Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 10
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Articole tematice, numărul 8

       Sărbătorile în Noul Testament

Sărbătorile în Noul Testament

Ilie Rendeș

Teodor Moț

Motto: "Negreșit, sunt mai prost decât oricine,

și n-am pricepere de om.

N-am învățat înțelepciunea,

și nu cunosc știința sfinților.", Pilde 30. 2, 3;

"De aceea mi-e scârbă de mine

și mă pocăiesc în țărână și cenușă.", Iov 42. 6.


A. Sărbătorile DOMNULUI Dumnezeu


În limba română, prin cuvântul sărbătoare înțelegem o zi festivă (de obicei nelucrătoare) din calendar, prin care se comemorează un mare eveniment. Și în ce privește Sărbătorile DOMNULUI Dumnezeu, lucrurile sau la fel; un mare eveniment este marcat în Calendarul Biblic printr-o zi de odihnă, printr-o zi festivă.

Cel Prea Înalt, a dat sfinților Lui un set de 7 sărbători puse în Calendarul Biblic, care - așa cum arăta fr. Rendeș - sunt componenta principală a Planului de mântuire.

Sărbătorile biblice sunt:

1.    Sărbătoarea Sabatului (săptămânal, ziua a șaptea – sâmbăta);

2.    Sărbătoarea Paștelor – 14 Nisan;

3.    Sărbătoarea Azimelor – 15 – 21 Nisan; (în 16 Nisan a înviat Domnul Isus Christos);

4.    Sărbătoarea Cincizecimii – 6 Sivan;

5.    Sărbătoarea Trâmbiței – 1 Tișrei;  

6.    Sărbătoarea Ispășirii – 10 Tișrei;

7.    Sărbătoarea Corturilor – 15 – 21 Tișrei.

La acestea se adaugă ziua a opta, după cele 7 zile de la Sărbătoarea Corturilor. Biblia nu vorbește absolut nicăieri că Luna nouă ar fi sărbătoare în care munca să fie interzisă.

Exclusiv sărbătorile de mai sus vor mai fi numite în lucrările noastre “sărbători biblice”.


B. Sărbătorile DOMNULUI Dumnezeu în Noul Testament


Oricine citește constant în Sfintele Scripturi, observă că în Vechiul Testament sunt multiple referiri la sărbătorile biblice. Dar Noul Testament, sărbătorile DOMNULUI Dumnezeu nu sunt din nou expuse la fel ca în cartea Leviticul cap. 23. După cum s-a mai vorbit, inclusiv în cadrul comunităților noastre, există unele referințe la sărbătorile biblice, dar par ca fiind referințe marginale. Iată o listă cu referințe la sărbătorile bilbice în Noul Testament:

a.) Sărbătoarea Sabatului: Mat.12.1, 2, 5, 8, 10, 11, 12;24.20; Lc.4.16; Fa. 13.14,44; 16.13; 17:2; etc. (referințele biblice cu privire la Sabatul săptămânal sunt prea numeroase ca să le expunem pe toate. Ideea este că atât Isus Mesia cât și urmașii Săi au respectat cu strictețe această zi);

b.) Sărbătoarea Paștelor:  Mat. 26. 2, 17, 18, 19; 27. 15; Mc. 14. 1, 14, 16; Lc. 2. 41;  22. 7, 8, 11, 12, 13, 15; 23. 17; Io. 2. 3, 13; 6. 4; 11. 55; 12. 1; 13. 1; 18. 28, 39; 19. 14; Fapt. Ap. 12. 4; 1 Cor. 5. 7; Ev. 11. 28;

c.) Sărbătoarea Azimelor: Mat. 26. 17; Mc. 14. 1, 12; Lc. 22. 1, 7; Fapt. Ap. 12. 3; 20. 6;

d.) Sărbătoarea Cincizecimii: Fapt. 2. 1; 20. 17; 1 Cor. 16. 8

e.) Sărbătoarea Ispășirii: Fapt. Ap. 27. 9; (vezi și [1/ BOR 1975])

f.) Sărbătoarea Corturilor: Io. 7. 2.

g.) Sărbătoare: Fapt. 18. 21b (deși nu este definit în text, se subînțelege că este vorba despre o sărbătoare biblică, ce se prăznuia la Ierusalim, și față de care Apostolul Pavel a luat atitudinea de a o serba acolo).

  În multe confesiuni creștine și mesianice se afirmă deosebit de vocal că cele 7 sărbători biblice sunt sărbători ceremoniale sau că țin de “legea cea veche !?” și că nu sunt confirmate de Noul Testament. Nimic mai fals!

Meditând asupra sărbătorilor biblice și a semnificației lor, cel ce scrie aceste rânduri, a avut o revelație măreață: Noul Testament prezintă de fapt esența și semnificația sărbătorilor DOMNULUI Dumnezeu! La marile evenimente, prezentate în Vechiul Testament, Noul Testament prezintă Planul de mântuire dat prin Sărbătorile DOMNULUI Dumnezeu.

Astfel, când se vorbește despre jertfa pascală, despre răscumpărarea din robia păcatului și a morții, despre scoaterea din locuința morților este prezentată semnificația Sărbătorii Paștelor.

În textele nou testamentare în care se spune despre eliberarea, salvarea noastră din moarte și păcat, când ni se spune despre iertarea păcatelor și ni se dă certitudinea mântuirii, ni se explică de fapt importanța Sărbătorii Azimelor.

Când Noul Testament vorbește despre botezul cu Duhul  Sfânt, despre rolul Duhului  Sfânt în călăuzirea noastră, când ne arată legămintele biblice, se prezintă de fapt valoarea soteriologică a Sărbătorii Cincizecimii.

Noul Testament ne dă nădejdea salvării Bisericii lui Dumnezeu prin răpire, ce înseamnă acest lucru și cum să ne pregătim pentru el. De fapt este vorba de Sărbătoarea Trâmbiței și semnificația ei.

La cumpănă de Epoci Biblice (Epoca Urgiilor și Epoca Împărăției de o mie de ani) Sărbătoarea Ispășirii aduce în prim plan iertarea păcatelor lui Israel, înainte ca el să intre în Legământul reînnoit. În acest mare praznic sunt iertate păcatele, inclusiv cele din neștiință.

Sărbătoarea Corturilor are prezentate multiple semnificații existente în Noul Testament. Astfel la această sărbătoare s-a născut Mesia din fecioara Maria. Acest praznic vestește că va avea loc nunta Mielului și strângerea roadelor duhovnicești din cadrul omenirii. Mai mult, este timpul când se va inaugura cel de-al treilea templu în Ierusalimul pământesc.

După cum am spus, ziua a opta va marca începutul Împărăției lui Dumnezeu.

Taina Sărbătorilor DOMNULUI Dumnezeu este momentan cunoscută numai de către Biserica Sa, acest fapt fiind o modalitate prin care Duhul Sfânt ne conduce în tot adevărul.

Putem spune că fără Noul Testament, sărbătorile biblice ar fi o simplă expunere de zile festive și nelucrătoare, iar neamurile le-ar practica numai dacă ar intra în comunitatea poporului Israel. 

Am rămas surprins cât de disprețuiți suntem noi, cei din comunitatea noastră, datorită acestor sărbători și socotiți că am "căzut din har" prăznuindu-le, când în fapt tocmai prin ele, prin marile evenimente - pe care Fiul lui Dumnezeu le aduce la îndeplinire la sărbători pentru Biserica lui Dumnezeu - avem acces la mântuirea prin har.

Deși enumerate în Vechiul Testament în Leviticul cap. 23, putem spune că nu am fi cunoscut Sărbătorile DOMNULUI Dumnezeu dacă Noul Testament nu ne-ar fi învățat despre ele, adică despre importanța și semnificațiile lor.

Fiind în Sărbătoarea Azimelor (31 martie – 6 aprilie, 2018 / 15- 21 Nisan 5778) prin îndurarea DOMNULUI Dumnezeu și harul Său dorim să prăznuim acest praznic publicând în cinstea Celui Prea Înalt câteva articole privind Sărbătoarea Paștelor și Sărbătoarea Azimelor pe acest portal.


Bibliografie


1. BOR 1975 / BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURĂ, tipărită acum a doua oară, sub îndrumarea și purtarea de grijă a  Prea Fericitului Părinte †Justinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu aprobarea Sfântului Sinod, – Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București – 1975

Amen!

Notă I. 

Acest articol este în lucru pentru o consistentă dezvoltare.

Notă II.

Toate citatele sunt din Biblia traducerea Dumitru Cornilescu – notată în lucrările noastre VDC. În cazul unei alte traduceri, este specificată sursa exactă.

Notă III.

1. Posibil să existe unele inexactități stilistice și gramaticale. Exigentul internaut să fie încredințat de a noastră asiduitate privind îndreptarea lor;
2. Scopul nostru este de a prezenta articole, studii și monografii prin care vom baleia cât mai mult din problematica doctrinară a Bisericii lui Dumnezeu expusă în Biblie. Fiind vorba de o primă prezentare, ne rezervăm dreptul de a modifica, adăuga, corecta, schimba sau repoziționa materialele expuse cu scopul de se a asigura:
a. ) Consistența (coerență). Aceasta înseamnă ca în finalul celor expuse nu vor exista contradicții, cum ar fi de exemplu că este la fel de bine dacă se păzește Sabatul și / sau duminica;
b. ) Completitudinea. Aceasta înseamnă că nu vom adăuga principii de credință inexistente în Biblie, cum ar fi de exemplu necesitatea de a adăuga noi sărbători în afara celor decretate de DOMNUL Dumnezeu în cartea Leviticul cap. 23;
c. ) Predictabilitatea. Desigur, nu vom putea analiza toate informațiile din Biblie; autorii vor expune ceea ce consideră a fi mai important și strict necesar. Este posibil ca din diverse cauze această prezentare să fie întreruptă. Predictabilitatea înseamnă că preluând o temă / idee /informație din Biblie, care nu a ajuns să fie prezentată de noi, ea își va găsi perfect locul în sistemul ce va exista, fără a fi nevoie de a-l reorganiza în întregime sau de a face altul nou;
d. ) Suntem conștienți de limitarea noastră ca oameni, atât în ceea ce privește cunoașterea, cât și înțelepciunea. Vom preciza unde demersul nostru se oprește la frontierele actuale ale cunoașterii umane, de exemplu explicarea stării de necurăție dată de Legea lui Dumnezeu este strâns legată de medicină. Conștientizăm că rezolvarea unor probleme se poate face numai în cadrul unui meta-sistem. De exemplu, nici modelul creaționist și nici modelul evoluționist nu poate fi demonstrat că este adevărat. Putem accepta prin credință unul dintre ele, precizând că noi suntem în totalitate și exclusiv ancorați în creaționismul biblic.
3. Ne rezervăm dreptul de a expune aceste materiale și în alte locuri și pe alte suporturi de prezentare în scopul propășirii lucrării DOMNULUI Dumnezeu;
4. Dreptul de autor se reduce la prezentarea exactă a sursei și autorilor, aceasta deoarece noi ne asumăm numai ceea ce am prezentat și scris, nu și referințele / citările inexacte și răuvoitoare;
5. Sistemul care-l prezentăm nu este obligatoriu de însușit. El este "o unealtă" pe care cei care doresc și caută viața veșnică s-o poată folosi în demersul lor. Numai Biblia este desăvârșită, fiecare om este direct responsabil de modul cum se conformează Sfintei Scripturi și nu de însușirea unui anumit sistem doctrinar de credință;
6. Ne exprimăm profunda convingere că oricine dorește, are dreptul și libertatea să poată avea altă credință și alt mod de a înțelege și de a căuta drumul spre Împărăția lui Dumnezeu. Între multele alte sisteme de credință expuse, acesta este acel pe care autorii îl consideră singurul valabil pentru Biserica lui Dumnezeu;
7. Nu dorim să ofensăm alte credințe și pe cei care împărtășesc alte sisteme de valori. Asigurăm pe toți oamenii iubitori de pace de profundul nostru respect față de ei și considerăm valabil principiul enunțat de Mesia de a ne iubi nu numai aproapele, dar și vrăjmașii. Dacă în materialele noastre vor fi prezentate unele contradicții și dezacorduri cu doctrina altor confesiuni și denominațiuni este doar pentru a clarifica poziția noastră și în nici un caz de desconsiderare sau lezare a credinței altora. Având în vedere că și în sistemele doctrinare care există deja se întâmplă situații prezentate mai sus, mulțumim pentru înțelegere și toleranță.

Utvin (Timișoara), România, de Sărbătoarea Azimelor - 3 apr 2018 / 18 Nisan 5778
A redactat și postat pentru portalul http://www.melhisedec.ro,
umilul și netrebnicul rob al DOMNULUI Dumnezeu și al Fiului Său, Domnul Isus Christos, Teodor Moț.

Dumnezeu să binecuvânteze Biserica Sa - Mireasa Mielului!
Dumnezeu să binecuvânteze poporul Său Israel!
Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei scriși în Cartea Vieții!
Dumnezeu să binecuvânteze România și pe români!
Dumnezeu să binecuvânteze toate popoarele iubitoare de pace!
                                                                                                       AMEN

 

 

Postat de MOT TEODOR la 13/04/2018 0 Comentarii · 5330 Vizualizări · Imprimă

Comentarii
Te rog conectează-te pentru a vedea comentariile.

Postează comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164992 vizite unice Powered by PHP-Fusion