinizarea'' lor.
Oricât de inocentă ar părea Ziua Sf. Valentin, oare câți știu că aceasta își are originea în două dintre cele mai perverse festivaluri păgâne?
Lupercalia și ziua lui Juno Februato.
Sărbătorită pe 15 februarie, Lupercalia era o zi ținută de vechii romani în onoarea lui Lupercus, zeul fertilității și al chibzuielii, protectorul recoltelor și un vânător puternic, în special al lupilor.
Romanii credeau că Lupercus protejează Roma de haitele de lupi, care atacau și devorau animalele domestice și oamenii.
Este sărbătoarea lui Junos Februata.
Shalom!
Știați că în Torah la Geneza 44:5 - nu scrie că era paharul care slujea la ghicit?
Paharul acela era pentru jertfa de băutură de care se slujea Iosef.
Iosef nu ghicea asa cum avem tradus în biblia noastră.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat
RE: Curiozități gen "Știați că...?"
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27673. Postat la 03/02/2017 06:36 - 3011z13h55m
Divizarea versurilor Vechiului Testament a fost stabilit de către oamenii de știință din Scriptură evrei numit Masoreții. Acestea au dedicat viața lor să recite și să copieze Scripturile și să formuleze gramatica ebraică și tehnicile dialectice de predare a textului biblic. Ei au fost primii care, între secolele IX-X, a împărțit textul ebraic (Vechiul Testament) în versete. Influențat de activitatea Masoreții, un impresar francez pe nume Robert d'etienne a împărțit Noul Testament în versete din 1551.