Cred că nu este, sau mai bine zis nu ar trebui să existe vreo persoană din mediul creștin sau din rândul religiei monoteiste care-l recunoaște pe Dumnezeu (YHWH) ca Unic Creator al tuturor lucrurilor văzute sau nevăzute, și să nu fi auzit de cuvântul „Paște”.
Bineînțeles că nu vreau să aduc în discuție decât aspectul religios al cuvântului, pentru că sunt și expresii de altă formă care-l conțin, dar ele nu au legătură cu „credința, care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna” – Iuda 3.
În acest context, indiferent dacă e vorba de o sărbătoare sau de jertfa care era adusă la acea sărbătoare, cuvântul folosit de regulă în traducerile grecești este „Pascha” iar el, la rândul lui este o adopțiune a evreiescului „Pesah” .
Voi alege câteva din multele versete ce se referă la acest lucru; Pentru început cred că este potrivit să citez pasajul din Lev. 23:5 „În luna întâia, în a patrusprezecea zi a lunii, între cele două seri, vor fi Paștele Domnului”. Deci, în cazul acesta este vorba de o sărbătoare a Domnului, numită „Paștele Domnului” și care are o dată stabilită de către Cel Preaînalt, în 14 Nisan, după calendarul biblic.
Apoi, în Deut 16:5,6 Scripturile menționează următoarele: „Nu vei putea să jertfești Paștele în vreunul din locurile pe care ți le dă Domnul, Dumnezeul tău ca locuință; ci în locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, ca să-Și așeze Numele în el, acolo să jertfești Paștele, seara, la apusul soarelui”. Din acest pasaj se desprinde foarte lămurit ideea că jertfa purta același nume ca și sărbătoarea. Totodată, putem observa detalii exacte despre timpul și locul unde trebuiau jertfite Paștele Domnului.
Să citim acum din Ezra 6:20: „Preoții și Leviții se curățiseră cu toții, așa că toți erau curați; au jertfit Paștele pentru toți fiii robiei, pentru frații lor preoții, și pentru ei înșiși.” Aceasta este una dintre dovezile biblice care ne învață că în afară de ritualul practicat la primul Paște, în Egipt, și unde Paștele au fost jertfite de către fiecare cap de familie, în rest, după instaurarea unei orânduieli preoțești, nu mai aveau voie să jertfească Paștele decât preoții, și leviții – iar dintre aceștia cei chemați de Dumnezeu pentru a-I sluji Lui cu acest fel de slujbe.
Urmează un nou verset: Exod 12:8a „Carnea s-o mănânce chiar în noaptea aceea, friptă la foc”. Aici observăm felul cum să fie preparată și timpul când trebuie consumată jertfa de Paște.
Așadar, iată că răsfoind puțin Scripturile, putem să găsim felul în care dorește Dumnezeul cel Atotputernic să fie sărbătorită această sărbătoare care este „a Lui” așa cum am citat mai sus cartea Levitic. Totuși, prezența atâtor elemente mozaice în contextul sărbătorii scot în evidență faptul că este vorba despre Paștele Domnului sărbătorit într-un cadru al vechiului Legământ. Iar noi, conform spuselor epistolei către Evrei 9:15 „Și tocmai de aceea este El (Domnul Iisus) mijlocitorul unui legământ nou, pentru ca, prin moartea Lui pentru răscumpărarea din abaterile făptuite sub legământul dintâi, cei ce au fost chemați, să capete veșnica moștenire, care le-a fost făgăduită” înțelegem că trăim deja vremea noului legământ, acela încheiat între Dumnezeu și noi pe baza sângelui jertfei Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Și acest fapt ne atrage atenția că prin înlocuirea primului legământ cu al doilea, a avut loc și o schimbare a unor practici ale sărbătorii.
Cred că este important să menționez afirmația Domnului Iisus care spune despre Sine în Matei 5:17: „Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.” Acum, dacă vom studia ce scrie în „Lege” și în „Prooroci” despre Mesia, vom găsi că El va veni pe Pământ tocmai ca să-și dea viața ca jertfă pentru răscumpărarea omenirii din păcat. Iar jertfa de Paște, ce se aducea la această sărbătoare, avea tocmai acest scop: și anume răscumpărarea unui popor dintr-o robie.
Deloc întâmplător, ci mai degrabă credem că fiind din veșnicii hotărât, într-o zi de 14 Nisan, Domnul Iisus Hristos - exact la timpul în care trebuia să înceapă sacrificarea jertfei de Paște - și-a dat viața pentru păcatele celor ce vor crede în El tocmai ca să îndeplinească slujba adevăratului miel de Paște. Aceasta afirmă și apostolul Pavel în 1 Cor 5:7: „căci Hristos, Paștele noastre, a fost jertfit.” Urmărind ordinea de desfășurare a evenimentelor sărbătorii, observăm că Paștele trebuiesc mâncate în noaptea imediat următoare jertfirii lor, conform poruncii Domnului pe care am citat-o mai sus. Trebuie să avem însă în vedere că Domnul Iisus trebuia să-și îndeplinească misiunea și să-i învețe în același timp pe ucenici slujba pe care trebuie să o practice la această sărbătoare câtă vreme El era ca om pe acest pământ. Și deoarece omenește, nu este posibil să fi mort și în același timp să îndeplinești o slujbă fizică, vedem din textele Evangheliilor că Domnul Iisus a instituit Paștele noului Legământ cu o noapte mai devreme. În sprijinul acestei explicații avem afirmația apostolului Pavel, care spune în 1 Cor 11:23: „Căci am primit de la Domnul ce v-am învățat; și anume că, Domnul Isus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine. Și, după ce a mulțumit lui Dumnezeu, a frânt-o și a zis: „Luați, mâncați; acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi; să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea.” Tot astfel, după cină, a luat paharul și a zis: „Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu”.
Iată cum, studiind Biblia cu atenție, putem afirma cu tărie că Dumnezeu a avut un măreț Plan de Mântuire a omenirii, și că acest Plan este aplicat prin slujba divina din cadrul Sărbătorilor Domnului. La Paștele Domnului, aceasta conține atât o parte literală (consumul simbolurilor Trupului și Sângelui Domnului Iisus) cât și o parte duhovnicească (credința în jertfa Domnului Iisus și participarea activă la adunarea de sărbătoare în cinstea Domnului). Și am spus aceasta ca dovadă a faptului că Dumnezeu planificat totul de la început, aceasta incluzând data sărbătorii, timpul la care trebuiau jertfite Paștele cât și cel în care trebuiesc mâncate. În sprijinul ideii că sărbătorile Domnului trebuiesc sărbătorite și în timpurile noastre, avem atât afirmația Domnului Iisus din Matei 5:17 cât și ceea ce afirmă Biblia în 1 Cor 5:8: „Să prăznuim, deci, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate și viclenie, ci cu azimele curăției și adevărului.”
În concluzia celor prezentate mai sus, având în vedere că ne-am propus să analizăm părerea Bibliei legată de cuvântul „Paște” și semnificațiile lui, nu-mi mai rămâne decât să spun bazat pe Scripturi, că Legea lui Dumnezeu a rămas aceeași din veșnicii, doar că în zilele noastre „materia” cu care se face slujba nu mai este carnea și sângele unui animal, ci simbolul Trupului și Sângelui Fiului lui Dumnezeu, adevărata jertfă de Paște. Deci Paștele evreiesc, bazat pe jertfa unui animal nu mai are valoare din moment ce a fost jertfit Adevăratul Miel de Paște.
Deasemenea, în mediul creștin, pentru majoritatea credincioșilor ce se bazează pe învățăturile extrabiblice, și nu pe ceea ce ne învață Scripturile, la Paște se sărbătorește învierea Mântuitorului, și nu moartea Lui... Cu toate că această învățătură este întâlnită în practicile bisericești încă de prin secolul al patrulea am încercat să caut ceva versete Biblice în acest sens, dar am rămas fără ele, deoarece nu există în Biblie asemenea argumente. Până și istoria bisericească sau alte istorii care fac referire la acele evenimente sau timpuri în care s-au petrecut ele, afirmă că această practică a fost adoptată cu scopul inițierii sărbătoririi zilei întâi a săptămânii, ca nouă zi de odihnă pentru „creștini”. Implicit oamenii mai puțin cunoscători de Sfintele Scripturi sau constrânși de evenimente au preluat aceste învățături ca pe ceva sfânt și le-au inclus în doctrinele lor, dar cum am încercat să argumentez mai sus, folosindu-mă de citate Biblice, putem constata că adevărul este altul...
În final, vă doresc – în special celor care așteptați cu nerăbdare sărbătorirea Paștelor Domnului – o sărbătoare plină de binecuvântări. Și fie ca Duhul Sfânt să ne deschidă tuturor inimile și ochii minții ca să înțelegem aceste adevăruri, și să putem apoi comemora împreună unul din cele mai mărețe evenimente care au avut loc vreodată în Univers.
Ovidiu Cosma