Deschid acest subiect deoarece personal îmi place foarte mult să studiez despre Templu și despre lucrările care se aflau în el plus, bineînțeles, ce se făcea în el...toate acestea însă pentru că ne arată în cel mai mununat mod că Yeshua este Mesia!
Ca și o introducere generală a Templului aș preciza că în istorie au existat două Temple deoarece el a fost contruit și reclădit de două ori...marea așteptare a evreilor și nu numai este reclădirea Templului despre care se consideră că va fi semnul (re)venirii lui Mesia.
Referitor la planul de reconstruire al Templului vă recomand să intrați pe link-ul următor unde veți putea afla în detaliu despre slujbele zilnice care aveau loc în Templu...cât și despre proiectul de reconstruire al lui. http://www.templeinstitute.org/main.htm
Vă provoc să face o mini enciclopedie a Templului din unghiul unui credincios (cei care cred că Mesia a venit).
1. Ce puteți spune despre locul unde a fost clădit..unde și cine a ales locul..cum?
2. Care era scopul Templului
După care vom continua aprofundând puțin lucrurile însă nu uitați...Templul și slujbele din el ne arată spre Mesia...să încercăm să scoatem acest lucru în evidentă!
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Pentru a vă provoca să participați și la acestu subiect am să lansez câteva întrebari:
1. Dacă mielul pascal trebuia să fie jertfit în interiorul templului de ce Mesia a murit în afara templului?
2. Preoții trebuiau să spună dacă mielul este sau nu bun (fără cusur)...Isus nu a trecut prin a această fază, era atunci cu adevărat miel pascal?
3. Care credeți că era importanța Templului în ochii lui Dumnezeu în perioada în care Isus era pe pământ?
4. Când a luat sfârșit preoția Levitică și a început cea după rânduiala lui Melhisedec?
Aș dori să discutăm despre aceste subiecte luând în considerare Tora...pentru că cu toții considerăm că ea trebuia împlinită corect.
1. Ce puteți spune despre locul unde a fost clădit..unde și cine a ales locul..cum?
2. Care era scopul Templului
Anul trecut am vizitat Ierusalimul, si am avut privilegiul sa vizitez acesta Institutie care are ca scop reconstruirea Templului.
O intrebare pe langa cele ale tale:
Credeti ca se cade si noua sa sprijinim aceasta institutie in reconstruirea Templului sau credeti ca nu ar trebui sa o sprijinim ,cei care credem in Yahshua Mesia?
Si ca sa spargem ghiata Locul a fost ales de catre YHWH Elohim :
Deut 12
10. Dar veți trece Iordanul, și veți locui în țara pe care v-o va da în stăpânire YHWH , Elohim al vostru. El vă va da odihnă, după ce vă va izbăvi de toți vrăjmașii voștri care vă înconjoară, și veți locui fără frică.
11. Atunci va fi un loc, pe care-l va alege YHWH ,Elohim al vostru, ca să facă să locuiască Numele Lui acolo. Acolo să aduceți tot ce vă poruncesc, arderile voastre de tot, jertfele, zeciuielile, cele dintâi roade, și darurile alese pe care le veți face lui YHWH pentru împlinirea juruințelor voastre.
Unde ?
Muntele Sionului in Ierusalim
Ps 132:13
Da, YHWH a ales Sionul, l-a dorit ca locuință a Lui, și a zis:
14. "Acesta este locul Meu de odihnă pe vecie; voi locui în el, căci l-am dorit.
2 Cronici 6
6. Ci Ierusalimul l-am ales, pentru ca în el să locuiască Numele Meu, și pe David l-am ales, ca să domnească peste poporul Meu Israel!'
2 Care era scopul Templului.
Dupa parerea mea scopul principal pe langa jerfele ce trebuiau aduse doar in acest loc , a fost rugaciunea , si slujirea.
In primul rand spun aceasta pentru ca insusi Mesia a spus aceasta .
Matei 21
13. și le-a zis: "Este scris: ,Casa Mea se va chema o casă de rugăciune.' Dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari."
Este scris in Isaia 56.
Un raspuns mai filozofic , Templul a fost legatura dintre Divin si Om , adica acolo era locul unde interactiunea dintre Slava Sa si om avea loc .
Acum toti stim pe cine Templul reprezenta; Yahshua HaMashiah
Dar nu numai . Templul mai reprezinta si biserica .Nu cladirile ci noi care formam aceasta.
Eu am spart ghiata , si poate altcineva vrea sa continue in a prezenta ce Templul semnifica pentru noi acum ?
Lica a scris:
Pentru a vă provoca să participați și la acestu subiect am să lansez câteva întrebari:
1. Dacă mielul pascal trebuia să fie jertfit în interiorul templului de ce Mesia a murit în afara templului?
2. Preoții trebuiau să spună dacă mielul este sau nu bun (fără cusur)...Isus nu a trecut prin a această fază, era atunci cu adevărat miel pascal?
3. Care credeți că era importanța Templului în ochii lui Dumnezeu în perioada în care Isus era pe pământ?
4. Când a luat sfârșit preoția Levitică și a început cea după rânduiala lui Melhisedec?
Aș dori să discutăm despre aceste subiecte luând în considerare Tora...pentru că cu toții considerăm că ea trebuia împlinită corect.
1. Cea ce cred eu la acest punct se afla in Evrei 13
11 În adevăr, trupurile dobitoacelor, al căror sânge este adus de marele preot în Locul prea sfânt, pentru păcat, "sunt arse de tot afară din tabără."
12. De aceea și Yahshua , ca să sfințească norodul cu însuși sângele Său, a pătimit dincolo de poartă(sau afara din tabara).
Ispasirea se facea odata pe an pentru pacatele intregului popor.
Aceasta se facea dupa ce Se facea Ispasirea pentru locas, Templu , altar, si Ispasirea pentru pacatele preotului insusi.
Dupa acestea preotul trebuia sa isi puna mainile peste tapul ispasitor transferand pacatele poporului asupra lui.
Lev 16:24
..Apoi să iasă afară, să-și aducă arderea lui de tot și arderea de tot a poporului, și să facă ispășire pentru el și pentru popor.
27 Să scoată afară din tabără vițelul ispășitor și țapul ispășitor, al căror sânge a fost dus în sfântul locaș pentru facerea ispășirii, și să le ardă în foc pieile, carnea și balega.
Deasemenea cand e vorba de "cenusa vaci rosie", (apa de curatie) care se folosea in a curati pe cei necurati , si aceasta trebuia sa fie scoasa din tabara .
De observat terminologia folosita la alegerea vaci rosii. Trebuia sa fie fara pata, si fara cusur
Numeri 19 :2
Vorbește copiilor lui Israel să-ți aducă o vacă roșie, fără pată, fără vreun cusur trupesc, și care să nu fi fost pusă la jug.
3. S-o dați preotului Eleazar; el s-o scoată din tabără, și să fie junghiată înaintea lui.
Intrebarea nr. 2.
Eu cred ca El a fost testat de catre preoti inainte de judecata. A fost carat de la o autoritate la alta , dar nu au putut gasi nimic cu ce sa il invinuiasca .
Luca 23:14.
și le-a zis: "Mi-ați adus înainte pe omul acesta ca pe unul care ațâță norodul la răscoală. Și iată că, după ce l-am cercetat cu de-amănuntul, înaintea voastră, nu l-am găsit vinovat de nici unul din lucrurile de care-l pârâți.
Iata Mielul lui YHWH care ridica pacatul lumii!
Ioan 1:29
Intrebarea nr. 3
Cred ca inca avea importanta , din cauza ca gasim pe Mesia avand compasine pentru Templu , in momentul rasturnari meselor.
Bineinteles in acelasi timp El era Unul mai mare decat Templul acela zidit de maini omenesti.
Intrebarea nr. 4.
Parerea mea este ca preotia Levitica a incetat odata ce sangele Sau a curs pentru noi odata pentru totdeuna.
La momentul jerfiri Sale.
Evrei 7
11. Dacă, dar, desăvârșirea ar fi fost cu putință prin preoția Leviților, - căci sub preoția aceasta a primit poporul Legea - ce nevoie mai era să se ridice un alt preot "după rânduiala lui Melhisedec", și nu după rânduiala lui Aaron?
12. Pentru că, odată schimbată preoția, trebuia numaidecât să aibă loc și o schimbare a Legii.
18. Astfel, pe deoparte, se desființează aici o poruncă de mai înainte, din pricina neputinței și zădărniciei ei -
19. căci Legea(jerfelor) n-a făcut nimic desăvârșit - și pe de alta, se pune în loc o nădejde mai bună, prin care ne apropiem de Elohim.
S-a desfintat "legea jertfelor" si s-a introdus ceva care ne poate face desavarsiti -credinta in Yahshua HaMashiah.
Va amintiti cand tanarul bogat intreaba ce sa faca sa " Intre in Imparatie"
Mesia ii raspunde :"Pazeste Poruncile"
Tanarul ii raspunde : Le-am pazit . Ce imi mai lipseste?
Mesia ii raspunde : Daca vrei sa fi desavarsit , vinde tot ce ai si urmeaza-ma.
Aceasta ii mai lipsea , desavarsirea care o da doar credinta in El.
Aceasta jerfele nu puteau oferii: "Desavarsirea"
Shalom
Am sa imi spun si eu parerea in mare referitor la intrebarile ridicate de mine (pe scurt deoarece...vom mai avea timp sa discutam).
- consider ca templul avea 2 mari roluri:
- inchinarea
- ispasirea
1. Referitor la acest subiect ai punctat foarte bine frate Daniel, in mod special despre vaca rosie exista o implinire a ei in jertfa lui Mesia extraordinara (chiar si jertfa in sine era ceva de neinteles pe timpul templului)
Cateva detalii despre aceasta jertfa pentru cei interesati sa adanceasca acest subiect:
- vaca trebuia sa nu aiba mai mult de 1 fir negru (sa fie rosie)
- fara cusur (precu a fost si Yeshua)
- sa aibe inte 3 si 4 ani (de preferinta 3 ani jumate) - (atat cat a propovaduit El)
- era JERTFITA si ARSA in afara templului (spre deosebire de celelalte jertfe)
- in toata istoria Templului au fost jertfite 9 vaci (se spunea ca a 10-a va fi jertfita de Mesia) - (nu doar ca El a ars ultima vaca ci in El si-a avut implinirea)
- preotul care stropea cu apa amestecata cu aceasta cenusa poporul care venea la sarbatoare lua asupra lui necuratia poporului (poporul devenea curat iar preotul necurat....desi nu avea loc practic nici un contact prin atingere intre cele doua parti) - (Yeshua a luat asupra Lui pacatul omenirii)
- deoarece este o jertfa deosebita aceasta jertfa face parte din poruncile neintelese (se spune ca este singurul lucru pe care Solomon nu il intelegea)
2. Daniel iti atrag atentia ca:
- pilat nu era preot (preotul avea ultimul cuvant daca mielul este sau nu bun pentru jertfa)
- preotii il vedeau ca nedemn (adica credeau ca are cusur)
Ai punctat ceva interesant insa referitor la "Iata Mielul lui YHWH care ridica pacatul lumii!" cuvinte rostite de Ioan Botezatorul si nu stiu daca iti este cunoscut ceva ce as dori sa aduc in discutie (nu spun ca asa este....ci doar este ceva de meditat):
- Ana si Caiafa doi mari preoti (au fost in slujba pe rand si nu deodata pentru ca nu puteu fi 2 mari preoti in celasi timp --evreii aduc des acest argument contra crestinilo)
- atat Ana cat si Caiafa au dobandit functia de mari preoti prin puterea romanilor si nu prin voia lui Dumnezeu cum era normal ceea ce ma face sa cred ca s-ar prea putea ca ei sa nu fi fost recunoscuti ca mari preoti in ochii Domnului
- logic marele preot ar fi trebuit sa spuna despre Mesia : "Iata Mielul lui YHWH care ridica pacatul lumii!" insa acest lucru l-a spus Ioan Botezatorul. De ce?
O varianta de raspuns ar fi: daca cei doi mari preoti nu erau cu adevarat mari preoti altcineva avea dreptlul acesta. Cine? Ioan botezatorul stim ca era fiul lui Zaharia care se tragea din ceata lui Abia. Ioan Botezatorul ar fi putut fi Mare Preot....si el spune despre Mesia (care a ales sa mearga la el pentru ca oamenii sa auda ca El este un miel fara cusur si nu la Templu)
3. Da. Cred si eu ca avea importanta in ochii Tatalui insa nu sunt convins ca jertfele si slujba facuta in Templu era primita...deoarece se pare ca toate erau formale...departe de voia LUI)
4. Daca Ioan Btezatorul era cel care trebuia sa detina functia de mare preot consider ca preotia dupa randuiala lui Melhisedec a inceput sa fie instaurata dupa botezul lui Yeshua deoarece El de fapt nu avea nevoie de botez ci botezul a fost un inceput al propovadurii Lui, al misiunii Lui. Sa ne amintim ce
s-a intamplat dupa botez....Ioan a murit
- un alt element care ar putea simboliza sfarsitul preotiei Levitice poate fi momentul in care marele preot si-a sfasiat hainele...lucru care nu ii era permis
Am postat doar posibile variante....
Daca cineva mai are nelamuriri in legatura cu tamplul sau lamuriri il rugam sa le posteze...sa vedem si parerea celorlalti. Cineva spunea despre cei care acum incearca sa reconstruiasca templul si au multe lucruri gata, el spunea ca acesti oameni fac o treaba minunata pentru ca demonstraza (descriind ritualul jertfelor) ca Yeshua este Mesia (desi ei nu cred asta)
Interesanta varianta cu Ioan botezatorul , care intradevar a fost fiul lui Zaharia un fost preot la randul lui.
Totusi Caiafa era marele preot in anul acela recunoscut de apostolul Ioan , care nu pare a face ceva obiectie la aceasta , din contra ne spune ca a profetit fara sa realizeze urmatoarele:
Voi nu stiti nimic; Oare nu va ganditi ca este in folosul vostru sa moara un singur om pentru norod, si sa nu piara tot neamul?
Ioan 11 :50
Referitor la ce ai spus tu la punctul 3
3. Da. Cred si eu ca avea importanta in ochii Tatalui insa nu sunt convins ca jertfele si slujba facuta in Templu era primita...deoarece se pare ca toate erau formale...departe de voia LUI)
Chiar daca au fost doar formale din partea preotilor , il gasim pe Mesia dupa ce a vindecat pe lepros , trimitandu-l sa se prezinte preotului si sa aduca sacrificiu.
Luca5
13. Yahshua a întins mâna, S-a atins de el, și i-a zis: "Da, voiesc, fii curățit!" Îndată, l-a lăsat lepra.
14. Apoi i-a poruncit să nu spună nimănui. "Ci du-te", i-a zis El, "de te arată preotului, și adu pentru curățirea ta ce a rânduit Moise, ca mărturie pentru ei."
Acest lucru ma indeamna si mai mult sa cred ca schimbarea preotiei a avut loc in momentul jerfirii Sale.
Imi vine in minte momentele dinaintea arestari Sale cand a cerut daca este cu putinta ca acel pahar sa treca de la El, dar totusi alegand Voia tatalui.
Oricum ar fi fost , Ii multumim pentru aceptare acelui pahar care a facut posibila impacarea noastra cu Creatorul.
Baruch Haba B'shem יהוה
Da este clar ca sistemul jertfelor si nevoia implinirii sistemului levitic a ramas in vigoare pana la moartea lui Mesia , ceea ce spun eu este o treapta (o perioada de timp) de tranzitie intre aceste doua randuieli...care eu ma refeream ca este perioada dintre botezul si moartea lui Mesia.
In perioada celor 3 ani jumate de propovaduire legea levitica fiind in vigoare insa...tot odata in acest timp se pregatea si se propovaduia ceea ce urma....
Cum spui...oricum este important ca a fost aceasta schimbare
In continuare am putea discuta si despre obiectele ce se gaseau in templu...atat despre ele ca obiecte si utilizarea lor cat si daca ele simbolizau ceva ce s-a implinit in Mesia.
Ex. Sfesnicul, Altarul de aur si bronz, masa pentru paini, chivotul, lighianul din curte...
Prin acest subiect, si nu numai, incerc sa provoc fratii nostri de credinta sa studieze lucruri noi...parerea mea, cel putin, este ca cele mai studiate puncte studiate sunt sarbatorile si asta este foarte bine..dar nu trebuie sa neglijam celelalte lucruri. Daca spunem ca suntem oameni ai Torei si il avem si pe Mesia atunci...sa dam dovada
Cum il vedem noi pe Yeshua ca Mesia prin Templu sau Cortul Intalnirii si prin slujbele care se aduceau acolo...apoi..prin intreaga Lege la urma urmei?
Deconectat
RE: Ierusalim - Cetatea Sfantă
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3538. Postat la 26/08/2010 19:45 - 5364z3h52m
M-ati pus pe ganduri, si am deschis Biblia, incercand sa fac conexiuni.
Exodul 25;8 : - Sa-Mi faca un locas, si Eu voi locui in mijlocul lor - asa a fost Domnul Isus a locuit in templu, in mijlocul lor.
Exodul 27;20,21: - undelemnul sfant, Duhul, a ars si va arde vesnic, de seara pana dimineata, in inimile copiilor lui Isus.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Ierusalim - Cetatea Sfantă
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
Ok .Ligheanul de arama sau bronz.
Slujea preotilor care trebuia sa se curateasca , inainte de a se apropia de altar in a face slujba.Ex 30
Isi spalau manile si picioarele sa nu moara.
Noi astazi suntem curatiti prin sangele lui Yahshua.
Interesanta paralela intre spalarea picioarelor apostolilor!!!
Chiar daca am acceptat sacrificiul lui Yahshua in locul nostru, si noi avem nevioe de o curatire spirituala. Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept , ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiure.
1 Ioan 9