Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Israel și iudaism
Pagina 1 din 2 1 2 >
Deconectat Essenienii - grupare din iudaism
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
25412. Postat la 09/03/2014 11:50 - 4073z10h55m
Am văzut dorința unora dintre membrii portalului de a se discuta despre gruparea esseniană. Aici se pot purta discuții despre această grupare.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Essenienii - grupare din iudaism
Ionica
25418. Postat la 10/03/2014 12:37 - 4072z10h8m
Pace, har si binecuvantare tuturor,

E un subiect interesant.
Eu as incepe cu doua propuneri.
1. Sa vedem daca Biblia spune ceva despre ei, fie si indirect (aluzii), fara a le pomeni numele. Pot aparea ei sau liderii lor mentionati in Biblie in acest fel?
2. Sa discutam citatele antice unde apare cuvantul respectiv.

"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Aurelc
25421. Postat la 10/03/2014 13:39 - 4072z9h6m
După părerea mea, fără să fi aprofundat deloc subiectul, este posibil să fie vorba de "cărturarii" de pe vremea Domnului Isus. Dar spun doar că este posibil datorită asemănării ocupației principale a lor ?smiley

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ionica
25429. Postat la 12/03/2014 08:01 - 4070z14h44m
Aurelc a scris:
După părerea mea, fără să fi aprofundat deloc subiectul, este posibil să fie vorba de "cărturarii" de pe vremea Domnului Isus. Dar spun doar că este posibil datorită asemănării ocupației principale a lor ?smiley

Si eu m-am gandit la aceasta varianta, dar nici eu nu am aprofundat-o, nu am un raspuns final. Ce observ este ca in texte se face o distinctie clara intre carturarii dintre farisei si ulterior dintre crestini si ceilalti carturari care nu erau dintre farisei, ci pare ca au fost o grupare de sine statatoare:

Matei 23:2. Zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise;

Fapte 23:9. Și s-a făcut mare strigare, și, ridicându-se unii cărturari din partea fariseilor, se certau zicând: Nici un rău nu găsim în acest om; iar dacă i-a vorbit lui un duh sau înger, să nu ne împotrivim lui Dumnezeu.

Matei 23:34. De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci și înțelepți și cărturari; dintre ei veți ucide și veți răstigni; dintre ei veți biciui în sinagogi și-i veți urmări din cetate în cetate,

Carturarii sunt descrisi ca zelosi invatatori ai legi, cu o mare ravna ptr sabat (in stilul exacerbat vazut de ei) si in mod special, ca fiind mari iubitori de onoruri:
Luca 20:46. Păziți-vă de cărturari, cărora le place să se plimbe în haine lungi, care iubesc plecăciunile în piețe și scaunele cele dintâi în sinagogi și locurile cele dintâi la ospețe,

Ionica
25464. Postat la 18/03/2014 16:41 - 4064z6h4m
Despre calendarul luni-solar al essenienilor

Din scrierile de la Marea Moarta reiese ca essenienii aveau un calendar luni-solar, ce diferea de calendarul fariseilor si al saducheilor.
In una dintre postari am facut o nesincronizare, anul incepea miercuri dimineata avand in vedere duminica ca prima zi si se termina vineri, ziua cand a fost creat omul, avand in vedere duminica prima zi.
Fie ca este un calendar inventat de essenieni, fie ca este un calendar mostenit de pe timpul lui Solomon sau chiar de pe timpul lui Moise, acest calendar este unul foarte performant in special pentru fixarea sarbatorilor. Conform acestui calendar nici o sarbatoare nu cadea in sabat. Pastele cadea intotdeauna intr-o zi de marti spre miecuri noaptea si nu oscila ca in calendarul fariseilor si saducheilor, care putea cadea in orice zi a saptamanii.
Pe internet se prezinta acest calendar in felul urmator:
"Anul a fost compus din 364 zile, împărțite în 4 sezoane egale de 91 de zile fiecare. Fiecare sezon a fost compus din trei luni egale de 30 de zile, plus o zi în plus, la sfârșitul celei de a treia lună. Întregul an a fost, astfel, compus din exact 52 săptămâni, și fiecare zi calendaristică a avut loc întotdeauna în aceeași zi a săptămânii. Fiecare an și fiecare sezon a început întotdeauna miercuri (considerand duminica prima zi), care a fost a patra zi de la crearea relatata în Geneza, ziua în care apar luminile pe cer, dupa care au fost create anotimpurile, zilele și anii. Nu se știe cum au procedat pentru a reconcilia acest calendar cu anul tropical de 365.24 zile (cel puțin șapte sugestii au fost făcute, una dintre ele fiind ca probabil calendarul avea o zi la final de an, care nu se socotea calendaristic)..."

Aurelc
25466. Postat la 18/03/2014 20:29 - 4064z2h17m
Frate Ionică, sincer să fiu, nu știu cine a îndrăznit să numească un asemenea calendar ca fiind foarte exact. Din descrierea pe care ai prezentat-o, nu poate să fie decât un calendar inventat, făcut ca să respecte cel mult începutul de an într-o anumită zi a săptămânii. Dar în rest e pe lângă Biblie și pe lângă știință cam în toate punctele forte a unui calendar biblic. (să nu înțelegi că ți-aș aduce ție vreo acuză prin asta, ci mă refer strict obiectiv, la calendarul respectiv)

Îți dau un singur exemplu de eroare grosolană: Luna sinodală (adică intervalul de timp în care Luna de pe cer revine la faza inițială) are un interval de 29 zile, 12 ore, 44 minute și 2,9 secunde. Asta arată că în fiecare trimestru sau sezon cum spune descrierea (cele 3 luni care însumau acele 91 de zile) esenienii erau cu cel puțin 36 de ore înainte (o zi și jumătate) și asta înmulțit cu 4 sezoane arată o întârziere de aproape o săptămână într-un an (șase zile)... Orice întârziere cumulată nu mai potrivește cu fazele Lunii de pe cer, lucru decisiv în stabilirea sărbătorilor biblice...

Deci, eu sincer să fiu nu găsesc un asemenea calendar deloc exact sau impresionant în stabilirea Sărbătorilor Domnului. Poate pentru alte chestiuni o fi fost bun, dar pentru Sărbători, nu. - Părerea mea, desigur.

Ionica
25470. Postat la 19/03/2014 15:51 - 4063z6h55m
Pace si har Aurel,
Un lexicon catolic scrie ca in scrierile de la Qumran, Marea Moarta (Cartea lui Enoh si Cartea Jubileelor) se vorbeste de doua tipuri de calendare. Se stia de diferenta dintre un an solar si un an lunar, care la fiecare cinci ani era o diferenta de 30 de zile... Unii doreau sa aiba calendarul mai aproape de cel al neamurilor, cei ce aparau calendarul stramosesc il respingeau, conform cu autorul cartii Cartea Jubileelor. Adica era o cearta asupra calendarelor. Deci exista un calendar de rit vechi (stramosesc) si unul de rit nou (pagan).

Cartea lui Enoh
Capitolul 71

11. Și în aceste zile la fiecare cinci ani se adauga
treizeci de zile pentru ca ele sunt în plus în anul
solar. Și toate zilele care vor apartine unuia dintre
acesti cinci ani vor fi în numar de treisute saizeci și
patru. Vor fi mai mult cu sase zile pentru fiecare
dintre ele, astfel încăt sa se alcatuiasca o luna
suplimentara de treizeci de zile.

12. Luna lunara este mai scurta decat luna solara
și stelara.

13. In rest ea este cea care potriveste anii în asa fel
încăt ei sa nu difere cu nici o zi și sa fie tot timpul
de treisute saizeci și patru de zile. In trei ani sunt o
mie nouazeci și doua de zile, în cinci ani o mie opt
sute douazeci de zile, în opt ani doua mii noua sute
douasprezece zile.

14. Cat priveste anii lunari, trei ani contin o mie
saizeci și doua de zile, cinci ani mai scurti decat
cei ai soarelui, cu cincizeci de zile nu cuprind
decat decat o mie sapte sute saptezeci și doua de
zile, iar opt ani lunari cuprind doua mii opt sute
treizeci și doua de zile.

15. Astfel opt ani lunari sunt mai scurti decat opt
ani solari cu optzeci de zile.

16. Anii se socotesc deci prin crugul soarelui sau a
lunii, ei sunt mai lungi sau mai scurti dupa cum ne
luam dupa unul sau dupa altul dintre acesti astri.

http://www.melhisedec.ro/download/diverse/Cartea_lui_Enoh.pdf

Lucia
25477. Postat la 21/03/2014 10:31 - 4061z12h14m
Dragii mei, am citit mai multe materiale despre acesti "misteriosi evrei" ESENIENII, si am ajuns sa inteleg ca erau o GRUPARE DE EVREI SINCERI care s-au dezis de evreii care au ramas in continuare fideli Templului si dupa schimbare prin forta a Marelui Preot de catre Ionatan Macabeul(152 i. H.), un militar iscusit, care nu avea nici o legatura cu linia succesorala a preotimii, Tadoc.El si-a insusit aceast post cu dorinta de a avea acces la visteria Templului...ca sa isi sustina companiile militare.
Faptul acesta a dus la mari fractionari la nivel religios, asa ca, odata cu exilul Marelui Preot in Siria, s-au format patru curente religioase principale Saducheii, Fariseii, Zelotii si Esenienii.
Saducheii si Fariseii pentru a ramane in fruntea poporului s-au compromis si au ramas sa slujeasca la Templu, desi ocuparea functiei de Mare Preot din alt neam decat cel a lui Tadoc era o blasfemie adusa lui Dumnezeu, o uraciune in casa sfanta.
Evreii sinceri s-au retras si nu mai fregventau Templu, ei s-au organizat in mici comunitati raspandite in tot Israelul si erau condusi la nivel local de carturarii si functionarii dezidenti de la Templu, esenienii nu erau numai carturari, ci faceau parte din toate clasele sociale, aveau toate in comun si barbatii aveau mese de partasie ritualic , care consta in frangerea painii si vin.(asemanator Cinei Domnului)
Fiecare din ei aveau familii, sotii si copiii.Organizarea social plitica si religioasa era stric bazata pe Legea lui Dumnezeu.
Cand Marele Preot se intoarce din exil formeaza UNIUNEA ESENIANA, fiind o comunitate care nu se implicau in viata de conducere de la Templu au fost lasati in pace, viata lor exemplara bazata pe evlavie si dragoste a facut sa traiasca linistiti. La moartea Marelui Preot, esenienii au decis sa deschida CENTRUL DE LA MAREA MOARTA, aici nu era nici o manastire si nu avea nimic comun cu stilul monastic din zilele noastre, ci era un CENTRU DE SCRIERE A CARTILOR SFINTE si a cartilor acestor evrei sinceri, un fel de tipografie unde se copiau scrierile Vechiului Testament.Aici lucrau evrei din toate clasele sociale, de la gradinarit, bucatarie, tamplarie, la carturarii din centrul tipografic, daca imi prmiteti sa-i zic asa...Toti evreii sinceri care doreau sa adere la aceste comunitati erau libei sa o faca, insa aveau trei ani de a cunoaste Legea lui Dumnezeu si a o implini.Erau acceptati la ritualul frangerii painii doar dupa spalarea in apa curgatoare, ritual care puncta intrarea cu drepturi depline in comunitate.(asemanator botezului in apa din zilele noastre)
Avand in vedere ca timpul acestor modificari in viata spirituala a evreilor de atunci, este chiar inainte de venirea Mantuitorului, este o pregatire dupa parerea mea, a ceea ce urma sa vina, Ioan Botezatorul, si Mesia, nu?
Esenienii erau asteptatorii Mantuitorului, se bazau pe Legea lui Dumnezeu implinita in dragoste, respect si piosenie, de aici si numele.
Centrul de la Marea Moarta este o scoala la nivel inalt a pastrarii iudaismului pur, insa sa nu uitam ca in tot Israelul erau comunitati asemanatoare, oameni sinceri pentru Dumnezeu.
Nu este adevarat ca strainii nu aveau acces la aceste comunitati, ci la ritualul sfant al frangerii painii.
Cei care lucrau la Centrul de la Marea Moarta, seara mergeau in familiile lor care se limitau sa traiasca in grotele de acolo.
Pe curand...

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Ionica
25478. Postat la 21/03/2014 13:20 - 4061z9h25m
Pace si har sora Lucia,
Multumesc de comentariu. Ramane sa studiem aceasta varianta. Ai aflat cumva si de ce au fost numiti ca essenieni sau si ce alt nume mai aveau?

Lucia
25480. Postat la 21/03/2014 14:58 - 4061z7h47m
Pace. frate Ionica.
Momentan, citesc o carte tradusa in limba italiana..."Seleczione dal Reader's Digest"
In aceasta carte, se spune ca esenienii, ca nume, vine de la cuvantul aramaic Hasidim, care se poate traduce prin cuvantul piosi, in italiana "i pii" si exprima viata acestor evrei plini de dragoste, respect si pace, adevarati vindecatori in sens spiritual.
Sper sa nu gresesc atunci cand incerc sa traduc din italiana in limba romana.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Ionica
25496. Postat la 23/03/2014 12:59 - 4059z9h46m
Pace si har sora Lucia,
Exista si o alta varianta, ca numele vine de la cum s-au auto-numit ei:
"osey hatorah", "observers of torah" "observatori ai torei". De aceea unii i-au numit "eseni", altii "oseni".
Ce ai mai gasit interesant?

Lucia
25498. Postat la 23/03/2014 14:56 - 4059z7h50m
Eu stiu ca erau observatori fideli ai torei, dar ca nume nu se trage de aici, ci de la varianta aramaica hasidim-hasen/ebraica hassaim/greaca essenoi/latina esseni, cel pe care il folosim noi.

Ionica
25505. Postat la 24/03/2014 18:32 - 4058z4h14m
Lucia a scris:
Eu stiu ca erau observatori fideli ai torei, dar ca nume nu se trage de aici, ci de la varianta aramaica hasidim-hasen/ebraica hassaim/greaca essenoi/latina esseni, cel pe care il folosim noi.

Pace, har si binecuvantari,

OK. Sa presupunem ca numele vine de aici si nu de la cum isi spuneau ei.
Legat de ce spui, ca ei au fost fideli torei, pare ca sunt si unele obiectii.

Am dat de un articol care prezinta pe esenieni.

"Istoria esenienilor începe în anul 152 î.C. În acel timp Iudeea era condusă de un tânăr și ambițios militar, Ionatan Macabeul. ..."
http://lumea.catholica.ro/2008/05/cine-erau-straniii-esenieni-de-la-marea-moarta/

Legat de cum incepe articolul, o astefel de istorie nu poate incepe fara cauze mai adanci. Probabil, conflictul dintre aceste doua familii preotesti (si familia lui Ionatan a fost o familie de preoti) este mai adanc. Chiar nu se stie nimic de numele acelui mare preot mazilit?

Lucia
25515. Postat la 25/03/2014 11:57 - 4057z10h48m
Pace frate Ionica.

Eu nu cunosc articolul, ca sa pot comenta, si nu am timp sa-l caut...
Din cate am citit eu, Ionatan nu avea nimic comun cu familia de preoti Tadoc, fapt ce a determinat retragerea lor de la Templu odata cu Marele Preot care a fost inlocuit prin forta.
Apoi, ti se par articolele din lumea catolica ADEVARATE, sau sulurile de la Marea Moarta care au o credibilitate de 100% in randul iudeilor?
Acest subiect m-a facut sa caut si sa cercetez...insa, nu cunosc foarte multe lucruri din viata esenienilor.
Nu doresc sa mergem pe "presupuneri", ci sa cercetam impreuna ca sa descoperim adevarul.

Ionica
25521. Postat la 27/03/2014 10:35 - 4055z12h11m
Pace, har si binecuvantari sora Lucia,
Merita sa citesti articolul, indiferent cine l-a scris. Nu asta primeaza. Nu e bine sa ai prejudecata. Scrie cam ce ai scris si tu. Poate ca si sursa ta a fost catolica sau s-a inspirat din scrieri catolice. Exegetii catolici sunt foarte bine informati. E alta problema ca in unele lucruri nu stiu sau nu vreau sa puna lucrurile cap la cap intr-o logica ca a noastra.
Dar exista si o alta parere, ca ei ar fi "irodienii" mentionati in Evanghelie.
Deci pana acum ar fi trei pareri:
1. Ca sunt oamenii piosi, fideli Legii, dintre care s-a ridicat Ioan Botezatorul si Isus Christos
2. Ca sunt scribii criticati de Domnul Isus
3. Ca sunt irodienii

Gasesc in diferite scrieri ca:
1. Unii dintre ei nu se casatoreau si traiau grupati in stil monahal, probabil o minoritate dintre ei
2. Altii, probabil majoritatea, erau casatoriti si aveau copii

Ce li se imputa si criticii parca au dreptate:
1. Nu practicau inchinarea in Templul din Ierusalim, fapt poruncit de Lege
2. Nu aduceau jertfe de animale cerute de Lege

Atat familia lui Ioan Botezatorul cat si familia Domnului Isus practica ambele cerinte, deci nu ii putem plasa la punctul 1. (ca ar fi fost esenieni).
Sora Lucia, ai cuvantul, cum comentezi criticile? smiley

Despre esenieni
Conform cu un articol catolic maghiar

Traiau in sărăcie voluntară și în celibat, cu toate acestea, a treia casta - laicii - se casatoreau si trebuiau sa se supună superiorilor. Nu practicau comertul si militaria. Traiau din lucru manual, mai ales din agricultură. Practicile religioase: un ritual de spălare, venerarea lui Moise și a îngerilor, rugăciunea de dimineață la inceputul zilei, Sabatul este respectat cu strictețe. Cu toate acestea, de cultul Templului si de sacrificii de animale s-au abținut. Intrarea in comunitate se facea printr-un jurământ solemn, precedată de o probă. Opiniile lor erau in general ca ale fariseilor. Potrivit lui Josephus Flavius, credeau in providența aproape fatalistă, iar despre suflet total diferit ca in perceptia evreiasca (antica). Exista o doctrină secretă de inițiere. Aveau doctrina de esență evreiască, dar si multe elemente străine amestecate cu ea.

Ionica
25535. Postat la 30/03/2014 17:14 - 4052z6h31m
Pace si har impreuna cu binecuvantari,

Se pare ca desi se fereau de militarie, esenienii se pregateau de un ultim conflict militar, avand instructiuni cum sa lupte, o diferenta semnificativa intre ei si crestini, care credeau ca ei trebuie sa fie neutrii, indurand persecutii pana la capat.
Descrierera conceptiei lor despre acest razboi se gaseste intr-un sul descoperit langa Marea Moarta:
http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_the_Sons_of_Light_Against_the_Sons_of_Darkness

Un lucru m-a surprins in articolul catolic citat, ca esenienii aveau despre suflet o parere total diferita ca in perceptia evreiasca (antica). M-a surprins, deoarece catolicii cred despre suflet ca si cum credeau esenienii, ca sufletul este nemuritor. Recunoasterea pe care o face autorul catolic este uimitoare, era o parere total diferita ca in perceptia evreiasca (antica), care sustinea ca sufletul este muritor. Si in aceasta privinta erau inovatori si se indepartau de Torah, ca si fariseii care credeau si ei in nemurirea sufletului.
Exista un lucru uimitor in una din citatele biblice nou testamentale, scris pe la anul 130, Iustin Martirul citand diferit Matei 10:28, fara fraza 'si nu pot ucide sufletul'. Ori Iustin Martirul a modificat versetul ori ceilalti, care au scris dupa anul 130. Mai multe despre acest aspect in topicul despre diferente intre traduceri.

Lucia
25536. Postat la 31/03/2014 18:07 - 4051z5h39m
Pace frate Ionica,

Vreau sa precizez un lucru, daca citesc o carte...indiferent de autor, faptul ca nu am incredere in ce scrie 100%, nu inseamna ca am "PREJUDECATA" fata de cel ce scrie, ci imi dau seama ca aceste scrieri sunt cladite pe dogme si doctrine, si este clar ca se devieaza discursul in favoarea conceptiilor.
Atunci cand citesc un articol sau o carte, stau foarte atenta sa privesc parerile intr-un mod neutru fata de principii si religii.Trag concluzii dupa ce cercetez Cuvantul, si in masura in care imi este dat sa vad asemanari si diferente, pot sa-mi exprim parerea cu privire la ce am citit, sa spun cei bun si ce este rau.
Am specificat faptul ca nu pot citi articolul "atunci" pentru ca in acel timp eram ocupata cu alte treburi...nu din prejudecata.
.................
Ionica, cat despre CRITICI, eu le voi comenta in felul urmator, "parerea mea".
Esenienii, au avut un MOTIV INTEMEIAT sa nu mai practice inchinarea la Templu, si aducerea de jertfe.
Indepartarea prin forta a Marelui Preot si inlocuirea acestuia cu o persoana care nu facea parte din familia lui Tadoc era impotriva Legii, asa ca te intreb, ce era mai bine pentru ei, sa mearga in compromis cum au facut Fariseii si Saducheii, sau sa continuie sa-si traiasca viata in curatie morala si spirituala separati de acestia?("Eu nu voiesc jerfe unite cu nelegiuirea" , spune Dumnezeu)
Apoi, consider ca acesti oameni care au introdus "spalarile ritualice" si "Frangerea painii" , pare ca au pregatit SCENA a ceea ce urma sa se intample cu MESIA-MANTUITORUL.(parerea mea)
Ioan Botezatorul, pare sa fie unul din "piosii" timpului, de unde a venit BOTEZUL LUI IOAN?
.............................
Iata, ca comentariul catolic duce in eroare omenirea, si asta se intampla din cauza parerii despre SUFLET a acestora.
Esenienii (dupa cartea pe care o citesc) credeau in nemurirea DUHULUI, care dupa ce omul moare se duce la Tatal, si nu a SUFLETULUI care inseamna TRUP VIU, si cand DUHUL iese, acest SUFLET VIU moare(conceptia antica).
Si pentru ca cei mai multi fac confuzia intre duh si suflet, ca ar fi acelasi lucru, cred ca esenienii credeau ca si catolicii, sau mai bine zis, catolicii ar crede, cum au crezut esenienii.
.................................
In cartea mea, spune ca esenienii se fereau sa foloseasca armele, ei asteptau pe Mesia care in optica lor, va veni sa faca DREPTATE, de aici conceptia unora, ca ei se pregateau de lupta.
Ionica, spune-mi tu, comparand parerile din articolele tale si cartea mea, care pareri sunt mai aproape de adevar, stiind cu totii ca esenienii copiau scrierile Scripturii in modul cel mai fidel?

Ionica
25538. Postat la 01/04/2014 18:37 - 4050z5h9m
Pace si har sora Lucia,

Multumesc de precizari pe care le-am luat la cunostinta. Da, ai dreptate, parerile autorilor sunt discutabile, dar chiar ei recunosc, adica unii dintre ei ca textele eseniene sunt contradictorii, spun ei se contrazic intre ele.
Acum, fie ca le inteleg sau nu, eu te intreb, daca tatal lui Ioan Botezatorul a fost esenian, cum de a slujit la templu? Tu spui ca uzurpatorul nu avea acces la slujba de mare preot si ai dreptate. Intrebare: Daca vad ca un pastor sau batran de adunare nu este competent de aceasta slujba sa parasesc adunarea?

Lucia
25539. Postat la 01/04/2014 22:11 - 4050z1h34m
Pace frate Ionica,

Eu nu am gasit nicaeri ca scrierile esenienilor s-ar contrazice intre ele, am citit cate ceva despre "Sulurile de la Marea Moarta"...
Poate comentatorii acestor manuscrise isi dau cu parerea, si cine stie la ce concluzii ajung?!smiley

Eu cred ca acesti iudei credinciosi (esenienii) atunci cand "preotul cel rau sau nelegiuit" a fost indepartat de la Templu si linia succesorala preoteasca a revenit la cea a spitei neamului lui Tadoc, acestia (parerea mea) au putut sa se inchine din nou lui Dumnezeu la Templu si in Sinagogi.
Cine a spus ca tatal lui Ioan Botezatorul era esenian?
Acesta a putut linistit sa slujeasca la Templu, pentru ca pe acea vreme se restabilise preotia Aronica.
Ioan Botezatorul, singur a decis sa se retraga in pustie... lucru care ma indreptateste sa cred ca ar fi putut face parte din aceasta grupare...Fiind vocea care striga in PUSTIE...
Se spune ca esenienii practicau ritualul spalarii prin scufundare in apa, asemanator botezului lui Ioan, si credeau in Duhul Sfant, in judecata viitoare si in inviere.
Cata asemanare intre cei care cred azi!

Ionica
25540. Postat la 02/04/2014 15:04 - 4049z8h41m
Pace si har sora Lucia,

Pai daca identificam pe esenieni cu oamenii fideli Torei, inseamna ca tatal lui Ioan Botezatorul a fost om din aceasta categorie. Sau existau doua categorii de oameni piosi?
Ai ridicat la fileul discutiei ceva interesant, dar poate fi dovedit ca familia lui Tadoc si-a recapatat slujba de mare preot? Daca da, cum se poate dovedi si cand a fost aceasta?

"Ana (Anna, Hannas) a fost Mare preot în Iudeea între anii 6-15 d.C., originar din familia de preoți saduchei ai Macabeilor, care dețineau monopolul dinastic al funcției de Mare preot în organul suprem clerical Sinedriu (Sanhedrin). A fost destituit în anul 15 d.C. de către procuratorul roman Valerius Gratus. L-a succedat în funcție fiul Eleasar, apoi ginerele Caiafa (Kaiphas, 18-37 d.C.), după care alți trei fii."
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ana_(preot)

Pagina 1 din 2 1 2 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164442 vizite unice Powered by PHP-Fusion