Dacă vei cerceta Biblia, vei vedea că atunci când S-a dat Duhul Sfânt Neamurilor, S-a dat doar prin credința în Numele lui Iisus Hristos, și nu s-a pus vreo condiție ca să se păzească zile, luni, vremuri și ani, sau Sărbătoarea Corturilor.
_______
@Dani
Voi puncta ceea ce e de punctat, și poate că vei constata de data asta că eu mă raportez la Scriptură.
Ți-am mai spus că sărbătorile nu sunt potrivnice nimănui, ci au o valoare pedagogică și simbolică excelentă.
Ți-am mai spus că nu ele, ci exclusivismul este ceva rău.
Nu te apăra în fața mea că ții sărbătorile. FOARTE BINE CĂ LE ȚII! "Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui." (Rom.14)
_______
Dani a scris:
Această afirmație este una foarte gravă, deoarece se pune la îndoială toată munca lui Pavel
Asta e o exagerare tipică unei minți sensibile la subiectul în sine.
Nu e grav în ceea ce spusesem eu.
Dacă o să lași subiectivitatea deoparte, vei vedea că am spus că nu-l iau pe Pavel ca model ÎN PRIVINȚA SĂRBĂTORILOR, NU ÎN PRIVINȚA ÎNTREGII SALE MUNCI.
Ba dimpotrivă, însăși munca lui a fost aceea de a ne spune să nu fim exclusiviști în raport cu vreo zi căreia îi acordăm valoare festivă specială - vezi Rom.14.
Pavel se dă pe sine exemplu în ceea ce privește credința, nu ținerea unor rânduieli legate de Lege.
De aceea, ți-am adus în atenție tăierea împrejur pe care Pavel a renegat-o pentru Neamuri în F.Ap.15, dar pe care a executat-o un capitol mai târziu pentru un evreu. Aici Pavel s-a dat pe sine exemplu prin ceea ce a spus, nu prin ceea ce a făcut; căci el era Apostolul Neamurilor.
_______
Moise avea oameni în fiecare cetate și se citea în sinagogi, dar acești oameni erau evrei din diaspora evreiască. Nu s-a menționat niciodată în istoria precreștină a acestei omeniri ca Neamurile să fi ținut sărbătorile evreiești, decât dacă se tăiau împrejur și se alipeau de poporul iudeu, ducându-se la Sinagogă.
Dar acestor iudei și iudaizanți, Pavel și Barnaba le-au spus:
"Cuvântul lui Dumnezeu trebuia vestit mai întâi vouă, dar fiindcă voi nu-l primiți, și singuri vă judecați nevrednici de viața veșnică, iată că ne întoarcem spre Neamuri." (F.Ap.13.46).
Deci, la Neamuri, adică la cei ce nu respectau nimic evreiesc (nici sărbătorile).
_______
Cât despre E.G.White n-are rost să o comparăm cu Pavel, fiindcă ea însăși prețuia scrierile lui Pavel (și ale tuturor celorlalți autori biblici).
Dacă e să luăm pe cineva ca model, haide să-L luăm pe Domnul Iisus.
Căci fie Pavel, fie E.G.White, la El s-au raportat.
Cât despre zapisul șters, acela se referă nu numai la Legea ceremonială, ci și la Legea morală. Toată această Lege nu mai domnește peste credincios. Fiindcă este totuna cu credinciosul care o întărește și o împlinește având-o scrisă în inimă.
Ci Domnul domnește peste credincios, prin Duhul Sfânt.
Iar zapisul reprezintă toată însemnările scrise despre păcatele omului, fie că a încălcat Legea ceremonială, fie că a încălcat Legea morală. El este șters cu sângele Domnului.
_______
Acum mă voi referi la punctele numerotate de tine:
1. Legea necurăției am adus-o în discuție ca să vezi că Leviticul se încalcă actualmente ad-litteram. Și să tragi astfel concluzia de rigoare cu privire la Levitic, și să nu mai faci din el un capăt de linie și un suport doveditor al ținerii sărbătorilor evreiești.
2. Îți pot spune cu siguranță că sărbătorile din Levitic sunt evreiești, și nu se adresează Neamurilor, conform Bibliei.
În primul rând, toate acele sărbători erau poruncite de Dumnezeu adresându-se direct "copiilor lui Israel": VORBEȘTE COPIILOR LUI ISRAEL (Lev.23.2).
Paștele a început cu ieșirea din Egipt a copiilor lui Israel. Deci Avraam, Isaac și Iacov nu au ținut vreun Paște.
Așadar Snopul legănat și Praznicul Azimilor, care sunt legate indisolubil de Paște, n-au fost ținute de Avraam.
Cincizecimea este și ea legată indisolubil de cele 50 de zile numărate de la Snopul legănat.
Așa că Avraam nu a ținut-o.
Ziua Trâmbițelor era ziua întâi din luna a șaptea, și nu văd unde să o fi ținut Avraam. Nu văd nicio trâmbiță din care trebuia să sune Avraam, și nu văd niciun Sanctuar în care trebuia să aducă jertfele cuvenite pentru ziua aceasta (conf. Num.29.1-6).
Ziua Ispășirii și jertfele aferente (inclusiv țapul pentru Azazel), nu văd în ce Templu le-ar fi sărbătorit Avraam, deoarece nu exista Templu atunci.
Sărbătoarea Corturilor nu o văd a fi sărbătorită niciunde de Avraam, căci el oricum trăia în cort în tot timpul anului.
Așa că, stimate Dani, a interpreta Geneza 26.5 în felul în care o faci, este o pură credință proprie, fără suport biblic. "...pentru că Avraam a ascultat de porunca Mea, și a păzit ce i-am cerut, a păzit poruncile Mele, orânduirile Mele, și legile Mele." (Gen.26.5)
În ceea ce privește Sabatul, el nu intră în discuție fiindcă el a fost instituit de Dumnezeu încă de la facerea lumii.
Dar dacă tu crezi că sărbătoarea de Paște (sau oricare din cele menționate mai sus) se afla printre aceste porunci, orânduiri și legi respectate de Avraam, eu cred că tu te înșeli.
Vezi bine că Avraam a primit făgăduința prin credință, nu prin sărbători.
Credința este, deci, aceea care le face și pe Neamuri moștenitoare în Avraam, nu vreo faptă ceremonial-festivă pe care Avraam n-a făcut-o.
Pavel însuși face o deosebire între două tipuri de semințe: cei ce provin genetic din Avraam (evreii), și cei ce sunt altoiți în Măslin doar prin credința lui Avraam, dar fără a fi născuți trupește din el:
"De aceea, moștenitori sunt cei ce se fac prin credință, pentru ca să fie prin har, și pentru ca făgăduința să fie chezășuită pentru toată sămânța lui Avraam: nu numai pentru sămânța aceea care este sub Lege, ci și pentru sămânța aceea care are credința lui Avraam, tatăl nostru al tuturor." (Rom.4.16)
_______
De aceea, după cum am mai spus, mi se pare o mare-mare încumetare înaintea lui Dumnezeu, dacă cineva devine exclusivist și își ucide în inimă dragostea de frați doar din pricina neținerii ad-litteram a unor sărbători.
Voi insista să avertizez că cel exclusivist din pricina sărbătorilor, care are resentimente față de cei ce nu țin aceste sărbători și care ar vrea să le impună cu forța, vor fi și ei excluși de către Dumnezeu.
Amintiți-vă asta, și nu păcătuiți împotriva celor ce nu vă judecă cu nimic și nu vă disprețuiesc deloc pe voi, din pricină că țineți sărbătorile!
Nici voi, așadar, nu judecați și nu disprețuiți pe cine nu ține!
Fiți buni și răbdători, fiți credincioși sărbătorilor căci astfel sunteți credincioși în ceea ce v-a încredințat Domnul!
Dar nu faceți greșeala de tip inchizitorial-catolic de a impune sărbătorile cu forța și de a face din ele un criteriu de mântuire.
Vă vorbesc cu toată dragostea, ca din partea lui Dumnezeu: nu fiți răi, ci fiți buni, și îngăduiți pe cei ce vă îngăduie!
Căci dacă voi nu veți îngădui pe cei ce vă îngăduie, atunci Domnul vă va dezlipi de ei, și vă va face să vă loviți în viață de alți oameni, care nu vă vor îngădui nici ei pe voi! Și când vă vor prigoni din pricina sărbătorilor, ce-I veți spune lui Dumnezeu atunci când și El vă va spune:
"DAR VOI DE CE N-AȚI ÎNGĂDUIT ȘI AȚI VRUT SĂ IMPUNEȚI CU FORȚA?"
beyond, explica-mi atunci ce ai vrut sa spui cu TALMACIREA de la Zaharia, ca nu am inteles, de ce acum in acest timp, dupa cum spui tu, nu primesc popoarele Duhul Sfant, pentru ca nu tin Sarbatoarea Corturilor?
Exclusivismul acesta, de care ne tot vorbesti, exista intre noi, pentru ca vedem din Zaharia, ca toate popoarele, trebuia sa se ridice la sarbatori ca altfel primeau PEDEAPSA, la propiu sau la figurat, cum vrei tu.
Apoi, spui ca Avram nu a tinut Sarbatorile, ce te face sa crezi ca Dumnezeu, nu i-ar fi spus prin viu grai ce sa tina si ce nu?Pentru ca spune ca el a tinut Legi, Porunci si randuieli, nu putem si noi deduce ca ele sunt incluse aici, sau numai tu ai voie la deductii?
In ce sta ascultarea noastra, nu in pazirea Cuvantului?
N-am inteles, daca s-a exclus jertfele, noi putem sa calcam aceasta Lege a necuratiei?
Nu ne mai sfintim si trupeste, parca igiena este mama sanatatii?
De cand ai tu dreptul sa ne scrii AVERTISMENTE?
Scrieti parerea, si nu mai urca pe pedestal.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Lucia, mesajul meu s-a referit la ținerea unei "Sărbători a Corturilor" simbolică.
Prin acea "Sărbătoare a Corturilor" de la Zaharia 14, eu înțeleg un simbol care simbolizează credința în învierea și transformarea corpurilor. (Am zis înviere și transformare conform 1 Cor.15.52).
Cuvântul "cort" este simbolul pentru "corp".
De aceea, Petru a scris: "cât voi mai fi în cortul acesta" (2 Petru 1.13).
Pavel a scris: "gemem în cortul acesta" (2 Cor.5.2,4).
O sărbătoare, deci, a Corturilor este o sărbătoare a unor Corpuri în care nu vom mai geme. Adică a unor Corpuri de slavă care vor fi primite la Parousia, la venirea în slavă a Domnului Iisus.
Credința perseverentă, an de an, în învierea în Corpuri de slavă, este simbolizată, după părerea mea, de ținerea sărbătorii Corturilor.
Dacă cineva fie un om, fie o națiune, își schimbă credința creștină despre înviere, e ca și cum nu s-ar mai sui la Ierusalim să se închine Domnului la Sărbătoarea Corturilor.
Pe de altă parte, Duhul Sfânt, când se dă peste mai mulți oameni, lucrul acesta este simbolizat prin turnarea de sus a unei ploi.
Osea 6.3 spune: "Să cunoaștem, să căutăm să cunoaștem pe Domnul! Căci El se ivește ca zorile dimineții, și va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară, care udă pământul!"
Ioel 2.23,29 spune în context: "Și voi, copii ai Sionului, bucurați-vă și veseliți-vă în Domnul, Dumnezeul vostru, căci El vă va da ploaie la vreme, vă va trimite ploaie timpurie și târzie, ca odinioară...
După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii și fiicele voastre vor prooroci, bătrânii voștri vor visa visuri, și tinerii voștri vor avea vedenii.
Chiar și peste robi și peste roabe, voi turna Duhul Meu, în zilele acelea."
Căci "Domnul este Duhul" (2 Cor.3.7), și El va veni la noi ca o ploaie, ca ploaia de primăvară ca udă pământul.
_______
Să dau acum un exemplu simplu, pentru a se înțelege ce am dorit să spun despre Zaharia 14 - Egiptul: a adoptat acum multă vreme credința islamică, și a renunțat la credința creștină a învierii Corpurilor.
Așa se tâlmăcește duhovnicește ceea ce a dorit Zaharia să spună că familia Egiptului poate nu se va sui la Ierusalim să țină Sărbătoarea Corturilor în fiecare an.
Însă Ierusalimul acela din Zaharia 14, unde nu se vor mai sui unii să țină "Sărbătoarea Corturilor", este Ierusalimul de acum, cel ideologic - Ierusalimul ceresc care are ca cetățeni pe creștinii de pe întregul pământ, după cum stă scris: "cetățenia noastră este în ceruri" (Filipeni 3.20).
Deci, Egiptul, devenind în esența sa islamic, marea lor majoritate nu se mai suie pe aripile credinței la acel Ierusalim ceresc. Ei nu mai au "cetățenia în ceruri". Ei nu mai respectă "Sărbătoarea Corturilor", adică s-a întrerupt credința lor perseverentă, an de an, în învierea creștină.
De aceea, Duhul Sfânt nu s-a mai dat cu îmbelșugare, ca o ploaie, peste țara Egiptului.
Poate doar câte un egiptean ici, și colo, să devină creștin. Dar ei ca nație sunt islamici, iar seceta s-a pogorât asupra lor.
Dar nu o secetă de apă literală, ci o secetă spirituală de Duh Sfânt.
Gândiți-vă voi singuri dacă pasajul de la Zaharia s-ar putea referi la niște țări care să se opună Împăratului Iisus în ipotetica (virtuala) împărăție milenară de pe Pământ.
Cine ar îndrăzni să evite închinarea în fața unui Împărat atât de tare, atât de mare, dacă El ar stăpâni pe Terra în mia de ani cu un toiag de fier literal?
Dacă și pe zurgălăii literali ai unor cai ar fi scrise enunțuri pline de slavă la adresa Lui, și dacă unii vor muri zilnic din pricina toiagului de fier, cine ar fi atât de tâmpit să i se opună Domnului??
Cu atât mai mult cu cât Satana nu le-ar mai fi o ispită, fiind închis în fundul pământului pentru o mie de ani!!
Eu sunt un om care dorește să fie atent la cum se împlinește Biblia în viață, și nu doresc să desprind credința mea de viață și de istorie.
Eu, unul, nu văd ca fiind de bun simț logic să interpretez literal Zaharia 14.12-21.
(Mai ales că Zaharia nu spune nicăieri de vreo "mie" de ani.)
Dacă altcuiva i se pare altfel decât mine, foarte bine. Nimănui nu trebuie să i se impună credința, ci doar să i se explice propria versiune de interpretare.
Fiecare clădim deasupra temeliei care este Hristos.
Dacă lucrarea noastră va fi aur și argint vom primi o răsplată; dacă va fi paie și lemne, atunci va arde.
Multă sănătate!
P.S.
- În privința Legii necurăției, eu nu am spus să se încalce; ci eu am spus exact ca în versetul Lev.5.4: BAGĂ DE SEAMĂ MAI TÂRZIU. Ei bine, ar trebui să aducă jertfă atunci. Și nimeni azi nu aduce; de-aia se încalcă Levitic oricum.
- În privința "urcatului pe piedestal", tu, Lucia, confunzi manifestările dragostei. Mai citește o dată ce am scris eu exact.
- Legat de exclusivismul acela cu care cochetezi tu, Lucia, se vede că nu este decât un efect secundar al propriei tale credințe despre Zaharia.
Interpretând (eronat, după părerea mea) Zaharia la modul literal, tu remarci că unii sunt sancționați din pricina unor sărbători, și vrei să copiezi acest mod de manifestare inchizitorial.
E bine zis: "Ce crede omul, aceea devine." (Poți s-o iei și ca aforism!)
Am sa-ti aduc aici prima "talmacirea spirituala" din Zaharia 14, ca sa o comparam cu cea de a doua, care sta expusa mai sus.
beiond a scris:
"Ei bine ploaia din Zaharia 14-17 care nu mai cade peste tarile care nu mai vin la sarbatoarea Corturilor, este acum, in acest timp.
Si ploaia aceasta inseamna Duhul Sfant care nu se mai da oamenilor si popoarelor CARE RESPING SARBATOAREA CORTURILOR.
Aceasta sarbatoare simbolizeaza invierea corpurilor..."
Dragii mei, comparati si spuneti ce intelegeti.
In scrierile sale spunea ca spiritualul se impleteste cu literalul, in prima expunere a explicat simbolistica, invierea corpurilor si literalul tinerea efectiva a acestei sarbatori, ba chiar a spus si PEDEAPSA- nu mai da Duhul Sfant peste cei ce nu tin sarbatoarea.
Acum se schimba si RASTALMACESTE.
Iata cum ASORTEZI capodoperile artistice, dupa caz si circumstante!
"CINE NU SE MAI URCA PE ARIPELE DE CREDINTA IN iERUSALIMUL CERESC...nu mai primeste Duhul Sfant"
Vezi tu cum calatoresti de pe pamant in alte sfere, odata spui una, si dupa, alta iar eu sunt cea binecuvantata de tine cu pricepere, ce frumos.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Lucia, dragă, m-am uitat la ceea ce ai scris și nu înțeleg logica ta prin care vrei să demonstrezi că eu m-am întors vreodată.
Dacă o vei explica clar, atunci poate mă voi dumiri.
În lipsa acestei dumiriri, nu am decât să-ți mai explic o dată pe scurt.
Eu nu am vorbit despre Zaharia 14.12-21 ca promovând vreo ținere a unei sărbători ad-litteram, ci doar la ceea ce simbolizează: adică credința în căpătarea unor CORTURI de slavă (pardon, am vrut să spun CORPURI de slavă).
Literalul a fost în era pre-creștină (adică umbra lucrurilor spirituale care s-au împlinit în Hristos). Iar împlinirea este acum, în era creștină.
Cine nu crede în înviere acum, în era creștină, este ca unul care, atunci, în era precreștină, nu ținea sărbătoarea corturilor.
Beyond am tot sperat că vom discuta numai pe ce este scris, dar se pare că nu am primit nici un răspuns potrivit cu scrisul, dar ce să faci când oameni o iau spiritual ce le place.
Eu nu am forțat pe nimeni să creadă cum cred eu, eu doar respect porunca Domnului cu privire la sărbători, eu am dat dovezi că Mântuitorul a prăznuit aceste sărbători, Pavel la fel, am tot așteptat să-mi dovediți unde scrie că sărbătorile sunt a evreilor dar se pare că ocoliți acest aspect, iar afirmația care ați făcut că sunt ale Domnului doar pentru evrei nu are suport biblic, afirmația dumneavoastră și o iau ca o părere personală pe care o aveți asupra acestui subiect.
beyond a scris:
Voi insista să avertizez că cel exclusivist din pricina sărbătorilor, care are resentimente față de cei ce nu țin aceste sărbători și care ar vrea să le impună cu forța, vor fi și ei excluși de către Dumnezeu
.
Nu avem resentimente că nu doriți să prăznuiți acele sărbători instituite de Dumnezeu, departe de noi gândul acesta, fiecare are dreptul la încredințarea pe care o are, dar am resentimente atunci când văd că prăznuiți niște sărbători ce nu au suport biblic și chiar la literă cu pască miel pom de crăciun și alte obiceiuri păgâne.
Se pare că mă voi opri aici legat de acest subiect deoarece s-a scris atât de mult încât nu este nevoie să tot repetăm același lucru.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Dani, păcat că și tu citești greșit.
De aceea, poate vei renunța la resentimente auto-create.
Când am spus că țin eu vreo sărbătoare fără suport biblic?
E bine măcar că nu din răutate aduci acuze la adresa mea, ci din neatenție.
Spui că eu țin pască, miel, crăciun etc.
Ai putea să aduci vreo dovadă în aceste sens? Să dai vreun citat de-al meu din care să se deducă adevărul acuzației tale?
Eu, în schimb, mă voi apăra de acuzațiile acestea. Uite ce am scris despre crăciun în postarea 22497:
beyond a scris:
Aceasta este o sărbătoare ciudată, un sincretism între păgânism și creștinism, al cărei scop inițial a fost de a sărbători creșterea luminii zilei de după solstițiul de iarnă și de a comemora moartea lui Tamuz - fiul lui Ishtar - cauzată de un porc mistreț. De aceea s-a și conservat obiceiul uciderii de porci în preajma Crăciunului.
Chiar dacă s-a încercat creștinarea ei de către conciliile pseudo-creștine care doreau să fie pe plac lui Constantin și altor împărați păgâno-creștini ulteriori, totuși fundamentul ei rămâne păgân. Așadar, acest filon de păgânism a condus de-a lungul timpului la manifestări necurate.
De exemplu, în actualitate se remarcă accentul pregnant comercial al acestei sărbători. Aproape nimic creștin.
Ca să nu mai zic despre urâciunea de a-i minți pe proprii copii despre existența unui moș care aduce daruri. Copii care, crescând mari și aflând minciuna, vor suferi o asemenea dezamăgire încât nu vor mai crede niciodată cu tărie atunci când părintele le va vorbi despre Adevăratul Îmbătrânit de zile care stă pe tronul universului.
Așa că ai resentimente greșite, Dani.
Mi-ar plăcea să vezi tu singur că te-ai înșelat cu privire la mine. Și mi-ar plăcea și mai mult ca tu să vezi și să înțelegi, în final, că tot ce ți-am scris, ți-am scris conform Bibliei. Și că, după cuvântul aceleiași Biblii, nu se poate demonstra că Avraam a ținut vreuna din sărbătorile venite ABIA după 430 de ani.
_______
@Lucia
Lucia, eu am spus că nu am înțeles logica încercării tale de a demonstra că eu m-am autocontrazis.
Te rog să explici încă o dată exact unde anume m-am contrazis eu.
Și dacă nu ți-e prea mare efortul, fă-o dând citate din ce am scris eu, și legând cauzal afirmațiile mele între ele.
Beyond a scris: Așa că ai resentimente greșite, Dani.
Mi-ar plăcea să vezi tu singur că te-ai înșelat cu privire la mine. Și mi-ar plăcea și mai mult ca tu să vezi și să înțelegi, în final, că tot ce ți-am scris, ți-am scris conform Bibliei. Și că, după cuvântul aceleiași Biblii, nu se poate demonstra că Avraam a ținut vreuna din sărbătorile venite ABIA după 430 de ani.
Dacă m-am înșelat în privința dumneavoastră, este posibil și acest lucru, dacă susțineți că nu participați la sărbătorile ne biblice atunci, este de lăudat acest lucru, dar eu nu am făcut referire strict la Dumneavoastră, din analiza mea cu privire la dumneavoastră am constatat că aveți doctrina adventistă, de acea am spus că am resentimente pentru cei ce păzesc poruncile și Legea lui Dumnezeu și țin acele sărbători ne biblice cu miel pască, ouă roși, colinde brad etc.
Dragă beyond eu nu am spus că Avram a ținut sărbătorile, am spus că acel verset din Geneza 26:5 necesită o analiză atentă unde face referire la porunci, orânduieli și Legi.
Dani a scris:
Ne agățăm de Noe, Avram că ei nu au ținut sărbătorile, asta nu atestă că noi nu trebuie să mai ținem sărbătorile Domnului, dar un verset din Genesa ne pune să analizam puțin acest verset, deoarece Legile și poruncile susțineți că au fost date la ieșirea din Egipt, dar eu am găsit că Avraam a primit inainte aceste Legi și porunci.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Eu am spus deja:
"Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui."
N-are rost să continuăm să ne dovedim unul altuia că e mai corect așa, sau altfel.
Eu am tot respectul față de cei ce țin sărbătorile cu specific evreiesc.
Și de asemenea am tot respectul și față de cei ce nu le țin ad-litteram, ci le consideră a fi simboluri ale unor lucruri ce s-au împlinit sau se vor împlini literal în era creștină.
Despre sărbătorile nebiblice, e bine să detaliem la topicul aferent.
[E adevărat că nici eu nu sunt de acord cu niște sărbători în care se slăvește păgânismul sau Baal, ascuns după numele lui Iisus. Dar sunt unii oameni sinceri care le-au apucat de la părinții lor, și ei nici nu știu ce fel de sărbători țin. Eu mă uit mai mult la sinceritatea inimii. Acestor oameni, când le arăți adevărul mascat de minciuna unor sărbători sincretic-păgâne, ei se dezic de ele.]
Mă bucur că mi-ați răspuns sincer și aveți tot respectul meu și vreau să-mi cer scuze dacă v-am supărat cu ceva, iar în ceia ce privește Sărbătorile Domnului chiar și simbolic ele trebuie respectate după porunca Domnului la timpul hotărât de Domnul, omul spune că o vede ca ceva simbolic sărbătoarea dar când Dumnezeu spune să fie cu adunare sfântă nu o mai văd simbolic, precum Sabatul trebuie ținut literar cu adunare sfântă tot așa este și cu aceste sărbători, pentru că este poruncă dată de Dumnezeu, cât ceia ce privește unele ceremonii făcute până la Hristos ele erau literare, de exemplu la Paști evrei veneu cu miel noi ne împărtășim din sângele Lui și din trupul Lui simbolic, de asemenea azima este transformată simbolic în pâine întristări, deci fiecare sărbătoare are un rol foarte important în viața noastră, sărbătorile Domnului au fost instituite cu un scop bine definit, iar noi sperăm la marea sărbătoare ce va fi în împărăția lui Dumnezeu.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Dragul meu Dani, nu m-ai supărat cu absolut nimic.
Sper ca nici eu să nu te fi supărat.
Îți respect credința despre sărbători, mai ales că nu mi se pare a fi nimic greșit.
Cât despre momentul exact al ținerii unei sărbători, poate ai văzut că și eu m-am luptat pentru Adevăr din acest punct de vedere.
Am dorit să explic cât mai clar că Paștele este în noaptea dintre 14 și 15 Nisan al evreilor.
Am dorit să explic cât mai clar că Sabatul nu este unul lunar, ci este același Sabat pe care-l știm cu toții (sâmbăta) și care s-a perpetuat săptămână de săptămână încă de la Geneză.
As vrea sa vorbesc un pic despre faptul ca noi suntem altoiti in BUTUC, ne-am alipit poporului lui Dumnezeu, avem scris in inimi Legea lui Dumnezeu, am aderat intr-un cuvant ca Rut la tot ce inseamna dumnezeire.
Stiu ca cei mai multi vor zice, nu, nu, doar spiritual am aderat.
Bine, dragii mei, Avram este si parintele meu, pentru ca el a fost chemat pe cand era netaiat imprejur, dar ca semn al legamantului incheiat, a facut taierea ca sa marcheze prin vremi poporul ales in mod fizic.
Acest popor a dezvaluit unicitatea Dumnezeului din ceruri, a primit, pastrat si transmis Cuvantul lui Dumnezeu prin proroci si Scripturi, este poporul prin care a venit pe lume in mod fizic Mantuitorul, desi Dumnezeu putea sa ramana doar la acest popor, nu a uitat de fagaduinta data lui Avram, ca toate popoarele lumii vor fi binecuvantate in SAMANTA lui.
Acest Avram este si "tatal"meu si a lui Israel, nepotul sau.
Dupa cum stim alegerea lui Dumnezeu nu tine de noi, El este suveran in decizii, si daca astazi Neamurile au parte de mantuire, nu avem nici un merit nimeni, deci foarte bine ar fi putut sa ramana doar la un singur popor, dar Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii si a dat o sansa fiecarui om de pe pamant.
In Romani 11:25-26 scrie:
"Fratilor, pentru ca sa nu va socotiti singuri intelepti, nu vreau sa nu stiti TAINA aceasta, o parte din Israel a cazut intr-o impietrire, CARE VA TINEA pana va intra numarul deplin al Neamurilor.
SI ATUNCI tot Israelul va fi mantuit, dupa cum sta SCRIS...2
Unde?
In Scripturi, la Isaia 59:20
Aici Pavel instiinteaza Neamurile, le explica cum stau lucrurile cu poporul ales, Israel.
Acest plan de mantuire a fost trasat lui Israel, dar mi-a fost trasat si mie, ca neam, am fost altoit, stiti ce inseamna asta?
In ochii lui Dumnezeu fac parte din Poporul sau, tin Legea Sa, si daca slujesc Lui Dumnezeu, am parte ca si ei de mantuirea prin Hristos, am Duhul Sfant ca si ei, dar ce voi zice?
Beneficiez de altoire, de mantuire, de pecete, dar las pe Israel sa implineasca, ca lor le-a fost data Legea, Poruncile si Rinduielile.
Nu fratii mei, aceste lucruri ni le-a scris si noua pe tablita inimii prin Duhul Sfant.
Fiecare Sarbatoare marcheaza un eveniment din planul de mantuire a lui Israel, dar si al meu(neam)
Pastele a fost si pentru mine, si eu am parte de iertare prin acest Miel, si mie mi s-a dat Duhul Sfant ca si Lor, deci si pentru mine Cincizecimea exista si marcheaza un eveniment important al vietii mele, si eu astept trambita sa sune la revenirea Mirelui, nu numai Israelul, deci, de ce sa nu marchez an de an etapele care stau sa vina, Sarbatoarea Trambitei, rasuna trezirea, vine Domnul!
Pentru mine nu vine Domnul?
Trec an de an pe langa sarbatorile Domnului, de ce?
Planul de mantuire este numai pentru evrei?
Apoi Ziua Ispasirii, vine si judecata, fratii mei, ce bine sa ne amintim zi de zi de acest Lucru, dar daca atunci cand ea este pusa in calendar de Dumnezeu, nu o marcam cu ceva, nu credeti ca trecem pe langa Dumnezeu?
Si imi place mult Sarbatoarea Corturilor, Israelul a stat in corturi la iesirea din Egipt, iar noi vom sta in corturi pe muntele cel sfant, cu Imparatul si cu ramasita lui Israel , in mia de ani!
Iata de ce toate popoarele lumii atunci se vor RIDICA ca sa serbeze aceasta sarbatoare, Slavit sa-I fie Numele!
Tu si eu, israelit sau grec, impreuna cand serbam aceste SARBATORI ne vom aminti de planul mantuirii noastre, ne va da nadejde si ne va mari credinta, pana ce El va veni. Amin
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.