Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 9
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Meditații, numărul 6

       RAZELE ȘI OCHELARII DE SOARE


   Oricât de palid ar fi conturul soarelui pe cer, prezența lui descrețește frunți nenumărate și încălzește atâtea inimi! Buna noastră dispoziție dintr-o zi atârnă adesea de zâmbetul unei raze aurii de soare sau de seninul odihnitor al cerului.

   Înțeleptul Solomon când vorbește despre așa ceva, prezintă într-o exprimare simplă un adevăr etern: „Dulce este lumina și o plăcere pentru ochi să vadă soarele.” - Ecl 11:7

   Într-una din zilele însorite de primăvară din anul acesta, am profitat de puțin timp liber și am ieșit prin oraș la plimbare. Nu mică mi-a fost mirarea când am observat că în mod paradoxal, aproape toți trecătorii purtau ochelari de soare! Atunci s-a născut în  mine o întrebare firească: de ce poartă atâția oameni ochelari de soare pentru că soarele nu părea să strălucească așa de tare? Vrea aceasta să exprime ceva? Aparent, asemenea întrebări ni le punem în fragedă copilărie…dar răspunsurile pe care le-am găsit nu se mai adresează celor de această vârstă. Spun aceasta, pentru că procentul celor bolnavi de cataractă (cei care suferă de această boală nu suportă lumina prea puternică și radiațiile ultraviolete) este mult prea redus în comparație cu mulțimea celor care poartă ochelari de soare.

   În afară de cei amintiți mai sus, mai există câteva cazuri în care purtatul ochelarilor de soare este de asemenea indicat: șoferii care trebuie să conducă ore în șir pe un soare puternic (la un moment dat ochii nu li se mai pot relaxa datorită încordării permanente a pleoapelor și încep să lăcrimeze), cei care ies în zile însorite în mijlocul naturii și totul este nins în jurul lor sau cei care merg cu bicicleta și nu vor să se oprească tot mereu ca să-și „pescuiască” din ochi tot felul de gâze. De asemenea, pentru cei care trăiesc în emisfera nordică sau sudică și ajung dintr-o dată în zona ecuatorială, lumina soarelui din timpul amiezii devine supărătoare.

   Nu pretind că am enumerat toate imprejurările în care purtatul ochelarilor de soare e la locul lui. Dar ce putem spune despre cei care-i poartă pe vreme ploioasă, sau noaptea, sau în incinta unor clădiri, unde adesea lumina poate fi insuficientă. Dar nicidecum să fie nevoie de ochelari de soare. Uneori se consideră că ochelarii ar face parte din ținută, ca și cum ar fi fost cumpărați o dată cu ea; pentru că în multe cazuri nici nu sunt purtați pe nas, ci pe frunte sau în loc de prinzătoare de păr. În cazurile acestea începe să nu mai fie important când și de ce sunt purtați, ci marca și prețul cu care au fost cumpărați. Un prieten și-a cumpărat ochelari de soare cu câteva sute de euro (și acesta nu este o sumă prea mare pentru niște ochelari scumpi) și nu-i prea poartă ca să nu-i zgârie, dar important este că toți știm că-i are și cât au costat(!). Și dacă tot aparțin de ținută, să nu ne mirăm dacă pe viitor ochelarii de soare vor lua locul baticului. Oricum, pentru multă lume creștină din zilele noastre, acoperirea capului înaintea lui Dumnezeu este confundată cu purtarea unei cordeluțe sau a unei benzi de material, mai înguste cât un lat de mână care ține părul la spate.

   Dar mai puțin important este aspectul fizic și cea ce izbește ochiul, decât paralela pe care am făcut-o cu lumea spirituală, cu omul nostru lăuntric și cu modul în care ne manifestăm noi credința în public. De exemplu trist este că mulți poartă ochelari de soare nu dintr-o nevoie practică, ci datorită instinctului de turmă, sau din teama de a nu fi ridicol („dacă majoritatea o fac, de ce să fiu eu altfel?”). Dar mult mai trist este atunci când fără să știm dacă drumul nostru de credință duce la destinația dorită, noi ne punem elegant „ochelarii de soare” și mergem orbecăind după o mulțime, care foarte posibil să fie la fel ca noi și să nu știe cu certitudine încotro se îndreaptă… Și cu cât „ochelarii” sunt mai opaci, cu atât calea spre pierzare pare să fie mai sigură pentru că noi procedăm ca și struțul, care ajungând în pericol de moarte, nu se folosește de iuțimea lui în alergare, ci mai degrabă își înfige capul în nisip, să fie sigur că nu vede cu ochii lui pericolul; dar și pierzarea este inevitabilă.

   Sunt unii care folosesc ochelarii de soare ca să nu poată fi priviți în ochi, pentru că atunci pot trișa și minți mai în voie. De câte ori nu se întâmplă să întâlnim persoane atât de „iubitoare”, care ne salută cu „Pacea Domnului!” iar în inima lor numai ei știu cum ne privesc!? Oameni cu fețe multiple, pe care le schimbă în funcție de ce vor să prezinte altora; oameni fățarnici, neiubiți nici de Domnul și nici de mine și poate nici măcar de ei înșiși. Pentru asemenea situații a spus Fiul lui Dumnezeu: „Adevărat vă spun că, dacă nu vă veți întoarce la Dumnezeu și nu vă veți face ca niște copilași, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.” Matei 18:3. Tocmai deoarece copilașii nu trișează, nu sunt fățarnici, ci sunt sinceri cu toți.

   Alții poartă ochelarii ca să nu fie recunoscuți de către ceilalți; o atitudine la fel de răspândită ca și cea precedent amintită. Nici practica aceasta nu este deloc nouă. Mă gândesc la o Tamar, care și-a acoperit fața ca să nu fie recunoscută de socrul ei atunci când a vrut să comită fărădelegea (Gen 38:1-26) ssau la nevasta lui Ieroboam  care știa că merge înaintea lui Ahia, prorocul Domnului, și s-a deghizat, sperând că va trece neobservată înaintea Domnului (1Regi 14:1-6). N-am înțeles multă vreme cum s-a gândit acea femeie că Dumnezeu poate să-i vorbească personal și totuși să n-o recunoască. Și dacă tot știa că Ahia este atât de bătrân încât din cauza vârstei nu mai poate vedea clar, de ce să-și mai fi ascuns chipul? Oricum n-ar fi recunoscut-o dacă nu i-ar fi descoperit Domnul lucrul acesta. S-a dus cu daruri la proroc, fără să știe că oamenii lui Dumnezeu nu se lasă influențați de ele. Și-apoi nu e de mirare că prorocul i-a vestit lucruri atât de aspre; după un asemenea trecut, o asemenea atitudine în prezent. Când aștepți ca Dumnezeu să-ți rezolve o problemă, îți revizuiești trecutul, te pocăiești, îți plângi viața trăită în păcat, și nu vii cu daruri să cumperi un răspuns din mâna prorocului. Ei au avut șansa să devină regi pe acea vreme, dar se pare că au irosit-o, lucrând după poftele lor rele și împotrivindu-se avertizărilor lui Dumnezeu. Astăzi, fiecare din noi primim prin moartea Prințului cerurilor, dreptul să devenim și noi fii de Rege; dar ce facem noi cu o asemenea șansă? Alegerea ne aparține și într-o zi ne vom întâlni cu ce am făcut, fie bine, fie rău. Dar trebuie s-o facem atâta timp cât „cei ce se uită pe ferestre” – așa cum numește Eclesiastul în limbaj poetic ochii – pot vedea adevărata Lumină, și umblă conduși de ea.

   Mai sunt unii care poartă ochelari de soare ca să nu vadă pe oricine sau, mai bine zis, să poată vedea doar pe cine vor ei și să aibă scuză pentru celelalte cazuri. Îmi imaginez ce „ochelari de soare” purta preotul și levitul din istorioara pe care a prezentat-o Domnul Isus în Evanghelia după Luca 10:30-37 despre călătorul jefuit de tâlhari. E nevoie de multe ori de străini să rezolve lucruri care ne sunt nouă încredințate, pentru că noi nu ne mai facem timp să punem în practică ceea ce susținem atât de înfocat atunci când este vorba de teorie. Felul în care sunt prezentate aceste lucruri aici, în Luca dovedesc faptul că și acel „învățător al Legii” era doar un bun teoretician, pentru că la final Mântuitorul i se adresează cu cuvintele: „Du-te și fă și tu la fel!”- dovadă că nu făcuse așa ceva până atunci, cu toate că îl interesa mântuirea… Haideți să privim lucrurile și să le tratăm așa cum trebuie, fără să ne mai lăsăm influențați de „ochelarii de soare” ai firii pământești care mereu au tendința să ne arate o imagine deformată și ireală a ceea ce trebuie să vedem, și apoi să facem în realitate.

   Ne întrebăm de multe ori de ce nu vedem lucrurile așa cum vrea Dumnezeu să le vedem? De ce avem privirile întunecate sau uneori nici măcar nu știm încotro ne îndreptăm? Sau considerați cumva că cineva care nu-l poate vedea sau ierta pe fratele său se află pe o cale bună, care duce la viață? Posibil, dar atunci s-ar putea să citim Evanghelii diferite… Cuvântul Domnului vorbește în Psalmul 19:8 „poruncile Domnului sunt curate și luminează ochii”. Una din principalele cauze este că nu privim Poruncile lui Dumnezeu ca pe niște principii esențiale de viață, care trebuie să se vadă din conduita noastră zilnică, ci le rezumăm probabil la un text care poate fi memorat și rostit mecanic, la fel ca și rugăciunea Tatăl Nostru. Și mai trist e că unii mai găsesc motive să se mândrească cu faptul că după ani de zile de pocăință, cunosc și ei pe de rost aceste câteva versete (noțiunile elementare ale pocăinței), dar când caută Dumnezeu să vadă rodul nostru, acesta lasă de dorit.

   În încheiere aș dori să ne amintim încă un citat din spusele Domnului Isus: Matei 6:22 „Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Așa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!”. Dumnezeu să ne ajute să umblăm în Lumină, o Lumină sănătoasă, care provine de la „Soarele neprihănirii” și care este Hristos Domnul. Umblând în această Lumină nu vom avea probleme nici cu cataracta, nu vom mai trece nepăsători pe lângă oamenii și frații care au nevoie de dragostea noastră și vom fi fericiți și acum și la intrare în Împărăția Lui. Pentru că dragostea e împlinirea Legii.

                                                            Ovidiu Cosma
Postat de Administrator la 14/09/2009 0 Comentarii · 1932 Vizualizări · Imprimă

Comentarii
Te rog conectează-te pentru a vedea comentariile.

Postează comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164910 vizite unice Powered by PHP-Fusion