Pace frate Ionica,
Cine a spus ca TOTI evreii credinciosi...au devenit asa dintr-o data esenieni?
Sau cum spui tu, sunt identificati ca fiind esenieni...multe nu se cunosc despre acesti oameni...
Sunt multe articole care nu au la baza adevarul adevarat, si fara o cercetare amanuntita, nu este bine sa ne grabim sa tragem concluzii.
Revenirea la linia succesorala din neamul levitic nu se stie cu precizie cand s-a intamplat, unii spun ca s-ar fi intamplat in timpul guvernarii sirienilor, iar altii in timpul guvernarii romanilor...important este ca s-a revenit la preotia Aronica.
Eu cred ca trebuie sa ne oprim la Marele Preot Caiafa din timpul lui Isus si sa vedem din ce CEATA ARONICA se tragea .
Face parte din a 24 ceata, acea a lui MAZZIA.(1 Cronici 24.18)
Acest lucru poate fi dovedit prin descoperirea mormantului nepoatei acestui preot, Miriam, unde se aminteste de unchiul ei (in genealogie), Preotul Caiafa din ceata lui Mazziah.
Ionica, prefer sa ma informez din surse evreiesti, iar cand scriu, incerc sa ma confrunt si cu adevarul biblic, ca sa nu creada lumea ca scriu povesti.
Cine va citi epistola catre Evrei se va convinge ca Marele Preot a vremurilor de inceput (cea a lui Hristos si a apostolilor) era din cea levitica.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Pace si har sora Lucia, impreuna cu binecuvantari
Da, timpul spune intotdeauna adevarul. Bineinteles ca trebuie efectuate cercetari adanci.
Propun sa dezbatem ce s-a intamplat cu esenienii? Poate prindem un fir de relatare despre ei si in aceasta directie. Unii spun ca au existat inca in secolul IV, altii spun ca s-au unit cu partida lui Tebutis, cel de care scrie istoricul Hegesipus din secolul II si din aceasta unire a rezultat partida ebionitilor?
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Frate Ionica, am citit mai multe "articole" despre esenieni ... si, sincera sa fiu, dupa ce acestea incep cu "ce smeriti, credinciosi, evlaviosi, piosi, blanzi...e.t.c." , ajung sa-i critice foarte aspru.
In unul din articole se scrie despre invatatura lor bazata pe blandete si iubire, ca in cele din urma sa se spuna ca esenienii urau pe cei care nu erau in gruparea lor.
Ceea ce nu mai coincide cu spusele de inceput, nu-i corect din partea acestor scriitori, care uneori am impresia ca scrie de dragul de a scrie, fara sa-si dea seama ca spusele lor se bat cap in cap.
..........................
Am incercat sa caut "radacinile" invataturilor incepatoare a lui Hristos, si iata ce am gasit:
"De aceea sa lasam adevarurile incepatoare a lui Hristos, si sa mergem spre cele desavarsite, fara sa mai punem din nou TEMELIA POCAINTEI de faptele moarte si credinta in Dumnezeu, invatatura despre BOTEZURI, despre punerea mainilor, despre invierea mortilor si despre judecata vesnica."(Evrei 6.1,2)
Mi se pare mie, dar aceste invataturi incepatoare, nu se incadrau in invataturile esenienilor?
De multe ori imi pun intrebarea:
Oare, nu esenienii erau cei care asteptau cu toata seriozitatea pe Mesia?
Nu ei sunt cei care au crezut primii in Hristos?
Nu sunt ei evreii din Noul Testament care aveau toate in comun , care staruiau in frangerea painii si rugaciune?(Fapte 2.42)
Primi evrei care au crezut, au fost in jur de trei mii...oare nu erau asteptatorii fideli?
Iata, ce au facut evreii care au crezut:
"Multimea celor ce crezusera, erau o inima si un gand, NICIUNUL nu zicea ca averile lor sunt a lui, ci aveau toate in COMUN."(Fapte 4.32)
Oare, nu asa faceau si esenienii?
Dar mai bine ma opresc aici, si bine ar fi sa cautam toate principiile comune intre esenieni si credinciosii de azi, pentru ca este foarte interesant ca prin ei Dumnezeu a pastrat intact Cuvantul Sau, si cred ca nimic nu este la voia intamplarii.
Ce zici, frate Ionica?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Asemanari exista, tocmai de aceea unii cred ca ar fi ante-mergatorii crestinilor. O concluzie finala nu poate veni cladita numai pe asemanari. Cred ca daca le vom citi scrierile sau acele scrieri pe care le citeau, acestea vor vorbi de la sine. Una dintre ele este chiar pe acest site, Cartea lui Enoh... Sincer, pe mine nu m-a convins.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Ionica a scris: Cred ca daca le vom citi scrierile sau acele scrieri pe care le citeau, acestea vor vorbi de la sine. Una dintre ele este chiar pe acest site, Cartea lui Enoh... Sincer, pe mine nu m-a convins.
Frate Ionica, sper ca nu judeci un om dupa o carte gasita in biblioteca lui si pe care a citit-o...in cazul nostru esenienii, care pe langa cartea Enoh aveau Scripturile si multe alte carti bune de luat in seama.
Cred ca daca vom cantari cu multa bagare de seama, balanta inclina catre partea buna a lucrurilor.
Toti vorbesc de fidelitatea cu care s-au copiat textele Sfintelor Scripturi si strictetea cu care le implineau esenienii, de ce crezi ca Cartea lui Enoh i-ar fi impiedicat de la o traire evlavioasa, numai pentru ca s-a gasit printre sulurile de acolo?
Sunt afirmati care se pot respinge, spre exemplu faptul ca nu toti esenienii erau celibatari, in mormintele de la Marea Moarta s-au gasit oase de femei si copii.
Apoi, faptul ca adoptau copii, pentru acest lucru nu s-a adus nici o dovada.
Se mai spune ca traiau in colectivitati separate, "departe de lume", si acest lucru s-a dovedit neadevarat, esenienii traiau in mici comunitati "separate"pentru ca traiau in comun, dar raspandite in tot Israelul, comunitatea de la Marea Moarta era ca o scoala de tip "tipografie".
Frate Ionica, hai sa cautam DEOSEBIRILE dintre ei si credinciosii lui Hristos.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
OK. Astept sa incepi.
Pana atunci, eu aduc in discutie o remarca a lui Hegesippus din sec II, care legat de disputa despre circumcizie, pomeneste mai multe grupari din Israel, printre care si esenienii. Nu stiu daca el se refera la discutiile din timpul sau sau face o aluzie despre trecut. Indiferent cum privim timpul in care a fost discutia, essenieni erau pusi printre cei in opozitie cu tribul lui Iuda si cu Christos. Asta a fost parerea unui crestin, Hegesippus.
"Acolo au fost, în plus, diverse opinii în materie de circumcizie între copiii lui Israel, deținute de către toti cei care erau opusi seminției lui Iuda și lui Christos: cum ar fi Esenienii, Galileenii, Hemerobaptisii, Masbothaeii, Samaritenii, Saducheii, Fariseii."
Citat din Hegesippus
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Pace, har si binecuvantari,
Crestinul Hegesippus (sec II), originar din Israel, face o remarca interesanta, aratand o conjuratie in conflict cu semintia lui Iuda, spunand ca toti acestia "erau opusi semintiei lui Iuda". Cartea lui Neemia spune mai multe, aratand spre o alianta dintre o familie de la templu si casa conducatoare din Samaria. In cele din urma, nu este de mirare ca politica si religia corcita a samaritenilor se cuibareste si in Iudeea. Un alt crestin originar din Israel, de nationalitate evreu, pe nume Epifaniu (sec IV), in cartea Panarion plaseaza pe esenieni ca fiind o secta din Samaria, sustinand ca samaritenii aveau patru secte, una dintre ele fiind esenienii.
Asadar, pana acum avem propuse patru variante de interpretare:
1. ca esenienii pot fi gruparea scribilor
2. ca esenienii pot fi oamenii piosi si fideli lui Dumnezeu, premergatorii crestinilor, din gruparea carora provin Ioan Botezatorul si Isus Christos
3. ca esenienii pot fi "irodienii"
4. ca esenienii pot fi o secta din Samaria
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Pace, har si binecuvantari sora Lucia,
Citind din cartea Panarion a lui Epifanie am mai aflat cate ceva.
Conform cu acest Epifaniu (un evreu din sec IV), trei din cele patru secte ale samaritenilor semanau foarte mult intre ele, printre care secta dositenilor si esenienii. Epifaniu spune ca una din aceste secte din Samaria, "dositenii", a fost fondata de un carturar evreu refugiat din Iudeea, care avea aspiratii mari. Dupa nume liderul acesta religios este Dositeu. Nu este exclus ca dositenii si esenienii sa fi fost candva un singur trunchi religios, care s-au rupt in doua. Anumite surse spun ca esenienii la un anumit timp s-au rupt in doua si astfel s-au format doua ramuri diferite.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Avand in vedere ca in unele surse antice esenieneii sunt denumiti ca samariteni si ca ideologic erau foarte apropiati de celelelte secte din Samaria, am gasit cateva referinte foarte interesante:
William Benjamin Smith "Semnificatia epitetului nazorean"
Dupa aceasta referinta "dositenii" sau "nazoreii" au fost numiti asa dupa Dositheos, un evreu pe numele adevarat Nathanael, probabil un prelat sau carturar, refugiat in Samaria. Aceasta ar corespunde cu ce a scris si evreul Epifaniu, care sustine ca dositenii au fost discipolii unui evreu.
Hippolit I in enumeratia sa facuta asupra a 32 de secte, pe dositeni ii arata mai vechi ca pe saduchei.
Biblia arata un conflict intre Neemia si unul din fii marelui preot, care a luat fiica lui Sanbalat din Samaria. Acesta a fost alungat din Ierusalim, de Neemia si probabil s-a stabilit la socrul sau in Samaria.
Cartile Macabeilor scriu despre un conflict intre preotii din Ierusalim. Unii ca sa fie lideri, au apelat la ajutorul regelui grecilor. Cei care au pierdut puteau gasi refugiu fie la greci, fie in Samaria.
Abu al-Fatm17; adunand date despre istoria samaritenilor intre anii 1352 - 1356 sustine ca dositenii erau o secta foarte veche de pe timpul de inaintea lui Alexandru Cel Mare.
Surse vechi evreiesti relateaza despre un conflict intre un mare preot din Ierusalim, care a trait inainte de Alexandru Cel Mare si o ceata a celor ce au subscris la nazireat, care in final a dus la o aplanare, dar nu la o simpatie comuna.
Biblia spune ca colonistii samariteni, stramutati in Samaria de catre regele Asiriei, au fost invatat de un preot evreu.
Toate aceste surse pot crea interpretarea ca sectele din Samaria isi au originea tot din Israel, fie prin filiera preotului evreu stramutat aici de regele Asiriei, fie prin filiera celor care s-au refugiat aici, datorita conflictelor religioase sau politice.
O concluzie sumara:
Deci, anumite lucruri ale lor, pot fi foarte vechi, ca de exemplu calendarul luni-solar al esenienilor, pe care l-au putut mosteni prin aceasta filiera, ca fiind o mostenire evreiasca pentru fixarea anuala a sarbatorilor, in conformitate cu prescriptiile din legea lui Moise, si nu ca pe o creatie proprie.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Din cartea evreului Epifanie, Panarion, aflam ca din cele patru secte din Samaria, doua tineau sarbatorile ca saducheii si fariseii si acestia erau dositenii (numiti si nazorei) si gorothenii. Dositenii (nazoreii) erau cei mai putini la numar, dintre cele patru grupari.
Celelalte doua grupari, nu tineau sarbatorile deoadata cu saducheii si fariseii. Acestia erau esenienii si sabeeni. Insa nici ei nu se intelegeau intre ei, esenienii tineau sarbatorile in date diferite ca sabeenii.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10